ilköğretim 1 sınıf okuma yazma eğitimi öğretimi sesler / Okuma Yazma Öğreniyorum – seafoodplus.info

Ilköğretim 1 Sınıf Okuma Yazma Eğitimi Öğretimi Sesler

ilköğretim 1 sınıf okuma yazma eğitimi öğretimi sesler

İlk Okuma Yazma Öğretimi

İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ

             Günümüzün ve geleceğin öğrencilerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama, sıralama, sorgulama, sınıflama, ilişki kurma, analiz-sentez yapma ve değerlendirme gibi zihinsel becerilerin de geliştirilmesini içermektedir. Bu süreçte Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma, iletişim kurma, problem çözme, karar verme, öğrenmeyi yaşam boyu sürdürme gibi becerilerin de geliştirilmesi beklenmektedir. Buradan hareketle, ilköğretim birinci sınıftan itibaren etkili bir okuma-yazma öğretimini gerçekleştirmek; düşünen, anlayan, sorgulayan, öğrenmeyi öğrenen, bilgiyi kullanabilen ve sorun çözebilen bireylerin yetişmesi amaçlanmıştır.

Çağın gereklerine ve öğrencinin gelişim düzeyine uygun bu becerilerin geliştirilmesi; bazı eğitim yaklaşım ve modellerini göz önünde bulundurulmasını gerektirmektedir. Bunlar: Çoklu Zekâ, Yapılandırmacı Yaklaşım, Beyin Temelli Öğrenme, Öğrenci Merkezli Öğrenme, Bireysel Farklılıklara Duyarlı Öğretim gibi yaklaşım ve modeller olmaktadır. Bu yaklaşım ve modeller çerçevesinde geliştirilen yeni Türkçe Öğretim Programı’nda ilk okuma – yazma öğretimine ayrı bir önem verilmiş ve yöntem olarak Ses Temelli Cümle Yöntemi’nin kullanılması ön görülmüştür.

Türkçe Öğretim Programı’nda ilk okuma-yazma öğretimi Türkçe öğretiminin beş öğrenme alanı ile birlikte ele alınmış; içerik, yöntem ve uygulamaya ilişkin bilgiler ayrıntılı olarak verilmiştir.

Aşağıda Ses Temelli Cümle Yöntemi’nin özellikleri, ilkeleri, aşamaları ve uygulanması açıklanmaktadır:

SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ

  Ses Temelli Cümle Yöntemi’nde, ilk okuma-yazma öğretimine seslerle başlanmaktadır. Anlamlı bütün oluşturacak birkaç ses verildikten sonra seslerden, hecelere, kelimelere ve cümlelere ulaşılmaktadır. İlk okuma-yazma öğretimi, cümlelere kısa sürede ulaşılacak şekilde düzenlenmektedir.

Okuma ve yazma, ilk okuma-yazma öğretimi boyunca birlikte sürdürülmektedir. Okunan her öge yazılmakta; yazılanlar da okunmaktadır. Yazı öğretiminde, öğrencilerin gelişimine uygun olan bitişik eğik yazı harfleri kullanılmaktadır.

Ses Temelli Cümle Yönteminin Özellikleri

Ses Temelli Cümle Yöntemi’nin özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Ses Temelli Cümle Yöntemi’nde ilk okuma-yazma öğretimi, dinleme, konuşma becerilerinden kopuk, sadece okuma-yazma becerilerini geliştirme olarak değil; Türkçe öğretiminin beş öğrenme alanı ile birlikte yürütülmektedir.
  • İlk okuma-yazma öğretimine seslerle başlanması, seslerin birleştirilmesi ile anlamlı heceler, kelimeler oluşturulması ve cümlelere ulaşılması öğrencinin, bilgileri yapılandırmasını kolaylaştırmaktadır. Ses Temelli Cümle Yöntemi, bu yönüyle yapılandırıcı öğrenme yaklaşımına uygundur.

·        Bu yöntem; tek tip, belirli kalıplara sıkıştırılmış ve belirli sayıdaki cümlelerle ilk okuma-yazma öğretimi yerine; çokluluğa ve çeşitliliğe ağırlık vermektedir. Bu nedenle ilk okuma-yazma, öğretim sürecinde öğrencilerin çok sayıda ve çeşitli hece, kelime, cümlelerle, okuma-yazma öğrenmelerini gerekli kılmaktadır.

·        Öğrencilere sunulan zengin içerik, onların temel düşünme becerilerini, yaratıcılıklarını ve zekâ alanlarının gelişimine katkı sağlamaktadır.

·        Okuma-yazma öğretiminde ilerleme, kolaydan zora doğru belirli bir sıra içinde yürütülmektedir.

·         İlk okuma-yazma öğrenmeye yeni başlayan öğrencinin dikkat düzeyine uygun bir yöntemdir. Ses Temelli Cümle Yöntemi öğrenme-öğretme sürecinde öğrencinin dikkat düzeyinin gelişimine katkıda bulunmaktadır.

·        Yöntemin bir gereği olarak ilk okuma-yazma öğretiminde ses, harf, hece, kelime, cümle ve metin oluşturma sırası izlenmektedir. Bu süreç, öğrencinin cümle kurma ve metin oluşturma becerilerinin gelişimine katkı sağlamaktadır.

·        Öğrenciler hece, kelime, cümle ve metin oluşturma sürecine bizzat katıldıklarından bu yöntem öğrencilerin yaratıcılığını geliştirici olmaktadır.

·        Bu yöntemle ilk okuma-yazma öğretiminde, çok sayıda hece, kelime, cümle ve metinlerle çalışılmaktadır. Bu durum öğrencilerin cümleleri ezberlemesini engellemekte; tam tersine, cümleyi anlayarak öğrenmesini gerektirmektedir. Böylece öğrencilerin anlama düzeyleri gelişmektedir.

  • Türkçede her harf bir sesi karşıladığından bu yöntem Türkçenin ses yapısına uygundur.
  • Öğrencilerin duyduğu ve çıkardığı seslerin bilincine varması sağlanmakta; öğrencilerin dil gelişimine (doğru telâffuz, akıcılık, sesleri ayırt etme vb.) katkıda bulunulmaktadır.
  • Öğrencilerin bütün sesleri öğrenmesi, yazma sürecinde kelimeleri doğru yazmalarını kolaylaştırmaktadır.
  • Öğrenciler yazı ile konuşma arasındaki benzerlikleri görmekte, yazının harflerin birleştirilmesiyle konuşmanın ise seslerin birleştirilmesiyle yapıldığını anlamaktadır.
  • Öğrencilerin sözlü dilden yazılı dile geçmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Öğrencilerin ilk okuma-yazmayı öğrenme sürecinde bireysel, zihinsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamaktır.

Ses Temelli Cümle Yönteminin İlkeleri

      İlk okuma-yazma öğretim sürecinde dikkat edilecek ilkeler şunlardır:

1.      Öğrencinin ön bilgilerinden hareket edilmelidir.

2.      Ağırlıklı olarak sentez yöntemi kullanılmalıdır.

3.      Özellikle ve öncelikli olarak anlamlı heceler elde edilmelidir.

4.      Aşağıdaki ölçütlerle oluşturulacak hecelerin:

·        Kolay okunması.

·        Dil de kullanım sıklığına sahip olması.

·        Anlamının açık ve somut olması.

·        Anlamı görselleştirilebilir olması (canlandırılabilir, resmedilebilir vb.).

·        İşlek hece yapısına sahip olmasına dikkat edilmelidir.

5.           Kısa sürede cümlelere ulaşılmalıdır.

6.           İmkânlar ölçüsünde görsellere başvurulmalıdır.

7.           Somut ögelerden yararlanmaya ağırlık verilmelidir.

8.           Hece tablosu hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

9.           Öğrenilenlerin kalıcılığı sağlanmalıdır. Bu amaçla aşağıdaki etkinlikler kullanılabilir:

·        Yeni öğrenilenleri önceki öğrenilenlerle ilişkilendirme.

·        Öğrenci defterlerine yazma.

·        Okunan ve yazılanları sergileme.

·        Çalışma kitaplarında yer alan etkinlikleri yapma.

Ses Temelli Cümle Yöntemi’nin Aşamaları

Ses Temelli Cümle Yöntemi’negöreilk okuma-yazma öğretimi aşağıdaki aşamalar izlenerek gerçekleştirilir: 

1.      İlk okuma-yazmaya hazırlık

2.      İlk okuma-yazmaya başlama ve ilerleme

·        Sesi hissetme ve tanıma

·        Sesi okuma ve yazma

·        Sesten, heceler, hecelerden kelimeler, kelimelerden cümleler oluşturma

·        Metin oluşturma

3.      Okuryazarlığa ulaşma

4.      İlk okuma-yazma çalışmalarında dinleme, konuşma, okuma, yazma, görsel okuma ve görsel sunu birlikte ele alınmalıdır. Bütün çalışmalar, Türkçe Öğretim Programı’nın 1. sınıf düzeyindeki kazanımların gerçekleştirilmesine yönelik düzenlenmelidir.

ç.  Bitişik Eğik Yazı

İlk okuma-yazma öğretimine bitişik eğik yazı ile başlanacak ve bütün yazılar bitişik yazı ile yazılacaktır. Bitişik eğik yazı kullanımına ilişkin açıklamalar aşağıda verilmektedir:

      İlk okuma-yazma öğrenmeye başlayan öğrencilerin, kalemi ellerine ilk aldıklarında eğik ve dairesel çizgiler çizdikleri gözlenmektedir. Bu durum öğrencilerin bitişik eğik yazıya geçişini kolaylaştırmaktadır.

      Öğrenciler anatomik yapıları gereği kalemi eğik olarak tutmaktadırlar.

      Bitişik eğik yazının akıcı ve kesintisiz olması, soldan sağa doğru yazı yönünü desteklemektedir.

      Bitişik eğik yazı, geri dönüşlere izin vermemektedir. Bu durum yazının akıcı ve doğru yönde gelişimini sağlamaktadır.

      Bitişik eğik yazı, harflerin doğru yazımını desteklediğinde harflerin yazılış yönlerinin karıştırılması sorununun ortaya çıkmasını önlemektedir.

      Bitişik eğik yazıdaki süreklilik, düşüncedeki süreklilik ile örtüşmekte ve birbirini desteklemektedir. Böylece yazıda kazanılan bu akıcılık okuma becerisine de yansımaktadır.

      Dik temel harflerin ardından bitişik eğik yazı harfleri ile yazmaya başlayan öğrenciler bitişik eğik yazıya geçişte güçlük çekmektedirler. Bu nedenle ilk okuma-yazma öğretimine bitişik eğik yazı ile başlanmalıdır.

      Yapılan araştırmalar, öğrencilerin bitişik eğik yazı harflerini yazmada bir problemle karşılaşmadıklarını ve bu yazı türünden zevk aldıklarını göstermektedir.

      Bitişik eğik yazının estetik görünümü, öğrencilerin estetik bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olduğundan, onların sanatsal gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Bitişik eğik yazı öğretimi ile resim ve müzik derslerinin öğretimleri arasında ilişki bulunmaktadır.

      Bitişik eğik yazı alışkanlığı, öğrencilerin diğer yazı karakterleriyle yazılmış metinleri okumalarında problem çıkarmamaktadır. Öğrencilerin, değişik stillerde yazılmış harfleri tanımakta ve okumakta güçlük çekmediklerini deneysel çalışmalarla ispatlanmıştır.

Bitişik eğik yazı, sentez yöntemine uygun olduğundan Ses Temelli Cümle Yöntemi ile ilk okuma-yazma öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır.

İlk Okuma-Yazmaya Hazırlık

İlk okuma-yazmaya hazırlık aşamasında; genel hazırlık, okumaya hazırlık ve yazmaya hazırlık olmak üzere üç tür çalışma yapılmalıdır. Bunlar:

a. Genel Hazırlık

Öğrencilere, sınıf ortamına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine alışmaları için okulun ilk gününden itibaren rahat iletişim kurabilecekleri bir ortam sunulmalıdır. Bunun için oyunlar, dramalar, şarkılar, bilmeceler birer araç olarak kullanılarak öğrencilerin, ilk okuma-yazma çalışmalarına yönelik olumlu tutum geliştirmeleri sağlanabilir. 

Ayrıca öğrenciler çeşitli yönleriyle (görme, işitme, geçirdiği hastalıklar, aile ve sosyal durumu vb.) tanınmaya çalışılmalı, sınıf ortamının düzenlenmesinde ve ilk okuma-yazma öğretiminde bunlar dikkate alınmalıdır. Çocukların gelişimi düzenli aralıklarla kontrol edilmeli; aileler, yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilmeli, onların desteği alınmalı.

b. Okumaya Hazırlık

Okumaya hazırlık aşamasında; oturma, kitabı tutma ve açma, görsel okuma ve okumaya özendirme etkinlikleri önerilmiştir. Bu etkinlikler aşağıda açıklanmaktadır. Bu aşamada, öğrencinin durumuna göre daha farklı etkinlikler de yapılabilir.

1. Oturma: İlk okuma-yazma çalışmalarında düşünce akışını artıran, anlamayı ve çalışmaları kolaylaştıran oturma şekline dikkat edilmelidir. Öğrencilerin sırada yanlış oturmalarına ve eğilerek çalışmalarına izin verilmemelidir.

2. Kitabı tutma ve açma: Göz ile kitap arasındaki en uygun uzaklığa dikkat ederek öğrencilere kitabı nasıl tutmaları ve sayfaları nasıl açmaları gerektiği gösterilmelidir.

3. Görsel okuma: Okuma çalışmalarından önce öğrencilerin görselleri tanıma, anlama, yorumlama ve anlatma becerileri geliştirilmelidir. Bu amaçla şu çalışmalar yapılabilir:

· Gördüğü bir resmi tanıma, diğerlerinden ayırt etme,

·  Görsellerde gördüğü ayrıntıları anlatma,

·  Söylenen kelimenin görsel karşılığını bulma,

·  Söylenen cümleye uygun resimleri bulma,

· Sorulan bir soruyu görsellerden yararlanarak cevaplama,

· Görsellerden yararlanarak hikâye oluşturma,

· Görsellerden yararlanarak oluşturulan bir hikâyedeki kahraman, olay, yer, zaman hakkında konuşma.

4. Okumaya özendirme: Öğretmen, örnek okuma yaparak öğrencileri okumaya özendirmelidir. Bu amaçla şu çalışmalar yapılabilir:

·        Hikâye, masal, fıkra, şiir, şarkı, tekerleme vb. okuma.

·        Resimli hikâyeleri okuyormuş gibi anlatmalarını sağlama.

c. Yazmaya Hazırlık

Yazmaya hazırlık olarak aşağıda el hareketleri, boyama, kalem tutma, serbest çizgi çalışmaları verilmektedir. Öğrencilerin gelişme durumuna göre daha farklı çalışmalarda yapılabilir.

1. El hareketleri: Yazmaya başlamadan önce öğrencilerin çeşitli oyunlarla el kol kasları geliştirilmelidir. Bu çalışmalarla öğrencilerin kas esnekliği sağlanmalıdır. Bu amaçla aşağıdaki etkinlikler yapılabilir:

·        Parmakları kullanarak şarkılar söyleme. Örneğin, “sağ elimde beş parmak, sol elimde beş parmak” şarkısının söylenmesi.

·        Parmak uçları ile sıra üzerine vurarak yağmur yağma sesinin çıkartılması (hafif yağmur, şiddetli yağmur, gök gürültüsü taklitleri).

·        Direksiyon çevirme hareketiyle sağa ve sola doğru dönüşler yapma.

·        Elma, armut toplama veya parmaklarını açıp kapatarak far yakıp söndürme taklidi yapma.

2. Boyama: Çeşitli boya kalemleriyle resim yapma etkinlikleri yapılabilir.

3. Kalem tutma: Kalem tutmanın ilk okuma-yazma öğretimi açısından ayrı bir önemi bulunmaktadır. Öğrencilerin bu aşamada edinecekleri alışkanlıklar ömür boyu sürmektedir. Öğrencinin, kalemi yanlış tutması, ellerinin çabuk yorulmasına neden olmakta ve güzel yazı yazmasını engellemektedir. Bunu önlemek için öğretmen, her öğrencilerin kalem tutuşunu gözlemleme kalemi doğru tutma alışkanlığı kazanmalarını sağlamalıdır.

4. Serbest çizgi çalışmaları: Serbest çizgi çalışmaları bitişik eğik yazıya hazırlayıcı nitelikte olmalıdır. Öğrencilere çeşitli resimler yaptırılır. Yapılan bu çalışmaların çevrede görülen ve bilinen varlık ve nesnelerden örneklendirilmesi öğrencinin çevresiyle bütünleşmesi ve yaptıklarını anlamlandırması bakımından önemlidir. Bu aşamada şu çalışmalar yapılabilir:

·        Karalama (kuş yuvası, çember, bulut yapma).

·        Sürekli ve eğik çizgiler çizme (dalga, yılan, halat vb.)

5.Düzenli çizgi çalışmaları: Bu aşamada yapılacak çizgi çalışmaları, harfleri yazmaya hazırlık niteliğindedir. Bu amaçla şu çalışmalar yapılabilir:

·  İki çizgi tek aralıktan oluşan satır aralığına çizme: İki satır çizgisinin arası    2 cm olmalıdır.

·  Dört çizgi üç aralıktan oluşan satır aralığına çizme: Dış iki çizgi arası 2 cm olmalıdır.

Dört çizgi üç aralıktan oluşan standart yazı aralığında çalışma: Dış iki çizgi arası cm olacak şekilde düzenlenmelidir.


İlk Okuma-Yazmaya Başlama ve İlerleme

Bu aşamada sesi hissetme ve tanıma, sesi okuma ve yazma, sesten anlamlı heceler, kelimeler ve cümleler oluşturma ile metin oluşturma çalışmaları yapılmaktadır.

a. Sesi Hissetme ve Tanıma

 Sesi hissetme ve tanıma aşaması tanıtılacak sesin öğrenciler tarafından fark edilmesini sağlamaya yöneliktir. Bu aşamada aşağıdaki çalışma ve etkinlikler yapılmalıdır:

1.     Kısa öyküler anlatma, drama yapma, tekerleme ya da şarkı söyleme gibi etkinliklerle ses hissettirilir.

2.     Sesin geçtiği kelimeler örnekler buldurulur ve bu kelimeler söylenirken ilgili ses vurgulanır (Öğrenciler örnekler vermeye özendirilir.).

3.     Görsellerden yararlanılarak sesi ayırt etme çalışmaları yapılır (Sesin bulunduğu ve bulunmadığı kelimelerin resimleri gösterilerek öğrencilerden bu kelimelerde ilgili sesin geçip geçmediğini belirlemeleri istenir).

b.      Sesi Okuma ve Yazma

Sesin yazıdaki sembolü olan harflerin yazdırılmasında şunlara dikkat edilmelidir:

1.      Öğretmen bu harfin nasıl yazıldığını tahtada göstermeli ve harfi öğrencilerle birlikte okumalıdır.

2.      Alıştırma kitabındaki büyükçe çizilmiş harfin üzerinden ok yönünde yazma çalışması yaptırılarak öğrenciler harfin yazılışına hazırlanmalıdır.

3.      Öğrencilerin, satır aralıklarına (dört çizgi üç aralık) yazılmış harf örneklerinin üstünden kalemleriyle gitmeleri sağlanmalıdır.

4.      Öğrenciler dört çizgi, üç aralıktan oluşan satır aralarına harfleri yazmalı; öğrencilerin yazdıklar harflerin doğru yazımı ve seslendirilmesine özen gösterilmelidir.

5.      Yazılması zor olan (a, A, k, y, g, G, f ) harflerden önce, bu harflerin yazımına yönelik hazırlayıcı çizgi çalışmaları yapılmalıdır.

6.     Seslerin(harflerin) öğretiminde alfabedeki sıralama değil; aşağıda verilen sıralama ele alınmalıdır. Bu sıralamada Türkçenin ses yapısı, harflerin yazım kolaylığı, anlamlı hece ve kelime üretmedeki işleklik dikkate alınmıştır. Ayrıca, bu gruplardaki bazı seslerin (harflerin) yerleri değiştirilerek farklı gruplamalar da yapılabilir. Ancak bu düzenleme Türkçe Öğretim Programı’nın anlayışına, tematik yaklaşıma ve ses temelli cümle yöntemine uygun olmalıdır.

Ses (Harf) Grupları

E, L, A, T

İ, N, O, R, M

U, K, I, Y, S, D

Ö, B, Ü, Ş, Z, Ç

G, C, P, H

Ğ, V, F, J

1. Grup : e, l, a, t

2. Grup : i, n, o, r, m

3. Grup : u, k, ı, y, s d,

4. Grup : ö, b, ü, ş, z, ç

5. Grup : g, c, p, h

6. Grup : ğ, v, f, j

7. Büyük harfler verilirken oluşturulan kelime ve cümlelerden yararlanılabilir. Bunun için özel adların yazım kuralından, cümleye büyük harfle başlama kuralından hareket edilebilir. Örneğin “ela” kelimesi üretildiğinde bu kelimenin farklı anlamları üzerinde durularak insan adı olan “Ela” kelimesinin yazım şekli gösterilmelidir. Elde edilen büyük harfin yazım şekli üzerinde durulmalıdır.

  • Bitişik eğik yazıda C,Ç,I,İ,J,O,Ö,P,S,Ş,U,Ü,V,Z harflerinin büyük ve küçükleri benzerdir.

· Bitişik eğik yazıda, harfler üstten bağlanır ve harflerin noktaları ve noktalama işaretleri kelime yazımı bittikten sonra konur.  

· Bitişik eğik yazıda “F, N, P, V, T ” harfleri yazılış özelliği bakımından kendinden sonra gelen küçük harfle bağlanmaz. Büyük harf yazıldıktan sonra kalem kaldırılır.

Örnek : Fatma, Nevin, Papatya, Vatan, Temel  

  • Bitişik eğik yazı büyük harfleri ile kelime yazılırken harfler birleştirilmez.

Örnek : A N K A R A

8. Rakamlar matematik dersi programı ile bağlantılı olarak birinci ses grubundaki ses öğretimi tamamlandıktan sonra aşamalı olarak verilmeye başlanmalıdır.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

c.   Heceler, Kelimeler ve Cümleler Oluşturma

 İlk okuma-yazma öğretiminin en önemli aşaması heceler üretme, hecelerden kelimeler, kelimelerden de cümleler oluşturmadır. Bu aşamada aşağıdaki çalışmalar yapılmalıdır:

1.      Verilen ilk iki sesin ardından bu seslerle ilgili hecelere ulaşılmalıdır.

2.      Elde edilen hecelerle okuma ve yazma çalışmaları yapılmalıdır.

3.      Verilen her yeni ses, önceki öğrenilenlerle ilişkilendirilmeli yeni heceler ve kelimeler oluşturulmalıdır.

4.      Her ses grubu tamamlandıktan sonra yapılan çalışmalar gözden geçirilip değerlendirilmeli bir sonraki ses grubuna geçişte öğrencilerin daha önce verilenleri öğrenmiş olmalarına dikkat edilmelidir.

5.      Sesler verildikçe üretilen heceler artacak bunlara bağlı olarak kelime ve cümle oluşturma süreci de kolaylaşacaktır. Bu süreçte elde edilen kelimelerden; özel adlarda cümle başlarında büyük harf yazımı ve kullanımından eş zamanlı olarak yaralanılmalıdır.

6.      Elde edilen kelime ve cümlelerin anlamları üzerinde durulmalıdır.

7.      Öğrenciler, kelime ve cümle oluşturmaya özendirilmelidir. Oluşturulan kelime, cümleler okunmalı ve yazılmalıdır.

ç. Metin Oluşturma

 Öğrenilen kelimelerden ve cümlelerden yararlanılarak metin oluşturulmalıdır. Metin yazdırılırken doğru yazmaya ve yazı estetiğine özen gösterilmelidir. Öğrenciler yazılarını dört çizgi üç aralıktan oluşan satır çizgilerine yazmalıdırlar. Ayrıca kendi oluşturdukları farklı metinleri okumaları teşvik edilmelidir.

Ç. OkurYazarlığa Ulaşma
Aşama ilk okuma-yazma öğretim sürecinin son aşamasıdır. Buna serbest okuma yazma aşaması da denilmektedir. Öğrencilerin şiirleri, tekerlemeleri, hikâyeleri ve okuma kaynaklarından seçtikleri metinleri sınıftaki arkadaşlarına okumaları sağlanmalıdır. Ayrıca kendilerini yazılı olarak ifade etmeleri ve yazılanları okuyarak paylaşmaları sağlanmalıdır. Yazılarını tek çizgili defter satırı üzerinde yazmalıdırlar.


Yorumlar- Yorum Yaz

1 Sınıf Okuma Kitapları

Kitap okumak yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de hem bir eğlence hem de ihtiyaçtır. Çocukların yetişkinlere göre okuduklarını anlama ve öğrenme güdüleri daha zayıf olduğundan okuma ihtiyaçları onlar için özel hazırlanmış kitaplar ile sağlanır. Çocuk edebiyatı olarak nitelendirilen edebiyat türü de bu şekilde oluşur. Çocuk edebiyatı eski dönemlerde sözlü olarak kullanılır. Sözlü edebiyat türlerine; ninni, tekerleme, masal, destan, atasözü ve deyimlerden örnek verilebilinir. Sonraki dönemlerde sözlü hikaye anlatımına yazılı edebiyat da eklenir. Ortaya çıkan birçok yazılı eser yetişkinlerin dışında çocukların da okumasına olanak sağlar. Fakat çocukların yaş seviyelerine göre bu eserlerin kurgulanması gerekir. Metinlerdeki anlam güçlüğünü ortadan kaldırmak için çocuklara özel ayrı eserler tasarlanır. Çocuk edebiyatı da bu şekilde gelişerek günümüze kadar yayılmıștır. Her yaş grubu için farklı eserler sunulur. Çocuk eserleri bilmece, roman, çizgi roman, çocuk dergileri gibi çeşitlerle aktarılır. Çocuk eserleri belli başlı kurallara göre hazırlanır, bu sayede çocukların hem bilgilenmesi hem de çeşitli beceriler kazanması sağlanır. 1. sınıfta başı çeken derslerden biri de okumayı kavramaktır. Çocukların okula başladıktan sonraki ilk deneyimleri okuma ve yazmayı öğrenmekle başlar. Okumayı öğrenmek için her çocuk benzer beceriye sahip olmayabilir. Kimi çok hızlı öğrenirken kimisinin öğrenmesi biraz daha  zaman alabilir. Öğrenme şekilleri de çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. O yüzden ilkokul 1. sınıf okuma kitapları seçilirken öncelikle çocuğunuzun beklenti ve ihtiyaçlarını bilmeniz gerekir. Kitap okuma alışkanlığı örnekle de kazandırılabilir. Başlarda ailelerin çocuklarına kitap okuması hem onlara örnek olur hem de okumaya olan meraklarını artırır. Bu kitaplar çocuğunuzun 1. sınıf dönemini rahatlıkla atlatmasına ve okumada başarılı olmalarına katkı sağlarken, hem alışkanlık kazandırmak hem de kişisel gelişimini şekillendirmek de etkili olur. Birçok çeşitle size sunulan kitaplar 1. sınıf hikaye kitapları seti olarak çoklu şekilde de satılabilir. Bu setler aşama aşama olduğundan okumanın yavaş yavaş ama düzgün şekilde öğrenilmesini sağlar. Doğru kitapları seçerek bu süreci hızlandırabilirsiniz. 

1. Sınıf Okuma Kitabı Çeşitleri

Kitap okumak çocukların gelişimi için oldukça önemlidir. Henüz okuma yazma bilmeyen çocuklara başkası tarafından okunan masallar, hikaye kitapları daha küçük yaştan itibaren çocukların kurgulanmış hikayelere olan merakını gösterir. Kitapların içinde barındırdığı dünya onlar için ilgi çekici olur. 1. sınıf, okuma yazma öğrenmekle başladığı için bu sürecin daha da geliştirilmesi adına okuma kitapları faydalı olur. Fakat her kitap etkili olamayacağı gibi aynı zamanda çok da ilgi çekici olmayabilir. Kitaplar birçok faktöre bağlı olarak çeşitlendirilir. Bu faktörlerden bazıları çocukların yaş, cinsiyet, kişisel özellikler, zevk ve ihtiyaçları olarak verilebileceği gibi aynı zamanda kitapların kendi içerik özelliklerine de bağlı olduğu söylenebilir. Tüm bu özelliklere dikkat edilerek, hazırlanan kitaplar arasından çocuklar için eğlenceli ve öğretici olacak kitapları seçebilirsiniz. Okuma önce harfleri öğrenmekle başlar. 1. sınıf harfleri öğreniyorum kitapları çocuklara harf eğitimi vermek için oluşturulur. Bu kitaplarda harf ve o harf ile başlayan kelimeler yer alır. Harflerin akılda kalıcılığını yükseltmek için bu şekilde kitaplar faydalı olur. Harfler öğrenildikten sonra ufak ufak okuma da başlar. İlk etapta 1. sınıf okumaya başlıyorum kitabı devreye girer. Bu kitap genellikle birçok öykü kitaplarının bir araya gelmesiyle set şeklinde oluşturulur. Kitapların içerisinde resimler çoğunluktadır. Konu genelde tatil gibi çocukların sevdiği şeylerden oluşur ve kahramanlar kendileri gibi çocuklardan, hayvanlardan ve doğadan olur. Çocukların ilk zamanlar heceleyerek okuduğu dikkat çeker. Her kelime hecelerine ayrılarak telaffuz edilir. 1. sınıf renkli heceli okuma kitapları da imdadınıza yetişir. Çocuklar bu kitaplar sayesinde hem kelimeleri hecelerine doğru şekilde ayırmayı öğrenir hem de okuma pratiği kazanır. Her hecenin farklı renklerle yazılması da kitapların ilgi çekiciliğini artıran bir özelliktir. Kitapların boyutları herkes tarafından bakılan bir özellik olmasa da metin boyutları açısından önemlidir. Küçük yazılar bu yaş grubunun okumasını zorlaştırır. 1. sınıf hikaye kitapları büyük boy olduğu zaman metinleri sığdırmak için kelime boyutları küçültülmez. Daha büyük yazılar kolayca okunabilir. Özellikle okumada güçlük çeken çocuklar için bu kitaplar daha ideal bir seçenek olur. 1. sınıf okuma kitapları isimleri çeşitlilikte öne çıkan noktalardandır. Çocukların ilk gördükleri yer kitap kapağı olduğu için kitap ismi ve kapak görseli içerik hakkında bilgi verir. Ne kadar sevimli olursa o kadar ilgi uyandırır. Yaygın olarak herkes tarafından bilinen 1 sınıf hikaye kitapları Cin Ali serisi çocuklara okumayı severek öğrenmeleri için hazırlanan çizgi karakter hikayeleridir. Tanınan bir seri olmasının yanında çocuklar tarafından da çok sevilir. Bu serinin ilk kitabı kısa metinden oluşurken gittikçe zorlaşan birbirinden farklı kitapların bir serisidir. Cin Ali çocukların kendilerinden bir parça bulduğu çizgi karakter olarak okumayı öğretmesiyle ününü geçmiş yıllardan sonra bugün hala sürdürmeye devam eder. Sesi temel alan okuma yazma eğitimi de söz konusudur. Her çocuğun okuma hızı farklıdır. Her ses için hızlı okuma pratiği yapmak gerekir. 1. sınıf ses grupları okuma kitapları bu pratiğin yapılması için ses metinlerinden oluşan kitaplardır. Her ses için tekrarlayan cümlelerle çocuklar hem okumayı kolayca söker hem de okumalarını hızlandırabilir. Tüm bu kitaplar ilköğretime yeni başlayan çocuklar için 1. sınıf okuma yazma kitapları olarak size sunulur. Bu kitapların taşıması gereken özellikleri inceleyerek doğru olanı seçebilirsiniz. 

Okuma Kitaplarının Özellikleri

1. sınıf çocuklar için eğitim öğretime başladıkları dönem olduğundan ve tüm temeller bu dönemle birlikte atıldığı için ayrı bir öneme sahiptir. Okumayı öğrenmek, okuduğunu anlamak oldukça güçken seçilecek kitapların bu güçlüğü hafifletici olması gerekir. 1 sınıf kitapları birçok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden bazıları; biçimsel, dil ve içerik olarak verilebilir. Biçimsel özellikler, daha çok kitap kalınlığı, ciltlenmesi, kitapta yer alan yazım ve noktalama işaretleri, kullanılan resimler olarak belirtilebilir. Kitapların kapak görselleri oldukça önemlidir. Çocuklar ilk başta kitapların tasarımına dikkat eder. Onlar bu tasarımı ne kadar beğenirse kitapları almaya ve okumaya da o kadar hevesli olur. Yaratıcı temalar kitap biçimlerine uyarlanabilir. Biçimsel özellikler değerlendirilirken, kapak teması ilgi çekici olduğu kadar içerikle de uyumlu olmalıdır. Kitapların kapakları kalın, ciltlenmesi sağlam olmalıdır. 1 sınıf hikaye kitapları isimleri mümkün olduğunca kısa ve çocukların ilgisini çekecek şekilde olmalıdır. Kitap adı dışında kitabın içeriğine uygun resim bulunmalıdır. Kullanılan resimlerin anlaşılır olmasının yanı sıra düşündürücü de olması gerekir. İçerisinde bulunan resimler ise yazılardan daha fazla olabilir veya eşit şekilde dağıtılmalıdır. Böyle olduğunda çocukların hayal gücünü geliştirmekte yararlı olur. Yazıların harfleri için göz yormamak kaydı ile 24 punto boyutu yeterlidir. Sayfaların tek sütun şeklinde olması da bir başka gerekliliktir. Özellikle 1. sınıf çocuklarının el yazısına daha kolay alışabilmesi için kitaplarda el yazısı kullanılabilir. Kitabın çocuklar tarafından rahat anlaşılabilmesi için dil önemli bir husustur. 1.sınıf Türkçe kitabı okuma metinleri yaş grubuna uygun olacak şekilde basit ve anlaşılır olmalıdır. Cümleler veya cümlelerde kullanılan sözcükler kısa olmalıdır. Bu sayede çocuklar üzerinde bu kitapların akılda kalıcılığı daha yüksektir. Kullanılan sözcüklerin somut olması gerekir, çünkü sorgulandığında açıklanabilir olmalıdır. Çocuklar için kitap alırken kitapların ne kadar düşündürücü olursa zekaya o kadar katkı sağlayabileceğini unutmamalısınız. 

Kitap Okuma Materyalleri

Kitaplar elinize alıp sayfalarını çevirerek okuduğunuz şeklinden zaman içerisinde çıkarak farklı boyutlar kazanır. Teknolojinin gelişimi kitapların geleceğini de etkiler. Yazarların yazdıkları ve yazılanları birleştirmeleri ile başlayan kitap serüveni sonrasında okuyucuya sunulana kadar birçok işlemden geçer. Bu işlemler hem çaba ve büyük emek gerektirirken aynı zamanda maliyetli de olur. Bazen kitap alışverişi yapmak insanlara zor bile gelebilir. Tüm bunlar düşünüldüğünde günümüzde kitap okumanın elektronik ortamda yapıldığını ve gelecekte de bunun daha çok yayılabileceğini görebilirsiniz. Elektronik imkanları kullanarak ortaya çıkan okuma şekilleri CD, disket ve kasetler aracılığıyla sağlanabilir. Okullarda 1. sınıflar için okuma kitabı görsel ve işitsel özelliğe sahip satılan hikaye cdleri yer alır. CD’ler dışında disketlere öğretmenler çeşitli şiirsel metinler, anlatımı açık hikayeler ve öğrencilerin ilgisini çekecek görsel temalı metinler konularak çocukların okuma alışkanlığı için zengin materyaller sunulabilir. 

Bu materyallerin kullanımı bilgisayar, TV gibi elektronik ortamda sağlandığı için çocukların okuma yaparken bu ürünleri kullanmaları gerekir. 1.sınıf hikaye kitapları online olarak da oldukça yaygındır. MEB onaylı kitapları internetten indirerek çocukların her zaman okumalarını sağlayabilirsiniz. Bunu hem ücretsiz olarak yapabilirsiniz hem de çocukların beğenisine göre her kitabı her an ulaşabilirsiniz. Bunların dışında özellikle 1. sınıf öğrencileri için ele alınabilir materyaller daha uygun olabilir. İlk okuma kitapları içerisinde kısa öyküler kullanılır. Bu kısa öyküleri resimlerle destekleyip kartlara yazarak geliştirilen 1 sınıf okuma hikayeleri olarak renkli kartları çocukların eline verdiğinizde oyun gibi oynayarak okuyacakları için ilgi çekiciliği sağlayabilirsiniz. Bir başka yöntem olarak farklı okuma kitaplarında yer alan metinler, uygun olan müzik aletleriyle çalınarak çocuklara okuma yaptırılabilir. Kitapları bu şekilde okumak ve okutmak eğlenceli bir yöntem olduğundan eğlenerek öğrenme sağlayabilirsiniz.

Okuma Kitabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her kitap belli başlı özelliklere sahiptir ve başka insanlara hitap eder. Satın alınacağı zaman önemli olan ve göz önünde bulundurulması gereken birçok özellik vardır. 1 ci sınıf okuma kitapları seçimi özellikle küçük yaştaki ve okuma yazma becerisini henüz yeni yeni kazanan çocuklar için olduğundan çok daha önemlidir. Okuma kitaplarının içeriği ve hikaye metinlerinde kullanılan dil ve anlatım özellikleri çocukların gelişimine etki ettiği için hem kişilik hem de yaş grubuna uygun olarak tercih edilmelidir. Kitapların üzerinde hangi yaş grubu için uygun olduğu belirtilir. Satın alırken bu kısımlara dikkat etmelisiniz. 1 sınıf hikaye kitapları olarak daha renkli, resimlerin fazla olduğu kısa öykülerden oluşan kitaplar tavsiye edilir. Kitapta geçen kahramanlar çocuklar ve hayvanlar olduğunda, fıkra tarzı güldürüsü yüksek öyküler çocukların ilgisini çeker. Masal kitapları her ne kadar okul öncesi dönemde yaygın olsa da 1.sınıf bu dönemin devamı niteliğindedir. Çocukların çoğunluğu masal içerikli kitaplardan daha çok hoşlanır. Çocukların da kendi fikirleri olduğu unutulmamalıdır. Kitapları onlar okuyacağı için istediklerini seçmeleri için imkan tanınmalıdır. Kendi seçtikleri kitapları daha hevesle okurlar ve bu onlar için daha verimli bir okuma süreci olur. Bir kitabın iyiliğini çocuklarının o kitaptan ne kadar zevk aldığı belirler. Çocuk edebiyatı çok fazla detayı barındıran bir edebiyattır. Öncelikli olarak bu alanda uzman olan yayınevi ve yaygın olarak çocuk eserleri çıkaran yazarları tercih etmelisiniz. 1.sınıf okuma kitabı metinleri kısa olmalıdır. Kitabın bir ana düşüncesi olması gerektiği gibi konu güldürürken düşündürecek beyin jimnastiği yapmalarını sağlayacak ciddilik de olabilir. Çocuklar için, 1.sınıf kitap okuma alışkanlığı kazanabilecekleri bir dönemdir. Bu sebeple belirtilen tüm detayları dikkate alarak çocuğunuz için bu dönemi doğru şekilde geçirmesine yönelik kitapları bulabilirsiniz. 

Okuma Kitabı Fiyatları

1. sınıfın önemli gelişmelerinden ilki okumadır. İlk olarak çocukların okumayı sökmesi sağlanır. Okulda alacakları eğitimin yanı sıra okul dışında da pratik yapmaları bu sürecin daha kolay ve hızlı geçebilmesi için önemlidir. Bu noktada 1. sınıf okuma kitapları seti size yardımcı olabilir. Bu kitapların taşıması gereken özellikler ele alındığında özelliklerin çokluğu aslında ilkokul seviyesindeki çocuklar için kitapların ne kadar önemli olduğunu da vurgular. Kitap fiyatlarına etki eden birçok husus vardır. Kitapların içeriği, konusu, yazarı, tasarımı, sayfa sayısı, resim yazı dengesi, ve hatta kitap basım kalitesi gibi birçok faktör fiyatların belirlenmesinde etkili olur. Bu kitaplarda aranan özelliklerden önde gelenleri, çocukların ilgisini çekecek tasarıma sahip olmaları ve ellerinden düşmeyecek kitapların kaliteli, çabuk yıpranmayan şekilde basılmasıdır. Renkli ve çok resimli kitaplar, renksiz çoğunluklu olarak yazı metninden oluşan kitaplara göre daha farklı fiyatlandırılır. Geçmiş zamanlarda kitap bu kadar ulaşılabilir olmadığı için kitapların fiyatları da bu ulaşılmazlık durumundan etkilenir. Zaman içerisinde kitapların yaygınlaşmasıyla hem ulaşmak kolaylaşır hem de günümüz şartlarında birçok materyal üzerinden okuma yapılabilir. Eskiye göre şu an kitaplara daha uygun fiyatlarla ve hatta online sayesinde ücretsiz olarak bile ulaşılabilir. Yayınevi çokluğu, basımda rekabet sağladığı gibi kitapların fiyatlarında da rekabet içindedir. Kitap satışlarını daha çok artırmak için kampanyalar düzenlenir. Tüm bu imkanlar kitaplara daha uygun fiyatlarla ulaşmanızı sağlar. Bu da kitap talebini artırıcı bir durumdur. Çocuklar için bulunan kitap çeşitlerini inceledikten sonra fiyatları da göz önünde bulundurarak uygun kitapları Trendyol’da bulabilirsiniz. 

Trendyol’da Okuma Kitapları

Trendyol, kullanıcıların çok fazla tercih ettiği bir alışveriş sitesidir. Kullanıcıya rahat ve güvenli alışveriş imkanı sunar. Tüm kategorilerde olduğu gibi kitap kategorisinde de çok gelişkindir. İstediğiniz hemen hemen her kitabı Trendyol'da bulmanız mümkündür. Aradığınız kitaba kolay ulaşmanızı sağlar. 1. sınıf okuma anlama kitapları detaylı özelliklere sahip olduğundan kitap alışverişi de hassastır. Trendyol, kullanıcıların tüm alışverişlerinden memnun kalmalarını hedeflediği için bu konuda titizlikle çalışır. Okuma kitaplarında çok fazla çeşitliliğe sahiptir. Okuma, anlama, yazma üzerine ihtiyaç duyulan tüm kitaplarda size geniş bir yelpaze sunar. Kitaplarda da değişim ve iade imkanı söz konusudur. Satın aldıktan sonra herhangi bir sorun yaşarsanız bu imkanları kullanabilirsiniz. Ayrıca mağduriyet yaşamamanız için ihtiyaç duyduğunuz her zaman müşteri hizmetleri ekibine danışabilirsiniz. Her konuda kesintisiz destek sağlanır. Kararsız kaldığınız durumlarda 1.sınıf okuma kitapları tavsiye yorumları size yardımcı olabilir. Ayrıca kitaplarla ilgili gerekli tüm detaylı bilgiye açıklama kısımlarından ulaşabilirsiniz. Daha önce okuyan kullanıcıların yaptığı değerlendirmeler de size kitap seçiminde kolaylık sağlar. Ödeme konusunda kullanıcıların alışverişleri sürecinde yaşayabilecekleri tereddütleri Trendyol güvenli ödeme seçeneğiyle ortadan kaldırır. Tüm kitaplar mümkün olan yakın zamanda güzel şekilde paketlenir ve kargoya verilir. Böylece kullanıcı olarak hem güvenli hem de rahat alışveriş yapabilirsiniz. Bazı zamanlarda diğer tüm ürünlerde yapıldığı gibi kitaplarda da kampanya ve indirimler gerçekleştirir. Bu fırsatları takip ederek istediğiniz kitapları indirimli şekilde satın alabilirsiniz. Bu sayede hem bütçenize uygun hem de zevkli alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. 

APA BAY Y (). Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), - Chicago BAY Yalçın Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 11, no.1 (): - MLA BAY Yalçın Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, vol, no.1, , ss - AMA BAY Y Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. ; 11(1): - Vancouver BAY Y Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. ; 11(1): - IEEE BAY Y "Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri." Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, ss - , ISNAD BAY, Yalçın. "Ses temelli cümle yöntemiyle ilk okuma yazma öğrenen ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma hızları ve okuduğunu anlama düzeyleri". Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi 11/1 (),

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir