erkeklerde hgb kaç olmalı / Hemoglobin Nedir? Hemoglobin Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri - Sağlık Haberleri

Erkeklerde Hgb Kaç Olmalı

erkeklerde hgb kaç olmalı

Ana Menu

Hemoglobin (HGB) Nedir, Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlili Sonucunda HGB Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

HGB diğer ismi ile hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein türüdür. Özellikleri sebebiyle vücudun birçok bölgesinin sağlığı açısından önemli bir kan değeri parametrelerinden birisidir. Kişinin yaşadığı rahatsızlığın sebebini saptamak yahut sağlık taraması yapılırken doktor tarafından istenilen rutin ama önemli testlerden birisidir.

HGB Nedir?

Hemoglobin yani HGB kemik iliğinde üretilen, kırmızı kan hücrelerinin içinde depolanan bir proteindir. Solunum yoluyla alınan oksijen hemoglobinlere tutunur ve bu yolla vücudun diğer dokularına taşınmış olur. Dokularda oluşan karbondioksit, oksijeni bırakan hemoglobine tutunur ve akciğerlere giderek vücuttan atılmış olur.

En açık ifade ile hemoglobin, vücuttaki oksijeni kan hücreleri yoluyla dokulara aktarır ve dönüş yolunda dokulardaki zararlı karbondioksiti alarak vücuttan atılmasını sağlar.

HGB Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Yapılan tam kan sayımı testi sonucunda kişinin yaş aralığında olması gereken HGB değerinden fazla HGB değeri çıkması durumudur. Kişide yüksek HGB oranı vücudun gerekenden fazla kırmızı kan hücresi ürettiği ve kanın fazla koyu olmasını işaret ediyor olabilir.

HGB Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Tam kan sayımı testi sonucu HGB değerinin hastanın yaş aralığında olması gereken değerden düşük çıkması durumudur. Düşük HGB değeri çoğunlukla kişide anemi türlerinden birisinin var olduğunu işaret eder.

HGB Kaç Olursa Tehlikelidir?

HGB değeri düşük veya yüksek çıktığı zaman bazı durumlarda var olan sorunları işaret edebilir. Lakin HGB değerinin yaş aralığı ve cinsiyetlere göre farklı normal seviyeleri vardır.

Bu seviyelerin dikkate değer şekilde düşük veya yüksek çıkması doktor tarafından incelemeye alınır. HGB değerinin normal aralık seviyeleri yaş ve cinsiyete göre şöyledir;

  • Kadınlarda HGB, 1 desilitrede 12 il3 15 gr aralığında olmalıdır.
  • Erkeklerde HGB, 1 desilitrede 13,5 ile 17,5 gr aralığında olmalıdır.
  • Çocuklarda bu değer her yaş için ayrı aralıklarda seyreder.

HGB Yüksekliği Neyin Belirtisidir?

Kandaki hemoglobin seviyesinin yüksek olması bazı rahatsızlıkların sonucunda olabilir. Nadir görülen polisitemi hastalığının belirtilerinden olan HGB yüksekliği kişinin gereğinden fazla alyuvar ürettiğine ve kan yapısının kalın olduğunun işaretidir.

Bu durum kişide mevcut ise, kalp krizi ve beyin kanaması dolayısıyla felç gibi rahatsızlıkların yaşanmasına yol açabilir. Hemoglobin yüksekliği tedavi edilmediği durumlarda kişinin sağlığında hayatını ciddi anlamda etkileyen riskli problemler meydana gelebilir.

HGB Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

HGB yüksekliği mevcut kişilerde bir takım belirtiler olabilir. Bu belirtiler başka bir sebepten de kaynaklanıyor olabilir bu yüzden en sağlıklısı uzman hekimlere başvurulması ve doktorların tavsiyelerine uyum sağlamak olacaktır. HGB yüksekliği yaşayan kişilerdeki bazı ortak belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Baş dönmesi
  • Ağrılı eklem şişmesi
  • Yorgun ve halsiz hissetmek
  • Ciltte morumsu veya kırmızı ton
  • Fazla terleme
  • Baş ağrısı
  • Hafif darbelerde bile kanama ve morarma
  • Kaşıntı

Hemoglobin Nedir? Hemoglobin Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

Hemoglobin insan vücudunda solunum organlarından dokulara oksijen, dokulardan ise solunum organlarına karbondioksit ve proton taşıyan proteindir. Kan testleri sonuçlarında HGB olarak geçmektedir. 

Hemoglobin Nedir?

Kan tahlili sonuçlarında bulunan HGB değeri hemoglobin değeridir. Hemoglobin insan vücudu için çok önemlidir. Hemoglobin protein türüdür. Bu metalloprotein demir içermektedir ve kırmızı kan hücrelerinde bulunur.

Solunum organlarından dokulara oksijen iletmektedir. Aynı zamanda dokulardan da solunum organlarına karbondioksit ve proton taşımaktadır. Bu sebeple değerleri insan vücudu için çok önemlidir. Hemoglobinin yapısında 4er tane hem halka ve demir atomu bulunmaktadır. Bu halkalar çok önemlidir. Bunun sebebi halkaları oksijenin bağlandığı noktalar olmasıdır. 

Hemoglobinin vücuttaki görevi oksijen taşımasıdır. İnsan vücudunda çok önemli bir göreve sahiptir. Akciğerler, ağız, burun ve soluk borusundan oluşan solunum sisteminin hayatta kalabilmesi hemoglobin sayesindedir. Oksijenin vücuda girmesi ve oksijenin organlara taşınması yine hemoglobin sayesindedir. Bunun dışında karbondioksitte hemoglobin sayesinde dışarı atılmaktadır. Karbondioksiti solunum organına geri taşır. Bu görevi de hemoglobin üstlenmiştir. 

Hemoglobin Kaç Olmalıdır?

Hemoglobin değeri cinsiyete göre farklılık gösterir. Sağlıklı insanlarda ml kanda 12 ile 16 fram hemoglobin bulunmalıdır. Erkeklerde 1 desilitre kan içerisinde 13,5 ile 17,5 gram aralığında hemoglobin miktarı bulunmalıdır. Kadınlarda ise 1 desilitre kan içerisinde 12 ile 15,5 gram aralığında hemoglobin bulunmalıdır. Bu değerler ideal hemoglobin değerleridir. Çocuklarda ise yaş ve aya göre hemoglobin değerleri farklılık göstermektedir.

- Yeni doğan bebeklerde hemoglobin kan değeri 13,5 ile 24 GM/DL aralığında olmalıdır. 

- Bebeklerin 1. aylarında hemoglobin değeri 10 ile 20 GM/DL aralığında olmalıdır. 

- Bebeklerin 1. ve 2. ay aralığında hemoglobin değeri 10 ile 18 GM/DL aralığında olmalıdır. 

- Bebeklerin 2. ve 6. ay aralığında hemoglobin değeri ile 14 GM/DL aralığında olmalıdır. 

- Bebeklerin ile 2 yıl aralığında hemoglobin değeri ile GM/DL aralığında olmalıdır. 

- 2 ile 6 yaş aralığında hemoglobin değeri - GM/DL aralığında olmalıdır.

- 6 ile 12 yaş aralığında hemoglobin değeri - GM/DL aralığında olmalıdır.

- 12 ile 18 yaş aralığında hemoglobin değeri 13 ile 16 GM/DL aralığında olmalıdır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

HGB değerinin düşük olmasının pek çok nedeni olabilmektedir. En büyük sebebi kan kaybıdır. Bunlar dışında kemik iliği rahatsızlıkları. demir eksikliği, talasemi adlı genetik bozukluklar, dehidrasyon, B12 vitamini eksikliği nedenler arasında sayılmaktadır.

HGB değerinin yüksek olmasının nedenleri arasında ise sigara içmek, kalp yetmezliği, KOAH, akciğer hastalıkları, karaciğer kanseri, böbrek kanseri, kemik iliği ile ilgili hastalıklar ve amfizem olarak görülmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası