1942 dünya haritası / Avrupa'daki Alman idaresi, | Holokost Ansiklopedisi

1942 Dünya Haritası

1942 dünya haritası

1 Ağustos Birleşik Krallık&#;ta zevk için araba kullanmak artık yasaklandı: Sivillere verilen benzin oranı sıfıra indirildi. Yakıt, ambulans, otobüs, resmi ve askeri araçların temel kullanımları için ayrılıyor.

RAF Bombardıman Komutanlığı başkanı Arthur Harris (astlarınca &#;Kasap&#; olarak bilinir) Almanya&#;ya hitaben bir radyo yayını yaptı: &#;Üçüncü Reich&#;ı baştan sona yıkacağız&#; Bu size kalmış. Savaşı ve bombardımanı bitirin. Nazileri devirebilir ve barış yapabilirsiniz. &#;

2 Ağustos İngiliz bombardıman uçağı bir gecede Düsseldorf&#;u vurdu:  Alman sivili öldü ve &#;den fazla binayı yıkıldı. Her zamanki gibi, şehrin silah fabrikaları ve demiryolları gibi RAF’ın ana hedefleri çoğunlukla kaçırıldı.

3 Ağustos Hitler yakın arkadaşına şunları söylüyor: &#;Ya Maykop ve Grozni&#;nin petrolünü [Çeçenya ve Azerbaycan&#;daki zengin arazileri] almalı ya da bu savaşa bir son vermeliyim.&#;. Wehrmacht, Rus bozkırlarında tekledikçe, panzerler yakıt kıtlığı çektikçe, Hitler, Kafkasya&#;daki petrol kuyularını ele geçirmeye giderek daha fazla takıntılı hale geliyor.

4 Ağustos Asya&#;dan gelen kauçuğun savaş nedeniyle kesilmesiyle Başkan Roosevelt, Amerikalıların lastiklerini korumak için araba paylaşmaya çağırıyor.

Kanada’da arası erkeklerin neredeyse% 40&#;ı gönüllü olarak askere alınmış olsa da Kanadalılar, hükümetin gerekli görmesi halinde artık denizaşırı ülkelerde savaşmaları için zorlanabilecek. Kanada parlamentosu, Quebec halkı hayır oyu vermesine rağmen, ulusal bir plebisitin zorunlu askerlik hizmetini onaylamasından sonra, zorunlu askerlik hizmetini onayladı. Kanada hükümeti erkeklerin zorunlu askere alınmasına ve gerekirse yaşındaki erkeklerin orduya gönderilmesine oy verdi.

5 Ağustos Güney SSCB&#;de Mihver güçlerinin yaz saldırısı olan &#;Mavi Operasyon&#; ile Don Nehri&#;ni geçen Alman orduları Stalingrad&#;ın kapısına dayanınca iki aydan kısa bir süre içinde Kızıl Ordu parçalandı. Alman kuvvetleri, Don nehri kıyısındaki Kotelnikovo&#;yu ele geçirerek Stalingrad ile Güney SSCB arasındaki demiryolu bağlantısını kesti.

Stalingrad Muharebesi

Stalingrad Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi&#;nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı.Stalingrad Savaşı, Doğu Cephesi&#;nde Alman zaferini olanaksız kıldı.Doğu Cephesi&#;ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

Britanya’ya gönderilecek Amerikalı askerlere Birleşik Krallık&#;ta nasıl davranacaklarına dair ipuçları veren bir kılavuz veriliyor. Birleşik Krallık Parlamentosu, ülkede konuşlanmış Amerikan birliklerinin İngiliz yasalarına tabi olmayacağını oyluyor. Suç işleyen ABD askerleri yalnızca askeri mahkemeye çıkarılabilir.[1]

6 Ağustos Amerikalı askerler, Birleşik Krallık&#;taki ortalama ücretin yaklaşık beş katı maaş alıyorlar; cömertlikleri onları özellikle İngiliz kadınları arasında popüler kılıyor. Hoşnutsuz İngilizler, ABD askerlerini &#;fazlasıyla ücret alan, fazlasıyla cinsellik meraklısı ve fazlasıyla burada&#; (&#;over-paid, over-sexed & over here&#;) olarak tanımlıyor.

Kafkasya Cephesi&#;nden Fotoğraflar

SSCB, ilk kez Almanların Kafkasya&#;nın derinliklerine indiğini ve şimdi hayati bir tank inşa merkezi olan Stalingrad şehrini tehdit ettiğini kabul ediyor. Wehrmacht SSCB&#;de ilerliyorsa da Hitler&#;in emrettiği şekilde zayıf planlama ve sürekli plan değişiklikleri yüzünden panzerler Rus bozkırlarında yakıt beklerken boşta duruyorlar. Don&#;un batısındaki neredeyse tüm Sovyet birlikleri şimdi kuşatılmış durumda, nehir ve Alman tankları arasında sıkışıp kalmış durumda; NKVD komiserleri teslim olmaya çalışanlara ateş ediyor. Aşırı ilerlemeden yorgun düşen bir Alman askeri ileride yaşayacağı dramdan habersiz: &#;Tek tesellimiz, yakında kış için yatacağımız Stalingrad&#;da huzur ve sükûnet bulacağımızdır.&#;

7 Ağustos Naziler şimdi her gün kişiyi Alman işgali altındaki Varşova&#;daki gettodan Treblinka ölüm kampına gönderiyor. Açlıktan ölmekte olan birçok Yahudi, fazladan ekmek verileceği vaadiyle &#;sürgün&#; için gönüllü oluyor. Varşova yetimhanesinden &#;den fazla Yahudi çocuk, müdürleri Janusz Korczak eşliğinde doğuya ölüm kamplarına gönderiliyor. Naziler çocukları yalnız bırakmayı planlıyorsa da Korczak kendisinin de çocuklarla gitmesi konusunda ısrar etti.

Sürpriz bir saldırı karşısında şok geçiren Guadalcanal&#;daki Japonlar, Amerikan donanma bombardımanından tepelere kaçarlarken ABD Deniz Piyadeleri karşılık görmeden tropik sahile çıkıyor. Guadalcanal’da Müttefik birlikleri ilk kez Pasifik&#;te karşı saldırıya geçiyor: Amerikan ve Avustralya birlikleri Japon işgali altındaki Solomon Adaları&#;na çıkıyor.

8 Ağustos Burma&#;daki Japon saldırganlar ile Hindistan&#;ı işgal etmeye hazır olan Gandhi ve İngiliz emperyalizminin diğer muhalifleri şimdi özgürlük talep ediyor: &#;Yap ya da Öl&#; (&#;Do or Die&#;). Mohandas Gandhi liderliğindeki Tüm Hindistan Bağımsızlık yanlısı hareketler Kongresi, İngilizler ile &#;Hindistan&#;ı terk etme&#; konusunda anlaşana kadar şiddetsiz direniş kampanyası yürüteceklerini duyurdu. Gandhi konuşmasında[2] &#;Bizim kavgamız İngiliz halkıyla değil, onların emperyalizmiyle savaşıyoruz&#; Onları hatalarından kurtarmak için.&#;

9 Ağustos Müttefik askeri Güney Pasifik adaları Guadalcanal, Tulagi ve Florida&#;da karaya baskın düzenleyerek Japon savunucularına karşı ikiye bir oranında üstünlük sağladı. Bununla birlikte 3 Amerikan ve 1 Avustralya kruvazörü, Japon bombardıman uçakları tarafından Solomon Adaları açıklarında batırıldı. Yine de Müttefik işgal kuvvetleri karaya çıktı ve savaşarak iç kısımlara doğru ilerlemeyi başardı.

Guadacanal adasında Japon hava kuvvetleri karşı saldırıya geçtiğinde Müttefik filosunu harap etmek isteyen Japon bombardıman uçakları Amerikan uçaksavar ateşinin altına düşüyor.

11 Ağustos Churchill, Müttefik birliklerini ziyaret etmek ve Rommel&#;e karşı başarı sağlamadıkları komutanları görevden almak için Mısır&#;a uçtu. Churchill&#;in Mısır&#;daki Sekiz Ordusu&#;nun yeni komutanı olarak ilk tercihi olan General Gott, bir uçak kazasında ölünce Churchill, nispeten bilinmeyen bir subay olan Bernard Montgomery&#;yi atadı.

Gandhi&#;nin Hindistan&#;ı terk etme talebine sert tepki veren Hindistan&#;daki İngiliz yetkililer, bir şafak baskını sırasında yüzlerce bağımsızlık kampanyacısını tutukladı.

Hindistan&#;ın bağımsızlığı kampanyasının &#;açık isyan&#; olduğunu iddia eden İngiliz Raj güçleri Gandhi, Nehru ve tüm Hindistan Kongre Partisi liderlerini hapse attı.

12 Ağustos Kafkasya&#;da haftalarca süren ilerlemenin ardından, Alman panzerleri, geniş Sovyet petrol sahalarına açılan geçit olan Maykop&#;a ulaştı. NKVD gibi giyinen Alman &#;Brandenburger&#; asker kaçakları tutukladı, trafik sıkışıklığını yönetti ve kilit Sovyet birimlerini Maikop&#;un petrol kuyularını savunmaktan uzaklaştırdı.

Rusça konuşan 62 Alman ve Baltık gönüllüye liderlik eden Yüzbaşı Baron Adrian von Fölkersam, petrol yataklarını Sovyet sabotajından kurtarmak için gizli bir baskın düzenliyor. NKVD askerleri kılığına giren Alman komandoları, Wehrmacht&#;ın önünden Sovyet hatlarına sızıyorlar: Kızıl Ordu&#;ya &#;Stalin&#;in emirleri&#; gereğince petrol kuyularını sabote etmemeleri söyleniyor

13 Ağustos İngilizler, kuşatma altındaki Malta adasına çaresizce ihtiyaç duyulan malzemeleri taşımak için büyük bir girişimde bulunuyor: 4 uçak gemisi ve bir petrol tankeri de dahil olmak üzere 50 Müttefik gemisi, Alman ve İtalyan savaş gemileri, bombardıman uçakları ve denizaltılara karşı yola çıkıyor. &#;Pedestal Operasyonu&#; Müttefik gemilere korkunç bir maliyet getiriyor: HMS Eagle uçak gemisi battı, 2 uçak gemisi ağır hasar gördü ve diğer eskortlar ve ticaret gemileri &#;lerce ölümle birlikte battı. Malta&#;nın hayatta kalması Pedestal Operasyonu’nun adaya ulaşmasına bağlı olabilir. Hermann Göring, Luftwaffe&#;ye &#;İngiliz konvoyunun yok edilmesinden başka hiçbir düşünce olmadan hareket etmesini emretti. Konvoyun yıkımı savaşın geleceği açısından belirleyici bir önem taşıyor.&#;

Solomon Adaları&#;na müttefik saldırısı gerçekleşti: ABD Deniz Piyadeleri ve Avustralyalı askerler Tulagi&#;yi ele geçirdi ve Guadacanal sahilini güçlendirdi: 3 gün süren acımasız savaşta, Amerikan Deniz Piyadesi küçük Tulagi adalarını, Gavutu ve Tanambogo Japon&#;un savaştığı garnizonu neredeyse son adama kadar aldı.

Guadalcanal Muharebesi

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı&#;nda Japonya&#;nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerikan donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal&#;a çevirdi. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal&#;da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı.

14 Ağustos Tulagi&#;deki Japon askerleri, teslim olmaktansa bir sonraki adaya gitmek için kilometrelerce yüzmeye çalıştı. Müttefikler, çoğunluğu askere alınmış Koreli inşaatçılar olmak üzere adadan sadece 20 esir alabiliyor.

15 Ağustos Düşman Havacı Yasası, Nisan ayında Tokyo&#;ya yapılan ve Japon hükümetinden ayrılan Amerikan bombalaması &#;Doolittle Raid&#; ten esinlenmiştir. Yeni yasaya göre, bu baskından sonra yakalanan ABD havacıları artık idam edilebilir.

Japon ordusu, özellikle etkili hava savunmasından yoksun Çinlilere karşı bombalamayı coşkuyla kullanmaya devam ediyor. Japon bombaları şimdiye dek Çinli sivili öldürdü.

Malta&#;ya hayati önem taşıyan konvoyu yönlendirmek için, İngilizler şimdiye kadarki en büyük savaş gemisi eskortunu gönderdi. İngiliz Kraliyet Donanması gemileri Pedestal Operasyonunu tamamladı. Çaresizce ihtiyaç duyulan yiyecek ve yakıtı Mihver savaş gemileri ile çatışma pahasına Malta&#;ya taşıyan konvoy yolda korkunç kayıplar yaşadı: 26 muhrip, 2 savaş gemisi ve 4 uçak gemisi. Buna rağmen, konvoyun 14 ticari gemisinden 9&#;u battı ve &#;den fazla Müttefik denizci öldü.

Notlar

[1]funduszeue.info

[2]funduszeue.info?title=Quit_India_speech

Sahil Ekseni ve Müttefikleri Sihirbazları İkinci Dünya Savaşı Dünya haritası İkinci Dünya Savaşı, harita, oyun, Dünya png

Sahil Ekseni ve Müttefikleri Sihirbazları İkinci Dünya Savaşı Dünya haritası İkinci Dünya Savaşı, harita, oyun, Dünya png

etiketler

  • oyun,
  • Dünya,
  • harita,
  • Dünya haritası,
  • masa oyunu,
  • İkinci Dünya Savaşı,
  • E-kitap,
  • Eksen,
  • Wis,
  • Wiki,
  • seyahat Dünya,
  • Eksen müttefikleri,
  • Eksen güçleri,
  • müttefik,
  • png,
  • şeffaf png,
  • arkaplan yok,
  • Ücretsiz indirin
Png indir ( MB )

İlgili png resimleri

  • dünya haritası illüstrasyon, dünya haritası nokta dağılımı haritası, güzel dünya haritası, çeşitli, dünya png thumbnail
    xpxKB
  • Yxf6rxfcnge Turizm Travel Hotel, seyahat haritası, çocuk, mutlu yıllar vektör görüntüleri png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası, nokta çizgi sembolü, yol haritası, işareti png thumbnail
    xpxKB
  • Harita Bilgisayar Simgeleri Düz tasarım, konum logosu, konum simgesi, fotoğrafçılık, kalp png thumbnail
    xpxKB
  • gri ve beyaz harita illüstrasyon, Konum haritası, şablon, açı png thumbnail
    xpxKB
  • Kiribati Earth Dünya haritası, dünya haritası, çeşitli, tek renkli png thumbnail
    xpxKB
  • İkinci Dünya Savaşı Mihver devletleri II. Dünya Savaşı Müttefikleri Polonya Futbol Nazi Almanya, Asya, savaş, birinci dünya savaşı png thumbnail
    xpxKB
  • İkinci Dünya Savaşı Birinci Dünya Savaşı Müttefikleri II. Dünya Savaşı Mihver devletleri Nazi Almanyası, diğerleri, çeşitli, diğerleri png thumbnail
    xpxKB
  • Google Maps Google Arama Google Harita Oluşturucusu Bilgisayar Simgeleri, harita, açı, arama Motoru Optimizasyonu png thumbnail
    xpxKB
  • dünya haritası illüstrasyon, dünya dünya haritası harita, harita, metin, logosu png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası Kıta Dünya Okyanus, yedi kıta haritası, metin, dünya png thumbnail
    xpxKB
  • flag illustration, İkinci Dünya Savaşı Nazi Almanya 2. Dünya Savaşı: 50 Etkinlikte 2. Dünya Savaşı: Çok Başlangıçtan Eksen Güçlerinin Düşüşüne (Savaş Kitapları, 2. Dünya Savaşı Kitapları, Savaş Tarihi) Sovyetler Birliği, Ordu, çeşitli, açı png thumbnail
    xpxKB
  • Letterkenny Institute of Technology Şehir haritası, Harita koordinatları, metin, yürek png thumbnail
    xpxKB
  • dünya haritası traestry, Eski Dünya Küre Dünya haritası, Kraft haritası, Infographic, kahverengi png thumbnail
    xpxMB
  • Cracked Screens Location Link Ücretsiz Şehir haritası, harita, harita, konum png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası, Dünya Haritası, Dünya Haritası, dünya, mutlu yıllar vektör görüntüleri png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya haritası Dünya Google Maps, harita, dünya, küresel png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya MedSkin Çözümleri Dr. Suwelack AG Haritası Dünya Küre, harita, küre, tek renkli png thumbnail
    xpxKB
  • planet earth illüstrasyon, dünya dünya dünya, dünya, 3D Bilgisayar Grafikleri, küre png thumbnail
    xpxMB
  • Dünya Amerika Birleşik Devletleri Dünya Haritası, yaratıcı suluboya dünya haritası malzeme, çok renkli dünya harita illüstrasyon, sınır, suluboya resim png thumbnail
    xpxMB
  • Google Haritalar Bilgisayar Simgeleri, haritalar, logosu, yol haritası png thumbnail
    xpxKB
  • Rajasthan Haritası, harita, mavi, bulut png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası, dünya Dünya Haritası düz dünya, Asya, çeşitli, mavi png thumbnail
    xpxKB
  • gri harita illüstrasyon, Endonezya dünya boş harita, harita, metin, el png thumbnail
    xpxKB
  • Maharashtra Blank map Yol haritası Harita, harita, metin, turuncu png thumbnail
    xpxKB
  • kırmızı Konum logosu, Google Harita Oluşturucusu Google Haritalar PIN, Pin, kalp, pim png thumbnail
    xpxKB
  • Tamil Nadu Harita grafik, harita, hindistan, siluet png thumbnail
    xpxKB
  • mavi, sarı ve kırmızı Filipinler haritası, Filipinler bayrağı Haritası Filipinler bayrağı haritası, Filipinler, bayrak, bilgisayar duvar kağıdı png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası, türkiye, bayrak, harita png thumbnail
    xpxKB
  • dünya haritası illüstrasyon, dünya haritası dünya, güzel dünya haritası, çeşitli, düzen png thumbnail
    xpxKB
  • Meksika Haritası ve bayrak, Meksika bayrağı Amerika Birleşik Devletleri, Meksika Haritası, tavuk, dünya png thumbnail
    xpxKB
  • Yıldız Savaşları R2-D2, R2-D2 C-3PO Leia Organa Luke Skywalker Han Solo, Robot fiziksel haritası, elektronik, yıldız Savaşları Bölüm VII png thumbnail
    xpxKB
  • harita simgesinin resmi, Google Harita Oluşturucusu Google Maps Bilgisayar Simgeleri, harita işareti, metin, kalp png thumbnail
    xpxKB
  • Konum Logo Haritası, konum simgesi, yol haritası, siyah png thumbnail
    xpxKB
  • Dünya Haritası, Dünya Dünya Haritası, Yaratıcı Dünya Haritası, çeşitli, dünya png thumbnail
    xpxKB
  • Google Harita Oluşturucusu Pin Bilgisayar Simgeleri Google Haritalar, harita simgesi, açı, siyah png thumbnail
    xpxKB
  • kıta illüstrasyon, Dünya Uçak Uçuş Dünya Tur Bilet Seyahat, Dünya harita uçuş Haritası, çeşitli, mavi png thumbnail
    xpxKB
  • Amerika Birleşik Devletleri Bilgisayar Simgeleri Google Haritalar, konum simgesi, açı, metin png thumbnail
    xpxKB
  • Vietnam İmparatorluğu Vietnam Savaşı Haritası, harita, harita, vektör Harita png thumbnail
    xpxKB
  • Google Harita Oluşturucusu Google Haritalar Google Arama, harita, arama Motoru Optimizasyonu, harita png thumbnail
    xpxKB
  • Define haritası Kaydırma Dünya Haritası, harita, Şablon, dikdörtgen png thumbnail
    xpx2MB
  • hazine haritası illüstrasyon, hazine haritası dünya haritası çocuk, korsan haritası, çocuk, Dünya png thumbnail
    xpxMB
  • Dünya Haritası, Dünya Dünya Haritası, Yaratıcı İngilizce Mektup Dünya Haritası, çeşitli, metin png thumbnail
    xpxMB
  • Asya kıta haritası, Asya Avrupa Dünya Dünya Haritası, asya, dünya, harita png thumbnail
    xpxKB
  • siyah-beyaz harita kroki, Avrupa Haritası, avrupa, tek renkli, bilgisayar duvar kağıdı png thumbnail
    xpxKB
  • İkinci Dünya Savaşı Çıkartması Askeri Logo Sticker, askeri, çeşitli, açı png thumbnail
    xpxKB
  • üç kıta illüstrasyon, Tayland boş harita harita, Tayland, dünya, harita png thumbnail
    xpxKB
  • Avrupa boş harita dünya harita, Avrupa klasik, kenarlık, beyaz png thumbnail
    xpxKB
  • Afrika haritası illüstrasyon, Afrika Duvar çıkartması Sticker, harita, etobur, manzara png thumbnail
    xpxKB
  • Avrupa Haritası, harita, siyah beyaz, bilgisayar duvar kağıdı png thumbnail
    xpxKB

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası