oturarak namaz nasıl kılınır resimli anlatım erkek / Sandalyede namaz (resimli anlatım) - Dinimiz İslam

Oturarak Namaz Nasıl Kılınır Resimli Anlatım Erkek

oturarak namaz nasıl kılınır resimli anlatım erkek

Namaz Nasıl Kılınır? Resimli 5 Vakit Namaz Kılınışı

Namaz; tekbir, kıyam, rükü, secde ve selam gibi kısımlardan oluşur. İslam'ın beş şartından olan namaz ibadeti akıl balig olan Müslüman'a farz-ı ayndır. Sabah namazı, 2 sünnet, 2 farzdır. Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnettir. İkindi namazı, 4 sünnet ve 4 farzdır. Akşam namazı, 3 farz ve 2 sünnettir. Yatsı namazı, 4 sünnet, 4 farz, 2 son sünnet ve 3 vitirdir. Kur'anda hakkında en çok ayetin indiği ibadet, namazdır. Peki, namaz nasıl kılınır? Vakit namazları kaç rekattır?İşte sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının kılınışı ve ezan vakti.

Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır. Buna göre namazın kişiye farz olmasının şartları, müslüman olmak, bulûğ çağına ulaşmak ve akıllı olmak üzere üç tanedir. Bu şartlara namazın vücûb şartları yani kişinin namaz kılmakla yükümlü olmasının şartları denir. Sahih ve eksiksiz bir şekilde kılınabilmesi için namazın birtakım farzları ve vâcipleri (sıhhat şartları), sünnetleri ve âdâbı bulunmaktadır. Farzlara riayetsizlik, namazın bozulmasına yol açar.

  • Namazın farz ve vâciplerine, sünnet ve âdâbına uygun şekilde kılınışına ilmihal dilinde "sıfâtü's-salât" denilir.

  • Namaz kılacak kişi abdestli ve kıbleye yönelik olarak durup ellerini kaldırır ve niyet ederek Allahüekber der, ellerini bağlar.

  • Sübhâneke'llâhümme ve bihamdike ve tebârekesmüke ve teâlâ ceddüke velâ ilâhe gayrük der.

  • İmama uymuş (muktedî) değilse, Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm. Bismillâhi'r-rahmâni'r-rahîm der ve Fâtiha'yı okur.

  • Fâtiha'nın bitiminde âmin der, bir sûre veya birkaç âyet okur (zamm-ı sûre).

  • Ardından Allahüekber diyerek rükûa gider.

  • En az üç kere Sübhâne rabbiye'l-azîm dedikten sonra Semiallâhü limen hamideh diyerek doğrulur ve Rabbenâ lekel-hamd der.

  • Ardından Allahüekber diyerek secdeye gider. Bedensel bir engeli yoksa yere önce dizlerini, sonra ellerini ve sonra yüzünü koyar, kıyama dönerken de bunun aksini yapar.

  • Secdede en az üç kere Sübhâne rabbiye'l-a'lâ dedikten sonra yine Allahüekber diyerek ara oturuşu (celse) yapar, sonra yine Allahüekber diyerek ikinci secdeye gider ve yine üç kere Sübhâne rabbiye'l-a'lâ dedikten sonra Allahüekber diyerek ikinci rek'ata kalkar.

  • İkinci rek'at da birinci rek'at gibidir.

  • Şu kadar ki ikinci rek'atta elleri kaldırma, Sübhâneke ve eûzü yoktur.

  • Ayağa kalkınca el bağlayıp besmele ile Fâtiha'yı okur ve âmin dedikten sonra Fâtiha'ya bir sûre veya birkaç âyet ekler.

  • Daha sonra birinci rek'atta olduğu gibi rükû ve secdeleri yapar.

  • İkinci secdeden sonra ka'de yapıp et-Tahiyyâtü lillâhi ve's-salavâtü ve'ttayyibât.

  • es-Selâmü aleyke eyyühe'n-nebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillahi's-sâlihîn.

  • Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh der.

  • Kılacağı namazın rek'at sayısı ikiden fazla ise bu “ilk oturuş" (ka'de-i ûlâ) olur.

  • Bu oturuşta Tahiyyât'a bir şey eklenmez ve Allahüekber diyerek üçüncü rek'ata kalkılır.

  • Kalkacağı zaman ellerini dizleri üzerine getirir, öyle kalkar. Kıyamda el bağlayıp besmele ile Fâtiha'yı okur ve âmin der.

  • Bundan sonra yapılacak şeyler namazın farz olup olmamasına göre küçük değişiklikler gösterir:

  • a) Bu kıldığı farz namaz ise,

    Fâtiha'dan sonra sûre veya âyet okumayıp rükûa varır. Secdelerden sonra, eğer varsa dördüncü rek'ata kalkar, dördüncü rek'at da üçüncü rek'at gibidir. Dördüncü rek'at yoksa ikinci secdeden sonra oturur (son oturuş=ka'de-i ahîre).

  • b) Kıldığı namaz farz değilse,

    farklı olarak üçüncü rek'atın Fâtiha'sına âmin dedikten sonra, bir sûre veya birkaç âyet okur. Sonra rükûa ve secdeye varır. Dördüncü rek'at, üçüncü rek'at gibidir. Dördüncü rek'atın secdeleri yapılınca oturulur. Bu oturuş, üç rek'atlı namazların üçüncü rek'atının ve iki rek'atlı namazların ikinci rek'atının bitiminde yapılan oturuş gibi, son oturuş (ka'de-i ahîre) adını alır. Son oturuşta Tahiyyât'tan sonra salavat ve dualar okunur, ardından selâm verilir.

  • Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd. Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîm. İnneke hamîdün mecîd.

  • Âyetlerden alınarak yapılabilecek duaya örnek:

  • Rabbenâ âtinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr, bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn (el-Bakara 2/). Rabbenâ lâ tüziğ kulûbenâ ba'de iz hedeytenâ ve heb lenâ min ledünke rahmeten inneke ente'l-vehhâb (Âl-i İmrân 3/8). Rabbic'alnî mukýme's-salâti ve min zürriyyetî rabbenâ ve tekabbel duâ. Rabbenağfir lî ve li-vâlideyye ve li'l-mü'minîne yevme yekumü'l-hisâb (İbrâhîm 14/).

  • Hadislerden iktibas edilebilecek duaya örnek:

  • Allahümme innî es'elüke mine'l-hayri küllihî mâ âlimtü minhü ve mâ lem a'lem ve eûzü bike mine'ş-şerri küllihî mâ âlimtü minhü ve mâ lem a'lem.

  • Türkçesi: "Allahım bildiğim bilmediğim bütün iyilikleri senden istiyorum, bildiğim bilmediğim bütün kötülüklerden sana sığınıyorum".

NAMAZ NASIL KILINIR? (RESİMLİ ANLATIM)

5 VAKİT NAMAZIN VAKİTLERİ: NE ZAMANA KADAR KILINIR?

Fecr-i sâdık da denilen ikinci fecrin doğ- masından güneşin doğmasına, daha doğrusu güneşin doğmasından az önceye kadar olan süre sabah namazının vaktidir. Fecr-i sâdık, sabaha karşı doğu ufkunda tan yeri boyunca genişleyerek yayılan bir aydınlıktır. Bu ikinci fecre fıkıh literatüründe "enlemesine beyazlık" anlamında "beyâz-ı müsta'razî" denilir.

Bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur. Bu vakit aynı zamanda, sahurun sona erip orucun başlaması (imsak) vaktidir. Fecr-i kâzib de denilen birinci fecir ise, sabaha karşı doğuda tan yerinde ufuktan göğe doğru dikey olarak yükselen, piramit şeklinde, akçıl ve donuk bir beyazlıktır.

Sabah namazı 2 rekat sünnet, 2 rekat farz olarak toplamda 4 rekattır.

Öğle namazının vakti, İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe'ye göre, zeval vaktinden yani güneşin tepe noktasını geçip batıya doğru kaymasından itibaren başlar ve güneş tam tepedeyken eşyanın yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zevâl) hariç, her şeyin gölgesi kendisinin iki misline ulaşacağı zamana kadar devam eder. Bu zamana "asr-ı sânî" denir. Ebû Yûsuf, Muhammed ve diğer üç mezhep imamına göre ise, öğle namazı- nın vakti zeval vaktinden, her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline ulaştığı ana kadardır. Her şeyin gölgesi, fey-i zevâl hariç, kendisinin bir misline çıktığı zaman, öğle namazının vakti çıkmış, ikindi namazının vakti girmiş olur. Bu zamana "asr-ı evvel" denir.

Cuma namazının vakti de tam öğle namazının vakti gibidir.

ÖĞLE NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır.

İkindi namazının vakti, öğle namazının vaktinin çıkmasından güneşin batmasına kadar olan süredir. Öğle namazı- nın vaktinin ne zaman sona erdiği konusundaki görüş ayrılığına göre söylenecek olursa, ikindi namazının vakti, Ebû Hanîfe'ye göre her şeyin gölge uzunluğu, kendi uzunluğunun iki katına çıktığı andan itibaren, diğerlerine göre ise bir katına çaktığı andan itibaren başlar.

İkindi namazı 8 rekattır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz.

Akşam namazının vakti güneşin batmasıyla başlar, şafağın kaybolacağı zamana kadar sürer. Şafak, İmâm-ı Âzam'a göre akşamleyin ufuktaki kızıllıktan/kızartıdan sonra meydana gelen beyazlıktan ibarettir. Ebû Yûsuf, Muhammed ve diğer üç mezhebin imamına göre şafak, ufukta meydana gelen kızıllıktır. Ebû Hanîfe'nin bu görüşte olduğu rivayeti de vardır. Bu kızıllık kaybolunca akşam namazının vakti çıkmış olur. Akşam namazının vakti dar olduğu için, bu namazı ilk vaktinde kılmak müstehaptır. Ufuktaki kızıllığın kaybolmasına kadar geciktirmek uygun değildir.

Akşam namazı 3 rekat farz ve 2 rekat sünnet olmak üzere toplamda 5 rekattır.

5. YATSI NAMAZI KAÇ REKAT?

Yatsı namazının vakti, şafağın kaybolmasından yani akşam namazı vaktinin çıkmasından itibaren başlar, ikinci fecrin doğmasına kadar devam eder

Yatsı namazı 13 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet, 3 rekat vitir namazı.

Oturarak Namaz Nasıl Kılınır? Taburede Ve Sandalyede Oturarak Namaz Kılma Şartları Nelerdir?

Haberin Devamı

Oturarak Namaz Nasıl Kılınır?

 Oturarak namaz kılmak, namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeyi ciddi şekilde engelleyici nitelikte sağlık sorunu olanlar için namazı kolaylaştırma sebebi olarak nitelendirilmiştir. Buna göre, namazı olması gerektiği şekli ile ayakta kılmaya sağlığı el vermeyen kişi için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır.

 Bu durumdaki bir kişi namazını kendi durumuna uygun olacak şekilde diz çökerek, bağdaş kurarak veya ayaklarını yana yahut kıbleye doğru uzatarak kılabilir. Hazreti Muhammed, nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabeye 'Namazını ayakta kıl. Gücün yetmiyorsa oturarak, oturarak da namaz kılmaya gücün yetmezse yan üzere kıl.' buyurmuştur.

Taburede ve Sandalyede Oturarak Namaz Kılma Şartları Nelerdir?

Haberin Devamı

 Tabure ve sandalyede namaz kılmanın bazı şartlarının varlığı söz konusudur. Sandalye ve tabureye oturarak namaz kılma şartları şu şekilde sıralanmaktadır:

 Ayakta durabilmesine ve yere oturabilmesine karşın secde edemeyen bir kimse namazına ayakta başlar, rükudan sonra ise yere oturarak secdeleri ima ederek namazını kılar. Bir kimse ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamıyorsa bu kişi de namaza ayakta başlar, secdenin ardından namazını oturarak tamamlar.

 Namaz esnasında ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücünün olmasına karşın yere oturamayan kişi namaza ayakta başlayıp rükunun ardından secdeyi sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile kılabilir.

 Ayakta durmaya gücü olmayan, yere de oturamayan bir kimsenin namazı sandalye, tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak kılabilirler. Bu durumdaki kişiler rüku ve secdeleri ise ima ile yaparak namazlarını tamamlarlar. Namazı kılmanın önünde ciddi bir engel teşkil etmeyen sağlık sorunlarında namazı tabure ve benzeri şeylerin üzerine oturarak namaz kılmak uygun değildir.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Sabah Namazı &#; Resimli Namaz Kılınışı

MuSTaFa_TR
RESİMLERLE NAMAZIN KILINIŞI

Örnek olarak sabah namazının iki rek&#;at farzının kılınışı resimlerle anlatılmış, erkek ve kadınların farklı hareketleri belirtilmiştir. İki rek&#;atli bir namazdaki hareketler ile diğer namazlardaki hareketler arasında fark olmadığından onların resimlerle anlatılmasına gerek duyulmamıştır.

Sabah Namazının Farzının Kılınışı :
Birinci Rek&#;at:
1) Ayakların arası dört parmak açıklıkta ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde ayakta kıbleye dönülür.
2) İkamet getirilir. (Erkekler için)
Niyet:
3) "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir.
İftitah tekbiri:
4) "Allahü Ekber" diyerek iftitah tekbiri alınır.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkekler tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur.
Başparmaklar, kulak yumuşağı hizasına gelecek şekilde eller yukarıya kaldırılır.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar tekbir alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmaklar normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırır.

Kıyam:
5) Tekbirden sonra eller bağlanır. Ayakta iken secde edilecek yere bakılır.
6)Ayakta sırasıyla:
a) Sübhaneke,
b) Eûzü-besmele,
c) Fatiha sûresi,
d) Kur&#;andan başka bir sûre daha okunur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım
Erkekler, sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar, sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar.

Rükû:
7) "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve burada üç defa "Sübhâne Rabbiye&#;l-azim" denilir. Rükû&#;da iken ayakların üzerine bakılır.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkekler, rükûda, parmakları açık olarak elleri ile dizlerini tutup sırtını dümdüz yaparlar. Dizlerini ve dirseklerini dik tutarlar.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar, rükûda, sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini (parmaklarını açmayarak) dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

Rükûdan kalkış:
8) "Semiallâhü limen hamideh" diyerek rükûdan kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke&#;l-hamd" denilir.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkeklerin, rükûdan kalkıp doğrulması.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınların, rükûdan kalkıp doğrulması

Secde:
9) "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da alın ve burun yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizasında bulunur. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede burun kenarlarına bakılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye&#;l-â&#;lâ" denilir.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar.
Ayaklar, parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik halde bulundururlar.
Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

İki secde arası oturuş:
10) "Allahü Ekber" diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada "Sübhânellah" diyecek kadar kısa bir an oturulur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkekler,sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.

11) "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye&#;l-â&#;lâ" denilir.
12) "Allahü Ekber" diyerek secdeden ayağa (ikinci rek&#;ata) kalkılır ve eller bağlanır.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım
(Resim : 3)

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım
(Resim : 4)

Secdeden kalkarken: Önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.
İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara "bir rek&#;at" denir.

İkinci Rek&#;at:
1) Ayakta sırasıyla;
a) Besmele,
b) Fatiha sûresi,
c) Kur&#;andan başka bir sûre daha okunur.

2) Birinci rek&#;atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye&#;l-azim" denilir.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim : 5)

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim : 6)

3) "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke&#;l-hamd" denilir.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim : 7)

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim : 8)

4) "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye&#;l-â&#;lâ" denilir.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim :9)

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim )

5) "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur. Burada "Sübhânellah" diyecek kadar kısa bir an oturulur.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

(Resim )

6) Sonra "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye&#;l-â&#;lâ" denilir.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Ka&#;de-i ahire (Namazın sonunda oturuş):
7) "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur.
Otururken, el parmakları dizlerin hizasına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır.
8) Oturuşta sırasıyla;
a) Ettehiyyatü,
b) Allahümme salli,
c) Allahümme bârik,
d) Rabbenâ âtina&#; duaları okunur. (Resim : 13)

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur.(Resim : )

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınlar, ayaklarını yatık olarak sağ tarafa çıkarır ve öylece otururlar.

Sağ tarafa selâm verilişi:
9) Önce başını sağa çevirerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh" denir. Selâm verirken omuzlara bakılır.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkeklerin, sağ tarafa selâm verişi.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınların, sağ tarafa selâm verişi.

Sol tarafa selâm verilişi:
10) Sonra başını sola çevirerek, "Esselâmü aleyküm ve rahmetûllâh" denilir. Böylece iki rek&#;at namaz tamamlanmış olur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Erkeklerin, sol tarafa selâm verişi.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Kadınların, sol tarafa selâm verişi.

DUA
Dua ederken, eller göğüs hizasına kaldırılır. Eller göğe doğru açılarak avuçların içi yüze doğru biraz meyilli tutulur ve iki elin arası açık bulundurulur.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Dua eden bir erkek çocuğu.

Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

Dua eden bir kız çocuğu.


Cevap: Resİmlİ Namaz KiliniŞi

MuSTaFa_TR
SABAH NAMAZININ KILINIŞI:
4 rek&#;attir. 2 sünnet 2 farz
İki rek&#;at sünnetinin kılınışı
1. Rek&#;at 2. Rek&#;at Böylece sünnet tamamlanmış olur. Ara vermeden başka bir şey okunmadan, Allahümme entesselâmü&#;denildikten sonra hemen farz kılınmak üzere ayağa kalkılır. Erkekler Kâmet getirdikten sonra farza niyet edilir.
İki rek&#;at farzının kılınışı
1. Rek&#;at
2. Rek&#;at
Allahümme entesselâmü&#; dedikten sonra, üç defa istigfâr söylenip, Âyet-el kürsî okunup tesbih çekilir. Sonra duâ edilerek, namaz tamamlanır.


Yanıt: Sabah Namazı &#; Resimli Namaz Kilinişi

kusema
ben çok beğendim saol


Cevap: Sabah namazı nasıl kılınır resimli anlatım

imam
Tesbih Namazı

Günahların afvına vesîle olan tesbih namazı 4 rek&#;atlı bir namazdır.
Bu namazı kılabilmek için aşağıdaki tesbihi ezber bilmek gerekir.

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber.
Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

Tesbih Namazının Kılınışı
seafoodplus.info

Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir.
Allâhü Ekber" diyerek namaza başlanır.

Sübhâneke&#;den sonra
15 kere tesbih-

Fatiha ve- sure&#;den sonra
10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra-
10 kere tesbih-

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

seafoodplus.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
Böylece birinci rek&#;at kılınmış olur.
İkinci rek&#;ate kalkılır.

seafoodplus.info-

Fatiha&#;dan önce
15 kere tesbih-

Fatiha ve- sure&#;den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra-
10 kere tesbih-

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

seafoodplus.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
İkinci rek&#;atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.
Üçüncü rekata kalkılır.

seafoodplus.info-

Sübhâneke&#;den sonra
15 kere tesbih-

Fatiha ve- sure&#;den sonra
10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra-
10 kere tesbih-

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

seafoodplus.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.
Böylece üçüncü rek&#;at kılınmış olur.
Dördüncü rek&#;ate kalkılır.

seafoodplus.info

Fatiha&#;dan önce
15 kere tesbih-

Fatiha ve- sure&#;den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra-
10 kere tesbih-

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

seafoodplus.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.

&#;
Dördüncü rek&#;atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır.
Tesbih namazında beher rek&#;atte okunan tesbih adedi 75&#;dir. Dört rek&#;atte tesbih okunmuş olur.
Dua edilir.

Tesbih Namazını Cemmat ile Kılmak
Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce- kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir.

Öncelikle şu belirtilmeli ki; Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili- meşru görülmemektedir&#;

Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai- bir hüküm de mevcut bulunmaktadır. Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, davetleşmek ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileride ona uyarak kılsalar caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer.

Kaynak:
Günümüz Meselelerine açıklamalı Fetvalar,
Mehmed Emre, Eskişehir, Balıkersir-Bilecik Eski Müftüsü


namaz nasıl kılınır resimli, sabah namazı nasıl kılınır resimli, sabah namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan İğne oyası yeşil namaz başörtüsü modelleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Oturarak namaz nasıl kılınır? oturarak namaz kılmanın şartları (kadın & erkek)

Haberin Devamı

Bu nedenlerden dolayı ayakta kılabilecek durumda olmayan veya sağlığı elverişli olmayan kişiler namaza ayakta başlayarak secdeye gidilecek bölümlerde ima ile bu işlemi yapabilmektedir. Ayakta durabilen fakat oturduktan sonra tekrar ayağa kalkmakta zorlanan kişiler ise namaza ayakta başlar ve oturarak devam edebilmektedir.

Oturarak Namaz Kılmanın Şartları

Ayakta durabilen ve yere oturabilen, fakat secde edemeyen kişiler namaz kılmaya ayakta başlar ve rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ederek namaz kılmaya devam eder. Bununla birlikte kişiler ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamıyor ise namaz ayakta başlar ve rükunun ardından secdeyi sandalye ve bunun gibi bir şey üzerinde oturularak ima ile kılınabilmektedir.

Sandalyede veya oturarak namaz kılabilmek için bazı şartların söz konusu da olması gerekmektedir. Bu şartlara sahip kişiler oturarak namaz kılabilmektedir. Oturarak namaz kılma şartları şunlardan oluşmaktadır:

- Yaşlı olan ve ayakta duramayan kişiler,

- Ayakta durmakta zorlanan ve güçlük yaşayan kişiler,

- Dizlerinden rahatsız olan kişiler,

- Doktorun hareket etmesini sakıncalı bulan kişiler,

- Hareket ederken zorlanan veya buna neden olabilecek rahatsızlığı olan kişiler namazlarını oturarak kılabilmektedir.

Haberin Devamı

Kişilerin ibadet ederken hem sözde hem de özde samimi olmaları oldukça önemlidir. Bu nedenle dinin gereklerine göre hareket edilmesi gerekmektedir. Eğer bir kişinin rahatsızlıkları namaz kılınmasına engel olunmuyor ise o zaman namaz asli şekli ile kılınması doğru olacaktır. Fakat sağlık problemleri nedeni ile ayakta namaz kılınması mümkün olmayan kişiler, oturarak veya sandalye üzerinde namaz kılabilmektedir.

Kaynak: Diyanet seafoodplus.info?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir