fındık reflüye iyi gelirmi / Reflü için dikkat edilmesi gereken 10 gıda

Fındık Reflüye Iyi Gelirmi

fındık reflüye iyi gelirmi

İşte reflüde tüketilmesi zararlı ve yararlı o besinler

Reflü hastalığı, mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru kaçması ile ortaya çıkan şikayetlerden oluşuyor. Tipik yakınmalar; midede ekşime, yanma, ağza acı su gelmesi, yenilen yemeklerin ağza geri gelmesi, göğüs gerisinde yanma şeklinde sıralanıyor. Nadiren öksürük, ses kısıklığı, ses yorgunluğu veya seste çatallanma gibi atipik (alışılmadık nadir görülen) reflü yakınmaları da ortaya çıkabiliyor; Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre toplumun yüzde ’sini etkileyen reflü sıklığında son 20 yıl içinde bir artış gözleniyor.

HAREKETSİZ YAŞAMA DİKKAT!

Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek, “Özellikle gelişmiş ülkelerde daha çok hazır gıda tüketilmesi, sedanter (hareketsiz) yaşam ve obezite bu artışın en önemli nedenleri arasında ” diyor.

REFLÜSÜ OLANLAR BU BESİNLERİ TÜKETMESİN!

Reflüde beslenme alışkanlıklarının önemli etkisi bulunuyor. Yakınmaların artmasına veya ortaya çıkmasına yol açan bir grup besin veya besin öğelerinin alımı, hastalığın tetiklenmesine ve yakınmaların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu nedenle aşağıdaki tip beslenmeden kaçınılması reflü tedavisinin en önemli basamaklarından birini oluşturuyor.

*Yoğun kahve ve çay tüketimi; Kafein ve tein içeren bu içecekler yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki (halk arasında mide kapakçığı olarak bilinen bölge) kasların gevşemesine yol açarak reflüyü artırıyor.

*Asidik meyveler ve meyve suları; Özellikle portakal, greyfurt, ananas gibi ürünlerin az tüketilmesi gerekiyor.

*Domates ve türevi yiyecekler (salça); Reflü yakınmalarını artırıyor.

*Gazlı içecekler; Mide içindeki basıncı artırarak, mide içeriğinin yemek borusuna doğru reflü olmasını kolaylaştırıyor.

*Çikolata; Kakao ağacından elde edilen bir metilksantin türevi olduğu ve tıpkı kafein gibi davrandığı için reflünün artışına yol açıyor.

*Nane, soğan ve sarımsak; Mide – yemek borusu bileşkesindeki kasları (mide kapakçığı) gevşeterek, yiyecekler ve mide asidinin yemek borusuna doğru reflüsüne neden oluyorlar.

*Yağlı, bol baharatlı ve yağda kızartılmış yiyecekler; Hem mide kapakçığı diye bilinen kasları gevşeterek hem de ön hazım sonrası mide boşaltımının yavaşlamasına (mide ön hazmı tamamlayınca gıdaları oniki parmak bağırsağına doğru göndermektedir, mide boşaltımı yağlı ve baharatlı gıdalarda daha uzun süre alır) neden olarak reflüyü artırıyor.

*Pizza, şarküteri ürünler (sucuk, sosis, pastırma vs); Bu tür yiyecekler bol baharatlı ve yağlı olmaları nedeniyle reflüyü tetikliyor.

REFLÜDEN KORUYUCU DİYET

Sebzeler; Yağdan ve şekerden fakir besinler olup, mide asidini azaltıyorlar. Yeşil fasulye, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklılar, patates ve salatalık tüketmek yarar sağlıyor.

Zencefil; Doğal anti-inflamatuvar özelliği olan bir besin olup özellikle reflüye bağlı yanma yakınmasını azaltıyor. Rendelenmiş veya dilimlenmiş şekilde taze tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebiliyor.

Yulaf; İyi bir lif kaynağı olan yulafın kahvaltıda tüketimi mide asidini azaltıyor ve reflü yakınmalarını hafifletiyor.

Asidik olmayan meyveler; Muz, elma, armut, kavun gibi asidik olmayan meyvelerin reflü hastaları tarafından rahatça tüketilebileceği belirtiliyor.

Yağsız et ve tavuk, balık, hindi, deniz ürünleri; Bu besinlerin ızgara veya haşlama şeklinde tüketimi ile haşlanmış yumurta (özellikle de beyazı) reflü yakınmalarının azalmasına katkıda bulunduğu için serbestçe tüketilmeleri öneriliyor.

Zeytinyağı, susam yağı, ceviz ve keten tohumu yağları: Yağlar içinde daha iyi alternatifler olarak görülüp, margarinler gibi doymamış yağlara tercih edilmeleri gerekiyor.

REFLÜ HASTALARININ DİKKAT EDECEĞİ DİĞER NOKTALAR

*Küçük porsiyonlar halinde 3 öğün yemek yenilmeli ve gerektiğinde küçük ara öğünlerle beslenilmeli.

*Yemek sonrasında tok iken ilk 1 saat içinde ağır egzersiz yapılmamalı.

*Akşam yatmaya yakın büyük porsiyonlu bir öğün tüketilmemeli.

*Tüm yiyeceklerde pişirme yöntemi olarak kızartma veya kavurma tercih edilmemeli.

*Çok dar kıyafetler giyilmemeli ve çok sıkı kemer kullanılmamalı.

*Yüksek yastık ile yatılmalı ve mümkünse sol yan pozisyon tercih edilmeli.

*Sigara ve nargile gibi tütün içeren maddelerin tüketiminin reflü riskini artırdığı unutulmamalı.

*Obezitenin de reflü yakınmalarını artırıp reflü gelişimine neden olabileceği hatırlanmalı.

Reflü Hastaları Ne Yemeli? Reflü Hastalarına Diyet Önerileri

Reflü yemek yendikten sonra tüketilen yiyeceklerin mideden, yemek borusuna ve ağza geri gelmesidir. Özellikle yemek borusunun altındaki mide geçişinde bulunan kapının çalışma bozukluğundan kaynaklanır. Buna ek olarak midenin boşalımının iyi olmaması veya mide çıkışında, midenin boşalmasını engelleyecek bir daralma olması reflüye neden olur.

Reflü Hastalığının Beslenme Üzerindeki Etkileri

Reflü günlük hayatı ve yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardan biridir. Kötü beslenme alışkanlıkları, fazla kilolu olmak, çok dar ve sıkı kıyafetler giyinmek , kullanılan bazı ilaçlar reflüyü tetikleyebilir veya reflüye sebep olabilir. Beslenme reflü üzerinde oldukça etkilidir. Bazı besinler reflüyü tetiklerken bazıları da reflüye iyi gelebilir. Bu sebeple reflüsü olan bireylerin beslenmesi de bu hastalığa uygun olarak değiştirilmelidir; 

Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar 

  • Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
  • Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
  • Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi.
  • Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
  • Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler. 

Reflü Hastalarına Mide Dostu Besinler 

  • Az yağlı, az baharatlı besinler
  • Yulaf ezmesi, patates, brokoli gibi yüksek lif içeren besinler
  • Muz, kavun, karnabahar , fındık gibi alkali besinler
  • Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
  • Zencefil
  • Yağsız protein kaynağı besinler

Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri

  • Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulamaya özen gösterin
  • Alt özafagus sfinkter basıncını düşürdüğü için sigarayı hayatınızdan uzaklaştırın
  • Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler reflüyü tetikleyebilir, dikkat
  • Az az sık sık beslenilmeye, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınmaya özen gösterin
  • Yemek yerken sıvı alımı azaltın,  sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
  • Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
  • Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçının
  • Acı baharat, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimini  en aza indirin.
  • Yemeklerden sonra en az saat boyunca kesinlikle uzanmayın veya yatar pozisyona geçmeyin
  • Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alabilirsiniz
  • Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
  • Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir ama diğer taraftan sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de biliniyor, bu konuda kendinizi gözlemleyebilirsiniz.

Reflü&#;ye Uygun DK Dükkan Ürünleri

Ara öğün seçeneği ; Glutensiz Keten Tohumlu Çubuk;  Yüksek lif içeren,  glutensiz keten tohumlu çubuk ara öğünlerde kurtarıcınız olabilir

Tatlı sevenlere; Glutensiz Mini Bar;  İlave şeker ve gluten içermeyen mini bar, midenizi sakinleştirecek bir bitki çayının yanına eşlik ederek gününüzü güzelleştirebilir. 

Kahvaltıya; DK Dükkan Granolalar; Güne güzel bir başlangıç yapmak için az yağlı veya yağsız süt/ yoğurt ile DK Dükkan granolaları denemeye ne dersiniz?

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası