ed darr isminin anlamı / DÂR - TDV İslâm Ansiklopedisi

Ed Darr Isminin Anlamı

ed darr isminin anlamı

Allah’ın 99 ism-i şerifi Esmaül Hüsna olan Ed-Darr ne demek, anlamı, zikri, fazileti nedir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü

Darr ne anlama gelir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü, ne için ve ne zaman okunur? Ya Darr kaç defa çekilmeli? Darr kelimesi Kuran’da geçiyor mu? Faydaları ve sırları nedir? Ya Darr Esması Türkçe Anlamı ve Ya Darr Zikrinin Fazileti

Ed-Dârr Anlamı

Kuran-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde fayda ve zararın Allah’tan geldiği şöyle ifade edilmektedir;

“O’nu bırakıp da başka ilâhlar mı edineyim? Eğer Rahmân bana bir zarar vermek istese, onların şefaati bana hiçbir fayda sağlamaz ve beni kurtaramazlar.”(Yasin Suresi Ayet)

Elem ve zarar verecek şeyleri yaratan, hüsrana uğratan, dilediğini zarara uğratan, felaket, keder ve şiddet veren anlamlarına gelmektedir.

Ebced değeri ve zikir adedi  adettir. Zikir saati Merih, günü Salı’dır.

Ed-Dârr ism-i şerifi Cenab-ı Hakk’ın darlığa uğratan, darlık veren, hikmeti gereği sıkıntılar, musibetler, elem ve zarar verici şeyleri yaratan esmasıdır.

Ed-Darr ism-i şerifi Arapça yazılışı

Ed-Darr: Zararlı 

Hayır ve şerrin Allah’tan olduğunu, yani her hayrı ve şerri de Allah tarafından yaratıldığının esmaları Ed-Dârr ve En-Nâfi isimleridir.

  • Ed-Dârr: Zarar veren şeyleri yaratan, sıkan, darlaştıran, dilediği kullarına zarar, sıkıntı veren
  • En-Nâfi’: Hayır ve menfaat verecek şeyleri yaratan, faydalandıran, dilediği kullarına fayda veren.

Ed-Darr esmasının ebced değeri, zikir günü ve zikir saati:

Ebced değeri ve zikir sayısı; 
Zikir günü; Salı
Zikir saati; Merih (Öğleden 2 saat önce ve akşamdan 1 saat önce. Gece okumalarında tam gece yarısı)

Özellikleri, Fazileti ve Faydaları:

Ed-Dârr ism-i şerifi “EL-KAHHAR, EL -CEBBAR, EL-MÜNTEKİM” gibi esmaları gibi hak edenlere zarar vermek, özellikle dine musallat olanları def etmek için okunan isimlerdendir.

Cuma geceleri “Ya Darr” ism-i şerifini zikreden kimse, Cenab-ı Hakka yakın olur, her türlü zarardan, elem ve sıkıntı veren işlerden korunur.

Keder ve sıkıntıdan veya zulümden kurtulmak isteyen kimse, her gün kere “Ya Darr celle celâlühû” ism-i şerifini okursa, sıkıntılarından Allah’ın izni ile kurtulur.

Ed-Dârr ism-i şerifi düşmana hastalık, musibet musallat etmek için okunabilir. İnsanlara zulmeden zalimi, zulüm ve fenalığından vazgeçirmek ve ikaz etmek için zikir günü gecesi (Salı gecesi) sabaha karşı kıbleye dönerek defa “Ya Dârru” zikri okunur.

Cenab-ı Hakk’ın “Ed-Dârru, En-Nâfiu” ism-i şeriflerini Cuma geceleri ’er defa okuyan kimse, sıhhat ve afiyet içinde hayatını idame ettirir. Çevresi ve etrafında da sevilen bir kimse olur.

“Ya Darru Celle celalühü” diyerek her gün kere zalimin zulmünden veya sıkıntı veren şeylerden kurtulmak için okunur.

“Ed-Darr” ism-i celilini ihlas ile okuyan kimse dilek ve muradına nail olur.

Ed-Dârr ism-i şerifi geçen bazı Kuran Ayetleri

Bakara Suresi Ayet:Em hasibtum en tedhulûl cennete ve lemmâ ye’tikum meselullezîne halev min kablikum messethumul be’sâu ved darrâu ve zulzilû hattâ yekûler resûlu vellezîne âmenû meahu metâ nasrullâh(nasrullâhi), e lâ inne nasrallâhi karîb(karîbun).

Yoksa siz, kendinizden önce yaşayanların başına gelenlerin, sizin de başınıza gelmedikçe, cennete gireceğinizi mi zannettiniz? Onlara (öyle) şiddetli belâ ve sıkıntılar (felâketler) dokundu ki, resûl ve onun yanındaki âmenû olanlar: “Allah’ın yardımı ne zaman?” diyecek kadar sarsıldılar. Allah’ın yardımı gerçekten yakın değil mi?

Âli İmrân Suresi Ayet:Ellezîne yunfikûne fîs serrâi ved darrâi vel kâzımînel gayza vel âfîne anin nâs(nâsi), vallâhu yuhibbul muhsinîn(muhsinîne).

Onlar (muttekîler), bollukta ve darlıkta (Allah için) infâk ederler (verirler) ve onlar öfkelerini yutanlardır (tutanlardır) ve insanları affedenlerdir. Ve Allah, muhsinleri sever.

Mâide Suresi Ayet:Kul e ta’budûne min dûnillâhi mâ lâ yemliku lekum darran ve lâ nef’â(nef’an) vallâhu huves semîul alîm(alîmu).

De ki; “Allah’tan başka, size zarar ve fayda (yarar) vermeye gücü yetmeyen (malik olmayan) şeylere mi kul oluyorsunuz?” Ve Allah, O, en iyi işitendir, en iyi bilendir.

En’âm Suresi Ayet:Ve lekad erselnâ ilâ umemin min kablike fe ehaznâhum bil be’sâi ved darrâi leallehum yetedarraûn(yetedarraûne).

Andolsun ki; Biz senden önce ümmetlere de (resûller) gönderdik. O zaman onları da sıkıntıya ve darlığa uğrattık, böylece yalvarırlar diye.

En’âm Suresi Ayet:Fe lev lâ iz câehum be’sunâ tedarraû ve lâkin kaset kulûbuhum ve zeyyene lehumuş şeytânu mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).

Böylece onlara darlığımız geldiği zaman yalvarsalardı olmaz mıydı? Fakat onların kalpleri kasiyet bağladı (katılaştı). Şeytan, onlara yapmış oldukları şeyleri süsledi (güzel gösterdi).

Cevşen Bölüm

Ve es’elüke biesmâike

Yâ Vâhid
Yâ Vâcid
Yâ Şâhid
Yâ Mâcid
Yâ Râşid
Yâ Bâis
Yâ Vâris
Yâ Dârr
Yâ Nâfi’
Yâ Hâdî

سُبْحَانَكَ يَا لَهَ ٰٰلٰهَ ََّلَََّّّ اْْنْت َْلَمَانُ ْْلَمَانُ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ

Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l-emâ-nu’l-emânu ecirnâ mine’n-nâr.

  1. Ey zâtında, sıfatlarında, isim ve fiillerinde ortağı olmayan Vâhid,
  2. Ey hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, istediğini istediği vakit hâzır eden Vâcid,
  3. Ey kendisinden hiçbir şey saklanamayan ve hiçbir şeyi unutmayan Şâhid,
  4. Ey sonsuz şan ve yücelik sahibi Mâcid,
  5. Ey mahlukâta maslahatlarını ve kullarına yolların en doğrusunu gösteren Râşid,
  6. Ey peygamberler gönderen ve bütün ölüleri mahşerde dirilten Bâis,
  7. Ey bütün mahlûklarının yok olmasından sonra kalan ölümsüz hayat sahibi Vâris,
  8. Ey zarar murad ettiği kimseden O’nu geri çevirecek kimse bulunmayan Dârr,
  9. Ey hayır ve menfaatli şeyleri yaratan Nâfi’,
  10. Ey hidâyeti yaratan ve dilediklerine hidâyeti ihsan eden Hâdî,

Sübhânsın yâ Rab! Sen’den başka yoktur ilâh! Emân diliyoruz Sen’den, Koru bizi Cehennem’den!

Allah’ın 99 ismi ve Anlamları

Allahü Teala’nın Kuran-ı Kerim ve Hadislerde geçen 99 ism-i şerifi ve Türkçe Anlamları.. Büyük faziletleri bulunan Allah’ın 99 ismi sırasıyla Esmaul Hüsna

İlgili Diğer Konular

Ed-Darr ne demek? Allah'ın isimlerinden Ed Darr esmasının faziletleri nelerdir?

Ed-Dârr ismi; Allah'ın darlığa uğratan, elem ve zarar veren, darlık veren, sıkıntılar ve musibetler veren şeyleri yaratan esması olmaktadır.

ED-DARR NE DEMEK?

Esma-ül Hüsna Allah'ın 99 ismi olarak bilinmektedir. Esma-ül Hüsna içeriğinde bulunan Ed-Darr isminin manası ve faziletlerini çok önemli bir yere sahiptir.

Ed-Darr; zarar veren, elem ya da zarar veren şeyleri yaratan anlamına gelmektedir. Yüce Allah bir kuluna zarar vermeyi dilediği zaman, hiçbir kimse o kişiye fayda veremez. Aynı zamanda fayda vermek istediği kimselere de hiç kimse zarar veremez.

Genel olarak bakıldığı zaman Darr ismi Nafi ismi ile beraber değerlendirilmektedir. Aynı zamanda Ed-Darr Direk olarak zarara uğratan manasında da kullanılabilmektedir. Allah'ın hikmeti gereği elem ya da zarar verici olan şeyleri yaratmasıdır.

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN ED DARR ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Ed-Dârr ismi Allah'ın diğer 99 isimleri arasında yer alan El- Kahhar, El-Cabbar, El Müntekim esmaları gibi anlam olarak hak edenlere zarar vermektir. Aynı zamanda dine musallat olan kişileri de def etmek amacı ile okunan isimler arasında yer almaktadır. Ed- Darr esmasının faziletleri;

Cuma günü gece; Ed-Darr ism-i şerifini devamlı olarak zikreden kişiler, Aziz Allah'a daha yakın olur. Bu esmayı okuyan kişiler; her türlü zarar, elem ve sıkıntı veren işlerden de korunurlar.

Keder ya da sıkıntıdan, zulümden kurtulmak isteyen kişiler de gün içinde defa "Ya- Darr celle celalühu" okursa, bütün sıkıntılarından yüce Allah’ın izni ile çabucak kurtulur.

Ed-Darr esması; düşmana hastalık ya da musibet musallat etmek amacı ile de okunabilir.

Salı günü insanlara zulmeden zalim kişiyi, bu zulüm ve de fenalığından vazgeçirmek adına; ikaz etmek için de okunur.

Cenab-ı Allah'ın Ed-Darr, En-Nafi ism-i şerifleri Cuma geceleri ’er adet okunduğu zaman da kişiye sağlık, afiyet ve huzur vermektedir.

Bu esmayı okuyan kişiler çevresinde ve etrafında sevilen kişi haline gelirler.

Ed- Darr esmasını "Ya Darru Celle Cellalühü" diyerek, defa okuyan kişi de hem zalimin zulmünden hem de sıkıntı veren her şeyden kendini korumuş olur.

Ed- Darr esmasını sürekli olarak okuyan kişiler, istedikleri dileklerine çabucak sahip olmaktadır. Aynı zaman da ihlas suresi ile okunduğu zaman da çok daha tesirli bir dua haline gelmektedir.

Ed- Darr esmasını çeken kişi sıkıntı içinde ise kendisine bu sıkıntıyı veren kişi Allah tarafından cezalandırılır.

Genelde Ed- Darr esmasının zikir günü Salı gecesi sabaha karşıdır. Bu esma kıbleye dönülerek, defa sürekli olarak okunur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası