peygamber efendimiz nasıl oruç tutardı / Peygamber Efendimiz 3 gün orucunu açamadığı oldu mu? | Sorularla İslamiyet

Peygamber Efendimiz Nasıl Oruç Tutardı

peygamber efendimiz nasıl oruç tutardı

Peygamberimiz Ramazanda Ne Yapardı?

  • Hz. Muhammed sahur ve iftarda ne yer, neler yapar, ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu? İşte hadisler ışığında, sahabelerin gözlemleriyle, Hz. Muhammed (sav)'in Ramazan'ı&#;

    Hz. Muhammed sahur ve iftarda ne yer, neler yapar, ne gibi ibadetlerle meşgul olurdu? İşte hadisler ışığında, sahabelerin gözlemleriyle, Hz. Muhammed (sav)'in Ramazan'ı&#;

  • Allah'ın resulü efendimiz (sav) hayatı boyunca hep sosyal bir insan olmuştur. Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı.

    Allah'ın resulü efendimiz (sav) hayatı boyunca hep sosyal bir insan olmuştur. Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı.

  • Allah Resulü, diğer müminleri de hasta ve akraba ziyaretlerine teşvik ederdi. Özellikle Ramazan ayında fakirlere yapılacak yardım, fitre ve zekat konularında tavsiyelerde bulunurdu

    Allah Resulü, diğer müminleri de hasta ve akraba ziyaretlerine teşvik ederdi. Özellikle Ramazan ayında fakirlere yapılacak yardım, fitre ve zekat konularında tavsiyelerde bulunurdu

  • Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.

    Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.

  • Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti. İftar ve sahurlarda, bolluk içinde ziyafetler tertip edilen günümüzde bu işin sağlık yönünü de hatırlatıyoruz.

    Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti. İftar ve sahurlarda, bolluk içinde ziyafetler tertip edilen günümüzde bu işin sağlık yönünü de hatırlatıyoruz.

  • Riyazü-s Salihin adlı hadis kitabında yer alan bir hadiste de Resulullah (sav) müminlere nasıl yemek yenilmesi gerektiğini anlatırken özetle, &#;Mide üçe ayrılmalı: bir bölümü yemek, bir bölümü su için olmalı. Son bölüm ise boş kalmalı&#; diyor.

    Riyazü-s Salihin adlı hadis kitabında yer alan bir hadiste de Resulullah (sav) müminlere nasıl yemek yenilmesi gerektiğini anlatırken özetle, &#;Mide üçe ayrılmalı: bir bölümü yemek, bir bölümü su için olmalı. Son bölüm ise boş kalmalı&#; diyor.

  • Peygamberimiz, Ramazan ayında ibadetlerini de aşırı arttırmazdı. Teravih namazlarını yalnız veya cemaatle kılardı. Ramazan ayının son on gününde ise evinin ahalisini gece ibadeti için uyandırırdı.

    Peygamberimiz, Ramazan ayında ibadetlerini de aşırı arttırmazdı. Teravih namazlarını yalnız veya cemaatle kılardı. Ramazan ayının son on gününde ise evinin ahalisini gece ibadeti için uyandırırdı.

  • Sahura kalkmayı ihmal etmezdi, ve sahur ile ilgili &#;Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır&#;. (Buharî, Savm, 20). buyurmaktadır. Efendimiz s.a.v her gün kuran-ı kerim okurdu.

    Sahura kalkmayı ihmal etmezdi, ve sahur ile ilgili &#;Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır&#;. (Buharî, Savm, 20). buyurmaktadır. Efendimiz s.a.v her gün kuran-ı kerim okurdu.

  • İbn Abbas anlatıyor: &#;Hz. Peygamber(a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı. Hz. Cebrail ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi. (Buharî, Savm, 7). ( bk. sorularla İslamiyet)

    İbn Abbas anlatıyor: &#;Hz. Peygamber(a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı. Hz. Cebrail ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi. (Buharî, Savm, 7). ( bk. sorularla İslamiyet)

  • Sahur Hz. Peygamber, bir Ramazan gününü mutlaka sahur yaparak başlatırdı. Sahur yapmanın faziletine ve bereketine dair Hz. Peygamber bir hadisinde &#;Bizim orucumuzla Ehl-i Kitap'ın [Yahudi ve Hristiyanlar] orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir&#; buyurarak sahuru, Müslümanlar için ayırt edici bir özellik olarak funduszeue.info Peygamber'in sahur yemeğinde zaman zaman misafir bulundurduğunu da çeşitli hadislerden öğreniyoruz. Hz. Peygamber'in sahurla ilgili önemli bir uygulaması da sahur yemeğini geciktirmesi ve bunu tavsiye etmesidir.

    Sahur Hz. Peygamber, bir Ramazan gününü mutlaka sahur yaparak başlatırdı. Sahur yapmanın faziletine ve bereketine dair Hz. Peygamber bir hadisinde &#;Bizim orucumuzla Ehl-i Kitap'ın [Yahudi ve Hristiyanlar] orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir&#; buyurarak sahuru, Müslümanlar için ayırt edici bir özellik olarak funduszeue.info Peygamber'in sahur yemeğinde zaman zaman misafir bulundurduğunu da çeşitli hadislerden öğreniyoruz. Hz. Peygamber'in sahurla ilgili önemli bir uygulaması da sahur yemeğini geciktirmesi ve bunu tavsiye etmesidir.

  • Niyet Hz. Peygamber'in oruç tutarken vazgeçmediği uygulamalardan birisi de oruca niyet etmesidir. Niyet edilmeden tutulan hiçbir orucun, oruç sayılmayacağını beyan etmiştir. Ayrıca sahura kalkmanın da oruca niyet sayılacağı belirtilmekte

    Niyet Hz. Peygamber'in oruç tutarken vazgeçmediği uygulamalardan birisi de oruca niyet etmesidir. Niyet edilmeden tutulan hiçbir orucun, oruç sayılmayacağını beyan etmiştir. Ayrıca sahura kalkmanın da oruca niyet sayılacağı belirtilmekte

  • İmsak-İftar Arası Hz. Peygamber'in, oruçlu olduğu günlerde günlük işlerini ve diğer ibadetlerini aksatmadığını kaynaklar bize aktarıyor. Ancak Ramazan günlerinde müminleri, sözgelimi gıybet ve yalan söyleme gibi, bazı konularda her zamankinden daha çok uyardığını şu hadisinden öğreniyoruz: &#;Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa, onun yeme-içmesini bırakmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur.&#;

    İmsak-İftar Arası Hz. Peygamber'in, oruçlu olduğu günlerde günlük işlerini ve diğer ibadetlerini aksatmadığını kaynaklar bize aktarıyor. Ancak Ramazan günlerinde müminleri, sözgelimi gıybet ve yalan söyleme gibi, bazı konularda her zamankinden daha çok uyardığını şu hadisinden öğreniyoruz: &#;Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa, onun yeme-içmesini bırakmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur.&#;

  • Hz. Peygamber'in imsak ve iftar arası en çok dikkat ettiği hususlardan biri de bedensel temizlik&#; Ağız ve diş temizliği için misvak kullandığını, ayrıca sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan aylarında serinlemek için başına su döktüğünü hadislerden öğreniyoruz.

    Hz. Peygamber'in imsak ve iftar arası en çok dikkat ettiği hususlardan biri de bedensel temizlik&#; Ağız ve diş temizliği için misvak kullandığını, ayrıca sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan aylarında serinlemek için başına su döktüğünü hadislerden öğreniyoruz.

  • İftar Hz. Peygamber sahur yemeğini ne kadar geciktirmeye gayret ettiyse iftarını açmak için de o kadar acele etmiş ve akşam namazını kılmadan önce orucunu açmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber'in tatlı bir yiyecekle, özellikle de hurmayla orucunu açtığı bilinmektedir. Hurma bulamadığı zamanlarda ise orucunu suyla açmış ve böyle yapılmasını tavsiye etmiştir.

    İftar Hz. Peygamber sahur yemeğini ne kadar geciktirmeye gayret ettiyse iftarını açmak için de o kadar acele etmiş ve akşam namazını kılmadan önce orucunu açmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber'in tatlı bir yiyecekle, özellikle de hurmayla orucunu açtığı bilinmektedir. Hurma bulamadığı zamanlarda ise orucunu suyla açmış ve böyle yapılmasını tavsiye etmiştir.

  • Hz. Peygamber'in, orucunu açarken ettiği dua ise şu şekildedir: &#;Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızkla orucumu açtım, kabul et. Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin.&#;

    Hz. Peygamber'in, orucunu açarken ettiği dua ise şu şekildedir: &#;Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızkla orucumu açtım, kabul et. Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin.&#;

  • Teravih Hz. Peygamber, Ramazan akşamlarını özellikle teravih namazı kılarak geçirmiş ve ashabını da bu namazı kılmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, teravihi kimi zaman cemaatle kimi zaman da tek başına kılmıştır. Teravihi cemaatle sürekli kılmamasının sebebi olarak da bunun zorunlu bir ibadet olarak yerleşmesini istemediği, zira ümmetine ağır geleceğini düşündüğü yorumu yapılmaktadır.

    Teravih Hz. Peygamber, Ramazan akşamlarını özellikle teravih namazı kılarak geçirmiş ve ashabını da bu namazı kılmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, teravihi kimi zaman cemaatle kimi zaman da tek başına kılmıştır. Teravihi cemaatle sürekli kılmamasının sebebi olarak da bunun zorunlu bir ibadet olarak yerleşmesini istemediği, zira ümmetine ağır geleceğini düşündüğü yorumu yapılmaktadır.

  • Hz. Peygamber'in Ramazan'a dair uygulamaları tabi ki sadece bunlardan ibaret değildi. İtikaf ve fitre başta olmak üzere bu aya mahsus çeşitli ibadetleri bizzat yerine getirmiş ve tavsiye etmişti.

    Hz. Peygamber'in Ramazan'a dair uygulamaları tabi ki sadece bunlardan ibaret değildi. İtikaf ve fitre başta olmak üzere bu aya mahsus çeşitli ibadetleri bizzat yerine getirmiş ve tavsiye etmişti.

  • Peygamberimiz iftarı nasıl yapardı? Orucu hurma ile açmanın bilimsel faydası

    Peygamberimiz iftarı nasıl yapardı? Orucu hurma ile açmanın bilimsel faydası

    Ramazan ayında Peygamber Efendimiz'in (SAV) bazı zamanlarda orucunu hurma ile açtığı bilinmektedir. Bilimsel taraftan bakılınca iftara hurma ile başlamanın faydaları şaşkına çeviriyor! Peki oruç neden hurma ile açılmalı? Peygamber Efendimiz (SAV) iftarı nasıl yapardı? İşte tüm detaylar

    Yardımseverliğin ve paylaşmanın ön planda olduğu Ramazan Ayında, usulüne uygun şekilde ibadetler yapılmalı, aynı zamanda Peygamber Efendimiz'in (SAV) sünnetleri yerine getirilmelidir. Peygamber Efendimiz'in (SAV) Ramazan ayında yaptığı ibadetler(Teravih, itikaf, oruç ve zikirler) layığıyla yerine getirilmeli ve sevabı yalnızca Allah'tan (c.c) ümit edilmelidir. Müslümanlar Allah'ın farz kıldığı oruç ibadetini gerçekleştirirken yalnızca ağzını değil dilini de tutmalı, kötü söz söylememeli ve kalp kırmamalıdır. Aynı zamanda nefsi terbiye etme ayı olduğundan olabildiğince sevap işlemeli ve günahlardan uzak durmalıyız. Bu ayda müekked sünnet olan Teravih namazlarını kılmalı ve Kuran-ı Kerim Ramazan ayında bulunan Kadir gecesinde indiği için bol bol okunmalı. Mukabelede karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuma ve dinleme ile günün sonunda indirilen hatimlerin duası yapılmalıdır.

    Peygamberimizin Ramazan ibadetleri! Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazanı nasıl geçirirdi? İLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin Ramazan ibadetleri! Peygamber Efendimiz (SAV) Ramazanı nasıl geçirirdi?

    Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerini sık sık uygulamaya gayret göstermeliyiz. Ramazan ayında Peygamberimizin sahur ve iftar adabını öğrenmeli, O (SAV) ne ile oruç açıp, hangi duayı okuyorsa bizler de onları uygulamaya çalışmalıyız.

    PEYGAMBERİMİZ (SAV) ORUCUNU NASIL AÇARDI? PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI

    İftara nasıl başlanmalı? Peygamberimiz iftar nasıl yapardı? orucu hurma ile açmanın faydaları

    İftara nasıl başlanmalı? Peygamberimiz iftar nasıl yapardı? orucu hurma ile açmanın faydaları

    Peygamberimizin sahur duası! Sahurda okunacak dualar nelerdir?İLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin sahur duası! Sahurda okunacak dualar nelerdir?

    Hadis-i şeriflere baktığımızda sergilediği davranış ve söylediği hikmetli sözlerle örnek almamız gereken Peygamber Efendimiz'in (SAV) sünnetlerine hayatımızda sık sık yer vermeliyiz. Peki bunun için en kolay ne yapabiliriz? İşte uygulayanı zorlamayacak örnek

    Peygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabıİLİŞKİLİ HABERPeygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabı

    Peygamber Efendimiz (SAV), orucunu bozacağı vakit şu duayı edermiş:

    "Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü."(Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)” (Ebû Dâvud)

    Mervan ibni Salim, ibni Ömer (r.a) rivayetine göre, Peygamberimiz (SAV), orucunu açınca şöyle derdi buyuruyor: “Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşaallah Teâlâ sevap kesinleşti.” Hadisin râvisi Rezin, duanın başına "Elhamdülillah" kelimesini ilave etti. (Ebu Dâvud)

    hurmanın faydaları neler? Orucu hurma ile açmanın fazileti

    hurmanın faydaları neler? Orucu hurma ile açmanın fazileti

    Selmân İbni Âmir (r.a)'ın rivayetlerine göre Peygamberimiz (SAV), şöyle buyurdu: "Biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın; çünkü hurma bereketlidir. Eğer hurma bulamazsa orucunu su ile açsın; çünkü su temizdir." (Tirmizi)

    ORUCU NEDEN HURMA İLE AÇMALIYIZ? İŞTE BİLİMSEL BOYUTU

    peygamberimiz iftarı nasıl yapardı? Hurmanın fazileti

    peygamberimiz iftarı nasıl yapardı? Hurmanın fazileti

    Hurmanın cilde ve saçlara faydaları nelerdir? Hurma maskesi evde nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERHurmanın cilde ve saçlara faydaları nelerdir? Hurma maskesi evde nasıl yapılır?

    Peygamber Efendimiz (SAV), namaz kılmadan önce orucunu hurma ile açarmış. Kuru ya da yaş olmak üzere iki çeşidi bulunan hurma yoksa birkaç yudum su ile açarmış. İşin bilimsel boyutuna baktığımızda, gün boyu aç ve susuz kalan kimsenin özellikle de karaciğer deposunun dolu olması gerekir. Sahurda tüketilen yiyecek ve içecekler ise kişiyi yalnızca 6 saat yatıştırmaktadır. İftar vakti orucunu hurma ile bozan kimsenin karaciğerindeki bitmiş olan şeker anında takviye edilir.

    Sağlık açısından türlü türlü faydasının olduğu bilinen hurmada fruktoz gibi maddeler direkt olarak karaciğere ulaşarak beyne ve diğer organlara yayılmayı kolaylaştırır. Bu sayede kişinin ihtiyaç duyduğu enerji yerine getirilmiş olur. Aç karnına hurmayla değil de başka bir gıdayla başlanırsa iftar açılırsa, bağırsakların şekeri emmesi saatleri alacak ve sindirim problemi oluşturur.

    Oruç Tut Sıhhat Bul

    ORUÇ TUT ,SIHHAT BUL

     funduszeue.info Çelenk 

                 Allah'u Teala ilk orucu Adem Aleyhisselam 'a ,sonra diğer peygamberlere ve ümmetlerine emretmiştir. Musa Aleyhisselam ve İlyas Aleyhisselünde  40 gün , İsa Aleyhisselam 60 gün hiçbirşey yemeden oruç tutardı .Abdülkadir Geylani 40 günde bir iftar ederdi.    Davud Aleyhisselam ömür boyu bir gün yer bir gün oruç tutardı. Oruçların en ağırı olan Savm -ı Davud denilen bu oruç Peygamberimizin de en sevdiği oruçtur.

                Peygamber Efendimiz(sav) ,  ramazan ayında tutulan oruca her zaman ayrı bir önem vermiştir. Ancak sadece ramazan orucu ile de yetinmemiştir. Şevval ayında 6 gün , pazartesi perşembe oruçları ,pazartesi ve perşembe günlerine ek olarak cuma günleri ,beyaz günler (Beyaz günler adı verilen hicri ayların 13 14 günleri peygamber efendimiz oruç tutardı.  ,Aşure günü ,arefe günü ,  şaban ayında  yani ramazan ayına hazırlık olması içinde bizim de tutmamızı tavsiye etmiştir.

             Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu müberek günlerde maalesef ramazan ayının manevi iklimine  ve peygamberimizin sünnetine aykırı bazı davranışlar göfunduszeue.infon ayının asıl amacı şatafatlı sofralar ,gösteriş riya israf ,kilolarımıza kilo katmak ,ürünleri yüksek fiyata satmak ,ramazan eğlenceleri ile geçirmek ,mutfaklara ve midelerimize daha fazla gıda sokmak değfunduszeue.info teala neden oruç tutmamız gerektiğini Bakara suresi Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurmuştur:
    ''Ramazan
    ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir. ''

     Ramazan ayı ; teffekkkür etmek ,muhasebe  yapmak arınmak ,daha az yiyerek beden temizliği yapmak ,daha fazla yardımlaşmak , yaksulu ,yetimi ,akrabayı daha fazla gözetmek ,teravih sahur ,iftar ,sohbet ,muhabbet demektir. Bu sayede ruhu ve bedeni dinlendirmektir. Allah Rasulü '' Oruç  kalkandır '' buyuruarak aslında insanları günahlara karşı koruduğu gibi ,mikroplara karşı koruyan bir silah olduğunu ifade etmektedir. 'Kur 'an ve Hadiste İlmi İcaz  Heyeti '' üyelerinden Mısır bilim adamı Abdüddaim Kühayl , Hz. Peygamberin , 'oruç kalkandır' hadisininin tabiri ve hikmeti şöyle yorumlar:kalkan insanı düşman darbelerine karşı koruyan ,onu gizleyen bir silahtır. Oruç da görevini gizli yapan bir silahtır ki , zayıf ve yaşlı hücreleri yok funduszeue.infoı zamanda zehirli maddelere hücum ederek gizlendikleri yerden söküp çıkarıfunduszeue.info da def funduszeue.infoçların senelerce verdiğini 30 günde verir. Bu hadis peygamberimizin açık bir mucizesi değil mi?

        Oruç ve sağlık üzerindeki etkisi üzerinde araştırmalar yapan Amerikalı Dr. Mac Fadon şu Tespitte bulunur: ' oruç tuttuğunda gıda ve ilaçlar yoluyla alınan zehirler çözülür, vücut hafifler  yüklerden kurtularak zinde ,dinç ve sağlıklı hisseder.

    1)Oruç Psikolojik Hastalıklara Karşı En Güçlü Silah

    Alman Profesör: Hans Detlef Fasman ,ara sıra oruç tutmak beyni aktifleştirdiğini söyler. Yapılan araştırmalara göre oruç   psikolojiyi de olumlu yönde funduszeue.infoa Psikoloji Enstitüsü Müdürü funduszeue.info Nikolayev ,psikolojik problemi 17 bin hastayı oruçla tedavi etmiş ve başka yöntemlerinin başarısız olduğu bu hastalara oruçla ciddi başarılar elde etmiştir. Orucun sağlık üzerindeki etkisi üzerinde araştıma sonucu yayınlanan bir Japon dergisinde orucun hayatın sıkıntı ve meşakkatlerine tekrarlanan başarısızlıklarına karşı koyma direnci verir. Hayal kırıklığı ,şizofrenik hastalıkları tedavi eder, uykuyu düzenler ve insanı psikolojik olarak sakinleştirir.

    2)Oruç Fazla Kilo ve Şişmanlığa Engeldir

    Orucun başlamasıyla ,zayıf ve hastalıklı olan hücreler daha güçlü olan hücrelere yem olmak suretiyle yok funduszeue.info esnada vücut ,hazım işlemine başlar ve birikmiş zararlı yağları eritmeye başlar ,zehirli maddeler ve bozuk dokularla birlikte dışarı atılıfunduszeue.infom Tıp Fakültesi Biyokimya Profesörü Münip Yeğin oruçlu üzerindeki araştırma sonuçlarını şöyle açıklamıştır.'Oruçta bir fizyolojik açlık durumuna rastlanmadı.Oruçta yağ depolarının  harekete geçirilmesi suretiyle lipid katabolizmasının fizyolojik sınırlar içinde düatlenmiş olduğu düşünüfunduszeue.info sayede damar sertliğine sebep olan atero-skleroz 'un teşekkül etme ihtimali azalmaktadıfunduszeue.infoç asrın ateroskleroz ve ona eşlik eden kolesterol yüksekliği ,hipertansiyon angina pekrotis , enfarktüsler ve bazı böbrek rahatsızlıklarına yakalanmamak için en mükemmel tıbbi prolaksi veya sağlık kazanma egzersizidir. İslami oruç ,bazı nadir hastalıklar dışındaki durumlarda ,önemli bir şifa vasıtası,sadece total bir perhizden ibarettir.

    3)Oruç Uyuşturucu ve sigara bağımlılığını tedavi eder:

    Tıp otoritelerine göre oruç ,insanda uyuşturucu ve sigara kullanma isteğini büük ölçüde aazaltıfunduszeue.infoç ,insan vücudunda gizli bir silah olarak çalışıp ,nikotin gibi zehirli maddeleri defeder. Aynı zamanda kanı temizler ve sigara içme isteği azami derecede azaltır.

    4)Oruç ,eklem ağrılarına şifadır.

    Araştırmacılar ,orucun bel ,omurga ve beyin ağrılarını tedavi ettiğini müşahede etmişlerdir. Norveç'te yapılan bir araştırmada ,dört hafta olmak şartıyla orucun eklem iltihabını başarılı bir şekilde tedavi ettiğini göstermiştir.

    5)Oruç Vücuda enerji sağlar:

    Uzmanlara göre ,insanoruçlu iken enerji düzeyi azami seviyeye çıkar .bilindiği gibi vücut enerjisinin onda biri ,yediğimiz yemek ve içeceklerin hazmında harcanıfunduszeue.info içme ne kadar çoğalırsa enerji tüketimi de o derece funduszeue.infoçlu insanda bu enerji ,tasarruf funduszeue.infouf edilen bu enerji vücuttaki zehirleri atmada ve vücudu temizlemede kullanılıfunduszeue.infoıkların enerji eksikliğinden ortaya çıktığı tıbben bilinmektedir.

    6)Oruç sindirim sistemi için en iyi ilaçtır.

    Bağırsaklarda görülen hastalıkların %85 temiz olmayan ve kirli kandan kaynakalnıfunduszeue.info iltihabı ,müzmin bağırsak hastalıkları bu cins hastalıklardandır. Doktorlar,bağırsak ve kolon hastalıklarını tedavide şifayı oruçtaa olduklarını belirtirler.

    Orucun ,yukarda sağlıkla ilgili olarak zikredilen faydalarından başka,Müslüman olmayan ülkelerde on binlerce hastayı kapsayan araştırmalarda orucu aktif bir şekilde şu hastalıklara da şifa olduğu tespit edilmiştir.

    1. Yüksek tansiyon
    2. Şeker hastalığı
    3. solunum cihazı hastalıkları
    4. damar sertliği ve kalp hastalıkları
    5. cilt hastalıkları özellikle müzmin ekzama hastalığı
    6. böbrek hastalığı
    7. kanser gibi habis hastalıklar
    8. ve koruyucu hekimlikte oruç bir numaralı silah olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Orucun faydaları gösteriyor ki bizi birçok hastalıktan korurken  hastalıklarımızında şifasını funduszeue.infoberimin şu iki Hadis -i şerifi de peygamberimin ilmi mucizesini ortaya koyuyor. Peygamberimiz (sav ) 'ORUÇ KALKANDIR.' buyurarak orucun bizi maddi manevi tüm hastalıklardan koruduğunu funduszeue.info   'ORUÇ TUT SIHHAT BUL ''hadis-i de  ramazanda camilerin  mahyalarını süslemekle kalmıyor ,gönüllerimizdeki efendimizi ve onun yolunu  ne kadar muhtaç olduğumuzu anlıyoruz.

    Peygamberimiz sahurda ne yerdi?

    Peygamberimiz sahurda ne yerdi, sahurda ne yesek tok kalırız, peygamberimiz en çok nelere dikkat ederdi gibi soruların cevabı internet üzerinden sıklıkla araştırılıyor. Biz de bu haberimizde bu sorunun cevabını verdik.
    PEYGAMBERİMİZ SAHURDA NE YERDİ?
    Hz Muhammed, sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı. Hz Muhammed, hiçbir dönemde aşırıya kaçmamış, aşırılığı övmemişti.

    Hz. Muhammed hayatı boyunca hep sosyal oldu. Özellikle ramazanda hasta ve yaşlılara yaptığı ziyaretleri artırdığı bilinir. Fakirlerin ihtiyaçlarının giderilmesinde de aktif bir rol üstlendi. Kendi ziyaretlerin yanında diğer müminleri de akraba ziyaretlerine teşvik etti. Ümmetine zekat konularında tavsiyelerde bulundu. Hz. Muhammed sahur ve iftarda karnını çok doyurmaz, genelde hurma yiyip su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen peygamberimiz, elindekileri de çoğunlukla dağıtırdı. Hz. Muhammed iftar yemeklerinde aşırıya kaçmazdı. İftar sofrasında dua etmeyi severdi. Teravih namazlarını yalnız ya da cemaatle kılardı. Ramazan ayının son dönemlerinde de ev ahalisiyle gece ibadet ederdi.

    Mutlaka sahura kalkardı. Sahurla ilgili hadis ise şöyle:

    "Sahur yemeği yiyin çünkü gerçekten sahurda bereket vardır. Sahur vakti günün en bereketli vaktidir, rızıklar o zaman dağıtılır."

    Ayrıca peygamberimiz "Sahura kalkmak aynı zamanda o günkü Ramazan orucuna niyettir" diye buyurmuştu. Her gün Kur'an-ı Kerim okurdu.





    SAHUR DUASI NASIL?


    Peygamber Efendimiz mealen buyuruyor ki: "Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle… Amin…"

    Ramazan süresince faydalı olacak dualar aşağıdadır:

    Oruca Başlarken

    Okunuşu: Ve bisavmi ğadin neveytü min şehri ramazan

    Manası: Ramazan ayının yarınki orucuna niyetlendim.

    Orucu Bozarken (İftar Ederken)

    Okunuşu: Allahümme inni leke sumtü ve bike amentü ve ala rızgıke eftartü.

    Manası: Ey Allah'ım! Senin için oruç tuttum sana iman ettim ve senin rızkınla orucumu açtım.

    Yemeğe Başlarken

    Okunuşu: Bismillahi ve ala bereketillahi

    Manası: Allah'ın adıyla (başlarım) ve üzerine Allah'ın bereketi (olsun).

    Yemekten Sonra

    Okunuşu: Elhamdülillahillezi et amenaa ve sekenâa ve cealena minel müslimin

    Manası: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

    Yemek Davetinden Sonra

    Okunuşu: Allahümme barik lehüm fîha ma razaktehüm.

    Manası: Ey Allah'ım! Onların rızkını bereketlendir.

    Kadir Gecesinde

    Okunuşu: Allahümme inneke afüvvün tuhibbül-afve fağfu anni.

    Manası: Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin; beni affet.

    SAHURA NE KADAR KALDI?

    İFTARA NE KADAR KALDI?




    İFTAR DUASI NASIL?

    Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) iftar vakti geldiğinde orucunu, "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." şeklinde dua ederek açardı.

    Bu duanını anlamı, (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22) şeklindedir.

    Günün Duası: 'Allahummec'al siyamî fîhi siyam'es-saimîn ve giyamî fîhi giyam'el-g,imîn ve nebbihnî an nevmet'il-ğ,filîn ve heb lî curmî fîhi ya il,h'el-,lemin ve'fu annî ya ,fiyen an'il-mucrimîn'

    Anlamı: ALLAH'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey alemlerin il,hı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim!

    Günün Duası: 'Allahumme garribnî fîhi il, merz,tike ve cennibnî fîhi min sehatike ve negimatike ve veffignî fîhi li-gir,eti ,y,tike bi-rahmetike ya erhem'er-r,himîn'

    Anlamı: ALLAHım! Bu günde beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır Bu günde ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi

    Günün Duası: 'Allahummerzugnî fîh'iz-zihne ve't-tenbîh ve b,idnî fîhi min'es-sef,heti ve't-temvîh vec'al lî nesîben min kulli hayrin tunzilu fîh, bi-cûdike ya ecved'el ecvedîn'

    Anlamı: ALLAH'ım! Bu günde bana zeka ve uyanıklık (ibadet ve itaatten gafil olmama) hali ver; beni cahillik ve batıl işlerden uzaklaştır Bu günde indirdiğin her hayırdan bana da bir nasip ayır; cömertliğin hakkına ey cömertlerin en cömerdi!

    Günün Duası: 'Allahumme gavvinî fîhi al, igameti emrik ve ezignî fîhi hal,vete zikrik ve evzi'nî fîhi li-ed,i şukrik bi-keramik vehfeznî fîhi bi-hifzike ve sitrik, ya ebsar'an-n,zirîn'

    Anlamı: ALLAHım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!

    Günün Duası: 'Allahummecalnî fîhi min'el-musteğfirîn, vec'alnî fîhi min ib,dik'es-s,lihîn'el-g,nitîn, vec'alnî fîhi min evliy,ik'el-mugarrabîn, bira'fetike ya erham'er-r,himîn'

    Anlamı: ALLAH'ım! Bu günde beni mağfiret dileyenlerden, sana itaat eden salih kullarından ve mukarreb velilerinden kıl; lütuf ve şefkatin hakkında ey merhametlilerin en merhametlisi!

    Günün Duası: 'Allahumme la tehzulnî fîhi li-tearruzi ma'siyetik, vel, tazribnî bi-siy,ti negimetik, ve zehzihnî fîhi min mûcib,ti sehatike, bi-mennike ve ey,dîke, ya munteh, rağbet'ir-r,ğibîn'

    Anlamı: ALLAH'ım! Sana karşı işlediğim günahtan ötürü bu günde beni yalnız bırakma; azap kırbaçınla beni cezalandırma; bu günde gazabına vesile olacak şeylerden beni uzaklaştır; -sonsuz- lütfun ve nimetlerin hakkına, ey şevkli insanların en büyük arzusu!

    Günün Duası: 'Allahumme einnî fîhi al, siyamihi ve giyamih, ve cennibnî fîhi min hefevatihi ve asamih, verzugnî fîhi zikreke bi-devamihi, bi-tevfigike ya hadiy'el-muzillîn'

    Anlamı: ALLAH'ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeği bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!

    ORUÇ DUASI NEDİR?

    Canan Karatay orucun zeytinle açılması gerektiği belirterek, şu açıklamada bulundu:

    "Zeytinle açılacak oruç. Hz. Muhammet zeytinle açardı. Hurma nereden çıktı? Hurma tamamen endüstriyeldir. Hurma nereden geliyor, İsrail'den, Tunus'tan geliyor. Aklınızı başınıza alın. Kutsal kutsal diyerek, kutsallığı kullanarak bizi sömürüyorlar. Gözümüzü açacağız. Zeytin çok önemlidir. Zeytinle açılır, hafif su içilir, çay içilir şekersiz olmak şartıyla. Biraz peynir, biraz zeytin, sonra bir çorba. Ondan sonra da ne pişirildiyse o yenir. Bir de bu ilanlarda ben söyleye söyleye galiba kalktı. İftar sofrasında nur yüzlü neneler dedeler. Ortada bir tane gazlı içecek. Nereden çıktı kardeşim? Gelenek olan bu mudur? Böyle bir şey var mı, ayıptır günahtır. Bizim mercimek çorbamız var, soğuk ayranımız var, ayran çorbamız var taze naneyle yapılan, buğdayla yapılan. Bizim tarhanamız var. Bunlar dururken o koca şişele senelerce satıldı."

    Prof. Dr. Canan Karatay, tüm bunların göz önünde bulundurularak iftar ve sahur yapılması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiği gibi, orucumuzu da ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir. Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Zeytinyağlı, naneli bir kase cacık içimizi ferahlatır. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Orucumuzu ılık suyla açtıktan sonra, zeytin yağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir. İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir. Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı gibi her türlü ev yemeği yenebilir. Kırmızı et yemeği ve et kebabı, kaşık bulgur pilavıyla birlikte tüketilebilir."

    Akşam geç saatlerde tatlı yemenin doğru olmadığını, karaciğer ve pankreas yağlanmasını başlatıp, arttırdığını ve hazımsızlığın nedenlerden biri olduğunu dile getiren Karatay, tatlı yerine kuru yemişlerle mevsim meyvelerinden düşük glisemik karbonhidrat içerenlerin tüketilmesi halinde daha dinç kalınacağını söyledi. Prof. Dr. Karatay, iftar ile sahur arasında bol likit almanın şart olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sürede limonlu şekersiz çaylarla limonlu bol su, ayran ve süt tüketilmelidir. İftarda kola gibi bütün asitli ve şekerli içeceklerden kaçınılması şarttır. İftardan sonra uzun yürüyüş yapmak da son derece faydalı olur."

    ORUÇ AÇMA DUALARI NELERDİR?


    Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.

    Bismillahi vel hamdü lillahi, Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ni hamdike tekabbel mini, inneke entes semiul alim.

    Allahım! Senin senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla oruçumu açtım. Ancak sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tespih ederim. Allahım benden kabul buyur. Çünkü sen işiten ve bilensin.

    'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.'

    Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor;
    -'Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmadan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.'

    Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. "

    Manası: "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''



    Haber ile daha fazlasına ulaşın:

    Gündem

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası