profesyonel mobilya boyama / mobilya boyama yenileme (@mobilyaboyamayenileme) • Instagram photos and videos

Profesyonel Mobilya Boyama

profesyonel mobilya boyama

Profesyonel Mobilya Boyama

Bazı inatçı lekeler veya izler fark ederseniz, bir galon ılık suya az miktarda şeker sabunu karıştırın. Bu onları kaldırmaya yardımcı olacaktır. Ardından, işaretleri boyamak için bir fırça kullanın. İkinci kat kuruduktan sonra üçüncü katı uygulayabilirsiniz.  Profesyonel mobilya boyamadan önce çalışma alanınızı hazırlayın. Uygun sıcaklıkta boyadığınızdan emin olmalısınız. Boyamadan önce tüm zeminleri kapladığınızdan emin olmak çok önemlidir. Herhangi bir sıçramış boyanız varsa, başlamadan önce bir fotoğraf çektiğinizden emin olun. Zemininize zarar verme riskinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Mobilya kuruduktan sonra balmumu ile kapatın. Boyayı koruyacak ve solmasını önleyecektir.

Tüm donanımı çıkardıktan sonra boyamaya başlayabilirsiniz. Mobilyanın tamamını veya sadece belirli bir bölümünü boyayabilirsiniz. Profesyonel mobilya boyarken başarısız olmayan bir astar kullanmak önemlidir, çünkü bu, boyayı eşit şekilde uygulamayı kolaylaştıracaktır. Ardından, mobilyanın tüm parçalarını bantla bantlayın. Ahşabı korumak için hatasız bir boya kullanmanız gerekecek. Mobilyaları evinize yerleştirmeden önce boyanın tamamen kuruduğundan emin olun.

Boyama işlemine başlamadan önce, resim yapacağınız odayı hazırlayın. Aşırı sıcaklık değişimlerinde boya uygulamak zor olabilir, bu nedenle iklim kontrollü bir alan kullanmak en iyisidir. Döşemeyi koruduğunuzdan ve koruyucu giysiler giydiğinizden ve boyayı yere sıçramadığınızdan emin olun. Mobilyanızın "önce" fotoğrafını çekin, böylece önceki ve sonraki görünümü karşılaştırabilirsiniz. Bitirdiğinizde, boyayı yeni mobilya parçasına uygulamaya geçebilirsiniz. Profesyonel olarak evde mobilya boyama işleminin ilk uzmanlık gerektiren adımı kıyaslama yapmaktır. Alanı hazırlayıp çekmecelerin içini boşalttığınızdan emin olun.

Mobilya En İyi Hangi Boya İle Boyanır?

Son yıllarda dekorasyon ve mimari alanlarının gelişmesi ile birlikte mobilyalar en iyi akrilik boyalar ile boyanmaktadır. Su bazlı yapısı ve kokusuz oluşu kullanıcılar ekstra konforunu sağladığı için iç mekan alanları ve profesyonel mobilya boyama işleminde kullanılması gereken kusursuz boya çeşitleri içerisindedir. Akrilik boya ile mutfak dolabı, mutfak tezgahı, banyo, seramik fayans gibi alanlar en sık kullanılan yüzey alanları içerisindedir.

Profesyonel mobilya boyama işlemine hazırlanmak önemli bir ilk adımdır. Ardından, sürecek bir boya seçin. Akrilik boyalar çizilmelere karşı dayanıklı olduğu için kullanmak en iyisidir. Tebeşir boya, çocuk odaları için harika bir seçenektir, ancak yanlış uygulanırsa dağınık olabilir. Mobilya boyama yeteneğinizden emin değilseniz, tavsiye için bir profesyonele danışın. Sonuçtan çok memnun kalacaksınız!

Alanı yapışkan bir bezle temizledikten sonra boya uygulamasına başlayın. Boyayı eşit şekilde fırçaladığınızdan emin olun. Çıplak ahşabı zımparalayarak başlayabilirsiniz. Bu yapıldıktan sonra, yüzeyi temizlemek için yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Bu adım tamamlandığında, önceden bitmiş parçayı hafifçe zımparalamak için orta taneli bir zımpara bloğu kullanın. Ardından, mobilyayı son kat için hazırlayın.

Mobilya Boyama İşlemi

  • Yüzey alanını temizleyin.
  • Mobilyalarınızın çekmecelerinin içerisini boşaltın
  • Alanı bir örtü ile kapatın
  • Koruyucu giysilerinizi ihmal etmeyin
  • Mobilyaların şekline göre moher veya kadife rulo fırça bulundurun.
  • İnce çizgiler ve fiğür nüansları için ince uçlu ipek fırça kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Mobilyalarınızın kabukları kalkmış ise zımpara kağıdı ile zımparalayın.
  • İlk kat boya ile ikinci kat boya arası 3 saattir.
  • Boyama işlemi 6 saat içerisinde ortalama bitmiş olur.
  • Boyama işlemi bittikten tam 1 gün sonra mobilyalarınızın üzerindeki örtüyü kaldırabilirsiniz.
  • Profesyonel mobilya boyama işleminde 1 hafta sonra mobilya eşyalarınızı kullanabilirsiniz.
  • Profesyonel mobilya boyama işleminden 1 hafta sonra alanı kimyasallar ile hiçbir şekilde temizlemeyiniz.

Mobilyalarınızı boyamaya başlamadan önce projeye hazır olduğundan emin olmalısınız. Boyamadan önce tüm donanımı çıkarmalı ve öğenin tüm parçalarını bantlamalısınız. Derin çizikleri ve oyukları doldurmak için ahşap dolgu da kullanabilirsiniz. Boya kuruduktan sonra, boyanın son katını uygulamaya başlayabilirsiniz. Astar kuruduktan sonra tüm yüzeyleri yapışkan bir bezle kaplamalısınız. Son olarak, mobilyanıza bir kat cila uygulamalısınız. Bu, profesyonel ve dayanıklı görünmesini sağlayacaktır.

Boya renklerini seçtikten sonra mobilyaları boyamaya başlayabilirsiniz. Çıplak ahşap hazır olduğunda, lekeleri çıkarmak için bir yağ çözücü kullanabilirsiniz. Ardından, orta kumlu bir zımpara bloğuna ihtiyacınız olacak. Bu proje için kaliteli bir silindir şarttır. Fırça izlerinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kaliteli bir boya uzun süre dayanacaktır.

Astar ve boya kuruduktan sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Boya sertleştikten sonra cila ile kapatabilirsiniz. Bu, mobilyanıza profesyonel bir görünüm kazandıracaktır. Mobilyalarınızı boyaması için birini kiralamak cazip gelse de, boyamadan önceki adımları bilmek önemlidir. Gerekli tüm malzemeleri yerinde bulundurmalısınız. Kaliteli bir vernik, mobilya boyamada önemli bir adımdır. Mobilyalarınızı cila ile kaplayarak da koruyabilirsiniz.

 

Eski Eşyalar&#x; Yenilemek &#x;çin Mobilya Boyama Nas&#x;l Yap&#x;l&#x;r?

mobilya-boyayan-kadin

Mobilya boyama son zamanlarda evinde değişiklik isteyenlerin sıklıkla başvurduğu ve merak ettiği bir dekorasyon yenileme yöntemi. Günümüzün DIY (do it yourself), yani Kendin Yap furyasında önemli bir yere sahip olması dolayısıyla hobi olarak eski eşyalarını boyamak isteyenler de mobilya boyama işlemini tercih ediyor.

Siz de yıllardır kullandığınız ama artık modası geçmiş veya eskimiş eşyalarınıza yeni bir dokunuş katabilir ve adeta baştan yaratabilirsiniz. Zamansız ve konforlu mobilyaların adresi Doğtaş olarak sizlere bu içeriğimizde mobilya boyama nasıl yapılır sorusuna yanıt verecek ve mobilya boyamanın püf noktalarını paylaşacağız.

Mobilya Boyama İşlemine Geçmeden Önce

eski-mobilyayi-boyayan-kadin

“Neden direkt boyama işlemine geçmiyoruz, sonuç olarak boya ve fırça ile direkt boyayamaz mıyız?” Diyenler maalesef yanılıyor. Elbette elinize bir fırça alıp eski eşyalarınızı direkt olarak boyayabilirsiniz ancak belirli teknikleri uygulamazsanız:

  • Boya, özellikle cilalı mobilya yüzeyine tutmayabilir.
  • Bir süre sonra boyada çatlamalar meydana gelebilir.
  • Mobilya yüzeyinde pürüzler ortaya çıkabilir.
  • Mobilya boyama işlemi sonrası boya, mobilya yüzeyinden soyulabilir.

Siz de mobilya boyama işleminde sıklıkla yapılan hataları yapmamak ve yukarıdaki sonuçlarla karşılaşmamak için sıralayacağımız adımları takip ederseniz istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Peki doğru adımlarla evde mobilya boyama nasıl yapılır?

Hazırlık Aşaması

Evde mobilya boyama yapacaksanız öncelikle zemine ve diğer mobilyalara zarar vermemek adına plastik branda veya geniş bir örtü sermelisiniz, aksi takdirde bulaşan veya sıçrayan boyaları çıkarmakla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Farklı mobilya boyama tekniklerinden söz edeceğiz ama mobilya yüzeyini boyaya hazırlamak için zımpara kullanacaksanız, iyi havalandırılan bir ortam oluşturmanız, maske takmanız veya açık havada bu işlemi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Boya da dahil kullanacağınız tüm malzemeleri önceden hazır ederseniz daha rahat edersiniz.

Bunların yanı sıra eğer yapabiliyorsanız boyayacağınız mobilyayı boyama işleminden önce demonte etmeniz işinizi oldukça kolaylaştırır. Boyanmasını istemediğiniz kısımları kağıt bant yardımıyla bantlayabilirsiniz.

Mobilya hangi boya ile boyanır? Merak edenler için sizlerle paylaşacağımız mobilya boyama teknikleri özelinde ayrıca malzemelerden bahsedeceğiz.

İlk Teknik: Zımpara, Astar, Mobilya Boyama ve Cila

mobilya-boyama-yapan-kadin

İlk mobilya boyama tekniğinin zımparalama içerdiğinden biraz zahmetli ve zor olduğunu söylemek yalan olmaz. Fakat zor olmasına karşın doğru uygulandığında elde edeceğiniz sonuçlar uzun ömürlü ve kaliteli olacaktır.

Mobilya Boyama Malzemeleri

  • numara ince zımpara kağıdı
  • Astar boyası ve fırça
  • Birden fazla renk uygulayacaklar için geniş bir kağıt bant ve makas
  • Boya ve rulo fırça veya uygun bir fırça (Sprey boya uygulayacaklar için fırça gerekmez)
  • Solvent bazlı boya uygulayacaklar için tiner gerekebilir
  • Cila ve uygun bir cila fırçası (sprey vernikler fırça gerektirmez)
  • Rulo için boya tepsisi

1. Kullanacağınız Rengi Belirleyin

Yeniden renk vererek siz de eski mobilyalarınızı atmak yerine değerlendirebilirsiniz. Bunun için ilk olarak mobilyanızı kullanacağınız odanın genel dekorasyonuna ve rengine göre uyumlu bir ton seçmelisiniz.

2. Mobilya Yüzeyini Zımparalayın

mobilya-zimparalayan-kadin

Zımpara gerektirmeyen özel bir boya türü kullanmayacaksanız, zaten cilalı veya parlak olan mobilyaları boyamadan önce zımparalamak gerekir. Aksi halde boyanın yüzeye tutunması için kat kat boya uygulamanız gerekir ki bu da kuruma süresini bir hayli uzatarak en ufak darbede çatlamaya ve soyulmaya neden olur.

Dolayısıyla doğru mobilya boyama işlemi için boya uygulamadan önce bir zımpara kağıdı yardımıyla boyanacak yüzeyleri zımparalamanız yararınıza olacaktır. Kabul etmek gerekir ki bu işlem epey külfetlidir.

Zımparalama sırasında bir hayli toz çıkabilir. Buna rağmen her mükemmel sonucun emek istediğini hatırlamakta fayda var.

Boyanın daha iyi uygulanabilmesi için zımpara ile işiniz bittiğinde yüzeyi tamamen temizlemeye ve kalıntı bırakmamaya özen göstermelisiniz.

3. Kusursuz Mobilya Boyama İçin Astar

Satın aldığınız boyanın renginin katalogda göründüğü gibi çıkmasını istiyorsanız, zımparanın ardından mobilya üzerine astar uygulanmalıdır. Dahası, astar mobilyanın ömrünü de uzatır, mobilya yüzeyinin yapışkanlığını artırarak boyanın daha iyi tutmasını sağlar.

Bu sayede herhangi bir darbede boya mobilyadan kolayca soyulmaz veya çatlamaz. Astar çektikten sonra mobilyanızın yüzeyine bir kez daha zımpara uygularsanız yüzey pürüzsüz ve boyaya hazır hale gelecektir.

4. Mobilya Boyama Aşaması

firca-ile-mobilya-boyama-yapan-kadin

İşin zahmetli kısımlarını hallettiğinize göre sıra geldi asıl eğlenceli kısma; boyama. Mobilya boyama işleminde kullanacağınız boya su bazlı veya solvent bazlı olabilir.

  • Solvent bazlı boyaların tiner ile inceltilmesi gerektiğinden uygulama ve kuruma esnasında koku yayabilir. Bu nedenle solvent bazlı boyalar uygulanırken ve kurutulurken ortam havalandırılmalıdır. Ayrıca bu tür boyaların kuruma süresi, su bazlı olanlara kıyasla daha uzundur.

Çocuklu ailelerin ve alerjisi olanların ve astım hastalarının bu tip boyaları kullanması önerilmez. Solvent bazlı boya kullanacaksanız satın alırken kullanmanız gereken tiner düzeyini de danışmanız mantıklı olacaktır.

  • Öte yandan su bazlı boyaların kullanımı çok daha rahattır. Bu tip boyalardan akrilik boyalar mobilya boyama işlemleri için uygundur. Akrilik boyayı mobilya yüzeyine bir rulo yardımıyla uygulayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo daha rahat uygulanırken detaylar var kenarlar için fırça kullanabilirsiniz.

5. Son Aşama Cila/Vernik

Mobilya boyama işleminde ilk yöntemin son aşaması cila veya vernik isteğe bağlıdır. Boyanan mobilyalarınız tamamen kuruduktan sonra bir fırça yardımıyla sıvı vernik uygulayabilir veya sprey cila ile kolayca yüzeyi cilalayabilirsiniz. Vernik/cila:

  • Mat veya parlak bitiriş sağlar.
  • Boyanın kalıcılığını artırır.

İkinci Teknik: Mobilya Boyama ve Vernik

mobilya-boyayan-genc-kadin

Sıradaki evde mobilya boyama tekniği bir öncekine kıyasla çok daha zahmetsiz çünkü zımparalama ve astar aşamaları içermiyor. Bu ekstra işlemleri gerektirmemesinin sebebi mobilyalar için özel olarak üretilen boyaların tutuculuk ve kapatıcılık özelliklerinin kalitesidir.

1. Boya

Akrilik ve solvent bazlı boyalar aslında çok amaçlı boyalardır. Resim yapmaktan kumaş boyamaya kadar farklı amaçlar için kullanılırlar. Oysa mobilya boyaları, mobilyalarını boyamak isteyenlerin işini kolaylaştırmak adına, bu amaca özel olarak üretilirler.

Piyasada rahatça bulabileceğiniz özel mobilya boyaları yoğunlukları sayesinde tek katta bile cilalı mobilya üzerinde istenilen sonucu verir. Dolayısıyla İngilizce adıyla “chalk” mobilya boyalarını direkt olarak mobilya yüzeyine uygulayabilirsiniz.

2. Vernik/Cila

tahta-masa-cilalayan-adam

Bir önceki mobilya boyama tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de cilalama veya vernikleme tamamen isteğe bağlıdır. Mat veya parlak bitiş için sprey veya sıvı vernikler tercih edilebilir. Ancak bu işlemi mobilya üzerindeki boya tamamen kuruduktan sonra yapmalısınız.

Boyamadan önce mobilyanızı demonte ettiyseniz, cilanın da tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra geri monte edebilir ve yenilenmiş “eski” mobilyanızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Mobilya Boyama İpuçları

Mobilya boyama nasıl yapılır? Sorusunu yanıtladığımıza göre son olarak mükemmel bir sonuç elde etmeniz için ufak mobilya boyama ipuçlarına geçelim.

  • Eğer eşit olarak boyamadığınızı veya atladığınız bir yer olduğunu fark ederseniz henüz boya tam kurumadan ikinci katı geçmeye veya atladığınız yere boya sürmeye çalışmamalısınız. Aksi halde istenmeyen pürüzlü bir görüntüye ve geç kurumaya neden olabilirsiniz.
  • Aynalı gardırop gibi aynalı veya camlı mobilyaları boyarken boyanın cama veya aynaya zarar vermemesi için bant kullanmayı unutmamalısınız.
  • Eğer uzun bir süre sonra bile boyanan mobilya üzerindeki yapışkanlık hissi geçmiyorsa büyük ihtimalle boya tercihiniz yanlış olmuştur. Doğru boya tercihi ve uygulamasıyla bu sorunu yaşamazsınız.

Doğru uygulanmış bir mobilya boyama evinizin tarzını ikiye katlayabilir. Örneğin mobilya boyama işlemi ile yenilediğiniz eski bir masa balkonunuza bambaşka bir hava katabilir.

Öte yandan eskiyen mobilyalarınızı boyamak için zaman yaratamıyor veya evinizin çehresini yenilemek istiyorsanız, Doğtaş’ın  şık dresuar, zarif sehpa, modern tv ünitesi gibi zevkinize ve evin her köşesine uygun seçkin mobilya alternatiflerine göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Ek olarak, balkon dekorasyonu ile ilgileniyorsanız “Balkon Keyfinizi Artıracak Balkon Dekorasyonu Fikirleri” başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Zamanla eskiyen ve modası geçen dekorasyonları canlandırmanın yolu pahalı yenilemeler olmak zorunda değil. Ev yaptırırken ya da satın alırken dekorasyonunu bir ömür kullanmayı planlayarak yaparız ancak dekorasyonu oluşturan eşyalar zamanla eskiyerek bütün güzelliklerini kaybederler. Bu durumda çözüm yeni bir dekorasyon yapmak gibi görünebilir ama işin aslı ufak bakım projeleriyle de evin havasını değiştirmek ve dekorasyonu canlandırmak mümkün. Özellikle eskiyen ve modası geçen mobilyaları boya ve bakımdan geçirerek muhteşem eşyalara dönüştürebilirsiniz. Mobilya boya ve bakımı her ne kadar ustalık gerektiren bir iş olsa da, biraz dikkat ve sabırla, işi kolayca kapabilir ve eski eşyalarınızdan yepyeni dekorasyonlar çıkarabilirsiniz.

homify ekibi olarak, ev yaptırmak, ev satın almak, dekorasyon ve yenileme gibi konularda size yüzlerce fikir yazısı sunduk, bu yazımızı ise mobilya sanatına ayırıyoruz: Mobilya boyama nasıl yapılır? Eskiyen mobilyalarınızı bakım ve boyama ile nasıl yenileyebileceğinizi bütün detayları ile bu yazıda anlatacağız. Birbirinden güzel tasarımlar eşliğinde vereceğimiz önerileri dekorasyon yenilemesine girişmeden önce mutlak inceleyin.

Dekorasyonlarını daha detaylı bir yenilemeyle güzelleştirmek istiyorsanız aşağıdaki ev ve dekorasyon yenileme projelerine de göz atabilirsiniz.

- Adana'da çok şık bir yenileme projesi

- Önce & Sonra: Şişli'de muhteşem bir yenileme çalışması

Mobilya yenileme

Mobilyalar yatak odası, oturma odası ve diğer yaşam alanlarının süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşyalardır ve mobilyacılık, mimari ve sanattan ayrı düşünülemez. Kullandığınız her bir mobilyanın yüzyıllarca geliştirilerek bugünkü halini almış bir tasarım ürünü olduğunu düşündüğünüzde, onları ıskartaya çıkarmak yerine, yenileyerek değerlendirmenin çok daha doğru olacağını görebilirsiniz. Mobilyaları yenilemenin en etkili yolu ise boya ve bakımdır. Genelde ahşap malzemeden üretilen mobilyaları boya ve bakımdan geçirerek nasıl yenileyebileceğinizi öğrenmeye hazır mısınız?

Bakım ve boyama öncesi hazırlık

Dolap kapağı boyama ve mobilya yenilemede boyama ve vernik işlemini her zaman en sona saklamanız gerekir, ilk olarak yapmanız gereken ise bakım işlemidir. Eğer mobilyanın değiştirilmesi gereken vidaları, yenilenmesi gereken menteşeleri, kesilmesi gereken ayakları varsa bütün bu işlemleri boyamaya geçmeden önce yapmalısınız. Tadilat işlemi sonrası oluşan sivri köşe ve kenarları kalın zımpara ile düzeltip boya hazırlığına koyulabilirsiniz. 

Mobilya ya da dolap kapağı boyama işlemini gerçekleştirirken etrafa zarar vermemek ve daha profesyonel bir boyama yapmak için işe ön hazırlıkla başlamakta yarar var. Öncelikle boya yapacağınız odanın zeminine gazete ya da naylon serin, eğer sprey / püskürtme boya kullanacaksanız açık havada yapmanız daha doğru olur. Ayrıca kullanılan boyanın koku yapma ihtimaline karşı kolay havalanabilecek bir oda kullanmalısınız. Daha sonra mobilyanın çekmece, kapak ve kulp gibi sökülebilir parçalarını çıkarın, bu parçaları ve altlarını ayrı ayrı boyarsanız daha temiz bir sonuç alırsınız. Mobilyayı parçalara ayırdıktan sonra sabunlu su ve parçalanmayacak bir bezle mobilyayı güzelce temizleyin ve ardından kurumaya bırakın. Bu işlem sayesinde mobilya üzerindeki kir ve tozlar temizlenir ve boyama işlemi daha pürüzsüz bir şekilde tamamlanır.

İkinci adım kalın zımpara

Ahşap mobilya boyamada zımpara zorunlu bir adım değildir ancak mobilyanın önceki dokusuna göre gerekli olabilir. Boyama işleminden en iyi sonucu almak istiyorsanız zahmetli de olsa zımparalamaktan kaçınmayın. Boya işleminde istenilen doygunluğu tutturabilmek için birkaç kat boya uygulayabilirsiniz ancak bu sefer de boya tabakası kalınlaştıkça dökülme riski artacaktır. Bu nedenle boyanın ahşaba tutunması çok önemlidir. Boyanın ahşaba tam tutunmasını sağlamak için ise en iyi çözüm zımpara ve astar işlemleridir. Örneğin boyayacağınız mobilyanın yüzeyi vernikli / parlak ise boyayı tutması zor olacaktır, aynı şekilde kaplamalı, boyalı ve işlemli yüzeylerde zımparasız çalışmanız boyanın dökülme riskini artıracaktır. Ayrıca mobilya yüzeyinde pürüzler, delikler, damarlar varsa zımpara ile yüzeyi daha temiz hale getirebilirsiniz. Kısaca mobilya yüzeyinin eski işlemlerden ve kusurlardan arınarak daha pürüzsüz bir hale gelmesi için kalın zımpara kullanmalısınız. Zımpara işlemini manuel olarak yapmak zor gelecekse akülü ya da şarjlı zımpara el makinelerini kullanabilirsiniz. Yapı marketlerde kolayca bulabileceğiniz bu makineler ahşap boyama zahmetini yarıya düşürecek.

Zımparadan sonra bir kat astar atın

Boyama işlemi mobilyaları yenilemek için harika bir yöntem ama çok dikkatli uygulanması gerekiyor. Boyanacak malzemeyi iyi tanımalı, aşamaları ve kullanılacak malzemeleri buna göre seçmelisiniz. Her mobilya her boya ile boyanmaz, Selülozik, sentetik, akrilik, su bazlı boya, yağlı boya gibi onlarca boya çeşidi içerisinden sizin işleminiz en doğru olanı seçmeniz gerekecek. Bu konuda boyacılardan ya da marangozlardan danışmanlık alarak en doğru boya ve astarı seçin. Boya alırken üzerindeki bilgileri ve talimatları iyice okuyun. Hangi boyanın hangi ahşap üzerinde en iyi sonuçları vereceğini araştırın. Boya seçimi yaparken uygulayacağınız malzemeye uygunluğunun yanı sıra nasıl bir bitiş istediğinizi de dikkate alın. Mat ve tozlu/vintage bir görüntü elde etmek istiyorsanız chalk paint özellikte boyalar, pütürlü egzotik bir görüntü elde etmek istiyorsanız eggshell özellikte boyalar, pürüzsüz bir yüzey elde etmek istiyorsanız satin boyalar tercih etmelisiniz.  

Astar işlemi boyanın ahşaba en iyi şekilde tutunmasını sağlar. Bu sayede hem kullandığınız renkten en iyi sonucu alırsınız hem de boya uzun süre kalıcı olur. Astar yaptığınız boyanın uzun ömürlü olmasını sağlar, alttaki rengi tam olarak örter ve mobilyanın boyayı daha az emmesini sağlar. Ancak astar işleminden sonra bir kat daha ince zımpara atmanız gerekir. Bu işlemler gözünüze yorucu görünebilir ancak bütün adımları eksiksiz uygularsanız mobilyacıdan çıkmış gibi bir sonuç alabilirsiniz.  

Astar sonrası ince zımpara

Pürüzsüz bir boya işlemi için ince kumlu ve kalın kumlu zımparayı ayrı ayrı uygulamak gerekir. Önce kalın kumlu zımpara ile yüzey temizlenir, astar sonrası ince kumlu zımpara ile yüzey pürüzsüzleştirilir. Eğer mobilyanın üzerinde iri delik ve çukurlar varsa bu bölgelere macunlama işlemi yapmanız gerekecektir. Macunlama işlemini astar ve boyaya geçmeden önce, bakım aşamasında yapmanız gerektiğini unutmayın. İnce zımpara macunlama işleminin pürüzlerini gidermek için de gereklidir. Ancak yeni bir aşamaya geçmeden önce her adımda ahşabın kurumasına zaman tanımanız gerektiğini unutmayın.

Boyama

Boya ve vernik seçerken nasıl bir bitiş istediğinize göre seçim yapın. Parlak ya da mat boyalar seçebilir, eskitme, kumlu, çatlak görünümlü yüzeyler oluşturabilirsiniz. Her bir görüntü için özel boya seçmeli ve uygulamayı da boyanın özelliğine göre yapmalısınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey boyanın uygulama ve incelte talimatlarına harfi harfine uymaktır. Bunun yanı sıra boya alırken ahşap yüzeyler için uygun olmasına dikkat edin, duvarlarda kullanılan bazı boya çeşitleri ahşap için uygun olmayabilir.

Fırça seçimi ve temizlik

Boyama işleminde seçeceğiniz fırça da en az boya kadar önemli olacak. Fırça izi boyamada öne çıkan sorunlardan biridir, bunun önüne geçmek için birkaç kat boya uygulamak, yumuşak kıllı özel fırçalar kullanmak ya da rulo ile bitiş katı atmak gerekebilir. Ancak her rulo her boya tipine uygun değildir, boyanın ve yüzeyin türüne göre uzun türlü, kısa tüylü veya sünger rulo seçebilirsiniz. Ayrıca sünger ruloları portakal kabuğu görünümlü bir bitiş kazanmak için de kullanabilirsiniz. 

Boyama sırasında dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise farklı renklerde boyanacak ya da boyanmayacak alanları temiz tutabilmektir. Bu konuda yüzeye zarar vermeyecek yumuşak bantlardan faydalanabilirsiniz. Temiz kalması gereken alanları bantla kapatarak boyama yapabilirsiniz.

Eskitme boya nasıl yapılır?

Özellikle vintage tarz dekorasyonları sevenler eskitme boya nasıl yapılır sorusunu sıklıkla aratıyorlar. Bu sorunun birkaç farklı cevabı var. Bazı zımparalama teknikleri ile boyaya eskitme görünümü kazandırabilir ya da akrilik bir boyaya karbonat gibi maddeler ekleyerek eskitme boya stili kazandırabilirsiniz. Ancak özellikle ilk defa boya yapacak ya da bu konuda görece deneyimsiz olanlar için en etkili ve kolay yöntem hazır eskitme boyalar kullanmak olacaktır.

Mobilyalarınızı sanat eserine çevirin

Boyama yaparken hayal gücünüzü asla sınırlamayın. Becerilerinizi dilediğiniz gibi kullanarak ortaya bu örnekteki gibi çarpıcı işler çıkarabilirsiniz. Sıradan bir masa sandalye takımını farklı renk ve desenlerde boyayarak mutfak dekorasyonunuzu canlandırmaktan çekinmeyin. 

Farklı desenlerde boyama yapmak için astar işleminden sonra kurşun kalemle taslak çizim yapabilirsiniz. Taslağınız son halini aldıktan sonra boyama işlemine geçerseniz daha risksiz bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.  

Eskitme ve vintage görüntü sağlamak için farklı teknikler uygulayabilirsiniz

Mobilya boyamada farklı bitişler sağlamak için uygulanan çeşitli boyama, eskitme ve yakma ve metal boyama teknikleri mevcut. Bu teknikleri evde kendiniz uygulayabileceğiniz gibi ahşap boyama atölyelerine de yaptırabilirsiniz. Evde uygulamayı düşünüyorsanız da yine bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz. 

Boyama işleminden sonra mat veya parlak, dilediğiniz bir vernik ile boyayı sabitleyip işlemi sonlandırabilirsiniz. Bazı boyalarda ayrıca vernik kullanmaya gerek yoktur bu konuda boyacınızdan tavsiye isteyebilirsiniz. Ayrı ayrı her işlemin kurumasını beklediğinizden işlemi tamamlamanız birkaç günü bulmuş olabilir ama sonuç beklediğinize değecek. Boya tamamen kuruduktan sonra çekmece ve kulpları takarak yeni mobilyanızı dilediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. 

Artan boya ile metal aksesuarlara renk katmaya ne dersiniz?

Metal malzeme birçok ahşap boyasını tutar ama tutmadığı zamanlarda da ortaya bu örnekteki gibi vintage görüntüler çıkabilir. Siz de metal, bakır, teneke gibi eski aksesuarları artan boya ile yenilemeyi deneyebilirsiniz. Metal boyama teknikleri de diğer malzemelerden pek farklı değil.

- Kendin Yap projeleri

Sadece boya değil, başkaca kendin yap projeleri ile de ilgileniyorsanız homify sayfalarımızdaki Kendin Yap bölümümüze de mutlaka göz gezdirin, ilginizi çekecek ve size ilham verecek pek çok proje bulabilirsiniz.

Minik ahşap bir kulübe bana yeter diyenlere ilham verecek 15 proje

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir