kulak tıkanıklığına ne iyi gelir evde çözüm / Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Kulak Tıkanıklığı Neden Olur? | NPİSTANBUL

Kulak Tıkanıklığına Ne Iyi Gelir Evde Çözüm

kulak tıkanıklığına ne iyi gelir evde çözüm

Kulak Tıkanmasının Sebebi Nedir?

Kulak tıkanıklığı, kulakta dolgunluk hissi olmasıdır. Önemli görmeyip geçiştirdiğimiz bazı rahatsızlıklar ileride daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Çoğu zaman yutkunmayla, balon şişirmeyle ya da sakız çiğnemekle düzelebilen kulak tıkanıklığı da bu rahatsızlıklardan biri.

Yaklaşık 3.5 cm uzunluğundaki östaki tüpü, orta kulakla geniz bölgesi arasında bulunan ve orta kulağın hava basıncını ortam basıncına göre dengeleyen bir organımız. Bu dar tüp, kulağa yakın olan 1/3'lük kısımda kemikten, geniz bölgesine yakın olan 2/3'lük kısımda kıkırdaktan oluşur. Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabilir. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atar. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşir.

Tüpün tıkalı olması ya da yeteri kadar açılmaması sonucunda oluşan ‘östaki tüpü disfonksiyonu’, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, sinüs enfeksiyonları ve geniz eti büyümelerinin etkisiyle ortaya çıkar ve östaki tüpünde ödem oluşturarak tıkanmaya neden olur. Çoğu zaman geçici ve hafif olan bu tıkanmalar, orta kulakta sıvı birikimine ve iltihaba yol açabilir. Çocukların daha sık orta kulak iltihabına yakalanma nedeni de östaki tüpünün kısa ve dar olmasından kaynaklanır. Ayrıca çocukluk çağında başlayan östaki probleminin, kulak zarlarında çökmeye ve orta kulak sıvı birikimine neden olarak, kronik orta kulak iltihabına ve işitme kaybına yol açabilir.


Kulak Tıkanıklığı Neden Olur?

Kulak tıkanması hem iç hem de dış etkenlere bağlı olarak gelişebilir. Bazen sağ kulak tıkanması, bazen sol tıkanması görülürken bazen de iki kulak birden tıkanabilir. Kulak tıkanması kulakta basınç hissi, işitme kaybı ve denge sorunları yaratabilir. Kulak tıkanıklığının sebepleri şunlardır:

1. Buşon (Kulak Kiri)

Kulak tıkanıklığının en sık karşılaşılan sebeplerindendir. Dış kulak yolu girişindeki salgı bazen fazla salgılanma ya da dış kulak yolunun yeterince geniş olmaması nedeniyle birikim yapabilir. Kulak kiri olarak bilinen bu salgı birikimi dış kulak yolunu tamamen doldurmadan rahatsızlık vermeyebilir ancak tam kapattığında ani bir tıkanıklık hissi oluşturur. Bazen kulak kiri işitme cihazlarının yerleştirilmesi nedeniyle de birikebilir.

2. Yabancı Cisim

Dış kulak yoluna giren yabancı cisim yolu tamamen doldurursa tıkanıklığa neden olabilir. Kulak çubuğu da yabancı cisim olarak kabul edilir. Kulak kirini temizlemek için kullanan bu çubuklar kulakta tıkanmaya yol açar.  

3. Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Dış kulak yolu enfeksiyonları genellikle dış kulak yoluna su kaçmasına bağlı olarak oluşur. Dış kulak yolunda meydana gelen ödem nedeniyle hasta ağrının yanı sıra kulak tıkanıklığı da hisseder.

4. Orta Kulak Enfeksiyonu

Orta kulak, içeresinde üç kemikçiğin ses iletimini sağladığı hava dolu bir boşluktur. Orta kulak enfeksiyonu sırasında bu boşluk iltihaplı sıvıyla dolar ve ses iletimini bozar. Kişi kulak ağrısının yanı sıra kulak tıkanıklığından da yakınır.

5. Östaki Tüpü Fonksiyon Bozukluğu

Östaki, orta kulak basıncını dış ortam basıncıyla eşitleyen ve burun gerisindeki salgıların orta kulağa kaçmasını engelleyen dar bir kanaldır. Yutkunmakla veya esnemekle açılır ve dış ortamla orta kulak basıncını eşitler. Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratır ve kulak tıkanır. Tıkanıklık şiddetliyse hasta beraberinde ağrı da hissedebilir. Bu fonksiyon bozukluğu uzun sürerse orta kulaktaki vakum etkisi nedeniyle çevre dokulardan orta kulağa sıvı çekilir ve kulak nezlesi problemine neden olur. Uzun süreli kulak tıkanıklığının nedenlerinden birini de kulak nezlesi oluşturur.

6. Ani İşitme Kaybı

Birdenbire ya da birkaç günlük süreçte ilerleyerek devam edebilen süreçtir. Kişi bazen işitme kaybını ani başlayan tıkanıklık, dolgunluk gibi algılayabilir. Nedeni belli olmayabilir. Çoğunlukla tek taraflı gelişir. Tedaviye erken başlanması başarı şansını artırdığı için kulak tıkanıklığı hissedildiğinde özellikle de telefonla görüşürken bir işitme asimetrisi varsa zaman kaybetmeden doktora başvurulması önerilir.

7. Nazofarinkste Kitle

Uzun süren östaki fonksiyon bozukluklarında da kulak tıkanabilir. Bu nedenle endoskop yardımıyla geniz eti ya da tümörün araştırılması gerekir.

Kulak tıkanıklığının yaygın olmayan bazı nedenleri de mevcuttur. Bazıları ciddi, işitme kaybına ve denge sorunlarına neden olabilir. Meniere Hastalığı, kolesteatom, seröz otitis media, çene eklemi rahatsızlıkları ve akustik nöroma bu hastalıklar arasındadır.

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Östaki tüpü disfonksiyonu olan kişiler, en ufak basınç değişikliklerine bile duyarlı olur. Yükselti farklılıklarında hemen kulaklarının tıkandığı ve zor açıldığı görülür. Bu kişiler için uçak yolculuğu çekilmez bir hal alabilir, özellikle iniş sırasında kulaktaki aşırı ağrı çok rahatsızlık verebilir. İndikten sonra saatler ve hatta günlerce kulakta tıkanmaya bağlı boğuk sesli işitme oluşur.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Bazı kişilerde kronik östaki tüpü tıkanmasına bağlı işitme hatta denge sorunları görülebilir. Bu nedenle kulağı tıkananlar için önerilen sık yutkunma, sakız çiğneme, esneme ve balon şişirme önerileri bir işe yaramaz. Bu kişilerde rahatsızlığın kesin çözüme ulaşması gerekir. Peki bu tip kulak tıkanıklığı nasıl açılır? Ülkemizde de uygulanmaya başlayan özel bir yöntemle östaki tüpü disfonksiyonu tedavi edilebilir. ‘Östaki balon dilatasyonu’ denilen bu yöntemle burundan endoskop yardımıyla girilerek, östaki tüpü ağzından bir kateter ilerletilir ve tüpün kıkırdak bölümünde, 2 dakika süre ile balon şişirilerek dilatasyon (genişleme) sağlanır. İşlem genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Bu yöntemle birçok kişide tüp takma işlemine gerek kalmaz. Ameliyat sonrası kişiler herhangi bir ağrı duymaz ve komplikasyon riski de yok denecek kadar azdır. Ameliyat sonrası başarıyı artırması için bir hafta süre ile kişiye ağzı ve burnunu kapatarak, kulaklara basınç vermesi ya da balon şişirmesi tavsiye edilir. Ameliyat ancak 6 yaşın üstündeki kişilere uygulanabilir.

Kulak Tıkanıklığı Evde Nasıl Geçer?

Pek çok kişi kulak tıkanması yaşadığında “kulak tıkanıklığı nasıl geçer?” diye düşünüp kendi kendine kulak tıkanıklığını açmanın yolunu arar. Çünkü tıkanıklık kulakta basınç yaratır. En çekilmez olan ise kulak duymaması sorunudur.

“Tıkalı kulak nasıl açılır?” dendiğinde akla ilk gelen damlalardır. Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir. Gliserin de yine “kulak tıkanıklığına ne iyi gelir” dendiğinde akla gelen çözümlerden biridir. Bu tür kulak damlalarını kullanırken prospektüste yazılanları takip etmek önemlidir. Genellikle bu damlalar günde 1 veya 2 kere 5’er damla olmak üzere 3-7 gün boyunca kullanılır.

Zeytinyağı ve badem yağı da kulak tıkanmasına iyi gelebilir. Bu yağlardan birkaç gün boyunca günde 2 kez damlatmak faydalı olabilir. Özellikle yatış pozisyonu nedeniyle uyku esnasında kulak kiri çıkabilir. Kulak kirini kulak çubuğu gibi malzemelerle temizlemeye çalışmayın. Kulak kiri için kulak burun boğaz doktoruna gidin.

Uçak nedeniyle tıkanan kulakları açmak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Valsalva manevrası bu yöntemlerden biridir. Bu manevra sayesinde kulaktaki basınç yeniden ayarlanır. Bu manevrayı şöyle yapabilirsiniz: Derin nefes alıp burun deliklerinizi ve ağzınızı kapatın. Sıkıştırdığınız burun deliklerinize doğru nefes vermeye çalışın. Kulak tıkanıklığını gidermek için su içme, sakız çiğneme, esneme ve düzenli olarak bir şey çiğneme gibi pasif teknikler de uygulayabilirsiniz. “Kulak tıkanması nasıl geçer?” diye düşünmeden tıkanıklık ihtimalini önlemek sağlıklı olabilir. Kulakların iyi kurutulması enfeksiyon gelişim riskini de düşürebilir. Kulağa su kaçması gibi durumlar kulak tıkanıklığına yol açar. Buna karşı kulaklarınızı saç kurutma makinesi veya havlu yardımıyla kurutabilirsiniz. Yüzerken ya da banyo yaparken kulak tıkacı kullanmak da suyun derinlere girmesini önleyebilir.

Kulak tıkanıklığınız 2 haftadan uzun sürerse ve şu şikayetler baş gösterirse vakit kaybetmeden doktora gidin:

  • Ateş
  • İşitme kaybı
  • Denge problemleri
  • Şiddetli kulak ağrısı
  • Akıntı

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kulak tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı için evde doğal ve bitkisel çözümler

Kulak tıkanıklığı denilince ilk aklımıza gelen kulak kiri olur. Bu yüzden kulağımızı temizletme yoluna gidebiliriz. Aslında ilk olarak kulak burun boğaz doktoruna danışmak daha sağlıklı olur. Fakat doktora gidebileceğimiz bir zaman değil ise evimizde uygulayabileceğimiz doğal çözümler ile tıkanık kulağımızı açmaya çalışırız. Kulak tıkanıklığının birçok sebebi olabileceği gibi en sık karşılaşılanı ise enfeksiyona bağlı olanıdır. Peki kulak tıkanıklığı sebebi nedir? Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Tıkanık kulak nasıl açılır? İşte doğal çözüm yolları ile kulak tıkanıklığı hakkında merak edilenler...

KULAK TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Genellikle kendiliğinden geçen kulak tıkanıklığı yine de ciddiye alınması gereken bir konudur. Bu yüzden kulak tıkanıklığı nasıl geçer diyerek bilmeden geçirmeye çalışmak daha ciddi durumlara neden olabilir. Özellikle kulak tıkanıklığı için kulak çubuğu kullanımından uzak durmak gerekir. Kulak tıkanıklığı birçok sebepten dolayı olabilir. Özellikle çocuklarda soğuk algınlığı nedeniyle sık görülür. Kulak tıkanıklığı sebepleri olarak şunları sayabiliriz;

1- Rakıma bağlı olarak şiddetli basınç kulak tıkanmasına neden olabilir. Mesela uçakta, dağ yürüyüşü sırasında gibi...

2- Kulak kiri birikmesi

3- Kulağa su kaçması

4- Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar

5- Burun tıkanıklığı, sinüs problemleri

6- Kulakta östaki borusunda meydana gelen enfeksiyon

7- Kulak kisti ve tümörler

KULAK TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ

Kulak tıkanıklığı bazı belirtiler ile kendini gösterir. Fakat bazı belirtiler daha ciddi bir duruma işaret edebileceği gibi çözümü doktora gitmeniz olmalıdır. Evde doğal çözümler ile enfeksiyon ile meydana gelen kulak tıkanıkları geçmez. Kulak tıkanıklığı belirtileri, duyu azlığı, sesin geldiği yönü anlayamama, işitme kaybı, kaşıntı, baş ağrısı, çınlama, denge kaybı ve kulak ağrısıdır. Bunun dışında kulakta birkaç saatte geçmeyen şiddetli kulak ağrısı, kusma, ishal, ateş ve kulaktan sarı veya yeşil akıntısı gelmesi gibi durumlarda acilen bir doktora görünmeniz gerekir.

KULAK TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer, tıkanık kulak nasıl açılır sorularının cevabı bu durumun nedenleri ve belirtilerine bağlık olarak değişir. Eğer enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız doktora gitmeniz ve onun önereceğini tedaviyi yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki sıraladığımız evde doğal çözümler ile daha hafif kulak tıkanıklığı geçirilir.

KULAK TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Kulak tıkanıklığı tedavisi için uygulanacak yöntemler nedenine ve belirtilere göre farklılık gösterebilir. Kulak tıkanıklığı evde doğal yöntemlerle de geçebilir. İlaçlara takviye olarak uygulanabilen ya da ilaca gerek kalmadan geçmesi için kulak tıkanıklığına hangi doğal bitkisel uygulamalar iyi gelir?

1. Elma Sirkesi + Alkol

Bu karışım, kulak tıkanıklığınız kirden kaynaklanıyor iyi bir yöntemdir. Aynı zamandan elma sirkesinin anti-bakteriyel özelliği olması nedeniyle kulağınızda var ise enfeksiyonu da geçirir. Peki elma sirkesi ve alkol ile kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Yapmanız gereken şu; Elma sirkesi ile alkol aynı oranda karıştırılıp bir damlalık içine doldurulur. Tıkalı olan kulağınızı yukarı doğru çevirip birkaç damla damlatın ve bir kulağınızın üstüne bir pamuk koyun. Daha sonra kulağınızı aşağıya doğru çevirip sıvının bu pamuğa damlamasını bekleyin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alkolün saf alkol olmasıdır.

2. Hidrojen peroksit

Kulak tıkanıklığını açan en etkin maddelerinden biri olan hidrojen peroksit, kulak kiri nedeniyle işitme kaybı yaşıyorsanız yardımcı olacaktır. Hidrojen peroksit ile suyu eşit miktarda karıştırdıktan sonra yine damlalık aracıyla ile kulağınıza birkaç damla damlatın. Karışımın kulağınızın en dibine gittiğini anladığınız zaman kulağınızı aşağıya çevirin ve kirin kulaktan akmasını bekleyin. Bu yöntemi günde sadece bir kere ve bir hafta boyunca uygulayın.

3. Doğal Burun Spreyi

Kulak tıkanıklığı nedenlerinden biri olan burun tıkanıklığı ve onun için kullanılan burun spreyini evimizde hazırlayabilir ve kulak tıkanıklığı için kullanabiliriz. Bunun için gerekenler ise şöyle; Bir bardak suyu kaynattıktan sonra soğumasını bekleyerek geniş bir kaba döküyoruz. Sonra içine yarım tatlı kaşığı koşer tuzu ve yarım çay bardağı kabartma tozu ekleyerek karıştırıyoruz. Sonra bu karışımı damlalığa koyuyoruz. Başımızı geriye doğru yaslayarak bu karışımı burun deliklerine damlatıyoruz. Karışım ile burun tıkanıklığı ile birlikte kulak tıkanıklığı da geçmiş oluyor.

burun-damlasi

4. Sarımsak Yağı

Doğal bir antibiyotik olan sarımsağın bir faydası da kulak tıkanıklığını geçirmesi. Bunun için 2,3 diş sarımsağı ezerek üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve bu karışımı birkaç dakika ısıtın. Soğumaya bırakılan bu karışımı, tıkanmış olan kulağınıza dökün. Ve iki dakika kadar o şekilde kalması için bir pamuk ile kulağınızı tıkayın. 2 dakika sonra sıvının kulağınızdan akmasına izin verin. Bu işlemi birkaç sefer tekrarlamanız halinde kulak tıkanıklığınız geçecektir.

5. Zeytinyağı

Sarımsak ile birlikte kulak tıkanıklığı için kullandığımız zeytinyağını tek başına da kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken ise basit. Bir çay bardağı zeytinyağını oda sıcaklığına kadar ısıtın. Daha sonra bu yağdan 3-4 damla kulağınıza damlatın ve bu kulağınız yukarıda olacak şekilde 10 dakika bekleyin. En sonra olarak 10 dakika bitiminde yağın kulağınızdan akmasını bekleyin.

6. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antiseptik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, anti-bakteriyel, anti-viraldir. Bu nedenle birçok problemi çözebilecek durumda olup kulak tıkanıklığı da bunlardan biridir. Yapmanız gereken ise şöyle; Bir bardak kaynar suya birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin, iyice karıştırın. Karışımdan çıkan buhar tıkalı kulağınızı açmaya yetecektir.

6.Buhar

Buhar solumak da kulak tıkanıklığınızı giderir. Kaynar su tenceresinin içine lavanta, nane gibi esanslardan damlatarak sonrasında başınızın üstüne bir havlu koyarak buharı solumanız yeterli olacaktır.

7. Tuzlu su ile gargara

Kulak tıkanıklığı nedenlerinden biri olan sinüs problemleri için yapacağınız gargara ile rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek bu karışım ile gargara yapmanız sinüslerini rahatlatır ve kulak tıkanıklığını giderir.

8. Valsalva manevrası

İsmini Antonia Maria Valsalva’dan bu hareket ile çeşitli kulak tıkanıklarından kurtulmak mümkün. Tekniğin amacı orta kulağınızdaki basıncı eşitlemektir. Peki nasıl yapılır?

Valsalva manevrasında derin bir nefes alarak ağzınızı kapatın. Parmaklarınız ile burnunuzu kapatın. Sonrasında burnunuzdan nefes vermeye çalışın. Bir çıt sesi duymanız gerekir. Anlık sonuçlar veren bu manevra sonrasında tıkanıklık devam ediyorsa birkaç dakika bekleyip yine deneyebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu ise kulaklarınıza zarar vermemek için burnunuzdan orta şiddette nefes vermeye çalışın.

valsalva

9. Çene oynatma

Çene oynatma ile kulak tıkanıklığı giderme yöntemi özellikle basınç nedeniyle kaynaklanıyorsa işinize yarayacaktır. Bunun için yapmanız gereken ağzınızı açarak çenenizi hızlı ve düzenli olarak iki yana hareket ettirmek. Aynı şekilde esneme hareketi veya çiğneme hareketi de aynı işe yarayacaktır.

10. Sıcak bez veya sıcak su torbası

Kulak tıkanıklığı için bir diğer çözüm sıcak uygulamadır. Bu uygulamayı sıcak havlu veya sıcak su torbası ile yapabilirsiniz. Kulağın üzerine tutulan sıcak havlu ve sıcak su torbası, tıkanık ve ağrılarınıza iyi gelecektir. Dikkat edilmesi gereken havlu ve su torbasının çok sıcak olmaması ve kulağınıza fazla bastırmamak. Bir farklı olarak bu yöntemi saç kurutma makinesi ile yapabilirsiniz. Orta ayara getirilen saç kurutma makinesini tıkalı kulağa fazla yaklaştırmadan doğrultun. Kulak memesini aşağı doğru çekerek kulak kanallarını açmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu işlemi bir sefer ve en fazla beş dakika yapınız.

11. Gliserin

Gliserin, kulak damlalarının ortak bileşeni olması nedeniyle özellikle suya bağlı tıkanmalarda etkilidir. Gliserinden birkaç damlayı yarım bardak ılık suyun içine ekleyin ve karıştırın. Sonra 2-3 damla kulağınıza damlatın ve bir pamuk ile kulağınızı temizleyin.

kulak-tikanikliği

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kulak Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm Yöntemleri

Kulak tıkanıklığı pek çok nedenden kaynaklanabilen çok sık karşılaşılan bir sorundur. Kulak tıkanıklığı nasıl geçer? makalemizde kulak tıkanıklığına iyi gelen, kulak tıkanıklığını açan evde yapabileceğiniz doğal çözüm yöntemlerine yer verdik.  Kulak tıkanmasının en sık karşılaştığımız nedenleri arasında; östaki borusunun enfeksiyona bağlı olarak işlevini yerine getirememesi, kulak kiri birikmesi, soğuk ve soğuk algınlığına bağlı tıkanan burun, alerjiler, sinüs problemleri, kulağa su kaçması, rakıma bağlı basınç farkları sayılabilir. Nadiren görünen kulak kisti ve tümörleri de tıkanıklığa neden olabilir.

Kulak Tıkanıklıklarının Belirtileri

Duyu azlığı, sesin yönünü tayin edememe, kısmi yada giderek artan işitme kaybı, kaşıntı, nadiren baş ağrısı ve çınlama, keyifsizlik hissi gibi sorunları beraberinde getirir.

İşte Kulak Tıkanıklıklarından Kurtulacağınız Pratik ve Doğal Çözümler

Hidrojen Peroksit

Hidrojen Peroksit kulak tıkanıklığını açan en etkili maddelerdendir.  Özellikle kulak kirine bağlı bir işitme kaybı yaşıyorsanız hidrojen peroksit imdadınıza yetişecektir. Hidrojen peroksidi eczaneden temin edebilirsiniz. Küçük bir bardağın yarısına hidrojen peroksit, kalanına da sıcak su ilave ediniz. Tıkalı olan kulağınız yukarı gelecek şekilde yan yatınız ve bu karışımdan birkaç damla kadar kulak deliğinize dökün. Karışımın kulağınızın en dibine gittiğini hissettiğinizde, kulağınızı aşağı doğru döndürüp kirin kulaktan çıkmasını, akmasını sağlayın. Not: Günde bir kere olmak üzere, en fazla 1 hafta kullanın. Sık kullanımı, kulak zarı tahrişine sebep olabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı da kulak kirlerinin açılması ve kulak kanalının temizlenmesinde etkili bir üründür. Küçük bir cezve yardımı ile ısıttığınız zeytinyağından birkaç damlasını tıkalı kulağınıza damlatınız. (Eczanelerden damlalık temin edebilirsiniz). Beş on dakika bekledikten sonra, pamuklu kulak temizleyici yardımı ile kiri ve yağı kulağınızdan çıkarabilirsiniz.(Kulak temizleyicileri kullanırken, fazla derine gitmemelisiniz. Sadece kulak yolundaki kirleri alacaksınız). Kulağınız açılana kadar günde bir veya iki kez yapabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı

Çay Ağacı yağı da kulak kirinin ve tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olan etkili bir maddedir.  Geniş ağızlı küçük bir cezveye su koyup ocakta ısıtın, kaynamaya başlayınca içine birkaç damla çay ağacı yağı katın.  Kulak deliğiniz kabın ağzına yakın gelecek şekilde, çıkan buharın kulak deliğinize girmesini sağlayın. Bu yöntem kulak ağrınızı da hafifletecektir. Çay ağacı yağı mikrop öldürücü (antiseptik) ve antibakteriyel özelliği sayesinde enfeksiyona bağlı tıkanıklıklarda da septomların hafiflemesinde önemli rol oynar.

Sarımsak Yağı

Antibiyotiklerin bulunmasından önce, mikrop önleyici olarakta kullanılan sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Mikrop öldürücü (antiseptik) ve antibakteriyel özelliği sayesinde kulak kirine ve enfeksiyonlara bağlı tıkanıklıkların açılmasında oldukça etkilidir. Ani basınç farkında (dağ, uçak veya otobüs yolculuklarında) oluşan tıkanıklıklarda kullanılmamalıdır. İki diş sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayın ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile beraber küçük bir kapta ısıtın. Oda sıcaklığına düştüğünde tıkalı kulağınıza 2-3 damla damlatırsanız açıldığını göreceksiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi bakteri ve mikroplara karşı doğal ilaç görevi gören değerli bir besindir. Tıkalı kulaklarımızda kullanabileceğimiz etkili bir dezenfektan görevi görür.  Kulak enfeksiyonlarında da etkilidir. Eşit miktarda elma sirkesi ile Rubbing alkolü karıştırın. Rubbing alkolü eczaneden satın alabilirsiniz. Bu karışımdan kulağınıza birkaç damla damlatın ve 3-4 dakika bekledikten sonra, kulağınıza pamuk koyup tıkalı kulağınızın ağzı yere bakacak şekilde yan tarafınıza yatın.

Gliserin

Çoğu kulak damlalarının ortak bileşeni olan gliserin ile kulak tıkanıklıklarından kurtulabilirsiniz.Özellikle suya bağlı tıkanmalarda daha etkilidir. Yarım bardak ılık suyun içine birkaç damla gliserin ekleyin. Bu karışımdan 2-3 damlasını kulağınıza damlatın ve 10 dakika sonra kulağınızı pamuk veya pamuklu kulak temizleme çubuğu yardımı ile temizleyin. Gliserini de eczaneden bulabilirsiniz.

Sıcak Uygulama

Sıcak su torbasını veya ısıtıcı (saç kurutma, ütü vb) yardımı ile ısıttığınız havluyu kulağınızın üzerinde tutarsanız; kulağa sıcak havlu, sıcak su torbası uygulaması da tıkanıklık ve ağrılarınızın hafifletilmesinde yardımcı olur. Kulağınızı direk ısıtıcıya tutmayın.

Burun Damlası

Burun tıkanıklıklarına bağlı “kulak tıkanmalarında”  kullanabileceğiniz aşağıda tarif ettiğimiz doğal damlayı öneririz. Bir bardak ılık suyun içine, yarım tatlı kaşığı iyotsuz tuz ile yine aynı miktarda karbonat katıp karıştırın. Bu karışımdan tıkalı burnunuza 2-3 damla damlatıp temiz su ile sümkürün. Sinüs ve kulak tıkanıklığınız hafifleyene kadar, birkaç saatte bir kullanın.

Not: Eğer günlerce süren bir tıkanıklık yaşıyorsanız, kbb uzmanına görünün. Bu yöntemleri doktorunuza danışmadan uygulamayın.

Kulağım Tıkandı, Sol Sağ Kulak Tıkanması Sebepleri Bitkisel Çözüm Tıklayınız

Kulaktan Pıt Pıt Ses Gelmesi, Kulak Cızırtısı, Hışırtı Nedenleri Tedavisi Tıklayınız

Kulakta Dolgunluk, Tıkanıklık Hissi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır