dünyanın en büyük dağı / Dünyanın En Büyük Dağları | Miniyol

Dünyanın En Büyük Dağı

dünyanın en büyük dağı

Guardian Weekly Arşiv Bağlantısı

  • H. Cheung. Mount Everest: Why The Summit Can Get So Crowded. (24 Mart ). Alındığı Tarih: 14 Mart Alındığı Yer: BBC

    D&#;nyanın en y&#;ksek dağı hangisidir ve nerededir?

    Haberin Devamı

    EVEREST Mİ, MAUNA KEA MI? HANGİSİ SENİN FAVORİN?

    Everest’in Mauna Kea’dan daha popüler olma nedeni suyun üzerindeki yüksekliğinin daha fazla olması ve dağcıların gözdesi olmasıymış. Tırmanılacak en yüksek uzunluğa sahip olan Everest’e her yıl yüzlerce dağcı tırmanıyormuş.

    Mauna Kea, milyonlarca yıl önce kıtaların çarpışması sonucunda oluşmuş. 

    Himalayalarda yer alan Everest, Çin Halk Cumhuriyeti-Nepal sınırı üzerindeymiş.

    Mauna Kea bir yanardağmış. Aktif olmayan yanardağ, en son yıl önce patlamış.

    Mauna Kea bir milyon yaşındaymış. Buna rağmen Everest 60 milyon yaşındaymış.

    DÜNYANIN EN UZUN DAĞLARI

    Dünyada dağcıların çok sevdiği ve tırmanmak için can attığı birçok zirve bulunuyor. Everest ve Mauna Kea kadar bilmesek de dağcılar tarafından bilinen bu dağlar farklı özellikleriyle karşınızda…

    1. K2 DAĞI: metre yüksekliğindeki bu dağ Pakistan ile Çin arasında yer alıyor. Dağcıların kutsal zirve olarak adlandırdığı bu dağ tırmanması en zor dağmış.

    2. Lhotse Dağı: Himalayalarda yer alan dağın en yüksek noktası metreymiş. Bu dağın güney kısmında tırmanmak çok zormuş çünkü çok dikmiş. O yüzden dağcılar genelde diğer parkuru tercih edermiş.

    3. Kançençunga Dağı: Dünyanın en yüksek beş dağından biri olan bu dağ, Hindistan ile Nepal arasında yer alıyormuş. Oldukça rüzgar olan dağ yamaçları, bu dağa tırmanmayı çok zorlaştırıyormuş.

  • Dünyanın EN yüksek dağları (EN yüksek 30 yer)

    1- Everest Dağı - metre

    Everest

    Dünyanın en yüksek dağı hangisidir sorusunun cevabını hep bir ağızdan söylüyoruz: Everest. Dünyanın en büyük sıra dağları olan Himalaya Dağları’nın en yüksek zirvesi Everest, deniz seviyesinden tam olarak metre yükseklikte ve dünyanın en yüksek dağı. Dağın oluşumunun 2,5 milyon yıl önce Hindistan yarımadası ve Tibet Yaylası birbirine yaklaşınca arazi kütlesinin yukarı çıkmasıyla gerçekleştiği düşünülüyor. Çin ile Nepal arasındaki sınırı belirleyen Everest’in zirvesine çıkmak dağ tırmanışıyla ilgilenen herkesin hayali. Bu hayali ilk defa gerçekleştirenler ise Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay. 29 Mayıs ’te zirveye ilk adımı onlar attılar. yılında ise Ali Nasuh Mahruki, Everest’e tırmanan ilk türk unvanını aldı. Eğer sen de Everest’e çıkmak gibi bir hayal kuruyorsan, bunun zorlayıcı bir deneyim olduğunu hatırlatıp rehber eşliğinde tırmanmanı öneririm.

    Konum Linki

    Peki dünyamızın en yüksek noktası Everest Dağı mı?

    En dibinden en tepesine kadar ölçüldüğünde metre yüksekliği olan Everest Dağı, dünyanın kara parçası üzerinde bulunan en yüksek dağ. Ancak Hawaii’de bulunan Mauna Kea aslında yerküremizin en yüksek dağı. Okyanus üzerindeki yüksekliği metre olan Mauna Kea Dağı’nın asıl heybeti Pasifik Okyanusu’nun altında yatıyor. Okyanusun tabanından yükselen dağın suyun altında kalan kısmıyla beraber yüksekliği ise metre. Bu da Mauna Kea Dağı’nı Everest Dağı’ndan bile büyük hale getiriyor ve Mauna Kea aslında dünyanın en yüksek yeri oluyor.

    trde tek

    2- K2 Dağı - metre

    k2 dağı

    metre yüksekliği dünyanın en yüksek 2. dağı olan K2 Dağı, yükseklikte 2. sırada olsa da zorluk seviyesi açısından 1. sırada yer alıyor. Hatta zorluğu nedeniyle, dağcılar arasında “kutsal zirve”, “dağların dağı” ve “zalim dağ” gibi isimlerle anılıyor. K2 Dağı’na tırmanmanın bu kadar zorlayıcı olmasının en önemli sebebi ise çok dik oluşu. Dağın dikliğinin tırmanışı zorlaştırması yetmezmiş gibi bir de daha fazla kaya ve çığ düşmesine yol açıyor. Öyle ki bu dağa tırmanmaya çalışan her dört kişiden biri hayatını kaybediyor. Bu zorlu tırmanışı, ilk defa 31 Temmuz ’te İtalyan Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni gerçekleşirdiler. K2 Dağı’na tırmanan ilk Türk ise yılındaki başarısıyla Ali Nasuh Mahruki oldu.

    Konum Linki

    3- Kangchenjunga Dağı - metre

    Kangchenjunga

    Hindistan ve Nepal arasında metre yüksekliğiyle uzanan Kangchenjunga Dağı, dünyanın en yüksek dağları arasında 3. olarak yer alıyor. Bu dağın zirvesine tırmanabileceğin noktalardan üç tanesi Nepal’de, bir tanesi ise Hindistan’da. K2 Dağı gibi, Kangchenjunga da oldukça tehlikeli ve zorlu bir dağ çünkü çok dik ve dağdaki rüzgar hızı çok dengesiz bir şekilde değişiyor. Böyle olunca da çığ oluşumu artıyor ve tırmanmak çok daha zorlaşıyor. Bu dağa ilk tırmanışın gerçekleşmesinden önceki 50 yıl boyunca dağcılar, dağın zirvesine çıkmak için çaba harcadılar ancak Joe Brown ve George Band 25 Mayıs ’te zirveyi gören ilk ikili oldu. Bu zorlu tırmanış, birçok dağcının da hayatını kaybetmesine neden oldu. O kadar tehlikeli bir dağ düşün ki dağın Hindistan sınırındaki tırmanma noktasından sadece 3 kez başarılı tırmanış gerçekleştirildi.

    Konum Linki

    4- Lhotse Dağı - metre

    lhotse dağı

    Himlayalar’da yer alan Lhotse Dağı, deniz seviyesinden metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 4. dağı. Tibet ve Khumbu arasındaki sınırı oluşturan bu dağ, Everest’e nazaran kolay bir tırmanış olanağı sunsa da oldukça dik. Özellikle dağın güney kısmı, diğer rotalarından daha dik ve tırmanmak bir hayli tehlikeli. Özellikle tırmanış esnasında düşebilecek buz kütlelerine çok dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden de güney kısımdan tırmanmaya çalışanlar genelde zirveye ulaşmakta çok zorlanıyorlar. Bu dağın zirvesine ilk kez 18 Mayıs ’da İsviçreli Fritz Luchsinger ve Ernst Reiss tırmandı. Eğer sen de bu dağa tırmanmak istersen dağın belli rakımlarında pansiyon, pil şarj istasyonları, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabileceğin yerler ve kamp için uygun alanlar bulduğunu hatırlatmak isterim.

    Konum Linki

    5- Makalu Dağı - metre

    Makalu

    Himalaya Dağları’ndaki bir diğer en yüksek zirve ise Makalu Dağı. Deniz seviyesinden metre yüksekliği dünyanın en yüksek dağları arasında 5. sırada. Nepal ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin sınır çizgisini oluşturan dağın oldukça zorlu bir tırmanış rotası var. Birçok ekip çoğu kez bu dağa tırmanmayı denedi ama ne yazık ki başarılı olamadı. Makalu Dağı’na ilk kez tırmananlar, 15 Mayıs tarihinde zirveye çıkan Fransız Lionel Terray ve Jean Couzy oldu. Bu tırmanışın rotası, Makalu Dağı’na daha önce tırmanmayı deneyenlerin rotalarından farklıydı. Dağın kuzeybatı yönünden bir rotayı deneyerek başarılı oldukları için bu rota onlardan sonra gelen dağcılar tarafından sıklıkla tercih edildi.

    Konum Linki

    6- Cho Oyu Dağı - metre

    Cho oyu

    Himalayalar o kadar görkemli ve büyük ki birçok en yüksek dağa ev sahipliği yapıyor görebileceğin üzere. Cho Oyu da Himalaya Dağları arasında yer alan bir zirve ve deniz seviyesinden tam metre yükseklikte. Everest’in 20 kilometre batısında konumlanmış olan dağ, dünyanın en yüksek 6. dağı. Tibetçe’de “Turkuaz Tanrıça” anlamına gelen Cho Oyu, 6 bin metre yüksekliğinde bulunan buzullarla birçok dağcıyı zorlasa da listemizdeki diğer dağlarla karşılaştırdığımızda Cho Oyu Dağı’na tırmanmak daha kolay. Bu dağın zirvesine ilk defa Avustralyalı Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama 19 Ekim ’te çıktı. Bu dağa tırmanan ilk Türk ise yılındaki başarılı tırmanışıyla Ali Nasuh Mahruki oldu.

    Konum Linki

    7- Dhaulagiri Dağı - metre

    Dhaulagiri

    Deniz seviyesinden metre yükseklikte olan Dhaulagiri Dağı, Himalayalar arasında konumlanan 7. en yüksek dağ. Aynı zamanda tamamen Nepal sınırları içerisinde bulunan en yüksek dağ. Dhaulagiri, çığ ve buzullar açısından zorlayıcı ve tehlikeli olabiliyor ancak bu dağın zirvesine yapılan başarılı tırmanış oranı, ölüm oranından daha yüksek. 13 Mayıs ’ta İsviçreli ve Avusturyalılardan oluşan bir ekip dağın zirvesine ilk tırmanışı gerçekleştirdi.

    Konum Linki

    8- Manaslu Dağı - metre

    Manaslu

    Dünyanın 8. en yüksek dağı olan Manaslu Dağı’nın deniz seviyesinden yüksekliği ile Dhaulagiri Dağı’nın arasında çok az bir fark var. Manaslu Dağı’nın deniz seviyesinden yüksekliği metre. Dağın adı Sanskritçe bir kelime olan Manasa’dan geliyor ve “Ruhların Dağı” anlamına geliyor. İlk olarak Japon Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu, 9 Mayıs ’da zirveye çıktı. Ne yazık ki yılında Manaslu, üzücü bir felakete sahne oldu. Zirve yolculuğundaki dağcılar metrede kam alanlarından çıktıktan çok kısa bir süre sonra üzerlerine çığ düştü ve 15 dağcı bu dağda hayata veda etti.

    Konum Linki

    9- Nanga Parbat Dağı - metre

    Nanga parbat

    Sıra geldi, 9. en yüksek dağımıza. Pakistan’da Kaşmir Bölgesi’nde yer alan Nanga Parbat, Karakurum Dağları’nın uzantısı ve deniz seviyesinden metre yükseklikte. Sanskritçe kelimelerden türeyen Nanga Parbat, “Çıplak Dağ” anlamına geliyor. Dünyadaki tüm dağlar arasında tırmanması en tehlikeli olanlar arasında bulunduğu için “Öldüren Dağ” olarak da tanınıyor. İlk başarılı tırmanışa kadar dağa çıkmaya çalışan birçok kişi hayatını kaybetti. Dağın zirvesine ilk tırmanan ise 3 Temmuz ’te Avusturyalı Hermann Buhl oldu. Buhl aynı zamanda bu kadar yüksek bir zirveye tek başına tırmanan tek dağcı oldu. Buhl’un tırmanış macerasıyla ilgili filmler bile yapıldı. Dağa tırmanamıyorsak bu filmleri izleyip nasıl bir deneyim olduğunu öğrenebiliriz bence.

    Konum Linki

    Annapurna I Dağı - metre

    Annapurna

    Geldik listemizin son dağına. Deniz seviyesinden metre yükseklikte olan Annapurna I Dağı, dünyanın en yüksek dağı. Annapurna zirveleri, tırmanmak için dünyanın en tehlikeli zirveleri arasında. Özellikle Annapurna I’deki taş duvarı, bu dağı dünyanın tırmanması en zor dağlarından biri haline getiriyor. Birçok insan bu zirveye tırmanmaya çalışırken hayatını kaybetti ve bu yüzden de dağın ölüm oranı oldukça yüksek. Annapurna I Dağı’na ilk başarılı tırmanış, Fransız Maurice Herzog ve Louis Lachenal tarafından 3 Haziran ’de gerçekleştirildi. Bu tırmanış da metre ve daha fazla yükseklikteki bir dağa yapılan ilk tırmanış oldu. yılında en korkunç felaket de bu dağda görüldü. Kar fırtınası ve çığ etkisiyle dağcılar mahsur kaldılar ve 43 dağcı hayatını yitirdi. Bu felaketten sağ çıkanların birçoğunun da uzuvları kesildi. 

    Konum Linki

    Gasherbrum I Dağı - metre

    Gasherbrum I

    Çin ve Pakistan arasında konumlanan Gasherbrum I Dağı, deniz seviyesinden metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek dağı. Himalaya Dağları’nın Karakurum bölgesindeki dağ, bu bölgenin en yüksek 5. noktası olduğu için K5 adıyla da biliniyor. Gasherbrum adı ise “Güzel Dağ” anlamına geliyor. ’de William Martin Conway bu dağı “Hidden Peak” yani “Gizli Tepe” olarak tanımlıyor. Dağa ilk tırmanış, 5 Temmuz ’de 8 kişiden oluşan Amerikalı bir ekibin çalışmalarıyla Pete Schoening ve Andy Kauffman tarafından gerçekleştirildi.

    Konum Linki

    Broad Peak Dağı - metre

    Broad Peak

    Pakistan ve Çin arasındaki sınırda bulunan Karakurum bölgesinin bir diğer en büyük dağı Broad Peak. Deniz seviyesinden metre yüksekliğiyle bu dağ dünyanın en büyük dağı. Dünyanın tırmanması en zor dağı olan K2’den yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta konumlanan Broad Peak dağına tırmanırken K2 manzaraları da görülebiliyor. Broad Peak’e ilk tırmanış 8 Haziran ile 9 Haziran tarihleri arasında Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger ve Hermann Buhl tarafından gerçekleştirildi. Birçok dağcı tarafından Broad Peak, kolay tırmanılabilen metrelik dağlar arasında gösteriliyor. Tabii böyle tırmanışlara aşina olmayan metreye tırmanmanın kolay oluşunu pek gözümüzde canlandıramıyoruz.

    Konum Linki

    Gasherbrum II Dağı - metre

    Gasherbrum II

    Dünyanın en yüksek dağları listesinde sırada bulunan Gasherbrum II Dağı, deniz seviyesinden metre yükseklikte. Karakurum bölgesinde konumlanan dağ, Karakurum’un 4. dağı anlamına gelen K4 adıyla da biliniyor. Gasherbrum II, gizli buzullarıyla ve eğimli buz yamaçlarıyla dağcıları oldukça zorlayan bir zirve. Bu bölgedeki dağlar arasında Gasherbrum I ve Broad Peek’in ardından 3. en yüksek dağ. Dağa ilk tırmanış 7 Temmuz ’da Fritz Moravec, Josef Larch ve Hans Willenpart’ın içlerinde bulunduğu Avusturyalı bir grup kaşif tarafından yapıldı.

    Konum Linki

    Shishapangma Dağı - metre

    Shishapangma

    Tibet Özerk Bölgesin’de bulunan Shishapangma Dağı, deniz seviyesinden metre yükseklikte. Dünyanın en büyük dağı olan Shishapangma’nın adı “yeşil düzlükten yükselen büyük dağ” anlamına geliyor. Dağın Sanskritçe adı ise “Tanrı’nın evi” anlamına gelen Gosainthan. Bu isim popüler kültürde dağdan bahsederken çok sık kullanılıyor. Dağa ilk tırmanış kuzey rotasından 2 Mayıs ’te Xu Jing tarafından yönlendirilen Çinli bir kaşif grubu tarafından yapıldı. Broad Peek gibi Shishapangma Dağı da kolay tırmanılabilen metrelik dağlar arasında gösterilse de fırtına, çığ tehlikesi, derin kar ve gizli buzul dağa tırmanışı zorlaştırıyor. Ayrıca dağın zirvesine giden rota karışık ve şiddetli rüzgarlara açık olduğu için zirvesine çok nadir çıkılıyor.

    Konum Linki

    Gyachung Kang Dağı - metre

    Gyachung Kang

    metre yükseklikteki dağları Gyachung Kang Dağı ile geride bıraktık. Çin ile Nepal arasında konumlanan Gyachung Kang deniz seviyesinden metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek dağı. Bu dağ, aynı zamanda metrelik dağlar listesinde en yüksekte bulunan dağ. Cho Oyu dağını kaplayan bulutların gölgesi nedeniyle Gyachung Kang’ın zirvesinde gün erkenden kararıyor. Bu da tırmanışı oldukça zorlaştırıyor. Everest ile Cho Oyu arasında bulunan en yüksek zirve olan dağa ilk tırmanış 10 Nisan ’te Y. Kato, K. Sakaizawa ve Pasang Phutar tarafından gerçekleştirildi. Bu ilk tırmanış esnasında zirveye çok yaklaştıkları metrede tırmanış ekibinden biri kayarak hayatını kaybetti.

    Konum Linki

    Annapurna II - metre

    Gasherbrum IV - metre

    İmalchuli - metre

    Distaghil Sar - metre

    Ngadi Chuli - metre

    Nuptse - metre     

    Khunyang Chhish - metre

    Masherbrum - metre

    Nanda Devi - metre

    Chomo Lonzo - metre

    Batura Sar - metre      

    Kanjut Sar - metre

    Rakaposhi - metre

    Namcha Barwa - metre      

    Kamet - metre      

    Türkiye’nin en yüksek dağları ise şöyle;

    1. Ağrı Dağı, Ağrı ( metre)
    2. Cilo Dağı, Hakkari ( metre)
    3. Süphan Dağı, Bitlis ( metre)
    4. Kaçkar Dağı, Rize ( metre)
    5. Erciyes Dağı, Kayseri ( metre)

    Bu listenin devamını ve Türkiye'nin en büyük dağları ile ilgili detayları merak ediyorsan Türkiye'nin EN yüksek 22 dağı sayfamızda tüm listeye ulaşabilirsin.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası