kombideki vanalar nasıl olmalı / Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı) - Tesisat Çözümleri

Kombideki Vanalar Nasıl Olmalı

kombideki vanalar nasıl olmalı

Isıtma ve sıcak su ihtiyaçlarımızı karşılayan kombiler, belirli zamanlarda su basıncı çeşitli sebepler ile düşerek kombinin arızaya geçmesine neden olur. Kombinizin markasına göre F10- F01 gibi arızalar vererek kombinin çalışmasını engeller.

Kombiye Nasıl Su Basabilirim ?

Kombinizin markasına ve modeline göre doldurma muslukları farklılık gösterebileceği gibi kombinin altındaki yeride değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak kombinin altından baktığınızda sağ ortada yada en solda maviveyasiyah plastik başlıklı ufak bir vana görürsünüz. Bu vana saat yönünün tersine doğru açılır, saat yönünde kapanır (sola açılır-sağ tarafa doğru çevirdiğinizde kapanır)

Kombi Basıncı Kaç Bar Olmalı ?

Kombiler çalışabilmesi için 1.5 bar su basıncına ihtiyaç duyarlar. Teknik servisler tarafından tavsiye edilen kombi basıncı 1.5 bardır.

Kombinin Suyu Neden Biter ? 

Kombiler kalorifer sistemi çalışma mantığı gereğince kapalı devre çalışan cihazlardır. Bu kapalı devrede tesisat boruları, petekler ve kombiden herhangi birinde ufak bir kaçak olması kombi basıncınızın düşmesine neden olur. Ayrıca kombinizin içinden su akıtması, peteklerinizin vanalarından su damlatması gibi kaçaklarda da kombiniz su eksiltebilir. Yanı sıra sıva altı giden gözle gözükmeyen tesisatlarda dirsek bağlantı kısımlarında ufak kaçaklar olabilir ve bunu farkedemezsiniz. Kaçak miktarı ufaksa herhangi bir kabarma alt kattan belli etme gibi bir durumda olmaz. Sadece kaçak tespiti yaptırarak bulabilirsiniz.

Örnek Olarak Çeşitli Doldurma Musluğu Görselleri ;

 

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı)

petek_vanalari_nasil_ayarlanir_reglaj_ayari

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır (Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır)

Reglaj ayarı, evinizdeki tüm kalorifer peteklerinin aynı düzeyde ısınması sağlamak için radyatör vanasından yapılan ayarlardır. Tüm peteklerinizin eşit miktarda ısınmasını istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanız gerekmekte.

Öncelikle reglaj ayarı yapmak için biraz vaktinizin olması gerekiyor, zira reglaj ayarını yaptıktan sonra gözlemlemek ve tekrar müdahale etmek gerekebilir. Gelelim reglaj ayarını yapmak için uygulayacağımız adımlara;

Reglaj Ayarı

  • Kombinizin kalorifer peteklerini ısıtmak için açık olduğundan emin olun
  • Tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın
  • Kalorifer peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralama yaparak numaralandırın. (Örneğin, 7 adet peteğin olduğunu düşünürsek, 1. sırada en çok ısınan, 7. sırada en az ısınan petek olmalı)
  • En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır.
  • Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
  • Şimdi en çok ısınan 2. peteğinizin vanasını 2 cm kadar açınız..
  • Bu işlem son peteğe kadar devam etmeli
  • En az ısınan kalorifer peteğinizin su giriş vanası (üst vana) tamamen açık olmalıdır

Bu işlem sonrası 10-15 dakika kadar bekleyerek tekrar kalorifer peteklerinizi kontrol edin. En ince ayarı yapmak için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz.

Petek Temizliği

NOT : Eğer kombinize yakın petekler ısınıyor ancak daha uzaktakiler ısınmıyorsa reglaj ayarı işe yaramaktadır.

Peteklerinizin altı ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda paslanma ve kireçlenmeden dolayı balçıklanma olmuş demektedir. Bu sebeple petek temizliğini yaptırmalısınız. Firmamız uygun fiyatlar ile petek temizliği yapmaktadır. Petek temizliği fiyatları için sayfamızı ziyaret edin. Petek temizliği fiyatlarını öğrenmek için tıklayın.

Peteklerinizin altı ısınıyor ancak üst kısımları ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda hava vardır. Peteklerin havası nasıl alınır? yazımızda peteklerin havasını nasıl alacağınızı öğrenebilirsiniz.

Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır? Termostatik Vana Reglaj Ayarı?

Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılabilmektedir. Termostatik vanalar sizin ayarladığınız ısıya gelmesi durumunda vanayı otomatik olarak ayarlamaktadır. Bu nedenle termostatik vanaların reglaj ayarı yapılmamaktadır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Açılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönünün tersine doğru çevrilerek açılır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Kapatılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönüne doğru çevrilerek kapatılır.

Termostatik Vana mı? Normal Vana mı?

Termostatik vanaların üzerinde genelde 5 kademe bulunur, bu sizin tercihinize göre ayarlanır. Sizin belirlediğiniz ısıya ulaşınca termostatik vanalar kalorifer peteğinden geçen akışkanı otomatik olarak kesmektedir. Normal vanalara göre fiyat olarak 4-5 kat daha maliyetlidirler.

Kombiye su basma nasıl yapılır, ne işe yarar? Kombiye su doldurma vanası hangi yönde açılır?

 Kombinin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi noktasında basma işlemi ele alınmalıdır. Bireysel olarak gerçekleşecek olan bu işlem, aşamaları takip etmek suretiyle kolayca yapılabilmektedir. 

Kombiye Su Basma Nasıl Yapılır?

 Kombiye su basma işlemi genelde doldurma musluğu ile beraber yapılır. Tabii bazı durumlarda bunu gerçekleştirmek adına özel anahtar gerekebilir. Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir. 

Kombiye Su Basma Ne İşe Yarar?

 Genelde kalorifer tesisatı içerisinde suyun seviyesi 1 bar basıncı altına düştüğü vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilmektedir. Çünkü bu basıncın altına düşme durumu ile karşı karşıya kalındığı zaman, kombi kodlama üzerinden uyarı verir ve güvenlik açısından çalışmaz. Yani daha çok kombinin zarar görmemesi adına bir uyarı kapsamında kombinin çalışmasında engelleyen bir kodlamadır. Bunun yaşanmaması için ise mutlaka kombiye su basma işlemi gerçekleştirilmelidir. 

Kombiye Su Doldurma Vanası Hangi Yönde Açılır?

 En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.

False

Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?

Kombi bakımında en önemli noktalardan bir tanesi kombi suyu boşaltmaktır. Bu işlem, kombi suyu boşaltma amacınıza göre farklılık gösterebilir: Kombi içindeki suyu tamamen boşaltmak mı istiyorsunuz yoksa kombi içerisindeki su basıncının herhangi bir sebeple yükselmesinden kaynaklı uygun değere kadar su basıncını düşürmeniz mi gerekiyor? Her iki senaryoda da kombi suyu nasıl boşaltılır, hangi vana kullanılır ve bu işleme hangi durumlarda ihtiyaç duyulur, detayları bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kombi Suyunu Neden Boşaltmalıyım?

Eğer kombinin içindeki suyu tamamen boşaltmak istiyorsanız, yani amacınız kışın uzun süre kullanılmayacak olan cihazı donmaya karşı korumaya almaksa, bu durumda radyatör sistemi donmaya karşı savunmasız kalabilir. Ayrıca bulunduğu yer nedeniyle donma ihtimali olan kombilerin suyunun tamamen boşaltılması sürecinde plaka eşanjör içerisinde su kalır, bu da plaka eşanjörün donma riskini doğurur. Dolayısıyla bu işlem yalnızca yetkili servis teknisyeni tarafından yapılmalıdır.

Kombinin içindeki su basıncı yükselmiş ve bu sebeple su basıncı düşürülmek isteniyorsa; bu durumda kombide bir arıza olma ihtimali yüksektir. S doldurma vanası kaçırıyor olabilir, genleşme tankının gaz basıncı düşmüş veya tank menbranı delinmiş olabilir ya da  plaka eşanjör delinmiştir. Bu sebeplerden biri veya birkaçından kaynaklı su basıncı yükselir ve bu durumda da servis müdahalesi gerekir.

Kombinizin size yaz kış sorunsuz bir biçimde hizmet edebilmesi için bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Düzenli olarak yaptırdığınız kombi bakımları ve alacağınız önlemler, cihazınızın ömrünü uzatmakla birlikte daha konforlu ve kaliteli bir kombi kullanımı vadeder. Söz konusu bakımlardan bir tanesi de, kombi fazla suyu nasıl boşaltılır sorusunun cevabını bilmektir. Kombinin suyu nasıl boşaltılır bildiğiniz takdirde kombinin fazla suyunu boşaltmak için herhangi bir yetkili servise ihtiyaç duymaz, ilgili sorunu kendiniz çözebilirsiniz.

Kombi suyu, kombide ya da tesisatta gereğinden fazla su olması durumlarında boşaltılma ihtiyacı duyar. Bu durumda sistem basıncının artması kaçınılmazdır, dolayısıyla da kombi içindeki su nasıl boşaltılır, bilmek gerekir. Normal koşullarda kombinin su basınç değeri 1 ila 1,5 bar basınç arasında kalmaktadır. 2’nin üzerinde olduğu durumlarda ise kombi suyu fazladır anlamına gelir. Kombi fazla suyu boşaltma yapılarak küçük basınçların rahatlatılması gerekir. Bu, son tüketici olarak kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlemdir.

Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?

Birçok kombide tahliye hortumu olmadığı gibi, bazı kombilerde boşaltma vanası da yoktur. Boşaltma vanası olmayan kombilerdeki doldurma vanası, boşaltma vanası olarak değerlendirilip yanlış işlem yapılabilir. Aslında boşaltma vanası olmayan kombilerde, soğuk su giriş vanası kapatılarak doldurma vanası boşaltma amaçlı da kullanılabilir ancak bu, son kullanıcının yapabileceği basit bir işlem değildir ve yetkili servis desteği gerektirir. Kombinin altında yer alan bir tahliye borusu varsa, kombi içinde biriken fazla su rahatlıkla boşaltılabilir. Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz. Şimdi bu iki yönteme daha yakından bakalım:

Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir. Suyun gelmesi kesilene kadar beklemeniz ve tüm fazla suyun boşaltıldığından emin olmanız tavsiye edilir. Kombinin güncel basınç değerini ise manometre üzerinden kontrol edebilir ve bar basıncının istenen seviyelere geri gelip gelmediğini tespit edebilirsiniz.

Petekler üzerinden kombi suyu boşaltma: Herhangi bir boşaltma vanası bulunmayan kombi modellerinde kombi suyu boşaltma, petekler üzerinden yapılır. Eğer kombinin altında boşaltma vanası bulunmuyorsa herhangi bir peteğin hava alma purjörü üzerinden suyu boşaltmak mümkün olur. Bunun için purjörün altına bir kova ya da ufak bir kap koyabilirsiniz. Petek havası alır gibi vanayı gevşetmeli ve su kesilene kadar beklemelisiniz. Böylelikle tahliye vanası bulunmayan kombinizin suyunu kolaylıkla ve hızlı bir biçimde boşaltmış olursunuz.

Kombi Suyu Boşaltırken Hangi Vana Kullanılır?

Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır. Boşaltım esnasında vananın saat yönünün aksine çevriliyor olması oldukça önemlidir; saat yönüne çevirmeyi denediğiniz takdirde vana daha da sıkışacak ve bu sefer sizin için fazla kombi suyu boşaltma işlemi daha yorucu olacaktır. Yine aynı şekilde vanayı gevşetirken olabildiğince kontrollü olması ve ufak hareketler ile çevirme işlemini sağlamalısınız.

Kombi Suyu Boşaltırken Nelere Dikkat Etmeli?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası