hamilelikte vajinada ağrı ve yanma / Gebelikte vajina ağrısı neden olur? - Doğum Öncesi Haberleri

Hamilelikte Vajinada Ağrı Ve Yanma

hamilelikte vajinada ağrı ve yanma

Hamilelikte vajina ağrısı neden olur?

Hamilelik büyülü bir süreç. Beraberinde ise anne aday&#;na baz&#; zorlukla getirebiliyor. Ayaklarda &#;i&#;lik, vajina a&#;r&#;s&#; vb Gebelikte vajina a&#;r&#;s&#;n&#;n pek çok anne aday&#; taraf&#;ndan ya&#;and&#;&#;&#;n&#; söyleyen Kad&#;n Hastal&#;klar&#; ve Do&#;um Uzman&#; Op. Dr. Meral Sönmezer, hamilelikte vajina a&#;r&#;s&#; neden olur sorusuna yan&#;t veriyor Op. Dr. Sönmezer'in yorumlar&#; &#;öyle: "Gebelikte vajina a&#;r&#;s&#; pek çok anne aday&#;n&#;n ya&#;ad&#;&#;&#; problemlerden biridir. Genellikle adet gecikmesinden hafta sonra sanc&#;lanma &#;eklinde ba&#;layan, kendisini tam olarak gebeli&#;in ve haftalar&#; aras&#;nda hissettiren bu a&#;r&#;lar&#;n nedeni, rahim kaslar&#;n&#;n gerilmesi ve k&#;salmas&#;d&#;r. Rahim kaslar&#;na ek olarak vajinaya kan ak&#;&#;&#;n&#;n artmas&#; da hassasiyeti art&#;rmakta ve vajinada zonklama benzeri bir a&#;r&#; olu&#;maktad&#;r. (Bu makalenin ard&#;ndan hamilelikte ayak &#;i&#;mesi neden olur ba&#;l&#;kl&#; makaleye de bakabilirsiniz)

A&#;RILAR NE ZAMAN OLU&#;UR?

Peki, a&#;r&#;lar ne zaman olu&#;ur? Dr. Sönmezer'in bu konudaki yan&#;t&#; ise &#;öyle: "Kas&#;k bölgesinde, gebeli&#;in 3. ve 4. aylar&#;nda hissedilen keskin ve &#;iddetli a&#;r&#;lar&#;n sebebi rahmin büyümesine ba&#;l&#; olarak geli&#;en rahim etraf&#;ndaki ba&#;lar&#;n gerilmesidir. Bu a&#;r&#;lara 'Round ligament a&#;r&#;s&#;' denmektedir. Bu a&#;r&#;lar genellikle ani bir hareket durumunda, aya&#;a kalkarken, yatakta sa&#;a sola dönerken veya öksürürken olu&#;ur. Bu hareketler, rahmin etraf&#;ndaki ba&#;lar&#; gererek a&#;r&#;ya neden olurlar ve bu a&#;r&#;lar genellikle sa&#; kas&#;kta görülseler de her iki tarafta birden de hissedilebilirler"

HAM&#;LEL&#;KTE VAJ&#;NA A&#;RISI NEDEN OLUR?

Sönmezer hamilelikte vajina a&#;r&#;s&#; nedenlerini ise &#;öyle anlat&#;yor: Anne aday&#; ilk gebeli&#;ini ya&#;&#;yorsa, daha önce rahim büyümesi ya&#;anmad&#;&#;&#; için vajina a&#;r&#;s&#;n&#; daha erken haftalarda ve daha yo&#;un bir &#;ekilde hissetmektedir. Di&#;er gebeliklerde ise genellikle bebek a&#;&#;rla&#;&#;rken bu a&#;r&#;lar hissedilir. &#;lerleyen gebelik döneminde, anne karn&#;ndaki bebek büyüdükçe rahim geni&#;ler, rahim etraf&#;nda bulunan kas ve ba&#; dokular&#; esnemeye ba&#;lar, bu durum da vajinal a&#;r&#;lara yol açar.

 Gebelik döneminde görülen vajinal a&#;r&#;lar&#;n nedenlerini &#;u &#;ekilde s&#;n&#;fland&#;rabiliriz:

Hormonal De&#;i&#;imler
Gebelik sürecindeki kad&#;nlarda salg&#;lanan hormonlardaki de&#;i&#;im ve art&#;&#; ile beraber kad&#;nlar&#;n a&#;r&#; e&#;i&#;i de de&#;i&#;mekte, bu durum kas&#;klarda ve vajinada a&#;r&#; hissini art&#;rmaktad&#;r. Gebelikte vajina a&#;r&#;s&#;, vajinada zonklama ve batma hissi gibi &#;ekillerde de görülmektedir. Bu süreçte artan relaksin ve progesteron hormonlar&#;, do&#;um s&#;ras&#;nda pelvis kaslar&#;n&#;n gev&#;emesini sa&#;lar. Bu hormonlar&#;n art&#;&#;&#; da anne aday&#;n&#;n vajinas&#;nda a&#;r&#; hissetmesine neden olan sebeplerden biridir.

 Yerle&#;me A&#;r&#;s&#;
 Gebeli&#;in ilk haftalar&#;nda görülen bu a&#;r&#;, gebeli&#;in rahim iç duvar&#;na yerle&#;meye çal&#;&#;mas&#;ndan kaynaklanmaktad&#;r. Yerle&#;me döneminde lekelenme &#;eklinde kanama da görülebilmektedir. Bu durum adet kanamas&#;ndan farkl&#; olarak, embriyonun rahme tutunmas&#; sonucu olu&#;ur. Hamilelerin yakla&#;&#;k %25’inde görülür ve ortalama gün sürer.

 Al&#;nan Kilolar ve Bebe&#;in Uygulad&#;&#;&#; Bask&#;
Gebeli&#;in son üç ay&#;nda, bebe&#;in büyümesi ile birlikte vajinaya yapt&#;&#;&#; bask&#; ve yük de artmaktad&#;r. Tüm bunlar&#;n yan&#;nda, anne aday&#;n&#;n ald&#;&#;&#; kilolar da vücudunda ekstra bir yük olu&#;turdu&#;undan vajinada a&#;r&#; hissedilmektedir. 

 Yalanc&#; Do&#;um Kas&#;lmalar&#;   
 Braxton-Hicks kontraksiyonlar&#; ad&#; verilen ve gebeli&#;in son aylar&#;nda görülen yalanc&#; do&#;um a&#;r&#;lar&#; kas&#;k, alt kar&#;n ve vajinada a&#;r&#; hissedilmesine neden olmaktad&#;r. Bu yalanc&#; kas&#;lmalar&#;n nedeni rahmin yava&#; yava&#; kendini do&#;uma haz&#;rlamas&#;d&#;r.

&#;drar Yolu Enfeksiyonu
&#;drar yolu enfeksiyonu da vajinada a&#;r&#; ve yanma hissine neden olmaktad&#;r. Dü&#;ük riski, erken do&#;um riski ve erken do&#;um a&#;r&#;lar&#; gibi gebeli&#;i tehlikeye atan durumlarda da kramp tarz&#;nda gelen a&#;r&#;lar hissedilmektedir. Gebelikte geli&#;en a&#;r&#;lar büyük oranda fizyolojik kökenlidir ve tedavi gerektirmez. Ancak anne ve bebek sa&#;l&#;&#;&#;n&#; tehdit eden hastal&#;klar&#;n erken tan&#; ve tedavisi için ya&#;anan olumsuz durumlarda mutlaka bir kad&#;n do&#;um uzman&#;na dan&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r.

NELER YAPILAB&#;L&#;R?

 Bu dönemde bol s&#;v&#; almak, lifli g&#;dadan zengin bir diyet uygulamak ve sa&#;l&#;kl&#; beslenmek, gerekirse magnezyum takviyesi almak, yeterli dinlenmek ve düzenli fiziksel aktivite gibi yöntemler ile a&#;r&#;lar&#;n azalt&#;lmas&#; ve ya&#;am kalitesinin yükseltilmesi mümkündür.

BU &#;ÇER&#;KLER DE &#;LG&#;N&#;Z&#; ÇEKEB&#;L&#;R

 

Etiketler:#Hamilelik

Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar

Gebelikte neden vajinal akınt olur?

Hamileyken vücudunuz pek çok yönden değişir ve vajinal akıntıda bir artış olması (eğlenceli değil) bu değişikliklerden biridır . Akıntı açık veya beyaz ise , kokusu yok ise büyük olasılıkla bu akıntılar hamilelik döneminde hormon değişikliğe bağlıdır ve vajinanın sağlıklı olduğu yönünde bir işarettir. Ancak, bazen fazla akıntı , vajinada yaşayan doğal bakteri denge bozulduğunda ortaya çıkan bir enfeksiyon sinyali funduszeue.info yayığın olarak gebelikte karşilaştiğimiz enfeksyonlar şunlardır: vakterial vajinozis (BV) grup B streptokok (GBS) trıkomonaz ve mantar funduszeue.info haber şu ki doktor tarfından tanı konulduğuna uygun tedavi ile hemen iyiyleşme sağfunduszeue.info enfeksyonun kendine özgü klinik bulgulari funduszeue.info edersek sağlıklı vajinal akıntıyı sağlıksız vajinal akıntıdan nasıl ayrt edebilmemiz geretiğini incelieceğiz.

BAKTERİAL VAJİNOZİS (BV)

Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, 5 gebeden yaklaşık 1'i bu kaşıntılı, rahatsız edici enfeksiyona maruz kalabiliyor. BV, gebelikte hormon değişikliğiyle etkilenebilen, doğal olarak vajinada yaşayan bakterilerin aşırı çoğalmasıyle oluşur. Tedavi edilmediğinde BV semptomları devam eder ve erken doğum tehdidini yaratabılır veya düşük kilolu bebeklerin doğmasına neden olabilir.(Hamile olmayan kadınlarda, BV infertiliteye neden olan veya fallop tüplerine zarar verebilen pelvik inflamatuar hastalığa neden olabilir.) BV basit bir vajinal kültür ile teşhis edilebilir; Doktorunuz vajenden bir sürüntü alarak , mikroskopta incelendikten sonra kolayıca tanı konuabilir.

BAKTERİAL VAJİNOZİS BELİRTİLER NELERDİR.?

  • İnce grimsi beyaz akıntı
  • İdrarda görülen ağrı
  • Vajina çevresinde kaşıntı

NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

İlk üç aylık dönemdeyseniz, doktorunuz ikinci trimesterine kadar tedaviyi erteleyebilir Genelde Metronidazol veya Klindamisin gibi bir dizi antibiyotik terapiye ihtiacimiz olabilir ,bazı zamanlarda kendi kendine iyileşebilir.

ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPMALİYIZ?

Asla ıslak bir mayo veya terli külotta oturmayın; daima temiz bir çift pamuklu iç çamaşırı kulanalım

Bakteri üremesine ve terlemeye neden olabilecek sıkı külotlu veya pantolonlardan kaçınalım özellikle gebeiken

Tuvalete giderken genital bölge temizliğine dikat edelim.

Genital bölge temizliyici sıvı sabunlardan uzak duralım onlar vajinal flora dengesizliğine neden olabilirler.

MANTAR ENFEKSYON NEDİR?

Doğal olarak vajınada yaşayan bir mantar olan Candida'nın aşırı çoğalmasndan kaynaklanır. Hamilelik süresince, östrojen ve progesteron düzeylerinin artması, mantarın gelişebileceği ortamı yaratmaya yardımcı olur. mantar enfeksiyonlarının diğer nedenleri ise fazla antibiyotik kullanımı ve cinsel ilişkidir. bunların her ikisi de vajinanızdaki doğal pH'ı bozabilir. Doktor, bir mantar enfeksiyonunu basit bir vajinal kültürle teşhis edebilir; Bir pamuklu çubuk yardmiyle genital bölgenizden örnek alınır ve mikroskobik inceleme için gönderilir .

Manter enfeksyonun belirtileri nelerdir.

  • Vajinal bölgesinde ağrı ,yanma ve kaşıntı

  • Kalın, kıvrımlı beyazımsı-sarı deşarj; kokusu olabilir yada olmayabilir.

  • Cinsel ilişki esnasında ağrı ve yanma hissi

  • İdrar yaparken yanma

Bu şikayetleri oıuştu zamnada mutlaka doktorunuza danışın size uygun tedavi uygulansin.

Mantar enfeksyon nasıl önlenebiliriz

  • Enfeksiyondaki çevresel faktörlerin azaltılmasına yardımcı olmak için rafine edilmiş şeker yerine kompleks karbonhidratları ve kepekli tahılları yiyin.

  • Yoğurdu sık sık tüketin. Laktobasillus doğal olarak yoğurtta bulunur ve uygun sindirimi sağlayan ve vajinal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olduğu bilinen bir probiyotiktir.

  • Enfeksiyona neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için düzenli olarak idrar yapın.

  • Toksinleri boşaltmaya yardımcı olması için . Günde en az sekiz bardak su için.

  • Pamuklu iç çamaşirlari giyelim.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hamilelikte vajinal değişimler

Hamilelikte değişen ve hassaslaşan bölgelerden biri olan vajina, bazı enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebiliyor. Anne adaylarını ne tür vajinal değişimlerin beklediği ve tedavisiyle ilgili bilgileri Beyoğlu Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adli Şadi Karaman'dan öğrendik. Yazımızda, hamileliğiniz boyunca vajinanızda karşılaşabileceğiniz değişimler hakkında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Artan akıntı

Hamilelikte artan bazı hormonlar, vajinadaki pH dengesinin bozulmasına yol açar. Bunun sonucu olarak da vajina içindeki flora denen koruyucu bariyer etkisiz kalır. Bu durum, hamilelikte vajinal akıntı miktarını artırır. Lökore adı verilen bu akıntı genelde renksiz ve kokusuzdur. Hamilelikte fizyolojik olarak kabul edilen bu akıntı artışı için tedavi gerekmez. Genel hijyen tedbirlerinin artırılması yeterlidir. Akıntı renk değiştirir ve kötü kokulu hale dönüşürse anne adayı doktoruna müracaat etmelidir.

Mantar enfeksiyonu

Hamilelikte mantar enfeksiyonu, vücut direncinin ve vajina florasındaki koruyucu bakteriler olan laktobasillerin azalması sonucu ortaya çıkar. Beyaz süt kesiği şeklinde akıntı ile birlikte şiddetli kaşıntı ve vajinada yanma olarak belirti verir. Hamileliğe zarar vermeyen birtakım haplar, fitiller ve kremlerle tedavisi mümkündür. Ayrıca hamilelerin koruyucu olarak pamuklu çamaşır giymeleri, çamaşırlarını deterjanla değil, sabunla yıkamaları ve ütüleyerek giymeleri önerilir.

Bakteriyel vaginozis

Gardnerella vajinitisi de denen bakteriyel vaginozis, vajinadaki koruyucu laktobasillerin yerini gardnerella bakterisinin alması sonucu ortaya çıkar. Sarı, gri renkli balık kokusuna benzer kötü kokulu bir akıntı ile karşımıza çıkar. Özellikle cinsel ilişki sonrası bu koku daha çok hissedilir. Bakteriyel vaginozis erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi ve amnion mayii iltihabı (Koryoamnionit) gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Hamileliğe zarar vermeyen ilaçlarla tedavisi mümkündür.

İdrar kaçırma

Hamilelikte idrar kaçırma; ilk 3 ayda büyüyen uterusun yakın komşusu olan idrar torbasına ( mesaneye ) baskısı sonucu ortaya çıkar. Ayrıca mesane tam boşalamadığından sık sık idrara da çıkılabilir. Son 3 ayda ortaya çıkan idrar kaçırma ise önden gelen bebek kısmının yine mesaneye baskısı sonucu ortaya çıkar.

Fizyolojik bir durumdur. Hamilelik sonrası kaybolur. Hamilelikte ortaya çıkan idrar kaçırma yakınması, idrar yolu enfeksiyonu yoksa tedavi gerektirmez. İdrar ihtiyacını ertelememek, karın içi basıncı artırıcı ani hareketlerden kaçınmak ve ağır yük taşımamak bu şikayeti azaltıcı tedbirlerdir.

Amniotik sıvı sızıntısı

Amniotik sıvı sızıntısı hamilelikte son derece önemli bir bulgudur. Doğuma yakın günlerde bu sıvının gelmesi doğum eyleminin başladığının bir işaretidir. Amnio sıvısı genelde şeffaf, açık renkli ve berrak bir sıvıdır. Kendine özgü bir kokusu vardır.

Sıvının yeşil ya da koyu kahve renkli olması mekonyum denen bebek kakasının olduğunu işaret eder ve bu da bebeğin sıkıntıda olduğunun bir belirtisidir. Doğum zamanından çok daha önce amnion sıvısının gelmesi ise son derece ciddi bir durumdur. Bakteriel vaginozis, bazı sistemik viral hastalıklar ve ani travmalar sonucu erken su kesesi açılmaları görülebilir.

Sıvı sızıntısı azsa, koruyucu antibiyotik desteği ile birkaç gün beklenebilir. Nadiren vücut küçük yırtıkları onarabilir. Suyun gelmesi devam ederse bebeği koruyan bu kalkan ortadan kalkacak ve bebek enfeksion ve dış etkenlere açık hale gelecektir. Bu durum, anne hayatını da tehdit eden bir durumdur. Gerekli tedbirlerin alınarak hamileliğin sonlandırılması gerekebilir. Sonuçta amnion sıvısı sızıntısı son derece ciddi bir durumdur. Fark edildiğinde hemen doktora başvurmak gerekir.

Dr. Adli Şadi Karaman: "Kanamaya dikkat!"

Vajinal kanamalar hamileliğin hangi döneminde görülürse görülsün ve miktarı ne olursa olsun her zaman doktora başvurulması gereken ciddi durumlardır. İlk 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar genelde düşük tehdidi olarak bilinir. İkinci 3 ayda görülen az miktardaki kanamalar ise genelde rahim ağzı yetersizliklerinin belirtisidir, hafif ağrı ile birlikte görülürler. Son 3 aydaki kanamalar ise az miktarda da olsa son derece önemlidir. Plasentanın rahmin aşağı kısmına yerleşmesi (Plasenta Previa) veya plasentanın erken ayrılması (Dekolma Plasenta)

bebegimvebiz

Gebelikte vajina ağrısı neden olur?

Anne adayları hamilelik döneminden kaynaklanan bu ağrılara karşı panik yapmasınlar. Vajinada ağrı ve batma hissi, gebelik döneminde pek çok kadının ilk şikayetleri arasındadır. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr Emine Dilşad Herkiloğlu, “Gebelikte vajina ağrısı neden olur?” sorusuna cevap verdi.

Hamilelikte vajina ağrısı ilk haftalardan itibaren kendisini göstermeye başlar. haftalar arasında ağrı şiddeti biraz artabilir. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları vajina ağrısını daha erken hissederken, daha fazla gebelik geçiren anneler ise gebelik ilerledikçe daha çok ağrı hissedebilir.

Gebelikte vajina ağrısı neden olur?

Öncelikle genişleyen rahmin etrafında bulunan bağ dokularındaki gerilme veya esnemeye bağlı olarak dokuda ağrı hissi meydana gelir. İlerleyen gebelik haftası ile birlikte bebekteki kilo artışı, vücudun ağırlık merkezini etkilediği için bel ve alt karın bölgelerinde ağrıya yol açabilir.

Ayrıca gebelik sürecinde anne adaylarında salgılanan hormonlarda değişim ve artış ile birlikte ağrı eşiği değişmekte ve kasıklarda ve vajinada ağrı hissi artabilmektedir.

Gebeliğin ilerlemesi ile ön plana çıkan ağrı özellikle rahmi tutan bağların gerilmesi ile de oluşur. İlerleyen haftalarda büyüyen bebek ve rahim, rahmi tutan bağların esnemesini gerekli kılar, bu da ağrılı bir gerilmeye neden olur. Rahmin batın altın, pelvik alan ve vajina basısı ile vajina da ağrı, sık tuvalete gitme, kabızlık gibi bir grup şikayet artabilir. Gebeliğin son üçte birinde bebek hareketleri de anne adayında ağrı hissi uyandırabilir. Tüm bu değişimler fizyolojik olup, gebeliğin gidişatını etkilemediği sürece tedavi gerektirmeyen durumlardır.

Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte mide ve barsak tonusu azalmakta, organların hareketleri azalarak, kabızlık, karın ve vajen bölgesinde ağrı şeklinde bulgular da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca gebelikte destek tedavisi olarak kullanılan demir preparatlarının yan etkisi de aynı bulgulara yol açabilir. Bunun da ötesinde yine gebelik hormonlarının ve dokuda değişen sıvı ve elektrolit dengelerinin etkisi ile tüm eklem ve bağ dokuda meydana gelen değişiklikler ile leğen kemiği ön bağlarında (simfiz) ve omurganın son kısmı (koksiks) aşırı mobilite veya artan ağrı hassasiyeti de vajina ve çevresinin ağrısı olarak algılanabilir.

Hamilelik döneminde yaşanan diğer olasılıklar :

Vajinal enfeksiyonlar, vajinal akıntı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrekte taş ya da kum, bulantı, ishal veya sırt ağrısı gibi semptomlarla birlikte ağrıya sebep olabilir. Vajina ve idrar yolu enfeksiyonları, gebe kadınlarda sık görülen bir durumdur. Böyle hastalara gerekli idrar kültür ve vajinal kültür gibi tahliller yapılarak, etkene yönelik tedavi verilmelidir.

Düşük riski, düşük tehdidi, erken doğum riski erken doğum ağrıları gibi gebeliği tehlikeye atan durumlarda da devamlı veya artan veya kramplar tarzında gelen ağrılar hissedilebilir.

Gebelikle gelen vajina ve çevre organlardaki ağrılar çoğu kez fizyolojik kökenli olup tedavi gerektirmez, ancak hekim tarafından değerlendirilip anne veya bebek sağlığını tehdit eden hastalıkların erken tanı ve tedavisi gereklidir. Bunun ötesinde bol sıvı almak, sağlıklı beslenmek (lifli gıdadan zengin diyet), gerekirse magnezyum gibi elementlerin takviyesi, istirahat, sağlıklı hareket, masaj gibi fizik tedavi yöntemleri ile ağrının etkin bir şekilde azaltılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası