teog kalktı mı / TEOG Kalktı, Soru(n)ları Kaldı - Tansu Pişkin - bianet

Teog Kalktı Mı

teog kalktı mı

kaynağı değiştir]

kaynağı değiştir]

Sınav Sonuçlarının Hesaplanması[değiştir

TEOG nedir? TEOG kalktı mı?

Haberin Devamı

Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapıldı ve o günlerde sınav yapılan okullarda ders işlenmedi.

Sınavlarda yöneltilen çoktan seçmeli (4 seçenekli) sorularda, yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemedi.

Ortak sınavların orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi öngörülmektediydi.

TEOG sisteminin eğitim öğretim yılında kaldırılmasına karar verilmiştir.

TEOG'DA PUAN SİSTEMİ NASIL İŞLENDİ?

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Bu süreçte öğrencilerin puanları tam puan üzerinden yapılmıştır.

Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı, Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılmasını kapsamıştır.
Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanmıştır.
Bu süreçte puanlama tam puan üzerinden yapılmıştır.

TEOG yerleştirme puanı ise öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanının toplanmasıyla meydana gelmiştir.

Haberin Devamı

Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilmiştir.

Burada puanlama tam puan üzerinden yapılmıştır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılmıştır . Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri, puan esasına göre değerlendirilmiş ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilmiştir.

TEOG KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz eğitim öğretim döneminde TEOG sınavının uygulanmayacağını aktardı. Bakan Yılmaz, hangi sistemin geleceği sorusu üzerine ise 'Üzerinde bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Çıkan kararı da milletimize sunacağız. Özü şu, hiç kimsenin kaygılanmasına gerek yok.' diye konuştu.

TEOG kaldırıldı: İşte Türkiye'nin 'TEOG' tarihi!

Yaklaşık milyon öğrencinin katıldığı TEOG sınavı kaldırıldı.
&#x;brahim Can, Yasemin Asan, Doğukan GezerYeni Şafak
TEOG kaldırıldı mı, kaldırılacak mı sorusu gündeme gelirken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili merak edilenlere son noktayı koydu. TEOG'un bu yıl yapılmayacağı açıklandı. TEOG'un kaldırılmasıyla birlikte akıllara daha önce yapılan LGS, OKS ve SBS geldi. Türkiye'nin liseye girişte kullandığı farklı sınav sistemlerini derledik, TEOG'un dikkati çeken yanlarını karşılaştırdık.

AK Parti hükümetleri döneminde liseye girişlerde ilk değişiklik yılında yapılarak LGS'den Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na (OKS) geçildi. yılında ise 6, 7 ve 8'inci sınıflar için Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi.

'da SBS'nin sadece 8'inci sınıflarda yapılmasına karar verildi. 'te ise tamamen kaldırıldı.

İNFOGRAFİK: Türkiye, yarım asırlık süredir TEOG benzeri sınavlara tanıklık ediyor.n(İnfografik: Emir Ece)

Nabi Avcı açıklamıştı

'da SBS'nin sadece 8'inci sınıflarda yapılmasına karar verildi. 'te ise tamamen kaldırıldı. 'te dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sisteme geçildiğini açıkladı. O yıldan itibaren öğrenciler Temel Eğitimden Ortaoöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında her sene sınavlara girmeye başladı.

ARŞİV: Nabi Avcı, yeni sınav sistemi olacak TEOG'u açıklıyor.

Yeni sistem hakkında bilgi veren Avcı şunları söylemişti:

"Bir okulun değerlendirme kriterleriyle, bir okulun değerlendirme kriterleri birbirini tutmuyor. Bunun çok kibar bir ifadeyle, büyük öğretmen camiasını rencide etmeyecek bir ifadeyle söylemek gerekirse, öğretmenlerin not verirken bazılarına çok cömert, bazılarına daha tutumlu olabildiklerini, bu yüzden öğrencilerin notlarında bir standart oluşmadığını, bu yüzden o notların daha sonraki değerlendirmelerde kullanılamadığını görmüşüz. Şimdi bu sınavlardan bazılarını, yani bazılarını Matematik, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler’den sene içerisinde okullarda yapılan sınavlardan bazılarını, birer tanesini merkezden yapalım, Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz yapalım. Gerek sınavın hazırlanışını, uygulanışını, değerlendirilişini biz üstlenelim. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz denetleyelim. Böylece standart, daha adil, genel bir not havuzumuz oluşsun. Öğrencilerin notlarında bir standardizasyon bu yolla sağlanmış olsun. Bunları biz daha sonra farklı amaçlarla, okula girişlerde, okul tercihlerinde kullanabilelim. Bunun çalışmasını yaptık, yapıyoruz."

  • Kısaca TEOG
  • Öğrenciler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden okullarında sınavlara giriyordu. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılıyor ve o günlerde okullarda ders işlenmiyordu. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçenekliydi. Ayrıca, yanlış cevap sayısı doğru cevapları etkilemiyordu.
  • Olağanüstü haller ve özel durumlar nedeniyle sınavlara giremeyen öğrenciler için daha önceden belirlenen tarihlerde mazeret sınavı yapılıyordu.
  • Yıl sonu puanı, ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı ile birlikte yerleştirmeye esas puan hesaplanarak öğrencinin hangi liseye girebileceği belirleniyordu.

TEOG'un ekonomik boyutu dikkatleri çekecek düzeyde. Sınavda başarıyla sonuç almak isteyen öğrenciler için veliler özel dersler ve takviye eğitim setleri satın almak durumunda kalıyor. Bu harcamanın aile bütçesinde büyük yer tutması da en önemli hususlardan biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda TEOG'un kaldırılmasına ilişkin düşüncelerini paylaşırken 'ekonomi' unsuruna da işaret etti. Erdoğan, TEOG'un kaldırılmasının aileleri ekonomik anlamda da rahatlatacağını ifade etti.

İNFOGRAFİK: TEOG'un öğrenciler üzerinde uyguladığı stresin yanı sıra veliler üzerindeki ekonomik baskısı büyük oranda. (İnfografik: Emir Ece)

TEOG kapsamındaki sınav için aileler etüt merkezlerine yönelirken, düzenlemelere rağmen kayıt ücretleri 3 ila 4 bin lira arasında oluyor. Öte yandan özel derslerde harcamalar daha yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Özel ders fiyatları, bir düzenleme olmadığı için değişiyor.

  • Saat başı ders ücretleri
  • Matematik TL
  • Türkçe TL
  • Fen bilimleri TL
  • Tarih TL
  • İngilizce TL

TEOG'da öğrencinin her dersten haftada bir saat özel ders alacağı planlamada ortalama yıllık maliyet 22 bin liraya çıkabiliyor.

Kitaplar da harcama kalemlerinin en önemli diğer unsuru. Gerek konu anlatımları gerekse deneme testleri için veliler çocuklarına çok sayıda kitap almak durumunda kalıyor. Fiyatları yayıncı ve çalışma kapsamına göre değişirken, her bir kitabın 10 ila 50 TL arasında olduğu görülüyor.

Sanal gerçeklik gözlükleri TEOG'a da uyarlanmış. Hazırlanan setler, öğrencileri evlerindeyken sınıf ortamına sokuyor. TL'den başlayan bu setler, TL'ye kadar yükselebiliyor.

Nakil de masraf

TEOG’la birlikte tüm öğrencilerin merkezi olarak puan üstünlüğü ve tercihe göre yerleştirilmesi yapıldığından, her yıl binlerce öğrenci herhangi bir okula yerleştirilemiyor ve zorunlu olarak açık liseye aktarılıyor. Buna ilaveten öğrenciler ilk yerleştirildikleri okuldan memnun olmadığından, farklı okullara kayıt olmak için birkaç hafta nakil süreçleri ile uğraşmak zorunda kalıyor. yılında 1,1 milyon öğrencinin yaklaşık bininin nakil talebinde bulunmuş olması, yerleştirme sistemindeki yaygın memnuniyetsizliği gösteriyor. Ayrıca sistemdeki başarı sıralaması nedeniyle kendi mahallesinde bulunan liseden ciddi hiçbir farkı bulunmayan başka bir liseye giden öğrencilerin ailelerine ekstra masraflar çıkıyor.

Eğitim Uzmanı Gökhan Yücel, funduszeue.info'a yaptığı açıklamada TEOG'un yerine oluşacak sistemde çizilmesi gereken yol haritasına işaret etti. Öğrencilerin zamanın ihtiyacı ışığında yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, TEOG'un kaldırılması kararının bu anlamda cesur bir adım olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatif aldığını belirtti.

Gökhan Yücel, Eğitim Uzmanı.

Yücel'in açıklamaları şöyle:

  • "TEOG hakkında ne tür analiz yaparsanız yapın ister pedagojik ister SWOT, ister ekonomik, ister psikolojik kaldırılmasının doğru olduğu sonucuna varılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız eğitim ve kültür konusuna her fırsatta özel vurgu yapıyor. TEOG konusundaki kararı ve yeni müfredatı bu vurgudan ayrı düşünmek imkansız. Ülkemizin koyduğu hedeflerin en yakın zamanda gerçekleşmesi için yeni bir safhaya geçtik.
  • "Cumhurbaşkanımız inisiyatif aldı"
  • Çocuklarımızı birbiriyle yarıştırarak bunu başaramayız. Çocuklarımızı zamanın ihtiyacı ışığında yetiştirmeliyiz. TEOG kararı bu sürecin en kararlı ve cesur adımlarından birisi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu inisiyatifi aldı, sınav çilesini gençliğimizin ve ailelerin sırtından bir yük ve endişe olmaktan çıkardı. Şimdi yine kendisinin hayata geçirebileceği birşey var. Ülkemizin eğitim modelini yeniden ve ülke ihtiyaçları doğrultusunda tasarlamak. Aceleye lüzum yok. Adım adım gidelim. İyi stratejik vizyon çizelim. Bunu gerçekleştirebilecek doğru platformun oluşması hususunda kendisinin inisiyatifi ve kararlığına gereksinim var. 'Peki şimdi ne olacak' diyerek aslında her şeyi eleştirmek için fırsat kollayanlara meydan verilmeden soğukkanlı ancak kararlı şekilde yol haritası belirlenmeli."

Türkiye'de yaklaşık yarım asırdır süren liselere giriş için sınav koşulu, Avrupa'nın birçok ülkesinde ise uygulanmıyor. Eğitim çerçevesi olarak farklı bir süreci işleten Avrupalı eğitim kurumları genel olarak 'sınavsız' geçiş yönünde uygulamalara imza atıyor.

TEOG'un kaldırılmasına yönelik MEB birim yetkilileri bir araya geldi. MEB yetkilileri toplantıda, Türkiye'ye en yakın sistem olan Almanya eğitim sistemini de tartıştı.

Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın hiçbir ülkesinde TEOG gibi bir sınav uygulanmıyor.

Almanya'da eğitim sisteminde ilkokuldan ortaokula geçişlerde öğrenci okuldan tavsiye mektubu alıyor. O yazıda hangi okula geçmesinin uygun olduğu belirtiliyor. Öğrenci başarılı ise Gymnasium (lise)-Empfehlung (Gymnasium-Önerisi) alıyor. Veliler çocuklarını tavsiye mektubu ile okula yazdırılabiliyor. Başarılı olmayan öğrencilere ise Realschule-Empfehlung'a gidiyor. Realschule (ortaokul)-Empfehlung tavsiyesi almış bir öğrenciyi veli, Gymnasium'a yazdırmak isteyebilir, okula kayıt yaptırıp yaptırmamak okul müdürünün takdirine bırakılıyor. Almanya'da merkezi sınav bulunmuyor. Almanya'da 4. sınıf karnesi etkin. Öğretmenler, öğrencilerin notlarına göre tavsiye mektubu veriyor. İlkokul öğretmeni 'bu çocuk üniversite okumaz' diye mektup yazarsa öğrenci baştan Hauptschule'ye (esas okul) gidiyor.

Almanya'da liseden üniversiteye geçişte sınav yapılıyor. Her okul aynı sınavı gerçekleştiriyor. Sınav sonucu ile de üniversiteye yazılıyor.

Ahlak notu var

Almanya eğitim sisteminde öğretmenlerin rolü ve gücü büyük. Almanya'da ilk ve ortaokullarda "kopfnote" (ahlak notu) verilmeye başlandı. Öğretmene saygı, öğrencilerin kendi arasında birbirlerine saygı gibi davranış biçimleri ahlak notunda önemi bulunuyor. Ahlak notu çocuğun sosyal yeteneğini ortaya koyuyor.

Alman eğitim sistemi nasıl işliyor?

Tavsiye mektubu ile öğrenci yönlendiriliyor. Çocuklar devam edecekleri okul modelini anne-babalarıyla, öğretmenleriyle, okuldaki başarı durumlarına uygun okul modeli seçiyor.

  • Almanya'da uygulanan üç farklı sistem şöyle:
  • Haupschule(esas okul): Yaklaşık olarak öğrencilerin 3/1 bu okullara gidiyor. 9. veya sınıfı bitirenler meslek öğrenimine başlar. 18 yaşına kadar meslek öğrenirler. Burayı bitirenler önceden belirlenmiş işyerlerinde çıraklık kurslarına katılırak uzmanlaşırlar.
  • Realschule(ortaokul): Bu okullar Haupschule ile lise arasında yer alır. sınıfa kadar 6 yıl sürer. Bu okulu bitirenler meslek okuluna veya meslek lisesine girer.
  • Gymnasium(Lise): Almanya'nın geleneksel üst düzey ortaöğretim kurumudur. sınıfa kadar devam eder. Lise diploması bilimsel yüksek okullara girme olanağı sağlar.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle, eğitim-öğretim yılından uygulanmaya başladı.

Bu sisteme göre öğrenciler 6 tane dersten okullarında sınavlarına giriyor ve not ortalamalarına göre liseye giriş hakkı kazanıyordu.

  • "Şunu kabul etmek lazım, ideal olan şey, ortaöğretime geçiş sürecinde, ilkokul, ortaokul çağındaki çocukları, herhangi bir sınav baskısı ile baskılamadan, bir stres altına sokmadan lise eğitimine devam etmesini temin etmek. İdeal olan bu. Ama Türkiye'nin kendine özgü koşulları, lise sayısının fazlalığı, liseler arasındaki eğitim anlamındaki kategorileştirme gibi faktörler göz önünde bulunduğunda Türkiye, kendi öznel koşulları itibarıyla böyle bir sınav süreci çözüm olarak üretmiş. Ama bu ideal ve doğru çözüm değil.
  • Sayın Cumhurbaşkanımızın 'ten beri talimatları bu yönde. Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık.”

Son olarak TEOG sınavı ile ilgili karar verildi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yapılmayacağını açıkladı. Bakan Yılmaz, "Bize güvenin. Kimsenin kaygılanmasına gerek yok" dedi.

funduszeue.info Gündem Servisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte gündeme gelen 'TEOG kaldırılmalı mı?' sorusunu okurlarıyla paylaştı. Twitter üzerinden başlatılan ankette 'evet' ve 'hayır' seçenekleri yöneltildi. Kısa sürede yaklaşık iki bin kişi oy kullanırken, yüzde 65'le 'evet' önde geldi. 'Hayır' seçeneği de yüzde 35'te kaldı.

📕✏️📐 TEOG kaldırılmalı mı?

— Yeni Şafak Gündem (@YS_Gundem) 18 Eylül

Sosyal medya üzerinden görüşlerini bildiren vatandaşların genelinde benzer düşünceler hakim. Çok sayıda veli ve öğrenci sınavın kaldırılması görüşünde. Öğrenciler üzerinde stres oluşturan ve velileri de olumsuz etkileyen sürecin, yerini sınavsız girişe bırakması isteniyor.

TEOG kaldırıldı: İşte Türkiye'nin 'TEOG' tarihi!
Kartı paylaşın

sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası