karbonhidratların görevleri nedir / Karbonhidratların Vücudumuzdaki Görevleri Nelerdir? » TechWorm

Karbonhidratların Görevleri Nedir

karbonhidratların görevleri nedir

Sınıflandırılması

Karbohidratlar başlıca üç sınıfa ayrılırlar,

  1. Monosakkaritler (Basit şekerler) ve Disakkaritler,
  2. Oligosakkaritler,
  3. Polisakkaritler.

Bunun dışında monosakkaridler aldehid grubu içeren monosakkaritler yani aldozlar veya keton grubu içeren monosakkaritler yani ketozlar diye de sınıflandırılırlar.

Karbonhidrat nedir? Karbonhidratların çeşitleri, görevleri, fayda ve zararları

Biyologlar - Biyolojiye Gerçekçi Yaklaşım

Karbonhidratların görevleri nelerdir ?


Hayatımızda çok önemli yere sagih olan harbonhidratların vücudumuzdaki kullanım görevleri çok önemlidir. Karbonhidratların sindirimi yapılarındaki monosakkaritlerin serbest duruma geçmesi demektir.

Monosakkaritler değişikliğe uğramadan kana emilirler. Ağızda tükürük bezlerindeki amilaz enzimiyle başlayan sindirim, ince bağırsakta tamamlanır. Mide öz suyunda karbonhidrat sindirici enzim bulunmaz. Kan dolaşımına giren glikoz karaciğer ve kaslarda kullanılır. Yağa çevirilerek depolanır. Karbonhidratların görevleri şöyledir.

1. Enerji kaynağıdırlar. Beyin dokusu enerji iiçin karbonhidratları kullanır. Vücudun enerji ihiyacının önemli bir kısmını karbonhidratlar karşılar. Bir gram karbonhidrat dört kalori verir.

2. Ketozisi hastalık önleyicidirler. Eğer karbonhidratlar gereğinden az alınırsa vücuttaki normalden çok ketonlar oluşur. Bu moleküller vücut sıvılarında asiditeyi arttırır. Kanın alkalizini azaltır. Bu duruma ketozis denir.

3. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek protein ihtiyacını azaltır.

4. Vücutta yeterli su ve elektrolitlerin tutulmasına yardımcıdır.

5. Karbonhidratlar ve metabolizma ara ürünleri, vücutta çeşitli maddelerin setezinde kullanılır.

6. Sindirim enzimlerinin etkilemediği polisakkaritler bağırsak hareketlerini arttırarak burada oluşan artıkların dışkı olarak atılmasına yardımcı olurlar.

Normal olarak günlük enerjinin %60′ını karbonhidratlar, %12′sini, proteinler, %38′ini yağlar sağlar. Karbonhidrat kaynakları; karbonhidratlar bitkisel besinlerde yaygındır. Hayvansal besinlerde sütte ve süt ürünlerinde bulunurlar.

Karbonhidratlar en zengin besinler tahıllar ve tahıl ürünleri, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, bal, pekmez, reçel ve tahın helvası gibi tatlılardır. Sebze ve meyvenin türüne göre içerdikleri karbonhidrat miktarı değişmektedir.


Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar Nelerde Bulunur, Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Karbonhidratlar Nelerde Bulunur?

 Karbonhidrat içeren besinler arasında unlu mamuller, patates, baklagiller, muz, şekerler, tatlı, elma gibi karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklerdir. İşlenmemiş doğal karbonhidrat zengini olan kepekli doğal un ile yapılmış ekmekler, taze sebze ve meyveler, beyaz un ile yapılmış hamur işleri, işlenmiş beyaz şeker, patates cipsi gibi besinlere göre daha sağlıklıdır. İçinde karbonhidrat bulunan gıdalar, tahıllar, ekmek, kurubaklagiller, meyveler, süt, sebzeler, şeker ve şekerli besinlerdir. Kısacası tüm et ve yağ harici besinlerin içinde karbonhidrat bulunur. Sağlıklı karbonhidratlar ise,

  •  Rafine olmayan kepek unu
  •  Meyve ve sebzeler (meyve ve sebze suları)
  •  Arpa
  • Kepekli makarna
  • Yulaf ezmesi
  • Kepekli
  • Hububat içeren gıda maddeleri
  •  Esmer pirinç

Karbonhidratın Faydaları Nelerdir?

  •  Vücudun ısısını düzenler ve vücudun enerji gereksinimini karşılamaya yardımcı olur.
  •  Glikoz, beyin ve sinir sisteminin en temel kaynağıdır.
  •  Su ve elektrolit dengesini sağlamaya yardımcı olur.
  •  Süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz, bağırsaklarda kalsiyum emilimini önemli ölçüde hızlandırır.
  • Polisakkarit olan posa, bağırsak hareketleri ile beraber basit şekerlerin emilimini önemli ölçüde dengeler. Posa, kolesterolün geri emilimini engelleyen ya da geciktirerek, kandaki kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.

Karbonhidratın Zararları

 Fazla miktarda karbonhidrat tüketmek, kan şekeri, kan basıncı, kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinin gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyet uzmanları, günlük kalori alımınızın %’inin karbonhidratlar ile sağlamasını öneriyor. Gereğinden fazla karbonhidrat tüketimi, obezite riskini önemli ölçüde arttırır. Enerji sağlayan besinlerin gereğinden fazla tüketilmesi durumunda fazla tüketilen miktar, yağa çevrilerek vücutta depolanır. Bunun sonucunda da fazla kilolar ortaya çıkar. Pek çok ciddi hastalık karbonhidratların bilinçsiz ve aşırı tüketiminden kaynaklanır.

 Karbonhidrat Tüketmezsek Ne Olur?

 Karbonhidrat, düzenli ve sağlıklı bir beslenme planı için tüketmeniz gereken besinler arasında yer alır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için vücudun ihtiyacı olan enerjiyi verecek karbonhidratları almamak, vücutta çok sayıda olumsuz duruma yol açabilir. Özellikle de B vitamini, bir takım amino asitler ile birlikte lif tüketiminin eksikliği önemli ölçüde etkisini gösterir. Bu durumdan kişilerin ruh sağlığı da önemli ölçüde etkilenir.

 Karbonhidrat tüketmeyen kişilerde psikolojik ve fizyolojik olarak pek çok istenmeyen sonuç ortaya çıkabilmektedir. bunların başında ise, sinir sisteminde bozukluk, yorgunluk, halsizlik, çeşitli sindirim sistemi hastalıkları ve unutkanlık gibi vücudun çok farklı sistemlerini etkileyen olumsuz çok sayıda etki görülebilir. Uzmanlar, özellikle de lif eksikliğinin kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde arttırdığı söyleniyor. Bu nedenle karbonhidrat içeren besinlerin düzenli ve yeterli olarak tüketilmesi gerekir. Her besinde olduğu gibi karbonhidratın da aşırı tüketiminden kaçınmanız gerekir.

 Karbonhidratların Özellikleri

  •  Hidrojen, karbon ve oksijen atomlarından oluşur.
  •  Karbonhidrat, daha çok fotosentez sırasında üretilir.
  • Dört ana biyomolekül sınıfında yer alır. Bunlar ise, proteinler, karbonhidratlar, nükleotitler, lipitlerdir.
  • Genetik bilgi içeren nükleik asitlerin yapısında karbonhidratlar bulunur.
  • Yağların ve proteinlerin sentezinin başlangıcı, hücre duvarlarının en temel bileşenleri arasında yer alır.
  •  Kan gruplarının oluşumuna etki ederler.
  • 1 gram karbonhidrat yaklaşık 4 kilo kalori içe karşılık gelir.
  • Nöronlar yağ yakamadığı için beyin karbonhidratlara ihtiyaç duyar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası