sol taraftaki ağrı nedenleri / Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur? Karnın Solundaki Ağrı Nasıl Geçer? - Sağlık Haberleri

Sol Taraftaki Ağrı Nedenleri

sol taraftaki ağrı nedenleri

Karın Ağrıları



Karın boşluğu birçok organı barındırmaktadır. Bu organların her birinin çeşitli hastalıkları ağrıya neden olabilir. Bu organların hastalıklarını değerlendirirken ağrı genellikle baş ağrısı ve bel ağrısından farklı olarak uyarıcı nitelik taşır. Karın ağrısı vakit geçirilmeden değerlendirilmesi gereken bir belirtidir. Diğer kronik ağrılarda ağrı kesiciler verilirken, karın ağrılarında neden belirlenmeden ağrı kesici verilmesi son derece sakıncalıdır. Çünkü bu durumda ağrının kesilmesiyle altta yatan hastalık gizleneceğinden tedavide geç kalınarak daha büyük zararlara yol açılabilir.

Karın boşluğunda mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, safra yolları, dalak, apandis, böbrek ve idrar yolları, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekte prostat bulunmaktadır. Bütün bu organlardan ve karın duvarından kaynaklanan birçok akut ve kronik ağrı vardır. Bütün bu ağrıların değerlendirilmesi oldukça zordur. Hastanın iyi tetkiki gereklidir.

Karın ağrıları içerisinde en sık görülenler apandisite bağlı karın ağrıları, safra kesesinin iltihap ve taşlarından kaynaklanan ağrılar, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinden kaynaklanan ağrılar, pankreas bezinin iltihaplarından kaynaklanan ağrılardır. Ayrıca karın organlarının kanserlerinde şiddetli ağrılar ortaya çıkar.

Karın ağrıları genellikle tanıya daha kolay ulaşabilmek için ağrının yerleştiği bölgeye göre sınıflandırılırlar. Bu amaçla karın bölgesi çeşitli kısımlara ayrılır.


Göbek çevresi


Göbek çevresindeki ağrılar ince bağırsak hastalıkları ve apandis iltihabı (apandisit) ile ilişkili olabilir.


Üst orta bölge


Bu bölgeye epigastrik bölge de denir. Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir. Bu bölgede ağrıya neden olan bir başka durum ise diyafram fıtığıdır. Tüm bunlardan başka bölgede yer alan organların (mide, pankreas) kanserlerinde de karnın üst orta bölgesinde şiddetli ağrı ortaya çıkar.


Üst sol bölge


Bu bölgede ağrı çok sık değildir. Bazen mide, dalak, pankreas ve kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda görülebilir.


Üst sağ bölge


Üst sağ bölgede şiddetli ağrının en önemli nedeni safra kesesinde iltihaplanmadır. Bu durumda ortaya çıkan ağrı göbeğe ve bele yayılabilir. Bazen pankreas veya onikiparmak bağırsağından kaynaklanan hastalıklar da karnın sağ üst bölgesinde ağrıya neden olabilir.


Alt orta bölge


Bu bölgede ağrı kalın bağırsak iltihaplarına, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ya da üreme organları ile ilgili hastalıklara bağlı olabilir. Bölgenin sık görülen bir ağrılı hastalığı da spastik kolondur.


Alt sol bölge


Sıklıkla son bağırsaktan kaynaklanan problemler bu bölgede ağrıya yol açar. Divertikülit adı verilen özel bir kalın bağırsak iltihabı ve Crohn hastalığı örnek olarak sayılabilir.


Alt sağ bölge


Kalın bağırsak hastalıklarında bu bölgede de ağrı görülür. Apandisit ağrısı da başlangıç döneminin ardından karnın sağ alt bölümüne yayılır.


Yansıyan ağrı


Akciğerlerin alt kısımları, böbrekler, rahim ve yumurtalıklar gibi karın dışında yer alan organlardan kaynaklanan ağrılar bazen karın bölgesine yayılır. Bu tip ağrıya yansıyan ağrı adı verilir. Ayrıca karın organlarından kaynaklanan ağrıların da başka bölgelere yayılmasına sık rastlanır. Örneğin safra kesesi ağrısı göğse ve sağ omuza, pankreas ağrısı bele ve kürek kemiklerinin arasına yayılır. Bunlar da yansıyan ağrıya örnek durumlardır.


Karın Ağrısında Tanı


Karın ağrısı nedeniyle hekime başvuran hastalarda ağrının nedenini ortaya koymak için öncelikle hastanın şikayeti, ağrının niteliği ayrıntılı bir şekilde sorgulanır, bunu fiziksel muayene, çeşitli laboratuvar testleri, görüntüleme yöntemleri ve gerektiğinde endoskopik incelemeler izler.

Ağrının başlama şekli önemlidir. Örneğin, ani başlayan bir ağrı bağırsaklarda beslenme bozukluğu, safra kesesi kanallarında veya bağırsaklarda tıkanma gibi ani başlayan bir hastalığın habercisidir.

Ağrının şekli de tanı için değerli bilgiler sağlar. Örneğin bağırsak tıkanmalarında bağırsakların kasılmalarına bağlı kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkar. Safra yollarının tıkanması üst karın bölgesinde şiddetli ve sabit bir ağrıya yol açar. Akut pankreatitte tipik olarak üst karın bölgesinde ve sırtta, çok şiddetli, dayanılmaz, sabit bir ağrı vardır. Akut apandisitte ağrı göbek çevresinde başlar ve tablo ilerledikçe karnın sağ alt bölgesine kayar.

Bir başka önemli tanı kriteri ağrının süresidir. Örneğin, spastik kolit ağrısı aylar ve hatta yıllar boyunca artma ve azalmalarla sürüp gider. Safra kesesi ağrısı birkaç saatten daha uzun sürmez. Pankreas iltihabına bağlı ağrı ise birkaç gün devam eder.

Karın ağrılarının tanısında görüntüleme yöntemlerinin çok önemli yeri vardır. Direkt grafi (röntgen) ile bağırsak tıkanmaları veya delinmeleri saptanabilir. İlaçlı röntgen çekimleri mide-bağırsak sistemi ile ilgili değerli bilgiler verir. Ultrasonografi de tanıda çok değerli bir yöntemdir. Safra kesesi hastalıkları, apandisit, karaciğerle ilgili sorunlar, böbrek ve idrar yolu hastalıkları ultrasonografi ile saptanabilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ise karın bölgesinin anatomisini mükemmel bir şekilde göstermeleriyle pek çok hastalıkta kesin tanıya ulaşılmasını sağlayan görüntüleme yöntemleridir.

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#;: Nedenleri ve Tedavisi

Vücudun uyluk ve kar&#;n bölgesi aras&#;nda bulunan ve karn&#;n alt k&#;sm&#;nda yer alan bölge kas&#;k olarak adland&#;r&#;l&#;r. Kar&#;n bölgesinden ba&#;layarak bacaklara kadar uzanan bölge, cinsel organlar&#;n bulundu&#;u bölgenin hemen üst k&#;sm&#;nda yer al&#;r.

Kas&#;k k&#;vr&#;nt&#;s&#; olarak bilinen ve çukurluk olu&#;turan bölge, birçok kasa ve lenf kanallar&#;na ev sahipli&#;i yapar. Kas&#;k a&#;r&#;s&#; genellikle kad&#;nlarda daha s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan bir sorun olsa da her ya&#;tan ve her cinsiyetten insanda görülebilir.

Hem sa&#; hem de sol kas&#;kta zaman zaman a&#;r&#;lara rastlan&#;labilir. Ciddi bir problemin temel belirtisi olabilece&#;i gibi herhangi bir nedenden dolay&#; da kas&#;k a&#;r&#;s&#; olu&#;abilir. Sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;, sa&#; kas&#;k a&#;r&#;s&#;na oranla daha çok görülen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Neden Olur?

Erkeklerde ve kad&#;nlarda sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; nedenleri birbirinden farkl&#;d&#;r.

Kad&#;nlarda Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Nedenleri

Sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; kad&#;n hastalarda:

Kad&#;n sa&#;l&#;&#;&#; konusunda sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; gözden kaçmamal&#;d&#;r. Üreme sa&#;l&#;&#;&#;n&#; etkileyen bir durum olabilece&#;i unutulmamal&#;d&#;r. Bu nedenle sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#; ya&#;ayan kad&#;nlar&#;n güvendi&#;i bir kad&#;n do&#;um uzman&#;na görünmesi önerilir.

  • Kad&#;n üreme organ&#;nda meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar sol kas&#;kta a&#;r&#;ya neden olabilir.
  • Yumurtal&#;k bölgesinde olu&#;an zararl&#; ya da zarars&#;z kistler çevre dokulara bask&#; yaparak sol kas&#;kta a&#;r&#; olu&#;turabilir.
  • Rahim d&#;&#;&#;nda bir alanda meydana gelen döllenme sonucu olu&#;an d&#;&#; gebelik, sol kas&#;kta a&#;r&#; meydana getirir.
  • Acil müdahale gerektiren apandisit patlamas&#; ve &#;iddetli ishal gibi akut durumlar da sol kas&#;kta a&#;r&#;ya neden olur.
  • Böbrek ta&#;lar&#;, idrar yolu enfeksiyonu, kas&#;k bölgesine al&#;nan darbe, cinsel yolla bula&#;an hastal&#;klar, lenf bezi iltihaplanmas&#;, hamilelik, böbrek ta&#;&#;, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastal&#;klarda kad&#;nlarda görülen sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n nedenleri aras&#;ndad&#;r.
  • Adet öncesi sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; da yayg&#;n olarak kad&#;nlarda görülür.
  • Yumurtal&#;k kisti, erken menopoz gibi durumlar&#;n birer i&#;areti olabilir.
  • Riskli gebelikler ve dü&#;ük de sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; ile kendini belli etmektedir.

Özetleyecek olursak kad&#;nlarda sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n yayg&#;n nedenleri:

  • Kistler
  • Spiral kullan&#;m&#;
  • Adet sanc&#;s&#;
  • Dü&#;ük
  • D&#;&#; gebelik
  • Riskli gebelik
  • Normal do&#;um veya sezaryen
  • Kas&#;k f&#;t&#;&#;&#;
  • Bel f&#;t&#;&#;&#;
  • Stres
  • Depresyon
  • Pelvik inflamatuar hastal&#;k
  • Çok s&#;k idrara ç&#;kma
  • Ta&#; ve kum olu&#;umu

Erkeklerde Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Nedenleri

Sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; erkek hastalarda:

  • Erkeklerde ya&#;anan sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n en yayg&#;n nedeni kas gerilmesidir. Ani ve bilinçsiz yap&#;lan a&#;&#;rl&#;k antrenmanlar&#; ve a&#;&#;r kald&#;rma gibi zorlay&#;c&#; aktiviteler sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;na neden olur.
  • A&#;&#;r kald&#;rma sonucu olu&#;an kas&#;k f&#;t&#;klar&#; da sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; olu&#;turur.
  • Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar nedeniyle lenf bezlerinin iltihaplanmas&#;, testis tümörü, testis iltihaplanmas&#;, testislerde ödem olu&#;mas&#;, idrar yollar&#; iltihaplanmas&#;, ba&#;&#;rsak iltihab&#; ve böbrek ta&#;lar&#; nedeniyle ya&#;anan sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; erkek hastalarda yayg&#;n olarak görülür.
  • Bunlara ek olarak sinir s&#;k&#;&#;mas&#;, siyatik, kabakulak, varikosel, retraktil testis, kemik kireçlenmesi ve lipom gibi nedenler de sol kas&#;kta a&#;r&#; olu&#;turabilir.
  • A&#;&#;r sanayi i&#; ortam&#;nda çal&#;&#;an erkeklerde s&#;k s&#;k ya&#;anan sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;, ihmale gelmeyen bir durumdur. Genellikle f&#;t&#;k hastal&#;&#;&#;n&#;n habercisi olarak kendini belli eder.
  • Sanayi i&#; ortam&#;nda bulunan ve gün içinde sürekli e&#;ya kald&#;rma i&#;leri yapanlar&#;n bu konuda hassas olmas&#; gerekir.

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Hamilelik Belirtisi Mi?

Döllenmenin gerçekle&#;mesiyle birlikte embriyo rahme geçer. Rahimde büyümeye ve geli&#;meye ba&#;layan embriyo çevre dokulara bask&#; yaparak a&#;r&#;lara neden olabilir.

Genellikle sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; kad&#;nlarda hamilelik belirtisi olarak dü&#;ünülebilir. Ancak tek ba&#;&#;na sol kas&#;kta a&#;r&#; olu&#;mas&#; hamilelik oldu&#;u anlam&#;na gelmez. Adet gecikmesini takiben kas&#;k bölgesinde bir a&#;r&#; söz konusu ise mutlaka bir uzman doktora ba&#;vurularak gebelik olup olmad&#;&#;&#; test edilmelidir.

Sol kas&#;k bölgesine e&#;lik eden di&#;er hamilelik belirtileri ise sürekli bir uyku iste&#;i, halsizlik, güçsüzlük ve yorgunluk, gö&#;üslerde a&#;&#;r&#; hassasiyet ve dolgunluk hissi, gö&#;üslerde büyüme, ba&#; dönmesi, duygu dalgalanmalar&#;, mide bulant&#;lar&#; ve kusma, i&#;tah aç&#;lmas&#;, mide yanmas&#; ve ba&#; a&#;r&#;s&#; olarak ifade edilebilir.

&#;lginizi çekebilir: Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; hamilelik

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Baca&#;a Vurmas&#; Durumunda Ne Yap&#;lmal&#;?

Sol kas&#;k bölgesinde olu&#;an a&#;r&#;lar bazen baca&#;&#; da etkileyebilir. Bu bölgede a&#;r&#; olu&#;umuna neden olan sinirler, baca&#;&#;n belirli noktalar&#;nda a&#;r&#; olu&#;umunu da tetikler.

Hareket etmeyi sa&#;layan sinirler ciddi ameliyatlar, yaralanma, apandisit, kas&#;k kemi&#;i k&#;r&#;&#;&#;, beze, böbrek ta&#;&#;, damar sertli&#;i, enfeksiyonlar, iltihaplanmalar, gebelik, prostat, kas gerilmesi, kala ç&#;k&#;klar&#; ve adet ya da menopoz gibi dönemlerde bacak bölgesini de etkileyebilir.

Sol kas&#;k bölgesinde ba&#;layan a&#;r&#; baca&#;a vurdu&#;unda bacaklar&#;n hareket etme yetene&#;i azal&#;r. Böyle bir durumda ki&#;inin mutlaka uzman bir doktora muayene olmas&#; ve a&#;r&#;ya neden olan sorunun t&#;bbi tedavi ile ortadan kald&#;r&#;lmas&#; gerekir.

Hastaya idrar ve kan testleri, CT ve MR uygulamalar&#; yap&#;&#;arak a&#;r&#;n&#;n nedeni tespit edilir ve doktor taraf&#;ndan uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Tedavi sürecinde:

  • Baca&#;a vuran kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n tedavisine yard&#;mc&#; olmak için yürüyü&#; yapmamak,
  • Kas&#;k ve bacak k&#;sm&#;na bask&#; uygulamamak,
  • Uzun süre ayakta durmamak gerekir.
  • Tedavi s&#;ras&#;nda mümkün oldu&#;unca yatak istirahati yap&#;lmas&#; iyile&#;me sürecini k&#;salt&#;r.
  • Gebelik durumu varsa ve tüm belirtiler bir anda ya&#;an&#;yorsa; en k&#;sa zamanda çal&#;&#;an kad&#;nlar&#;n izin al&#;p evde dinlenme sürecine ba&#;lamas&#; önerilir.
  • Zira, ciddi sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; riskli gebeli&#;in bir i&#;areti olabilir. Bu konu gözden kaçmadan, sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n temel nedeni ara&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Eklem A&#;r&#;lar&#; Neden Olur? Ne &#;yi Gelir?

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; baca&#;a vurur mu

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; ve Ak&#;nt&#; Neye &#;&#;aret Eder?

  • Sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;na e&#;lik eden ak&#;nt&#;, genellikle kad&#;nlarda yumurtal&#;k kistlerinden dolay&#; olu&#;ur.
  • Herhangi bir nedenden dolay&#; y&#;rt&#;lan yumurtal&#;k kistleri özellikle kad&#;nlar&#;n yumurtlama döneminde ya da adet döneminde &#;iddetli a&#;r&#; ve ak&#;nt&#;ya neden olur.
  • Kad&#;nlarda ve erkeklerde görülen sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; ve ak&#;nt&#;n&#;n bir di&#;er önemli nedeni ise ba&#;&#;rsak iltihaplanmas&#;d&#;r. Ba&#;&#;rsak iltihaplanmas&#;ndan kaynaklanan ak&#;nt&#;, makat bölgesinden gelir ve bu ay&#;rt edici bir durumdur.
  • Rahim a&#;z&#; ya da penisin enfeksiyon kapmas&#;na ba&#;l&#; olarak da sol kas&#;kta a&#;r&#; ve ak&#;nt&#; olu&#;abilir.
  • Genellikle s&#;k s&#;k cinsel partner de&#;i&#;tiren ki&#;ilerde enfeksiyona ba&#;l&#; olarak geli&#;en sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; ve ak&#;nt&#; s&#;k rastlan&#;lan bir problemdir.
  • Bazen kad&#;nlarda hamilelik nedeniyle olu&#;an sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;na vajinal ak&#;nt&#; da e&#;lik edebilir.
  • Gebelik döneminde sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;yla beraber ya&#;anan ciddi ak&#;nt&#;lar erken do&#;umun da i&#;areti olabilir. Bu nedenle dikkat çeken ciddi ak&#;nt&#;lar varsa ve sürekli kas&#;k a&#;r&#;s&#; hissediyorsan&#;z, derhal gebeli&#;i takip eden doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.
  • Özellikle de haftadan sonra ya&#;anan ak&#;nt&#; ve sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; yolunda gitmeyen durumlar&#;n oldu&#;unu size haber verebilir.

Oldukça basit bir nedene ba&#;l&#; olarak bu tarz problemler geli&#;ebilece&#;i gibi çok ciddi bir sa&#;l&#;k probleminin de belirtisi olabilir.

Kas&#;k a&#;r&#;s&#; ve ak&#;nt&#;n&#;n nedeni her ne olursa olsun mutlaka bir uzman doktora ba&#;vurulmal&#; ve tedavisi yap&#;lmal&#;d&#;r.

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; neden olur

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Nas&#;l Geçer? Evde Tedavi Edilir Mi?

Tüm hastal&#;klarda oldu&#;u gibi sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n tedavisi de altta yatan nedene göre yap&#;l&#;r. Doktor taraf&#;ndan erkek ya da kad&#;nda görülen sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; için kar&#;n muayenesi ve idrar tahlili yap&#;l&#;r. Bu tetkiklere ek olarak ultrason ve kan testleri de istenebilir.

  • Genellikle enfeksiyona ba&#;l&#; olarak geli&#;en kas&#;k a&#;r&#;lar&#; için antibiyotik tedavisi uygulan&#;rken regl a&#;r&#;s&#; ve yumurtlama döneminden kaynaklanan sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; için a&#;r&#; kesici ilaçlar önerilebilir.
  • Ayr&#;ca do&#;um kontrol haplar&#; ya da progesteron içeren ilaçlar da kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n hafiflemesini sa&#;layabilir. Kanser nedeniyle olu&#;an kas&#;k a&#;r&#;s&#;nda kemoterapi tedavisi uygulanabilir.
  • Ani ba&#;layan sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; evde tedavi edilebilir. Buz küpleri temiz bir beze sar&#;larak a&#;r&#; olan bölgeye uygulanabilir ve a&#;r&#; kesici ilaçlarla a&#;r&#; hafifletilebilir.
  • Sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; evde destek tedavi yöntemleri aras&#;nda kas gev&#;etici bitki çaylar&#;; iltihaplanmaya iyi gelen do&#;al çözümler veya istirahat yer alabilir.

&#;lginizi çekebilir: Kas&#;k A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir, Nas&#;l Geçer? Evde Çözüm

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; nas&#;l geçer

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; &#;çin Hangi Bölüme Gidilir?

Sol kas&#;k bölgesinde olu&#;an a&#;r&#;lar için:

  • Kad&#;nlar kad&#;n do&#;um uzman&#;na,
  • Erkekler ise üroloji uzman&#;na gidebilir.

Doktor taraf&#;ndan kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n nedenleri ara&#;t&#;r&#;larak uygun bir tedavi yöntemi seçilir. Hastal&#;klar&#;n erken te&#;hisi hastal&#;&#;&#;n tedavisinde oldukça önemli rol oynar.

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; tedavisi

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#; Hamilelikte Normal Midir?

Hamilelik s&#;ras&#;nda kas&#;k a&#;r&#;s&#; görülmesi normal bir durumdur. Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen anatomik ve hormonal de&#;i&#;iklikler sol kas&#;k bölgesinde a&#;r&#;lara yol açabilir. Gebelik döneminde relaxin, östrojen ve progesteron gibi hormonlar&#;n salg&#;lanmas&#; hamilelerde bel a&#;r&#;s&#;, uyluk a&#;r&#;s&#;, s&#;rt ve kas&#;k a&#;r&#;s&#; olu&#;turur.

Gebeli&#;in ilk haftalar&#;nda hafif bir kas&#;k a&#;r&#;s&#; ba&#;lar ve bu a&#;r&#; embriyonun geli&#;imine ba&#;l&#; olarak büyüyen rahmin kas&#;klara bask&#; yapmas&#; ile 3. aydan itibaren artar. Bebe&#;in do&#;umuyla birlikte sol kas&#;k bölgesinde ya&#;anan a&#;r&#;lar da geçer.

Hamilelik döneminde salg&#;lanan progesteron hormonu ba&#;&#;rsak hareketlerini azaltarak gebelerde gaz ve kab&#;zl&#;k gibi sindirim problemlerine yol açar. Gaz ve kab&#;zl&#;k ise kas&#;k bölgesinde bask&#; yaratarak özellikle sol kas&#;kta a&#;r&#; meydana getirir.

Ayr&#;ca bu dönemde salg&#;lanan hormonlar le&#;en kemi&#;inde bulunan eklemlerin gev&#;emesini sa&#;lar ve bu durum da kas&#;k a&#;r&#;s&#;n&#;n nedenidir. Yayg&#;n bir inan&#;&#;&#;n aksine sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; bebek cinsiyeti için belirleyici bir faktör de&#;ildir.

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; hamilelik

Sol Kas&#;k A&#;r&#;s&#;nda Apandisit Olu&#;ur mu?

Doktorlara gelen &#;ikayetler üzerine sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; baz&#; durumlarda apandisit habercisi olmakta. Kad&#;nlarda ve erkeklerde detayl&#; muayaneler sonucunda apandisitin varl&#;&#;&#;ndan söz edilebilir. E&#;er sol kas&#;k a&#;r&#;s&#; ya&#;&#;yorsan&#;z akl&#;n&#;za ilhitaplar, kemik hastal&#;klar&#;, apandisit ve yumurtal&#;k sorunlar&#; gelebilir. Hastal&#;&#;&#; netle&#;tirmek ad&#;na doktora görünmeniz gerekir.

sol kas&#;k a&#;r&#;s&#;

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için uzman doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

S&#;rt A&#;r&#;s&#; Nedenleri, Ne &#;yi Gelir?

Regl A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen 8 Do&#;al Çözüm

Bald&#;r A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen 5 Bitkisel Tedavi

Kar&#;n A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? A&#;r&#;y&#; An&#;nda Kesen 5 Bitki Çay&#;

Kemik A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Nas&#;l Geçer? A&#;r&#;ya &#;yi Gelen 7 Do&#;al Çare

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası