2022 tıp kontenjanları / Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik kontenjanları ne oldu? - bianet

2022 Tıp Kontenjanları

2022 tıp kontenjanları

Tıp fakültesi kontenjanları arttı

Güncelleme Tarihi:

DHA

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 12:34

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih sürecini 5 Ağustos’a kadar tamamlaması beklenen milyonlarca öğrenci, kariyerleri için en doğru sıralamayı yapmak için çalışıyor. Yükseköğretim Kurulu verilerinden derlenen Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu, doktorluk mesleğini icra etmek isteyen öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin 695 öğrenci arttığı kaydedildi. 2021’in en çok tercih tıp edilen fakülteleri ise Marmara ve Hacettepe oldu.

Haberin Devamı

Sağlık alanında araştırmalar yapan ECONiX Araştırma tarafından Yükseköğretim Kurulunun herkese açık olarak yayımladığı verilerden hareketle hazırlanan ‘Türkiye Yükseköğretim Kurulu Verileri’ ile ‘Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu’, tercih dönemindeki öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. 2019-2021 yılları arasında tıp fakültesine yerleşen öğrencilerin sayısının, fakültelerin kontenjanlarının, demografik yapının ve öğretim üyesi bilgilerinin incelendiği rapor, bu yıl ve gelecek yıllarda tıp fakültesi tercih etmeyi düşünen adaylar için ihtiyaç duyulan bilgileri sağlamayı hedefliyor. 

TIP FAKÜLTESİ KONTENJANLARINA DA MERCEK TUTULDU
İngilizce ve Türkçe eğitim veren tıp fakültelerinin kontenjan durumlarının incelemesiyle başlayan rapora göre İngilizce eğitim veren tıp fakültesi kontenjanlarının 2019-2020 yılları arasında 375, 2020-2021 yılları arasında ise 303 öğrenci arttığı görülüyor. Türkçe eğitim veren tıp fakültelerinde de aynı dönemlerde sırasıyla bin 503 ve 514 öğrencilik kontenjan artışı tespit ediliyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin 695 öğrenci arttığı kaydediliyor. 

Haberin Devamı

2021İN EN ÇOK TERCİH EDİLEN TIP FAKÜLTELERİ MARMARA VE HACETTEPE
YÖK verilerinden derlenen rapora göre, 2019 ve 2020’de en çok tercih edilen İngilizce tıp fakültesi olma unvanını taşıyan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin, bu unvanı 2021 yılında Marmara Üniversitesi’ne kaptırdığı görülüyor. En çok tercih edilen İngilizce tıp fakültesi sıralamalarında Hacettepe, Gazi, Koç, Marmara ve Ankara Medipol yer alıyor. Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri ise 2020 ve 2021’de Hacettepe Üniversitesi olarak öne çıkıyor. Öte yandan Atatürk, Bandırma 17 Eylül, Akdeniz, Ege, Sivas Cumhuriyet, Sağlık Bilimleri ve Samsun Üniversitesi, Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri sıralamalarında üç yılda ilk beşte görülen üniversiteler arasında yer alıyor.

ANADOLU - FEN LİSESİ MEZUNLARININ FAVORİSİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ 
Araştırmada YÖK verilerinin incelenmesiyle elde edilen bulgular, Anadolu lisesi mezunlarının üç yıldır İngilizce dilinde Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesine, Türkçe dilinde ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne yerleştiğini gösteriyor. Fen lisesi mezunları için İngilizce eğitim veren tıp fakülteleri içinde Marmara Üniversitesi’nin yeri değişmezken, Türkçe tıp fakültesi okumak isteyen fen lisesi mezunlarının 2019’da en çok Ege, 2020 ve 2021’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni tercih ettiği görülüyor. Öte yandan Hacettepe, Yeditepe, Marmara ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi son 3 yıl boyunca özel liseden mezun olan öğrencilerin en çok tercih ettiği İngilizce eğitim veren tıp fakülteleri oldu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Hamidiye, Ankara, Ege ve Gazi Üniversitesi ise aynı dönemde özel lise öğrencilerinin tercih ettiği Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri olarak öne çıkıyor. 

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ BAŞINA EN ÇOK ÖĞRETİM ÜYESİ KOÇ ÜNİVERSİTESİNDE
Rapor, öğretim kalitesine doğrudan yansıyan öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısına ilişkin ipuçları da sunuyor. 2020 ve 2021’de öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının en az olduğu okul Koç Üniversitesi rapor edilmiş. Sağlık Bilimleri ÜniversitesiHamidiye, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi ise son 3 yıl boyunca, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının en çok olduğu tıp fakülteleri olarak öne çıkıyor.

ANKARA ATATÜRK ANADOLU LİSESİ MEZUNLARI, TIP FAKÜLTELERİNİ TERCİH EDİYOR
Üç yıllık veriler, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nin devlet üniversitelerinin tıp fakültelerini tercih eden öğrenci sayısı bakımından başı çektiğini gösterirken, Kabataş Erkek Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi, son 3 yıl boyunca özel üniversitelere bağlı tıp fakültelerine yerleştirme yapan iki ortaöğretim kurumu olarak dikkat çekiyor. Öte yandan son 3 yılda Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nin tıp fakültelerine en çok yerleştirme yapan devlet, Özel Nesibe Aydın Yıldızlar Temel Lisesi ve Özel Tekden Fen Lisesi’nin tıp fakültelerine en çok yerleştirme yapan özel lise olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

NÜFUSA KIYASLA EN ÇOK DOKTOR ADAYI ADANA VE DİYARBAKIRDAN ÇIKTI
Demografik verilere de yer verilen rapora göre, tıp fakültesine yerleşen öğrenci sayısının il nüfusuna bölünmesiyle elde edilen oranlar, 2019 ve 2020 yıllarında tıp fakültesine yerleşen öğrenci oranı en yüksek ilin Adana olduğunu, 2021 yılında ise bu rekoru Diyarbakır’ın aldığını ortaya koyuyor. Öte yandan Konya, Ankara, İzmir ve İstanbul da bu oran açısından ilk sıralardaki şehirler arasında konumlanıyor. Ayrıca 2019-2020 yılları arasında kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla tıp fakültelerini daha fazla tercih ettiği görülürken, 2021’e gelindiğinde bu oranın neredeyse eşitlendiği belirtiliyor.

Tıp fakülteleri, YKS'de tarihin en düşük sıralamalarıyla öğrenci aldı!

MEDİMAGAZİN - 2022 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte tıp fakültelerine yerleşen adayların sıralamalarındaki düşüş dikkat çekti.

Son 3-4 yıllarda yaşanan düşüş artık son noktaya ulaştı ve devlet üniversitelerinde sıralamalar yaklaşık 10 bin kadar düşüş gösterdi.

Hatta sosyal medyada bazı kullanıcılar, devlet üniversitelerinin tıp sıralamalarının 30-40 binlere gerilediğini, Hacettepe'nin 2 binlerle, Çapa'nın 4 binle ve Ege'nin 5 bin ile öğrenci aldığı iddia etti.

Geçen seneye göre iki kat arttı...Tıp fakültesi kontenjanları boş kaldı!

Diğer taraftan sıralamalardaki bu durum Ekşi Sözlük platformunda, "15 ağustos 2022 tıpın 30 k ile kapatması" başlığında gündeme geldi. nepotianus isimli bir yazar Kafkas Tıp'ın 19 binden 29 bine, Hitit Tıp'ın 28 bine Erzincan Tıp'ın 30 binlere gerilediğini ifade ederek şunları kaydetti:

1- Eskiden az kişi giriyordu şimdi fazla kişi giriyor oldukça normal diyenlere. 2019 AYT'ye 1 milyon 880 bin kişi girdi ve Kafkas Tıp 19 bin ile kapadı. 2022 AYT'ye ise 1 milyon 852 bin kişi girdi ve Kafkas Tıp 30 bin ile kapadı yani yüzdelik dilim 2 katına çıkmış neredeyse. Seneye de katlanacak gibi gözüküyor.

2- Tıp için zeki olmaya gerek yok diyenlere. Tıp fakültesi dünyanın her ülkesinde o ülkenin en yetişmiş bireylerinin girdiği fakültedir. Mesela Almanya'da tıpa girmek için ortalamanızın 1.1'den daha kötü olmaması gerek. böyle örnekler çoğaltılabilir. Dünyanın en pahalı eğitimi tıptır ve akademik kapasitesi düşük insanlara bu eğitimin verilmesi amaçlanmaz.

3- 5 binle 30 bin arasında çok da büyük fark yoktur, 2-3 soru fark vardır sadece. ÖSYM sınavı hiçbir şeyi belirlemez diyenlere, ÖSYM sınavları şuan Türkiye'de akademik kapasiteyi belirlemedeki en iyi yoldur ve 5 binle 30 bine giren arasında gayet kalite farkı da vardır. İyi bir üniversite CV'si şartı boş yere özel sektörde istenmiyor. Tabiki de üniversite sınavı her şey değildir ama çok şeydir.

4- Puanlar artar azalır, bu sene sınav kolaydı yığılma vardı sonuçlar o yüzden iyi geldi diyenlere. Sınavlarda önemli olan puan değildir sıralamadır, hatta yüzdelik dilimdir. İki sene arayla aynı puanı yapmama rağmen birinde 30 bininci diğerinde 7 bininci oldum. Ayrıca yığılma az puan farkıyla sıralamaların çok oynaması demek. Kişiler üniversite tercih ederken sıralamasına göre tercih veriyor. Yığılma üniversite tercihini etkilemez sınavdaki sıralamayı etkiler.

5- Tıpta kontenjan çok arttı, o yüzden düşmesi normal diyenlere. Tıpta kontenjan 2019'da 15010'du, bu sene ise 16804. 3 yılda toplam kontenjan 1800 civarı arttı ama sıralamalar en kötü 12 bin civarı düştü. Yani olay kontenjan artışıyla ilgili değil.

6- Sınavda heyecan yapıp 2-3 fazla yanlış yapılabilir diyenler. Evet yapılabilir tabi ki de. Eğer sistemin seni düzgün ölçmediğini düşünüyorsan mezuna kalırsın bir daha sınava girersin. İnsanlar heyecan yapıyor diye sıralamaların düşmesi gerekmez. O zaman millet heyecan yapıyor diye sınav da yapmayalım. Hiçbir ölçme değerlendirme sistemi kusursuz değildir ama şuan çoktan seçmeli sınavlardan daha iyi bir seçenek de yoktur.

Türk Tabipleri Birliği de Twitter'dan yaptığı açıklamada taban puanlarının 10 bine varan düşüş yaşandığını belirtti. İşte tıp fakültesi sıralamalarındaki düşüşe ilişkin bazı tweetler:

 

yks

tip fakulteleri

siralama

yerlestirme sonuclari

Özel üniversitelerin tıp kontenjanları boş kaldı

Ekonomik kriz, doktorlara yönelik şiddet ve doktorların özlük haklarındaki sıkıntılar tıp tercihlerini vurdu. Özel üniversitelerin tıp fakültelerinin kontenjanlarının yarısından fazlası boş kaldı.

Latif SANSÜR

Yayınlanma:

Özel üniversitelerin tıp kontenjanları boş kaldı

ÖSYM, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2022-2023 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına Ek Yerleştirme tercihlerinin, 07-13 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

ÖSYM'nin 2022-YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu özellikle özel üniversitelerin Tıp Fakültelerinin kontenjanlarının büyük oranda boş kaldığını ortaya koydu.

Yüksek üniversite harçları, pahalı yurtlar, ekonomik kriz, doktorlara yönelik şiddet ve özlük haklarındaki sorunlar tıp tercihlerinde kendini hissettirdi.

Sıralamada ilk 50 bine girmesine rağmen ekonomik nedenlerle özel üniversitelere ilgi olmayınca, birçok üniversitenin Tıp fakültelerinde kontenjanların yarısından fazlası boş kaldı.

EKONOMİK KRİZ

Üniversitelerin internet sitelerinde ilan edilen tarifelere göre, Tıp Fakültesini tercih edecek öğrencilerin, tercih ettikleri üniversitelere göre 125 bin ile 400 bin lira arasında ücret ödemesi gerekiyor.

Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrencilerin kalacağı yurtların fiyatları da astronomik artış gösterdi.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde özel yurt fiyatları ise 75 bin ile 100 bir lira arasında değişiyor.

Tıp Fakültesi ders kitaplarının yüksek olması da tercihleri etkileyen etkenlerden biri oluyor.

“GELECEKTEN BEKLENTİNİN OLMAMASI DA ETKEN”

Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Tıp Fakültelerine ilgi olmamasını son zamanlarda sağlık alanında yaşanan sorunların ve bu sorunların çözülmemesi ile ilgili bir durum olduğunu söyledi.

Ökten, şöyle konuştu:

*Tıp fakültelerinin, özellikle özel vakıf tıp fakültelerinde ücretlerin çok artması, tıp fakültelerinde kitapların daha pahalı olması, yurt ve barınma gibi sorunlar kontenjanların boş kalmasında etkili olabilir.

*Ancak, özellikle sağlık alanında yaşadığımız şiddet, şikayet, ekonomik ve özlük hakların yıllar içinde gerilemesi, etkili bir şiddet ve malpraktis yasasının olmaması, çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşması da kontenjanların boş kalmasında büyük bir etken.

*Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal kriz, gelecekten beklentinin olmaması veya çok düşük olması, yurt dışına gitmek için çok talep olması da önemli etkenler arasında.

Aynı sınıfta okuyan 7 öğrencinin başarısı: Hepsi tıp kazandıİlginizi ÇekebilirAynı sınıfta okuyan 7 öğrencinin başarısı: Hepsi tıp kazandı

AnkaraEk yerleştirmeGaziantepinternetistanbulizmiröğrenciÖSYMSağlıktipTürkiyeYKS

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası