buruna diş macunu sürmek ekşi / Sinüzit Sebepli Diş Ağrısı Ne Kadar Sürer? | Colgate®

Buruna Diş Macunu Sürmek Ekşi

buruna diş macunu sürmek ekşi

Diş ağrısı için doğru zaman asla gelmese de sinüs enfeksiyonu rahatsızlığı yaşadığınızda diş ağrısının oluşması gerçekten talihsiz bir durumdur. Diş ağrısı talihsiz bir tesadüf olsa da, bu durum sinüs enfeksiyonuna bağlı da olabilir. Bu olay sinüzite bağlı diş ağrısı olarak bilinir. Eğer böyle bir rahatsızlık yaşıyorsanız muhtemelen şunu merak ediyorsunuzdur: Sinüzite bağlı diş ağrısı ne kadar sürer?

Sinüs Enfeksiyonları

American Rhinologic Society’e göre sinüsler, burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarıdır. Sinüsler, elmacık kemiklerinde, alın kemiğinde ve gözlerin iç köşelerinin altında bulunur. Sinüsler burun mukusu üretir.

Sıvı, bazen sinüslerin içine hapsolur. Mikroplar bu hapsolan sıvıda üreyerek sinüs enfeksiyonuna neden olabilir. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), virüslerin yetişkinlerde 10 sinüs enfeksiyonundan dokuzunun nedeni olduğunu, bakterilerin ise yetişkinlerdeki 10 vakanın birinden sorumlu olduğunu belirtmektedir.

Sinüs enfeksiyonları sıklıkla kalın burun akıntısına, burun tıkanıklığına veya ağrı ve yüzde basınç gibi semptomlara yol açar. Bununla birlikte, bu enfeksiyonlar örneğin diş ağrısı gibi daha beklenmedik bir semptoma da neden olabilir.

Sinüs Enfeksiyonlarından Kaynaklanan Diş Ağrısı

Sinüsler ağzınızda bulunmadığından, sinüs enfeksiyonlarının diş ağrısına neden olması size tuhaf gelebilir. Fakat, maksiller sinüsler (yanak kemiğinde bulunan sinüsler) aslında üst azı dişlerin köklerine oldukça yakındır. Sinüsler enfekte olduğunda ve iltihaplandığında, beyin, ortaya çıkan ağrıyı komşu dişlerden gelen ağrı olarak yorumlayabilir.

Sinüzite bağlı diş ağrısı ile baş etmek, özellikle sorunun dişinizde değil sinüsünüzde olduğunu öğrendiğinizde sinir bozucu olabilir. Sinüzite bağlı diş ağrısını hafifletmenin en iyi yolu mukustan kurtularak sinüslerdeki basıncı azaltmaktır.

Sinüs Enfeksiyonu Tedavisi

CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri), hastalara sinüs enfeksiyonların çoğunun kendiliğinden iyileştiğine dair güvence vermektedir. Bakterilerin neden olduğu sinüs enfeksiyonlarında, enfeksiyonu gidermek için antibiyotik gerekebilir. Ayrıca rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilecek birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Buharlı duş almak da tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Peki sinüzite bağlı diş ağrısı ne kadar sürer? Diş ağrısına katkıda bulunan başka faktörler olmadığı sürece, sinüs enfeksiyonu geçtiğinde diş ağrısı da duracaktır. Sinüs enfeksiyonu varken diş ağrısının ortaya çıkması acı verici olsa da, Mayo Clinic hastaların genellikle yedi ila 10 gün içinde düzeldiğini belirtmektedir. Bu süre zarfında kendinizi iyi hissetmezseniz, doktorunuza başvurun.

Diş Ağrısının Diğer Nedenleri

Sinüs enfeksiyonu, diş ağrısının birçok olası nedeninden sadece biridir. Diş ağrısının nedeni diş çürümesi, diş kırılması, diş hassasiyeti veya diş apsesi de olabilir. Dolayısıyla, diş ağrısının nedenini tespit etmesi için diş hekiminizden randevu alın. Diş hekiminiz dişlerinizi inceleyip ağrının sinüs enfeksiyonundan mı yoksa başka bir sorundan mı kaynaklandığını tespit edebilir.

Dişlerinizi sağlıklı tutmak için diş kontrolü randevusu alarak, düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın. Yılda en az iki kez randevu almak iyi bir fikir olsa da bazı kişilerin diş hekimini daha sık ziyaret etmesi gerekebilir.

Diş ağrısı, özellikle sinüs enfeksiyonu ile ortaya çıktığında ağrı verici olabilir fakat bu ağrıyı hafifletmenin yolları vardır. Diş ağrısının üstesinden gelmenize yardımcı olması ve size uygun bir tedavi yöntemi belirleyebilmesi için diş hekiminizle görüşün.

Diş macunu sivilceye (akneye) iyi gelir mi?

Yüzde sivilce (akne) oluşmaya başladığında çoğu insan ne yapması gerektiğini tam olarak bilemez. Diş macununu sivilcenin (aknenin) üzerine sürme ve gece boyunca bekleme söylentisini duyan ve bunu uygulayan çok fazla kişi vardır. Sivilceyi (akneyi) yok etmek için üzerine diş macunu sürmek çoğu kişinin hayatının bir döneminde mutlaka denediği bir yöntemdir. Peki, sivilceyi (akneyi) kurutmak için başvurulan, sivilceye (akneye) diş macunu sürme yöntemi gerçekten etkili bir yöntem midir? Yoksa cilde iyi gelmek yerine zarar mı verir?

Diş Macununun Sivilceli (Akneli) Cilde Etkisi Nasıldır?

Kullanım şekli itibariyle sivilceniz (akneniz) olduğunda yatmadan önce diş macununu o bölgeye sürüyorsunuz ve sabah kalkınca cildiniz pürüzsüz oluyor. Ama sonuç ne yazık ki bu şekilde olmuyor. Dermatolog Mona Gohara “Diş macunları genellikle alkol gibi cildi kurutucu maddeler içermektedir ve diş macununu yüze sürme fikri muhtemelen buradan gelmiştir” diyor. Fakat yüzünüz, cildiniz ya da organlarınız hakkında genel bir bilgi birikiminiz olmasa dahi onlara alkolün iyi gelmediğini bilmeniz gerekir.

Diş macununun içindeki bazı maddelerin cildi kuruttuğu doğrudur. Bu bileşenler sivilcenin (aknenin) küçülmesine yardım etse de cilt sağlığı riske atılmış olur çünkü bu formül alerjik tepki de yaratabilir. Ayrıca, diş macunu yerine denenebilecek farklı de daha kolay yöntemler de mevcuttur. Diş macununun neden cildinize uygun olmadığını öğrenmek istiyorsanız uzman görüşlerini dikkate almanız tavsiye edilir.

Dermatolog Dr. Baxt, diş macununun içeriğindeki formülün kurutucu bir etkisi olması sebebiyle bu uygulamanın yarattığı reaksiyonlar için uyarıyor; “Diş macunu diş için üretilmiş bir formüle sahiptir, cilt için değildir.” diyor ve şöyle ekliyor “ Diş macunu cildi kurutur ve çoğu zaman da tahriş eder. Bu yüzden bazı insanlar sivilceleri (akneleri)  kuruttuğuna inanıyor olabilir ama aslında gerçekte yaptığı şey cildi tahriş edip kızarıklığa ve soyulmaya sebep olmasıdır”. Dr. Schultz da benzer noktalara dikkat çekiyor; “Diş macunu sivilceye (akneye) uygulandığında aşırı kuruluğa ve hatta yanmaya sebep olabilir” şeklinde ifade ediyor. Yani diş macununun sivilceye (akneye) sürülmesi, iyileştirmekten çok zarar verir.

Sivilceye (Akneye) Diş Macunu Sürme Fikri Neden Ortaya Çıktı?

Bu sivilce (akne) kürü ilk olarak nasıl ortaya çıktı diye araştırıldığında aslında uygulamanın dayandığı noktalar kendini belli ediyor. Birçok insan evde hazırladıkları kulaktan dolma kürleri kullanıyor ve ecza dolaplarındaki her türlü ilacı yüzlerini temizlemek için deniyorlar. Muhtemelen ağız kenarındaki sivilcesine (aknesine) diş macunu gelmesiyle sivilcenin geçtiğini iddia eden birileri bu uygulamayı yaymış olabilir, her evde olan bir malzeme olması efsanenin kulaktan kulağa aktarılmasına sebep olmuş olabilir.

Net bir şekilde bilinmese de diş macununun sivilceye (akneye) sürülmesi mitinin nasıl ortaya çıktığı konusunda bazı tahminler şu şekildedir;
Çoğu diş macununun formülünde triklosan adlı bir kimyasal bulunmaktadır ve bu kimyasal sivilceye (akneye) neden olan ve kötüleştiren bakterileri öldürmeye yaramaktadır.
Diş macununda genellikle bulunan karbonat, alkol ve hidrojen peroksit gibi bazı maddelerin cildi kuruttuğu bilinmektedir bu da sivilcenin (aknenin) küçülmesine sebep olabilmektedir.
Bir dermatolog olan Dr. Tsippora Shainhouse’a göre diş macunun içindeki mentol, karıncalanma etkisi yaratıp sivilce (akne) acısını ve şişmesini geçici olarak azalttığından bu efsane ortaya çıkmış olabilir.
Yine de uzman dermatologlar bu yöntemi onaylamıyor. Diş macunu cildi tahriş eder ve sivilce (akne) sonunda o tahrişle beraber kaybolabilir veya iz bırakabilir.

Diş Macunu Sivilce (Akne) İçin Neden Kullanılmamalıdır?

Diş macununun sivilce (akne) geçirmek için kullanılmasının hiçbir mantığı yoktur. Benzol peroksit ve salisilik asit içeren sivilce (akne) kremleri veya cilt temizleme ürünleri sivilce geçirmek için etkilidir ve cildi yıpratmaz. Üstelik diş macununu neden sivilceleri (akneleri) geçirmek için kullanmamak gerektiğine dair birçok geçerli sebep de bulunmaktadır. Bunları aşağıda detaylı şekilde inceledik.

1. Diş Macununun Bileşenleri Zaman Aşımına Uğradı
Öncelikle, birçok marka artık diş macunu formülünde triklosanı kullanmamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi’ne göre bazı testlerin sonucu triklosanın tiroit hormonunu kötü yönde etkilediği gösterilmiştir. Yani hala triklosan içeren bir diş macunu bulsanız bile onu sivilce (akne) üzerinde denemeniz bu riske girmeye değmeyecektir.

2. Diş Macunu İçeriğinde Güçlü Kimyasallar Bulunur
Diş macunu yüzün hassas yüzeyleri için değil dişler için üretilmiştir. Yani, diş macununun içindeki güçlü kimyasallar dişlerde kullanmak için güvenli olsa da cildiniz için fazla güçlü olabilirler. Dr. Shainhouse “Diş macunu bazik bir ph’a sahiptir ve sağlıklı cildi tahriş edebilir çünkü cildiniz normal olarak asidiktir” diyor. Cilt ph’nızı çok fazla karbonata maruz bırakmak kızarıklıklara ve daha kötüsü yanmaya neden olabilir.

3. Aşırı Kuruma Ters Etki Yaratabilir
Cilt tahriş olmasa bile başka negatif reaksiyon olasılıkları da bulunmaktadır. Mesela, eğer cilt diş macunu kullanmaktan ötürü fazla kurursa daha fazla sivilce (akne) oluşumu yaşanabilir ve bunlar tüm cilde yayılabilir.

Sivilcelere (Aknelere) Diş Macunu Sürmek Zararlı mıdır?

Dr. Gohara “Diş macunu aşırı tahriş edici olabilir” diyor. “Çoğu diş macunu formülü alkol, mentol, karbonat ve hidrojen peroksit gibi maddelerden oluşuyor ve evet hepsi sivilceleri (akneleri) kurutabilir ama aynı zamanda cildi aşırı derecede tahriş etme riski de vardır”. Ve cildiniz berbat hale geldiğinde, çok hızlı ve aşırı bir şekilde yağ üretmeye başlar, bu da tıkanmış gözeneklere, çatlamalara, siyah noktalara ve yağlı bir cilde yol açar.
Yani sivilcenize (aknenize) sadece bezelye büyüklüğü kadar diş macunu sürseniz bile macun zaman içinde etraftaki cilde yayılabilir, cildinizi tahriş edebilir. Günün sonunda ise daha fazla sivilceye (akneye) sebep olabilir. Ayrıca burada en önemli nokta şudur: Sivilceyi (akneyi) kurutmak, sivilceyi (akneyi) gerçekten geçirmez. İçindeki bakteriyi öldürmeden sadece cildin üst tabakasını kurutur. Sonuç olarak, diş macunu kullanmak kötü bir çözüm yoludur.

Uzman dermatologlar Dr. Rebecca Baxt ve Dr. Neal Schultz bu sivilce (akne) geçirme efsanesine açıklık getirmek için şu bilgileri de ekliyorlar; “Diş macunu karbonat, hidrojen peroksit, alkol, mentol, esansiyel yağlar gibi sivilceleri (akneleri) kurutan maddeleri içerebilir ama diş macununun içindeki bu maddelerin herhangi biri bu yöntemi normal sivilce (akne) karşıtı ürünlere ve sivilceleri (akneleri) geçirmeye yardımcı yöntemlere alternatif bir hale getirmez”.

Diş Macunu Kullanmak Yerine Ne Kullanılmalıdır?

Her ne kadar diş macununu sivilce (akne) üzerine sürmek kolay ve pratik olsa da erişiminizin olduğu daha iyi alternatifler de mevcuttur. Bu ürünleri araştırıp evinizde bulundurmanız hayat kurtarıcı olabilir. Doçent Dr. Yasemin Oram sivilce (akne) eğilimli ciltler için reçetesiz olarak satılan dermokozmetik ürünlerin kullanılmasını öneriyor. Bu ürünler genellikle salisilik asit, benzol peroksit ve topikal retinoidler içermektedir. Bu tür sivilce (akne) kremlerini tercih etmek çok daha güvenli ve etkisi kanıtlanmış bir yöntemdir. Sivilce (akne) için özel olarak üretilen ürünleri kullanmak gerekir. Diş macunu yerine bezelye büyüklüğünde sıktığınız salisilik asitli bir sivilce (akne) kremini kullanmak daha iyi olacaktır ve diş macununun yüzünüzde neden olacağı daha ciddi hasarlardan korunmanızı sağlayacaktır.
Sonuç olarak, diş macununun cildi kuruturken, tahriş etmesi, soyması ve kızarıklığa neden olması sebebiyle sivilceleri (akneleri) geçirmeye yardımcı bir yöntem olarak görülmemesi gerekir. Bu kulaktan dolma efsanenin yerine etkinliği kanıtlanmış sivilce (akne) ürünleri tercih edilmelidir.

“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.

sivilceden kurtulmak için yüze diş macunu sürmek

  • işe yaramaz bir eylemdir. bunun yerine atmık dediğimiz beyaz ve yoğun olan sıvıyı sürerseniz sivilcelerinizin iki gün içerisinde yokolduğunu gözlemleyebilirsiniz.

    atmık yüze sürüldüğünde etkin ve çabuk bir şekilde yüzü kurutur, yağlardan artındırır ve sivilceler olması gereken süreden daha çabuk kuruyup yok olduğu için pir-u pak bir yüze sahip olursunuz. tabiki atmığı sürüp, yüzünüzde kuruduktan sonra oluşan maskeyi ovalayarak çıkardıktan sonra; yüzünüzü bir güzel ovmalı ve ardından durulamalısınız. gözünüze kaçtığında bol suyla durulayınız ve beklenmedik bir etki oluşturduğunda hekiminize haber veriniz. bir arkadaşın atmığa alerjisi olduğundan yüzü davul gibi şişmişti.

  • her ergenin en az bir kere denediği ama bi'şeye* yaramayan eylem. ben yaptım oradan biliyorum. bu işlerde kesin çözüm iyi bir doktora gitmek.

  • dişe bi' faydası olmuyor.

  • atmigin fevkalade etkisinin yanında solda sıfır olan tedavi metodudur.

  • daha beyaz ve sağlıklı sivilcelere kavuşmayı sağlar.

  • geçen gün denediğim, eşim tarafından tepkiyle karşılandığım, "ama kurutuyormuş" diye savunduğum ve cevaben "seninkini daha çok beslemiş" lafını duyduğum sözde pratik çözüm yöntemi.

    düşündüm de benimkini gerçekten daha çok besledi sanki. işe yaramadı ne yazık ki.

  • bi kere denedim. tam gözümün altında devasa bir sivilce vardı, artık isim bile koymuştum yani rıfkı diye. bigün internette gördüm de bu diş macunu olayını deneyeyim dedim.

    sürmez olaydım. o diş macununun mentolü varya gözüme işleye işleye 10dkde beni ağlayacak hale getirdi. zaten daha fazla dayanamadım 10dk sonra sağ gözümden yaşlar süzüle süzüle yıkadım.

    işe yarıyor olabilir ama gözünüzün altındaki bir sivilceye sürmeden önce 5-10 kez düşünmekte fayda var.

  • (bkz: çare roaccutane)

  • sakın denemeyin daha beter yapar.

  • diş macunu arı sokması için iyi gelir diye biliyorum...

  • nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır