kırmızı yanık izi / Yanık izine ne iyi gelir? Yanık izi nasıl düzelir, nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Kırmızı Yanık Izi

kırmızı yanık izi

1. dereceden ve 2. dereceden yanık nedir? İşte yanık türleri ve tedavi yöntemleri…

Yanık insan yaşamı boyunca en az bir/bir kaç kere başına gelen yaralanma durumudur. Ciddi bir olaydır ve uygun tedavi edilmediği takdirde ölüm veya sekellerle (işlev veya doku bozukluğu) sonlanabilir. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Borman "Yanık sonrası oluşan her türlü şekil bozukluğu tamamıyla düzeltilmekte ya da en azından eski durumuna göre çok daha iyi bir hale getirilmektedir." diyor. Peki 1. dereceden ve 2. dereceden yanık nedir? Yanık çeşitleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 11:46 - 28 Mart 2018 Güncellenme:

1. dereceden ve 2. dereceden yanık nedir? İşte yanık türleri ve tedavi yöntemleri…

Isı, elektrik, kimyasal maddeler ve radyasyon gibi etkiler sonucunda deride ve diğer derin vücut dokularında meydana gelen hasarlar yanık olarak tanımlanmaktadırlar. Tıbbi olarak da yanık, derinin yüksek ısı ile canlılığını yitirmesidir.

Yanıklar ev ortamında sıcak su, sıcak yağ, sıcak süt veya buhar teması sonucu, sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, elektrik akımı etkisi ya da radyasyon nedeni ile de oluşmaktadır. Isı, elektrik, ışın, sürtünme ve donma sonucu oluşan yanıklar fiziksel, asit ve alkali maddeler ile oluşan yanıklar kimyasaldır.

YANIK ÇEŞİTLERİ

Birinci derece yanıklar (epidermal yanık) yüzeyseldir. Derinin epidermis denilen en üst tabakasını etkilerler. Ödem oluşabilir ve genellikle deride bül dediğimiz su toplanması söz konusu olmaz. Yara kırmızı, kuru ve acı vericidir. Kısa sürede iz bırakmadan iyileşir. Güneş yanıkları bu sınıfa girer.

İkinci derece yanıklar, derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Daha çok sıcak suyla haşlanma, alevle veya sıcak cisimle temasla oluşan yanıklardır. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, çok ağrılı, iltihaplanmaya açık yanıklardır. Pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Kimi zaman cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş yanık bölgenin rengi pembe-kırmızıdan kahverengi ve beyazımsı, sarımsı renge dönmüştür. Kendiliğinden iyileşmezler. Cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır. Enfeksiyon, ödem ihtimali çok yüksektir. İyileşmesi çok uzun sürer ve iz kalır.

yanık tedavi sözcü ile ilgili görsel sonucu

YANIK TEDAVİSİ NASIL OLUR?

1. derece yanıklarlarda derinin en üst tabakasında hasarlanma vardır. Güneş yanıkları bu tarz yanıktır. Derinin soğutulması, topikal anestezik ilaçlar nemlendirci ve yağlı kremler tedavide kullanılabilir. Yanık bölgesindeki deri 1-2 hafta içinde yüzeyel olarak dökülür.

2. derece yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir. Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır. Uygun pansumanlar ile takip edilir. İyileşme süresi yüzyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır.

3. derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir. Küçük alanlar pansumanlarla iz bırakarak iyileşirken büyük alanların iyileşmesi çok zaman alır ve bu süre içinde enfeksiyon gelişirse hayati tehlike oluşabilir. Eklem ve boyun bölgesindeki yanılar eklem ve boyun hareketlerinin kısıtlanmasına neden olabilir. Deri nakli iyileşmeyi hızlandırır ve fonksiyon kaybı gelişmesini önler. Deri nakli yapılan alanlarda iz daha az gelişir.

2. derece ve 3. derece yanıkların tedavisi yanık uzmanı tarafından yapılmalıdır ve kapalı pansumanlar ile takip edilmelidir.

UZMAN İSİM YANITLIYOR: TEDAVİ NASIL YAPILMALIDIR?

Yanık çok kötü sonuçlara yol açan bir yaralanma türüdür. Sonuçları, görsel açıdan oldukça rahatsızlık verici ve fonksiyonel anlamda sakat bırakıcı niteliktedir. Bu bir kader değildir! Kişinin kendi dokuları kullanılarak yanık izleri azaltılabilmekte ve hareket serbestisi sağlanabilmektedir. Yanık sonrası oluşan her türlü şekil bozukluğu tamamıyla düzeltilmekte ya da en azından eski durumuna göre çok daha iyi bir hale getirilmektedir. Bu uzun olabilecek bir süreçtir ve kişilerin topluma kazandırılması için sabırla en erken zamanda plastik cerrahi ameliyatlarına başlanması gerekmektedir. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Borman cevapladı.

AğrıGüneşÖlümsözsüt

Kırmızı Yanık İzi Nasıl Ve Ne Zaman Geçer? Kırmızı Yanık İzine Ne İyi Gelir

Haberin Devamı

Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri;

  1. derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır. Bazı kremler ve doğal ürünler ile bu yanık geçebilir.
  1. derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanıkta ise iz kalma ihtimali vardır. Yaklaşık 2-3 haftada geçen yanığın sonrasında iz kalabilir. Bu iz bir süre sonra geçecektir. Özellikle krem, aloe vera jeli, lavanta yağı he kantaron yağı bu izleri geçirmeye yarar.
  1. derecede oluşan kırmızı yanık: 3. derece oluşan yanık izinde durum ciddidir. Çünkü bu yanıktan dolayı kalıcı bir iz görülebilir. Bunun geçmesi ise oldukça uzun bir zaman alacaktır. Yapmanız gereken ise uzun bir tedavi sürecinden geçmektir. Aksi halde bu kırmızı yanığın geçmesi zordur.

Kırmızı Yanık İzine Ne İyi Gelir?

Kırmızı yanık izinin nelerden dolayı oluşacağından bahsetmiştik. Tabi asıl merak konusu ise kırmızı yanığa nelerin iyi geldiğidir. Bu konuda çok işe yarayan doğal ürünler vardır. Ayrıca yanık izi karşıtı kremlerden yararlanmanızda faydalı olacaktır.

Kantaron Yağı

Mucizevi bir ürün olan kantaron yağı kırmızı yanık izini geçirmeye yardımcıdır. Hatta ameliyatlar sonrasında oluşan yaralara karşı doktorlarda kantaron yağını kullanmayı tavsiye ederler. Bundan dolayı bu ürün oldukça yarar sağlar. Bunu pamuk yardımıyla yaraya sürebilirsiniz.

Aloe Vera Jeli

Yararlı bitkiler arasında bulunan aloe vera içerisinde bir jel bulunmaktadır. Bu jeli kırmızı yanık izi üzerine sürmeniz çok yararlı olacaktır. Böylelikle cildiniz yenilenir.

Lavanta Yağı

Antioksidan özelliği de bulunan lavanta yağı aynı zamanda besleyici özelliklere sahiptir. Bunun yanında bu yağın ciltte meydana gelen doku hasarlarına iyi geldiği bilinir. Kırmızı yanık izi üzerine birkaç damla lavanta yağı dökerek geçmesini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

E Vitamini İçeren Kremler

Yanık izinin geçmesi için E vitamini oldukça önemlidir. Özellikle bu vitamini içeren kremleri kullanmak büyük faydalar elde etmeye yarar. Bunun için kırmızı yanık izine karşı E vitaminli kremleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Kırmızı yanık izi oluşan yeri güneşe maruz bırakmamak gerekir. Bunun için özen göstermelisiniz. Ayrıca bolca su içmekte son derece faydalıdır. Çünkü cilt dostu olan su yanık izinin kapanmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında yanık izi üzerine uygulama yaparken (jel, krem vs. sürerken) baskı yapmadan yavaşça hareket edin.

Yanık izi kalır mı ve nasıl geçer? Yanık izine ne iyi gelir?

Yanık izi cilt üzerinde meydana geldiği andan itibaren kişilerin kurtulmak istediği bir cilt sorunu haline gelir. Vücudun her yerinde meydana gelebilecek olan yanıkların izinin geçmesi için farklı tedavi yöntemleri tercih edilir. Peki, yanık izi kalır mı ve nasıl geçer? Yanık izine ne iyi gelir?

Yanık İzi Nasıl Geçer?

Yanık izi geçer mi? sorusu cildinde yanık meydana gelen kişilerin araştırdığı konular arasında yer alır. Yanık cilt üzerinde 3 farklı derecede meydana gelir. 1. Derece yanıklar genellikle 2 hafta içerisinde kendi kendine geçer. Burada doktorların önerdiği yanık kremleri ile yanık izinin tamamen geçmesi sağlanır. 2. Derece yanık da kısa sürede iyileşir. İyileşme sürecinin ardından belli belirsiz yanık izi kalabilir ancak zamanla bu yanık izleri de kaybolur. 3. Derece yanık izinde ise iyileşme süreci çok uzun olabilir. Burada yanık izi ciddi boyutlarda olduğu için meydana geldiği andan itibaen doktor kontrolünde takip edilmelidir.

Yanık İzi Kalır Mı?

Yanık izi kalır mı sorusunun cevabı yanığın derecesi ve uygulanan tedavinin doğru olup olmadığı verir. Eğer 3. Derece bir yanık meydana geldiyse ve yanığın oluştuğu andan itibaren bir tedavi uygulanmadıysa yanık izi büyük oranda görülür.

Yanık İzine Ne İyi Gelir?

Yanık İzi Kalmaması İçin Ne Yapmak Lazım?

Yanık izi kalmaması için erken ve doğru tedavi uygulanması çok önemlidir. Bu yüzden yanık meydana geldiği zaman hemen doktora başvuru yapılmalıdır. Yanığın derecesi tespit edildikten sonra yanık kremleri ile tedavi süreci devam etmelidir.

Deride Kalan Yanık İzi Geçer Mi?

Deride kalan yanık izinin geçmesi için krem tedavileri uygulanabilir. Ancak bu kesin çözüm olmayabilir. Bu yüzden cildin görünebilir olan bölgelerinde kalan yara izleri için estteik operasyon önerilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir