nazar boncugu takmak günahmı / Nazar boncuğu takmak caiz mi? Süs için nazar boncuklu aksesuarlar - Masiva Haberleri

Nazar Boncugu Takmak Günahmı

nazar boncugu takmak günahmı

Evimizde nazar boncuğu işlemeli tabak vs bulundurmak uygun mudur? Nazar boncuğu takmak caiz midir?

Esasen sizin bu gibi konularda hiç bir şüpheniz yok. Ancak şeytan sizin içinize sürekli bu gibi şüpheleri telkin ederek vesveseler vermiş. Siz de bu şüpheleri kendinize mal etmişsiniz. Hâlbuki bu şüpheler şeytanın ürünüdür. Öncelikle durumunuzun vesvese olduğunu anlamalısınız. Aklınızdan geçen bu tür düşünceler size ait değil şeytana aittir.

Siz ise bu düşüncelerden ve şüphelerden müthiş derecede rahatsız olmaktasınız. Şeytanın istediği de zaten budur. Sizi bunaltıp dinden soğutmak.

İçerisinde bulunduğunuz sıkıntı, bu şüpheleri veren şeytana karşı bir tepkidir. Bu da sizin kamil iman sahibi olduğunuzun en açık göstergesidir.

Yapmanız gereken çok basit; yalnızca bu gelen vesveselerle meşgul olmayacaksınız. Umursamaz davranacaksınız. Çünkü vesvese ile mücadele etmeye çalıştıkça, vesvese artar ve sizi sıkıntıya sokar. Bu sebeple rahat olun. Telaş etmeyin. Göreceksiniz ki bir süre sonra bu vesveseler kaybolacaktır.

Vesvese arılar gibidir. Arı kovanını karıştırdıkça nasıl ki arıların size hücümu artar. Arılarla ilgilenmezseniz arılar sizi terkeder bulaşmaz. Yapmanız gereken vesvese kovanını karıştırmamak olacaktır.

Arabaya nazar boncuğu takmak caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, nazar boncuğu takmakla ilgili olarak merak edilen "Nazar değmesin diye yeni aldığım arabaya nazar boncuğu takmam caiz midir? Nazardan korunmak için nazar boncuğu takmak haram mıdır? Nazar boncuğu takmak, arabaya nazar boncuğu asmak günah mı?" sorularına cevap veren bir fetva yayınladı. 

Müftü Çınar'ın fetvası şöyle;

Soru: Nazar değmesin diye yeni aldığım arabama nazar boncuğu takabilir miyim?

Cevap: Hayır. Takmayınız. Dinimizde nazar (göz değmesi) hakdır ve ondan Allah’a (cc) sığınmak lazımdır. Dinimiz bazı gözlerin insan ve eşya üzerindeki zarar verici etkilerini kabul etmektedir ve cevabını da vermektedir.

Peygamberimiz (sav) göz değmesine karşı;
Ayet el-kürsiyi,
İhlas Suresini,
Felak Suresini,
Nas Suresini okumuş ve bizlerin de okumamızı istemiştir.

Nazar boncuğu ve benzeri şeylerden fayda ummak ve bunların göz değmesine engel olacağına inanmak, boyuna veya başka yerlere (çocuk,araba,ev vb.) asmak caiz değildir. Güç, kuvvet ve kudret Allah’a (cc) aittir ve göz değmesine engel olacakta Rabbımızdır. O’na sığınmalıyız.

Dr. Hasan ÇINAR
Adana İl Müftüsü

Nazar Boncuğu Günah Mı? Diyanet'e Göre Nazar Boncuğu Haram Mı, Caiz Mi, Hükmü Ne?

Nazar, Müslümanlarca gerçekliği bilinen ve inanılan bir oluşumdur. Halk arasında göz değmesi olarak da adlandırılan durumdan korunmak için kullanılan nazar boncuğu günah mı? Dinimizce nazardan korunmak için neler yapmak gerekir bu olumsuz halden sakınmak için nazar boncuğu takmak caiz midir? Tüm detaylara ulaşabileceğiniz bu içeriğimizde nazar boncuğu haram mı sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

Nazar Boncuğu Günah Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, hayırlı olan sonucu Allah'tan başkasına, bir eşyaya ya da batıl inanışa yükleyen her türlü davranış ve inanışların yasaklandığını, buna bağlı olarak nazar boncuğu gibi şeylerden medet umarak kullanmanın caiz olmadığını bildirdi. Diyanet açıklamasına göre nazar şu şekilde açıklanıyor: Nazarın mahiyeti ve keyfiyeti kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildikleri dinen de kabul edilmektedir. Açıklamanın geri kalanında ise ilgili hadis-i şeriflerden örnekler verilerek durumun İslam dinince nasıl karşılandığı aydınlatılıyor.

Bir hadis-i şerifte belirtildiğine göre "Nazardan Allah'a sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır." (İbn Mâce, Tıb, 32) nazar değmesinin olabileceğine işaret ediliyor.

Peygamber Efendimiz ise nazar değmesine karşın korunmak amacıyla ashabına tavsiye ettiği; Âyete'l-Kürsî, Felak ve Nas surelerinin okunmasıdır. Nazar değmesi konusunda Peygamber Efendimizin tavsiye ettiklerini uyguladıktan sonra sonucu Allah'a bırakıp hayrı dilemenin İslam inancının gereği olduğu belirtilmiştir.

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde nazar boncuğu ya da nazarlık kullananlar için şu sözleri söylemiştir: "Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin" (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, )

Diyanet'e Göre Nazar Boncuğu Haram Mı?

İnsanların merak ettiği nazar boncuğu takmak caiz mi sorusunu Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtlıyor. Diyanet açıklamasına göre nazar boncuğu takmak ve bulundurmak İslam inancı gereği haram kılınmıştır. Çünkü Allah'tan başka bir şeye sığınmanın doğru olmadığı ancak Allah'a sığınıp güvenmenin gerekli olduğu belirten Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamalarında şu ifadelere yer vermiştir: Dinimizde nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bir hadis-i şerifte nazarlık takan ve nazarlıktan koruyucu olması için medet uman kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir. Din İşleri Yüksek Kurulu resmî sitesinde şu açıklamalara da yer verilmiştir:
Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamberin öğrettiği duaları yapmak gerekir (Buhârî, Tıb 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90).

Bu çerçevede Felak ve Nâs sureleri yanında Hz. Peygamberin torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: "Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım." (Buhârî, Ehâdîsu'l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36).

Diyanet: "Nazar boncuğu takmak caiz değil"

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi. Kurul, nazar boncuğu takmak yerine Felak ve Nas Suresi okunmasını tavsiye etti.

Bir vatandaşın "Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?" sorusunu değerlendiren Yüksek Kurul, tüm tedavi ve korunma yöntem ve sebeplerine başvurduktan sonra sonucun yüce Allah'tan beklemenin İslam inancının gereği olduğunu açıkladı.

İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklandığına dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu şu ifadelere yer verdi: "Nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Rasulüllah (s.a.s.), 'Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin' (Ahmet b. Hanbel, Müsned, IV, ) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağını ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, ).

Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamber'in (s.a.s.) öğrettiği duaları yapmak gerekir. Bu çerçevede Felak ve Nas sureleri yanında Hz. Peygamber'in (s.a.s.) torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: "Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım."

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası