çevremizdeki doğal güzellikler nelerdir / Her Köşesi Cennet Muğla:Doğal Güzellikleri | Gezinomi

Çevremizdeki Doğal Güzellikler Nelerdir

çevremizdeki doğal güzellikler nelerdir

Türkiye’nin turizm kapsamında önde gelen şehirlerinden olan Muğla, özellikle doğal güzellikleri ile birlikte her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Birçok turistik tatil merkezini sınırları içerisinde bulunduran Muğla’nın Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi popüler ilçeleri de gezilecek yerler bakımından son derece zengindir.

Muğla’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında plajlar, koylar, şelaleler, ormanlık alanlar, mağaralar, vadiler ve kanyonlar bulunmaktadır. Muğla tatilinde, doğayı keşfetmek ve huzurlu bir şekilde vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği bu doğal güzelliklerin birçoğu ,aynı zamanda dünya çapında da üne sahiptir.

Muğla’nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında; Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz, Saklıkent Kanyonu, Ekincik Koyu, Uyku Vadisi, Dalaman Çayı, Kargı Koyu, Gizlikent Şelalesi, Gemiler Adası, Sandras Dağı, Fosforlu Mağara, Bafa Gölü Milli Parkı, Ula Kanyonu, İncirliin Mağarası, Turgut Şelalesi, Güllük Ormanı, Datça Bükleri ve Akvaryum Koyu yer almaktadır.

Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi, Muğla’ya bağlı Fethiye ilçesi sınırları içerisindedir. Muğla şehir merkezine yaklaşık kilometre uzaklıkta yer alan vadiye ulaşımlar, özel araçla Muğla – Fethiye yolunu takip ederek yapılmaktadır. Taksi veya Muğla Otogarı’ndan saat başı hareket eden Fethiye minibüsleriyle de bölgeye ulaşılabilmektedir.

Muğla’nın etkileyici doğal güzellikleri arasında yer alan Kelebekler Vadisi sınırları içerisinde nesli tükenmekle karşı karşıya olan birçok kelebek türü görülebilmektedir. 80’den farklı kelebek türüne rastlayabileceğiniz vadi, senesinden itibaren sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

İçerisinde herhangi bir yapılaşma bulunmayan Kelebekler Vadisi, muhteşem manzarası, şelaleleri ve etkileyici sahili ile birlikte her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Bölgedeki tekne turlarının da vazgeçilmez adresi olan vadide kamp, piknik ve doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Kelebekler Vadisi’ne girişler ücretsizdir.

Keşfedilecek pek çok noktası ile turistlerin vazgeçilmez adresi olan Muğla için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Muğla Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ölüdeniz
Ölüdeniz, Muğla’ya bağlı Fethiye ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine kilometre uzaklıkta bulunan Ölüdeniz’e ulaşımlar, özel araçla D karayolunu güney yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca taksi veya Muğla Otogarı’ndan saat başı kalkan Fethiye minibüsleriyle de ortalama 2 saat içerisinde bölgeye ulaşılabilmektedir.

Benzersiz bir yapıya sahip olmasından ötürü dünya çapında bir üne sahip olan Ölüdeniz, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Uzun bir sahil şeridi bulunan Ölüdeniz’de denize girebilir, doğa yürüyüşü yapabilir; kamp ve piknik gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Su sporları bakımından da birçok alternatife sahip olan Ölüdeniz’de deniz bisikleti, jet ski, parasailing gibi eğlenceli etkinliklere katılabilirsiniz. Su altı dalışı da yapabileceğiniz Ölüdeniz’in berrak denizinin keyfini gün boyu çıkarabilirsiniz.

Muğla’nın öne çıkan doğal güzelliklerinden olan Ölüdeniz’e girişler haftanın her günü ile saatleri aralığında yapılabilmektedir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Ölüdeniz’de tatilinizi planlamak için Fethiye Ölüdeniz Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Kanyonu, Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Muğla’nın görülmesi gereken doğal güzelliklerinden olan Saklıkent Kanyonu’na ulaşımlar, özel araçla sırasıyla, Köyceğiz, Fethiye, Zorlar ve Çamurköy tabelalarını takip ederek yapılabilmektedir. Muğla il merkezine kilometre uzaklıkta bulunan kanyona, şehir merkezinden taksi veya otogardan saat başı hareket eden Seydikemer minibüsleriyle ulaşılabilmektedir.

Muğla bölgesinde tatil yapanların mutlaka ziyaret etmesi gereken doğal güzelliklerden biri olan Saklıkent Kanyonu, özellikle trekking, doğa yürüyüşü gibi aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. metrelik derinliği ve 18 kilometrelik uzunluğu ile birlikte etkileyici manzaralara tanıklık eden kanyon, bölgede yıllardır akmakta olan nehirden dökülen suların kayaları aşındırması ile meydana gelmiştir.

Kış aylarında suların debisinin artmasından ötürü gidebilmenin mümkün olmadığı kanyon, yaz aylarında ziyaretçiler tarafından yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. İçerisinde birçok restoran ve kafenin hizmet verdiği kanyon, haftanın her günü ile saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Ekincik Koyu
Ekincik Koyu, Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Ekincik Köyü sınırları içerisindedir. Muğla’ya 83 kilometre uzaklıkta yer alan koya ulaşımlar, özel araçla Muğla – Fethiye yolunu güney istikametine takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca bölgeye, taksi veya Muğla Otogarı’ndan saat başı hareket eden Köyceğiz minibüsleriyle yaklaşık 20 TL karşılığında seyahat edilebilmektedir.

Bölgeden hareket eden tekne turlarının uğrak adreslerinden biri olan Ekincik Koyu, genellikle yat turizmi ile ünlüdür. Yatlarınıve teknelerini buraya demirleyip, denizin tadını çıkan tatilcilerle dolu bir koy olan Ekincik Koyu, etkileyici doğal güzelliklerin arasında huzurlu ve sakin bir atmosfere sahip bir bölgede yer almaktadır.

Yapılaşmanın fazla olmadığı koyda, deniz kısmen dalgalıdır. Ormanlık alanların yeşilliklerinin, Ege Denizi’nin maviliği ile buluştuğu eşsiz bir nokta olan Ekincik Koyu’nu Muğla tatillerinde ziyaret edebilirsiniz.

Uyku Vadisi
Uyku Vadisi, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Gökçeler Köyü sınırları içerisindedir. Muğla il merkezine 75 kilometre uzaklıkta bulunan Uyku Vadisi’ne Muğla’dan ulaşımlar, özel araçla Muğla – Yatağan yolunu kuzeye takip ederek, buradan Gökçeler tabelalarının izlenmesiyle yapılabilmektedir. Muğla’dan taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Milas minibüsleriyle de ortalama 1 saatte bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Muğla’nın eşsiz doğal güzelliklerinden bir başkası olan Uyku Vadisi, aynı zamanda Milas’ın en önemli noktalarından biridir. Sınırları içerisinde dere ve şelalelerin bulunduğu Uyku Vadisi’nde yapılabilecek birçok aktivite bulunmaktadır. Buraya gitmeden önce yanınızda götürebileceğiniz fotoğraf makineniz ile unutulmaz kareler yakalayabilir, vadi çevresinde gerçekleştirilen bisiklet turlarına katılabilir veya piknik gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İçerisinde birçok restoran ve kafenin hizmet verdiği Uyku Vadisi’ni, haftanın her günü ile saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Dalaman Çayı
Dalaman Çayı, Muğla’nın Dalaman ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır Muğla’ya ortalama kilometre uzaklıkta bulunan Dalaman Çayı’na ulaşımlar, özel araçla sırasıyla Akyaka, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman tabelasını takip ederek yapılmaktadır. Bölgeye taksi veya il merkezinden hareket ede Dalaman otobüsleriyle de gidilebilmektedir.

Muğla’nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında sıralanan Dalaman Çayı, özellikle rafting tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biridir. Yıl boyunca düzenlenen rafting turnuvalarına katılabileceğiniz Dalaman Çayı’nın uzunluğu ortalama kilometredir.

Haftanın her günü dilediğiniz saatte ziyaret edebileceğiniz Dalaman Çayı’nda doğa yürüyüşü, kamp ve piknik aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kargı Koyu
Kargı Koyu, Muğla’ya bağlı Datça ilçesinin İskele Mahallesinde yer almaktadır. Muğla il merkezinden kilometre uzaklıkta yer alan Kargı Koyu’na özel araçla ulaşımlar D karayolunu güneybatı istikametine devam ederek yapılabilmektedir. Muğla’dan taksi veya saat başı hareket eden Datça minibüsleriyle de bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir.

Etkileyici manzaralara tanıklık edebileceğiniz Kargı Koyu, özellikle bölgede hareket eden tekne turlarının uğrak noktaları arasındadır. Geniş ormanlık arazilerin bulunduğu bir bölgede yer alan Kargı Koyu’nun etrafı yüksek tepeler ile çevrilidir.

Keyifli bir şekilde denize girebileceğiniz Kargı Koyu’nda doğa yürüyüşü, piknik, olta balıkçılığı gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Gizlikent Şelalesi
Gizlikent Şelalesi, Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Kayadibi Köyü sınırları içerisindedir. Muğla’ya kilometre uzaklıkta bulunan şelaleye ulaşımlar, özel araçla Muğla – Fethiye yolunu güneydoğu yönüne takip ederek yapılmaktadır. Taksi veya Muğla Otogarı’ndan saat başı hareket eden Seydikemer minibüsleriyle de ortalama 2 saat 30 dakika içerisinde bölgeye ulaşım yapılabilmektedir.

Muğla’da tatil yapan ziyaretçiler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Gizlikent Şelalesi, etkileyici doğası ve huzur dolu atmosferiyle öne çıkmaktadır. Ulaşımların, arazi koşullarından ötürü zor yapıldığı şelaleye basamaklı merdivenden inilerek gidilebilmektedir. Ulaşım sağlandıktan sonra hayran kalacağınız bir manzaraya ev sahipliği yapan Gizlikent Şelalesi, haftanın her günü ile saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Gemiler Adası
Gemiler Adası, Muğla’nın Fethiye ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl merkezine kilometre uzaklıkta bulunan adaya ulaşımlarda, özel araçla Muğla –Fethiye yolu kullanılmaktadır. Taksi veya il otogarından hareket eden Fethiye minibüsleriyle de bölgeye gidilebilmektedir. Adaya, sahilden hareket eden kayık veya tekneler ile ulaşım sağlanmaktadır.

Yaz turizminin can alıcı duraklarına sahip Muğla’da eşsiz sahillerini, antik kentlerini, doğal güzelliklerini keşfedip büyüleneceğiniz tatili Muğla Otelleri arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

Türkiye’nin Ege Bölgesi’nin en ilgi çekici turizm bölgelerinden biri olan Aydın, hem yerli hem de yabancı turistler için son derece önemli bir yerdir. Antik kent cenneti olan Aydın içerisinde farklı medeniyetlerden günümüze kadar ulaşmış olan farklı antik kent çeşitlerinin bulunduğu Aydın’da doğal güzelliklerin sayısı da bir hayli fazladır.

İl sınırları içerisinde yer alan Didim ve Kuşadası başta olmak üzere pek çok ilçesinde yer alan doğal güzellikleri ile dikkat çeken Aydın’a gerçekleştireceğiniz ziyaretlerde bu doğa harikalarını ziyaret funduszeue.infoın ilinde yer alan doğal güzellikler; göller, mağaralar, plajlar ve parklar olarak dikkat çekmektedir. Arapapıştı Kanyonu, Bafa Gölü, Zeus Mağarası, Altınkum Plajı, Güvercinada, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Saplı Ada, Kadınlar Plajı, Görle Kanyonu ve Narlıdere Kanyonu görmek isteyebileceğiniz doğal güzelliklerdir.

Keşfedilecek pek çok noktası ile her yıl binlerce turistin vazgeçilmez adresi olan Aydın için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Aydın Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu

Aydın iline yaklaşık olarak 95 kilometre mesafede, Bozdoğan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Arapapıştı Kanyonu, ziyaret etmek isteyebileceğiniz doğal güzelliklerden biridir. Kanyonu ziyaret edebilmek için Aydın il merkezinden kalkan minibüsler ile Bozdoğan ilçesine geçebilir ardından da kanyon tabelalarını takip ederek özel taksiler ile veya yürüyerek Arapapıştı Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Aydın Belediyesi tarafından yılında hizmete açılan Arapapıştı Kanyonu, ambiyansı ile en ilgi çekici doğal güzelliklerdendir. Yüksek zirvelere çıkarak turkuaz renginde suları seyretmek ve doğa sporları ile su sporları yapabilmek için ziyaret edebileceğiniz Arapapıştı Kanyonu, tekne turlarına çıkmak ve etkileyici fotoğraflar çekmek için de en uygun yerlerden biridir.

Bafa Gölü

Aydın il merkezine yaklaşık olarak 85 kilometre mesafede, Söke ilçesinde yer alan Bafa Gölü, il sınırları içerisindeki en hoş ambiyansa sahip doğal güzelliklerden biridir. İl merkezinden Söke’ye giden minibüslere binerek ilçeye ulaştıktan sonra özel araç veya özel taksiler ile D– karayoluna girip Ak – Yeniköy sapağına dönerek Bafa Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Bafa Gölü, ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak bilinmektedir. Beşparmak Dağları’nın eteğinde yer alan bu göl, yılında Bafa Gölü Tabiat Parkı olarak ilan edilen bir doğal güzelliktir. Gölün mavisi ve çevrenin yeşilliği ile büyüleyici bir ortama sahip olan Bafa Gölü, kuş cıvıltıları ile yürüyüş yapmak ve temiz hava almak için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir.

Haftanın her günü açık olan Bafa Gölü, – saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.

Bafa Gölü’ne girişler ücretsizdir.

Zeus Mağarası

Aydın il merkezine yaklaşık olarak 70 kilometre mesafede yer alan Zeus Yarımadası, Kuşadası Milli Parkı’nın içerisinde bulunmaktadır. Bu mağarayı ziyaret etmek için ilk olarak il merkezinden kalkan Kuşadası minibüslerine binebilir ve ardından da Milli Park minibüsleri ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Aydın’ın en ilgi çekici doğal güzelliklerinden biri olan Zeus Mağarası, denizden gelen su ile dağlardan gelen tatlı suyun buluştuğu bir noktadır. Bu ilginç özelliği ile tam 5 derecelik bir suya sahip olan Zeus Mağarası’nda derinlik ise yaklaşık olarak 15 metredir. Ayrıca bölge halkı mağarada bulunan su ve çamuru şifa kaynağı olarak görmektedir. Kuşadası’nın saklı cenneti olarak kabul edilen bu mağarayı ziyaret etmek için Kuşadası Milli Park’ına gittiğinizde dikkatli olmalısınız; zira yeterli sayıda tabela olmadığı için mağarayı kaçırabilirsiniz.

Zeus Mağarası’nın içerisinde bulunduğu Kuşadası Milli Park’ına girişler her gün – saatleri arasında gerçekleşmektedir. Milli parktan çıkış yapmak için son saat ise olarak belirlenmiştir.

Altınkum Plajı

Yalnızca Ege Bölgesi’nin değil; Türkiye’nin en meşhur plajlarından biri olan Altınkum Plajı, Aydın’ın Didim ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezine yaklaşık olarak kilometre mesafede bulunan bu plaja gitmek için merkezden kalkan Didim minibüslerine binebilir ve ardından da Altınkum Mahallesi’ne giden minibüsleri kullanabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere Altınkum Plajı’nda altın renginde incecik kumlar bulunmaktadır. Müthiş bir yapıya sahip olan Altınkum Plajı’nın denizi de oldukça berrak ve temizdir. Yılın günü güneş alması ile bilinen bu plajda yılın büyük bölümünde tatil yapabilmek ve denizin keyfini çıkarabilmek mümkündür. Deniz suyu sıcaklığının ortalama olarak 23 derece olduğu bu plaj, Aydın’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Altın renkli kum ile masmavi denizin buluştuğu en güzel noktalardan olan Altınkum Plajı’nda sizler de keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Altınkum Plajı, – saatleri arasında hizmet vermektedir. Her gün denize girebileceğiniz bu plaj gün içerisinde çok kalabalık olduğu için diğer saatlerde temizlik işlemleri yapılmaktadır.

Ege’nin en güzel sahillerine ev sahipliği yapan Aydın’da planladığınız tatilinizde denizin keyfini ve manzarasını her an çıkarabileceğiniz bir konaklama deneyimi için Aydın Denize Sıfır Oteller sayfamıza göz atarak, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Güvercinada

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan doğal güzelliklerden olan Güvercinada, il merkezine yaklaşık olarak 55 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bu doğal güzelliği ziyaret etmek için Kuşadası’na merkezden kalkan minibüsler ile gidebilir ve ardından da yine minibüsler ile Hacıfeyzullah Mahallesi’ne giderek Güvercinada’yı ziyaret etmelisiniz.

Anakaraya yalnızca bir yol ile bağlı olan Güvercinada, küçük bir ada olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Adanın üzerinde Güvercinada Kalesi bulunmaktadır. Liman güvenliğini sağlamak için inşa edilmiş olan bu yapı, 3 metre yüksekliğinde surlar ile korunmaktadır. Adayı ziyaret ettiğinizde kaleyi de görebilir ve tarihi bir ziyareti de gerçekleştirmiş olursunuz.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Kuşadası Milli Park ismi ile de bilinen Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası’nda bulunan doğal güzelliklerden biridir. Etkileyici bir bölge olan bu milli park, merkeze yaklaşık olarak kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İl merkezinden kalkan Kuşadası minibüsleri ile ilçeye vardıktan sonra milli park minibüslerine binerek ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı içerisinde Anadolu’da yetişen tüm bitki türleri bulunmaktadır. 28 bin hektarlık alanda yer alan bu milli park içerisinde ’a yakın kuş türü, bitki türü ve 28 memeli ile 42 farklı sürüngen çeşidi yer almaktadır. Zeus Mağarası’nın içerisinde bulunduğu bu milli park, ziyaretçiler için en gidilesi bölgelerden biridir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda ziyaretçilerin yapabilecekleri farklı aktiviteler bulunmaktadır. Kuş gözetleme kulesinden çeşitli kuşları izleyebileceğiniz bu yerde aynı zamanda botanik turu yolu ve bisiklet parkurları yer almaktadır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, haftanın her günü – saatleri arasında girişlerin yapılabildiği bir yerdir. Milli parktan sonra çıkış saati ise ’dır.

Saplı Ada

Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan Saplı Ada, il merkezine yaklaşık olarak 90 kilometre mesafede bulunmaktadır. Adayı ziyaret etmek isteyen misafirler merkezden kalkan Didim minibüslerine binerek ilçeye varabilir ve ardından da Akbük minibüsleri ile bu adaya ulaşabilirler.

Doğal sit alanı olarak ilan edilen Saplı Ada, anakaradan ayrılmış bir kara parçası izlenimine sahiptir. Adanın oluşum hikayesi ise bambaşkadır; Ege Bölgesi’nde gerçekleşen volkanik patlamar sonucunda etrafa şaşılan lavlar sonucunda oluşan bu ada, denizin ortasında yeşil bir nokta olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede gerçekleşen gelgitler sonucunda deniz seviyesi azaldığından yürüyerek adayı rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

Saplı Ada’nın ziyaretçi saati açısından herhangi bir kısıtlaması bulunmamaktadır.

Kadınlar Plajı

Aydın il merkezine 55 kilometre mesafede, Kuşadası ilçesinde yer alan Kadınlar Plajı hem bir doğal güzellik hem de tarihi bir bölgedir. Bu plajı ziyaret etmek isteyenler il merkezinden kalkan minibüsler ile Kuşadası’na ulaştıktan sonra farklı bir minibüs ile Kadınlar Denizi Mahallesi’ne geçebilirler.

Osmanlı Dönemi’nde yalnızca kadınların kullanabildikleri bir plaj olan Kadınlar Plajı’nın isminin hikayesi tarihinden gelmektedir. İnce kum yapıda olan Kadınlar Plajı’nda tertemiz deniz ile buluşmak oldukça keyiflidir. Ayrıca plaj merkezi bir noktada bulunduğu için çevrede yer alan restoran ve kafelerden günlük ihtiyaçlarınızın tümünü sorunsuzca karşılayabilirsiniz.

Görle Kanyonu

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alan Görle Kanyonu, il merkezine yaklaşık olarak 80 kilometre mesafede yer almaktadır. Karacasu ilçesine de yaklaşık olarak 25 kilometre mesafede bulunan bu kanyona gitmek için ilk olarak merkezden kalkan minibüsler ile Karacasu’ya ardından da Görle mevkiine giden minibüsler ile de ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Doğa yürüyüşleri, foto safari ve dağ tırmanışları için Aydın’ın en ilgi çekici yerlerinden biri olan Görle Kanyonu, – metre yüksekliğe sahiptir. Yeşil ve mavi renklerinin hakim olduğu bu kanyon, özellikle yaz aylarında doğa sporlarını seven ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Görle Kanyonu, haftanın her günü – saatleri arasında hizmet vermektedir.

Narlıdere Kanyonu

Efeler ilçesinin İmamköy Mahallesi’nde yer alan Narlıdere Kanyonu, il merkezine yaklaşık olarak 5 kilometre mesafede bulunmaktadır. İl merkezinden İmamköy’e giden minibüsler ile kanyona rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Narlıdere Kanyonu içerisinde nar, çınar, köknar, sığla ve çam ağaçları yer almaktadır. Kahverengi ve yeşil renginin uyumu içerisinde bulunan Narlıdere Kanyonu’nın ismi de nar ağaçlarından gelmektedir. Ayrıca Paşa Yaylası’ndan akan buz gibi su da Narlıdere Kanyonu’ndan akmaktadır ve bu suyun da şifalı olduğuna inanılmaktadır. Kanyon çevresinde Yılan Kartalı, Atmaca, Tahtalı Güvercin ve Kızıl Şahin gözlenmiştir.

Ege’nin en popüler tatil merkezlerinden Aydın’ın doğa harikası güzelliklerini yerinde görmek için Aydın Otelleri sayfamızı inceleyerek, bir birbirinden farklı hizmet seçenekleri sunan oteller arasından seçiminizi yaparak harika bir tatil planı oluşturabilirsiniz.

Türkiye'nin EN popüler 51 doğal güzelliği

Akdeniz Bölgesi

1- Kaputaş Plajı, Antalya

Kaputaş plajı

Kaputaş Plajı doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turisti ağırlıyor ve Türkiye'nin en popüler turistik destinasyonları arasında. Turkuaz mavisiyle büyüleyici olan denizi, yeraltı sularının süzülmesi sonucu oluşmuş. Plaja giriş ücreti ödenmiyor, ancak şemsiye ya da şezlong kiralama ücreti isteniyor. Kaputaş'a ulaşmak için adım merdiven inilmesi gerekiyor. Ancak bu doğal güzelliğe ulaşmak için katlanılacak bir yorgunluk diyebilirim.

Konum Linki

"Plaja ulaşım için epeyce bir merdiven çıkılması gerekiyor. merdiven tırmanmanızı gerektiren zorlu bir etap olduğu için mutlaka rahat ayakkabılar tercih etmenizde fatda var. Plaj terliğiyle yürümek pek rahat olmayacaktır."

2- Manavgat Şelalesi, Antalya

manavgat

Manavgat Şelalesi Türkiye'nin doğal güzelliklerinin en popüler adreslerinden. Şehir merkezine 72 km mesafede bulunan şelale 5 metre yükseklikteki falezlerden akıyor ve geniş bir alana yayılan falezleri nedeniyle görülmeye değer doğal güzellikler listesine giriyor.

Şelale, Dumanlı Kaynağı tarafından besleniyor ve kaynaklarındaki karstik yapı nedeniyle suyun akışı dumanlı ve köpüklü. Şelalenin yanındaki piknik alanları keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden. Ayrıca rafting ve kano gibi su sporlarını da deneyimleyebilirsiniz. Giriş için cüzi miktarda bir ücret ödemeniz yeterli.

Konum Linki

"Park yeri sorununa karşın ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki otopark seçeneği bulunuyor. Ücretsiz otopark için 10 dakika kadar beklerseniz mutlaka yer bulursunuz."

3- Düden Şelalesi, Antalya

Duden şelalesi

Manavgat Şelalesi’nden bahsettikten sonra Düden Şelalesi’nden bahsetmemek olmaz. Antalya’nın en çok turist çeken noktaları arasında yer alan Düden Şelalesi, şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. İskender Şelalesi, Yukarı Düden Şelalesi ve Düdenbaşı Şelalesi isimleriyle de bilinen bu şelale, Kepez Hidroelektrik Santrali’nden besleniyor. Düden Çayı’nın 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülmesi oldukça büyüleyici bir doğal güzellik.

Antalya turizmi için çok önemli bir yere sahip olması nedeniyle çevresinde turistik tesisler de bulunuyor. Şelale içinde yer alan Gençlik Parkı, piknik yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden. Düden Şelalesi’ne girmek için ödemen gereken ücret ise oldukça cüzi bir miktar. Tatil bütçeni hiç zorlamayacak bu doğal güzelliği mutlaka görmelisin.

Konum Linki

"Düden Şelalesi için giriş ücretleri tam 10 TL iken öğrencilere 5 TL."

4- Salda Gölü, Burdur

salda4

Türkiye’nin Maldivleri olarak da biline göl, listemizin üst sıralarında yer alıyor. Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ne benzerliğiyle tüm dünyaya adını duyuran Salda Gölü, sadece turkuaz rengin eşsiz bir tonuna sahip olmakla kalmıyor aynı zamanda bembeyaz kumlara da kucak açıyor. Göldeki magnezyum sayesinde kumlar bembeyaz bir renge bürünmüş. Turkuaz renginin güzelliğiyse Türkiye’nin en temiz gölü olmasından kaynaklanıyor.

Bir volkanik patlamayla oluşan ve metre derinliği olan Salda Gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en derin gölü. Tabii ki Salda Gölü’nün doğal güzelliği sadece bunlarla da kalmıyor. Bu göl, stromatolit oluşumuna uygun ekolojik bir sürece sahip ve stromatolitlerin gölde ilk olarak 3,5 milyar yıl önce görüldüğü belirtiliyor. Bu da dünya üzerinde yaşamın ilk izlerine dair bilgiler verebilecek bir durum. Hem ülkemiz hem de dünya için böyle önemli bir yeri olan Salda Gölü, Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Konum Linki

"Gölde yüzecekseniz mutlaka temkinli olmanızı öneririz. Özellikle deneyimsiz yüzücüler gölün aniden bazı noktalarda derinleştiğini bilmeliler. Ayrıca yılı itibarıyla giriş ücretleri kişi başı 7 TL, araç içinse 21 TL."

5- Cennet Cehennem Obrukları, Mersin

Cennet Cehennem

Cennet Cehennem Mağaraları Türkiye’nin en şaşırtıcı doğal güzelliklerinden. Yeraltı sularının kireç taşlarını aşındırarak sebep olduğu erozyon sonucu oluşan bu obrukların tamamen doğa olayları yüzünden bu şekilde oluştuğuna inanmak gerçekten zor. Yaklaşık 70 metre derinliğe sahip olan Cennet çukuruna tane merdiven basamağından inerek ulaşılıyor. En derin noktası metre olan çöküğün güney ucunda konumlanan Zeus Tapınağı’nı da basamakları inmişken görmeni öneririm.

Cehennem çöküğüyse metre derinlikte. Bu çöküğün kenarları içe dönük olduğu için aşağıya inilmiyor ama yukarıdan görmene imkan sağlayan bir teras bulunuyor. Burasıyla ilgili bir de efsane anlatılıyor. Efsaneye göre, Zeus yüz başı olan ejderhayla burada dövüşüyor ve yeniyor. Ejderhayı Etna Yanardağı’na hapsetmeden önce de bu çukura kapatıyor.

Mağaraya giriş ücreti: TL

Müze kart geçerli.

Konum Linki

"İçeride tuvalet ve mescit alanları mevcut.  Ayrıca cehennem kısmını keşfetmeyi tamamladıktan sonra asansörle yukarı çıkabiliyorsun. İçerisi çok soğuk olabileceği için yanında hırka gibi giysiler bulundurmanı tavsiye ederiz."

6- Damlataş Mağarası, Antalya

damlataş mağarası

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Damlataş Mağarası, şifa dağıtan bir doğal güzellik. Mağaranın adı, içindeki sarkıtlardan su damlıyor olmasından geliyor. Yaz ve kış mevsimlerine göre mağara içinde sıcaklık değişiklik göstermiyor. Her mevsimde 22 derece olan mağara, çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından sağlık turizmi amacıyla ziyaret ediliyor.

Normal bir mağarada bulunabilecek karbondioksitin 10 katını bulundurduğu ve nem oranı yüksek olduğu için astım tedavilerinin bir parçası olarak kullanılıyor. Öyle ki doktor raporu alan astım hastaları Damlataş Mağarası’na turist ziyaretine açılma saatinden önce girebiliyorlar. Mağarayı turistik amaçlarla gezmek için cüzi bir miktarda ücret ödüyorsun.

Konum Linki

"Giriş ücreti yine itibarıyla 10 TL, fakat park sorunu ciddi bir meseleye dönüşebilir, o sebeple aracını nispeten uzağa park edip biraz yürümende fayda var."

7- Olimpos, Antalya

Olympos Yanartaş

Olimpos, Türkiye'deki en etkileyici doğal güzelliklerden. En önemli özelliğiyse Yanartaş. Yanartaş, kayalardaki rutenyumun sıcaklıklarıyla metan gazı oluşturması nedeniyle yaklaşık yıldır süren bir ateş. Beydağları Milli Parkı içerisinde bulunan Yanartaş, havanın kararmasıyla etkileyici bir görüntüye bürünür. Efsanelerde de konu olan Yanartaş, alevlerinin Chimera'nın ağzından çıktığı düşünülür.

Olimpos, Yanartaş dışında da el değmemiş koylar, ormanlar ve nesli tükenmekte olan caretta carettalar gibi doğal güzellikleri de barındırır. Temmuz ve ağustos aylarında caretta carettalar Olimpos sahilini yumurtalarını bırakmak için kullanır.  Ayrıca Olimpos’un doğal güzelliği bozulmasın diye Olimpos otelleri ağaç evlere kurulmuş. Bu da Olimpos seyahatini unutulmaz bir deneyim haline getiriyor.

Konum Linki

8- Karain Mağarası, Antalya

Karain mağarası

Türkiye’de bulunan mağaralar arasında Karain Mağarası, en büyük doğal mağara olmasıyla öne çıkıyor. Antalya şehir merkezinden 30 kilometre uzakta olan Karain Mağarası, sadece bir doğal güzellik değil aynı zamanda tarihi öneme de sahip bir yer. yılında keşfedilen mağaradaki kazı çalışmalarında yıl öncesine uzanan kalıntılara rastlanmış.

Neandartal insanların izlerini taşıyan mağara, ülkemizde insan yaşamına ev sahipliği yapan en büyük mağara olarak biliniyor. Aynı zamanda Anadolu topraklarında yapılmış ilk sanat eserleri de bu mağaradaki kazılar sayesinde keşfedilmiş. Bu yüzden de Türkiye’deki tarihi ve doğal güzellikler arasında kritik bir öneme sahip. Mağaraya Pazartesi günleri dışında giriş yapılabiliyor ve ücreti de 12,5 TL. Mağaradaki kazılardan elde edilen eserler ise Karain Müzesi’nde sergileniyor.

"Mağara ve müzeye giriş ücreti yılı için 20 TL fakat müzekart geçerli. Termessos Antik şehri kavşağında yer alan mağaraya köy içinden geçerek ulaşabilirsin. Ekim ayı gibi sonbahar başında gidenler için güzel haber şu ki bölgenin meşhur narlarının en güzelini tadabilirsin."

Konum Linki

9- Kleopatra Plajı, Alanya

Kleopatra plajı alanya

Adını Antik Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan alan Kleopatra Plajı da Antalya sınırlarındaki en turistik doğal güzelliklerimizden biri. Plaja adını veren efsaneye göre, General Mark Antony Alanya ve çevresini Kleopatra’ya hediye ediyor. Kleopatra da Akdeniz sularına her geldiğinde bu plaja gelip denize giriyor. Bu nedenle de burası Kleopatra Plajı olarak adlandırılıyor.

Alanya Kalesi’nin eteklerinde konumlanan Kleopatra Plajı, 2 kilometre boyunca uzanıyor ve çevresi kayalarla çevrili olduğu için bir havuza benziyor. Mavi Bayrak ödülüne sahip olan plajın suyu öyle berrak ki yüzerken balıkları görmek mümkün. Bu yüzden de ülkemizin en çok turist çeken doğal güzelliklerinden biri zaten. Bu plaja giriş ücretsiz ancak şemsiye ve şezlong kiralamak için ücret ödemen gerekiyor.

Konum Linki

"Denize girdikten bir süre sonra taşlık ve çakıllık bir alana çıkıyor, bu sebeple deniz ayakkabası bulundurmanı tavsiye ederiz."

Eğirdir Gölü, Isparta

egirdir golu

Eğirdir Gölü Türkiye'nin en güzel doğal güzelliklerinden. Göl, gün boyunca değişen ışıklar nedeniyle "Yedi Renkli Göl" olarak anılır. Ayrıca göl yabani hayvanlar, su kuşları ve yaklaşık tür kuş için uygun bir yaşam alanı sunuyor. Göl yakınlarında Can Ada ve Yeşil Ada adında 2 göl bulunuyor. Yeşil Ada üzerinde konumlanan Aya Stefanos Kilisesi de görülmeye değer. Eğirdir Gölü'ne yazın gelirsen Bedre Plajı ve Altınkum Plajı'nda yüzebilirsin.

Konum Linki

“Eğirdir Gölü'ne giderken yanınıza yeterince güneş kremi ve su almayı unutmayın. Gölün çevresi yaz aylarında oldukça sıcak olabilir.”

Köprülü Kanyon, Antalya

köprülü kanyon

Köprülü Kanyon, Türkiye'nin en uzun kanyonlarından ve Isparta'nın Sütçüler ilçesinden başlar. 14 kilometre uzunluğu ve metreyi aşan yüksek duvarlarıyla, Köprülü Kanyon, yılında milli park unvanı almış. Kanyon ev sahipliği yaptığı bölgeye özgü ağaç türleri, hayvan çeşitliliği ve Selge Antik Kenti'nin etkisiyle tarihi bir doğal güzellik sıfatı kazanıyor.

Ayrıca ülkenin en önemli rafting noktalarından biri olarak da bilinir. 14 kilometrelik rafting parkuru yaklaşık 2,5 saat sürer. Temmuz, ağustos ve eylül ayları rafting için en uygun dönemler. Giriş ücreti bulunmuyor.

Konum Linki

"Kanyonu ziyaret etmeyi planlıyorsan, uygun ayakkabılar ve rahat kıyafetler giymeni öneririm. Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda birçok güzel piknik alanı bulunuyor. Kendi yiyecek ve içeceklerini getirebilir ve güzel bir gün geçirebilirsin.”

Kral Koyu, Antalya

Kral koyu

Türkiye’nin farklı güzellikteki koyları saymakla bitmediğinin bir göstergesi olan Kral Koyu ile devam ediyoruz. Henüz bilinirliği çok geniş kitlelere ulaşmamış olan Kral Koyu hakkında saklı kalmış bir cennet diyebiliriz. Kral Koyu, Antalya’nın en doğusunda bulunan Gazipaşa ilçesindeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nin içinde konumlanıyor.

Romalılar ve Bizanslıların yerleşim yerlerinden olan antik kentin tarihi güzelliği Kral Koyu ile taçlanıyor adeta. Koy, kocaman bir kayanın ortasındaki delikte bulunduğu için Delik Deniz olarak da biliniyor. Muz bahçelerinin arasında ve çılgın turist kalabalıklarından uzakta oluşuyla burası Antalya’da eşi benzeri olmayan bir doğal güzellik.

Konum Linki

“Kral Koyu'na ulaşım sadece tekne ile sağlanabiliyor. Bir tur organizasyonu ile organizasyon yapmanız gerekiyor.”

Yerköprü Şelalesi, Mersin

Yerköprü Şelalesi Mersin

Yerköprü Şelalesi doğal güzellikleri, gizemli mağarası ve tarihi yapıları ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Şelale, yaklaşık 30 metre yükseklikte ve dağların çevrelediği bir kanyonun içinde bulunuyor. Kanyon, Yerköprü Şelalesi Milli Parkı olarak da adlandırılıyor. Şelalenin arkasında bulunan gizemli mağaraya turistlerin girmesine izin verilmese de su kaynağı olarak Gezende Barajı'ndan gelen suyla besleniyor.

Konum Linki

“Şelalenin en güzel manzarasına denk gelmek için sabah saatlerini tercih edin. Şelaleye çıkan yol biraz zorlu olabileceği için özel aracınla gidiyorsan mutlaka araç kontrollerini yaptırıp da yola çıkmanda fayda var.”

Likya Yolu, Fethiye - Antalya

likyayolu

Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuru olan Likya Yolu, ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri arasında. Fethiye’den başlayıp Antalya’nın Beldibi ilçesine kadar yaklaşık olarak kilometre boyunca uzanan Likya Yolu, adından da anlaşılacağı üzere Likyalılar döneminde önemli bir ticaret yoluydu.

Türkiye’de doğa yürüyüşü denilince ilk akla gelen bu antik yol, çok uzun olduğu için tabii ki tüm yolu bir seferde yürümek oldukça zor. Bu nedenle de farklı parkurlara bölünmüş. Sen hangi parkuru tercih edeceğini bilemiyorsan ve bu konu hakkında detaylı bilgi istersen Likya Yolu Seyahati için Sorabileceğin 12 Soru ve Cevapları yazımızı okumanı öneririm.

Konum Linki

"Uzun ve yer yer zorlu bir yürüme rotası olduğu için yanında yeterli ekipman ve yiyecek su tedariği bulundurman çok önemli. Doğru outdoor ayakkabı seçimi ve havanın değişkenliğine karşın yola çıkacağın mevsimi göz önünde bulundurarak giysilerini ayarlamanda fayda var.”

Doğu Anadolu Bölgesi

Ağrı Dağı, Ağrı

Ağrı Dağı

Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı, Iğdır ve Ağrı şehrinin ortasında konumlanıyor. metre yükseklikte olan dağ, sadece ülkemizin en yüksek yeri değil aynı zamanda Avrupa’nın da en yüksek noktası. Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı olarak 2 ayrı dağdan oluşan dağın zirvesinde karlar hiç erimiyor. Bu da Ağrı Dağı’nı Türkiye’nin en etkileyici doğal güzelliklerinden biri yapıyor.

Yılın her günü zirvesi buzul kaplı olan bir dağın kışın çok daha karlı ve buzlu olduğunu tahmin edebiliyoruz tabii ki. Ağrı Dağı’nın adı kutsal kitaplarda da geçiyor çünkü Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisinin burada konumlandığı düşünülüyor. Kutsal kitaplarda Ararat, Kuh-i Nuh, Gli Dağ ve Cebel ül Haris gibi isimleri de var.

Konum Linki

"Kışın Ağrı Dağı’na tırmanmak aşırı derece de zor. Eğer tırmanışa merakın varsa dağa tırmanmak için en doğru zamanlar temmuz, ağustos ve eylül ayları"

Van Gölü, Van

akdamar

kilometre yüzölçümüyle Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir sorusunun cevabı olan Van Gölü, dünyada da sodalı suya sahip olan göller arasında en büyük olanı. Nemrut Dağı’ndaki patlama sonucu oluşan bir göl olduğu için gölün suyu tuzlu ve sodalı. Volkanik bir set gölü olan Van Gölü, çok büyük olduğu için yöre halkı tarafından bir deniz olarak görülüyor.

Van Gölü’nün üzerinde 4 farklı ada bulunuyor. Bunlardan en meşhuru Akdamar Adası. Adanın üzerindeki Akdamar Kilisesi görülmeye değer. Özellikle badem çiçeklerinin açtığı ilkbahar aylarında adanın güzelliği büyüleyici oluyor. Bu yüzden birçok turist de ilkbahar ayları için Van uçak bileti alıyor. Göl üzerindeki diğer adalar ise Çarpanak, Adır ve Kuş isimleriyle biliniyor.

Konum Linki

Muradiye Şelalesi, Van

vanmuradiye

Van’ın bir diğer doğal güzelliği ise Muradiye Şelalesi. Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan Bend-i Mahi Çayı üzerinde konumlanan şelale, adını Osmanlı Sultanı 4. Murat’tan alıyor. 50 metre yükseklikten akan Muradiye Şelalesi’nin doğal güzelliği Bend-i Mahi çayı çok kuvvetli aktığı için ikiye katlanıyor. Yılın tüm mevsimlerinde farklı bir manzaraya sahne olan şelale, kış aylarında donuyor. Buzdan kristalleriyle eşsiz bir görünüm kazanan şelalenin çevresi kamp yapmak için oldukça ideal.

Konum Linki

Tortum Şelalesi, Erzurum

tortumşelalesi

Erzurum şehir merkezinden yaklaşık kilometre uzaklıkta konumlanan Tortum Şelalesi, dünyanın en büyük şelalelerinden biri. 21 metre genişlikteki şelale, 48 metre yükseklikten akıyor. Tortum Şelalesi, Kemerlidağ ve çevresinde gerçekleşen heyelan nedeniyle kopan parçanın Tortum Çayı’nı kapatmasıyla oluşmuş. Şelalenin suları öyle kuvvetli akıyor ki seyir teraslarında bu doğal güzelliği izlemek eşsiz bir anıya dönüşüyor. Sürekli gökkuşaklarının oluştuğu şelalenin çevresindeki merdivenlerle tam altına inmek de mümkün. Ancak bahar aylarında şelale çok kuvvetli aktığı için ıslanabileceğini göz önünde bulundurarak hazırlıklı gitmelisin.

Konum Linki

Nemrut Krater Gölü, Bitlis

Nemrut krater gölü

Ülkemizin o kadar çok doğal güzelliği var ki bazı güzellikler henüz çok geniş kitleler tarafından keşfedilmemiş durumda. Nemrut Krater Gölü de bunlardan biri. Bitlis’in Tatvan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta olan göl Türkiye’deki en büyük krater gölü. Aynı zamanda dünyadaki en büyük krater gölleri listesinde 2. sırada.

Gölün adı Babil Kralı Nemrut’tan geliyor. Nemrut Krater Gölü’nün en güzel olduğu zaman bahar ayları çünkü gölün etrafı çiçeklerle çevreleniyor. Mavi suyun bu çiçeklerle birleştiği fotoğraflar da unutulmaz oluyor. Gölün çevresi kamp için oldukça elverişli. Eğer kamp yapmayı sevenlerdensen burada çadır kurup gölün sabahın erken saatlerindeki güzelliğini de keşfedebilirsin.

Konum Linki

"Göl kenarında ateş yakmak yasak olsa da yanında getireceğin yiyecek ve içeceklerle piknik yapabilirsin."

Çıldır Gölü, Kars

cildirgolu

Çıldır Gölü güzelliği ve doğal aktiviteleriyle Türkiye'nin en çekici turistik noktalarından. Kışın soğuk hava koşulları gölde balık tutma, buz pateni, kızak yapma gibi aktivitelere olanak tanıyor. Gölün deniz seviyesinden metre yüksekte bulunması, kışın donan göl görüntüsünün eşsizliğini vurguluyor. Sen de kışın daha önce yaşamadığın bir seyahat deneyimini yaşamak istersen Kars uçak bileti alıp Çıldır Gölü’ne gidebilirsin.

Konum Linki

"Özellikle kızak deneyimi yaşayabileceğin Çıldır Gölü'nü ziyaret etmek için seyahat planını en geç mart ortasına kadar gerçekleştirmeni tavsiye ederim."

Girlevik Şelalesi, Erzincan

Girlevik Waterfall

Erzincan şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Girlevik Şelalesi, yemyeşil doğası ve serin havası nedeniyle Erzincan halkının ve çevre illerdekilerin en çok tercih ettiği alanlardan biri. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan sular, farklı kollardan dağıldığı için huzur veren bir manzaraya sahip.

Bahar aylarında şelale çevresinde papatyalar ve küpe çiçekleri de açınca harika fotoğraflar çekilebiliyor. Kışın hava sıcaklıkları çok düştüğü için akan suların donmasının görüntüsü de oldukça ilgi çekici oluyor. Buz sarkıtları, buz tırmanışı için de elverişli bir ortam hazırlıyor ve bu sporla ilgilenenler Girlevik Şelalesi’ne gidip nefes kesici tırmanışlar gerçekleştiriyor.

Konum Linki

"Erzincan'a 35 km uzaklıkta yer aldığı için özel araçla gitmeyi tercih edenlerin araç güvenliği için kontrolleirni yaparak yola çıkmalarında fayda var. Ama dilersen şehir merkezinden kalkan minibüsleri de terich edebilirsin."

Ege Bölgesi

Ölüdeniz, Fethiye

ölüdeniz

Eğer Türkiye’nin doğal güzellikleri arasından bir tane seçmemiz gerekseydi, Ölüdeniz kesinlikle akla gelen ilk seçenek olurdu. Öyle güzel ki bir Alman gazetesinin yılındaki oylamasında dünyanın en güzel plajı seçilmiş. Dünya basınında bile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listelerinde kendine yer bulan Ölüdeniz, bir kez görenlerin unutmayacağı bir doğal güzellik.

Durgun bir suya sahip olan denizde yüzmenin keyfi bambaşka. Su seviyesi sık sık yükselip alçaldığı için deniz her zaman temiz kalıyor ve böylece Mavi Bayrak ödülünü de sonuna kadar hak ediyor. Fethiye seyahatinde mutlaka bu plaja yakın Ölüdeniz otelleri arasından seçim yapmalısın. Ayrıca Ölüdeniz’i yukardan da görmeden dönmemeni öneririm çünkü Ölüdeniz Türkiye’nin yamaç paraşütüne de en elverişli yerlerinden biri.

Konum Linki

Pamukkale Travertenleri, Denizli

Pamukkale

Pamukkale Travertenleri Türkiye'nin en etkileyici doğal güzelliklerinden. Beyaz traverten kayaları, karbonat mineralleri içeren kaynak sularından oluşuyor. Pamukkale, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor ve tarihi bir güzellik olarak da sıfat kazanıyor. Kleopatra Havuzu ve Hierapolis Antik Kenti de travertenlerin çevresinde görülebilir.

Pamukkale'nin suları birçok hastalığa iyi geldiği için sağlık turizmi açısından da büyük önem taşır. Turistik açıdan popüler olan Pamukkale, doğal güzelliğinin bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve kalabalıklardan etkilenmesin diye ayakkabıyla travertenlerin üstünde gezilmesi yasaklanmış.

Konum Linki

Kelebekler Vadisi, Fethiye

kelebekler vadisi

Kelebekler Vadisi, Fethiye ilinde bulunuyor ve tekne ile ulaşılabilir. Adını 80 türde kelebekten alan vadi, yılında 1. derece sit alanı olarak ilan edilmiş. Vadinin içinde kaplan kelebeği de bulunmaktadır ve kelebekler yüksek sesten zarar görür, bu nedenle vadi içinde sessiz olmak gerekir. Vadi, doğal güzelliğinin korunması amacıyla herhangi bir yapı inşa etmek yasak. Konaklama için bungalovlar veya çadırlar tercih edilebilir ve burada bir işletme bulunmuyor.

Konum Linki

Saklıkent Kanyonu, Muğla

saklıkent kanyonu

Saklıkent Kanyonu, Muğla'nın Seydikemer ilçesinde bulunan Türkiye'nin en etkileyici doğal güzelliklerinden. Kanyonun bazı noktalarında gökyüzünün görünmez olması kanyona benzersiz bir hava katıyor. Kanyona girişler ücretli ve iskeleler üzerinden yürüyerek kafenin olduğu alana kadar geçebilirsiniz. Ancak kanyonun dar ve kaygan zemine sahip olduğundan, yürüyüş yapmak için profesyonel bir ekibin desteğine ve dayanıklı yürüyüş ekipmanlarına ihtiyacın olabilir.

Konum Linki

İztuzu Plajı, Muğla

İztuzu Plajı

Dünya üzerinde eşi benzeri nadir bulunur bir doğal güzelliğimizde sıra. İztuzu Plajı, ön tarafı tuzlu Akdeniz sularıyla iç tarafı ise tatlı su gölüyle çevrili bir plajımız. 4,5 kilometre boyunca uzanan plajın bu özelliği, onu eşsiz kılıyor ama tek özelliği de bu değil.

Bu plaj, aynı Olimpos Plajı gibi, nesli tükenmekte olan caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı plaj. Kaplumbağaların doğal yaşamına özen gösterildiği için plajı akşam ile sabah saatleri arasında kullanıma kapatıyorlar. Kullanıma açık olduğu saatlerde de gereken tüm önlemler alınıyor ve plaj tertemiz tutuluyor. Böylece de ülkemizin en temiz plajları listelerinde de yer alıyor.

Konum Linki

Kızkumu Plajı, Marmaris

Kızkumu

Kızkumu Plajı Türkiye'de denizin üzerinde yürüyebileceğin adreslerden. metre boyunca kızıl renkli kumlarla kaplı bir sahilde yürüme imkanı sunuyor. Plaj, merkeze yaklaşık 35 km uzaklıkta yer alıyor. Kızkumu’nun efsanevi bir hikayesi bulunuyor. Efsane Bybassoss Kralı'nın kızının balıkçı sevgilisiyle kavuşmasını konu alıyor. Kumlar prensesin kanıyla kırmızıya dönüşmüş. 

Konum Linki

Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası

Dilek Yarımadası

Çam kokuları arasında huzur dolu bir yere ışınlanıyoruz şimdi. Menteşe Dağları’nın Ege Denizi ile buluştuğu Dilek Yarımadası’ndayız. Yemyeşil doğayla masmavi denizin uyumunun en huzur verici olduğu yerlerden biri Dilek Yarımadası Milli Parkı. Dilek ismi de metre yüksekliği olan Dilek Tepesi’ne ithafen verilmiş. Sincaplar ve kaplumbağalar arasında doğa yürüyüşüne çıkabileceğin milli parkta farklı yerlerde seyir terasları bulunuyor. Bu seyir teraslarının her birinin manzarası başka güzel. Ayrıca parkın içinde 4 farklı plaj da var. İçmeler, Aydınlık, Kavaklıburun ve Karasu isimlerindeki plajlarda Ege Denizi’nin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

“Milli parkın içinde yer alan Zeus Mağarası'nı ziyaret etmeni öneririm mutlaka.”

Ulubey Kanyonu, Uşak

ulubeykanyon

77 metre uzunluğu, ile metre arası derinliğiyle ülkemizin en uzun kanyonu olan Ulubey Kanyonu, mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerimizden. Amerika’da bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki ikinci en uzun kanyon olan Ulubey Kanyonu’nun manzarası unutulmayacak kadar güzel. Özellikle doğa fotoğraflarına ilgin varsa buraya aşık olacağına eminim.

Ulubey ve Banaz çayları boyunca devam eden kanyon, yılında milli park ilan edildi ve kanyonu turizme kazandırma çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalar kapsamında da manzarayı en güzel gören yere bir cam teras yapıldı. Ülkemizin en meşhur cam teraslarından olan bu teras yerden metre yükseklikte. Bu yüzden de eğer yükseklik korkun varsa bu terasa çıkarken biraz zorlanabilirsin.

Konum Linki

"Kanyon içinde yürürken temkinli olunmalı, özellikle çocuklu aileler ve belirli bir yaş üstündeki ziyaretçilerin zemin kaygan olabileceği ve bazı bölgelerde dik yamaçlar bulunduğu için dikkatli olmasında fayda var.”

Kaz Dağları, Çanakkale – Balıkesir

kazdağı milli parkı

Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir sınırında bulunan bir milli park alanında yer alıyor. Milli park statüsü verilen hektarlık alan, tüm bölgenin sadece %10'luk kısmını kapsıyor. Kaz Dağları, Alpler'den sonra dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip ikinci bölgesi.

İlkbahar ve sonbahar aylarında milli parktaki ağaçlar, bitki türleri ve su kaynakları görsel bir şov sunar. Doğa yürüyüşü yaparak Sarıkız Tepesi, Hasanboğuldu Göleti, Pınarbaşı ve Sütüven Şelalesi'ni görmelisin. Ayrıca Adatepe ve Yeşilyurt köylerini de gezmeden dönme derim.

Konum Linki

"Kaz Dağları için plan yapıp yürüyüşe gideceksen mutlaka dağ tırmanışı için uygun giysi ve ayakkabı gibi ekipmanların yanı sıra yanında bol su bulundumalısın."

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Nemrut Dağı, Adıyaman

nemrut

Adıyaman merkezine 78 kilometre uzaklıkta olan Nemrut Dağı, deniz seviyesinden metre yükseklikte. Üzerindeki anıtların UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne aldığı Nemrut Dağı ülkemizin tarihi açıdan da önemi olan doğal güzelliklerinden biri.

Kommagene Kralı Antiochos, tanrılara ve atalara minnettarlık sunmak için bu anıtları yaptırmış. Dağdaki en önemli anıtlar, kutsal kabul edilen doğu tarafında bulunuyor. Anıtların Helenistik Dönem’de yapılan en görkemli eserler olduğu söyleniyor. Kralın Nemrut Dağı’nda kendine de bir mezar yaptırmış olma ihtimali üzerine de çalışmalar yapılıyor ancak yapılan kazı çalışmalarında henüz bu mezara rastlanmadı. Nemrut Dağı’nın tarihi güzelliklerini gördükten sonra gün batımı manzarasını izlemeden dönmemelisin. Hatta Nemrut Dağı’nda gün doğumu manzarası da benzersiz oluyor.

Konum Linki

"Kalıntıların da yer aldığı dağ zirvesine tırmanmak için epey fazla merdiven çıkman gerekli, kondisyonuna güvenmeyenlerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca doğru aykkabı, şapka ve su da bulundurman gerekenler arasında."

Balıklıgöl, Şanlıurfa

Balıklıgöl

Şanlıurfa’nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik. Urfa Kalesi’nin önünden metre boyunca akan Balıklıgöl’ün kutsal bir önemi de bulunuyor. Burası, üç semavi dinde de önemli bir yeri olan Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak biliniyor. Anlatılana göre, Hz. İbrahim Urfa Kalesi’nde mancınıklara bağlanıyor ve ateşe fırlatılıyor. Hz. İbrahim’in düştüğü yer göl haline geliyor ve ateşin odunları da balık oluyor. Bu nedenle de hem bu göl hem de balıklar kutsal kabul ediliyor. İşte bu hikayeyle tanınan Balıklıgöl, sadece bir Şanlıurfa uçak bileti uzaklıkta.

Mardin Travertenleri, Mardin

Başdeğirmen şelalesi

Ülkemizin tek travertenleri Pamukkale’de bulunuyor diye düşünüyorsan yanılıyorsun. Pamukkale’deki gibi bembeyaz bir görünümde olmasa da Mardin’de de travertenler bulunuyor. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 4 dağın arasında bulunan Başdeğirmen Şelalesi’nin kayalık yapısı birçok kişi tarafından Pamukkale Travertenleri’nin görüntüsüne benzetiliyor.

Ülkemizin saklı kalmış doğal güzelliklerinden olan Başdeğirmen Şelalesi, ilkbaharda akmaya başlıyor ancak yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle kuruyor. Su kurunduğu kayalıkların görünümü Pamukkale’dekine çok benzer oluyor. Ancak bence bu şelalenin akışını da görmelisin. O yüzden de ilkbaharda Mardin yolculuğu yapmayı tercih etmelisin.

Konum Linki

Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır

Bırkleyn mağaraları

Antik çağlarda “dünyanın bittiği yer” olarak adlandırılan Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır şehir merkezine kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Efsaneler ve kutsal kitaplarda mağaranın içinden akan su “ölümsüzlük suyu”na benzetilirmiş. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda milattan önce ’li yıllarda kullanıldığı keşfedilen mağaraların içinde Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da bulunuyor.

Makedonya Kralı Büyük İskender’in de Pers Seferi’ne çıktığı yolculuk esnasında bu mağaralarda konakladığı düşünülüyor. Birçok efsaneye konu olan Bırkleyn Mağaraları, henüz çok geniş kitleler tarafından bilinen turistik bir yer değil. Bu nedenle de genelde yöre halkı tarafından tercih ediliyor. Ancak bu efsaneleri duyunca insanın Diyarbakır uçak bileti alası geliyor. 

Konum Linki

"Mağaranın içi görece karanlık ve dar olabileceği için mutlaka el feneri bulundurmalı ve temkinli hareket emelisin. Ayrıca içerisi biraz seirn olabileceği için özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken şey kalın bir hırka ya da ceket bulundurmak."

İç Anadolu Bölgesi

Ihlara Vadisi, Aksaray

ıhlaravadisi

Genelde Kapadokya turlarında gezilen yerler arasında olan Ihlara Vadisi, tek başına bir seyahat planı yapılabilecek kadar özel bir doğal güzellik. 18 kilometre boyunca uzanan vadi, Hasandağı’ndan gelen lavların oluşturduğu volkanik tabakanın aşınması ve Melendiz Çayı’nın akmak için vadiyi oyarak yol açması sayesinde oluşmuş. Yani anlayacağın doğanın bir şaheseri diyebiliriz.

Ihlara Vadisi sadece doğal güzellik olarak değil tarihi bir güzellik olarak da karşımıza çıkıyor. Bu vadi, dünyada insan yaşamının görüldüğü en büyük kanyon ve vadideki kiliselerin geçmişi 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli gibi kiliseler başta olmak üzere Ihlara Vadisi’nde birçok kilise bulunuyor ve bu da vadiyi Hristiyanlık dini için çok önemli yapıyor.

Ziyaret saatleri: Sen de bu görkemli vadiyi görmek istersen sabah ile saatleri arasında gezebilirsin.

Konum Linki

"Ihlara Vadisi de ulaşmak için çok fazla merdiven çıkmanı gerektiren yerlerden. Dolayısıyla doğru oudoor ayakkabı tercihi önemli. Ayrıca kondisyon zayıflığı olanları nefes nefese bırakabilecek türden."

Kapadokya, Nevşehir – Kayseri – Niğde - Aksaray

Kapadokya

Ülkemizin en meşhur doğal güzelliklerinden biri Kapadokya tabii ki. “Güzel atlar diyarı” olarak tanımlanan Kapadokya aslında sınırları Nevşehir, Kayseri, Niğde ve Aksaray illerine uzanan eski bir yerleşim yerine verilen isim. Kapadokya’nın doğal güzelliği, milyonlarca turisti büyüleyen peri bacalarından geliyor. Peri bacakları, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’dan püsküren lavlar ve küllerin oluşturduğu tabakanın rüzgar ve yağmur sayesinde aşınmasıyla oluşmuş. Yani doğa el ele verip bize bu şaheseri hediye etmiş desek bence abartmış olmayız.

Doğal güzelliğine hayran kalacağın Kapadokya’da Göreme Açık Hava Müzesi gezinin ilk duraklarından biri olmalı. Sonrasında Güvercinlik Vadisi, Uçhisar, Üç Güzeller ve Derinkuyu Yeraltı Şehri mutlaka görmen gereken noktalardan. Kapadokya’da sabahın erken saatlerinde kalkan balonlara binmek, çömlek atölyelerine katılmak ve ATV safarilerine çıkmak da bir kez denemen gereken aktivitelerden.

Konum Linki

Tuz Gölü, Ankara – Konya – Aksaray

tuzgolu1

Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği noktada konumlanan Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü. Yüzölçümü kilometrekare olan göl adından da anlaşılacağı üzere Türkiye’nin tuz kaynağı. Ülkenin tuz ihtiyacının yaklaşık %70’i Tuz Gölü’nden geliyor. Tuz Gölü’nün tek yararı sağladığı tuzlarla da sınırlı kalmıyor, zengin mineralleriyle sağlık sorunlarına da iyi geliyor.

Tuz Gölü’nün hayran bırakan doğal güzelliği kırmızıya çalan renginden ve flamingo gibi birçok kuş türünü barındırmasından geliyor. Ancak gölün su seviyesi azaldığı için bu canlıların yaşamı ne yazık ki tehlikede.

Konum Linki

Erciyes Dağı, Kayseri

Erciyes

Türkiye’de kayak turizminin önemli adreslerinden biri olan Erciyes Dağı, metre yüksekliğiyle ülkemizin en yüksek 5. dağı. Kayseri şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta bulunan Erciyes Dağı, Nevşehir ve Kapadokya’dan görülüyor. Özellikle yılın her gününde zirvesi karlı olduğu için manzarası oldukça büyüleyici.

Az önce Kapadokya’yı anlatırken bahsettiğim üzere Erciyes Dağı, peri bacalarını oluşturan lavları püsküren volkanik dağlardan biri. Günümüzde aktif olmayan Erciyes’in yıl öncesinde lav püskürtmeyi bıraktığı düşünülüyor. Erciyes’e tırmanmak istersen en uygun dönem mayıs ile ekim ayları arası. Kayak yapmak için gitmek istersen Erciyes otelleri, sezonu aralık ayında açıyor.

Konum Linki

“Rüzgar ve kar balkonları dolayısıyla acemiler için biraz tehlikeli bir parkur diyebilirim. Hörgüç kayadan geçiş için özellikle havanın soğuk olduğu sabah saatlerini denk getirmeye çalışın ve daima kask takın.”

Karapınar Çölü, Konya

Karapınar çölü

Konya şehir merkezine kilometre uzaklıkta ülkemizin tek çölünün olduğunu biliyor muydun? hektar kadar büyük bir alana yayılan Karapınar Çölü, sıcak hava, kuraklık ve rüzgar erozyonundan dolayı bir çöle dönüşmüş. ’lı yıllardan beri bu alanda ağaçlandırma için düzenli çalışmalar yapılıyor olsa da çok büyük bir alan olduğu için bölge halen çorak bir görünüme sahip.

Karapınar Çölü’nde bulunan kum tepelerinin görünümü oldukça ilgi çekici. Özellikle doğa fotoğrafçılığından hoşlananlar için çok cazip bir yer olan çölde ATV turları da düzenleniyor.

Meke Gölü, Konya

Meke gölü

Konya’nın Karapınar ilçesindeki bir diğer doğal güzelliğimiz ise Meke Gölü. Göl, ilk olarak yıl öncesinde oluşmuş volkanik bir krater. Günümüzdeki görünümüne ise gölün tam ortasında oluşan volkan bacası sonrasında kavuşmuş. Kuşların göç yolu üzerinde bulunduğu için burada birçok kuş çeşidi görülüyor. Bu da doğa fotoğrafçıları için eşsiz bir deneyime dönüşüyor.

Bazı dönemlerde kuruyan göl, iklim krizinin tehlikeli pençesinin içinde ne yazık ki. Göl ve çevresinde konuya ilişkin bilinçlendirme çalışmaları düzenleniyor ve ağaçlandırmalar yapılıyor. Ülkemizin en büyük yüzölçümüne sahip şehri Konya'da görülecek tek yer tabii ki Meke Gölü değil. Konya'nın gezilecek yerleri içeriğimiz keşfedilmeyi bekliyor. 

Konum Linki

Karadeniz Bölgesi

Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Artvin

Borçka

Karadeniz’in en güzel ve huzurlu yerlerinden Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Türkiye’nin en sevilen kamp alanlarından biri. Artvin’in Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıkta konumlanan Karagöl’ün oluşumu ’lü yıllara kadar uzanıyor. ’lerde Klaskur Yaylası yakınında konumlanan bir tepe toprak kaymasından etkileniyor ve derenin önünü kapatıyor. Böylece bu göl oluşuyor.

Uzunca bir süre saklı bir cennet olarak kalan Karagöl Tabiat Parkı, son yıllarda oldukça popüler bir turizm merkezi haline geldi. Yemyeşil doğanın içinde harika bir sabaha uyanmak istersen kesinlikle burada kamp yapmanı öneririm.

Konum Linki

Uzungöl, Trabzon

Trabzon Uzungöl

Karadeniz Bölgesi ve Trabzon denilince ilk akla gelen doğal güzellik genelde Uzungöl oluyor. Son 10 yılda adını çok sık duyduğumuz Uzungöl, yamaçlardan kayan kayalar Haldizen Deresi’ni kapatmasıyla oluşmuş. Uzungöl’ün doğal güzelliğini tam olarak anlamak için uzaktan göl ve çevresini kaplayan yeşillikleri izlemek gerekiyor.

Yaz mevsiminde yağan yağmurlar gölün çevresini yemyeşil yapıyor ama burası sadece yazın değil kışın da güzel. Kar yağdığı anda Uzungöl ve çevresi unutulmaz bir manzaraya bürünüyor. Çok popüler bir nokta olmasıyla turistik aktivitelerin arttığı Uzungöl ve çevresinde yamaç paraşütü, ATV, heliski ve trekking yapılabiliyor.

Konum Linki

Ayder Yaylası, Rize

ayder11

Karadeniz Bölgesi’nin en meşhur yaylalarından biri olan Ayfer Yaylası, deniz seviyesinden metre yükseklikte. Öyle ki Ayder’e çıktığında bulut denizi izleme şansın oldukça yüksek. Yemyeşil Kaçkar Dağları’nın eteklerinde bulunan Ayder Yaylası, ladin ve kayın ağaçlarıyla çevrili. Oksijen oranı oldukça yüksek olan Ayder’e çıktığında tertemiz havanın tadı sana bambaşka gelecek.

Ayder Yaylası’nın güzelliğine güzellik katan bir de şelale bulunuyor. Dağın yüksek tepelerinden aşağı doğru akan küçük şelale, halk tarafından bir gelinin tülüne benzetilmiş ve adına Gelin Tülü Şelalesi denmiş. Ayrıca yayla çevresindeki ormanda yetişen Kafkas gülleri de Ayder’e özgü bir koku oluşturuyor. Ayder Yaylası’nda kaplıcalar da bulunuyor. Birçok hastalığın tedavisi için faydalı olan bu kaplıcalarla Ayder sağlık turizmi açısından da önemli.

Konum Linki

"Ayder'deki şifalı kaplıcalarda bir süre dinlenip kendini şımartmak isteyebilirsin.”

Fırtına Deresi, Rize

Fırtına Deresi

Fırtına Deresi, Kaçkar Dağlarından Karadeniz'e akan bir dere. Yaklaşık 57 km uzunluğundaki derenin suyu yer yer hırçınlaşabiliyor. Bu nedenle rafting yapmak aşırı keyifli. Çamlıhemşin'den 1 km uzakta yer alan rafting parkuru 23 km uzunluğa sahip ve dere Karadeniz'e ulaşmadan tamamlanması gerekli. Aynı zamanda Şenyuva Köprüsü ve Timisvat Köprüsü’ne çıkarak dereye kuşbakışı bakabilirsiniz.

Konum Linki

Yedigöller Milli Parkı, Bolu

Yedigöller

Yedigöller Milli Parkı, Türkiye'de sonbaharın en güzel yaşandığı yerlerden. Park, 7 heyelan gölünden oluşuyor: Sazlıgöl, Nazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl. Park yılında milli park olarak kabul edilmiş. Parkta yüzlerce farklı bitki ve hayvan türü yaşam sürüyor. Meşe, gürgen, köknar, kara çam gibi ağaçlar her yıl farklı renklere bürünür ve sonbahar aylarında en güzel tonları izlenebilir. Çadır kampı yapmak isteyenler için göl kıyısı ideal.

Konum Linki

Abant Gölü, Bolu

Abant

Hem sonbahar hem de kış mevsiminde görkemli bir manzaraya sahip olan Abant Gölü, hektar büyüklüğünde bir krater gölü. Gölün çevresindeki alan ise hektarlık bir büyüklükte ve birçok bitki ve hayvan türünün yaşam alanı. Abant Gölü ve çevresi yılında tabiat parkı yapılmış ve koruma altına alınmış.

İstanbul ve Ankara’ya çok yakın olduğu için hafta sonu seyahatleri ya da kısa süreli dinlenme tatilleri için oldukça iyi bir alternatif oluyor. Göl manzaralı Abant otelleri, özellikle kışın şömine başında manzarayı izleyebileceğin romantik atmosferlere sahip.

Konum Linki

Valla Kanyonu, Kastamonu

vallakanyon

Kastamonu’da Pınarbaşı ilçesinin Muratbaşı Köyü’nde bulunan Valla Kanyonu, dünyanın en derin kanyonları arasında ikinci sırada yer alıyor. Küre Dağları’nın Devrekani Çayı yüzünden ayrılması sayesinde oluşmuş kanyon 12 kilometre uzunlukta. Kanyon yapısının oldukça zorlayıcı olması nedeniyle bu kanyonu geçmek biraz zor.

Çok derin olduğu ve yüksekliği de geçişi zorlaştırdığı için burada tek başına yürüyüşe çıkmak pek tavsiye edilmiyor çünkü geçmişte kanyonu yalnız geçmeye çalışanlardan bazıları kaybolmuş ve hatta bazıları hayatını kaybetmiş. Bu nedenle bu kanyonu yürüme kararı alırsan profesyonel bir ekiple beraber yola çıkmanı tavsiye ederim.

Konum Linki

Marmara Bölgesi

Uluabat Gölü, Bursa

Uluabat kuş cenneti

Bursa merkezine 30 kilometre mesafede olan Uluabat Gölü, ülkemizin en huzurlu yerlerinden. Tektonik bir göl olan Uluabat, çevre köylerin geçimini sağladığı bir balıkçılık kaynağı. Gölün doğal güzelliği, bu çevre köylerdeki samimi ortamın etkisiyle ikiye katlanıyor.

Özellikle gölün üstündeki küçük adaya kurulan Gölyazı Köyü çok popüler. Karaya ince uzun bir yolla bağlı olan bu köy, sıcacık bir atmosfere sahip. Geçmişte Apollon Krallığı’na başkent olmuş köyde uzun bir süre Rumlara ev sahipliği yapmış. Yani gölün tarihi güzelliği sahip bir de köyü var anlayacağın. Gölü gezmeye geldiğinde köye de mutlaka uğrayıp taptaze balıkları yemeni öneririm.

Konum Linki

Uludağ, Bursa

uludağ

Türkiye’de kayak tatilinin en popüler adresi olan Uludağ, deniz seviyesinden metre yükseklikte. Bu nedenle de kış başlar başlamaz yoğun bir kar tabakası oluşuyor ve kayak için çok elverişli oluyor. Uludağ Kayak Merkezi, sadece kayak sporuyla profesyonel olarak ilgilenenleri mutlu edecek pistlere değil, amatör kayakçılara uygun pistlere de ev sahipliği yapıyor. Uludağ otelleri, her yıl milyonlarca kayak severi ağırladığı için turistik anlamda çok gelişmiş tesisler ancak yarı yıl tatili geldiğinde oldukça kalabalık olabildiği için erken rezervasyon çok önemli.

Kayak denince akla gelen ilk yerler içeriğimizi de inceleyerek kayak yapılacak yerleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

Konum Linki

"Uludağ kayak ve dağ tırmanışa meraklılar için uygun bir parkur ama dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Mutlaka güneş kremi sürmelisin çünkü yaygın kanının aksine kış güneşi de epey yakar ve sırt çantanı mümkün olduğunca hafif tutmaya çalış."

İznik Gölü, Bursa

iznik golu

Türkiye’nin en büyük gölleri listesinde 5. sırada yer alan İznik Gölü, kilometrekare yüzölçümüne sahip 32 kilometre uzunlukta tektonik bir göl. Tatlı bir suya sahip olan gölde su levreği, sazan ve gümüş balığı yaşıyor. Farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapan göl konumu sayesinde popüler bir turistik destinasyon.

Gölün çevresi da restoranlar ve oteller açısından oldukça gelişmiş. Bu nedenle de İznik Gölü, Bursa halkı ve şehirden uzaklaşmak isteyen İstanbullular tarafından çok seviliyor. Özellikle ilkbaharda doğanın uyanışına şahit olmak için İznik Gölü en ideal adres.

Türkiye'nin EN güzel 10 karavan kampı içeriğimizi inceleyerek karavan kampı yerlerini de keşfedebilirsin. 

Konum Linki

İğneada Longoz Ormanları, Kırklareli

İğneada

Ülkemizin en doğal ve en huzurlu yerleri arasında bulunan İğneada Longoz Ormanları, hektarlık bir alana yayılıyor. Bulgaristan sınırına yakın olan ormanlar yılında milli park ilan edilmiş. İki bölümden oluşan milli parkın kuzey bölümünde Erikli Gölü ve longoz ormanları bulunurken güney kısmında ise Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü ve Mert Gölü var.

farklı bitki türüne ev sahipliği yapan longoz ormanlarında Türkiye’de bulunan kuş türünün yarısı da görülebiliyor. Longoz ormanları içerisinde geyik, karaca, yaban kedisi, sansar, porsuk ve su samuru gibi yaban hayat için önemli olan canlılar da yaşıyor.

Konum Linki

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Doğal Varlıklar Ve Tarihi Mekanlar konu anlatımı

Haberin Devamı

1.C. Kapadokya

 Ülkemizin en çok turist çeken doğal varlıklarından biri olan Kapadokya, Nevşehir ilinde yer alıyor. Yaklaşık 50 milyon yıl önce 3. jeolojik devirde oluşan yapının içinde birçok tarihi yapı da mevcut. En önemli tarihi yapıları arasında Uçhisar Kalesi, Aynalı Kilise ve Ortahisar Kalesi bulunmaktadır. Peri Bacaları ile ünlü Kapadokya, doğal varlıkların ve tarihi mekanların iç içe geçtiği en popüler turizm merkezlerimizden biridir.

 Ülkemizde yer alan diğer doğal varlıklar; Antalya - Manavgat Şelalesi, Sinop Erfelek Şelaesi, Trabzon- Uzun Göl, Yalova- Armutlu Kaplıcaları.

2- Tarihi Mekanlar:

1.A. Kız Kalesi:

  yüzyılda yaptırılan Kız Kalesi, Mersin şehrinde yer alıyor. Kale dışında şapel ve avlunun da bulunduğu yapı, Bizanslılar ve Romalılar tarafından da kullanılmıştır. Haftanın her günü ziyarete açık olan Kız Kalesi, Akdeniz Bölgesindeki en önemli tarihi mekanlardan biridir.

1.B. Efes Antik Kenti

 Efes Antik Kenti ve içerisinde yer alan müzeler, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan antik kentin tarihi M.Ö. yılına kadar uzanmaktadır. Kentin içerisinde Hestia Tapınağı ve Meryem Kilisesi dışında Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı da yer alıyor.

Haberin Devamı

1.C. Sümele Manastırı

 En önemli tarihi mekanlarımızdan biri olan Sümele Manastırı Trabzon'un sınırları içerisindedir. 4. yüzyılda inşa edilen manastır, 6. yüzyılda onarılmış ve yüzyılda restore edilmiştir. 6 katlı ve basamaklı olan Sümele Manastırı metrekare büyüklüğündedir.

1.D. Divriği Ulu Cami

 Sivas'ta bulunan Divriği Ulu Cami, hastane ve türbeden oluşan bir külliyedir. Anadolu Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen yapı, yılında Unesco tarafında Dünya Miras Listesine eklenmiştir. yüzyılda yaptırılan Divriği Ulu Cami ve külliyesi yılda 1 milyondan fazla turist tarafından ziyaret ediliyor.

1.E. Sultan Ahmet Cami

 Sultan Ahmet Cami, yüzyılda mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. Dönemin padişahı I. Ahmed olduğu için bu adı alan tarihi cami, İstanbul'un Avrupa yakasında yer alıyor. Divriği gibi Sultan Ahmet Camisi de külliyedir. İçerisinde hamamlar, arastalar ve medreseler bulunuyor. Merkez kubbesi 43 metre yüksekliğinde olan cami, İstanbul'un en büyük tarihi mekanlarından biridir.

Haberin Devamı

 Ülkemizde yer alan diğer tarihi mekanlar, Antalya - Aspendos, Gaziantep - Zeugma Antik Kenti, İstanbul Topkapı ve Dolmabahçe Sarayı, Denizli - Akhan Kervansarayı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası