boğazımda beyaz lekeler var / Bademcik enfeksiyonu kalbi etkiliyor - Medicana Sağlık Grubu

Boğazımda Beyaz Lekeler Var

boğazımda beyaz lekeler var

Bademcik Şişmesi

Bademcik şişmesi ya da halk arasında boğazların şişmesi olarak bilinen bu rahatsızlığın pek çok farklı sebebi olabilir. Hastaların genellikle boğaz ağrısı ya da acısı, boğazda kaşıntı, yutma güçlüğü gibi şikayetlerle hastaneye başvurduğu söylenebilir. Çocukluk döneminde daha sık görülen bu enfeksiyonlar yaş ilerledikçe solunum yollarının genişlemesi, bademciklerin bağışıklık sistemindeki etkisini yitirmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle azalır. Her ne kadar çok sık karşılaşılan bir durum olsa da tedavi edilmediğinde özellikle bakteriyel enfeksiyon kaynaklı bademcik iltihabı kalp ve eklemlerde kalıcı hasara neden olabilir.

Bademcik nedir?

Bademcikler (tonsil) boğazın iki kenarında bulunan yumuşak dokulara verilen addır. Lenfatik sistemin bir parçası olan bademcikler, lenfosit üretiminden sorumludur. Bademcikler aynı zamanda ağız yoluyla vücuda giren virüs ve bakterilerin o noktada tutulmasını ve vücut içerisinde ilerlememesini sağlar. Bademciklerin görevi bu yolla gelen enfeksiyonlarla savaşmaktır.

Bademcik Şişmesi Nedir?

Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70’i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir. Bademcik şişmesinde bademcik denen dokuların kızarıp şişmesi, bazı durumlarda sarı-beyaz bir iltihapla kaplanması söz konusu olabilir. Bu belirtilere boyun bölgesinde ağrı ve şişlik de eşlik edebilir.

Bademcik bir enfeksiyon sebebiyle şişmemişse ancak yine de normalden büyükse, tıkanmaya bağlı uyku apnesi, horlama, ağız kokusu, yorgunluk, sinirlilik hâli, depresyon gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Bademcik Şişmesinin Sebepleri Nelerdir?

Bademcik iltihabı adenovirüsler, influenza, parainfluenza (çocuklarda), enterovirüs, Epstein-Barr virüsü (mono) ya da Herpes ailesi virüsleri gibi sık karşılaşılan virüslerin vücuda girmesi sonucu oluşabilir.

Bademcik iltihabı vakalarının %’unu oluşturan bakteriyel enfeksiyonlarda en sık karşılaşılan enfeksiyon ise streptokok enfeksiyonudur.

Çocuklukta daha sık karşılaşılan bu enfeksiyonlar genellikle iz bırakmadan ve hafif biçimde atlatılırken ilerleyen yaşlarda yaşanan bademcik iltihaplanmalarının daha ağır seyrettiği söylenebilir.

Bazı durumlarda alerjiler de bademciklerde şişmeye sebep olabilir.

Bademcik İltihabı Türleri Nelerdir?

Bademcik iltihapları akut, tekrarlayan ve kronik olabilir. Akut vakalar en sık görülen bademcik iltihabı türüdür. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonrası belirtilerin aniden ortaya çıkması ve gün içinde kendiliğinden kaybolması akut vakaların ortak özellikleri arasındadır. Tekrarlayan bademcik iltihabı genellikle çocuklarda görülür ve senede beş defadan fazla olması durumunda tekrarlayan bademcik iltihabı tanısı konabilir. Sık tekrarlayan vakalar iyi tedavi edilmezse çocuklarda gelişme geriliği ve sonrasında kalıcı hastalıklara neden olabilir. Kronik bademcik iltihabı ise uzun süre iyileşmeyen vakaların görüldüğü bademcik iltihabı türüdür.

Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Bademcik iltihabı belirtileri soğuk algınlığı belirtileri ile benzerlik göstermekte, daha ciddi vakalarda ise boğaz bölgesinde şişkinlik, kilo kaybı, öksürük, bademciklerde sarı-beyaz iltihaplı kesecikler ve yüksek ateş gibi belirtiler, bunlara eşlik etmektedir. En sık karşılaşılan belirtiler aşağıda sıralanmıştır:

  • Boğaz ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Bademciklerin kızarıp şişmesi
  • Baş ağrısı
  • Kulak ağrısı
  • Ağız kokusu
  • Ses kısıklığı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ateş, üşüme ve titreme
  • Boynun iki yanındaki lenf bezlerinde şişlik

Bademcik şişkinliği bademciklerin sadece tek tarafında varsa ve hastada yukarıda sayılan belirtilerin herhangi birisi gözlemlenmemiş olsa bile doktora başvurmakta fayda vardır.

Küçük çocuklarda ise yukarıdaki belirtilere ek olarak

  • mide bulantısı,
  • kusma,
  • karın ağrısı,
  • iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir.

Bademcik İltihabı Teşhisi Nasıl Konur?

Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması da söz konusu olabilir.

Boğaz ağrısı ve bademciklerde şişkinlik gibi şikayetlerle doktora başvurulduğunda öncelikle baş ve boyun bölgesine yönelik fiziksel bir muayene yapılır. Bu muayenede lenf bezleri, kulak yolu, ağız, burun ve boğaz kontrol edilir. Gerekirse ışıklı kamera ile kontrol yapılır. Göğüsten solunum sesleri dinlenir.

Bakteriyel enfeksiyon ihtimalinin olup olmadığını anlamak amacıyla ucuna pamuk sarılmış bir çubuk yardımıyla boğazdan örnek alınır. Alınan bu örnekle yapılan test genellikle hızlı sonuç verir. Bakteriyel enfeksiyon söz konusuysa ve antibiyotik kullanımı gerekiyorsa doktor, kültür testi de isteyebilir. Bazı durumlarda kan testi de gerekli görülebilir.

Bakteriyel enfeksiyonların görülme sıklığının yetişkinlerde çocuklara göre daha az olduğu söylenebilir.

Bademcik İltihabı Tedavisi Nedir?

Viral enfeksiyon durumlarında genelde ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanımı gibi destekleyici yöntemlerle vücudun enfeksiyonla savaşması beklenir. Bakteriyel enfeksiyon durumunda ise ağrı kesici ve ateş düşürücülere ek olarak antibiyotik tedavisi gerekebilir. Hangi antibiyotiğin kullanılacağına yapılacak testler sonucunda doktor karar verir. Yanlış antibiyotik kullanımı tehlikeli olmasının yanı sıra, enfeksiyonun geçmesine de katkısı olmaz. Bu nedenle, doktora danışılmadan antibiyotik kullanımına başlanmamalıdır.

Bakteri kaynaklı bademcik iltihabı tedavi edilmediğinde menenjit, zatürre, romatizmal ateş, ortakulak enfeksiyonu ve hatta kızıla bile neden olabilir. Boğaz enfeksiyonuna sebep olan streptokok bakterileri bu gibi pek çok hastalığa sebep olabilir ve bu durumun önüne geçilmediğinde, buna benzer bakteriyel enfeksiyonlar ilerleyebilir. Çocuklarda sık tekrarlanan vakalar ise gelişim geriliği, böbrek ve kalp yetmezliğiyle birlikte eklem hastalıklarına yol açabilir.

Bademcik iltihabı durumunda dinlenme, tuzlu su gargarası (1/8 oranında tuz ve su karışımı), ballı ılık çaylar ve pastil kullanımı semptomların hafiflemesini sağlar. Aynı zamanda, çocuklarda buzlu dondurma tüketimi de bademciklerdeki şişliğin inmesi açısından önerilen yöntemlerden biridir.

Bademcik ameliyatı ise çok gerekmedikçe uygulanmayan bir prosedürdür. Bu ameliyatlar, senede 5 defadan fazla tekrarlayan enfeksiyon durumu, bademciklerin nefes yolunu tıkaması vb. gibi durumlarda bademciklerin tamamının ya da bir parçasının çıkarıldığı işlemler olarak tanımlanabilir. Bu işlemler, soğuk bıçak, koter (monopolar/bipolar), termal welding, harmonik bıçak ve plazma olarak farklı kategorilere ayrılır. Bademciklerin tamamen (tonsillektomi) değil de sadece bademciğin bir kısmının alındığı ve kapsülün korunduğu yöntemlerde iyileşmenin daha hızlı görüldüğü söylenebilir. Ancak, bu durum, bademcikte tekrar büyüme ya da enfeksiyon durumuna de sebebiyet verebilir.

Bu operasyon hastanede yatmayı gerektirmeyen, hastanın aynı gün içerisinde taburcu olabileceği cerrahi bir müdahaledir. Hastaların belli bir süre boyunca katı ve tahriş edici olmayan gıdalar tüketmesi gerekir. Operasyon sonrasında kanama görülmesi normal bir durumdur, ancak kanamanın devam etmesi halinde bir komplikasyon olup olmadığının anlaşılması için doktora başvurmakta fayda vardır.

Bademcik İltihabından Kaçınmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bademcik iltihabı çoğunlukla viral, zaman zaman ise bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşur ve bulaşıcıdır. Dolayısıyla, diğer solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınmak için yapılması gerekenler bu enfeksiyon için de geçerlidir.

Örneğin, hasta olduğu bilinen kişilerle fiziksel temastan kaçınma, elleri sık sık su ve sabunla 20 saniyeden fazla yıkama, elleri yüz ve gözlerden uzak tutma, iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beslenmeye dikkat etmek bademcik iltihabından kaçınmak için alınabilecek önlemler arasında yer alır. Özellikle sınıflar, toplu etkinlikler, havaalanları, toplu taşıma araçları enfeksiyonların hızlı yayıldığı alanlardandır. Bu alanlarda temizliğe ve hijyene özellikle dikkat etmek önemlidir.

Buna ek olarak yetişkinlerde sigara kullanımından kaçınmak başta tonsilit olmak üzere pek çok diğer enfeksiyondan korunmaya yardımcı olur.

Kişisel hijyen malzemeleri ve makyaj malzemelerini paylaşmama, başkalarının bardak ve çatal bıçağını kullanmaktan kaçınma da enfeksiyondan korunma yöntemleri arasındadır.

Beta enfeksiyonu nedir, bulaşıcı mı? Beta enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

&#;ocuk Sağlığı

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -  

Bogaz-kizarikligi-nedir-neden-olur

Boğaz kızarıklığı damak arkasında, bademciklerde veya gırtlakta küçük noktalar halinde görülen bir enfeksiyon belirtisidir. Genellikle boğazda ağrı, yanma ve öksürüğün de eşlik ettiği boğaz kızarıklığı virüs ve bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanır. 

Boğaz Kızarıklığı Neden Olur?

Boğazda kızarıklık belirtisi iltihaplı enfeksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Boğazda kızarıklığın en yaygın sebepleri şunlardır:

Strep boğaz enfeksiyonu her yaştan insanı etkileyebilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Boğazı ve bademcikleri etkileyen bu enfeksiyona grup A streptokok bakterileri neden olur. Boğazda veya damakta küçük kırmızı noktalar strep boğaz enfeksiyonunun yaygın belirtileridir. Ateş, ağrılı yutkunma, kırmızı ve şişmiş bademcikler ile boyundaki lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyonun diğer semptomlarıdır.

Yutağın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan farenjit hastalığına genellikle bir virüs veya bakteri sebep olur. Çoğunlukla boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğüyle karakterize edilen hastalık, boğazda kızarıklık belirtisi de gösterir. Geçmeyen boğaz kızarıklığı kronik farenjitin işaretçisi olabilir. Farenjit alerji, mide reflüsü ve çeşitli tahriş ediciler sonucu da meydana gelebilir. Detaylı bilgi için farenjit nedir ve faranjit nasıl geçer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit; boğazda kızarıklık, şişlik ve ağrıyla sonuçlanan bir hastalıktır. Kimyasal, alerjik veya bulaşıcı ajanların neden olduğu akut veya kronik tahrişe yol açabilir. Bu tahriş genellikle larinksin (gırtlak) herhangi bir yerinde kızarıklık ve ödem şeklinde ortaya çıkar. Larenjitin en yaygın belirtileri ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve nefes alma güçlüğüdür.

Herpangina damakta ve boğazın arkasında kabarcık benzeri ülserlere neden olabilen viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla çocukları etkileyen bu hastalık ani ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve boyun ağrısı belirtilerine de neden olabilir. 

El ayak ağız hastalığı ellerde, ayaklarda ve ağızda kızarıklığa neden olabilen viral bir enfeksiyondur. Herpanginaya benzer şekilde, bu enfeksiyon da boğazda kırmızı leke ve kabarcıklara neden olabilir. Yıkanmamış eller, dışkı, burun mukusu ve tükürük ile temasta kolayca yayılabilir. 5 yaşından küçük çocuklar en yüksek risk grubundadır. Bu enfeksiyonla ilişkili diğer semptomlar arasında burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, iştahsızlık ve kas ağrıları yer alır. 

Ağız kanserinin erken belirtileri arasında ağızda veya boğazda kırmızı lekeler, yaralar ve geçmeyen ağrılar yer alır. Beslenme alışkanlıkları, yaş, tütün ve sigara kullanımı ağız kanserine yakalanma riskini artırabilir. Boğaz kızarıklığının yanı sıra iyileşmeyen ülserler, yutkunma zorluğu, kilo kaybı, boyunda yumru oluşumu, gevşeyen dişler ve ağızda uyuşma görülüyorsa mutlaka doktor randevusu alınmalıdır.

Bebeklerde Boğaz Kızarıklığı

Bebeklerde boğaz kızarıklığı genellikle boğazdaki mukoza tabakası iltihaplandığında meydana gelir. Küçük bebeklerde bu belirtiyi gözlemlemek zordur. Ancak 3 yaşından büyük çocuklarda boğaz kızarıklığı belirtisi diğer şikayetlerle birleştiğinde kolaylıkla fark edilebilir. 

Çocukluk çağında bağışıklığın gelişim aşamasında olması ve mikroplarla yoğun temastan dolayı boğazı etkileyen enfeksiyon riski yüksektir. Çoğunlukla virüs ve bakteri kökenli olan bu enfeksiyonlar boğaz kızarıklığının yanı sıra dilde sarımsı bir tabaka, şişmiş bademcikler ve boğaz ağrısı belirtileri de gösterir. Boğaz enfeksiyonuna sahip çocuklar yutkunma zorluğu veya boğazda kaşınma hissi yaşayabilir. 

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, çiçek polenleri, sigara dumanı, toz akarları ve evcil hayvan tüylerinin tetiklediği alerjilerden de kaynaklanabilir. Bu durum alerjik rinit olarak adlandırılır.

Boğaz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?

  • Tuzlu su gargarası:Tuz ve su karışımıyla yapılan ağız gargarası iltihaplı dokuları rahatlatarak enfeksiyon kaynaklı boğaz kızarıklığı şikayetlerini hafifletebilir. 
  • Ballı çay: Balla karıştırılmış ılık bir çay boğaz kızarıklığına neden olan enfeksiyonlarla mücadeleye ederek belirtilerin giderilmesine katkı sağlayabilir. 
  • Boğaz pastili: Bitki özlü pastiller boğazı nemlendirerek doku tahrişinden kaynaklanan kızarıkları gidermeye yardımcı olabilir.
KAYNAKLAR:

Bademcik enfeksiyonu kalbi etkiliyor

Bademcik enfeksiyonu kalbi etkiliyor

Medicana Sivas Hastanesinde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emel Peru Yücel, bademcik enfeksiyonunun kalbi etkilediğini söyledi. 

 Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Emel Peru, bademcik enfeksiyonları daha çok çocukluk çağında görüldüğünü ifade ederek, "Boğazdaki tonsil denilen lenfoid dokunun iltihabıdır. Bademcik enfeksiyonlarında en çok görülen şikayetler; boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, ses kısıklığı, küçük çocuklarda karın ağrısı, kusma ve baş ağrısı olarak görülebilir. En sık görülen sebebi virüslere bağlı enfeksiyonlardır, ayrıca bakteriyel sebeplere de bağlı olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu kış ve ilkbahar aylarında hastalığın görülme sıklığı artar. Sıklıkla hava  yolu ve yakın temasla bulaşır. Aile içi bulaşma yanında ,özellikle kışla, kreş gibi toplu yaşam yerlerinde bulaşma yaygındır. En sık yaş grubunda görülür. Üç yaşından küçük 15 yaşından büyük kişilerde daha az rastlanır. Erkek ve kızlarda görülme sıklığı farklı değildir. Beta ya bağlı bademcik enfeksiyonu ani başlayan ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, yutma zorluğu, bademcikler üzerinde sarı beyaz lekeler oluşur. Beta enfeksiyonu zamanında teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen beta enfeksiyonu romatizmal ateş, glomerülonefrit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

 "Kalp büyümesi ve kalp yetmezliği çıkabilir"

 Peru, kalp kapakçıklarında tahribat başlarsa; çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp büyümesi ve kalp yetmezliği ortaya çıkabileceğini söyleyerek,"Belirtileri ise boğaz enfeksiyonundan 2 ile 4 hafta sonra başlar. El-ayak bilekleri, diz ve dirseklerde şişme, kızarıklık ve ağrı olur. Bu tür ağrılar bir eklemde başlar, 2 ile 4 gün sonra o eklemdeki şişlik inip bir başka eklemde ortaya çıkar. Cilt altında özellikle alt bacak ön yüzünde sert ağrılı kırmızı şişlikler de tipiktir. Kalp kapakçıklarında tahribat başlarsa çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp büyümesi ve kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Klinik şikayetlerin kısa sürede düzeltilmesi, okul, kreş veya işe kısa sürede dönüşün sağlanması ,yakın temasta bulunan kişilere hastalığın bulaşmasının önlenmesidir. Tedavinin başarısını garantileyen ilk şart erken teşhistir. Kalp romatizmasının en önemli tedavisi istirahat ve vücudu yeni mikrobik enfeksiyonlardan korumaktır. Bu arada vücuttaki streptokokların neden olduğu enfeksiyon iyileştirmek için antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır" diye konuştu.

 "Eşyaların temizliğine dikkat edilmeli"

  Peru, hastalığın bulaşmaması için eşyaların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bulaşma, direkt temas, damlacık yolu, saflığı kalmamış yiyecekler ve süt ile olur. Hastaların izalasyonu gerekmez. Eşyaların temizliğine dikkat edilmeli, kalabalık yaşanan yerlerde havalandırmanın iyi olması sağlanmalıdır. Antibiyotik tedavisi bakteriyel enfeksiyon düşünüp, gerekli görüldüğünde  uygulanmalıdır. Ayrıca viral enfeksiyonlar da kullanılan antibiyotikler, virüslere hiç etki etmedikleri gibi bir de bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan normal flora dediğimiz yararlı olan bakterileri ortadan kaldırırlar. Bu da vücudumuzun savunma sistemine zarar vermektedir. Antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı, hastaların tekrar tekrar boğaz enfeksiyonu geçirmelerine neden olabilmektedir. Bakteriyel tonsillofarenjit de tedavi süresi kullanılan antibiyotik tipine göre 5 veya 10 gündür. Hastalar 4 ve 5'inci günden sonra düzeldikleri için tedaviyi bırakmaktadırlar. Tedavi 3'üncü gün kesilirse hastalığın tekrarlama oranı yüzde 50, 10 günlük antibiyotik kullanıyorsa 7'nci günde kesilir ise yüzde 34 civarındadır. Bu nedenle mutlaka 10 günlük süreye uyulmalıdır. Viral olduğu düşünülen bademcik enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterlidir. Sık bademcik enfeksiyonu geçirilmesi, enfeksiyonun kronikleşip bademciklerde kalıcı hale gelmesi, bademciklerin çok büyüyerek yemek yemeyi zorlaştırıp solunum yolunu tıkayıcı hale gelmesi, bademcik çevresi apse gelişmesi durumlarında hastaların bademciklerinin ameliyatla çıkarılması gerekebilir" şeklinde konuştu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.