mor lahana neye iyi gelir / Antioksidan Kırmızı Lahananın 7 Faydası - Nefis Yemek Tarifleri

Mor Lahana Neye Iyi Gelir

mor lahana neye iyi gelir

Mor Lahananın Sağlığa 30 Faydası Ve Zararları, Yan Etkileri

Kırmızı Lahananın Sağlığa Muhteşem Faydaları Ve Bilinmeyen Zararları

Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana sağlık için çok faydalı besinlerdendir. Özellikle turşu olarak yapılıp tüketilmesi bağırsak florasını güçlendirir, kabızlık, gaz, şişkinlik vb tüm mide sorunlarına deva olur

Kırmızı lahana, manganez, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi minerallere sahiptir . Kırmızı lahana, glukozinolatların ve anti-oksidanların varlığı nedeniyle 'anti-kanser'  yani kanser önleyici seafoodplus.info lifi, K vitamini, B6 vitamini bakımından zengindir ve ayrıca tiamin, riboflavin, retinol ve folat içerir.

Kırmızı (Mor) Lahananın Faydaları Nelerdir?

  1. gram kırmızı lahana 30 kalori içerir. Düşük kalorilidir, kilo aldırmaz. Lif bakımından iyi bir kaynaktır. Tokluk hissi verir, bağırsakların düzelni çalışmasını sağlar.
  2. Kırmızı lahana, çok güçlü bir antioksidan olan C Vitamini açısından zengindir . C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur.
  3. Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  4. Kırmızı lahana, vücudumuzda zararlı serbest radikallere karşı hareket ederek yaşlanmayı geciktirir, yüksek antioksidan içeriği ile kırışıklıklar ve yaşlılık lekelerini geçirir ve cildinizi genç, pürüzsüz tutmaya yardımcı olur.
  5. Diüretik etki gösterir yani idrar söktürür.
  6. Alzheimer hastalığının önlenmesinde etkilidir. Beyin hücrelerini koruyan ve uzun süreli hafızanın güçlenmesini sağlayan kırmızı lahana, bunu içerdiği fisetin yani polifenoller ile gerçekleştirir. Polifenoller alzheimera karşı koruyucudur ve tedavide büyük rol oynar.
  7. Gut ve romatizma hastalıklarına faydalıdır.
  8. Vücuda güç verir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  9. Kırmızı lahana bol miktarda folik asit ve potasyum içeren bir sebzedir. C ve K vitaminleri bakımından da zengindir.
  10. Deri hastalıklarının, mide, akciğer ve bağırsak rahatsızlıklarının engellenmesinde rol oynar.
  11. Kendimizi daha zinde hissetmemize yardımcı olur, enerji düzeyimizi artırır.
  12. Kan dolaşımını rahatlatır.
  13. Balgamın dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  14. Hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü olmasıyla bilinir.
  15. B, C, E vitaminleri, antioksidanlar, sülfür, potasyum ve folik asit hazinesidir.
  16. Mayalanmış kırmızı lahana gut hastalığının ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.
  17. Kan yapıcı bir besindir. Kansere yakalanma riskini düşürür.
  18. Cilt sağlığını destekler.
  19. Yaşlanma belirtilerini geciktirir, kalp krizini engeller.

Kırmızı lahana faydaları saymakla bitmeyen lezzetli bir sebze olmasına rağmen gaz problemine yol açma ihtimali de mevcuttur. Yemeğin ardından papatya, rezene ve kimyon gibi çaylar tüketmek faydalı olacaktır.

  1. Son derece az kalorilidir. Formunu korumak isteyenler kırmızı lahanayı güvenle tüketebilir. Lif içeriği yoğundur. Bu sebeple diyet listelerinde yer verilmesi önerilir.
  2. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıklara engel olur. Her gün bir porsiyon kırmızı lahana tüketmek, vücudu daha dayanıklı bir hale getirir.
  3. Vitamin ve mineral deposu olan bu sebze, salataların lezzetine lezzet katmaktadır.
  4. Kırmızı lahanada glutamin adı verilen belirli bir amino asidin varlığı, ülserlerle ilişkili ağrı ve iltihabı azaltmada etkilidir.
  5. Kırmızı lahana tüketirken ölçülü olunmalıdır. Aşırı tüketilmesi iyot emiliminin azalmasına yol açar. Kırmızı lahanaya bir miktar tuz eklemek ya da iyot içeren besinlerle eşlik etmek bu oranın dengelenmesine yardım edecektir.
  6. Kırmızı lahananın yararları antioksidan etkisiyle de kendini gösterir. Vücudu toksinlerden arındıran kırmızı lahana, bu özelliğiyle toksinlerin artrit, romatizma ve cilt problemlerine sebep olmasını da önler.
  7. Kırmızı lahana, kemik büyümesi ve mineral yoğunluğunu korumak için gerekli olan kalsiyum, magnezyum , manganez ve diğer önemli mineralleri içerir. Bu sebzede K vitamininin varlığı, onu tüketen insanlarda osteoporoz riskinin büyük ölçüde azaltılmasını sağlar. Bunun nedeni, K Vitamininin kemik kalsiyumunu korumak için gerekli olan protein miktarını arttırmasıdır .

Kırmızı Lahana Nasıl Tüketilmelidir?

  1. Kırmızı lahana bir takım besinlere ve vitaminlere sahiptir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Ham olduğunda en yüksek beslenmeyi içerir. Sebze ısıtıldığında beslenme faydaları azalmaya başlar. Bunun için salata olarak tüketilmesi yahut turşu yapılması önerilir.

Kırmızı Lahananın Zararları Nelerdir?

  1. Kırmızı lahana gaza neden olan yiyeceklerdendir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok miktarda tüketmesi sıkıntı olabilir.
  2. Kırmızı lahana yiyen emziren annelerin bebeklerinde kolik görülebilir.
  3. Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır. Böyle bir durumdan muzdarip olan kişi kırmızı lahana tüketirse bu durum kötüleşebilir. Ayrıca, diyabetik insanlarda kırmızı lahana kan şekeri seviyesini etkilediğinden bu sebze tüketimi aşırıya kaçmamalıdır.

Kırmızı lahananın çok miktarda tüketimi şu sorunlara da sebep olabilir;

  1. Ciltte kızarıklık
  2. Mide bulantısı
  3. İştah kaybı
  4. Gaz sıkışması, gaz sancısı
  5. Şişkinlik
  6. Hazımsızlık
  7. Hipotiroidi

Diyetisyen Merve Öz’den Kırmızı Lahana Salatası Tarifi

  1. ½ kırmızı lahana
  2. 1 kâse yoğurt
  3. 1 diş sarımsak
  4. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 küçük kuru soğan
  6. Tuz

1 adet küçük kuru soğanı ufak ufak doğruyoruz. Mor lahanayı rendeliyoruz. (Bunun için rondo da kullanabiliriz.) Kuru soğanların içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyip biraz soteliyoruz. Ardından rendelediğimiz mor lahanaları soğanların üzerine ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Sotelediğimiz sebzeleri bir salata kâsesine aktarıyoruz. Diğer taraftan da 1 diş sarımsağı rendeleyip yoğurda ekliyoruz. Sonra hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu, salata kâsesindeki mor lahana ile karıştırıyoruz. Bu tarif 2 kişilik olup 1 porsiyonu takriben kaloriye denk gelmektedir.

Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler? Tıklayınız

Kırmızı lahananın sağlığa faydaları

Kırmızı lahananın sağlığa faydaları
Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana, kışın anlatılan hikayeler arasında oldukça yaygındır. Kökeni Akdeniz'dir ve milattan önce 2, yılından beri yetiştirilmektedir.

Kırmızı ve beyaz lahana arasında bir fark vardır. Bu fark flavanoid ailesinden gelen antosiyanin pigmentidir. Çok güçlü antioksidanlara sahiptir üstelik C ve E vitamini açısından zengindir. Bu yazımızda, kırmızı lahana yemeniz için birkaç sebepten bahsedeceğiz.

Sağlıklı gözler

İçerdiği yüksek miktarda zeaksantin ve lütein sayesinde kırmızı lahana yemek göz sağlığına iyi gelir. Bu iki element, UV ışınlarının retinanıza ulaşmasını önleyen doğal güneş koruyucularıdır.

Sindirimi güçlendirir

Kırmızı lahananın sindirime bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Çünkü kırmızı lahana vücutta gaz oluşturur. Başka bir deyişle, hazımsızlıkya da kabızlık gibi problemlerin oluşmasını önler. Kırmızı lahananın suyu, peptik ülserbaşta olmak üzere ülserin tedavisinde oldukça yararlıdır.

Kalp sağlığını güçlendirir

Kırmızı lahana yemenin bir başka nedeni de, suyunun kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzdaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu şekilde kan dolaşımı daha iyi işler.

Sadece bir bardak kırmızı lahana yiyerek gr potasyumalmış olursunuz bu da kalp stresini önlemek için yeterlidir. Aynı zamanda kalp artışlarınızın sebep olduğu kontradiksiyonlar için de idealdir.

Kötü kolesterol seviyesini düşürür

Kırmızı lahanaya aromatik tadını veren sülfür sayesinde, kırmızı lahana yemek kötü kolesterolü ve ürik asit miktarını düşürür. Kolesterol ve ürik asit miktarını ise şu şekilde azaltır;

Kırmızı lahanadaki lifler, yiyeceklerde bulunan kötü kolesterolün emilmesini engeller.
Karaciğerde bulunan apolipoprotein LDL'yi azaltır çünkü taşınacak daha az kolesterol vardır.
Kırmızı lahanada bulunan antioksidanlar yağlı dokuyu azaltır ve size daha fazla enerji verir.
5. Kansere karşı mücadele eder
Kırmızı lahana yiyerek aldığınız antioksidanların sayısı ve çeşitliliği inanılmazdır. Vücudunuzun serbest radikallere karşı dirençli olmasını sağlar. Serbest radikaller, vücutta kanser oluşmasının nedenlerinden biridir. Ayrıca, kanser hücrelerinin büyümesini de engeller.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

İçinde yüksek miktarda bulunan C vitamini sayesinde kırmızı lahana yemek vücudun direncini arttırır. Öte yandan, içinde bulunan antioksidanlar vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ayrıca yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Yaşlanma belirtilerini azaltır

Kırmızı lahanada C,E ve A vitamini gibi çok fazla antioksidan ve fitokimyasallar bulunur. Bunlar, cildin nemini, yumuşaklığını ve doğal parlaklığını korur.

Kırmızı lahana yemek aynı zamanda kolejen oluşumunu arttırır. Kolejen, vücut dokuları arasında köprüler oluşturur. Böylece, cildiniz ve kaslarınız sağlıklı kalır.

Ağrı kesici özelliği vardır

Kırmızı lahanayı böbreklerinizi iyileştirmek ve eklem ve romatizma ağrılarından kurtulmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda, kadınların emzirme dönemimde oluşan acıyı ve iltihabı gidermek için de kullanılabilir.

Kırmızı lahananın bunların yanında yatıştırıcı ve ağrı kesiciözellikleri de bulunur. Bu sayede kan temizlenmiş olur. Hatta, insomniaya bile iyi gelir. Çünkü, kırmızı lahanada laktucopkrin olarak bilinen bir madde bulunur. Laktucopkrin, hem normal hem de boğmacaöksürüğünü gideren ilaçlarda bulunan aktif bir maddedir.

Bu yararlardan faydalanmak için, ütünüzle bir yaprak kırmızı lahanayı ısıtın.
Ardından bu yaprağı ağrıyı ya da yanmayı hissettiğiniz bölgeye koyun.

Antimalaryal özelliği bulunur

Malarya, tropikal bir parazit hastalığıdır. Sivri sinek ısırığısonucunda meydana gelir, ırsi olabilir ya da kan yoluyla bulaşabilir.
Kan hücrelerini etkiler ve

Kansızlık
Titreme
Mide bulantısı
Kusma
Baş ağrısı
Nöbet geçirme
Koma gibi durumlara yol açar.
Malarya hastalığın tedavisi için bir doktora görünmeniz gerekir. Yine de, içinde bulunan laktucopkrin sayesinde kırmızı lahana yemek bu hastalığın etkileriyle başa çıkmanıza yardımcı olur.

Diyabeti kontrol altına alır

Doğal insülin içermesi sayesinde kırmızı lahana yemek, kan şekeriseviyesini kontrol altına alır. Aynı zamanda az miktarda kalori ve karbonhidratiçerir bu şekilde kilo almadan açlığınızı bastırabilirsiniz.

Bu yüzden, kırmızı lahanayı salatalarınıza ya da sebze sularınıza eklemek iyi bir fikir olabilir. Böylece öğünler arasında açlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Güçlü ve sağlıklı kemikler

İçerdiği K vitamini sayesinde, lahana ailesi kemiklerinizi güçlü tutmaya oldukça yardımcıdır. Çünkü aynı zamanda osteokalsin içerir. Osteokalcin, kemik metriksinde bulunan ve olgunlaşması için K vitaminine ihtiyaç duyan spesifik bir proteindir.

Kırmızı lahanayı belki de çoktan yemeklerinize garnitür olarak kullanıyorsunuzdur. Ya da çayını içiyorsunuzdur. Hatta ağrıları azaltmak için kompres olarak bile kullanıyor olabilirsiniz. Her halükarda, kırmızı lahana yemek sağlığınızı korumanız için çok yararlıdır.

Mor lahana faydaları nelerdir, mor lahana salatası nasıl yapılır?

Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminizi güçlendirmek istiyorsan&#;z diyet listenize muhakkak mor lahanay&#; dahil edin. Mor lahanay&#; çi&#; bir &#;ekilde tüketebilir ya da fermente ederek tüketebilirsiniz. Sa&#;l&#;kl&#; etkilerinin yan&#; s&#;ra lezzeti de son derece yerindedir. &#;&#;te düzenli olarak mor lahana tüketmenin 7 etkili faydas&#;:

mor lahana (2)

Güçlü antioksidan yap&#;s&#; sayesinde hücresel hasara kar&#;&#; vücudu korur. Mor lahana, C vitamini , antosiyaninler, karotenoidler, kaemprefol gibi flavonoid antioksidanlar&#; bünyesinde bar&#;nd&#;r&#;r. Bu bile&#;enler vücudumuz için son derece faydal&#;d&#;rlar.

Mor lahanan&#;n içinde sülfür bile&#;eni bulunur. Bu bile&#;en akne ve sivilcelerle mücadele eder.

Vücuttaki iltihapla mücadele eder. Bunun için yiyebilir ya da cilde yans&#;yan iltihap var ise direkt olarak cilde de uygulanabilir.

mor

Kalp krizi riskini azalt&#;r. Buna etki eden &#;ey ise lahanaya mor rengini veren flavonoid antioksidanlar olan antosiyanin içeri&#;idir. Düzenli olarak antosiyanin içeren g&#;dalar tüketmek, kalp krizi riskini % oran&#;nda azaltabilir.

Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar, düzenli olarak lahana yemenin kolon kanseri riskini %18 dü&#;ürdü&#;ünü ortaya koyuyor.

iStock

Ba&#; a&#;r&#;s&#;na birebirdir. Mor lahanan&#;n yapra&#;&#;yla ba&#;&#;n&#;za kompres yaparak a&#;r&#;dan kurtulabilirsiniz.

Damar sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumaya da yard&#;mc&#; olur. Düzenli tüketimi kan ak&#;&#;&#;n&#;n kolayla&#;mas&#;na yard&#;mc&#; olur.

MOR LAHANA SALATASI TAR&#;F&#;

iStock (2)

MALZEMELER

Bir adet mor lahana
1/2 adet limon suyu
Bir yemek ka&#;&#;&#;&#; üzüm sirkesi
2 yemek ka&#;&#;&#;&#; zeytinya&#;&#;
Bir çay ka&#;&#;&#;&#; tuz

MOR LAHANA SALATASI YAPILI&#;I

&#;lk olarak mor lahanay&#; ince bir &#;ekilde k&#;y&#;n.
Ard&#;ndan tuz ve sirke ile lahanay&#; iyice ovun.
Ovdu&#;unuz lahanay&#; derin bir kab&#;n içinde zeytinya&#;&#;, limon suyu, sirke ve tuzla harmanlay&#;n. Afiyet olsun.

MOR LAHANA KALOR&#; ORANI

gram k&#;rm&#;z&#; lahana 31 kaloridir. Bir porsiyon mor lahana salatas&#; ise 73 kaloridir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kırmızı lahana suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Kırmızı lahana suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir?

Kırmızı/mor lahana suyu tüketimi, sindirim sisteminizi normalleştirmek ve şişkinliği yenmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Kırmızı lahana suyu sadece bağırsakları iyileştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda başka birçok faydaya da sahiptir. C vitamini ve K vitamini ile birlikte diğer bazı temel vitamin ve mineralleri içerir. Kırmızı lahanadaki C vitamini, hücreleri hasardan korurken vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan görevi görür.

Kırmızı lahana suyu nasıl hazırlanır?

Eski Tadında üyelerinden Nazlı Hanım'ın tarifini sizlerle paylaşmak isteriz.

Malzemeler:

- 1 adet orta boy kırmızı lahana

- ml Hindistan cevizi sütü (isteğe bağlı)

- 1/2 çay kaşığı acı kırmızı pul biber

- 1 parça soyulmuş taze zencefil

- 1 limonun suyu

Yapılışı:

Kırmızı lahanayı parçalara ayırın. Tüm malzemeleri meyve sıkacağınıza yerleştirin ve sıkın. İyice karıştırın ve için. Düzenli olarak haftada 3 kez tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir