son adet tarihine göre doğum izni hesaplama / Gebelik Hesaplama - Hamilelik Haftası Hesaplama (Kaç Haftalık Hamileyim?)

Son Adet Tarihine Göre Doğum Izni Hesaplama

son adet tarihine göre doğum izni hesaplama

Bahçeci Sağlık Grubu

Anne adaylarının çoğu için &#;Kaç haftalık hamileyim?&#; sorusu önem taşır. Gebeliğe dair tüm hesaplamalar, normal bir gebeliğin 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürmesi üzerinden yapılır. Fakat her bebek  haftada doğmaz. Gebelikte herhangi bir sorun olmadığı, her şey olması gerektiği gibi seyrettiğinde bile bazı bebekler dünyaya erken, bazı bebekler ise geç gelebilir.

Anne adayları hem kendilerini doğuma hazırlamak hem de hafta hafta bebek gelişimi takibini yapabilmek için &#;Kaç haftalık gebeyim?&#; sorusunun cevabını arar. 

Hekimler açısından ise gebenin ve anne karnındaki bebeğin gelişiminin takibi için gebeliğin kaç haftalık olduğu önemlidir. Hekim tarafından hesaplanan gebelik haftasına göre bebeğin haftalık gelişim beklentilerini karşılayıp karşılamadığı düzenli ultrason ölçümleri ile takip edilir.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Düzenli adet gören kadınlarda bir adet döngüsü kanamanın başladığı günden bir sonraki adetin birinci gününe kadar geçen süredir. &#;Gebelik hesaplama nasıl yapılır?&#; sorusunun cevabı için bu süreyi bilmek önemlidir. Kadınlar arasında gün arasında değişmekle birlikte, adet döngüsü genellikle 28 gün olarak kabul edilir.

Her adet döneminde yumurtalıklardan bir adet yumurta salınır ve bu yumurta doğru zamanda spermle birleştiğinde gebelik başlar. Adet döneminin başlangıcında hormonların salınımıyla birlikte yumurtalıklarda bir-iki yumurta büyümeye başlar ve bu yumurtalar 14 günlük sürecin sonunda çatlayarak rahime düşer. Bir adet döngüsü içerisinde gebelik gerçekleşmezse bir sonraki siklüs kanaması başlar.

Ortalama günde yumurtanın rahime düşmesiyle birlikte cinsel ilişki yaşanır ve spermler yumurtayla birleşirse döllenme gerçekleşir. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası da kabul edilmekle birlikte genelde döllenmenin gerçekleştiği tarihin yumurtlamanın gerçekleştiği gün olduğu düşünülür. 

Ancak bu tarih kesin olarak belirlenemeyeceğinden uzmanlar gebelik tarihi hesaplaması yaparken döllenme yani ilişkiye girme tarihini baz almaz. Yeni yumurtanın büyümeye başladığı tarih, adetin birinci gününe denk geldiği için gebeliğin başlangıcının bu tarih olduğu düşünülür ve son adet tarihinin birinci günü baz alınarak detaylı gebelik haftası hesaplama işlemi yapılır.

İlişki Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

İlişki tarihine göre gebelik hesaplama çok doğru bir yöntem olmamakla birlikte diğer yöntemler gibi ortalama bir süre verebilir. Spermlerin rahim içinde yaşam süreleri 72 saati bulabilir. Yumurtlamanın da genellikle adet başlangıcından 14 gün sonra gerçekleştiği kabul edilmekle birlikte bu öngörü her zaman doğru değildir.

Planlı gebeliklerde dahi birleşme gerçekleştikten sonra döllenme hemen gerçekleşmeyebilir. Yumurta, spermlerin 72 saatlik ömürleri içerisinde herhangi bir zamanda döllenebilir. 

Dolayısıyla ilişki tarihi tam olarak bilinse bile yine de &#;Kaç haftalık hamileyim?&#; sorusunun cevabının belirlenmesinde ve doğum tarihi hesaplamasında ilişki tarihi değil, son adet tarihinin birinci günü belirleyicidir.

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son adet tarihine göre gebelik haftası hesaplamada gebe kalmadan önceki son adet tarihiniz önemlidir. Son adet tarihinizin 7 Mayıs olduğunu farz edelim. Son adet tarihi hesaplamasına göre son adet tarihinizin ilk gününden itibaren yani 7 Mayıs&#;tan bulunduğunuz tarihe kadar sayarak gebelik haftanızı hesaplayabilirsiniz.

Siz de bu yöntemi kullanarak beklenen doğum tarihini hesaplayabilir ve &#;Kaç haftalık gebeyim?&#; veya &#;Son adet tarihine göre kaç haftalık hamileyim?&#; gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tüp bebek gebelik hesaplamasında normal gebelikten farklı olarak döllenmenin hangi günde gerçekleştiği bellidir. Tüp bebek işlemleri sırasında da doğal adet siklüsü takip edildiği için embriyonun rahme yerleştirilme tarihi, son adet tarihinin ilk gününden iki hafta sonrasına denk gelir.

Muhtemel doğum tarihi embriyonun rahme yerleştirildiği güne gün (yaklaşık 38 hafta) eklenerek hesaplanır. Embriyo yerleştirildikten 12 gün sonra yapılan B-HCG testi pozitif çıkarsa yani gebelik oluştuysa gebelik haftası, 4 haftalık olarak kabul edilir.

Gebelik Hesaplama Cetveli Nedir, Trimester Ne Anlama Gelir?

Tüm bu son adet tarihi, döllenme tarihi, gebelik haftası ölçümleri anne adayları için kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü halk arasında ay ay gebelik hesaplaması yapılmakla birlikte, tıbbi olarak hafta hafta gebelik hesaplaması yapılması gerekmektedir. 

Buna ilaveten gebelik dönemi 3 aylık bölümlere bölünerek de değerlendirilir. Bu aylık bölümlere trimester denir. Bebeğin gelişiminin ve gebeliğin takibinde yapılması gerekenlerin belirlenmesinde trimester önemli rol oynar.

hafta arası 1. trimester, hafta arası 2. trimester ve haftadan doğuma kadar geçen süre 3. trimester olarak adlandırılır. Normal şartlar altında doğuma kadar geçen sürenin 40 hafta olacağı düşünülür.

Gebelik hesaplama cetveli de son adet tarihi bilindikten sonra anne adaylarına yardımcı olacak basit bir planlayıcıdır. Siz de gebelik hesaplama yöntemini kullanarak gebeliğin kaçıcı haftasında ve hangi trimesterde olduğunuzu ve tahmini doğum zamanınıza göre doğuma kaç haftanız kaldığını basitçe hesaplamak isterseniz bir uzmana başvurabilirsiniz.

Doğum Tarihi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Normal bir gebeliğin 40 hafta süreceği varsayılır. Fakat doğum her zaman bu 40 haftanın sonunda gerçekleşmez. Bazı bebekler erken, bazı bebekler de geç doğabilir. Doğumu neyin tetiklediği halen tam olarak bilinmemektedir. Son adet tarihine göre beklenen tahmini doğum tarihi hesaplama, en çok kullanılan yöntemdir. 

Son adet tarihinin ilk gününe 7 gün eklenip 3 ay çıkarılarak hesaplanan tarih sizin tahmini doğum tarihinizdir. Fakat bu hesaplamada 2 haftaya kadar oynamalar olabilir. Ultrason ölçümlerine göre gebeliğin gelişim haftası son adet tarihine göre belirlenen haftayla uyumlu olmayabilir. Bu durumda ultrason ile belirlenen haftayı baz olarak almak daha doğru olacaktır.

Normal şartlar altında haftadan itibaren doğum beklenebilir. Normal doğumun gerçekleşmesi haftaya kadar sürebilir. Fakat haftayı geçmesi bebek açısından risk oluşturacağından tercih edilen bir durum değildir.

Bebeğin artık rahim içerisine sığmayacak duruma gelmesi, hareket edememesi, mekonyum denilen ilk kakasını yapması ile amniyon sıvısının kirlenmesi gibi bebekte ciddi tehlikeler yaratabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Gebelik Haftasına Göre Doğum Hesaplama Güvenilir midir?

Gebelik haftasına göre doğum tarihi hesaplama güvenli değildir. Tüm anne adaylarının aklından çıkmaması gereken tek bir şey vardır. Doğum tarihini yüzde yüz doğrulukla belirleyecek bir yöntem yoktur.

Gebelik haftasına göre gerek kişiler gerek doktorlar aynı hesaplamalarla tahmini doğum süresini hesaplar. Doğum hafta içerisinde herhangi bir zamanda meydana gelebilir.

Yapılan çalışmalarda doğumu neyin tetiklediği günümüzde hala anlaşılabilmiş değildir. Yürümenin, merdiven çıkmanın ve cinsel ilişkinin, ananas ya da hurma gibi gıdaların doğumu tetiklediğine yönelik veriler mevcutsa da bunlar kesinleşmiş bilgiler değildir.

Sonuç olarak gebeliğin takibinde baz alınacak zaman, döllenmenin gerçekleştiği tarih değildir, çünkü döllenmenin ne zaman gerçekleştiği tam olarak hesaplanamaz.

Son adet tarihinin ilk günü net olarak belirlenebilir bir tarih olduğu için gebelik haftası bu tarihe göre hesaplanır. Yani gebeliğin döllenme ile değil, yumurtanın siklüs başında olgunlaşmaya başlaması ile başladığı kabul edilir. Akıldan çıkarılmaması gereken en önemli gerçek, her bebeğin dünyaya geleceği zamanı kendisinin seçeceğidir.

Siz anne adaylarına düşen görev kontrollerinizi ihmal etmeyerek bebeğin gelişimini yakından takip ettirmek olmalıdır. Özellikle son trimesterde doktor kontrollerinizi sıklaştırmayı unutmayınız. 

Tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Doğum İzni Ne Zaman Başlar Ve Nasıl Hesaplanır?

Doğum izni ne zaman başlar? Doğum izni süresi kaç gündür? Doğum izni nasıl hesaplanır? Çalışan hamilenin hakları konusunda bilinmesi gerekenler…

Hamileler doğum iznini nasıl alır? Doğum öncesi izin hakları ne kadardır? Doğum izni ne kadar sürer? Doğum izni süresince maaş ödenir mi? Doğum izniyle ilgili merak edilenleri Avukat Canan Arın anlatıyor…

Toplam izin süresi 16 hafta

Hamile bir kadının doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan sonra 8 hafta kullanılmak üzere toplam 16 haftalık izin hakkı vardır.

Eğer doktor izin veriyorsa, doğumdan önceki 8 haftayı doğumdan önce 3 haftaya kadar kullanıp kalanını doğumdan sonraya bırakabilir. Hiçbir hamile, “doğuma kadar çalışacağım” diyemez; doğuma 3 hafta kala izne çıkması zorunludur.

Ücretsiz izin alabilir miyim?

Yine ihtiyaç duyuyorsa, doğumdan sonra 6 ay ekstra izin alabilir. Doğumdan önce ve sonra kullandığı 16 haftalık izin için maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz, ama ekstra 6 ay için maaş alamaz.

İzin zamanını belirleyebilmek için hamile kadının doktordan doğumun ne zaman olacağına dair rapor alması gerekir. Doğumdan önceki 8 hafta sırasında anormal bir durum varsa ve kadının yerinden kalkmaması gerekiyorsa, o 8 haftalık izin süresi uzatılabilir ve kadın doğuma kadar o süreyi kullanabilir.

Doğum izni ne zaman başlar? Doğum izni nasıl hesaplanır? Bu konularda çok soru alıyoruz. funduszeue.info olarak konuyu araştırdık. Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Filiz Tosun Çataklı’nın bu konudaki açıklamaları şöyle:

DOĞUM İZNİ HESAPLAMASI HAKKINDA ÖNEMLİ NOT

Hamile kadınlar hamileliklerinin kaçıncı haftasında olduklarını genelde doğru hesaplayamıyorlar. Bu nedenle doğum öncesi iznine ayrılmaları gereken zamanı da yanlış planlıyorlar.

Kanun, doğumdan 8 hafta önce izine ayrılınabilir diyor. Gebelik 40 hafta olduğuna göre 8 hafta öncesi haftaya geliyor. Yani haftanın dolmuş olması gerekli. Son adet tarihine göre 31 hafta 5 günlük gebeliği olan bir kadın haftalık hamile değildir, 31 hafta 5 günlük hamiledir. Tüm yaş hesaplamalarında bitirilen yaş dikkate alınır. 31 hafta 5 günlük hamile bir kadının gününün dolmasına daha 8 hafta 2 gün vardır.

Bu nedenle izne ayrılma hakkını elde edeceğiniz günü hesaplarken son derece basit bir yöntem uygulayabilirsiniz. Son adet tarihinize göre beklenilen doğum gününe kaç gün kaldığını sayın. Bunun kaç hafta ve kaç güne denk geldiğini hesaplayın.”

Avukat Canan Arın anlatıyor: Çalışan anne adayları doğum izni alabilmek için önce hekimden hamile olduklarına dair bir rapor alıp, o raporu ibraz etmeliler. Sonra da doğumun sekiz hafta öncesi ve sekiz hafta sonrasının ne zamana geldiğini hesaplayıp, bu haftalar için izinlerini ne zaman başlatacaklarını iş yerine bildirmeleri gerekir.

Avukat Canan Arın anlatıyor: Kadın, hamile olduğuna dair belgeyi aldıktan sonra bunu iş yerinin insan kaynakları veya muhasebe bölümüne verir ve gerekli bölümlere göndertebilir.

Hamileler, hamile olduğuna dair belgeyi devlet hastanelerinin kadın doğum servisinden alabilir. Belgeyi bağlı olduğu sigorta kurumuna ulaştırması ve kendi bulunduğu iş yerine de bilgi vermesi gerekir. Bağlı olduğu sigorta kurumuna hamile olduğunu bildirmesi, hem izninin başlaması hem de diğer işlemlerin yapılabilmesi, hamilelikle ilgili haklarının işleme konulabilmesi için önemlidir.

Kaynak:funduszeue.info

Doğum İzni Kaç Gün? Doğum İzni Hesaplama

Çalışan anne ve baba adayları için doğum izinleri en merak edilen konular arasında yer alır. İznin kapsamının ne olduğu, ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ve iznin nasıl hesaplanacağı ile istisnai durumlarda iznin uzatılıp uzatılamayacağı gibi konular ebeveyn adaylarının kafasını karıştırsa da bu konu, sayılı İş Kanunu tarafından belirlenmiştir. 

Doğum izni kaç gün diye merak eden yeni anneler için izin süresi genelde aynıdır ancak çoğul gebelik olması veya doktor raporu olması durumunda değişkenlik gösterebilir.

Doğum İzni Nedir?

dogum izni nedir

İş Kanunu&#;na göre doğum izni; kadın çalışanın doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplamda on altı hafta çalıştırılmadığı izindir. Doğum izni süresi hesaplanırken gebelik süresi kırk hafta olarak esas alınmıştır.

Doğum raporu ile dileyen hamileler, doğumlarına üç hafta süre kalana dek yani otuz yedinci haftaya kadar çalışabilirler. Doğum raporu almayan kadın çalışanlar, gebeliklerinin haftasında, yani doğumdan sekiz hafta önce izne ayrılır. Doğum izninin başlaması için gebeliğin otuz ikinci haftasının tamamlanmış olması gereklidir.

Doğum İzni Kaç Gün?

dogum izni kac gün

Toplam on altı haftalık süreyi kapsayan doğum izninin sekiz haftası, bebeğin doğumundan sonra kullanılır. Doğum raporu alarak otuz yedinci haftaya dek çalışan anne adaylarının izin yapmak yerine çalıştıkları süre, doğum sonrası süreye eklenir. Çoğul gebelik halinde doğum izninin, doğum öncesi olan sekiz haftalık izin süresine iki hafta daha eklenir.

Doğum İzninin Hesaplaması Nasıl Yapılır?

dogum izni hesaplama

Halk arasında süt izni ya da analık izni olarak da bilinen doğum izni ne zaman başlar ve ne zaman biter sorularına cevap olarak sayılı İş Kanunu&#;nun analık halinde çalışma ve süt iznine dair bilgileri içeren maddesine göre hesaplama yapılabilir. Buna göre;

  • Tanımlanan hak doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplamda on altı haftadır.
  • Sağlığının çalışmaya elverişli olduğu doktor raporu ile belirlenen hamile çalışanlar haftaya dek çalışabilir.
  • Doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına eklenir.
  • Çoğul gebeliklerde ise çalışan anne adayına doğum öncesi sekiz haftaya ek iki hafta toplamda on hafta olarak belirlenmiştir.

Bunlara ek olarak; hamilelik süresince çalışan kadına rutin kontrolleri için ücretli izin verilir.

Doğum İzni Nasıl Alınır?

dogum izni nasil hesaplanir
  • Doktordan çalışamaz raporu alınmalıdır.
  • Bu raporun bir örneği iş yerine verilmelidir.
  • İş yeri bu raporu SGK&#;nın sitesine girip işlemelidir aksi halde izin sayılmaz.

Doğum İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?

dogum izni dilekcesi nasil yazilir
  • Kadın çalışan doğum izni dilekçesi yazarken öncelikle dilekçenin başına izin alacağı iş yerinin adını yazmalıdır.
  • Ardından sicil numarasını yazıp bir alt satırda izin için hitap edeceği kişinin adını &#;Sayın&#; ifadesinin ardından yazmalıdır.
  • Bu hitabın sonrasında ise çalışan söz konusu iş yerinde hangi sicil numarası ile görev yaptığını belirtip hangi tarihte hamileliğinin otuz ikinci haftasına gireceğini bilgisini dilekçenin ilk satırlarında yazmalıdır. Bu bilgilerin ardından doğum iznini kullanmak istediğini belirtip &#;gereğinin yapılmasını arz ediyorum,&#; ifadesi kullanılarak dilekçeye son verilmelidir.
  • Dilekçenin sonunda kadın çalışan adını ve soyadını yazmalıdır.
  • Dilekçe sadece birkaç satır olmalı ve ne amaçla izinistendiği açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir.

Doğum İzni Ne Kadar Özel Sektörde?

dogum izni ne kadar

Devlet memuru olmayan, özel sektörde çalışan annelerin en çok merak ettikleri konulardan biri özel sektörde doğum izni konusudur. İş kanunu uyarınca; doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olan doğum izni süresi özel sektördeki kadın işçiler için de geçerlidir.

Özel sektör çalışanı kadınlar doğum sonrası dilerlerse altı ay ücretsiz izin haklarını da kullanabilir. Doğum sonrası altı ay ücretsiz izin, işverenin iş akdini bozması için bir neden olarak kabul edilemez. Doğum izni memur için de özel sektör için de aynıdır.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Dilekçesi

dogum sonrasi ücretsiz izin

Doğum sonrasından kadın çalışan dilerse altı aya kadar ücretsiz izinkullanabilir. Bu kadın çalışanlara iş kanununca tanınmış bir haktır. Bu nedenle altı aya kadar ücretsiz izin konusunda işverenin rızası gerekli değildir. Kadın çalışan on altı haftalık ücretli iznini kullanmasının ardından ücretsiz izin kullanmak isterse bunun için bir dilekçe hazırlamalıdır. Bu dilekçede;

  • Çalışan sicil numarasını ve hangi tarihte doğum yaptığını belirtmelidir.
  • Çalışan analık iznini kullandığını da belirttikten sonra izninin hangi tarihte başlayacağını ve ne kadar süreceğini açık ve net bir şekilde belirtmelidir.
  • Dilekçenin sonunda ise, &#;belirtilen süre boyunca ücretsiz izinli sayılmam konusunda gereğinin yapılmasını arz ediyorum&#; gibi bir ifade kullanılarak dilekçe sonlandırılmalıdır.

Doğumda Babalık İzni

dogumda babalik izni

Eşi doğum yapmış çalışan erkeklere verilen doğum izni, babalık iznidir. Doğum izni baba için çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösterir.

&#;Toplumun %60&#;ı babalık iznini bilmiyor&#;

  • Devlet memurları için doğum izni erkek çalışanlar için on gün olarak belirlenmiştir.
  • Baba özel sektör çalışanı ise doğum izni beş gün ücretli izindir.
  • Taşeron işçilerin doğumda babalık izni beş gündür.
  • Sözleşmeli çalışan erkekler için doğum izni iki gün olarak belirlenmiştir.

Doğum İzni Ücreti

dogumda izni ucreti

Çalışan anneler doğum izni paralarını iş göremezlik ödeneği adı altında devletten alabilir. Toplamda on altı hafta ücretli izne ayrılan annelere bu sürenin parasının ödenmesinin yanı sıra iki ödeme daha yapılır.

Doğum izni ücreti her sene asgari ücretteki artış miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doğum yapan annelere verilen bir diğer ödeme ise doğum yardımı olarak bilinir. Bu yardım, çalışan ve çalışmayan tüm annelere yapılır.

Çalışan annelere doğum sonrası yapılan bir başka ödeme ise emzirme ödeneğidir. Emzirme ödeneği, çalışan annelere ya da kendi çalışmayan ama eşi çalışan annelere verilir.

Doğum İzni Hesaplama için idenfit İzin Yönetimi

idenfit izin yonetimi

İzin hesaplama ve yönetme konusunda kullanıcılarına büyük yenilik ve kolaylıklar sunan Idenfit İzin Yönetimi, Doğum iznini hesaplama konusunda da yardımcı olmaktadır. Küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışanlar için sunulan günlük, haftalık, aylık ve yıllık izinlerin planlanması ve takip edilmesi işlerini sizin yerinize yapan Idenfit İzin Yönetimi ile çalışma hayatınızı kolaylaştırabilir, izin planlamanızı rahatlıkla yapabilirsiniz.

Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışma Nedir?

dogum sonrasi yarim gün calisma

Doğum sonrası yarım gün çalışma uygulaması ile doğumdan sonra çalışan annenin yarım gün çalışıp tam maaş alması mümkün olmaktadır. Bu uygulamaya göre:

  • Çalışan anne, ilk çocuğu için altmış gün, ikinci çocuğu için yüz yirmi gün ve üçüncü çocukta yüz seksen gün yarım gün çalışabilmektedir. 
  • İkiz ya da üçüz doğumlarda, belirlenen sürelere otuz gün daha eklenebilmektedir.
  • Engelli çocuk anneleri yarım gün çalışma uygulamasından bir yıl boyunca yararlanabilir. 
  • Bu süreçte işveren yarım maaş öder, İŞKUR da maaşın diğer yarısını karşılar.

Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışma Şartları Nedir?

dogum sonrasi yarim gün calisma sartlari

Doğum sonrası yarım gün çalışma uygulamasından yararlanabilmek için çalışan annelerin taşıması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Çalışan kadın adına, doğumdan önceki üç yılda en az altı yüz gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olmalıdır. 
  • Analık izni bitimi itibarıyla bir ay içinde İŞKUR&#;a yarım çalışma belgesi ile başvurulmalıdır.
  • Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılmış olması gerekmektedir.

Doğum İzinleri

sayılı İş Kanunu hamile, doğum yapan ve evlat edinen işçilerin haklarını detaylı olarak belirlemiştir. İşçinin Doğum İzinleri İş Kanunu ile güvence altına alınmış, bu izinlerde bebeğin hakları da büyük ölçüde gözetilmiştir.

DOĞUM YAPAN ANNELER

     Hamilelik Süreci

Gebe işçiler diğer çalışanların hakları diğer çalışanlara göre değişiklik göstermektedir. Kadın işçiler gebelik dönemlerinde günde en fazla 7,5 saat çalıştırılabilirler. Ayrıca gece vardiyalarında çalışmaları da yasaklanmıştır.

Gebe kadınların çalıştırılma koşulları İş Kanunu md. 74 &#;te ayrıca şu şekilde belirtilmiştir: “Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.”

Hamilelik süresince periyodik doktor kontrolleri için ücretli izin kullanırlar, bu izinler yıllık izinden bağımsız düşünülmelidir. İşveren doktor kontrolü için bu ücretli izinleri kadın işçiye vermek zorundadır.

   Doğum Raporu

Kadınlara doğum öncesi ve sonrası için de doğum raporu verilmektedir. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Doğum öncesi doğum raporu tekil gebelikler için haftada başlamış olur. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, izne ayrılacağı tarih en fazla gebeliğin haftası olacaktır. Bu süreçten sonra hamile işçinin çalıştırılmaya devam etmesi yasaktır. Doğum iznine doktor izni ile geç ayrılan kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.

Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

   Ücretsiz İzin

İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Ücretsiz doğum iznini de belirleyen işçinin kendisidir. İş Kanunu tarafından verilmiş bir hak olduğu için bu iznin kullanımında işverenin onayı aranmaz.

   Süt İzni

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Çocuk 1 yaşına geldiğinde bu izin hakkı bitmiş olur.

Süt izni işçinin fiilen çalıştığı süreler için geçerlidir. Çalışılmayan günler için süt izni hakkı bulunmaz.

   Yarım Çalışma

Doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren (doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olarak verilen izinler) çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla kadın işçiye isteği hâlinde;

  • birinci doğumda altmış gün,
  • ikinci doğumda yüz yirmi gün,
  • sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün

süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir.

Yarım çalışma tercih edildiği dönemlerde süt izni hakkı ortadan kalkar. Yarım çalışma sonrası tam zamanlı çalışmaya dönen kadın işçi çocuğu 1 yaşına gelmemişse süt iznini kullanmaya devam edecektir.

   Kısmi Çalışma

Doğum sonrası izinlerin bitiminden sonra (doğum raporu, doğum ücretsiz izni, yarım çalışma) mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar anne ya da baba işçi kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Kanunun verdiği bu haktan yararlanarak kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Tam zamanlı çalışmaya dönecek işçi, işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirir.

Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz.

EVLAT EDİNEN AİLELER

   Ücretli İzin Hakkı

İşçiye, evlat edinmesi hâlinde üç gün ücretli izin verilir.

   Analık Hali İzni

Doğum yapan işçilere doğum sonrası verilen analık hali izni evlat edinen ebeveynlere de verilmektedir. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.

   Ücretsiz İzin

Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

   Yarım Çalışma

Yarı zamanlı çalışmada doğum yapan kadın işçilere sağlanan haklar 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen erkek ya da kadın işçiye de sağlanmaktadır.

Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde;

  • birinci doğumda altmış gün,
  • ikinci doğumda yüz yirmi gün,
  • sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

   Kısmi süreli çalışma

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren kısmi süreli çalışma haklarını kullanabilirler. Doğum yapan işçi veya eşine sağlanan kısmi çalışma izninde olduğu gibi bu izni mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar kullanabilirler.

ENGELLİ EBEVEYNLERİ

   Ücretli İzin Hakkı

İş Kanunu engelli çocuğu olan işçiye yıl içerisinde diğer çalışanlardan farklı olarak izin hakkı tanımaktadır. İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.

   Yarım Çalışma

Çocuğu engelli olarak doğan kadın işçi, diğer doğum yapan işçilere göre daha uzun süreli yarım çalışma hakkından/ödeneğinden faydalanabilirler.  Yarım çalışma izni çocuğu engelli doğan anne işçiler için üç yüz altmış gün ( gün )olarak uygulanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası