günde kaç bıldırcın yumurtası yenir / Tavuk yumurtası mı? Bıldırcın yumurtası mı? | SlimCity | Diyetisyen Ayşegül Bahar

Günde Kaç Bıldırcın Yumurtası Yenir

günde kaç bıldırcın yumurtası yenir

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilir?Bıldırcın Yumurtasının Besin DeğerleriBıldırcın Yumurtasının Zararları Nelerdir?Bıldırcın Yumurtası Kilo Aldırır Mı?Bıldırcın Yumurtasının Cilde FaydalarıSık Sorulan Sorular

Bıldırcın yumurtaları yüzyıllardır Çin ve Japonya’da alternatif tedavilerinde çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde popüler olarak kullanılmaktadır. Dünyanın bazı yerlerinde bu yararlı yumurtaların faydaları gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Bu küçük ve besleyici yumurtalar, Avrupa ve Asya’da büyüyen orta boy kuşlar olan bıldırcınlardan gelir.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bıldırcın yumurtasını, yüksek besin içeriği nedeniyle az gelişmiş ülkelerde alternatif ve sürdürülebilir gıda kaynağı olarak tanımlamıştır. Ayrıca bu yumurtalar vücut geliştiriciler tarafından önemli bir diyet takviyesi olarak kullanılır.

YouTube video

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları Nelerdir?

  • Metabolizmayı Hızlandırır
    B vitamini vücuttaki metabolik aktiviteyi arttırmaya yardımcı olur ve bıldırcın yumurtasında bulunur. Aynı zamanda hormonal ve enzimatik işlevi de arttırır. Bıldırcın yumurtası vücuttaki yenileme süreçlerine ve organ işlevlerinin sürdürülmesine yardımcı olur.
  • Kolestrolü Dengeler
    Bıldırcın yumurtasının faydaları yağ asitleri barındırmasından dolayı yüksektir. HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein), vücudumuzun LDL’nin (düşük yoğunluklu lipoprotein) olumsuz etkilerini dengelemek için ihtiyaç duyduğu “iyi” kolesterol şeklidir. HDL bıldırcın yumurtasındaki yağın % 60’ından fazlasını oluşturur.
  • Vücut Gelişimini Destekler
    Bıldırcın yumurtası, normal tavuk yumurtası gibi bir protein kaynağıdır ve vücut tarafından çeşitli işlevler için gereklidir. Protein, hücre, doku, kas, kemik ve kan damarlarını yeniden oluşturmak için kullanılır.
  • Göz Sağlığını Geliştirir
    Bıldırcın yumurtası yüksek düzeyde A vitamini içerir. Bu, görme gelişimine yardımcı olabileceği anlamına gelir. A vitamini, sarı nokta hastalığını azaltmaya ve daha iyi görmenize yardımcı olur. Ayrıca katarakt gelişimini önlemek için iyi bir antioksidan görevi görmesi de bıldırcın yumurtasının faydaları arasındadır.

Youtube Kanal Abone

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Tüketilir?

Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasına göre küçük ve sevimli bir alternatif olmasıyla yemeklerde kullanımı gün geçtikçe artıyor.

Tavuk yumurtası gibi dikkat çekici bir tada sahiptirler ancak daha küçüktürler. Tipik olarak standart bir tavuk yumurtasının üçte biri büyüklüğündedir. Boyutları küçük olsa da tavuk yumurtasından daha fazla besin kaynağı içerirler.

Bıldırcın yumurtası, genellikle haşlama, omlet veya çeşitli yemeklere eklenerek tüketilebilir. Eğer tavuk yumurtasına alerjiniz varsa bu yumurtayı tüketebilirsiniz. Özellikle vücut geliştiren insanlar bu yumurtayı normal tavuk yumurtasından 6 kat daha besleyici olduğu için tercih ederler.

Bıldırcın yumurtasını, tavuk yumurtasına benzer şekilde kullanabilirsiniz. Ancak, küçük boyutları nedeniyle çok daha kısa pişirme süreleri vardır.

Bıldırcın Yumurtasının Besin Değerleri

Bir bıldırcın yumurtası (9 gram):

  • Kalorisi: 14
  • Protein: 1 gr
  • Yağ: 1 gr
  • Karbonhidrat: 0 gr
  • Lif: 0 gr
  • Kolin: Günlük Değerin % 4’ü
  • Riboflavin: Günlük Değerin % 6’sı
  • Folat: Günlük Değerin % 2’si
  • Pantotenik asit: Günlük Değerin % 3’ü
  • A Vitamini: Günlük Değerin % 2’si
  • B12 Vitamini: Günlük Değerin % 6’sı
  • Demir: Günlük Değerin % 2’si
  • Fosfor: Günlük Değerin % 2’si
  • Selenyum: Günlük Değerin % 5’ini karşılar.

Bu kadar küçük olmalarına karşın bu yumurtalar içerdiği besinler açısından şaşırtıcı derecede zengindir. Bıldırcın yumurtası bağışıklığı ve kemik sağlığını geliştirdiği, diyabeti yönettiği, sağlıklı cildi desteklediği ve saç dökülmesini önlediği için tercih edilmektedir. Ayrıca depresyonun yönetilmesine yardımcı olur. Cinsel sağlığı ve görme yeteneğini geliştirir.

Bıldırcın Yumurtasının Zararları Nelerdir?

Bıldırcın yumurtası vücut için iyi olsa da, aşırı tüketim bazı ciddi yan etkilere yol açabileceğinden, dengeli bir şekilde tüketilmeleri tavsiye edilir.

  • Çok fazla antioksidan dahi vücut için iyi değildir. Antioksidanlar bizim için iyi olmasına ve birçok fayda sağlamasına rağmen, sistemimizde çok fazla antioksidanın yarardan daha fazla zarar verebileceği için bıldırcın yumurtasını dengeli bir şekilde yemek daha mantıklı olacaktır. Aşırı miktarda antioksidan, kanser gelişme riskini artırabilir. Aşırı antioksidan seviyesinin kanser riskini artırmasının nedeni, antioksidanların etraflarındaki sağlıklı hücreleri de hedeflemeye başlaması ve böylece kanser riskini arttırmasıdır.
  • Bıldırcın yumurtası alerjileri yatıştırır. Ancak, bu fayda herkes için geçerli olmayabilir. Bıldırcın yumurtası alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve durumu kötüleştirebilir. Bazı insanlar yumurtalara alerjik tepki verebilir ve bıldırcın yumurtası da bu durumda bir istisna değildir.
  • Bıldırcın yumurtası hamile kadınlar için uygun olmayabilir. Hamilelik, bir kadının hayatında karmaşık bir aşamadır. Tükettiği şey, sağlığına ve rahimindeki fetüse katkıda bulunur. Bu aşamada, tüketilen gıda maddesinin bir uzmanın tavsiyesi üzerine alınması gerekir.
  • Çok fazla bıldırcın yumurtası yemek midemiz için kötü sonuçlar doğurur. Bağırsak gazı, bağırsak tıkanıklığı, şişkinlik gibi olumsuz durumları artırabilir.
  • Bıldırcın yumurtası diyabetin kontrolünde faydalıdır. Bununla birlikte, çok fazla bıldırcın yumurtası yemek kan şekerinizi anormal derecede düşük bir seviyeye düşürebilir ve hipoglisemi riskini artırabilir.
  • Bıldırcın yumurtası yüksek tansiyon için iyidir. Aşırı tüketim vücudunuzda çok fazla potasyum birikmesine yol açacaktır. Bu da kan basıncınızı anormal derecede düşük bir seviyeye düşürebilir ve hipotansiyon riskini (düşük tansiyon) artırabilir.

Bıldırcın Yumurtası Kilo Aldırır Mı?

Bıldırcın yumurtasının içerdiği en güçlü özelliklerden biri, kilo vermemize yardımcı olmaktır. Bıldırcın yumurtası yağ ve protein bakımından zengindir ve karbonhidrat bakımından düşüktür.

Tavuk yumurtası ile karşılaştırıldığında, bıldırcın yumurtasının aynı kısmı tavuk yumurtasına kıyasla daha yüksek yağ-protein oranına sahiptir. Bu da tüketildiğinde sizi daha fazla tok tutmaya yardımcı olacaktır.
Bıldırcın yumurtası ayrıca Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Çinko, Bakır, Selenyum, Manganez gibi mineraller açısından da zengindir. Bunlar gibi mikro besinler, uygun metabolik hızı korumanıza ve vücudunuzun fazladan yağ depolamasına izin vermemenize böylece formunuzu korumanıza yardımcı olmak için çok önemlidir.

Selenyum gibi antioksidanlar, vücudumuzdan ağır metaller gibi zehirli maddeleri atmasına yardımcı olmak için önemlidir. Bıldırcın yumurtası ayrıca vücudumuzda uygun biyolojik düzenlemeyi sürdürmek için gerekli olan proteinler ve yağlar açısından zengin bir besindir. Bıldırcın yumurtasının sağlık yararlarından faydalanmak için düzenli tüketmek önemlidir.

Bıldırcın Yumurtasının Cilde Faydaları

Bıldırcın yumurtasının içerdiği son derece besleyici bileşikleri sayesinde cildinizin sağlıklı bir görüntüye kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

  • Bıldırcın yumurtasındaki besinler ve vitaminler sayesinde, cildin nemli ve sağlıklı tutulması daha kolaydır. Yumurtalardaki antioksidanlar zarar görmüş cildi besler ve iyileştirir. Bu antioksidanlar cildi güneş hasarından korumaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Bıldırcın yumurtası bir amino asit olan lizini içerir. Lizin kolajen üretimine yardımcı olur. Kolajen, esneklikten sorumlu olduğu için cilt sağlığı için gereklidir. Böylece bıldırcın yumurtası akne kontrolünde ve cildi iyileştirmede büyük katkılar sağlayabilir.
  • Bıldırcın yumurtasını düzenli ve yeterli bir şekilde yemenin, cildiniz için çok faydası vardır. Yumurtanın içerdiği yüksek besleyici bileşikler, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, koyu lekeler gibi erken yaşlanma belirtilerini önlemede önemli bir rol oynarlar.
  • Akne, tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen önemli bir cilt problemidir. Aknenin birçok nedeni vardır ancak aknenin en yaygın nedeni, cilt gözeneklerimizin kir ve tozlarla tıkanmasıdır. Aşırı vücut yağının salgılanması durumu daha da kötüleştirir.

Akneleri tedavi etmenin birçok doğal yolu vardır ve bıldırcın yumurtası kullanmak bunlardan sadece biridir. Bıldırcın yumurtalarının cilt gözeneklerimizdeki toksinleri ve diğer pürüzleri gidermek için çok faydalı olduğu ve bu nedenle aknenin kontrolüne yardımcı olduğu bulunmuştur. Bıldırcın yumurtasında bulunan antioksidanlar vücudumuzdaki zararlı maddeler ile savaşır, onları stabilize eder ve böylece cilt hücrelerimize oksidatif hasara neden olmalarını önler.

Instagram Takip

Sık Sorulan Sorular

1 Bıldırcın Yumurtası Kaç Yumurtaya Bedel?

Bıldırcın yumurtası HDL yani iyi kolesterol zengini bir besindir. İyi huylu kolesterol herhangi bir yumurtanın sarısında bulunurken beyaz kısmında hiç bulunmaz. Normal bir tavuk yumurtasında mg kolesterol bulunurken bir bıldırcın yumurtasında 76 mg kolesterol bulunmaktadır. Bu hesapla adet bıldırcın yumurtası 1 tavuk yumurtasına bedeldir. Tüm bu bilgiler göz önünde tutulduğunda bıldırcın yumurtası çok sağlıklı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bıldırcın Yumurtası Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Bıldırcın yumurtası normal bir yumurtayla karşılaştırıldığında 2 kat daha alerjiktir. Bu sebeple tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Günde 1 ila 2 bıldırcın yumurtası yenilebilir ya da içilebilir. Düzenli olarak kullanıldığında (her gün 1 tane içildiğinde) daha rahat nefes almanıza yardımcı olur. Ayrıca düzenli tüketilen bıldırcın yumurtasının cilt sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir.

Bıldırcın Yumurtası Çocuklar İçin Zararlı Mı?

Normal tavuk yumurtasına nazaran daha alerjik yapıya sahip olan bıldırcın yumurtası çocuğunuz yaşlarına gelene kadar doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Bıldırcın yumurtası yüksek miktarda östrojen içerir bu sebeple çocuklarda bilinçsiz ve aşırı kullanımı çocukta erken ergenliğe yol açabilmektedir. Bu bilgiler ışığında çocukların her gün bıldırcın yumurtası tüketmesi uygun değildir. Çocuklar haftada 1 gün iyi pişirilmiş bıldırcın yumurtası tüketebilirler.

1 Bıldırcın Yumurtası Kaç Kalori?

Besin değeri açısından zengin olan bıldırcın yumurtası özellikle sporcular ve diyet yapan kişiler tarafından tercih edilen bir besin kaynağıdır. Bıldırcın yumurtasının gramında ,5 kcal kalori bulunmaktadır. Bunun yanı sıra küçük 1 porsiyon bıldırcın yumurtasında (14 g) 22 kalori bulunurken orta boy bir bıldırcın yumurtasında (45 g) 72 kalori bulunmaktadır.

Bıldırcın Yumurtası Haşlanarak Yenir Mi?

Bıldırcın yumurtası çiğ olarak tüketilebilen bir besindir. Bıldırcın yumurtasını kırarak çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz. Çiğ bir bıldırcın yumurtasına biraz bal karıştırarak tadını hafifletebilir ve daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bıldırcın yumurtasını haşlayarak da tüketebilirsiniz. Yemek istediğiniz miktarda bıldırcın yumurtasını bir cezve içerisine kırıp üstünü geçecek kadar su ekleyerek 5 dakika boyunca pişirip yemeye hazır hale getirebilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtası Diyette Yenir Mi?

 Bıldırcın yumurtasını hem çiğ hem de pişmiş bir şekilde tüketebilmeniz mümkün. Özellikle Asya ülkelerinde tüketilen değerli besin kaynağı olan bıldırcın yumurtası diyet listelerinde de yerini almaktadır. Fakat kalori açısından zengin olan bıldırcın yumurtasını bilinçsiz bir çoklukta kullandığınız takdirde kilo alımına da sebebiyet verir. Bu sebeple dikkatli ve az bir şekilde kullanırsanız diyetinize yardımcı olacaktır.

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

Bıldırcın Yumurtası Yaşa Göre Nasıl Tüketilebilir?

Sevgili okurlar, &#;nternet’te b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; ile ilgili arama yapt&#;&#;&#;n&#;zda, bir b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n 9 tavuk yumurtas&#;na denk oldu&#;una dair bilgiler hatta görseller ç&#;kmakta. Bu iddialar do&#;ru mu peki?Yaz&#;m&#;zda özellikle baz&#; ki&#;iler taraf&#;ndan mucize olarak anlat&#;lan, baz&#;lar&#; taraf&#;ndan ise çok dikkat edilmesi gereken bir besin olarak yakla&#;&#;lan b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; hakk&#;na ilgiler verece&#;iz.

Yumurtada Neler Bulunur?

Yumurta besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan çok mühim bir g&#;dad&#;r. En bilindik yan&#; protein deposu olmas&#;d&#;r. Bunun yan&#;nda çe&#;itli vitamin e mineralleri bar&#;nd&#;rmaktad&#;r. Yumurta sar&#;s&#;nda bulunan kolin kalp sa&#;l&#;&#;&#;, beyin fonksiyonlar&#; ve haf&#;za güçlendirme aç&#;s&#;ndan vücudumuz için çok önemlidir. Ayr&#;ca antioksidan özelli&#;i olan lutein ve zeaksantin gibi besin ö&#;elerini de içerir. Yumurtada bunlar d&#;&#;&#;nda Folat, A, B2, B12 vitaminleri ve Demir, Selenyum, Fosfor gibi mineraller bol miktarda bulunmaktad&#;r. Bu yüzden çocuklar&#;n ve yeti&#;kinlerin beslenmesinde yumurta önemli bir yer tutar.

1 b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; 9 tavuk yumurtas&#;na denk mi?

Uzm. Dyt. Orçun Kürüm 1 adet tavuk yumurtas&#;, besin de&#;eri aç&#;s&#;ndan yakla&#;&#;k olarak 5 adet b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n besin de&#;erine denk gelmektedir, diyor. A&#;a&#;&#;da tavuk ve b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r:Tavuk yumurtas&#; (50 gram) 1 adet*  – B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; (50 gram) 5 adet*Kalori : 77 – 76Kolesterol : – Demir : 0,6 mg – 1,8 mgB12 : 0,6 mcg – 0,8 mcgRiboflavin : 0,3 mg – 0,4 mgKolin : mg – mg*Kaynak: monash.pwar&#;daki de&#;erleri inceledi&#;imizde iki yumurta aras&#;ndaki en belirgin fark b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n tavuk yumurtas&#;ndan iki kat fazla kolesterol içermesidir. Günlük kolesterol miktar&#; monash.pw , 5 adet b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; yiyen biri bunu fazlas&#;yla a&#;m&#;&#; olur. Gün içinde protein içerikli ba&#;ka g&#;dalar tüketilirse bu de&#;er çok daha yukar&#;lara ç&#;monash.pwerolün çocuklarda önemli olmad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünenler olabilir fakat bu yanl&#;&#;t&#;r. Pek çok yeti&#;kinin kolesterol düzeyindeki yükselme çocukluk döneminde ba&#;lar. Bu yükselme belirgin &#;ekilde genelde ergenlikte ortaya ç&#;kar. Kandaki kolesterol normal de&#;erlerin üstüne ç&#;kt&#;&#;&#;nda çocuklarda dahi kalp rahats&#;zl&#;klar&#;na yol açabilmektedir.Çocu&#;unuz diabetli ise veya yüksek kolesterolü varsa haftada 2 yumurta sar&#;s&#;ndan fazla tüketmemelidir.B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;; demir, B12, riboflavin gibi vitamin ve mineraller bak&#;m&#;ndan daha zengindir. Fakat çocuk için gerekli olan bu vitamin ve mineraller tavuk yumurtas&#; ve di&#;er besinlerden de kar&#;&#;lanabilir. Sadece b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; tüketmenin fazladan bir yarar&#; olmayacakt&#;r. Bu yüzden haftada adeti geçmeyecek &#;ekilde normal yumurta yerine, b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;, baz&#; de&#;erlerinin fazlal&#;&#;&#;ndan yararlanmak için çocu&#;unuzun beslenmesine eklenebilir.B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;ndaki yüksek kolesterol miktar&#; göz ard&#; edilmemelidir. Dengeli beslenmede tek besine yönelmektense besin çe&#;itlili&#;ine dikkat etmek gerekir.

B&#;ld&#;rc&#;n Yumurtas&#; Ya&#;a Göre Nas&#;l Tüketilmeli?

B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; di&#;er yumurta türlerinde oldu&#;u gibi fazla tüketilmesi durumunda alerjik durumlar&#;n ortaya ç&#;kmas&#;na neden olabilir.B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; a&#;&#;r bir g&#;da türü oldu&#;undan bebeklere 2 ya&#;&#;na kadar b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n verilmemesi tavsiye ediliyor. Bebeklerde sindirim sistemi yeti&#;kinler gibi çal&#;&#;mad&#;&#;&#; için a&#;&#;r besinler sindirim sisteminde çe&#;itli problemlerin ortaya ç&#;kmas&#;na neden olabilmektedir. Bu yüzden özellikle böbreklerin zarar görmemesi için bebeklere 2 ya&#;&#;na kadar b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; monash.pw erken ya&#;ta b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; verilirse bebeklerin ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi güçlü olmad&#;&#;&#;ndan alerjik tepkimeler daha fazla görülümonash.pw&#;i iki ya&#;&#;n&#; a&#;t&#;ktan sonra h&#;zl&#; bir &#;ekilde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi güçlenmeye ba&#;lar. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi tam yerine oturduktan sonra gün içerisinde maksimum 2 tane b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; tümonash.pwerol de&#;eri çok yüksek oldu&#;undan, uzmanlar ya&#;&#; ilerlemi&#; olan ki&#;ilerin de b&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#; tüketirken dikkatli olmas&#; gerekti&#;ini söylüyor.

B&#;ld&#;rc&#;n Yumurtas&#;n&#; Nas&#;l Tüketmeliyiz?

B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n çocuklar taraf&#;ndan en do&#;ru tüketilme &#;ekli, rafadan yenmesidir. Çünkü yumurta rafadan olursa, vücut proteinleri kolayla&#;&#;r ve etkili &#;ekilde al&#;r. B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n sar&#;s&#; pi&#;irilmeden de çocuklara içirilebilir. Ancak, yumurta ak&#;, vücuttaki B vitaminlerini etkisizle&#;tirme ihtimali göz önüne al&#;narak, çi&#; verilmemelidir.

B&#;ld&#;rc&#;n yumurtas&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

Bu küçük yumurtalar do&#;ru &#;ekilde ve miktarda tüketilirse öksürük, ast&#;m, bron&#;it, nefes darl&#;&#;&#;, mide, karaci&#;er ve gö&#;üs hastal&#;klar&#; tedavisinde,Çocuklar&#;n geli&#;iminde ve i&#;tahlar&#;n&#;n artt&#;r&#;lmas&#;nda,Hastalar&#;n, ameliyat sonras&#; çabuk &#;ifa bulmas&#;nda,Kans&#;zl&#;k ve anemi tedavisinde, ömonash.pw&#;n d&#;&#;&#;nda;Gençle&#;tirici, kuvvetlendirici özelli&#;i d&#;&#;&#;nda yüksek derecede afrodizyak özelli&#;i içerir.Yüksek enerji ve protein içmonash.pwn ve mineral de&#;eri çok yüksektir.

Daha önceki bir yazımda yumurtanın eşsiz bir besin olduğu ve çok etkili faydalarından bahsetmiştim. Hatta yumurtaya en iyi protein kaynağı oscarı vermiştim. O yazımı buraya tıklayarakokuyabilirsiniz.

Şimdi hazırladığım yazımda ise danışanlarımdan ve özellikle kas egzersizine ağırlık veren sporculardan son zamanlarda sıkça gelen “Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasından daha mı faydalı?” sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Yaptığım taramalar sonucunda sorunun cevabı kısa ve net aslında.

Her iki yumurta cinsinin g için besin değerleri karşılaştırmalarında, tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası pek çok besin değeri açısından aşağı yukarı eşdeğer.

g bıldırcın yumurtası yaklaşık olarak 10 adet iken g tavuk yumurtası ise yaklaşık 2 adet.  Bu karşılaştırmada , bıldırcın yumurtasının en belirgin özelliği demir yönünden iki kat daha zengin olması. 10 bıldırcın yumurtası mg, 2 tavuk yumurtası ise mg demir içeriyor. Kişilerin günlük demir ihtiyacı ise mg’dir.

Tavuk yumurtasının bıldırcının yumurtasına üstün geldiği özelliği ise omega 3 yağ asidince 2 kat daha zengin olması. Tavuk yumurtası, hayvansal kaynaklı omega 3 zenginliği açısından balıktan sonra 2.sırada. Ancak sadece yumurta tüketimi günlük omega 3 ihtiyacınızı karşılamaktan maalesef uzak. Bu yüzden balık tüketiminiz arttırmanızı şiddetle tavsiye ederim.  Eskimolar üzerinde yapılan çalışmalar kalp ve şeker hastalıklarıyla, yüksek tansiyon ve kanser hastalıklarının yüksek omega 3 içerikli beslenmelerine bağlanmakta.

Kolesterol açısından baktığımızda g tavuk yumurtası mg kolesterol içerirken g bıldırcın yumurtası  mg kolesterol içeriyor.  Bir insanın günlük kolesterol ihtiyacı yaklaşık mg civarında. Günde 1 tavuk yumurtası  tüketimi  günlük kolesterol ihtiyacınızı fazlasıyla karşılarken, eşdeğer miktarda bıldırcın yumurtası tüketmeniz durumunda günlük almanız gereken kolesterol miktarını çok aşmış oluyoruz.

Aynı şekilde sporcular için gerekli ve önemli olan arginin amino asidi açısından da birbirine çok yakın değerlerde. Bu sebeple birbirlerine karşı büyük üstünlük içermemekte.

Sonuç olarak daha kolay erişilebilir ve daha ucuz olması sebebiyle ve fayda yönünden bıldırcın yumurtasıyla eşdeğer olan tavuk yumurtasını tercih etmek konusunda ve sanal ortamda ulaştığınız yanlış bilgileri çok değerlendirmede tutmamanızı öneriyorum.

Dyt. Ayşegül Bahar
Beslenme & Diyet Uzmanı

 

 

 

 

Ayşegül Bahar

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır