ticari araç gider kısıtlaması / TAŞIT ALIMLARININ VERGİSEL BOYUTU | SRM Mali Ve Yönetsel Hizmetler

Ticari Araç Gider Kısıtlaması

ticari araç gider kısıtlaması

Ticari araçlarda gider kısıtlaması yapılır mı?

Ticari araçlarda da %70’lik gider kısıtlamasını kapsıyor mu?

Sadece binek araçlar için gider kısıtlaması uygulanır.

Binek otomobillerine ilişkin giderlerin en fazla %70’i gider olarak dikkate alınabilir hükmü eklenmiştir. Binek otomobil olmayan şoförlü karavan kiralama işletmeciliği yaparak gelir elde eden bir firmanın aldığı motorin fişleri ve otopark ücreti de bu kapsama girip %70 mi gider olarak alınacak yoksa tamamı giderleştirilebilir mi?

Araç kiralama ve işletmesi yapanlar için Gider kısıtlaması yapmaz. Harcamaların tamamını giderleştirir.


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Logomuhasebe karen ltd veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması

Gider kısıtlaması, şirket aracı alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. İş amacıyla satın aldığınız aracın masraflarını gider olarak göstermeniz mümkündür. Bahsi geçen durum; şirket aracı bakımı, satın alma, kiralama ve tamir masraflarını kapsar. Bu masraflar, vergi ödemelerinde dikkate alınır. Ancak binek araçlar için özel olarak düzenlenen bazı gider kısıtlamaları bulunur. Bu nedenle de şirket sahiplerinin, hangi ödemeleri gider olarak gösterebileceğini bilmesi gerekir. 

Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması Nedir?

Şirketinizin faaliyetlerini sürdürmek için özel ulaşım araçlarına ihtiyacınız olabilir. İş için satın aldığınız araçlar şirket masrafı olarak kabul edilir. Yukarıda belirtildiği gibi, bu masraflar vergi ödemelerinde indirimlerden yararlanmak için kullanılır. Binek oto gider kısıtlaması, yapılan harcamaların belli bir kısmının şirket masrafı olarak kabul edilmesini ifade eder. Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemeler, araçların gider olarak gösterilmesine belli bir sınırlama getirmiştir. 

Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre, taşıt giderleri vergi matrahından indirilir. Satın alım, kiralama ve tamirat için yapılan masraflar bahsi geçen indirime konu olabilir. Diğer yandan, masrafların tamamının vergi indiriminde dikkate alınması söz konusu değildir. Bu maliyetlerin bir kısmı kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilir. 

Binek Araç Gider Kısıtlamasına KDV Dâhil midir?

KDV, araç satışlarında ödenmesi gereken bir tutardır. Bu tutar, araç fiyatının %18’i üzerinden hesaplanır. Araç satın alım bedeli, net fiyata KDV ve ÖTV eklenerek belirlenir. Binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre, ÖTV’nin yanı sıra KDV de gider gösterilebilir. Bu vergilerin gider olarak belirtilmesi için belli bir üst limit mevcuttur. KDV ve ÖTV toplamı, kanunda belirtilen üst limit uyarınca gider olarak gösterilebilir.

Banka ve sigorta şirketleri KDV’den muaftır. Bu tür firmalar binek oto gider kısıtlaması muhasebe kaydında yalnızca ÖTV gösterebilirler. Binek otomobil işletmeciliğiyle uğraşan firmalar için farklı bir durum söz konusudur. Bahsi geçen şirketlerde, KDV’nin gider gösterilmesi mümkün değildir. Ulaşım firmaları, yalnızca ÖTV kalemini vergi olarak gösterebilir.

Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?

yılı içerisinde TL’yi aşan fiyata sahip bir aracın şirketler açısından vergi konusunda bir avantajı bulunmaz. TL’lik bir araç almanız durumunda en fazla TL’lik KDV ve ÖTV’yi gider olarak gösterebilirsiniz. Ayrıca bu tutarı tek seferde gider göstermeniz mümkündür. Kalan tutar ise aydan aya gider olarak dikkate alınır.

Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Öne Çıkan Noktalar Nelerdir?

  • Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli yılı için KDV hariç TL olarak belirtiliyor. TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
  • Binek araç satın alınması durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek ÖTV ve KDV toplam tutar TL olarak belirtiliyor.
  • Binek araç satın alınması durumunda amortisman olarak indirim konusu olabilecek tutar ÖTV ve KDV hariç TL olarak belirtiliyor.
  • ÖTV ve KDV’nin aracın maliyeti birlikte eklendiğindeyse kısıt rakamı yılı için TL’dir.
  • İkincil el araç alındığında ise iktisap bedeli yılı için kısıt rakamı da TL’dir.

Binek Araç Gider Kısıtlamasında Neler KKEG Kapsamına Girer?

Binek araç gider kısıtlaması KKEG (Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler) kapsamından bahsetmeden önce bu kavramı tanımlamak faydalı olur. Araç masraflarının bir kısmı gayrisafi kazançtan indirilmez. İndirime söz konusu olmayan tutar, vergi iskonto ve muafiyetlerinde dikkate alınmaz. Bu tutar, KKEG olarak adlandırılır. Özetlemek gerekirse; araç masraflarında gider yazılmayan miktar KKEG kapsamındadır.

binek araç gider kısıtlama düzenlemesinde masraflar vergi ve amortisman olarak ikiye ayrılır. Her iki kalemin de belli bir kısmı gider olarak gösterilebilir. Bahsedilen tutarın dışında kalan masraflar ise KKEG kapsamında yer alır. Gider kısıtlaması, her yıl araç fiyatları ve enflasyon gibi etkenler dikkate alınarak düzenlenir. Bu kısıtlamalar sıfır ve ikinci el araçlarda geçerlidir.

Binek Otomobillerde Amortisman Sınırı Uygulaması Nedir?

Binek araç gider kısıtlamasında KDV ve ÖTV’nin dışında yer alan tutar amortisman olarak adlandırılır. Gider hesapları, binek araç amortisman bedelleri de dâhil edilerek yapılır. Söz konusu hesaplarda her gider kalemi için farklı bir limit bulunur. Aracın yıpranma payı düşünülerek gider gösterme durumu amortisman olarak adlandırılır. Amortisman payı için belli bir limit belirlenmiştir. Bu limitin üzerinde yapılan harcamalar vergi indirimine konu olmaz.

Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması Nasıl Hesaplanır?

Binek araç gider kısıtlaması hesaplama, aracın vergisiz satış fiyatı baz alınarak yapılır. Örnek olarak; net satış fiyatı TL olan bir araç için TL ÖTV ve TL KDV ödemek gerekir. binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık TL’lik kısmı gider olarak gösterilebilir. 

Kiralık araçlarda gider kısıtlaması, yılında TL olarak belirlenmiştir. Aylık kiralama masrafında bu tutar gider olarak gösterilebilir. Kiralık araçlar için geçerli olan gider kısıtlamaları her yıl revize edilir. Bu rakam, ortalama araç kiralama fiyatlarına göre belirlenir.

Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadardır?

Araç gider kısıtlaması, yılında totalde TL olarak belirlenmiştir. Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70’i gider olarak gösterilebilir. Kalan %30’luk kısım ise KKEG kapsamındadır. 

Binek Araçlarda KDV İndirim Yapılabilir mi?

KDV, araç satışlarında zorunlu kılınan bir vergidir. İş amaçlı satın alım ve kiralama işlemlerinde bazı indirimler söz konusu olabilir. Binek otomobili kiralamak veya işletmek ile ilgili faaliyet gösteren şirketlerin satın aldığı araçlarda KDV indirimi söz konusu değildir. Bununla birlikte, aşağıdaki firmalar araç alımlarında KDV indiriminden yararlanabilir.

  • Araç kiralama (Rent A Car) şirketleri
  • Sürücü kursları
  • Taksi işletmeleri
  • Tur düzenleyen firmalar

İkinci el araç satışı yapan firmalar için özel bir durum söz konusudur. Söz konusu işletmeler, satın alımda KDV indirimi olan araçları fiyata %18 oranında Katma Değer Vergisi ekleyerek satmakla mükelleftir. Böyle bir indirim olmadan alınan araçlar ise %1 KDV ile satışa sunulabilir. 

MultiPetrol Akaryakıt Çözümü ile Giderlerinizi Kontrol Altına Alın!

MultiPetrol ile şirket aracınız için Türkiye’nin dört bir yanındaki Shell istasyonlarında kolayca akaryakıt alabilirsiniz. Üstelik MultiPetrol’de araçtan otomatik ödeme sistemi bulunur. Bu sistem sayesinde, akaryakıt ödemeleri için araçtan çıkmanıza gerek kalmaz. 

Üstelik akaryakıt ödemelerinin tamamı için ayda 2 fatura alırsınız. Böylece her ödemede fatura toplamak zorunda da kalmazsınız. Böylece kolayca muhasebe sürecini yönetebilir ve akaryakıt harcamalarınızı gider olarak gösterebilirsiniz. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Binek Otomobillerinde Gider Kısıtlaması

Binek Otomobillerinde Gider Kısıtlaması

Hatırlayacağınız üzere binek otomobillerinde gider kısıtlaması, yılının Aralık ayında yayımlanan Sayılı Kanun ile hayatımıza girmişti. Ancak uygulamanın nasıl olacağına ilişkin detayları içeren Tebliğ henüz yeni yayımlandı. Böylece Kanunun yayımlandığı tarihten günümüze kadar uygulamanın nasıl olacağı konusunda yapılan çeşitli tartışmalarda son bulmuş oldu.

Yapılan yasal düzenleme ticari, zirai ve mesleki kazanç elde eden tüm gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamaktadır.

Ancak faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri kapsam dışında tutulmuştur.

Binek Otomobilleri Tanımından Ne Anlaşılmalı?

Yasal düzenleme de binek otomobili ile ilgili bir tanım bulunmamaktaydı. Binek otomobilinden ne anlaşılması gerektiği, tebliğin yayınlanması ile açıklığa kavuştu.

Tebliğe göre, Gümrük Tarife Cetvelinin pozisyonunda yer alan motorlu taşıtlar binek otomobili olarak sayılmıştır.

Buna göre; 1+1, 1+3, 1+4 veya 1+7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örneğin: yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (en arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtlar pozisyonunda yer almakta olup, binek otomobiller bu kapsamda değerlendirilmektedir.  

Ambulanslar, mahkûm taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar ile sadece havalimanı apron bölgesi gibi belli alanlarda kullanılan taşıtlar pozisyonunda yer almakla birlikte binek otomobil kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Gider Kısıtlaması Neleri Kapsamaktadır?

1- Binek Otomobillerinin Alım Giderlerine (Ayrılacak Amortismanlara) Getirilen Kısıtlamalar:

Yapılan düzenleme uyarınca, gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde;

- ÖTV ve KDV hariç ilk iktisap bedeli TL’yi,

- ÖTV ve KDV’nin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı TL’yi,

aşan binek otomobile ait ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı, gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısmın ise Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) olarak dikkate alınması gerekir.

2- Binek Otomobillerinin Alımında Ödenen ÖTV ve KDV’ne Getirilen Kısıtlamalar:

Binek otomobilin alımında ödenen ÖTV ve KDV dönem kazancının tespitinde doğrudan gider olarak dikkate alınabildiği gibi ilgili otomobilin maliyet bedeline de dâhil edilmek suretiyle amortisman yoluyla da gider yazılabilir. Mükellefler söz konusu seçim konusunda serbesttirler.

Ancak yapılan düzenleme ile ÖTV ve KDV tutarlarının doğrudan gider olarak dikkate alınabilecek kısmı belli bir tutarla sınırlandırılmıştır. Gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde, binek otomobillerin iktisabına ilişkin ÖTV ve KDV’nin toplamının en fazla TL’ye kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısmın ise KKEG olarak dikkate alınması gerekir.

Binek otomobillerin satın alımında yüklenilen ÖTV ve KDV’ye getirilen kısıtlama, 1 Ocak tarihinden itibaren geçerlidir. Bu tarihten önce alınan binek otomobilleri için bir kısıtlama söz konusu değildir.

3- Binek Otomobillerin Kullanım Giderlerine İlişkin Kısıtlamalar:

sayılı Kanunla GVK’da yapılan düzenlemelerle getirilen bir diğer kısıtlama ise binek otomobillerin kullanım giderlerine ilişkindir. Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde, binek otomobillere ilişkin kullanım giderlerinin (yakıt, tamir, bakım, sigorta, kasko vs.) en fazla % 70’i gider olarak dikkate alınabilecek olup, aşan kısmın KKEG olarak dikkate alınması gerekir.

Binek otomobilleri getirilen kısıtlamaların yürürlük tarihinden önce aktife alınmış olsa dahi, bu araçların giderleri için söz konusu kısıtlama 1 Ocak tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi kazançlarından itibaren geçerli olacaktır.

4- Binek Otomobillerin Kira Bedellerine Getirilen Kısıtlamalar:

Yapılan düzenleme uyarınca; gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin TL’ye kadar olan kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Aşan kısmın ise KKEG olarak dikkate alınması gerekir.

1 Ocak tarihinden önce başlayıp Kanunun yürürlük tarihinden sonrasını da kapsayan kiralamalarda, yürürlük tarihinden sonrasına ait kira bedelleri gider kısıtlamasına tabi olacaktır. Gider olarak dikkate alınabilecek azami kiralama bedelinin tespitinde, kiralama döneminin tekabül ettiği yıl için belirlenen tutar dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun “İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi” başlıklı 30’uncu maddesinin (d) bendi uyarınca, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen ve yüklenilen KDV, indirilecek KDV olarak dikkate alınamaz.

Dolayısıyla, her bir binek otomobil için aylık sınırı aşan kira tutarlarının KDV’si ile kullanım giderlerinin kabul edilmeyen kısmına ait giderlere ilişkin KDV’si indirime konu edilemeyecek ve KKEG olarak dikkate alınması gerekecektir.

Binek Otomobillerin Günlük Kiralanırsa,

Binek otomobillerin günlük şekilde kiralanmasında gider kısıtlaması, günlük kiralama bedelinin hesaplanması suretiyle uygulanacaktır. Kiralama giderlerine ilişkin günlük gider kısıtlamasının uygulanmasında, kiralamanın yapıldığı tarihte gider olarak dikkate alınabilecek aylık azami kiralama giderinin o ayın gün sayısına bölünmesiyle elde edilecek tutar dikkate alınacaktır.

Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobilleri

Tebliğ ile açıklığa kavuşturulan bir diğer konu da, binek otomobilinin satın alma yoluyla değil de finansal kiralama yoluyla edinilmesinde, gider kısıtlamasının nasıl uygulanacağıyla ilgilidir.

Finansal kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin yapılan ödemeler için aylık kiralama gideri kısıtlaması söz konusu olmayacaktır.

Finansal kiralama yoluyla işletme aktifine alınmış binek otomobilleri için ödemelerin anapara ve faiz ödemesi olarak ayrıştırılarak, faiz gideri ilk yıl “Haklar” hesabında izlenen binek otomobilin maliyetine dâhil olunacak, sonraki yıllarda ise tercihen gider veya maliyet olarak dikkate alınacaktır.

Mükellefler tarafından tercihen doğrudan gider olarak dikkate alınmak istenmesi halinde, bu giderlerin en fazla %70’i, gelir ve kurumlar vergisi açısından vergi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılabilecektir. Amortisman ayrılma açısından da aktife alınan bedelin o yıl için belirlenen amortismana esas tutarı aşması halinde aşan kısım gelir ve kurumlar vergisi açısından safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

 

Erol ÇEMBER       
Yeminli Mali Müşavir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası