en çok bira tüketen ülkeler / Türkiye en az alkol tüketen ikinci ülke - Dünya Gazetesi

En Çok Bira Tüketen Ülkeler

en çok bira tüketen ülkeler

Türkiye en az alkol tüketen ikinci ülke

Ekonomik &#;&#;birli&#;i ve Kalk&#;nma Örgütü'nün (OECD) alkolün zararlar&#; ve kamu sa&#;l&#;&#;&#;na etkileriyle ilgili raporuna göre, OECD ülkelerinde, y&#;ll&#;k alkol tüketimi ki&#;i ba&#;&#;na 9,1 litre oldu. OECD'nin listesine göre Türkiye Endonezya'dan sonra 40 ülke içinde en az alkol tüketen ikinci ülke oldu. Türkiye'de bir yeti&#;kin y&#;lda 3 litreden az alkol tüketiyor. En çok alkolü ise y&#;lda yakla&#;&#;k 11 litre alkol tüketen Estonyal&#;lar kullan&#;yor.

Y&#;ll&#;k ki&#;i ba&#;&#; tüketim

34 OECD ülkesindeki alkol tüketiminin yüzde 1,1'inin kay&#;tlara geçmedi&#;i tahmin edilen raporda, bu oran&#;n da eklenmesiyle gerçekte y&#;ll&#;k ki&#;i ba&#;&#;na alkol tüketiminin 10,3 litreyi buldu&#;u tahmin ediliyor.

Yüzde 20'si alkolik

Dünya ortalamas&#;n&#;n ki&#;i ba&#;&#;na 6,2 litre oldu&#;u dikkate al&#;nd&#;&#;&#;nda OECD ülkelerindeki alkol tüketiminin oldukça yüksek oldu&#;u göze çarparken, OECD ülkelerinde alkol tüketenlerin yüzde 20'sinin alkolik olarak belirlendi&#;i vurguland&#;.

En çok Estonya, en az Endonezya

Rapora göre ki&#;i ba&#;&#;na alkol tüketimi s&#;ralamas&#;nda Estonya 11 litre ile ba&#;&#; çekerken, Endonezya 0'a yak&#;n oran&#;yla listenin sonunda yer al&#;yor.

funduszeue.info

Kimler alkolik oluyor?

Raporda, daha iyi e&#;itimli ve sosyo-ekonomik seviyesi daha fazla ki&#;ilerin genelde daha az alkol tüketme e&#;iliminde oldu&#;u ancak, daha az e&#;itim alm&#;&#; ve sosyo-ekonomik seviyesi kötü olan erkekler ile daha iyi e&#;itim alm&#;&#; ve sosyo ekonomik seviyesi iyi kad&#;nlar&#;n alkolik olma risklerinin daha fazla oldu&#;u de&#;erlendirilmesine yer verildi.

Hiç alkol almayanlar azal&#;yor

OECD ülkeleri içinde 'li y&#;llarda hiç alkol almam&#;&#; 15 ya&#; grubu çocuklar&#;n oran&#; yüzde 44'den, yüzde 30'a dü&#;erken, ayn&#; ya&#; grubunda alkol al&#;p en an bir kez sarho&#; olan gençlerin oran&#; yüzde 30'dan yüzde 43'e ç&#;kt&#;.

A&#;&#;r&#; alkol i&#; hayat&#;n&#; olumsuz etkiliyor

A&#;&#;r&#; alkol tüketiminin i&#; hayat&#;na olumsuz etkilerine de yer verilen raporda, ölçülü alkol tüketiminin olumlu etkileri olabilece&#;ine dair baz&#; ülkelerde emareler oldu&#;u belirtildi. Üye ülkelerin önemli bir k&#;sm&#;nda a&#;&#;r&#; alkol yüzünden i&#; hayat&#;nda kaybolan verimlilik oran&#; gayri safi milli has&#;lan&#;n yüzde 1'ine yakla&#;&#;yor.

Özürlü b&#;rakma tehlikesi

Alkolün insan sa&#;l&#;&#;&#; ile ilgili olumsuz etkilerine de&#;inilen raporda, a&#;&#;r&#; alkol tüketiminin, özürlü kalma ve ölüm nedenleri aras&#;nda dünyada ve y&#;llar&#; aras&#;nda sekizinci s&#;radan be&#;inci s&#;raya ç&#;kt&#;&#;&#; uyar&#;s&#;nda bulunuldu.

A&#;&#;r&#; alkolün zararlar&#;

Raporda, genç ya&#;ta a&#;&#;r&#; alkol tüketiminin zararlar&#;, "Sa&#;l&#;k sorunlar&#;, trafik kazalar&#;, ölüm ve özürlü kalmayla sonuçlanan di&#;er kazalar, &#;iddete yol açmas&#;, kariyer bozulmas&#;, psikolojik bunal&#;m, gebelikte alkol kullanan annelerin bebeklerinin sa&#;l&#;ks&#;z do&#;mas&#;" olarak s&#;raland&#;.

Bu konularda ilginizi çekebilir

En çok alkol tüketen ülkeler belli oldu

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Doğu Avrupa’daki eski Sovyet ülkeleri dünyada en çok alkol tüketilen yerler. 

DSÖ&#;nün verileri, Litvanya&#;nın Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek alkol tüketim oranına sahip olduğunu ortaya koydu. Litvanya halkı aşağı yukarı yılda 15 litre saf alkol tüketiyor. Bu da yüzde 12 alkol oranına sahip şarap şişesine denk geliyor.

Litvanya’nın başkenti Vilnius, dünyanın en çok alkol tüketilen şehri haline gelmiş durumda. Şehirdeki alkol tüketiminin büyük bir kısmı turistlere ait.

Dünyanın geri kalan ülkelerinde; örneğin Güney Kore, Vietnam ve Portekiz&#;de komşu ülkelere göre daha fazla alkol tüketiliyor. Avustralya, Kanada ve Avrupa da hatırı sayılır alkol tüketim değerlerine sahip.

Alkol kullanımı yetişme tarzıyla şekilleniyor

Alkol tüketim oranları ve alışkanlıkları her ülkenin dinsel, kültürel, sosyal ve ekonomik şartlarına göre değişiyor. Ülkelerin alkol tüketimleriyle ilgili bir sonuca varmak için, sadece tüketilen miktar üzerinden yorum yapmak yanıltıcı olabilir. Alkol tüketimi, birçok ülkede sosyal hayatın çok önemli bir parçası.

Geçtiğimiz yıl Ukrayna’da, dükkanların gece 11’den sabah 10’a kadar alkol satması yasaklandı. Alkol tüketiminin erkeklikle ilişkilendirildiği ülke için bu büyük bir adım.

Yerel gazeteci Daria Meşçeryakova’ya göre, Ukrayna’da yetişkin erkekler akşamları veya tatil günlerinde ayık kaldıklarında erkeklikleriyle alakalı bir sorunları olduğu düşünülüyor. Az alkol kullanımı ise neredeyse ayıplanan bir durum.

Ukrayna’da alkol satışının kısıtlanması pek bir işe yaramış değil. Alkol kullanımının büyük oranda yetişme tarzıyla ilgili olduğunu düşünen
Meşçeryakova, &#;Alkol tüketme kültürü içinde büyümüş olanlar, her şekilde içmeye devam edecektir&#; diyor. Bu yüzden nesil değiştikçe alkol tüketiminin de azalacağını iddia ediyor. Buna kanıt olarak da yeni neslin, babaları kadar alkole düşkün olmamasını gösteriyor: &#;Gençlerin hayatında artık internet olduğu için alkole o kadar meraklı değiller.&#;

Alkolün erkeklikle olan bağları da zayıflıyor olmalı ki, Ukrayna’da alkol tüketiminin çoğu genç erkekler değil, orta yaşlı erkekler tarafından yapılıyor.

Kim nerede, nasıl, neden içiyor?

Alkol tüketiminde, ülkelerin yaşam biçimleri kadar şehirlerin kendi sosyal özellikleri de etkili. Örneğin ABD’de, hareketli şehir hayatından dolayı New York ve Los Angeles en yüksek alkol tüketim oranlarına sahipken, en az alkol tüketimi Utah’da. Çünkü Utah, göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir Mormon popülasyonuna ev sahipliği yapıyor.

Birçok ülkede, çalışan kişiler iş arkadaşlarıyla bağ kurmak için, işten sonra birlikte alkol alarak sosyalleşmeyi tercih ediyor. Güney Kore nüfusunun yarısının yaşadığı Seul’de, bu alışkanlık iyice yerleşmiş durumda. Çok yüksek, yaklaşık yüzde 20 alkol oranına sahip, fermente pirinç içkisi olan soju Güney Kore’de çok popüler. Euromonitor’un yaptığı araştırmaya göre, Güney Korelilerin alkol tüketimi haftada shot sojuya eşit. Bu da alkol tüketimlerinin çok olmasıyla özdeşleşmiş olan Rusların tüketiminin iki katı.

Yoğun alkol tüketimi sağlığı olumsuz etkilediği kadar iş verimliliğini de düşürüyor. Seul merkezli şirketler ve hükümet, özellikle işten sonra alkol tüketme kültürünü dizginlemek için yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Bu yöntemlerden biri de kuralı. Bu kural şu anlama geliyor: İşten sonra bir defa içilecek, tek bir yerde içilecek ve akşam 9’da bitirilecek.

Cape Town Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yedi yetişkin erkekten birinin alkol problemi var. Bu da tüm Afrika kıtasındaki en yüksek oran. Bunun sebebi de Afrika’nın en zengin şehirlerinin Güney Afrika Cumhuriyeti’nde olması. Johannesburg veya Cape Town’daki alkol tüketim alışkanlığı Londra veya New York’tan farklı değil.

Litvanyalı gazeteci Ziville Raskauskaite‘e göre alkol, büyük şehirlerin sorunu değil. Daha çok, işsiz ve boş vakitlerini değerlendirmek için uygun imkanların olmadığı kırsal bölgelerde yaşayanların sorunu. Raskas’ın bu yorumu, Litvanya Ticaret Konfederasyonu&#;nun yaptığı araştırmaya dayanıyor. Bu araştırma, kırsal bölgelerde alkol tüketiminin şehirlere göre iki kat fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Modayla şekillenen alkol kültürü

Moda da alkol tüketiminin şekillenmesinde büyük öneme sahip. Votka aşklarıyla bilinen Ruslar, alkol tüketiminde, kendi oranlarına göre dibi görmüş durumda. Butik bira tüketiminin özellikle Moskova ve Saint Petersburg’da gittikçe popülerleşmesiyle birlikte, saf alkol tüketimi de azaldı. Rusya hükümetinin açıklamalarına göre, alkol tüketimi azalmış olsa da votka satışları hâlâ hayli yüksek.

Alkol tüketiminin pek yüksek olmadığı Hindistan’da, İskoç Viskisi marketi son birkaç yıldır adeta patlama yaşıyor. Mumbai ve Delhi’de düzenlenen viski tadım etkinlikleri çok rağbet görüyor. Öyle ki bu tanıtımlar ülkedeki alkol tüketim istatistiklerini tamamen değiştirmiş durumda. Özellikle orta yaşlı kadınlar viski tadımlarına büyük ilgi gösteriyor.

Bu şartlar altında dünyada en çok içen şehrin neresi olduğunu anlamak zor. Acaba Seul olabilir mi? Ya da alkolü erkeklik sembolü haline getirmiş olan Kiev? Ukrayna’daki şehirlerde, alkol tüketimi iyice görünür bir hale gelmiş durumda. Özellikle yetişkin erkekler, marketlerden aldıkları ucuz içkileri sokaklarda ve parklarda içiyor. Bu, tüketimin çok olduğu anlamına geliyor denemez. Çünkü başka yerlerde insanlar, kapalı kapılar ardında daha fazla içiyor olabilir. Örneğin Berlin gibi bazı şehirlerde, gece kulüpleri alkol tüketiminin önemli bir parçası. Bu da alkol tüketiminin görünürlüğünü azaltıyor.

Alkol kaynaklı sorunların yükü devletin omuzlarında

Yoğun alkol tüketimi sosyal problemlerin hem sebebi hem de sonucu olabilir. Bu durum da şehrin sağlık sisteminin etkileyişini, kaynakların düzgün dağılımını ve ekonomisini kötü yönde etkileyebilir.

DSÖ&#;nün alkol ve sağlık fonu, geçtiğimiz yıl dünya çapında 3 milyona yakın insanın alkolden öldüğünü açıkladı. Ölenlerin birçoğu ise erkek. Alkol tüketimi, yaşam süresi üzerinde de hayli etkili. Örneğin Ukrayna’da erkeklerin yaşam süresi yalnızca 64 yılla sınırlı.

Alkol tüketimi, Afrika ülkesi Namibya için de bir problem. ’de sürücülere uygulanan üflemeli alkol testi yayalar için de uygulanmaya başlandı. Çünkü polis raporlarına göre, Namibya’da kazaların çok büyük bir kısmına sarhoş yayalar sebep oluyor. yılında, Ocak ile Ekim arasında ’ye yakın yaya alkol sebepli trafik kazalarında hayatını kaybederken, ’den fazla kişi ise yaralanmış.

Alkolün yoğun olarak tüketildiği ABD’de de araç kazalarının büyük çoğunluğu alkolden kaynaklanıyor. Alkol kaynaklı hastalıkların ABD ekonomisine yükü de oldukça ağır, geçtiğimiz yıl için yaklaşık bin dolar olarak hesaplandı.

Birleşik Krallık’ta, ’de polis tarafından açıklanan raporlara göre, alkol satan dükkanların 24 saat çalışması suç oranlarını artırıyor. Hükümet ise, alkol satışını kısıtlama taraftarı değil. Hem alkol satışını kısıtlamayacak hem de vatandaşların güvenliğini sağlayabilecekleri bir yol aranıyor.

Kaynak: The Guardian

Dünyanın en çok alkol tüketen ülkeleri açıklandı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Bir Bakışta Sağlık ” (Health at a Glance) raporunda, kişi başına en çok alkol tüketen ülkeler açıklandı. Litvanya, ortalama litre ile zirvede yer alırken litre ile Avusturya ikinci, litreyle Fransa da üçüncü oldu.

İlk beşte ayrıca Çekya () ve Lüksemburg () yer alıyor. Kişi başına ortalama litre alkol tüketen Letonya ve İrlanda 6. sırayı paylaşırken Macaristan ve Rusya, litre yedinci sırada gösterildi.

İlk ona ayrıca Almanya ( litre), Portekiz ( litre) ve Polonya ( litre) girmeyi “başardı”.

Rapordaki grafiğe bakıldığında, Rusya’nın “en çok alkol tüketen ülke” olarak gösterildiği ’den bu yana bu göstergede önemli ölçüde gerilediği görülüyor.

Endonezya ( litre), Türkiye ( litre), İsrail ( litre), Hindistan ( litre) ve Kosta Rica ( litre) “en az içen” ülkeler oldu.

Değerlendirilen neredeyse tüm ülkelerde kişi başına alkol tüketimi döneminde düşüş gösteriyor.

Kaynak: Sputnik


En çok alkol tüketen ülkeleri belli oldu

Avustralyalıların yılda ortalama 27 kez sarhoş olacak kadar içtiği ortaya çıktı; bu sayı dünya ortalamasının (15) neredeyse iki katı. Dörtte biri bu nedenle pişman.

Ortalamada Avustralyalılar haftada iki gece, dünya ortalamasıyla paralel sıklıkta içiyor; ancak her iki haftada bir ağır sarhoş oluyor. Ortalama aşılan tek ülke haftada üç kez içen Fransa.

Londra merkezli bağımsız araştırma organizasyonu Global Drug Survey’in anketine göre Avustralyalıların içki sonrası acil yardım başvurusunda bulunma ortalaması da yüzde 3,9’la dünya ortalamasının üç katı.


Araştırmacı, Dr. Monica Barratt’a göre Avustralya’nın yüksek sarhoşluk oranı geçen yıl ülkenin çoğunda kapanma uygulanmamasıyla ilgili olabilir. Ülkede çoğu eyalette kısa süreli kapanmalar uygulanmış, ancak mekanlar çoğunlukla açık kalmıştı.

Türkiye’nin dahil edilmediği ankette dünyanın en sarhoş ülkelerinde ilk 10 şöyle:

funduszeue.infoalya
funduszeue.inforka
funduszeue.infodiya
funduszeue.info
funduszeue.infoya
funduszeue.info
funduszeue.infoa
funduszeue.info
funduszeue.infoç
Hollanda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası