devletten kiralık hazine arazileri / Devlet Arazilerinin Kiralanması - BSHK | Hatip

Devletten Kiralık Hazine Arazileri

devletten kiralık hazine arazileri

Hazine Arazisi Nasıl Alınır?

Hazine Arazisi Ne Demek?

Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler için tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla, nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan hazineye ait tarım arazileri 10 yıl süreyle kiraya verilmektedir. Hazine arazisi kiralamak için ilgili kurumlara dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Peki, hazine arazisi ne demek ? Mülkiyeti devlet hazinesine ait olan arazilere hazine arazisi adı verilmektedir. Devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları ve bununla birlikte tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler hazine arazisi kapsamında değerlendirilmektedir.

Hazine Arazisi Nasıl Kiralanır?

Devlet, hazine arazilerini tarımsal üretim yapmak şartıyla topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere 10 yıllığına kiraya vermektedir. Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre, hazine arazisi kiralama koşulları şöyle:

-Hazineye ait tarım arazileri bu Tebliğ kapsamında 10 yıl süreyle kiraya verilecek,

-İlk yıl tahmini kira bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde bir buçuğu olacak,

-Hazineye ait tarım arazileri hak sahiplerine, Devlet İhale Kanunun maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre pazarlık usulü ile kiraya verilecek,

-Kiraya verme işlemlerinde geçici teminat alınmayacak,

-Düzenlenen kira sözleşmelerinin notere tasdik ve tescili zorunlu olmayacak,

-Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere 60 dönüme kadar Hazine taşınmazı kiraya verilebilir. Yüzölçümü 60 dönümden fazla olan taşınmazlar krokisinde ulaşım yolu da gösterilerek 60 dönümü geçmeyecek şekilde bölümler halinde kiraya verilecek,

-Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler bu tebliğ kapsamında sadece bir kez hak sahibi olabilecekler,

-Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen taşınmazlara yeterli sayıda başvuruda bulunulmaması durumunda, söz konusu taşınmazlar topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilerin dışında kalan gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilmesi sağlanacak.

Hazine Arazisini Kimler Kiralayabilmektedir?

Hazineye ait tarım arazileri, tarımsal üretim yapılmak amacıyla taşınmazın bulunduğu; köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde/mahallede ikamet edenler, köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olmamakla birlikte en az 3 yıl süreyle o köyde/mahallede ikamet edenle, köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde/mahallede ikamet etmeyen ve topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmektedir.

Hazine Arazisini Kiralamak İçin Nereye Başvurulmalıdır?

Hazineye ait tarım arazilerinin kiralanmasına ilişkin başvuru süreci şöyle işlenmektedir:

-İllerde çevre ve şehircilik il müdürlüğü, millî emlak dairesi başkanlığı veya emlak/millî emlak müdürlüğü ve ilçelerde millî emlak müdürlüğü, yoksa milli emlak şefliği tarafından ilan edilen hazineye ait tarım arazileri üzerinde tarımsal üretim yapmak isteyen çiftçiler, Tarım Arazisi Kiralama Talep Formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde bu kurumlara başvuracaklar.

-Her başvuru sahibi için; nüfus kaydı, ikamet, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu bilgileri Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) ve Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminde (TAKBİS) yer alan bilgiler de kontrol edilmek suretiyle incelenerek başvuru sahibine ilişkin puanlama işlemi yapılacak.

-Her bir başvuru sahibi için düzenlenen form esas alınarak Başvuru Sıralama Formu doldurularak en yüksek puanı alandan başlamak üzere başvuru sahipleri sıralanır. Bu formlar emlak/milli emlak müdürü tarafından onaylanacak.

-Başvuru sıralama listesi dikkate alınarak en yüksek puanı alandan başlamak üzere, ilan edilen taşınmaz/bölüm sayısı kadar başvuru sahibi değerlendirme süresinin bitiminden itibaren en geç 15 gün içerisinde kura çekimine davet edilecek. Emlak/milli emlak müdürü, müdür yardımcısı, bir milli emlak uzmanı veya memur ile Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinden bir ziraat mühendisinden oluşan komisyon tarafından en yüksek puanı alandan başlamak üzere kura çekimi yapılarak taşınmazlara ilişkin hak sahipleri belirlenecek.

Milli Emlak Hazine Arazilerinin Satışı Nasıl Olur?

Peki, Milli Emlak hazine arazilerinin satışı nasıl olmaktadır ? Hazine arazisini satın alma süreci, kişilerin taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne ya da mal müdürlüklerine dilekçe vermesi ile başlamaktadır. Taşınmaz mal il sınırları içindeyse Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne, ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. İdare tarafından kabul edilen başvuru, ihale günü belirlendikten sonra taşınmaz için belirlenen satış bedeli, ihale kararının ya da satışın uygun bulunmasının bildirimini takip eden on beş gün içinde peşin ya da taksitli olarak ödendikten sonra taşınmazın satış işlemi artık gerçekleşmiş olmaktadır.

Konu ile ilişkili olarak daha fazla bilgi edinebilmek için buradan "Tapuda Ham Toprak Ne Demek?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gönenç Emlak

Nasıl Kiralanır?

Devletimiz yılıyla beraber Milli Tarım Projesini ve bu proje gibi ekonomimizi kalkındıracak projeleri kullanmak için hazine arazilerini kiralama ile kullanıma açtı. Devletten hazine arazisini kiralamak isteyen yatırımcı, girişimci bireyler veya kurumlar, araziyi kiralamak için normal prosedürlerin daha geniş kapsamlısını uygulamaktadır. Kiralama işlemini gerçekleştirmek isteyen bireylerin 6 ay gibi  sürede başvuruları, gerekli prosedürleri tamamlamaları ardından başvurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda başvuru yapacak bireylerin üzerinde ecrimisil borçların bulunmaması gerekmektedir. Bu koşul sağlandığı takdirde cari yıl ecrimisil miktarının yarısı esas alınarak 10 yıla kadar Hazine Arazileri kiralama işlemi gerçekleşmiş olur.

Kiralama İçin Gerekenler 

Devletimizin onaylamış olduğu Milli Tarım Projesi vasıtasıyla havza bazlı üretim modeline yılında geçmiş bulunmaktayız. Yeni modelde Türkiye’nin verimli toprak, arazilerini daha kapsamlı kullanabilmesi hedeflenir. Çiftçinin ihtiyacı esas alınarak değil ülke ihtiyaçları, gereksinimleri esas alınarak ekim-biçim modeli oluşturulmasının önünü açmışlardır. Böylesi modelde  gerekli makamlar ülke topraklarını bölge bölge ayırmıştır. Yapılan sınıflandırmaya göre hangi il de hangi ilçe de hangi çiftçinin ne ekip daha fazla verim sağlanabileceği belirlenmiştir. Hazine arazileri kiralama amacıyla;Devletin sunduğu  kiralama hizmetinden yaralanabilmek için gerekenler şunlardır;

  • T.C vatandaşı olmak.
  • Çiftçi olmak.
  • Aile lideri olmak.
  • Toprağı veya yeterli toprağı olmamak.
  • En az üç yıl başvuru yapılacak bölge veya belde de ikamet etmek.

 

Kiralanan Devlet Arazileri Ne İçin Kullanılabilir?

Ekonomik kalkınma projesi insanların akıllarında birçok soru oluşmaktadır. Hem ekonomik kalkınmayı sağlayan hem de ülke gereksinimlerini daha bilinçli, verimli şekilde temin etmek amacıyla proje oluşturuldu. Proje kapsamında kiralanan arazilerin, hangi amaç doğrultusunda kullanılabileceği kafaları kurcalayan sorular arasındadır. Arazilerin kullanımı;

  • Tarım veya hayvancılık
  • Ticari amaçlar
  • Spor, sosyal nitelikli amaçlar
  • Balıkçı barınağı yapmak ve diğer amaçlar

Kiralanabilecek araziler

  • Kıyı kanunu kapsamındaki yerler
  • Yüksek eğitim kurumlarına ait taşınmazlar
  • MEB ‘e bağlı okul veya kurumlardaki kantin, açık alan, salon ve benzeri yerler

Marmaris çevresinde hazine arazileri var mı?

Evet. Adaağzı'nda beş yıldız otel ve İçmeler'de büyük turistik tesis devletten 49 yıllığına kiralanarak yapılmış tesislerdir. Turizm amaçlı olarak kiralanmış ve faaliyettedir. Selimiye'de hazine'ye ait araziler vardır. Yazımızın  Hazine arazileri kiralama konusunda özellikle  tarım arazileri olduğu için bu konu üzerine odaklı yazı oluşturduk. Bir başka makalede  konu ayrıntılı olarak yazmayı düşünüyoruz. Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektöründe tüm gelişmeleri Türkiye geneli ile yerel olarak Muğla çevresinde yılından beri izliyoruz. Danışmak kazandırır.

gonenc emlak firmasi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası