kaunos antik kenti hikayesi / Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları

Kaunos Antik Kenti Hikayesi

kaunos antik kenti hikayesi

Görkemli Kaya Mezarları ile Ünlü Kaunos Antik Kenti

Ülkemizde bulunan antik kentlerden biri olan Kaunos Antik Kenti, görkemli yapısı ile Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer alıyor. Kültür turizmi konusunda meraklı olan kişilerin ilgisini çeken bu antik kent, içerisinde bulunan kaya mezarları ile öne çıkıyor. Çandır Köyü sınırları içerisinde bulunan Kaunos Antik Kenti, hem deniz hem de kara ulaşımı ile ziyaret edilebiliyor. Eski adı Calbys olan ve günümüzde Dalyan Nehri olarak bilinen su kenarına kurulu bir medeniyet şehri olarak tarihi kayıtlara geçen Kaunos Antik Kenti bu anlamda da ilgi çekici bir kültürel yapıya sahip.

 

 

Antik Çağ’da deniz ticaretinin öneminden dolayı stratejik bir liman kenti olan Kaunos, zaman içerisinde denizin alüvyonlarla dolması üzerine liman kenti olma özelliğini kaybetmiştir. Buna rağmen zamanında burada deniz taşımacılığı ve ticareti yapıldığının göstergelerine günümüzde dahi ulaşılmaktadır. Görkemli kaya mezarları ile farklı kültürlere ilgi duyan yerli ve yabancı turistlerin odağı haline gelen bu antik kent, zamanında ağzı kapanabilen bir liman şehri olarak kayıtlara geçmiş. Bu kent Kaunos tarafından kurulmuş ve M.Ö 4. yüzyıla denk gelen kaya mezarları ile Roma Dönemi’nde kurulan Lykia tipi mezarlar arasında önemli bir yere sahip olmuştur.

 

 

Döneminin gelişmiş liman kentlerinden biri olması ile öne çıkan Kaunos Antik Kenti, Perslerin Anadolu’yu ele geçirmesinin peşi sıra pek çok kez el değiştirmiş. Zaman içerisinde liman dolunca da eski stratejik önemini yitirmiş. Uzun bir sur limanına ve Dalyan Köyü’nün kuzeyindeki sarp kayalıklara kadar yer alan geniş bir coğrafyada bulunan Kaunos Antik Kenti, Akropol olarak bilinen 152 metre yükseklikteki bir tepeye kurulmuş. Akropolün eteğine kurulan tiyatro, o dönemde pek çok farklı gösteriye ev sahipliği yapmış.

 

 

33 adet oturma sırasına sahi bu tiyatro, döneminin en gelişmiş kültür merkezleri içerisinde yer alıyor. Tiyatronun batısında bulunan bazilika tipi kilise de Kaunos Antik Kenti’ni ilgi çekici kılan detaylar arasında yer alıyor. Döneminde dini anlamda da bir odak merkezi olduğu belli olan bu antik kent, görkemli kaya mezarlarından da anlaşılacağı üzere önemli kalıntıları ile tarihi yansıtmaya devam ediyor. Yapımı yarıda kalan ve kayalara oyulan bu mezarlar, son derece sağlam bir şekilde günümüze kadar ulaşmış.

 

 

Herodot’un “Tarih”inde de yer alan Kaunos Antik Kenti ile ilgili 3 bin yıllık veriler ışığında halen dimdik duran bu kaya mezarları ilk kez İngiliz Hoskyn tarafından 1840 yılında keşfediliyor. Efsanelere göre “yeşil benizli” yani “hastalıklı” olarak bilinen Kaunoslular, tarih boyunca sıtma hastalığı ile savaşan bir toplum olarak kayıtlara geçiyor. İnsanların ömrünün tıpkı yapraklar kadar olduğu söylenilen bu yerel halk, günümüzde gelişmiş kent yapısı ve tarihi eserleri ile biliniyor.

kaynağı değiştir]
  1. ^abAdiego, I.J. (2007). "Greek and Carian". In Christidis, A.F.; Arapopoulou, Maria; Chriti, Maria (eds.). A History of Ancient Greek From the Beginning to Late Antiquity. Chris Markham (trans.). Cambridge University press. p. 762. ISBN 0-521-83307-8.. Translator Chris Markham.

Dış bağlantılar[değiştir

Kaunos

Καῦνος (Grekçe)

Dalyan - Caunos2.JPG
KonumTürkiyeMuğla, Ortaca
BölgeKarya
Tür Yerleşim
Tarihçe
Kuruluş MÖ 6. yüzyıl
Devir(ler)Helenistik Dönem, Roma dönemi, Bizans
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar) Yukarı Akropol Orta Çağ, sur duvarları, stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları, kubbeli kilise, şapel
Arkeologlar Doç. Dr. Ufuk Çörtük
Durum Restore
Kamusal erişim Açık

Kaunos (Karca: Kbid[1]; Likçe: Khbide[1]; Grekçe: Καῦνος; Latince: Caunus) Antik Anadolu'nun Karya bölgesinde yer alan antik bir kenttir. Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Kaunos Kaya Mezarları en rahat Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinden görülmektedir.

Kent, Kalbis (Calbys-Dalyan Çayı) akarsuyunun etrafından geçtiği dağlık tepenin yamacında kurulmuştur. Döneminde bir liman kenti olan şehir, Dalyan Deltası'nın oluşması nedeniyle bugün deniz kıyısından uzaklaşmıştır.

Yerleşim Özellikleri ve toplum[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.