anjiyo sonrası kasıkta morarma / El Bileğinden Anjiyo (Radial Anjiyo) - Medicana Sağlık Grubu

Anjiyo Sonrası Kasıkta Morarma

anjiyo sonrası kasıkta morarma

El Bileğinden Anjiyo (Radial Anjiyo)

El Bileğinden Anjiyo Nedir?

Koroner anjiyografi ve PTCA (Balon) Stent işlemleri için el bileğindeki atardamar olan radial arterin kullanılması ilk olarak 'da gerçekleştirilmiştir. yılında ilk olarak bir klinik tarafından "Koroner Anjiyografi" koroner girişimlerden biri olarak seçilmiştir. Daha sonra dünyadaki diğer kalp klinikleri de bu yöntemi uygulamaya başlamıştır. Halen dünya genelinde 'e yakın klinik kalp damarları olan koroner damar anjiyosu balon ve stent girişiminde, kasık damarı yerine el bileği damarı (Radial Arter) yolunu kullanmaya devam etmektedir.

El Bileğinden Anjiyo Nasıl Yapılır?

El bileğinden yapılacak anjiyo işleminden önce hastanın cilt altı lokal anestezi ile uyuşturulur. 3 mm'lik bir kesi olduğu için hasta ağrı ve acı hissetmez.

El bileğinden anjiyo işleminde giriş yeri ile ilgili oluşabilecek komplikasyon riski yüzde 1'in altında seyretmektedir. Anjiyo sonrasında asıl önemli olan açılan 3 mm'lik delik olan giriş yerinin sıkıştırılması işlemidir. Giriş yeri kaynaklı problemlerin çoğu bu deliğin iyi kapanamamasından kaynaklanmaktadır.

El Bileğinden Anjiyo İyileşme Süresi

Hasta konforu açısında düşünüldüğünde hemen herkes için sorun olan yatakta hareketsiz yatma ve tuvalet ihtiyacının yatakta karşılanması gereksinimi el bileği anjiyografisinde meydana gelmemektedir. El bileği anjiyografisinde, hastalar işlem yapılacak salona yürüyerek gelir ve işlem sonrası yine yürüyerek dönebilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendileri giderebilir ve kasık anjiyosunda olduğu gibi 6 saat yatağa mahkûm kalmak zorunda değildir. El bileği anjiyosunda hastalar sadece saat boyunca normal hareketli olarak gözetim altında tutulmaktadır.

El bileğinden anjiyo girişimi sonrasında kişi yürüyerek evine gidebilir. Hatta hasta kolunu zorlamamak kaydı ile istediği her şeyi kolaylıkla yapabilir. Tek dikkat edilmesi gereken doktorun önerdiği süre boyunca ve bandaj çıkmadan banyo yapılmamasıdır.

El Bileğinden Anjiyo (Radial Anjiyo) Kimler İçin Uygundur?

El bileğinden anjiyo işlemi, herhangi bir yaralanma ya da kaza sonrasında kolunda travma oluşan kişiler ile diyalize giren hastalar dışında herkese uygulanabilir.

El Bileğinden Anyijo Sonrası

El bileği anyijosu sonrası hasta kolunu çok zorlamamalıdır. Ancak tabii ki yemek yenebilir, içecek içilebilir ve basit hareketlerde kol kullanılabilir. Yalnızca ağır bir şeylerin kaldırılması önerilmez. Amaç, çok küçük dahi olsa açılan kesinin en kısa sürede kapanmasıdır. Bazı durumlarda hasta kolunun üzerine yattıysa, kolda morarma meydana gelebilir. Ancak bu durum da kısa sürede kendiliğinden yok olmaktadır.

El bileği anjiyosundan sonra özel bir beslenme rejimi uygulanmasına gerek yoktur. Ancak eğer damarlarda tıkanıklık varsa kalp koruma diyeti adı verilen, düşük kolesterollü, az tuzlu, katı yağ içermeyen bir diyet önerilmektedir. El bileği anjiyosundan sonra ayrıca bol su içilmesi önerilir. Böylece girişim esnasında hastaya verilen boyar madde vücuttan kolayca atılabilir.

El Bileğinden Anjiyonun Avantajları

Radial anjiyografinin (El bileğinden yapılan koroner anjiyografi) kasık damarından uygulanan anjiyografiye oranla temel üstünlüğü operasyon riskinin azaltılması ve hasta konforudur. Kasıktan yapılan anjiyoda, hastalarda kasık damarı giriş bölgesinde damar balonlaşması, atar ve toplardamarlarda beklenmeyen delikler, damarda kontrolsüz kanama riski, kasık bölgesinde şişlik, ileri derecede ağrı ve hasta hareketini kısıtlayan sorunlar ile karşılaşılma riski yüksektir. Buna karşın el bileğinden yapılan anjiyografide bu riskler neredeyse sıfıra yakın seyreder. Ayrıca el bileği damarının son derece ince olması ve bu damara paralel ikinci bir damar olması sebebiyle oluşabilecek risk çok daha düşük olmaktadır. Hatta işlem yapılan el bileği damarı tıkansa dahi hastalarda ciddi bir sorunla karşılaşılmaması düşük riski gösteren işaretlerden biridir.

Radial anjiyografi (el bileğinden anjiyografi) bu tür olumlu yönleri ile son yıldır dünyada gittikçe artan seviyede uygulama alanı bulan bir tekniktir. Bunun dışında günümüzde sürekli gelişme gösteren kardiyolojik tanı ve tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Pediatrik kardiyoloji: Yeni doğandan başlayarak tüm yaş grubundaki çocuklarda, tanı ve girişimsel tüm yöntemler ile kalpte oluşmuş deliklerin ameliyatsız kapatılması işlemlerini kapsamaktadır. Özellikle kalp kapak darlıklarında girişimsel anjiyografi yöntemiyle ameliyatsız müdahale edilebilmektedir.
  • Elektrofizyoloji yöntemi: Kalp ritm bozukluklarının girişimsel olarak müdahale edebildiği yöntemdir.
  • Ekokardiyografi: Doku düzeyinde ve stres altında değerlendirme yapabilen kardiyolojik ölçümdür.
  • Talyum Sintigrafisi: Kalp kasının damarlar tarafından ne derecede sağlıklı beslendiğini gösteren ölçümdür.
  • Efor testi: Gerçek zamanlı ve ortalama değerli analiz yapan testtir.
  • Ritm Holder: Kalp ritminin 24 ile 48 saat boyunca izlenmesi yöntemidir.
  • Tansiyon Holder: Tansiyon dalgalanmalarını 24 saat boyunca takip etme sistemidir.
  • MR cihazı ve kardiyak çekimler: Kalp ve damar sistemine ait hastalıkların tanısı ve takibi için yapılan incelemelerdir.
  • Flat Panel teknoloji: Kaset kullanmadan görüntü alma yeteneğine sahip özel bir X-Ray sistemi ile ileri düzey incelemelerdir.

BİLEKTEN ANJİO

Koldan anjiyo, anjiyo vücuttaki herhangi bir damar sisteminin görüntülenmesi, damarda olan kan akımının izlenmesi ve damarlardaki darlığın, tıkanıklığın belirlenmesi için yapılan bir uygulamadır. Vücuttaki damarların hepsi için anjiyo uygulanabilir. Beyin damarlarında, gözlerde, kalp ve bacaklarda yapılan anjiyo oldukça yaygındır. Kalp damarları için yapılan koroner anjiyografi olarak tanımlanır. Bu işlemin yapılması sırasında genellikle sağ kasık atardamarı tercih edilir. Fakat bilekten ya da dirsek bölgesinden kol atardamarından yapılan anjiyo giderek daha fazla uygulama olanağı bulmaktadır.

Anjiyo uygulaması yaklaşık hazırlıkların dışında dakikada tamamlanır. İşlemin sonunda atardamara yerleştirilmiş olan tüp çekilir. Bölgede kanama olmaması açısından bir süre baskı uygulanır. Kanama durduktan sonra, buraya pansuman yapılır. Koldan yapılan anjiyoda hasta saat süren gözlem sonrası taburcu edilebilir. Bölgeye yapılan baskının iyi uygulanmaması nedeniyle kanama, morarma, şişlik ve ağrı oluşabilir. Cilt altındaki dokuda kana birikimi olursa ya da damar girişinde zedelenme durumu varsa, hastanın lokal ameliyat edilmesi gerekebilir.

Koldan anjiyo neden ve nasıl yapılmaktadır?

Anjiyo kasıktan yapıldığında, işlemden sonra damardaki kılıf çekildiğinde bölgeye dakika elle, daha sonra kum torbasıyla birlikte basınç uygulanmakta ve hastanın en az 6 saat yatak istirahati yapması gerekmektedir. Bu hastalarda kanamanın olmaması açısından yapılan baskı bazen kilolu kişilerde damar sıkışmasına neden olarak, bölgede ağrıya, kanamaya, sertliğe, morarmaya yol açabilir. Bu nedenlerle hastanın anjiyo sonrası daha erken taburcu edilmesi, kilolu hastalarda yukarıdaki olumsuzlukların oluşmaması açısından ön koldan anjiyo yapılması uygun görülür.

Ön koldan yapılan anjiyo için aranan koşul, hastanın ön kolundaki her iki atardamarının aktif olarak işlev görmesidir. Bu olmadığı takdirde koldan anjiyo yapmak sakıncalı olur. Kasık atardamarında yapıldığı gibi, koldan el bileği ve yukarıdaki alandan atardamar noktası uyuşturulmakta, atardamara sokulan tüp, buradan kalbe doğru ilerletilmektedir.

Koldan anjiyo kasıktan yapılan anjiyoya göre avantajlı mıdır?

Anjiyo yapılan hastaların daha erken taburcu olmasını sağlayan koldan anjiyo yöntemi, bu açıdan avantajlı olsa da, uygulamayı yapan operatör açısından kasıktan yapılan anjiyo kadar hızlı ve kolay yapılmaz. Koldan anjiyoda her katater kullanılamamakta, kataterler gereken pozisyonda ayarlanarak sabitlenme zorluğu çekilmekte ve bu nedenle birkaç defa deneme yapma gerekliliği doğmaktadır. Bu nedenle anjiyo süresi uzamakta ve hastalar doğal olarak daha fazla radyasyona maruz kalmaktadır. Bu açıdan koldan anjiyonun bazı dezavantajları vardır.

Anjiyo Nedir?

Anjiyo (anjiyografi), kalp damarlarının tıkalı olup olmadığını anlamak için uygulanan bir işlemdir. Kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde en çok uygulanan işlemlerden biri olan anjiyo, damarların tıkanıklığının yüzdesi, yeri, derecesine göre tedavi olarak da uygulanır. Anjiyo tanı işlemi sırasında balon ve stent işlemi uygulanabildiği için tedavi yöntemi olarak da kullanılır. Yani anjiyo hem teşhis hem de tedavi şekli denebilir. Klasik anjiyografi, koroner arter darlığının anatomik yapısını incelemede ve ek teknikler ile fonksiyonel değerlendirmede güvenilir yöntem olarak kabul edilir. Yapılan diğer testlerde yüksek riskli koroner damar tıkanıklığı şüphesi çıkan hastalarda, stent veya balon anjiyoplasti planlanan hastalarda ya da acil kalp krizinde tanı ve tedavi amacıyla uygulanır.


Anjiyoya Nasıl Karar Verilir?

Anjiyo özellikle kalp krizi geçiren (göğüs ağrısı, ağrıyla birlikte soğuk terleme, çarpıntı ve nefes darlığı varsa) hastalara yapılır. Bu hastalarda ilk 3 saatte (özellikle tanı konduktan sonraki ilk bir saat içinde) acilen yapılması gerekir. Bir saatin üzerindeki vakalarda da yine mümkün olan en kısa sürede yapılması önem taşır. Hastanın bu şikayetleri olmasa bile yapılan efor ve sintigrafi gibi testler neticesinde problem tespit edilirse yine anjiyografi gerekir. Ayrıca bazı kalp kapağı hastalıklarında ve ameliyata girecek hastalarda koroner anjiyografi ile kateter işlemi birlikte yapılabilir. Vücuttaki tüm damarların tıkalı olup olmadığı anlaşılabilir.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyografi pek çok kişiye korkutucu bir işlem olarak gelebilir. Hatta işlemden önce çok heyecan duyulur. Ancak son derece kolay bir işlemdir. Ancak özel işlem odalarında uygulanır. Klasik anjiyografi işlemi, kasık damarından, kol damarından veya el bileği damarlarından kalbe kadar ilerleyen kateterler yardımıyla yapılır. Tamamen sterilizasyon sağlandıktan sonra lokal anestezik maddeler ile giriş bölgesi uyuşturulur. İşlem sırasında ağrı duyulmaz, sadece radyoopak maddesinin hastanın damarına verilmesi sırasında bir defalık kısa süreyle vücutta bir sıcaklık oluşur. Bu işlem sırasında hastanın kalbindeki bazı boşluklardan veya damarlardan basınç ve kan örnekleri alınır, radyoopak madde verilerek damarların ve kalbin tamamen görüntülenmesi sağlanır.

Hastanın kasık bölgesindeki damarlarda bir tıkanıklık varsa veya aşırı kilo nedeniyle kasık bölgesinin kullanımı uygun değilse kol damarı kullanılabilir. İşlem yapılacak bölge, lokal olarak uyuşturulur. Küçük bir kesiden işlem uygulanır. Kesinin çok küçük olması sayesinde hasta, işlem sırasında ağrı hissetmez. İşlem sonrasında hastanın bileğine bileklik benzeri bir materyal takılır. Taburcu olurken bu materyal çıkarılır ve hastanın işlem yeri bandajlanır.

El Bileğinden Anjiyo Nasıl Yapılır?

Hastanın el bileğinden anjiyoya uygun olup olmadığını anlamak için önce ‘allen’ adlı bir test uygulanır. Bu test ile eldeki kan dolaşımının uygunluğu araştırılır. Kasıktan anjiyodaki gibi el bileği öncesindeki hazırlıklar aynıdır. Hastanın saat aç kalması gerekir. Kardiyak ilaçları varsa, alınması önerilir. El bileğinden anjiyoda genel anestezi değil, lokal anestezi uygulanır. Gerektiğinde kişinin rahatlaması için işlem öncesi hafif sedatif ilaçlar kullanılabilir. Hastanın bileği uygun pozisyonda hazırlanır. Az dozda anestezik bir madde ile iğnenin giriş yeri uyuşturulur. Küçük bir iğne ile hastanın bilek damarına girilir. Kol için özel üretilmiş sheath’in (kısa bir borucuk) içine yerleştirilir. Bundan sonraki işlem kasıktaki ile aynı olur ve benzer kateterler kullanılır. Hastanın kalp içinde sağ ve sol koroner damarlar görüntülenebilir. Kateterlerin içerisinden opak madde verilmesiyle damarlar görünür hale gelir. Bazen sadece kol için üretilmiş tek kateterle de işlem kısa sürede tamamlanır. Kasıktan anjiyoda ise üç tane kateter kullanılır. İşlemin ardından sheath çekilir. Kalpte kapakçıkla ilgili teşhisler yapılabilir. Tıkalı bir damar tespit edildiği zaman işleme devam ederek bu damar açılabilir. Hasta saat gözetim altında tutulur. Ek bir problem çıkmayan hastalar bu sürenin sonunda taburcu edilir. Kasık damarından anjiyoda yapılan tüm işlemler el bileğinden anjiyoda da gerçekleştirilebilir.

El Bileğinden Anjiyo Kimlere Uygulanamaz?

El bileği damarı ince olan veya bu damarı olmayan kişilere el bileğinden anjiyo uygulanamaz. Kol damarlarında spazm olabilir. Spazm, özellikle diyabet hastalarında, minyon tipli insanlarda, daha önce panik atak geçirenlerde, psikolojik olarak hassas kişilerde ve genellikle kadınlarda görülür. Mutlaka işlem öncesi bilgi verilip hastanın rahatlatılması gerekir. Ayrıca mutlaka Allen testi ile her iki damarın (radyal ve ulnar arter) açık olup olmadığını test etmek önem taşır. Bu test ile her iki damar normal iken hastanın parmaktan oksijen seviyesi ölçülür. Daha sonra biri kapatılır. Bu şartlar altında oksijen seviyesi düşmüyorsa, bu diğer damar çalışıyor anlamına gelir. Oksijen seviyesinin düşmesi ise diğer damarda problem olduğunu gösterir ve işlem yapılamaz.

El Bileğinden Anjiyo ile ilgili Merak Edilenler

  • Kilo problemi olan hastalarda da kolaylıkla uygulanabilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için daha uygun bir yöntemdir.
  • Damarda şişlik, morarma ve yırtılma riski yoktur.
  • Sonda takılmasına gerek kalmaz.
  • Kum torbası kullanılmaz.
  • Hasta yemeğini kendisi yiyebilir.
  • Anjiyo işleminden sonra hasta ayağa kalkabilir.

Kasıktan Anjiyo ve El Bileğinden Anjiyo Farkları

El bileğinden ve kasık damarından anjiyo işlemleri süre olarak aynı olsa da hasta konforu ve güvenliği açısından farklılıkları bulunur. 

  • Kasıktan yapılan anjiyo hasta açısından daha zahmetli kabul edilir. 
  • Kasıktan anjiyoda daha fazla anestezi kullanılır, daha kalın iğnelerle damara girilir ve daha derin tabakadaki damara ulaşmak gerekir. Kasıktan girilen damar cilt yüzeyinden 5 cm daha derinde bulunur. Arada çok fazla doku bulunur. Kasıktan girilen damar diğerine göre daha kalın olur. İçindeki basınç da çok daha fazla olduğu için, bu damarı kontrol etmek daha zordur. El bileğinden anjiyoda girilecek damar, cildin hemen altında yer alır. El bileği özellikle dirsek altından sonra iki kanaldan beslenir. Bunlar radial ve ulnar arterdir. Elin beslenmesi çift damardan olduğu için birinde oluşabilecek sıkıntı ciddi problemlere neden olmaz. Diğer damar bu işi üstlenir.
  • İşlem süresi aynı olmasına rağmen kasıktan anjiyo sonrası hastanın kalkıp yürümesi mümkün olmaz. Hasta yatağına sedye ile taşınır ve saat boyunca kum torbalarıyla birlikte sabit bir pozisyonda yatar.
  • Kasık damarından anjiyolarda komplikasyonlar biraz daha fazladır. Özellikle kanama, şişme, cilt altında kan birikimi, ağrı, işlem sonrasında damar hasarı denilen damar yaralanması daha fazla görülür. Bunlar çoğunlukla müdahale gerektirmez. İşlemden sonra seçilen yönteme göre değişebilen saat hastanede gözlem süresi gerekir ve bu sürede damara giriş yerinde tampon yapılmak suretiyle kanama engellenir. Bunların yanı sıra hasta kasık bölgesinde ağrı hissedip ertesi gün yürümekte zorluk çekebilir. El bileğinden anjiyografi hastaları isterse oturabilir, tuvalet ve yemek ihtiyaçlarını dolaşarak rahatlıkla giderebilir. Hasta aynı gün yürüyerek, arabasını kullanarak evine veya işine rahatlıkla gidebilir. Nadiren el bileği damarında sorunlar olur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma

Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma

Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma; Anjiyo genel olarak damar rahatsızlıklarında, direkt olarak sorunlu olan damarların durumunu resmedilmesi ve tedavisi için yapılmaktadır. Anjiyo, özellikle kasıklarda yapılanlarda direkt olarak damarın içerisinden kıldan daha ince bir cihaz sokularak sorunlu damara kadar ilerleyerek, damarın durumunu resmedilmei ve tedavisi yapılmasıdır. Kısaca mantığını anlattıktan sonra, anjiyo sorası bacakta morarmanın neden olduğu faktörde ortaya çıkmaktadır. Kasıkta cihazın gönderildiği damar, içerisinde kan dolaşımıda göz önüne alındığında ister istemez damarda baskıya bağlı olarak zorlanma olacaktır. Bundan dolayı, tekrardan düzenli bir şekilde kan dolaşımın sağlanması ve anjiyo yapılan damarında eski sağlığına kavuşana kadar bacaklarda morarma ve şişkinlikler oluşmaktadır. Anjiyonun temel mantığını anlattıktan sonra, hastanın anjiyo sonrası bacakta morarmalar olmaması için bazı önlemler alması gerekmektedir.

Anjiyo Sonrası Bacakta Morarmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anjiyo sonrası bacakta morarma oluşmaması için mutlaka ilk 24 saatte çok dikkat edilmelidir. Nitekim operasyon yapılan damarda kan dolaşımın dengesi ister istemez değişecek ve damarlarda operasyona bağlı olarak zorlama oluşacaktır. Bu zorlanmalarda dikkat edilmez ise morarmalar oluşacaktır. Bundan dolayı, ilk 24 saatte ani kalkmalarda uzak durmalı tam aksine yanınızda yardımcı birini bulundurarak ondan güç alarak ihtiyaçlarınızı karşılamak için kalkmalısınız ve asla bacaklarınızı katlamamalısınız. Yatarken bile bacaklarınızı uzanır pozisyonunda tutmalısınız ve mecbur olmadığı sürece ayaklarınız üstünde durmamalısınız. Bunlar uygulanmadığı takdirde damarlarda zorlanmalara bağlı olarak bacaklarda morarma meydana gelecektir. Aynı zamanda morarmalar gerçekleşmiş ise, yapmanız gereken ayaklarınız üstünde çok durmamanız ve bol bol istirahat etmelisiniz. Anjiyo sonrası bacaklarda morarma, tansiyon ve şeker rahatsızlıklarına bağlı olarak da gerçekleşmektedir. Bunun ana nedeni her iki hastalıkta kan değerleri ve kan akışına bağlı oluşan hastalıklardır. Yani tansiyon yükselmesine bağlı olarak kan akış hızı hızlanacak, bu da anjiyo yapılan damarları zorlayarak morarmaya neden olacaktır. Şekerin yükselmesi ise kan değerlerinde glukoz oranın yüksek olmasına bağlı olarak hacimce damarlara baskı yapacak özellikle anjiyo yapılan damar bu baskılar neticesinde morarma gerçekleşecektir. Bundan dolayı anjiyo sonrası morarmalarda, yiyecek ve içeceklerinize dikkat etmeniz gereklidir.

Son Güncelleme :

Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


8 Yorum Yapılmış "Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma"

anjiyo olduktan sonra kasıgımdan dizime kadar morluk oluştu ve onjiyo olan yerde küçük bir elma büyüklügünde serlik var ne yapmalıyım anjiyo olalı 15 gün oldu şişlik duruyor ama morluk 3/1 oranda azalma var ama kasıgımdan dizime kadar olan bölüm de acı ve gerime var.
Selim.

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

İlknur Taşdelen : Annemin ritim bozukluğundan dolayı 4 gün önce anjio yapıldı anjiyo sonrası kasığında simsiyah morluk oluştu ve devamlı büyüyor normalmidir bubdurumda doktora gitmemiz gerekiyormu

Caner : Merhaba anjiyo damar tıkanıklığında yapılan bir işlemder. Direkt olarak damarın içerisinden kıldan daha ince bir cihaz sokularak sorunlu damara kadar ilerleyerek, damarın durumunu resmedilmesi ve tedavisi yapılmasıdır. Bu sebeple tekrardan düzenli bir şekilde kan dolaşımın sağlanması ve anjiyo yapılan damarında eski sağlığına kavuşana kadar bacaklarda morarma ve şişkinlikler oluşmaktadır.

Anju morluğu nasıl gideririm
Yaşar.

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Sulhiye : Yaşar bey, anjiyo ile meydana gelen morluk deri altı ince kanama zamanla kendiliğinden geçecektir. İğne yapılan noktaya ufak masaj yaparak morluğun daha hızlı yayılıp kaybolması sağlanabilir. Geçmiş olsun.

Ahmet Celayır : Anjiyo sonrasında iğnenin değmiş olduğu bölgede morluk ve şişkinlik durumu söz konusu olabilir. Bu morluğu buz tedavisi ve bölgesel masajlar sayesinde yok edebilirsiniz.

ben iki gün önce kasıktan anjiyo oldum ve morluk var 7 cm boyunda bu normalmi
Hamdi.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Türkcan : İlk olarak bir doktora mutlaka görünüseafoodplus.info morarma olmaması gerekir çünkü anjiyodan sonra damarda akan kanın düzeni bozulur ve basınç yapmaya başseafoodplus.info basınç sonucunda anjiyo olduğunuz bölgede morarmalar ortaya çıseafoodplus.info morarma olması vücudunuzda bir terslik olduğunu gösterir.

diz arkasından anjio oldum hastaneden çıktıktan 4 gün sonra bandajı çıkardım ondan sonra ayağımda kasıgima kadar morluklar oluştu ve ayağa kalkınca sanki damarlarımda gerilme oluyor ve ilk anda üzerine zor basıyorum ve morluklar gittikçe rengi değişiyor sanki bozulan bir ciğer rengine dönüyor hafifte şişlik oluyor ayağımda bu normalmi ne yapmalıyım 9 eylülde anjio oldum bir gün sonra taburcu oldum.
Nezahat.

CEVAP YAZ

Iyi günler ben anjiyo olduktan 4 ay sonra anjiyo için giris yaptiklari yerde morarma ve beze şeklinde bişey oldu ve yürürken beni biraz zorluyo acıyo ne yapmalıyım
Ali Sarı.

CEVAP YAZ

Anjiodan sonra kasikta cevizde iri silik oldu bacagimi katlayinca hizli hizli carpiyor neden kim bakacak hangi bolum bir ay oldu gecmedi
Ayse.

CEVAP YAZ

Anjio olalı 1hafta oldu ve morluk bacağımın iç kısmından dize kadar oluştu ne yapmam gerekiyor
Aydan.

CEVAP YAZ

kasıktan anjiyo oldum uyuşmadı her şeyi hissettim sebebi nedidir
Nurhan.

CEVAP YAZ

Anjiyo Sonrası
Anjiyo Sonrası
Anjiyo sonrası, hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle hasta anjiyo olup hastaneden ayrıldıktan sonra mutlaka hareketlerine dikkat etmeli ve özellikle uzandığı yerden kalkarken çok dikkatli bir şekilde kalkması ve mümkünse tek başına k
Anjiyo Nasıl Yapılır
Anjiyo Nasıl Yapılır
Anjiyo Nasıl Yapılır, anjiyo görüntüleme işleminin el bileği ya da kasık damarından girilerek gerçekleşebilir. Her ikisinde de hazırlık işlemlerinin aynı şekilde gerçekleştiğini görebiliyoruz. Bu işlemden önce hastaların en az saat boyunca aç kal
Anjiyo Riskleri
Anjiyo Riskleri
Anjio riskleri, diğer tüm tıbbi müdahalelerde de olduğu gibi anjio işleminin de bazı riskleri vardır. Ancak oluşabilecek riskler teknolojik donanımlar ve deneyimli hekimler tarafından en aza indirilmiştir. Ölüm, kalp krizi ve felç gibi olasılıkların
Beyin Anjiyosu
Beyin Anjiyosu
Beyin anjiyosu, kan damarının içine kontrast madde zerk edilmesiyle gerçekleştirilir. Operasyonda X ışını kullanılarak damar ağ yapıları monitörden izlenir. Beyin anjiyosu yapılması kişilerde bazı rahatsızlıkların tanısını koymaya, damarların durumun
Anjiyo Ne Kadar Sürer
Anjiyo Ne Kadar Sürer
Anjiyo Ne Kadar Sürer: Anjiyo, arteriografi veya anjiyografi özellikle toplardamar, atardamar ve kalbin içini (lümen) görüntüleyen medikal bir görüntüleme tekniğidir. Damar- kalp hastalığı bulunan birinin kasıktaki damarlarından çok ince ve özel tell
Göz Anjiyosu
Göz Anjiyosu
Göz anjiyosu, anjiyografik olarak gözün görüntülenmesi şeker hastalığı, yüksek tansiyon, göz tümörleri, gece körüğü ve retina bozukluklarının tanısını yapmaya yardımcı olur. Göz anjiyosu gözün arkasında bulunan retina ve koroid denilen sinir tabakası
Anjiyo Nedir
Anjiyo Nedir
Anjiyo nedir diye baktığımız zaman genelde bu işlemin bir rahatsızlığı tedavi edici bir işlem olduğu akıllara gelmektedir. Ancak bu tamamen yanlış bir inanıştır. Çünkü anjiyo, damar sertliği hastalığının belirtileri ortaya çıktığı zaman veya kalp kri
Anjiyo Sonrası Bakım
Anjiyo Sonrası Bakım
Anjiyo sonrası bakım, Anjiyo, insan vücudundaki damarların içerisinde renkli bir madde enjekte ederek damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar dendiğinde atardamarlardan bahsedilmektedir. Toplardamarın görüntülenmesi venografi yöntemiyle yapılır.
Bt Anjiyo
Bt Anjiyo
Bt Anjiyo, klasik anjiyo uygulamasına göre daha konforlu şekilde yapılan anjiyo türüdür. Hastalarda çok kesitli bilgisayarlı tomografi yapılarak, koroner damarlar incelenir. Bu yöntemle yapılan anjiyo aynı zamanda altı saniyelik anjiyo ve kansız anji
Mr Anjiyo
Mr Anjiyo
Mr Anjiyo, Manyetik rezonans anjiyografi, normal manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi ile damar içi görüntüleme yöntemi ile anjiyografiyi birleştirerek vücudumuzdaki damarlar hakkında kapsamlı bilgi veren bir yöntemdir. MR (Manyetik Rezonans) ç
Kalp Krizi Anjiyo
Kalp Krizi Anjiyo
Kalp Krizi Anjiyo: Kalp krizi geçiren kişilerin krizin başladığında, genellikle ilk 6 veya 12 saat içinde yapılan koroner anjiyografi ve bu sonuca göre tıkanan damarların balon veya stentle açılabilmesi hastanın hayatını kurtarmayı sağlayabilir. Kalp
Anjiyo Sonrası Riskler
Anjiyo Sonrası Riskler
Anjiyo Sonrası Riskler, Diğer tüm tıbbi müdahalelerde olduğu gibi anjiyo olmanın da riskleri vardır. Bu riskler ameliyat yapılırken kullanılan teknoloji ve iyi seçilen bir cerrah ile en aza indirilmektedir. Ölüm, kalp krizi ve felç olma olasılığı hiç

 

Anjiyo Sonrası
Anjiyo Nasıl Yapılır
Anjiyo Riskleri
Beyin Anjiyosu
Anjiyo Ne Kadar Sürer
Göz Anjiyosu
Anjiyo Nedir
Anjiyo Sonrası Bakım
Bt Anjiyo
Anjiyo Sonrası Bacakta Morarma
Mr Anjiyo
Kalp Krizi Anjiyo
Anjiyo Sonrası Riskler
Tomografik Anjiyo
Anjiyo Sonrası Beslenme
Koldan Anjiyo
Anjiyo Sonrası Şişlik
Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı
Anjiyo Sonrası Kasıkta Şişlik
Kasıktan Anjiyo
İlaçlı Anjiyo
Anjiyo Stent
Anjiyo Komplikasyonları
Anjiyo Çeşitleri
Anjiyo Sonrası Morluk
Anjiyo Balon
Beyin Damarı Anjiyosu
Anjiyo Ameliyatı
Beyin Anjiyosu Riskleri
Bacak Anjiyosu

Popüler İçerik

Tomografik Anjiyo

Tomografik Anjiyo

Tomografik anjiyo, BT yada bilgisayarlı tomografik anjiyo, bilgisayarlı tomografiyle damar içi görüntüleme yöntemi anjiyografinin birleştirilerek, vüc

Anjiyo Sonrası Beslenme

Anjiyo Sonrası Beslenme

Anjiyo Sonrası Beslenme, İnsan yapısında öyle büyük bir giz ve güç saklıdır ki, tüm hastalıkları kendi kendine iyileştirme donatısına sahiptir. Çünkü

Koldan Anjiyo

Koldan Anjiyo

Koldan anjiyo, anjiyo vücuttaki herhangi bir damar sisteminin görüntülenmesi, damarda olan kan akımının izlenmesi ve damarlardaki darlığın, tıkanıklığ

Anjiyo Sonrası Şişlik

Anjiyo Sonrası Şişlik

Anjiyo sonrası şişlik, Hasta olan kişinin çok dikkatli olması gerekir. Bir hasta anjiyo olduktan sonra hastaneden ayrılırken mutlaka hareketlerine dik

Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı

Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı

Anjiyo Sonrası Kol Ağrısı; Birçok damar rahatsızlığında, sorunlu olan damarın görüntülenmesi ve daha net sonuçlar almak için yıllardan beri kullanılan

Anjiyo Sonrası Kasıkta Şişlik

Anjiyo Sonrası Kasıkta Şişlik

Anjiyo Sonrası Kasıkta Şişkinlik; Vücuttaki bir çok damar rahatsızlıklarında, damarların daha net olarak resmedilmesi ve tedavisi anjiyolar ile gerçek

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir