40 sepetinde neler olur / 40 Uçurma Sepeti | 40 Banyosu Nasıl Yapılır ? | funduszeue.info

40 Sepetinde Neler Olur

40 sepetinde neler olur

Kırk uçurma (kırk çıkarma) bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan geleneğe veya ritüele verilen isimdir. Bu gelenek, anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı kırk günün ardından yıkanmalarını ve dışarı çıkıp sosyalleşmelerini sağlar. Peki bu işin aslı nedir? Kırk uçurma nedir ve nasıl yapılır? Bu dini bir gelenek midir? 40 uçurma sepetine neler konur? Bu konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: &#;Bebeğinizin Saç Derisine Yumuşak Bir Dokunuş: En İyi Bebek Tarakları&#;

Kırk uçurma nedir?

Anne ve bebek

40 uçurma, eski bir şaman geleneğidir ve Göktürklere kadar uzanır. Bu gelenek, anne ve bebek için önemli olan kırk gün geçtikten sonra (lohusalığın bitimi), anne ve bebeğin dualar içinde banyo yapmasını ve yakınlarını ziyaret etmesini içerir. Kırk günlük süre zarfı içinde anne ve bebek arasında önemli bir bağ oluşur ve bu süreç bittikten sonra 40 uçurma adı verilen bir tören yapılır.

Dini bir gelenek olmasa da sadece iyi niyet ve duadan oluştuğu, sosyal bağları güçlendirdiği ve insanın yüreğini ferahlattığı için günümüzde de sıklıkla yapılmaktadır.

Kırk uçurma nasıl yapılır?

Kırk uçurma

Hemen &#;bebeğin kırkında ne yapılır?&#; sorusuna cevap verelim. Kırklama veya kırk çıkarma olarak da bilinen bu gelenekte, kırk gün geçtikten sonra anneyle bebek birlikte banyo yapar ve gezmeye çıkar. Elbette yapılacak olan banyoda ve kırklama gezisinde uygulanması gereken bazı ritüeller vardır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: &#;Bebeklere Alınacak Hediyeler: Yenidoğan Bebeğe Ne Alınır?&#;

Kırk çıkarma banyosu

Banyo

Anne ve bebeğe banyo yaptıracak olan kişi önceden belirlenir ve bu kişiye kırklama annesi denir. Kırklama annesi genelde bir aile büyüğü veya bir aile dostu olur. Kırklama banyosu sabah erken saatlerde evde yapılır. Banyoyu yaptıracak olan kırklama annesi gelirken yoldan 40 taş veya mevsim çiçeği toplar. Taşlar ve çiçekler sterilize edildikten sonra dualar edilip kırklama banyosundaki suya atılır. Ayrıca suyun içine nazardan korusun diye nazar boncuğu, ayı ve güneşi temsil etsin diye gümüş ve altın atılır.

Su hazırlandıktan sonra kırklama annesi abdestini alır ve dua ederek ellerini 40 kere suyun içine batırıp çıkarır. Ardından, ilk önce bebeğin başından aşağıya, daha sonra annenin başından aşağıya 40 tas su dökülür. Bu ritüel uygulanırken dualarla birlikte “su aşağı, boyu yukarı olsun, su gibi ömrü uzun olsun!” cümlesi kurulur. Banyo bittikten sonra anne ve bebek kırk çıkarma için hazırladıkları yeni elbiseleri giyerek geleneğin ikinci adımına geçerler.

Kırk çıkarma sepeti ve 7 ev gezmesi

Kırk uçurma

Genelde aile büyüklerinin ziyaret edildiği ikinci adımda, anne ve bebeğin evden çıkışı kutlanır ve lohusalığı geçen annenin ferahlaması sağlanır. Ziyaret edilen evlerde anneye sütünün bol olması dileğiyle yarım bardak su verilir ve annenin bu suyun hepsini içmesi gerekir. Ayrıca ziyaret edilen evlerde her birinin ayrı anlamı olan tuz, şeker, un ve pirinç gibi şeyler verilir. Ancak bu gelenek eski zamanlarda kaldı. Günümüzde kırk uçurma sepetleri hazırlanıyor ve bu sepetin içine koyulan malzemelerin anlamları üzerlerine yazılıyor. Ziyaret edilen evlerde bu malzemeler dağıtılıyor. Peki bu sepetin içine hangi malzemeler koyuluyor?

  • Un: Uzun bir ömrü olsun.
  • Yumurta: Gürbüz ve sağlıklı olsun.
  • Bozuk para: Maddi açıdan sıkıntı çekmesin.
  • Şeker: Tatlı dilli olsun.
  • Tuz: Tuz gibi temiz ve kolay giden bir ömrü olsun.
  • Pamuk: Güzel yaşlansın, huzur ve refah içinde olsun.
  • İp: Uzun ve sağlıklı saçları olsun.
  • Çörek otu: Şansı ve bahtı her zaman açık olsun.
  • Nazar boncuğu: Nazar değmesin.
  • Kuran: Dini bütün bir insan olsun.
  • Sabun: Alın yazısı tertemiz olsun.
  • Kahve: 40 yıllık hatırı olan dostları olsun.
Bebek Kremi

,90 TL

Devamını oku

Haydi 40 Uçurma Gezmesine!

Haydi 40 Uçurma Gezmesine!

40 uçurma banyosu tamam, sıra geldi gezmeye. Banyonun ardından en güzel kıyafetlerini giyen anne ve bebek 40 çıkarmanın en önemli ikinci kısmına geçmiş olur. Aslında inanışın ilk çıkışında 7 ayrı eve misafir olunması yer alır. Ancak günümüzde el bette bu pek mümkün değil.

Bunun yerine anneanne, babaanne, annenin arkadaşları ya da aile büyüklerinden birine gidilir. Böylece anne 40 günlük lohusalık dönemini geride bırakmış olur. Doğumun yorgunluğunu atmış, lohusa kanaması da bu dönemde sona ermiştir. Bebeğin ise bağışıklığı güçlenmiştir. Bu da her ikisinin de gönül rahatlığı ile dışarı çıkabileceği anlamına gelir. Çünkü doğumdan sonraki 40 gün annenin de bebeğinde mikroplara, enfeksiyonlara en açık olduğu dönemdir. Lohusa annenin ve yenidoğan bebeğin 40 gün dışarı çıkmaması gerektiği yönündeki söylentiler de aslında bu sağlık nedenlerinden kaynaklanır.

40 çıkarma gezmesi işin en eğlenceli kısmıdır. Çünkü gidilen evde, ev sahibi bebek için çeşitli hediyelerle dolu 40 uçurma sepeti hazırlar. Bakalım 40 uçurmaya gelen bebeğe ne verilir? 40 uçurma sepetine ne konulur?

40 Uçurma Sepeti İçindekiler

40 Uçurma Sepeti İçindekiler

Çok eski dönemlerde bu adet uygulanırken, gelen bebek için içine erzak konulmuş bohçalar ya da mendile sarılmış küçük hediyeler verilirmiş. Günümüzde ise hem zamanın getirileri hem de işin biraz da görselliğinin ön plana çıkmasıyla süslü sepetler boy göstermeye başladı.

40 uçurma sepeti içindekiler aslında güzel dilekleri içeren sembolize objelerdir. Geleneklere en uygun sepetlerin içinde;

Ancak elbette sepet içindeki malzemeler dilediğiniz gibi çeşitlendirilebilir. Bu geleneksel malzemelerin yanında 40 uçurma sepeti içindekilere eklenebilecek diğer malzemeler;

Elbette sepete konan her nesnenin bir anlamı var. Nihayetinde 40 uçurma banyosu da ziyareti de anne ve bebek için iyi dilekler içeren bir aktivite. Bakalım bu objelerin anlamları neler?

40 Uçurma Sepetindekilerin Anlamı Nedir?

40 Uçurma Sepetindekilerin Anlamı Nedir?

Un: Bembeyaz un bebeğin erkek ise ak sakallı bir dede, kız ise beyaz saçlı bir nine olup, torunlarını sevecek kadar uzun ömrü olsun diye konur.

Şeker: Tahmin edebileceğiniz gibi şeker bebeğin tatlı dilli, güler yüzlü şeker gibi bir insan olması için konur.

Yumurta: Yumurta sağlığı sembolize eder. Sepete yumurta konması da bebeğin yumurta gibi sağlıklı olması niyeti taşır.

Pirinç: pirinç bereketi sembolize eder. Bebeğin hayatı bolluk bereket içinde geçsin diye de sepette yerini alır.

Tuz: Tuz bebeğin kolay akan, sorunlardan uzak bir hayatı olsun diye konur.

Bozuk para: Pek tabi hayatı maddi bolluk içinde geçsin diye para konur.

Pamuk: Pamuk gibi yumuşak huylu olsun diye konur.

İp: saçı temsil eder ve bebeğin uzun, gür, sağlıklı saçları olsun diye konur.

Kahve: bir kahvenin 40 yıl hatırı var derler. 40 yıllık dostluklar için kahve de 40 uçurma sepetinde yerini alır.

Kuran: İsteğe bağlı olarak kuran da konulabilir. Bu İslama bağlı, dini bütün bir insan olması temennisi taşır.

Farklı ülkelere ait bozuk paralar: Farkı ülke paraları ise bebek büyüdüğünde bol bol gezsin diye konur. Çok gezsin, dünya kültürünü tanısın.

Sabun: Sabun pek tabi temizliğin sembolüdür. İçinde yer alan sabun da bebeğin temiz ömrü olması temennisi taşır.

Ekmek: büyüdüğünde eli ekmek tutsun, ailesini gururlandıracak güzel işler yapsı, güzel bir mesleği olsun diye konur.

Çörek otu: Şansı temsil eden çörek otu bebek için şans ve bereket temennisi taşır.

Nazar boncuğu: Nazarlardan korunsun diye nazar boncuğu da 40 uçurma sepeti içinde yerlini alır.

40 Uçurma Hediyesi

40 Uçurma Hediyesi

Bunlar geçmişten günümüze 40 uçurma sepetine konan malzemeler. Dilerseniz çeşitlendirebilirsiniz. Bebeğe çeşitli kıyafetler; şampuan, ıslak mendil gibi bebek bakım ürünleri ya da oyuncaklar gibi aklınıza gelen her tür bebek ihtiyacı 40 uçurma hediyesi olarak sepette yerini alabilir.

Hemen Satın Al

Bebeğiniz için en güzel 40 uçurma hediyeleri için tıklayınız.

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası