2002 petrol varil fiyatı / Brent petrolün varil fiyatı 83,77 dolar - Son Dakika Haberleri

2002 Petrol Varil Fiyatı

2002 petrol varil fiyatı

Petrol fiyatları d&#;şt&#;

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

Son 20 yılın en düşük seviyesi: 'de dolar olan varil petrol 'de 20 dolara indi

Son beş senedir varil fiyatı ortalama 50 Dolar civarında seyreden petrol fiyatları dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve azalan talep nedeniyle "son 20 senenin en düşük seviyesine" geriledi.

Yaklaşık iki ayı aşkın süredir devam eden Covid 19 salgını sonrası dünyanın birçok ülkesinde uygulanan sokağa çıkma ve uçuş yasakları nedeniyle, hava ve kara yolu trafiğinde büyük bir düşüş yaşanırken, bu durum petrole olan talebi de azaltarak piyasaları alt üst etti.

Mart ayı sonunda Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı yüzde 7 değer kaybederek dolardan işlem görürken, Brent tipi uluslararası ham petrolün varil fiyatı da yüzde 13 düşerek dolardan alıcı buldu.

'de fiyatlar yüzde 66 düştü

Ortalamalar baz alındığında petrol fiyatları 'a oranla yüzde oranında değer kaybetti. Brent petrolün varili en son Haziran ayında 20 dolar seviyesine düşmüştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), ihraç ettiği ve dünyada daha fazla talep gören Brent tipi petrolün varil fiyatı, istatistiklerin tutulduğu yılından bu yana büyük iniş ve çıkışlara sahne oldu.

40'lı yılların sonuna kadar varil fiyatı 16 dolar olan Brent petrolü, 70'li yılların başına kadar dolar arasında seyretti. 70'li yıllarda hızla artan petrol fiyatları ortalama dolar arasında seyrederken 80'li yıllara gelindiğinde dolar arasında seyretti.

'de dolar ile tavan yaptı, 'de 20 dolara düştü

yılında 17 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, 'de dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz döneminde dolara kadar çıkarak (Haziran ) tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

ve arası son 10 yıllık dönem incelendiğinde ilk beş sene dolar arasında değişen Brent petrolünün varili, son 5 senelik dönemdeyse Eylül'ünde 75 dolara kadar çıksa da ortalama dolar arasında işlem gördü.

Petrol endüstrisinde Suudi Arabistan- Rusya çekişmesi

Suudi Arabistan'ın domine ettiği OPEC ülkeleri geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarından olan Rusya ile fiyat konusunda anlaşamayınca, azalan talep sonrası fiyatların daha düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan boyunca günlük ortalama 10 milyon varilin altında üretim yaparken şubat ayında bu oranı 13 milyon varile çıkaracağını açıklamıştı.

Petrol fiyatlarının piyasadaki talep azlığı sebebiyle önümüzdeki günlerde de düşük seyretmesi beklenirken, nisan ayında dünya genelinde günlük üretimin ise toplamda 25 milyon varil düzeyinde olması öngörülüyor.

Sıcak konu

hakkında fazla habere ulaşın

OPEC

Petrol fiyatları ’da yükselecek

Serdar &#;SKENDER / Mita&#; Civata Genel Müdürü

y&#;l&#;nda varili 20 dolar&#;n biraz üzerinde seyreden petrol fiyatlar&#;, 11 Temmuz 'de dolar de&#;erine ula&#;arak,  tarihin en yüksek de&#;erine ula&#;t&#;. Ard&#;ndan gerileme sürecine giren petrol  fiyatlar&#; bugün itibar&#;yla 80 dolarlar seviyesinde. ve y&#;llar&#; için sektörde olu&#;acak, fiyatlara dair raporlar aç&#;klayan Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank gibi kurulu&#;lar tahminlerini revize etmek durumunda kald&#;lar. Son iki y&#;lda  öngörüleri bir türlü tutturamayan &#;irketler, ham petrol varil fiyatlar&#;yla birlikte itibarlar&#;n&#;n da dü&#;ece&#;inden korkarak rapor haz&#;rlamaktan vazgeçmeye ba&#;lad&#;lar.

Küresel krizin yan&#;nda, petrol fiyatlar&#;n&#;n sürekli de&#;i&#;mesi sektörde uzun vadeli yorumlar&#;n yap&#;lamaz hale gelmesinde de etkili oldu. 2 Ocak 'de, &#;ran &#;slam Devrimi'nden 1 y&#;l sonra Nisan 'de petrol varil fiyatlar&#;n&#;n ,7 dolar olmas&#;n&#;n ard&#;ndan, petrolün tarihte ikinci kez fiyat&#;n&#;n dolar&#; geçti&#;i gün olarak tarihe geçti.

11 Temmuz'da petrol varil  fiyat&#; ,27 dolarla tarihin en yüksek seviyesine ç&#;kmas&#;n&#;n ard&#;ndan, aral&#;k  sonlar&#;na do&#;ru fiyatlar 50 dolar&#;n alt&#;na kadar geriledi. Eylül döneminde  petrol varil fiyatlar&#;, tekrar dolar&#;n alt&#;na indi. Ekim 'den itibaren petrol fiyatlar&#; sürekli bir biçimde dü&#;meye ba&#;lad&#;. &#;ubat 'da ise fiyatlar 30 dolar seviyesine kadar geri çekildi. May&#;s ay&#;ndan itibaren de art&#;&#; e&#;ilimine giren petrol varil fiyatlar&#;ndaki, kas&#;m ay&#;nda  80 dolar&#;n üzerine ç&#;karak y&#;l&#;n&#;n en yüksek seviyesine ç&#;km&#;&#; bulunuyor. Finansal kriz sürecinin devam etti&#;i y&#;l&#;nda petrol varil fiyatlar&#;n&#;n daha ne kadar yükselece&#;i ise tüm dünyan&#;n kaderini belirleyecek en önemli sorulardan bir tanesi.

Petrol fiyatlar&#;n&#;n 'da ki hareket yönünü belirleyebilmek için fiyatlar&#;n tarihsel geli&#;imini incelemek uygun olacakt&#;r.  

'teki Arap-&#;srail Sava&#;&#;'n&#;n ard&#;ndan OPEC (Petrol &#;hraç Eden Ülkeler  Birli&#;i) ambargosu ile petrol fiyatlar&#; 6 ayda 4 kat art&#;&#; gösterdi. 'te 1,80 dolar olan ham petrol, 'te 10 dolar oldu.

'da &#;ran &#;slam Devrimi'yle petrolün varil fiyat&#; 20 dolar&#;n üzerine ç&#;kt&#;.

'de Irak, &#;ran'a sald&#;rd&#;. Günlük petrol üretimi dü&#;ünce petrol 35 dolara yükseldi.

'da  petrol üretiminin artmas&#;yla ve petrol fiyat&#; 10 dolar&#;n alt&#;na indi.

'daki Körfez sava&#;&#;nda fiyat 40 dolar&#; a&#;t&#;. Kuveyt'in kurtar&#;lmas&#;yla fiyat 21 y&#;l&#;n en dü&#;ük seviyesine geriledi.

11 Eylül 'de ABD'ye yap&#;lan sald&#;r&#; sonras&#; petrol fiyatlar&#; yüzde 35 gerileyerek, 20 dolar seviyelerine indi.

'da, &#;srail'in Lübnan'a sald&#;r&#;s&#;yla petrol 78 dolara kadar yükseldi.

Ekim 'da, petrol 95 dolara kadar ç&#;kt&#;.

2 Ocak 'de fiyatlar dolar&#; a&#;t&#;.

11 Temmuz 'de spekülatif hareketlerle petrol ,62 dolarla petrol  tüm zamanlar&#;n en yüksek seviyesine ula&#;t&#;.

16 A&#;ustos'ta ABD ve Avrupa'da petrole olan  talebin dü&#;ece&#;i beklentileriyle fiyatlar dolara kadar geriledi.

16 Eylül 'de Lehman Brothers'&#;n iflas&#;yla patlak veren küresel finansal  kriz süreciyle birlikte petrolün varili yeniden dolar&#;n alt&#;na indi.

10 Ekim 'de dünya petrol talebinin son 15 y&#;l&#;n en dü&#;ük seviyesine inmesiyle, petrol fiyatlar&#;ndaki dü&#;ü&#; h&#;z kazanarak 75 dolar oldu.

Kas&#;m 'de, küresel finansal krizin etkisiyle petrol fiyatlar&#; 47 dolara kadar dü&#;tü.

&#;ubat 'da petrol fiyatlar&#; 30 dolar seviyelerine kadar geriledi.

May&#;s 'dan itibaren kademeli olarak artmaya ba&#;layan petrol varil fiyatlar&#;nda, Kas&#;m itibariyle 80 dolar seviyelerine kârda bir art&#;&#; oldu.   

y&#;l&#; sonuna kadar, petrol varil fiyatlar&#;n&#;n dolar aral&#;&#;&#;nda hareket etmesi bekleniyor. y&#;l&#;n&#;n ilk çeyre&#;inden sonra finansal krizin etkilerinin azalmas&#; ve geli&#;mi&#; ülke ekonomilerinin yeniden büyümeye ba&#;lamas&#;yla, petrole duyulan talebin art&#;&#;&#;, petrol varil fiyatlar&#;n&#;n da artmas&#;n&#; beraberinde getirecektir. Çok büyük ekonomik güce ula&#;m&#;&#;, emeklilik ve sigorta fonlar&#;n&#;n alt&#;n fiyatlar&#;ndaki spekülasyondan kazanm&#;&#; olduklar&#; paralar&#;, y&#;l&#;nda oldu&#;u gibi  petrolde de&#;erlendirmeleri  gündeme gelirse, petrol varil fiyatlar&#; vadeli i&#;lemler borsalar&#;nda ka&#;&#;t üzerinde h&#;zla artmaya ba&#;layacakt&#;r.  

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir