kuvvetin cisimler üzerindeki etkisi nedir / Kuvvet nedir, kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri nelerdir

Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkisi Nedir

kuvvetin cisimler üzerindeki etkisi nedir

Kuvvet Nedir? Kısaca Kuvvetin &#;zellikleri Ve Etkileri Nelerdir?

Haberin Devamı

Kısaca Kuvvetin Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Kuvvetin cisimler üzerinde çok çeşitli etkileri bulunur. Bunlar içerisinde yavaşlama, hızlanma, şekil değiştirme ya da yön değiştirme, durma ve döndürme gibi birçok özellik yer alır. Bu özellikler hayatın devam etmesi ve yaşamın sürdürülebilmesi noktasında oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Özellikle pek çok ayrıcalığı ile beraber kuvvetin çeşitli etkilerini maddeler halinde saymak mümkün.

- Kuvvetin hızlandırıcı etkisi,

- Kuvvetin yavaşlatıcı etkisi,

 - Kuvvetin yön değiştirici etkisi,

- Kuvvetin şekil değiştirici etkisi, 

- Kuvvetin döndürme etkisi,

Tüm bu etkiler doğrudan madde ile ilgilidir. Yani kuvvetin oluşturduğu etki madde üzerinde hareket imkanı sağlar ve bu farklı hareketler, yaşamın düzenli devam etmesine olanak verir. Kuvvet aynı zamanda ivme ile birlikte çok daha güçlü noktaya ulaşabilmektedir. Özellikle başta araçlar olmak üzere pek çok etmen konusunda, ivme üzerinden oluşan etki ile beraber güçlü bir kuvvet elde edilir. Bu kuvvet zamandan ve enerjiden kazanç elde etme imkanı sağlamaktadır.

4. Sınıf Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımı - Kuvvet Nedir? Kuvvetin Birimi Ve Örnekler

İtme ve çekme hareketini yapmamızı sağlayan kuvvettir. Kuvvetin bir diğer anlamı da hareket olarak adlandırılır. Çünkü hareket olmadan kuvvet de olmaz. Burada bir eşyayı ya da cismi durduğu yerden farklı bir yere taşırsanız burada uygulanan güce kuvvet denir. İşte 4. Sınıf Fen Bilimleri konusu olan kuvvet hakkında merak edilenler.

KUVVETLERİN CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Kuvvetin sözlük tanımı bir eşya ya da cismin yerini güç uygulayarak yerinden hareket ettirmektir. Kuvvet konusu hayatın pek çok alanında kolaylık sağlar. İstediğimiz şeyleri yapabilmemiz için kuvvete ihtiyacımız vardır. Kuvvet konusu Fen Bilimleri konusu olarak anılsa da günlük hayat içerisinde geniş yer bulur. Kuvvetin cisimler üzerindeki etkileri ise şunlardır:

  • Kuvvet hareket etmeye cisimleri hareket ettirmemize yardımcı olur.
  • Hareket eden cisimlerin hareketini durdurmanızı sağlar. Eğer aşağıya doğru düşen bir cisim ile karşı karşıya kalırsanız bunu kuvvetle durdurabilirsiniz.
  • Hızla hareket eden madde ve cisimlerin hızını daha da arttırabilir ya da yavaşlamasını sağlayabilirsiniz. Bir bisiklet pedalının hızını uygulayacağınız kuvvet belirler.
  • Kuvvet uygulayarak cisimlerin yönlerinin değişmesini de sağlayabiliriz. Örneğin bir topa ayağınız ile vurarak onun farklı yönlere gitmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kuvvet uygulayarak cisimler üzerinde gösterebileceğimiz bir diğer etki ise cisimlerin şeklini değiştirmektir. Sert ve katı olmayan cisimlere kuvvet uyguladığınız takdirde ona istediğiniz şekli verebilirsiniz. Bu duruma en iyi örnek oyun hamurlarıdır.
  • Kuvvet ile cisimlerin kırılmasına da neden olabilirsiniz. Bir çubuğa uygulanan kuvvet ile bu sert cismi kırabilirsiniz.
  • Kuvvetin cisimler üzerindeki etkisi esnek maddeler için de geçerlidir. Esnek maddelere kuvvet ile yüklenildiği zaman şekil değiştirebilir.
  • Kuvvet sadece maddelere değil insanlara da uygulanır. Bir kişiyi itmek, başka bir yere taşımak ya da itmek kuvvet konusuna girer. Tüm bu detaylara baktığımızda kuvvetin hayatımızın her alanında uygulandığı ve kuvvet uygulanmadan pek çok şeyin yapılamayacağı görülmektedir.

KUVVETİN BİRİMİ NEDİR?

Kuvvetin birimi F ile ifade edilir. Formulü ise F=m.a'dır. F, kuvvet; m, kütle; A 'da ivmedir. Kuvvetin Fen bilimleri alanına girişi ise Isaac Newton'dan gelmektedir.

İlkokul 4. sınıf Fen Bilimleri dersi Besinlerimiz Ünitesi Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri Konu Anlatımını bu sayfada bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

KUVVETİN CİSİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Kuvvet nedir?
→ Kuvvetin cisimler üzerinde etkileri nelerdir?
→ Esnek ve esnek olmayan cisimler nelerdir?

Günlük hayatımızda kapıları açıp kapatırken, yemek yerken, oyun oynarken, yazı yazarken kuvvet uygularız. Peki, kuvvet nedir?

Duran cisimleri harekete geçiren, hareket eden cisimleri durduran, cisimlerin hızında, yönünde ve şeklinde değişiklik yapabilen itme veya çekme şeklindeki etkiye kuvvet denir

Duran bir cismi arkasından iterek veya önünden çekerek onu hareket ettirebiliriz. Örneğin oturmak için sandalyeyi kendimize doğru çekeriz.

Kuvvetin Cisimlere Etkileri

Kuvvet cisimlere etki ederek onların;

  • hareketini durdurabilir,
  • hareket hızını artırabilir,
  • hareket hızını azaltabilir,
  • hareket yönünü değiştirebilir.
  • şeklini değiştirebilir.

1. Kuvvetin Hızlandırma Etkisi

Kuvvet hareket halindeki bir cismin hızını artırabilir. Bunun için cisme hareket yönünde kuvvet uygulanmalıdır.

Örneğin hareket eden bir bisikletin hızını artırmak için onun pedallarına daha fazla kuvvet uygulamalıyız. Böylece onun hızını artırabiliriz.

2. Kuvvetin Yavaşlatma ve Durdurma Etkisi

Kuvvet hareket halindeki bir cismin hızını yavaşlatabilir veya cismi durdurabilir. Bunun için cisme hareket yönünün tersinde kuvvet uygulanmalıdır.

Örneğin hızla koşan bir köpeğin tasmasına çekme kuvveti uygularsak köpeğin hızını yavaşlatabiliriz. Çekme kuvvetini artırırsak köpeği durdurabiliriz.

3. Kuvvetin Yön Değiştirme Etkisi

Hareket halindeki bir cisme hareket yönünden farklı bir yönde kuvvet uygularsak cismin hareket yönünü değiştirebiliriz.

Örneğin masa tenisi oynayan çocuk kendisine doğru gelen topa raketle kuvvet uygularsa top yön değiştirir.

4. Kuvvetin Şekil Değiştirme Etkisi

Kuvvet cisimlerin şeklini değiştirebilir.

Örneğin oyun hamuruna elimizle kuvvet uyguladığımızda istediğimiz gibi şekil veririz. Uygulanan kuvvet sonucu bazı cisimlerde şekil değişikliği geçici olurken bazıların da kalıcı olmaktadır.

Esnek Cisimler

Kuvvet uygulanan bazı cisimlerde görülen şekil değişikliği kuvvetin etkisi ortadan kalkınca cisim şekli eski haline geri döner. Böyle cisimlere esnek cisimler denir. Sünger, lastik, balon esnek cisimlerdir.

Esnek Olmayan Cisimler

Kuvvet uygulanan bazı cisimlerde görülen şekil değişikliği ise kuvvetin etkisi ortadan kalkınca cisim şekli eski haline dönmez. Böyle cisimlere esnekolmayan cisimler denir. Cam, kâğıt, bakır tel esnek olmayan cisimlerdir.

Kategoriler 4. Sınıf Fen Bilimleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin Cisimler &#;zerindeki Etkileri konu anlatımı

Haberin Devamı

Söz konusu kuvvet olduğu zaman kısaca hareket anlamına gelebilir. Çünkü kuvvet hareketle aynı oranda ilişkilidir. Örneğin bir şeyi bir yerden bir yere hareket ettirirken ya da bir yere taşırken mutlaka kuvveti kullanırız. Bunu hem insan kuvveti hem de teknolojik ürünlerin kuvveti üzerinden gerçekleştiririz.

Kuvvetin Cisimler Üzerindeki Etkileri

 Öncelikli olarak kuvvet nedir bunun tanımını yapalım ve ne olduğunu öğrenelim.

Kuvvet: Bir cismi hareket ettirmek, yönünü değiştirmek, durdurmak, yavaşlatmak ya da hızlandırmak için uyguladığımız etkiye kuvvet denir.

 Hayatımızın her alanında bulunan kuvvet bize büyük kolaylıklar sağlar. Yapmak istediğimiz birçok şeyi gerçekleştirmemiz için bize olanak verir. Özellikle kuvvet sayesinde günlük yaşantımızda ele aldığımız ve yaptığımız birçok durum söz konusudur.

Haberin Devamı

 - Duran cisimleri hareket ettirmemize fırsat verir. Mesela bir topa vurduğumuz zaman top hareket eder ve başka yönlere gider.

 - Hareket halinde olan cismi durdurmamıza olanak tanır. Örneğin aşağı doğru yuvarlanmaya başlayan bir topu elimizle ya da ayağımızla durdurabiliriz.

 - Hareket halinde olan birbirinden değişik cisimleri yavaşlatabilir ya da hızlandırabiliriz. Örneğin arabanın gazına bastığımız zaman araba hızlanır ya da frene bastığımız zaman araba yavaşlar. Ayrıca bisikletimizi bindiğimiz zaman pedallara daha hızlı basarsak bisiklet daha hızlı gider.

 - Hareket eden cisimlerin yönünü değiştirebiliriz. Örneğin beyzbol sopası ile bir topa vurduğumuz zaman bize doğru gelen top yön değiştirir ve başka yere gider.

 - Kuvvet sayesinde ayrıca cisimlerin şekillerini değiştirebiliriz. Örneğin oyun hamuruna elimizle belli bir kuvvet uygulayarak birçok farklı şekil yapabiliriz. Karşılıklı olarak iki cisim birbirine çarpar ise yine şekil değişikliğine uğrarlar. Aynı zamanda vurma, germe ya da bükme gibi birçok kuvvet cisimlerin şekil değiştirmesine sebep olur. Böylece heykeltıraşlar gibi değişik şekilleri oyun hamuru ile yapabilir ya da farklı maddeleri kullanarak şekiller oluşturabiliriz.

Haberin Devamı

Not: Bir kaleme aşırı kuvvet uygularsak kalem kırılabilir. Aynı zamanda bir tele uyguladığımız kuvvet ile farklı bir şekil almasına olanak verebiliriz.

 Bu konuda aynı zamanda esnek maddeler bulunmaktadır. Kuvvet uygulandığı zaman şekil değiştiren, kuvvetin etkisi ortadan kalktığında tekrar eski haline gelen maddelere esnek maddeler denmektedir. Örneğin bir lastiği iki ucundan uzattığımız zaman gerilir. Ancak lastiği bıraktığımızda tekrar eski haline gelir. Bu konuda bulaşık süngeri ya da yay gibi daha birçok farklı maddeyi saymak mümkün.

Not: Hareket eden cisimlere zıt yönünde kuvvet uyguladığımızda, cisimler yavaşlar ya da durur. Bu durum bizim uyguladığımız kuvvete bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Haberin Devamı

 Ayrıca uyguladığımız kuvvet kendi kuvvetimiz olabilir ya da başka teknolojik ürün kuvveti olabilir. Mesela çok ağır olan ve kaldıramadığımız pek çok eşyayı, insan eliyle hazırlanmış teknolojik cihazlar kaldırabilmektedir. Bu gibi daha birçok farklı teknolojik ürün günlük hayatımızda kullanılmakta ve bizim yerimize kuvvet uygulamaktadır.

 Hayatımız içerisinde birçok farklı maddeye kuvvet uygularız. Bu bizim için bir mecburiyettir. Örneğin gün içerisinde bisikletimizi bineriz ve birçok farklı yere gideriz. Aynı zamanda arkadaşlarımızla top oynarız ve topun farklı yönlere değişik hızlarda gitmesine olanak veririz. Yemek yerken kaşığı kaldırırız, çantamızı elimize alırız ya da kapıyı kapar veya açarız. Önemli olan kuvveti gerektiği yerde ve dengeli şekilde kullanmaktır. Böylece çok fazla yorulmadan günlük işlerimizi rahatlıkla yapabiliriz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası