hamilelik grip nasıl geçer / Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Hamilelik Grip Nasıl Geçer

hamilelik grip nasıl geçer

Hamilelikte grip nasıl ge&#;er, ne iyi gelir? Gebelikte gribe yakalanmama yolları

Griphamilelik döneminde sık karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Hamilelik döneminde yeterince halsiz olan anneler gribe yakalandıkları zaman yerinden kalkamayacak bir hale gelir. Bu nedenle gebelik döneminde grip hastalığından korunmak çok önemlidir.

Hamilelikte grip nasıl geçer?

Hamilelikten gripten kurtulmak için yapılması gereken ilk şey doktora danışmaktır. Hamile kadınların bilindiği üzere pek çok ilacı kullanması sakıncalıdır. Bu nedenle doktora başvurulup doktor kontrolünde bir tedavi başlanabilir. Doktorun verdiği ilaçlar da kullanılabilir.

Eğer grip olunduğunda ateş çok yüksekse, nefes almak da güçlük çekiliyorsa göğüste ağı veya kızarıklık ve kaşıntı görülüyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bunun dışında hamilelik döneminde daha dikkatli olunması, hasta kişiler ile temas halinde olunmaması da çok önemlidir.

Hamilelikte gribe ne iyi gelir?

Hamile kadınların grip olduğu zaman doktora gitmeleri dışında yapmaları gereken şeylerden birisi dinlenmektedir. Grip hastalığın en bilindik ilacı dinlenmektir. Bunlar dışında bitkisel ilaçlar ile de şifa bulabilirsiniz. Fakat bitkisel diye her ilaç içmek de doğru olmaz. Gebelik döneminde grip için kullanılacak bitkisel yöntemler şunlardır:

- Nane limon
- Siyah çay
- Ballı süt
- Kuşburnu
- Bal ve tarçın

Gebelikte gribe yakalanmama yolları

Kadınlar hamilelik döneminde en az bir kez soğuk algınlığına ve gribe yakalanırlar. Grip gebelik sürecinde rahatsız verici de olsa gripten korunmak mümkündür. Soğuk algınlığı ve gripte kullanılan ilaçlar gebelik döneminde kullanılmamaktadır. Bu nedenle hamilelikte gripten korunmak çok önemlidir. Gripten korunma yolları ise şunlardır:

- Korunma yollarından birisi grip aşısıdır. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da ilk üç ay ilaç kullanmamak ve aşının bu dönemin sonunda yaptırmak daha uygundur.

- Hamilelik döneminde elleri sık sık yıkamak, kapalı alanları tercih etmemek ve bol sıvı tüketmek gripten korunmanın en önemli yollarından birisidir.

- Grip gibi hastalıklarda yatak istirahati çok önemlidir. Yatarken başı yukarda tutmak ise geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır. Bunun dışında ortamın havalandırılması ve nemli olması sağlanmalıdır.

- Gripten korunmanın en etkin yollarından birisi de iyi beslenmedir. Taze sebze ve meyve tüketmek, A ve C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketilmesi de çok önemli olmaktadır.

Hamilelikte nezle gripten nasıl korunulur?

Hamile nezle grip olursa

Kış ayları başta olmak üzere , hamilelerde nezle grip olabilirler. 

Anne rahmi çoğu zaman bebeği çoğu zaman nezle grip gibi enfeksiyonlara karşı ve bunlara bağlı  yüksek ateşe karşı korur.

Ama anne adayı hem kendi yaşam kalitesini artırmak, hem hastalığın ilerlemesini önleme önlemek hem de bebeğin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek amacıyla bir takım doğal ve ilaç tedavileri alması gerekir.

Çünkü  hamilelikte nezle grip tedavisi esnasında basit ve zararsız ilaçların  alınmaması sonucu hastalıklar ilerleyebilir zatürre, bademcik iltihabı, sinüzit gibi daha ciddi hastalıklara sebep olabilir. 

Gebelikte anne vücudu hastalıklara karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle daha kolay gribe yakalanılır ve  grip daha ağır ve uzun süreli olarak kendini gösterir.

Bu nedenle hamilelikte nezle ve grip tedavisinden önce bu hastalıklardan korunmak daha mantıklı ve sağlıklıdır.

1)El yıkama : En önemli korunma yöntemidir. Solunum yolu enfeksiyonları havayolu ile geçiş gösterse de en çok merdiven trabzanı, kapı kolu gibi herkesin temas ettiği yüzeylere temas ile bulaşır.

Bu nedenle sık el yıkama hamilenin nezle  gripten önlenmesinde oldukça önemlidir.

2)Kalabalık ortamlarda bulunmama: Kalabalık iyi havalanmayan ortamlar ( işyerleri , metro , otobüs vs) enfeksiyon bulaşısını kolaylaştırırlar. Mümkün olduğunca imkanlar doğrultusunda bu ortamlardan uzak kalmak fayda sağlayacaktır.

3)İyi havalandırma: işyerinin ve evin belli aralıklarla havalandırılması ya da saatte bir temiz havaya çıkıp 10 dakika yürüyüş yapmak akciğer ve solunum sistemi için oldukça yararlıdır.

4)Sigara : Sigara solunum sistemini olumsuz etkileyerek enfeksiyonlar karşı mukoza denilen cilt örtüsünü savunmasız bırakır ve anne vucudu enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir. Sigara içilmemesi ve sigara içilen ortamlarda uzun süre kalınmaması bu nedenle çok önemlidir.

5)Vitamin C takviyesi: İlaç almaktansa C vitamini içeren portakal mandalina yeşil biber salatalar tüketilmelidir. Hamilelik şekeri var ise tatlı meyveler dikkatli oranda alınmalıdır.

6)Doğal sağlıklı beslenme, uyku ve spor 

7)Mevsime uygun giyinme

 

Hamilelikte nezle grip belirtileri:
-Burun Tıkanıklığı:

Tek başına burun tıkanıklığı, grip olarak değerlendirilmez sık görülür okyanus suyu/ serum fizyolojik adı verilen burum damlaları güvenle kullanılabilir.

-Öksürük,

-Halsizlik,

-Yorgunluk,

-Kas ve eklem ağrıları,

derece arasında seyreden ateş,

-Gögüste ağrı,

-İştahsızlık.

Hamilelikte nezle grip tedavisi:
-İstirahat: çok önemlidir.

-Bol sıvı tüketimi: en az 2 lt ( ortalama 8 su bardağı) çay , su , çay, portakal suyu  şeklinde olabilir

-Bitki çayları

-Sık sık azar azar beslenme: iştahsızlık varsa hazmı kolay gıdalar hafif gıdalar tercih edilir.

Burun tıkanıklığını azaltmak için baş yüksekte yatılmalıdır.

Buhar makinaları oldukça yararlıdır. Özellikle soğuk buhar daha iyi gelir.

Hamilelikte grip nezle oluncas kullanılabilecek ilaçlar:
-Kas eklem ağrıları kırgınlık için Parol  tablet günde 3 -4 kez   saattte bir  tok karna  alınabilir.

-Burun tıkanıklığı için  Sinomarin nazal sprey her iki burna günde 6 kez damla güvenle kullanılabilinir

-Boğaz ağrısı için Klorhex gargara günde 3 kez kullanılabilir.

-Kuru öksürük varsa ıhlamur, kuşburnu, papatya çayları, pastiller veya ilaç gereksinimi varsa Mukoral şurup günde 3 kez tok   1 ölçek alınabilir. Adaçayının aşırı tüketimi önerilmemektedir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza bilgi veriniz;

  • Doğuma 1 -2 hafta süre kalmışsa
  • Ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa
  • Yeşil – kahverengi – kanlı balgam çıkmaya başlarsa
  • Nefes darlığı oluşmuşsa
  • Şiddetli baş ağrısı ve yüz- alın  ağrısı varsa
  • Göğüs ağrısı, şiddetli boğaz ağrısı veya nefes darlığı varsa
  • Dahiliye (iç hastalıkları) doktoru değerlendirmesi gereklidir. Doktor arkadaşımızın önerdiği reçeteyi kullanmadan önce kadın doğum doktorunuza bilgi veriniz.
  • Grip aşısı olmanın gebelikte sakıncası gösterilmemiştir.
  • Gebeliğinin 2. Ve 3. Dönemlerinde  ( Haftadan sonra) uygulanabilir.
  • Alltta yatan bağışıklık sistemini baskılayan diyabet, ileri anne yaşı, genel durum bozukluğu yoksa grip aşısı olma zorunluluğu yoktur.

Op Dr Zeki SALAR,  
Memorial  Ataşehir Hastanesi  Kadın Hastalıkları ve Doğum ve  Tüp Bebek Ünitesi İstanbul 


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası