nas felak ihlas surelerinin turkcesi / İHLÂS Suresi, FELAK Suresi, NÂS Suresi Arapçası ve Türkçe okunuş metni.

Nas Felak Ihlas Surelerinin Turkcesi

nas felak ihlas surelerinin turkcesi

Felak Suresi ve Nas Suresi

Felak Suresinin Okunuşu

1- Kul e'ûzü birabbil felak
2- Min şerri mâ halak
3- Ve min şerri ğasikın izâ vekab
4- Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
5- Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresinin Okunuşu

1- Kul e'ûzü birabbinnâs
2- Melikinnâs
3- İlâhinnâs
4- Min şerrilvesvâsilhannâs
5- Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
6- Minelcinneti vennâs

Felak Suresinin Anlamı

1- De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
2- Yarattığı şeylerin şerrinden,
3- Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
4- o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
5- ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"

Nas Suresinin Anlamı

1- De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
2- İnsanların hükümdârına,
3- İnsanların ilâhına,
4- O sinsi vesvesecinin şerrinden.
5- O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
6- Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

Felak Suresi:

Nas Suresi:


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde Felak Nas sureleri için şöyle rivayet etmiştir;

"Resulullah (s.a.v.), bana, her namazın arkasından Muavvizeteyn'i (Nas suresi ve Felak suresi) okumamı emretti." (Tirmizi)

Felak Nas konusu

Felak suresi adını ilk ayete geçen ve "sabah" anlamına gelen "felak" kelimesinden almıştır. Kuran-ı Kerim'in son iki suresi olan bu surelere "Muavvizeteyn" (sığınma sureleri, şirkten uzaklaştıranlar) denmektedir. Felak Nas surelerinin mealine baktığımızda da; büyücülerin, haset edenlerin, karanlık gecelerin, cin ve insan vesvesecilerinin şerrinden Allah’a sığınılması anlatılmaktadır.

Nas suresi ise adını ilk ayetinde geçen "birabbinnâs" kelimesindeki "nas" kelimesinden almıştır. Nas, "insanlar" anlamına gelmektedir.

Ne zaman okunabilir

Bu surelere namaz sureleri olarak her namazda okunabilir. Bir kimse bu üç sureyi akşam, sabah ve uyumadan önce üçer defa, namazlardan sonra ve geceleri okuyabilir. Sıkıntılı anlarda okunabilir.

"Hz. Peygamber (sav) her yatağa girişinde İhlas Felak Nas surelerini üçer defa okur ve her defasında avucuna üfürerek bedenine sürerdi. Ayrıca hasta olduğunda da Felak Nas surelerini okuyup üzerine üflerdi." (Buhari)

İmâm-ı Rabbâni; ‘Sıkıntılı zamanlarda dört kul’leri yani; kafirun, İhlas, Felak ve Nas surelerini çok okumalıdır’ buyurmuştur.

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

rabbi yessir

İHLAS FELAK NAS SURESİ OKUNUŞU - FELAK NAS DUASI ANLAMI (GUL E’UZU BİRABBİ)

İhlas sûresi, Allah'ı anlatmaktadır. Felak Nâs sûrelerinde ise; yaratıkların, karanlık gecelerin, büyücülerin, haset edenlerin, insanların göğüslerine kötü düşünceler fısıldayan cin ve insan vesvesecilerinin şerrinden insanların ilahı, meliki ve Rabbi olan Allah'a sığınılması tavsiye edilmektedir. Peki Nas Felak sureleri neden inmiştir, Felak Nas surelerinin fazileti nedir? soruların cevabını ve Felak Nas suresi Arapça yazılışı ve okunuşu, Nas Felak sureleri anlamı ve önemini haberimizde bulabilirsiniz.
İHLAS FELAK NAS SURELERİNİN FAZİLETİ NEDİR?
Felak, Nas ihlas sureleri hakkındaki hadisi şeriflerden Peygamber Efendimizin bu surelere verdiği önemi ve her türlü kötülükten görünen ve görünmeyen musibetlerden büyücülerin, karanlığın, kıskançların, haset edenlerin şerrinden cin ve insan olan şeytanların şerrinden bu surelerle Allah’a sığınmanın önemini anlıyoruz.
Peygamberimiz (a.s.), sahabeden Abdullah ibn Hubeyb’e, "Akşam ve sabah olunca İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini üçer kere oku, onlar her şeye karşı sana yeter." buyurmuş (Tirmizî, Deavat, 117)
Sahabeden Ukbe b. Amir, Hz. Peygamber (s.a.s.), bana her namazın arkasından Felak ve Nâs surelerini okumamı emretti” demiştir. (Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'ân, 12; Ebu Dâvûd, Salât, 361)
Peygamberimizin eşi Hz. Ayşe (r.a.) diyor ki: “Hz. Peygamber (s.a.s), her gece yatağa girdiği zaman iki elinin avucunu bir araya getirir, sonra ellerinin içine üfler ve kul hü vallâhü ahad, kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur, sonra elleriyle elini, yüzünü ve vücudunun ulaşabildiği yerlerini mesh eder ve bunu üç defa yapardı.” (Ebu Dâvûd, Edeb, 107)

Hz. Âişe (r.anhâ) Validemiz şöyle anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) yataklarına girdiklerinde ihlâs ve Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûrelerini okuyarak ellerine üfler ve sonra da bunları yetişebildikleri kadar vücûdlarının her tarafına sürerlerdi. Hz. Peygamber (s.a.v.) son hastalıklarında kendileri yapamadıklarından bunu benim yapmamı istediler.
Peygamberimiz (s.a.s), ashabına, “Sizden biriniz her gece Kur’ân’ın üçte birini okumaktan aciz olur mu? Buyurmuş, bu, onlara zor gelmiş ve ey Allah’ın Resûlü! Hangimizin buna gücü yeter? Demişlerdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s), Kul hu vallâhü ahad Allahü’s-samed, Kur’ân’ın üçte biridir” buyurmuştur.” (Buharî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13)
Hz. Peygamber sahâbeden Ukbe b. Âmir’e şöyle buyurmuştur: “Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbi’l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi’n-nâs” (Müslim, “Müsâfirîn”, 264).
Muaz b. Abdullah (r.a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Peygamberimiz (s.a.v) buyurdu:
“Her akşam ve sabah üçer defa Kulhüvallahü ehad sûresiyle Nâs ve Felâk sûrelerini oku, seni her türlü tehlike ve zarardan korumaya yeterli olur.” (Ebu Davud, Edeb, 101; Nesaî, İstiâze 1; Tirmizi, Daavat, 117)

İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Şeytan insanoğlunun kalbinin üzerinde tünemiş vaziyette bekler. Allah'ı zikredince siner, çekilir, gaflet etse vesvese verir."
Buhârî, Tefsir, Kul eûzu bi-rabbi'n-nâs 1.
FELAK VE NAS SURELERİ NEDEN İNMİŞTİR?
Peygamber efendimiz(sav)'e Yahudiler tarafından yapılan büyünün bozulmasına karşılık Felak ve Nas sureleri birlikte nazil olmuşlardır. Müfessirler demişlerdir ki: Rasulullah’a (sav) hizmet eden yahudi bir çocuk vardı. Yahudiler ona yaklaştılar ve ondan Rasulullah’ın(sav) baş tarağını ve tarağın dişlerinden bir miktar alıncaya kadar ayrılmadılar. O da onları aldı ve onlara verdi. Onlar da Rasulullah’a sihir yaptılar. Yahudi Lebid ibnul-A’sam bu işi üzerine aldı. Sonra adına ‘Zervan’ denilen Beni Zurayk kuyusunda o sihri gizledi. Bu sebeple Rasulullah(sav) hastalandı. Başının saçları yayıldı ve saçıldı. Bu, altı ay devam etti. Hanımları ona gidiyolar, fakat o, hanımlarına gitmiyordu. Rasulullah(sav) erimeye başladı. Başına geleni de bilmiyordu.

Bir gün uyurken ansızın ona iki melek geldi. Birisi baş tarafına, diğeri de ayak tarafına oturdu. Baş tarafına oturan dedi ki: “Bu adama ne oluyor?” Diğeri de: “Tubbe yapıldı.” dedi. Öbürü: “Tubbe nedir?” diye sordu. Diğeri de : “Sihirdir.” dedi. Öbürü: “Ona kim sihir yapmış?” dedi. Diğeri: “Yahudi Lebid ibnul-A’sam” diye cevap verdi. Sordu ki: “Ne ile sihir yapmış?” O da: “Saç tarağıyla.” dedi. “O nerededir?” diye sordu. Diğeri: “Zirvan kuyusunda su çekilirken ayak basılan taşın altında hurma çiçeğinin kabuğuna sarılı.” dedi.

Rasulullah(sav) uyandı ve buyurdu ki: “Ey Aişe, anladın mı? Allah-u Teala bana hastalığımı haber verdi.” Sonra Ali, Zübeyr ve Ammar bin Yasir’i gönderdi. Bu kuyunun suyunu boşalttılar. Sanki su, bekletilmiş üzüm gibiydi. Sonra taşı kaldırdılar ve hurma çiçeğini kabuğuna çıkardılar. Bir de baktılar ki, Rasulullah’ın(sav) tarağı ile tarağının dişleri ve bir de o hurma çiçeğinin kabuğunda kendisinde on bir düğüm bulunan bağlanmış ve iğne ile birbirine geçirilip batırılmış bir ip var. Bunun üzerine Allah teala muavizeteyn surelerini indirdi. Rasulullah(sav) her bir ayeti okudukça bir düğüm çözüldü. Rasulullah(sav) rahatladı. Son düğümler de çözülünce Rasulullah(sav) sanki bağlandığı bir ip etrafından çözülmüş gibi rahatladı. (Buhari, Tıbb: 5766; Müslim, Selam: 44/2189; Beyhaki, Delailu’n-nübüvve; Vahidi, Esbab-ı Nüzul; Suyuti, Esbab-ı Nüzul Lübab-ı Nükul)

Enes bin Malik dedi ki: “Bir Yahudi Rasulullah’a(sav) bir şeyler yaptı. Bundan dolayı da ona çokça acı isabet etti. Sahabeler onun yanına gelince ona bir şeylerin olduğunu anladılar. Cibril de kendisine Muavizeteyni indirdi. Rasulullah(sav) bu ikisi ile Allah’a sığındı. Bundan sonra da ashabına sıhhatli olarak çıkmış oldu.
İHLAS FELAK NAS SURESİ ARAPÇA YAZILIŞI VE OKUNUŞU

İHLAS FELAK NAS SURESİ ANLAMI

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

Nas ve Felak Sureleri, insanın başına gelebilecek her tür kötülükten korunabilmesi için okunan surelerdir. Nas kelimesi "insanlar" anlamına gelirken, Felak kelime ise "sabah aydınlığı" demektir..

Nas Suresinin Türkçe Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbinnâs
  2. Melikinnâs
  3. İlâhinnâs
  4. Min şerrilvesvâsilhannâs
  5. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
  6. Minelcinneti vennâs

Felak Suresinin Türkçe Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbil felak
  2. Min şerri mâ halak
  3. Ve min şerri ğasikın izâ vekab
  4. Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
  5. Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)Felak ve Nas Suresi Türkçe Anlamı 

Nas ve Felak surelerinin konusu genel olarak başımıza gelecek tüm kötülüklere karşı Allah'a sığınmak ve O'nun yarattıklarının şerrinden bizi korumasını istemektir. Gerek kötü kalpli cinlerden, gerek şeytandan gerekse haset eden insanlar için yalnız Allah'a sığınmamız gerektiği anlatılmaktadır. Çünkü gökyüzünü ve yeryüzünü, ikisi arasındaki her şeyi Allah yaratmıştır. Allah birdir ve tektir. Tüm kötülüklerden bizi koruyan da Allah'tır. 

Felak ve NasSuresi Anlamı ve Önemi Nedir? 

Bu dünyada edindiğiniz nimetler için yalnız Allah'a hamd ve şükrederiz. Allah, yarattığı alemdeki her şeyi çevrelemiş, sarmış ve idare etmektedir. Sığınacak tek makam da O'nun makamıdır. Nas ve Felak sureleri de hem gelecek tüm kötülüklerden korunmak hem de bu kötülükler karşısında yalnız Allah'a sığınmak gerektiğini vurgulamaktadır.

Felak ve Nas Suresi Kaç Ayet ve Ne Zaman İndirildi? 

Nas Suresi 6, Felak Suresi ise 5 ayetten oluşmaktadır. Surelerin her ikisi de Mekke döneminde indirilmiştir. Her iki sure de 30. cüzün içerisinde yer alır. Kur'an-ı Kerim'in son sayfasında bulunur. Felak Suresi iniş sırasına göre 20. sırada iken Nas Suresi ise 21. sırada yer almaktadır. 

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)Felak ve Nas Suresi Okumanın Faydaları Nelerdir? 

İki sure de bizlere sinsice vesvese veren şeytanın, kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden korunabilmemiz için yalnız Allah’a sığınmamız gerektiğini söyler. Bizi yaratan Allah, ayrıca bizi devamlı olarak gözlemekte ve korumaktadır. İnsan kendini yalnız, kimi zaman çaresiz hissettiğinde ya da vesveselere kapıldığında da bu sureleri Türkçe ya da Arapça okuyabilir.

Felak ve Nas Suresi Abdestsiz Okunur mu? 

Kur'an-ı Kerim abdest alınıp temizlenmeden okunmamalıdır. Kur'an-ı Kerim'e dokunarak okuyacaksanız mutlaka temizlenmeniz yani abdest almanız gerekmektedir. Fakat Nas ve Felak sureleri kolay ezberlenebilen ve her an okuma ihtiyacı hissedebileceğiniz surelerdir. Bu yüzden kendinizi kötü hissettiğiniz anlarda ya da genel olarak kötülüklerden korunmak için istediğiniz zaman Nas ve Felak Surelerini ezbere ya da bir yere yazarak abdest almadan okuyabilirsiniz.

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)Felak ve Nas Suresi Hikmeti ve Sırları Nelerdir? 

Nas ve Felak sureleri içinde yaşadığımız alemi ve bu alemin sırlarını bizlere göstermektedir. İnsanın bilgisi yaşadığı alemde metafiziksel alanda oldukça sınırlıdır. Fakat Nas ve Felak sureleri okunarak insanlar korku ve panik anlarında Allah'a sığınabilirler. Allah, insana şah damarından daha yakındır ve koruyup gözeten de yalnız O'dur.

Felak ve Nas Suresi Ne Zaman ve Neden Okunmalıdır? 

İnsanı kötülük yapmaya iten şeytan ve bir başka alemde yaşadığını bildiğimiz cinler gözle görülmeyen varlıklar olarak kabul edilmektedir. Diğer yandan cinlerin de insanların da arasında "kötü" diye nitelendirdiğimiz kimseler vardır. Kötülerin şerrinden ve hasetinden korunmak isteyen ve bunlardan korkan kişiler Nas ve Felak surelerini istedikleri zaman yer fark etmeksizin okuyabilirler. 

Nas ve Felak sureleri genelde sesli bir şekilde okumalıdır. İnsan korku ve kaygı halinde iken okunduğu takdirde kendini çok daha huzurlu hissedecektir. Nas ve Felak sureleri tesirli sureler olarak bilinmektedir. Gece vakitlerinde çöplerin yanından geçerken ya da banyoda temizlenirken okunmalıdır. Bu sureler okunduğunda Allah, kişiyi görünen ve görünmeyen her tür tehlike ve kötülükten korumaktadır. 

Nas Felak Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı: Nas Felak Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)Felak ve Nas Suresi Ne Anlatıyor? 

Allah, karanlığı aydınlığa çeviren yegane yaratıcıdır. Gece ve gündüz yalnız onun emrindedir. Felak suresinde "Sabahların Rabbine sığınırım" ifadeleri ile açıkça belirtilmiştir. O'nun yarattığı her tür varlığın şerrinden, gece çöktüğünde gecenin şerrinden, büyü yapan kimselerin yaptığı büyülerden, kıskançlığa kapılan insanların şerrinden korunmak için Felak Suresi okunmaktadır.

Nas Suresi ise ilk ayetinde; insanların ve tüm alemlerin Rabbi olan Allah'a sığınmamız gerektiği belirtilmiştir. Gizlice insanların kalplerine vesvese veren şeytan, kimi zaman bir cin, kimi zaman bir insan vesilesiyle bize kötülük edebilir. İşte bu türden kötülüklere karşı Allah'a sığınmamız gerektiği belirtilmiştir. Allah bizleri her tür kötülükten korur.

FELAK VE NAS SURESİ DİNLE (DİYANET MEALLİ)

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır