ardışık rakam ne demek / Ardışık Sayılar Nedir Ve Aralarında Asal Mıdır? Ardışık Sayılar Toplamı Formülü İle Konu Anlatımı

Ardışık Rakam Ne Demek

ardışık rakam ne demek

Ardışık Sayı Nedir?

Matematik'te bir konu olan "ardışık sayılar",  sayılabilir sayıların  belirli bir kurala göre ardı ardına gelmesine "ardışık sayılar" denir. Örneğin; 0, 1, 2, 3, 4 sayıları ardışık sayıdır.

0, 1, 2, 3, 4 gibi ardı ardına giden sayılar ardışık doğal sayılardır. Ardışık Doğal Sayıların sayma sayılarından farkı 0'dan başlamasıdır.

1, 3, 5, 7, 9 gibi sayılar Ardışık Tek Doğal Sayılar'dır.

Ardışık Tek Doğal Sayılar n, n + 1, n + 2, n + 3 … ile ifade edilir.

Ardışık Tek Doğal Sayılar 2n-1,2n+1,2n+3,… ile ifade edilir.

0, 2, 4, 6, 8, 10 gibi sayılar Ardışık Çift Doğal Sayılar'dır.

Ardışık Çift Doğal Sayılar 2n,2n+2,2n+4… ile ifade edilir.

1. Ardışık sayıların toplamı, sayı adedine bölünürse ortanca terim bulunur. Eğer sayı adedi çift ise, ortanca terim sayı dizisine ait değildir.

2. İki ardışık sayının toplamı daima tektir.

3. Bütün çift sayıların toplamı daima çifttir.

4. Terim Sayısı= ((Son Terim)- (İlk Terim) / Ortak Fark))+1

1. 3 ardışık tek sayının toplamı 90 ise bu sayıların en büyüğü kaçtır ?

x+x+2+x+4=90

3x+6=90

3x=84

x=28'dir.

2. 4 çift sayının toplamı 44 ise bunların en küçüğü ve büyüğünün toplamı nedir?

8,10,12,14

En büyük+ En Küçük = 8+14=22'dir.

Ardışık Sayılar ve Aritmetik Dizi Toplamı

ardışık sayılar kpss

Ardışık Sayılar ve Artitmetik Dizi Toplamı kpss matematik dersinin bu bölümde anlatılacak konularıdır. Özellikle ardışık sayılar konusu kpss soruları içinde önemli bir yere sahiptir. Aritmetik dizi toplamı konusu da ardışık sayılarla bağıntılı bir konudur. Şimdi ilk konu olan ardışık sayılar konusunu işleyelim.

Ardışık Sayılar

Belli bir kurala göre art arda yazılan sayılara ardışık sayılar denilmektedir. Kpss matematik konuları içinde ardışık sayılar ardışık tam, tek tam ve çift tam sayılar olarak işlenmektedir.

Kpss matematik ardışık sayılar konusunda genel olarak sayılar arasındaki farkların kaç olduğu bilinirse bu konu ile ilgili Kpss&#;de sorulan soruların cevaplanmasında yeterli olacaktır.

1) Ardışık Tam Sayılar: &#;&#;&#; -5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5 &#;&#;&#; şeklinde art arda sıralanan sayılara ardışık tam sayılar denilmektedir. Bu sayılar arasındaki farklar 1&#;dir.

Ardışık tam sayıları formülize etmek istersek n, n+1, n+2, n+3, n+4 şeklinde sembollerle ifade edebiliriz.

2) Ardışık Çift Tam Sayılar: &#;&#;.. -6, -4, -2, 0, 2, 4, 6 &#;&#;&#;.. şeklinde art arda sıralanmış sayılara ardışık çift tam sayılar denilmektedir. Ardışık çift tam sayılar arasındaki farklar 2&#;dir.

Ardışık çift tam sayıları formülize etmek istersek n, n+2, n+4, n+6, n+8 şeklinde sembollerle ifade edebiliriz.

3) Ardışık Tek Tam Sayılar: &#;&#;&#; -7, -5, -3, -1, 1, 3, 5, 7 &#;&#;&#;.. şeklinde art arda sıralanmış tek sayılara ardışık tem tam sayılar denilmektedir. Ardışık tek tam sayılar arasındaki farklar yine 2&#;dir.

Ardışık tek tam sayıları formülize etmek istersek n, n+2, n+4, n+6, n+8 şeklinde sembollerle ifade edebiliriz.

Burada gösterilen &#;n&#; ifadeleri ardışık çift ve ardışık tek tam sayılarda hangisinde formülize ediliyorsa ona göre tek veya çift olarak seçilmelidir. Sembolize edilen bu formüller aynı gözükür ama farklı (tek ya da çift) rakamları ifade etmektedir.

Ardışık sayılar kpss genel yetenek matematik soruları içinde farklı şekillerde karşımıza gelmektedir. Ardışık sayılarla ilgili kpss soru örnekleri aşağıdaki gibidir.

  • 3n+4 ve 4n-2 şeklinde ardışık tam sayı verilir ve n&#;in alabileceği değerler sorulur.
  • a < b < c şeklinde sıralama ve ardışık sayılar verilerek sorulan kpss soruları.
  • Ardışık x tane tam sayının toplamı şudur denilir ve bu sayıların en küçüğü ya da en büyüğü nedir diye sorulur.

Aritmetik Dizi Toplamı

Kpss matematik dersinde sayı çeşitlerinin bir diğer konusu olan aritmetik dizi toplamı, ardışık terimleri arasındaki farkı sabit olan sayı dizilerine aritmetik dizi denilmektedir.

Aritmetik terimler arasındaki farka ortak fark adı verilir.

Aritmetik diziler tek ve çift olacağı gibi, tek çift karışık sayılardan da oluşabilmektedir.

5, 10, 15, 20, 25, 30 &#;.. Ortak fark 5.

8, 16, 24, 32, 40, 48 &#;.. Ortak fark 8

7, 14, 21, 28, 35, 42 &#;.. Ortak fark 7

Kpss matematik sorularında aritmetik diziler terim sayısı ve terimler toplamı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Terim Sayısı:\frac{{{\rm{Son Terim - lk Terim}}}}{{{\rm{Ortak Fark}}}} + 1

Terimler Toplamı:\frac{{{\rm{Son Terim + lk Terim}}}}{{\rm{2}}}.{\rm{Terim Say\imath s\imath }}

 

Kpss genel yetenek matematik dersine ait sayı çeşitlerinden ardışık sayılar ve aritmetik dizi toplamı konuları tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss matematik dersinin konusu Faktöriyel olacaktır.

ardışık tam sayılar, ilk terim, son terim, terim sayısı, terimler toplamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası