bebekler ne zamana kadar kundaklanır / Bebekler neden kundaklanır? Kundaklamanın yararları ve riskleri nelerdir?

Bebekler Ne Zamana Kadar Kundaklanır

bebekler ne zamana kadar kundaklanır

Kundaklama Rehberi: Bebek Kundaklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

doğru bebek kundaklama yöntemleri

Bebekler Neden Kundaklanır?

Bebek kundaklama birçok kültürde bulunan oldukça eski bir gelenektir. Faydalı olup olmadığı tartışma yaratsa da özellikle yenidoğan bebeklerin kundaklandığı sıklıkla görülür. Bu gelenekle karşılaştığınızda bebek neden kundaklanır sorusu sizin de aklınıza gelmiş olabilir. Bu sorunun yanıtını şu şekilde verebiliriz; kundaklamanın temel nedeni doğumun ardından vücut ısısı tam oturmamış bebeklerin üşümesini engellemektir.

Bebek Kundaklama Şekilleri: Bebek Nasıl Kundaklanır?

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için kundaklama biçimleri çok önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalar yanlış kundaklanan bebeklerde kalça çıkığı başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın ortaya çıkabildiğini gösterir. Ayrıca yanlış uygulanan kundaklama tekniği bebeğin nefes alışını olumsuz etkiler. Hatta aşırı sıcak bir ortam oluşturarak bebeklerde vücut ısısının kontrolsüz olarak yükselmesine neden olur. 


Bebek nasıl kundaklanır sorusuna cevap bulmak için öncelikle katlama yöntemiyle ilgili detaylara hâkim olunmalıdır. 


  • Kundak yapmak için esnek bir kumaş kullanmak gerekir. 
  • Söz konusu kumaşın bir köşesi içe doğru katlanır. 
  • Bebek, boynu katlanan bu kısmın üstünde kalacak şekilde örtüye yatırılır. 
  • Ardından bir kolunun vücuda paralel konuma getirilerek oluşan ters üçgenin kenarıyla kapatılması gerekir. 
  • Sonrasında ise ters üçgenin uç kısmı bacaklara doğru hafifçe kapatılır. Bacak kısmı asla sıkılmaz. 
  • Son olarak üçgenin diğer tarafı kol üzerine örtülür. 

Bebek bakımında kundaklama tekniği kullanılacaksa bacakların olabildiğince serbest kalması gerekir. Bu yüzden yarım kundak modelini tercih etmek faydalı olabilir. Yarım kundak nasıl yapılırsorusunun cevabı ise oldukça basittir. Kundaklama esnasında örtünün altta kalan ucu bebeğin bacakları serbest kalacak şekilde yukarı doğru örtülür. Bu yöntem kalça çıkığı gibi problemleri engellemeye katkı sunar. 

Bebek Kundaklama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin rahatı ve huzuru için kundak yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bebeklerin cildi son derece hassas yapıdadır. Kullanacağınız örtünün bu hassasiyete uygun olmasına özen gösterebilirsiniz. Yumuşak dokulu ve esnek kumaşlardan yapılan bir kundak örtüsü kullanmakla işe başlayabilirsiniz. Modal ve pamuklu kumaşlar bu işlem için son derece uygun alternatiflerdir. Bebeğinizin kalça ve bacak bölgesini sıkmayan bu örtülerle doğru bir kundaklama yapmanız mümkün olur. Esneyen kumaşlarla yapacağınız kundak sayesinde bebeğinizin elleri ve kolları da rahatlıkla hareket edebilir. 


Mevsim koşulları ve ortam sıcaklığı kundak yaparken dikkate almanız gereken bir diğer önemli noktadır. Hava sıcaklığının genellikle yüksek seyrettiği yaz aylarında müslin gibi nefes alabilen hafif kumaşlar kundaklama için idealdir. Mevsim geçişlerinde hafif fakat sık dokunmuş, hava geçirgenliği müsline oranlar daha düşük olan kumaşları bu işlem için kullanabilirsiniz. Kış mevsiminde ise peluş ve yünlü örtüleri tercih ederek bebeğinizin rahat hissedeceği kundaklar yapabilirsiniz.


Kundak yaparken kumaş yapısı kadar uygun zaman diliminin de gözetilmesi gerekir. Bunun için en uygun zaman bebeğinizin sakin olduğu anlardır. Bebeğiniz ağlıyorsa ya da elleri ve ayakları aşırı hareket hâlindeyse beklemeniz daha doğru olacaktır. Kundak yapmadan önce bebeğinizi sakinleştirmeniz işinizi kolaylaştırır.


Bebeğinizi kundaklamadan önce kumaş türü ve doğru zamanlama kadar el hijyenine de özen göstermeniz gerekir. Bebeğinizin cildine ya da kundak örtüsüne dokunmadan önce ellerinizi bol su ve sabunla yıkamanız tavsiye edilir. Bu sayede, ellerinizdeki kirlerin bebeğinizin hassas teniyle temas etmesinin önüne geçebilirsiniz.

bebek kundaklamanın faydaları

Bebek Kundaklama Zararlı mıdır Faydalı mıdır?

Tarih boyunca birçok kültürde bebekler doğar doğmaz kundaklanmaya başlanır. Bu durum zaman zaman tartışma konusu olsa da hâlâ kullanılan bir yöntem olduğu görülebilir. Kundak yapmanın birçok sebebi olmakla birlikte asıl neden sağlıklı bir fiziksel gelişim sağlamaktır. Malzeme seçimi ve uygulama yöntemi konusunda titiz davrandığınız sürece kundak yapmanın pek çok artısı bulunduğunu görmeniz mümkündür. Kundaklamanın faydalı ve zararlı yönlerini inceleyerek sizin için doğru yöntem olup olmadığına karar verebilirsiniz. Yazının ilerleyen bölümünde kundak yapmanın fayda ve zararlarıyla ilgili detayları görebilirsiniz.

Bebeği Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?

Geleneksel kültürlerde kabul görmüş bir bakım yöntemi olan kundak yapma işlemi bilim insanları tarafından da onaylanan çeşitli faydalara sahiptir. Çocukların düzgün bir fiziksel görünüme kavuşmasına katkı sunduğuna inanılan kundak uygulamasının faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


  • Bebeklerin doğumdan sonra dış dünyaya adapte olmaları için belli bir süre geçmesi gerekebilir. Bu süreci daha rahat atlatabilmeleri ve kendilerini anne karnında hissetmeleri için kundak yapma yöntemi tercih edilir. Bu işlem bebeğinizin psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. 
  • Kol ve bacakların sabit kalması bebekleri uykuya hazır hâle getirir.  
  • Bazı araştırmalara göre kundaklama bebeklerdeki kan dolaşımını ve sinir sistemini olumlu anlamda etkiler. 
  • Yumuşak ve esnek örtüler sayesinde hangi mevsimde olursanız olun bebeğinizin vücut ısısı dengede kalır. Bu da terleme ya da üşütmeye bağlı hastalık riskinin azalmasını sağlar.
  • Bilimsel bazı veriler bebeklerin kundaklandıktan sonra daha az ağladığını ortaya koyar.

Yenidoğan bebekler, kontrolsüz el refleksleriyle saçlarına veya yüzüne zarar verebilir. Bebeklerin kundaklanması çocuğun kendine verebileceği istemsiz zararları da engeller.

Bebeği Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Çocuk sağlığı uzmanlarınca da kabul gören bir uygulama olmasına rağmen kundaklamanın herhangi bir zararı bulunup bulunmadığı konusu aklınıza takılabilir. Olumlu yönleri bir hayli fazla olsa da yanlış tekniklerle yapılan kundağın zarar getireceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Kundaklamanın bazı olumsuz yönlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:


  • Kundaklama bebeğin nefes alıp vermesini doğrudan etkiler. Örtüyü çok sıkı sarmak bebeğin solunum yollarına zarar verebilir.
  • Yanlış kumaş seçerek yapılan kundaklar bebeğin vücut ısısında dengesizliğe yol açabilir. Bunun sonucunda hafif dereceli cilt problemleri görülebilir.
  • Doğru yapılmayan kundak işlemiyle bebeklerin kalça gelişimi olumsuz etkilenebilir. Kalçaların sıkı sıkı sarılması, bacakların düz olarak kundaklanması terk edilmesi gereken alışkanlıklar arasındadır. Yarım kundak yapmak kalça çıkığı gibi riskleri önemli ölçüde azaltabilir.
  • Bebekler anatomileri gereği anne karnındaki pozisyonlarını korumak isterler. Fakat bebeklerin dümdüz ve sıkı bir biçimde sarılması onların doğal duruşlarını etkiler. Bu nedenle kundaklarken bebeklerin bedensel özgürlüklerini de kısıtlamamak gerekir. 

Kundaklamada yün ve polyester kumaşların isilik ve pişik gibi problemlere neden olabileceğini belirtmek gerekir. Doğal, yumuşak ve esnekkumaşları tercih etmek bebeklerin kundaklanırken rahat etmesini sağlar. 

Bebekler Kaç Aya Kadar Kundaklanabilir?

Bebekler doğdukları andan itibaren anne karnını özlemeye başlar. Bu özlemi gidermek için doğumdan itibaren kundaklama yöntemi tercih edilebilir. Bebekler ne zamana kadar kundaklanır sorusunun cevabı ise çocuk sağlığı uzmanları tarafından verilmiştir. Kundaklama, bebeğiniz aylık olana kadar uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.


Bebekler aylık olduktan sonra sağa sola dönmeye başlar Bu aşamada bebekleri kundaklamak onların yüzüstü dönüp kendilerine zarar vermelerine yol açabilir. Özellikle nefessiz kalmak bebeklerin can güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durumdur. Bu sebeple bebeğinizin hareketlenmeye başladığını fark ettiğiniz andan itibaren yavaş yavaş kundaklamayı bırakabilirsiniz.


Bebeklerin ilk günden itibaren kundaklanmayı reddetmeleri de olasıdır. Bazı bebekler kundaklanma esnasında ağlayabilir ve kollarını aşırı derecede hareket ettirerek örtüden kurtulmak isteyebilir. Bu durumda bebeğinizi kundaklamaya zorlamamanız gerekir. 

Kundak Alışkanlığı Bebeklere Nasıl Bıraktırılır?

Alışkanlıkların bırakılması yetişkinler kadar bebekler için de oldukça zordur. ay boyunca kundaklanmaya alışan bebeklerin bu işlem yapılmadığı zaman vereceği tepkiler ebeveynleri endişelendirebilir. Yapmanız gereken ilk şey sakin kalmak ve bebeğinizin yatışması için farklı rutinler oluşturmaktır. 


Özellikle uykuya geçerken kundaklanmamak bebekte bir huzursuzluk yaratabilir. Bu durumda ebeveynler, kundaklama safhalarını belirli aralıklarla atlayabilirler. Örneğin ilk aşamada bebeğin bir kolunu serbest bırakmak alışma sürecinde etkili olur. Daha sonra bir ayağını veya diğer kolunu serbest hâle getirmek bebeği yavaş yavaş kundaksız uykuya alıştırır. Uykuya kundaksız geçiş için banyo ve emzirme rutinini de tercih edebilirsiniz. Her akşam aynı saat diliminde ılık bir banyonun ardından bebeğinizi emzirerek yatağına bıraktığınızda bir süre sonra zorluk çekmeden uykuya dalacağını görebilirsiniz.


← Eski paylaşımlarYeni paylaşımlar →

KUNDAK

Ülkemizde, eskiden tüm bebekler doğumdan sonra aylarca geleneksel yöntemlerle kundaklanırdı. Bu geleneksel kundaklama yönteminin, kalça çıkığı riskini arttırdığının tespit edilmesi üzerine kundaklama yasaklandı. Günümüzde, uygun zamanda ve doğru şekilde kundaklamanın gaz, kolik sancıları ve bebek uyku alışkanlıkları için faydalı olduğu görüldü ve bebeklerin kundaklanması öneriliyor, hatta özel kundak bezleri ve örtüleri pazarlanıyor.

Annelerin Kundakla İlgili En Sık Soruları;

  • Kundak yapalım mı? Yapmayalım mı?
  • Kundaklamanın yararları ve zararları nelerdir?
  • Kundak yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
  • Kundaklama ne zaman yapılmalı? Ne zaman bırakılmalı?
  • Doğru kundaklama nasıl yapılır?

Kundak Yapalım mı? Yapmayalım mı?

Ülkemizde eskiden uygulanan, bacakların düz, sıkı sıkı sarıldığı geleneksel kundaklama yöntemi kalça çıkığı riskini arttırdığı için kesinlikle yapılmamalı. Ancak yarım kundak denen, kalça ve bacakları çok sıkmayıp, doğal pozisyonunda kalmasına izin veren, gövdenin üst kısmını daha sıkı saran kundakların bebek gelişminde yararlı olduğu görüldü ve gelişmiş pek çok ülkede doktor dernekleri tarafından öneriyor.

Her bebeğin kundaklanması da zorunlu değildir. Bazı bebekler kundaklanmakdan hoşlanmaz ve huzuruz olurlar. Bebeğinizi iyi gözlemleyin ve bebeğinizin tercihlerine saygılı olun.

Kundaklamanın Yararları ve Zararları Nelerdir?

Kundaklamanın yararları;

  1. Anne karnı hissi uyandırır. Bebeğinizi doğumdan itibaren yarım kundak yöntemi ile kundaklayabilirsiniz, üst gövdenin sıkı sarılması bebekte anne karnı hissi uyandırır, bebek kendini güvende ve huzurlu hisseder.
  2. Kaliteli ve daha uzun uyumayı sağlar. Yapılan çalışmalarda, kundaklanan bebeklerin daha çabuk uykuya geçtikleri, daha uzun ve rahat uyudukları görülmüştür. Kundakla kolların sarılması bebeklerde sık görülen moro refleksi denen sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için sık uyanmayı da engellemekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Kundaklama rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle gazlı, huzursuz, gelecekte uyku problemlerine aday bebeklerde çok işe yaramaktadır.
  3. Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azaltır. Kesin olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte bebeklerde kundaklama işlemi sırt üstünden yüz üstüne dönmeyi zorlaşırdığı için Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini azalttığını gösteren yayınlar mevcut.
  4. Bebeklerin huzurlu ve sakin olmasını sağfunduszeue.infoer kundaklama sırasında her ne kadar itiraz etseler, karşı koysalar da kundaklandıktan hemen sonra sakinleşirler.
  5. Kundaklama sayesinde bebek daha uzun süre uyuyunca anne de dinlenebilir. Bu durum yorgunluk ve stresi azaltıp, süt üretiminin artırmasına yardımcı olabilir. Yani kundaklamanın anne sütüyle beslenmeyi kolaylaştırdığı söylenebilir.

Kundaklamanın zararları;

Uygun zamanda ve doğru şekilde uygulanan yarım kundaklamanın bir zararı yoktur.

  1. Bacakların sıkı ve dümdüz bir şekilde sarıldığı geneneksel kundaklama yöntemi kalça eklemi çıkığı riskini artırır.
  2. Bebeğin sıcaktan bunalma riski artabilir. Kundaklama uygun şekilde ve uygun malzeme ile yapılmalı.
  3. Kendi başına karın üstü dönebilen bebeklerde, Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riski artabilir. Bu yüzden, bebeklerin kendi başına dönmeye başladıkları aydan sonra kundaklama yapılmamalı.

Kundak Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Neler?

  1. Kesinlikle kalça ve bacakları gevşek bırakan, sadece kolları saran yarım kundaklama yapın.
  2. Kundak yaptığınız bebeğinizi mutlaka sırtüstü uyutun. Ani bebek ölümü sendromu riski, kundak yapıldığında yüzüstü yatırılan bebeklerde artmaktadır.
  3. Bebeğin kollarını saran bölümü gevşek bırakmayın, hem kundaklama amacına uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve bu durum bebeğin rahat nefes almasını engelleyebilir.
  4. Aşırı sıkı kundaklama yapmayın, bebeğin vücut ısının arttırabilir.
  5. Kundak yapacağınız bezin ya da bebek battaniyenin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen doğal malzemelerden yapılmış olmasına özen gösterin. Kundaklama için kalın, tüğlü battaniyeleri kullanmayın. Yarım kundaklama için üretilmiş hazır ürünler kullanılabilir.

Kundaklamaya Ne Zaman Başlanmalı? Ne Zaman Bırakılmalı?

Bebeğinizi doğumdan itibaren yarım kundak yöntemi ile kundaklamaya başlayabilirsiniz.

Sadece uyku zamanlarında kundak yapın. Kundak bebeğin hareketlerini kısıtladığından dolayı, kundaklama işini sadece uyku zamanları yapmak bebek için daha faydalı olur.

Bebeklerde kundağı bırakmanın en uygun zamanı, bebeğiniz dönmeye başladığı, yani bebek aylık olduğu zamandır. Bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için önce bir kolunu açıkta bırakın. Eğer bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız, kundaksız yaşama sıkıntısız bir geçişi sağlar.

Doğru Kundaklama Nasıl Yapılır?

Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundakların kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir battaniye de kundaklama işi için uygundur.

Bebekleri kundaklamanın birçok yöntem var. Bunlardan en sık kullanan 2 yöntem:

1. Yöntem

  1. Bebeği kundaklamak için önce battaniyenin ya da kundak bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın.
  2. Bebeğinizin boynu, kundak bezinin ucuna gelecek ve başı açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin.
  3. Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesine sarıp sırt altına sıkıştırın.
  4. Kundak bezinin alttaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırın.
  5. Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımla sarıp, gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın.

2. Yöntem

  1. Üst tarafını yaklaşık 20 cm olarak kıvırın; bebeği üzerine omuzları üst kısma gelecek şekilde yatırın.
  2. Bebeğin ellerinden birini katladığınız yerin altına koyun.
  3. Bezin ucunu bebeğin vücudunu sararak ayakları altına sıkıştırın.
  4. Diğer elini de katladığınız yerin altın koyun.
  5. Öteki ucu da bebeğin vücudunu sararak sırtının arkasına sıkıştırın.
  6. Açıkta kalan fazla kısımları bebeğin ayaklarının altına yerleştirin. Bebekler sıkı olarak kundaklanmayı sevseler de, kundağın çok sıkı olmadığından emin olun.

Kundaklama şekilleri için; uluslararası doğumsal kalça displazisi enstitüsünün anneler ve bebek bakıcıları için hazırladığı videolarını aşağıdaki linkten ulaşabilir ve izleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI VE MUTLU GÜNLER.

UZ. DR. DÜNDAR YAYKIRAN

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

funduszeue.info

funduszeue.info Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN

funduszeue.info Uz. Dr. Dündar YAYKIRAN

funduszeue.info Dr. Dündar YAYKIRAN

Bebekler neden kundaklanır ve bunu yapmak sağlıklı mıdır?

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Uzmanlar uyarıyor… Bebekleri kundaklarken dikkat!

Haberin Devamı

Yeni doğan bebekler kundaklanmalı mı? Tam kundak ve yarım kundak arasındaki fark nedir?

Eskiden ülkemizde bebeklere, omuz başından ayaklarına kadar tüm vücudu, bacakları dümdüz olacak şekilde sıkıca saran kundaklar yapılırdı. Bu tarz kundaklama tam kundak olarak adlandırılıyor. Tam kundak uygulamasının bebeklerde gelişimsel kalça çıkığına neden olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlandığı için artık tercih edilmiyor. Günümüzde kalça ve bacak hareketlerini serbest bırakan, kolları sıkıca saran ve yarım kundak olarak adlandırılan kundaklama yöntemi öneriliyor. Bu yöntemle yapılan kundaklama ile gelişimsel kalça çıkığı riski yaşanmıyor.

Kundak, bebeklerde huzurlu bir uykunun formülü kabul ediliyor. Bu doğru mu?

Kundaklama, özellikle huzursuz ve kolik problemi olan bebeklerde işe yaramakla birlikte, uyku problemi olmayan bebekler için gerekli bir uygulama değil. Bebeklere kundak, uygun şekilde yapıldığında doğumdan sonraki ilk aya kadar uygulanabiliyor. Bazı çalışmalar kundaklanan bebeklerin uykuya daha çabuk geçerek, daha uzun uyuduklarını gösteriyor. Yarım kundak olarak tanımlanan sadece kolların sarılması ile yapılan kundak, bebeklerde ilk 3 aya kadar görülebilen ve ‘moro refleksi’ denen sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için sık uyanmayı da engelliyor ve uyku kalitesini artırıyor.

Haberin Devamı

Bebekleri kundaklarken nelere dikkat etmeli?

Kundak yapmak bebeklerin gerinme ve el kol hareket kabiliyetlerini engelleyeceği için kundaklamanın sadece uyku zamanları ile kısıtlanması yararlı olacaktır. Ayrıca kundaklama, 3 veya 4. aydan itibaren bırakılmalıdır. Çünkü bu aylardan itibaren bebeğin kendi kendine yatak içerisinde dönme becerisi gelişir. Yüzüstü yatırılan bebekler kundak içerisinde dönemezler ve ani bebek ölümü sendromu oluşabilir. Bu nedenle bebekler kundak yapıldıktan sonra mutlaka sırt üstü pozisyonda yatırılmalıdır.

Uzmanlar uyarıyor… Bebekleri kundaklarken dikkat

Kundak nasıl yapılıyor?

• İlk olarak battaniyenin üst ucunu üçgen şeklinde içeri doğru katlayın.

• Bebeğinizi sadece başı açıkta kalacak şekilde battaniyenin üstüne yerleştirin.

Haberin Devamı

• Bir kolunu vücuduna yapıştırın ve bu kolu gövde ile beraber battaniyeye sarın. Sonrada battaniyenin ucunu bebeğin diğer tarafından sırtının altına sıkıştırın.

• Sırt altına sıkıştırılan battaniyenin ucunu bebeğin bacaklarının arasından geçirin.

• Bacak arasından geçirdiğiniz ucu kolu sardığınız battaniye kısmının altına sıkıştırın.

• Son olarak açıkta kalan kolu, battaniyenin diğer ucu ile sarın ve sırtının altına sıkıştırın.

Bebekleri kundaklamanın zararlarından bahsedebilir misiniz?

• Kültürel kaynaklı kundaklamak, yani bebeğin kalça ve dizlerinin düz ve gergin pozisyona alınmaya çalışılması kalça çıkığı riskini arttırıyor.

• Bebekler kundak yapıldıktan sonra mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalı. Aksi halde kendi başına karın üstü dönme çağlarında ani bebek ölümüne neden olabiliyor.

Haberin Devamı

• Çok sıkı kundak nedeniyle çocuğun solunum hareketi kısıtlanarak daha sık alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesine neden oluyor.

• Fazla sıcak ortam oluşturması nedeniyle bebeğin vücut ısısında belirgin artışa yol açabiliyor.

• Bebeği beslemek için uyanması bekleniyorsa daha uzun süre uykuda kalacağı için beslenme sayısı düşebiliyor. Bu da yeni doğan bebeğin daha yavaş kilo almasına sebep oluyor.

Uzmanlar uyarıyor… Bebekleri kundaklarken dikkat

Peki ya kundağın yararları neler?

• Gece uyanmalarında tekrar uykuya geçmesi daha kolay oluyor.

• Bebeğin güvende hissetmesini sağlıyor, anne karnında hissi yaratıyor.

• Moro refleksi denen sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için sık uyanmayı engelliyor ve uyku kalitesini artırıyor.

Haberin Devamı

• Kundaktaki bebeğin hareket kapasitesi azalıyor. Kendi kendine dönememesi nedeniyle yüzüstü pozisyona gelemediği için ani bebek ölüm sendromu riskinin azalmasına yardımcı oluyor.

• Kundaklanan bebeğin uyku süresi daha uzun olduğu için annenin dinlenmeye daha fazla zamanı oluyor. Buna bağlı olarak annenin süt verimi artıyor.

• Hareketleri azalacağı için bebeğin kontrolleri de daha rahat yapılıyor.

Kundaklamada esnasında nelere dikkat edilmeli?

Kundak yaparken kollar gevşek bırakılırsa uyku sırasında hareketlenen bebeğin yüzüne kundak örtüsü dolanabiliyor ve solunum durmasına neden olabiliyor. Kundak çok sıkı sarıldığında bebeğin vücut ısısında istenmeyen artışlar olabiliyor. Bebekte rahatsızlık, çok terleme ve bunalma hissi gelişebiliyor. Bu nedenle kundak yapılan bezin pamuklu, terlemeye neden olmayan malzemelerden yapılmış olmasına dikkat edilmeli.

Sonuç olarak; ülkemizde sıkça yapılan kundak uygulaması GKD ( Gelişimsel kalça displazisi) önemli bir risk faktörü. Kültürel olarak önemli bir sorun olan kundak uygulaması yönünden aileler eğitilmeli, bu uygulamanın zararları konusunda bilinçlendirilmeli.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

#Kundaklama#Bebek Nasıl Kundaklanmalı#Yarım Kundak

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası