çözger raporuyla araba almak / ÇÖZGER Raporu ile ÖTV İndirimli Araç Alımı İşlemleri

Çözger Raporuyla Araba Almak

çözger raporuyla araba almak

ÇÖZGER Raporu ile ÖTV İndirimli Araç Alımı İşlemleri

ÇÖZGER Raporu 18 yaşın altındaki engelli çocuklara verilen sağlık kurulu raporudur. Açılı ise şu şekildedir. ÇÖZGER kelimesindeki Ç çocukları ÖZ özel GER kelimesi ise özel gereksinimi olan anlamına gelmektedir. Bu yazımızda çocuklar için çözger raporuyla ÖTV indirimli engelli araç alımı nasıl yapılır, hangi iş ve işlemler gerekli onu açıklayacağız.

18 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR İÇİN ÖTV İNDİRİMLİ ENGELLİ ARAÇ ALIMI

ÇÖZGER Raporları yeni sistem raporlardır. Çözger raporlarının kendine özgü kodları vardır. Bu kodları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kod 1: Özel gereksinimi vardır ÖGV (engel oranı %)
  • Kod 2: Hafif düzeyde ÖGV (engel oranı %)
  • Kod 3: Orta düzeyde ÖGV (engel oranı %)
  • Kod 4: İleri düzey ÖGV (engel oranı %)
  • Kod 5: Çok ileri düzey ÖGV (engel oranı %)
  • Kod 6: Belirgin özel gereksinimi vardır BÖGV (engel oranı &)
  • Kod 7: Özel koşul gereksinimi vardır ÖKGV (rapor oranı %)

çözger raporu kodları

Dikkat yukarda verdiğimiz ÇÖZGER RAPORU KODLARININ karşısında yazan engel oranları sizin alacağınız ÇÖZGER raporunda yazmayacaktır. Rapor oranı yerine sadece kısa kodlar yazılır.

Tekrar konumuza dönecek olursak çocuklar için ÖTV indirimli araç alımında alınacak ÇÖZGER raporunda “ÖKGV” yani “özel koşul gereksinimi vardır” kutucuğunun işaretlenmiş olması gerekmektedir. Yani 7 numaralı kod ile çocuk üzerine araç alınabilir. Geri kalan 6 kod araç alımında sizin bir işinize yaramaz.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIMINDA RAPOR SÜRESİ

engelli çocuk ötv indirimi

Yetişkin olmayan kişiler yani çocuklar adına araçlarda rapor sürelerinin en az 1 yıl olması ve ve araç alacağınız zaman bu sürenin 6 ayı geçmemesi şartı vardır. Daha anlaşılır olması adına son 6 aya girilmeden araç alınmış olması gerekmektedir.

Ve önemli bir noktada raporu çıkartırken raporu çıkartma amacınızın ne olduğunu söyleyiniz. Örnek rapor çıkartma amacım ÖTV indirimli araç alımı

ÇOCUKLAR ADINA ARAÇ KİMİN ÜZERİNE OLUR

Araç ÖTV indirimli olduğu için alınan araçta çocuk üzerine olacaktır. Sizin üzerinize olması mümkün değildir.

ÇOCUK ÜZERİNE ALINAN ARAÇLARDA TAŞIT KREDİSİ KULLANILIR MI?

Yasa gereği taşıt kredileri yetişkinlere verilir. Dolaysıyla ÇÖZGER raporu ile alınan araçlarda mevzuat gereği taşıt kredisi kullanılmaz.

ARAÇI KİMLER KULLANABİLİR

Çocuklar adına araçları sürücü belgesi olan herkes kullanabilir. Ruhsatta şu kişiler kullanır kullanamaz şeklinde bir ibareye gerek yok

RAPOR ORANI DÜŞERSE ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇTA ÖTV İPTAL EDİLİRMİ?

Aracı satın aldıktan sonra rapor oranınız düşerse ÖTV indirimden faydalanmaya devam edersiniz. Ancak MTV muafiyetinden faydalanamazsınız.

Engelli Raporu ile Araç Alma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Engellilerin ve engelli yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmak adına hayata geçirilen bazı uygulamalar bulunur. Bunlardan biri de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti ile araç alma imkânı ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) muaf tutulma durumu. Peki, engelli raporu ile araba alma işlemi için gerekli olan şartlar nelerdir? İşte, engelli araç alımı hakkında bilinmesi gereken detaylar:

Kimler ÖTV ve MTV Muafiyetinden Yararlanarak Araç Alabilir?

Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım.

Engellilerin ÖTV’siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat % oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.

  • %90 altında engeli olan ve araç kullanabilecek kişilerin, raporda belirtilen durumlara göre aracı kendi kullanımlarına uygun bir şekilde düzenletmeleri gerekir. Ayrıca araç kullanma yetkinliğini sürücü belgesi ve engelli raporu ile belirtmiş bu kişiler dışında kimse araçlarını kullanmamalıdır.
  • %90 ve üzeri engeli olanların ise eğer sürekli tekerlekli sandalye kullanıyorlarsa aracı bu doğrultuda düzenletmesi gerekir. Aksi takdirde aracın düzenlenmesi zorunlu değildir. Bu arada %90 ve üzeri engelli bireylerin araçlarını geçmişte sadece 3. dereceye kadar yakınları kullanabiliyordu. Fakat artık böyle bir durum yok. Yani araç, yakınlık derecesi gözetmeksizin kullanılabilir.
Engelli Raporu İle Araba Nasıl Alınır

Engelli Raporu ile Araba Nasıl Alınır?

ÖTV’siz araç alabilmek için gerekli belgelerden en önemlisi engelli raporudur. Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve engel durumu ile yüzdesini belirten engelli raporunda kişinin araç kullanmaya müsait olup olmadığı da belirtilmelidir. Araba almak için engelli raporu başvurusunda gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Engelli kişinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • 5 adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru formu
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na başvurabilmek için hastaneden verilen dilekçe
  • İmzalı ve onaylı muayene bilgisi (Engellilik oranının belirlenmesi için)
  • Eğer engelli birey 18 yaşından küçükse ya da işlemleri kendisi gerçekleştiremeyecek zihinsel bir engele sahipse vasi kararını belirten belge

Eğer alınan raporda engelli bireyin alacağı aracı kendisinin kullanabileceği belirtiliyorsa bu durumda araç sahibinin sürücü belgesi de alınması gereklidir. Peki, engelli sürücü belgesi nasıl alınır?

Engelli bireyler A ve B sınıfı ehliyet alabilirler. Sürücü belgelerinin üzerine özel durumlarını belirten bir ibare eklenir. Eğer ehliyet sınıfları hakkında aklınızda soru işareti varsa “Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Hangi Ehliyetle Hangi Taşıt Kullanılabilir?” yazımızı okumanızı öneririz.
Engelli ehliyeti almak için de sürücü kursuna yazılmak, yazılı ve pratik sınavı başarıyla geçmek gibi ehliyet almak için gerekli olan tüm aşamaları tamamlamak gerekir. Buradaki tek fark, sürücü adayının engel durumuna özel bir araçla direksiyon sınavına girecek olmasıdır. Ayrıca sürücü belgesi alma konusundaki detaylı bilgilere “Yollara Çıkmaya Hazırlanın: Ehliyet Nasıl Alınır?” yazımızdan ulaşabileceğinizi de not düşmeden geçmeyelim.

Engelli Raporu Şle Araç Alma

ÖTV ve MTV Muafiyeti ile Hangi Araçlar Alınabilir?

Bu avantajdan faydalanabilmek için alınacak olan aracın özellikleri ve fiyatı önemlidir. Motor silindir hacmi ise bu doğrultuda oldukça önemlidir. Muafiyetten yararlanmak isteyenlerin, araç motor hacimleri doğrultusunda şu sınırlamalara dikkat etmeleri gerekir:

  • veya daha altında motor hacmine sahip binek otomobiller
  • Motor silindir hacmi cm³’ü geçmeyen, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pick-up gibi açık veya kapalı kasalı kamyonetler
  • Motor silindir hacmi önemli olmaksızın tüm motosikletler

“Engelli raporu ile hangi araçlar alınır?” sorusunun yanıtını etkileyen unsurlardan birinin de aracın fiyatı olduğu belirtmiştik. tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikler kapsamında engelli bireyler için araç alımı üst limiti; yılında, motor hacmine bakılmaksızın ÖTV ve diğer vergiler dâhil olacak şekilde TL’dir. 

Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi?

ÖTV muafiyetinden yararlanılarak alınan araçların satışının ek bir bedel ödemeden gerçekleşmesi için araç alımının üstünden 5 yıl geçmesi gerekir. Eğer 5 yıl içerisinde araç satılmak istenirse bu durumda aracın ÖTV’si hesaplanır ve bu vergi tutarı, aracı satan kişiden tahsil edilir.

Engelli Raporuyla Alınan Araba Satılır Mı

Aracınızı Güvence Altına Almayı Unutmayın

Engelli raporu ile araç alımı konusunda bilmeniz gereken önemli detayları paylaştık. Elbette aracı aldıktan sonra yollara güvenli bir şekilde çıkmak da oldukça önemli. Aracınızla ilgili yaşayabileceğiniz kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olmak ise Kasko Sigortası’nın teminatları sayesinde mümkün! Dilerseniz hemen Kasko Sigortası avantajlarını inceleyebilir ve aracınıza özel online kasko teklifi alabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!

Engelli Ara&#; Limiti Sıfır Engelli Ara&#; Limiti Ne Kadar?

Haberin Devamı

Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 

yılı için yeniden değerleme oranı yüzde ,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, yılında engelli araç limiti TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir. 

Engelli araç almak isteyenler için birçok marka ve model seçeneği bulunmaktadır. Araçların fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Engelli vatandaşlar, kendi bütçe ve ihtiyaçlarına uygun olan aracı seçerek ÖTV muafiyetiyle satın alabilirler. 

Engelli araç almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da vardır. Örneğin, engel oranının yüzde 90 ve üzeri olması, aracın engelli adına kayıtlı olması, aracın 5 yıl içinde satılamaması veya devredilememesi gibi şartlar bulunmaktadır. Ayrıca, engelli araç almak için gerekli belgeleri tamamlamak ve vergi dairesine başvurmak da gerekmektedir.  

Haberin Devamı

Engel Durumuna Göre Araç Alım Şartları  

ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir; 

  • Yüzde 40 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları 
  • 18 yaşını doldurmuş olması.  
  • Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu.  
  • Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması.  
  • Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.  
  • Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olması.  
  • Raporda “Otomatik vitesli araç kullanılabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanılamaz” ibaresi olması.  

Yüzde 90 engelli raporu ile ÖTV muafiyetli araç alım şartları 

  • Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu.  
  • Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı.  
  • Yüzde 90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur. Aracı kendisi almak zorunda değil.  
  • Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilecek.

Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV İstisnası Uygulaması

Taşıtta tadilat aranan istisna uygulamasından sadece engellilik durumları sürücü olmasını engelleyen yani sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmak zorunda olan ve engellilik oranı %90 ve üzeri olduğunu Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile belgeleyen malul ve engelli kişiler yararlanabilir. 

Malul ve engelli birey bu istisnada taşıtı bizzat kendisi kullanamaz ve bu yüzden taşıtı bir yakınının kullanması gerekir. 

Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV İstisnası ile Hangi Araçlar Alınabilir?

Motor silindir hacmi cm³’ü geçen taşıtlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtlar, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları ve arazi taşıtlarının alımında bu istisnadan yararlanılamaz.

Not: Taşıtta tadilat yapılma şartı aranan taşıtlarda tekerlekli sandalye ve sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun bir tertibat düzenlenmesi zorunludur. 

2- Engellilik Derecesi %90 Altında Olanlar Nasıl Araç Alır?

Kimler Bu İstisnadan Yararlanabilir?  

%90 altı Engellilik Raporuna sahip kişilerin engellilik durumu, manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, diğer bir ifade ile manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak olanlar yararlanabilir. 

Örneğin, sadece sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçı olmayanlar bu uygulamadan yararlanamaz. Bu kapsamda ilk iktisabı yapılan taşıtın, zorunlu haller dışında, engelli kişi tarafından taşıtı kendisi kullanması gerekir. 

3- Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)

ÇÖZGER'in açılımı Çocuklar için Özel Gereksinim Raporudur.

18 yaşını doldurmamış engelli bireylerin ÖTV muafiyetinden faydalanabilmesi için ise 20 Ocak tarihinden önce düzenlenen ve engellilik derecesinin %90 veya daha fazla olduğuna dair engelli sağlık kurulu raporunu veya bu tarih ile birlikte düzenlenmeye başlanan Çocuklar için Özel Gereksinim Raporuna sahip olması gerekir. ÇÖZGER'de engel oranı yer almıyor bu yüzden özel gereksinim düzeylerine göre engel oranları aşağıdaki gibidir:

Özel Gereksinim KoduÖzel Gereksinim DüzeyiEngel Oranı (%)
1Özel gereksinimi vardır (ÖGV)
2Hafif düzeyde ÖGV
3Orta düzeyde ÖGV
4İleri düzeyde ÖGV
5Belirgin özel gereksinimi 
6Belirgin özel gereksinimi vardır (BÖGV)
7Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV)

ÇÖZGER hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı ve Resmi Gazete ’de yayımlanan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik sayfasını ziyaret edin.

Engelli sağlık raporu vermeye yetkili hastanelerin listesine ulaşmak için T.C. Sağlık Bakanlığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları sayfasını ziyaret edin. 

4- Engelli Araç Alımı Üst Limiti Kaçtır?

yılı için tarihli sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, engelli bireyler için araç alımı üst limiti TL'dir. 

5- Engellilik Raporu ile ÖTV İstisnasından Yararlanmak İçin Nereye Başvurulmalıdır?

18 yaşından büyükler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu ve 18 yaşından küçükler için ÇÖZGER raporunun aslını ya da noter onaylı örneğini araç satışı yapan bayiye verilmesi gerekir.  Araç satışı yapan bayi de engelli raporu, aracın gerekli tertibatlarının düzenlendiğine dair hazırladığı teknik belge, satış faturasını Vergi Dairesine iletir. 

6- Engelli Raporu ile Araç Alırken Bilinmesi Gerekenler

7- %60, %70 ve %80 Engelli Raporu ile Araba Almak 

Yüzde 60, 70 ve 80 oranında özürlü raporuna sahip kişiler araba alım şartlarında %90 altındaki şartlara göre alabilir. Yani %90'ın altında hangi oranda engellilik derecesi olursa olsun engellilik durumu, manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, diğer bir ifade ile manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak olanlar yararlanabilir. 

8- Engelli Araç İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta; eğer aracı almaya hak kazandıysa, aracın ham fiyatına ÖTV  uygulanıyor. Ham fiyat ve ÖTV fiyatı toplandıktan sonra, toplanan tutarın KDV'si ekleniyor.  

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %’e kadar düşüyor.

KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk geliyor.

Örnek: Ham fiyatı TL olan bir aracı satın almak isterseniz, engelli indirimsiz aracın alış fiyatı TL ( ÖTV ve 27 KDV fiyatı) olur.

Ham Fiyat : TL 

ÖTV Bedeli: TL

Ham Fiyat + ÖTV = TL

KDV Bedeli: TL

Bu durumda engelli birey ÖTV muafiyetiyle TL'lik aracı TL'ye almış olur. Alınacak aracın ÖTV ve KDV fiyatlarını hesaplamak için ÖTV ve KDV hesaplama aracımızdan yararlanın. 

9- Engelli Raporuyla Alınan Arabanın Satışı Nasıl Olur?

Engelli raporu ile satın alınan bir aracın satış işlemleri birkaç prosedür takibi sonrası gerçekleşiyor.  Engelli kişilere kolaylık sağlamak için düzenlenen raporlara ait satış ve tescil işlemleri, 4 farklı sürecin izlenmesi durumunda meydana geliyor. Engelli raporuna sahip kişilere trafik sigortası almaları durumunda indirim uygulanabiliyor. Trafik sigortasında engelli indirimi hakkında detaylı bilgi için trafik sigortası engelli indirimi var mı yazımızı ziyaret edin. 

Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Başka Bir Engelli Şahsa Satılması

Satış ve tescil işlemleri noterde düzenleneceği için tescile ait bir belge oluşturulması gerekiyor. Bu belge geçici bir belge oluyor. İlgili aracın satış tescili belge ücreti noter tarafından alınıyor. Araç satımı sırasında kullanılan tescil belgesi, noter tarafından iptal edilerek arşive ekleniyor.

Tescil işlemleri sonrasında aracı satın alacak engelli kişinin mevcut engeline göre araçta tadilat ve düzenleme işlemi uygulanacaksa tadilat projesi hazırlanmalı. İlgili araç bu aşamaların ardından aracı satın alan kişinin ikamet ettiği bölgede bulunan trafik tescil kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Tüm bu aşamaların sonunda araç tescil belgesi oluşturuluyor.

Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Engelsiz Bir Kişiye Satılması

Engelli raporu ile satın alınan bir aracın, hiç bir engeli olmayan normal bir kişiye satılması işlemleri, engelli bir kişiye satılıyormuş gibi aynı işlemlerden geçiyor. Yalnızca aracın plakasında yer alan engelli işareti, ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından kaldırılıyor.

Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Diplomatik Kurum ya da Şahıslara Satılması

Bu satış sırasında tescil ve noter işlemleri, diğer satış işlemlerinde olan aşamalardan oluşuyor. Noter tarafından tahsis edilen satış tescili belge ücretinin yanında motorlu araç trafik belge ücreti de noter tarafından alınıyor.

İzlenecek olan normal prosedürlere ek olarak Dışişleri Bakanlığından takrir belgesi alınıfunduszeue.info tescil kuruluşunca ibraz ediliyor ve ilgili araç bu belgeye tescil ediliyor. Satın alım işlemleri sırasında gerekli muayene ve tadilat işlemleri için de gerekli belgeler oluşturuluyor. Son olarak aracın plaka işlemleri, ilgili trafik tescil kurumunca düzenleniyor.

Engelli Raporu ile Alınmış Bir Aracın, Yabancı Uyruklu Bir Kişiye ya da Şirkete Satılması

Engelli raporu ile satın alınan bir aracın yabancı bir kişiye ya da bir şirkete satılması esnasında izlenmesi gereken prosedürler, aracın normal bir kişiye satılması esnasında uygulanan prosedürler ile aynı. Ayrıca, aracın bir şirkete ya da kuruluşa ait olduğunu belirtebilmek için plakalarda ilgili trafik tescil kurumu tarafından düzenleme yapılabiliyor.

Engelli Raporu ile Alınmış Araçların Satış Süresi

Engelli raporu ile alınan bir araç, herhangi bir süre zorunluluğu olmadan başka bir engelli kişiye satılabiliyor. Fakat bu son yasal değişiklikler araçların yalnızca engelli kişilere satışını kapsadığı biliniyor.

Özürlü raporu ile alınan araçların normal kişilere satışında ise süre prosedürü uygulanıyor. Bu nedenle engelli araçlarının normal şahıslara satılabilmesi için aracın trafiğe çıkış tarihinden başlayarak 5 yıl geçmesi gerekiyor. Bu 5 sene içinde aracın satışı, devri ya da hibesi yapılamıyor. 

5 Yıl Dolmadan Hangi Durumda Araç Alınabilir?

Deprem, kaza ve yangın gibi durumlarda alınan araç kullanılmayacak hale gelirse 5 yıl beklenmeden ÖTV indirimli araç alınabilir. 

Engelli Kişinin Vefatı Sonrası Araç Satışı

Engelli raporu ile satın alınan aracın sahibi vefat ettiği zaman aracın satılabilmesi ya da devredilebilmesi için aracın trafiğe çıkış tarihinden başlayarak 5 yılın geçmesi gerekiyor.  Aracın bu süre içinde satılabilmesi için gümrük vergilerinin ödenmiş olması şartı bulunuyor.

Kaynaklar:

Tarihli  Sayılı Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik 

Tarihli Sayılı Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlemesi Hakkında Yönetmelik

Tarihli Sayılı Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik 

Tarihli Sayılı Seri No Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası