sela sözleri diyanet / Sela nedir? Sela'nın (Sala) okunuşu ve anlamı - Haberler

Sela Sözleri Diyanet

sela sözleri diyanet

musluman_turkler

Cenaze selası vefat eden bir Müslüman’ın vefatını ilan etmek için minarelerden verilir. Sözleri vefat edene rahmet, af ve mağfiret dileyen dualar ihtiva eder. Her insanın hayatının sona ereceği, sonsuz olanın ancak Allah olduğunu hatırlatan ifadeler kullanılır. Genellikle hüzün verici bir makam olduğu için “Saba” makamında irticalen (emprovize olarak) okunur. Selanın uzunluğuna göre makam geçkileri yapılır.

Cenaze Selası&#;nın Arapçası

Sala, sala, salaaa, Ya muhavvile’l havli ve’l ahval, havvil halena ila ahseni’l hal

Sala, Accilu bi&#;s salati gable&#;l fevt, ve accilu bi&#;t tevbeti gable&#;l mevt

Sala, Küllü nefsin zaigatü’l mevt, sümme ileyna türce’un

Sala, İnna li’llahi ve inna ileyhi raci’un

Sala, Ya Seyyidel evveline ve’lahirin ve selamün ale’l mürselin, ve’l hamdü li’llahi rabbi’l alemin

Cenaze Selası&#;nın Türkçe anlamı

Ey halleri ve yılları değiştiren Allah&#;ım; bizim durumumuzu en iyiye tebdil et

Vakti geçmeden namaz kılmakta acele edin ve ölüm gelmeden önce tevbe etmekte acele edin

Her nefis ölümü tadacaktır, sonra bize döndürüleceksiniz

Biz Allah’a aidiz ve yine O’na döneceğiz,

Öncekilerin vede sonrakilerin Efendisi&#;ne selam olsun,

Allah&#;ın bütün elçilerine selam olsun,

Hamd yalnız alemlerin Rabbi olan Allah&#;a mahsustur!

Sonunda da vefat edenin ismi söylenir.

Bu cenaze selası Anadolu&#;da, bilhassa Konya&#;da meşhurdur. Fakat cenaze selası yukarıdaki haliyle kaybolmaya yüz tutmuştur. Genel olarak ise ülkemizde bir cenaze olduğu zaman minareden cuma günü ezandan önce verilen selanın aynısı verilmektedir.

Cuma Selası&#;nın Arapçası

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Habiballah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Nûre Arşillah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Hayra Halgillah!

Es Salatu Ve’s-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin!

Vel Hamdü Lillahi Rabbil Alemin!”

Cuma Sela&#;sının Türkçe Anlamı

Ey Allah’ın Resulü, salat ve selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın Habibi, salat ve selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın Arşının nuru, salat ve selam senin üzerine olsun!

Ey Allah’ın mahlukatının en hayırlısı, salat ve selam senin üzerine olsun!

Öncekilerin vede sonrakilerin Efendisi, salat ve selam senin üzerine olsun!

Hamd alemlerin Rabbi olan Allahâ mahsustur!”

 

 

Cuma selası nedir, ne zaman okunuyor? Cuma günü Sela saat kaçta okunur? Cuma selasının Türkçe anlamı nedir?  Cuma namazından önce neden sela verilir? İslamiyette Cuma selasının hükmü nedir? İslam&#;da sela var mıdır? Cuma Selası neden okunur, sözleri nedir?

İslam alemi açısından Cuma günü Müslümanların bayramı olarak kabul edilmiştir. Bu kutlu ve özel günde Cuma ezanı öncesinde vatandaşları cuma namazının vaktinin yaklaşmakta olduğunu hatırlatmak için okunan selalar minarelerden yükseliyor. Peki cuma selası ne zaman okunacak? Cuma selası ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri bir araya getirdik. İşte cuma selası vakti ve selanın Türkçe anlamı&#;

Cuma Selası Nedir, Ne Zaman Okunur?

Cuma günü, Peygamber Efendimiz (sav)&#;e çokça salavat getirmek sünnettir. Günahların affı, duaların kabulü için Cuma günü özellikle icabet saati olarak ifade edilen zaman dilimi dinimiz açısından önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle selanın kelime anlamında olduğu gibi bu saatlerde Peygamber efendimiz (sav)&#;e salavat ile selam ve övgü anlamını ifade eder.

“Günlerinizin en faziletlisi Cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selamlarınız bana sunulur.” (Ebu Davut, Salât )

Bilindiği üzere Cuma namazı, öğlen namazı vaktinde kılınır. Cuma selası ise Cuma namazını haber vermek, Müslümanları duaya ve salavata davet etmek için Osmanlı döneminden itibaren kültürümüzde uygulanagelmiş güzel bir adettir. Ramazanlarda sahurdan sonra veya teravihten önce de sela okunur.

Cuma selasını vakti konusunda farklı bölgelerde veya camilerde cuma namazına 30 dk, 45 dk veya bir saat kala okunur. Müslümanların namazın vaktinin yaklaştığını ve hazırlık yapmasının gerektiğini de hatırlatma özelliği vardır. Arapça sözleriyle okunan selalar, okundukları yere ve zamana göre farklı makamlarda okunur.

Peygamber Efendimiz (asm) zamanında müezzinlerin cuma günleri yüksek sesle salavat getirmeleri uygulaması yoktur. Fakat Müslümanların cuma günü Peygamber Efendimize salavat getirmesi sünnettir.

Selâ Arapça Okunuşu

Es Salatu Ve&#;s-Selamu Aleyke Ya Rasulallah!

Es Salatu Ve&#;s-Selamu Aleyke Ya Habiballah!

Es Salatu Ve&#;s-Selamu Aleyke Ya Nûre Arşillah!

Es Salatu Ve&#;s-Selamu Aleyke Ya Hayra Halgillah!

Es Salatu Ve&#;s-Selamu Aleyke Ya Seyyidel Evveline Vel Ahirin!

Vel Hamdü Lillahi Rabbil Alemin!

Sela Türkçe Meali:

Ey Allah&#;ın Resûlu, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah&#;ın Habibi, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah&#;ın Arşının Nuru, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Allah&#;ın Mahlukatının Hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun!

Ey Öncekilerin ve Sonrakilerin Efendisi, salat-u selam senin üzerine olsun!

Hamd Alemlerin Rabbi Olan Allah İçindir!

Cuma Selası neden okunur?

Salâ kelime anlamı itibariyle, dua, Hz. Peygamber’e Allah’tan rahmet ve selâm temenni eden, övgü, hürmet ve dua cümlelerini ihtiva eden güftelerin genel adıdır. Cuma günleri ezandan önce okunan sela da hem Peygamber Efendimize övgü ve hürmet için hem de inananları Cuma namazının vaktinin yaklaştığını hatırlatmak ve namaza davet etmek için okunmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde Hz. Peygambere (s.a.s.) çeşitli durumlarda salât-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiştir. (Ahzâb, 33/56; Tirmizî, Deavât, 66; Ebû Dâvûd, Vitr, 23)

Ancak ne asr-ı saâdette (Peygamberimizin yaşadığı dönemde) ne de Hz. Peygamberin ölümünden sonraki ilk dönemlerde câmilerde salâ okunmuştur. Bununla birlikte Kitap ve Sünnet’te Hz. Peygamber ve diğer peygamberlere salât getirilmesi örneklerine binaen Osmanlı&#;dan itibaren gelenek şeklini almış ve örfümüzde değişik kalıplarda pek çok salâ metni ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre, dinî açıdan özel ve önemli gün ve geceleri hatırlatmak, meydana gelen bir vefatı ve kılınacak cenaze namazını haber vermek amacıyla Sela okunması, kültürel bir değer olarak kabul edilir. İslam dinî açısından herhangi bir sakınca taşımadığı söylenebilir.

Sala adeti de ezan gibi iki müezzin tarafından icra edilmektedir. Günümüzde ise kandillerde, Cuma namazı öncesinde ve cenaze bildirimi esnasında okunmaktadır.

Tarihte ilk Cuma selası

Tarihte ilk sala ise Miladi yılında Memlüklü Sultan Melik&#;ün Nasır tarafından Cuma namazı öncesinde okunmuştu. yılında Melikü&#;s Salih b. Eşref akşam ezanı hariç bütün ezanlardan sonra sala verme emri vermişti.

Ayrıca Ezan ve selaların namaz zamanı dışında okunduğu son dönem, &#;te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından önce gerçekleşmiştir.

Selalar genellikle vakit namazının makamına uygun şekilde okunmaktadır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir