kara erik marmelatı nasıl yapılır / Kara Erik Marmelatı - Leziz Yemeklerim

Kara Erik Marmelatı Nasıl Yapılır

kara erik marmelatı nasıl yapılır

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?

Mürdüm eriği reçeli nasıl yapılır? Daha doğrusu mor erik reçeli tarifi nasıldır? Mürdüm nedir? Mürdüm ne demektir? "Mürdüm nerede?" diye sormayın; öyle bir yer yoktur. Mürdüm bir renktir. Mürdüm rengi nasıl bir renktir? Bir renk nasıl tanımlanır? Deneyelim: Morumsu bordomsu güzel bir renk, mürdüm eriği rengi, kırmızısı bir parça daha fazla mor renk, bordoya çalan mürdüm ve mora çalan mürdüm çeşitleri olan bir renk, ışığa göre mora ve hatta bazen kırmızıya kaçan bir renk, mor ile bordo karışımı fakat morun daha ağır bastığı bir renktir. Mürdüm eriği mevsimi ağustosun ikinci yarısı ve eylül ayıdır. Mürdüm eriği reçeli olur mu? Mürdüm Eriğinden reçel yapılır mı? Mor erik reçeli olarak da bilinen, bazen siyah erik reçeli nasıl yapılır ve bazen de kara erik reçeli tarifi olarak ifade edilen bir reçel tarifi aranır bu mevsimde Anjelik Erik Reçeli, Bardak Eriği Reçeli, Kırmızı Erik Reçeli, Yeşil Erik Reçeli veya İtalyan Eriği Reçeli de benzer şekilde yapılabilir. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürüp afiyetle yenebilecek lezzettedir her biri Reçel olarak iştah açan kırmızı rengi, mis kokusu ve muhteşem lezzetiyle kahvaltı sofralarını zenginleştirmekle kalmaz, dondurmalı ve diğer sütlü tatlı servislerinde de kullanılabilir. Hala taze mürdüm eriği veya herhangi bir erik varken değerlendirmek isteyenlere işte resimli kolay mürdüm eriği reçeli tarifi

MÜRDÜM-ERİĞİ-REÇELİ

Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi Malzemeleri - Mürdüm Erikten Reçel Nasıl Yapılır?

Bir kilo mürdüm eriği (orta sert)

Üç su bardağı toz şeker

Bir su bardağı su

Yarım limon suyu

MÜRDÜM-ERİĞİ-REÇELİ

Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi - Mürdüm Erik Reçeli Nasıl Yapılır? - Ev Yapımı Erik Reçeli Nasıl Yapılır?

  1. Varsa sapları ayıklanan mürdüm erikleri yıkanır ve bıçakla kabukları soyulur. Erikler parçalanmadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
  2. Yayvan bir tencereye yerleştirilen eriklerin üzerine örtecek şekilde toz şeker eklenir. Üç - dört saat şekerin sulanması için beklenir. Akşamdan kapağı kapatılarak buzdolabında da bekletilebilir. Sulanma fazla olmamışsa bir bardak su eklenerek orta ateşteki ocakta reçel pişirilir.
  3. Üzerinde oluşan köpükler alınır. Kaynayan reçelin altı kısılıp arada tercihen tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirmeye devam edilir. Kapak kapatılmaz. Eriklerin ezilmemesi için reçel çok fazla karıştırılmamalıdır. İsteğe göre pişirme sırasında reçele kabuksuz badem ilave edilebilir. Mürdüm eriği reçeli kaç dakika kaynatılır? Mürdüm eriği reçeli kaç dakika kaynar? Kısık ateşte, dibinin tutmaması için ara ara tahta bir kaşıkla karıştırarak 40 dakika civarında kaynatılır.
  4. Mürdüm eriği reçeli koyulaşmaya başlayınca içine yeni sıkılmış yarım limonun suyu ilave edilir.
  5. Bir - iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır. Mürdüm Eriği Reçeli ılındıktan sonra kaynar su ile sterilize edilmiş temiz kuru cam kavanozlara konulur. Uzun süreli muhafaza için sıcakken konulduğu kavanozların ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılıp ters çevrilerek tamamen soğuyana kadar bekletilir. Reçel soğuyunca sunulabilir. Kapağı açılmamış kavanozlar serin, kuru ve ışıktan uzak bir yerde muhafaza edilir. Kapağı açılan reçel kavanozu buzdolabında saklanır. Reçellerinde küflenme problemi yaşayanlar pişirmenin sonlarına doğru iki parça limon tuzu ilave edebilirler.

MÜRDÜM-ERİĞİ-REÇELİMÜRDÜM-ERİĞİ-REÇELİ

"Mürdüm Erik Reçeli Tarifi, Kara Erik Reçeli Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Erik Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

  1. Erik Meyvesi, Erik Reçeli Hangi Erikten Yapılır? Erik meyvesinin Türkiye'de ve dünyada renk, tat, görünüş itibariyle sayılamayacak kadar çok çeşidi vardır. Erik reçeli mürdüm eriği, sarı erik, anjelika erik gibi erik çeşitleriyle yapılabilir. Reçel yaparken kullanılan eriklerin sert olması reçeli kaynatırken çok dağılmamasını, meyvelerin tane tane olmasını temin eder. "Sarı erik reçeli nasıl yapılır, yeşil erik reçeli nasıl yapılır, köy eriği reçeli nasıl yapılır? Papaz erik reçeli nasıl yapılır?, bardak eriğinden reçel, bardacık eriği reçeli, mamık erığı reçelı, siyah erik reçeli nasıl yapılır tarifi? Bardak eriğinden reçel nasıl olur?" gibi hususlar yerine "Reçel yapmanın püf noktaları nelerdir?" ve "Erik reçeli yapmanın püf noktaları"na odaklanılmalıdır.
  2. Kullanılacak Mürdüm Eriği, Müdür Eriği Lezzet ve sağlık kaynağı eriklerin lezzetini mevsimi dışında da yaşayabilmek için taze, tatlı ve olgun olmalıdır. Tatlı değillerse şeker miktarı arttırılabilir. Diğer taraftan eriklerin sert olması reçeli kaynatırken çok dağılmamasını, meyvelerin tane tane kalmasını temin eder. Kullanılacak meyvelerin ezik, çürük ya da zedelenmemiş olmalarına özen göstermek gerekir.
  3. 1 kilo erik reçeline ne kadar şeker konur? Erik reçeline ne kadar şeker konulur? Eriğin tatlılık seviyesine bağlı değişebilir. Bir kilo erik için üç su bardağı toz şeker yeterli olmaktadır. 2 kilo erik reçeline ne kadar şeker konur? 3 kilo erik reçeline ne kadar şeker konur? Ölçülü olarak arttırılır.
  4. Erik reçele limon tuzu konur mu? Erik reçeline ne kadar limon tuzu konur? Reçele limon tuzu ne zaman atılır? Limon suyu yoksa pişirmenin sonlarına doğru iki parça limon tuzu konulur. "Reçele ne kadar limon tuzu atılır?" derken fazlasının ekşi lezzet vereceği dikkate alınmalı
  5. Küçük Erik Reçeli, Büyük Erik Reçeli Nasıl Yapılır? Tüm erik reçeli nasıl yapılır? Erik Doğrama Meyveler iyice yıkadıktan sonra arzu edilen şekilde doğranabilir veya bütün bırakılabilir. Çekirdeğini çıkarmak en azından ikiye bölmeyi gerektirir. Bu aslında içinin sağlamlığını kontrol için de şarttır. İstenirse ikiye veya dörde veya daha küçük parçalara ayrılabilir. Küçük erik reçeli gerektirmese de büyük erik reçelleri yapımında meyvenin daha çok dilimlere ayrılması uygun olur.
  6. Çekirdekli Erik Reçeli Nasıl Yapılır? Çekirdekleri çıkarmış olmak yerken konfor sağlar. Bununla beraber çekirdekli erik reçeli de yapılabilir. Vişne reçeli çekirdeğinden oldukça büyük olacak çekirdek yuvalarının açılmaması meyvenin daha az sulanmasını sağlar. Bu da daha fazla su ihtiyacına işaret edebilir.
  7. Erik Reçeli Kıvam ve Lezzeti meyveler şekeri iyice çekip reçelin kıvamının daha güzel olmasını temin için meyveleri bir gece önceden şekerin içinde bekletilir. Limon tuzu ve limon suyu sadece reçeli korumaya değil reçelin kıvamına da hizmet eder.
  8. 2 Kilo Erik Reçeli Nasıl Yapılır? 5 kilo erik reçeli nasıl yapılır? İki kilo için yukarıdaki miktarlar iki katına çıkarılarak reçel yapılabilir. 
  9. Mürdüm Reçeli Tarifinde Tereyağı Reçelin kaynama sırasında köpürmesini azaltmak için içine bir çay kaşığı kadar tereyağı karıştırılır. Tereyağı reçele parlaklık verir.
  10. Mürdüm Eriği Reçeli Yapımında Kaynatma süresi Diğer reçel tariflerinde de yer alan kıvam için tabak testi yapılabilir. Şerbetinden biraz damlatarak koyuluğuna bakılır.
  11. Bir Porsiyon Mürdüm Eriği Reçeli Kaç Kaloridir? Mürdüm eriğinden reçelin gramlık miktarı takriben kaloridir.
  12. Farklı Kokularla Kırmızı Erik Receli Nasıl Yapılır? Mürdüm Eriği Reçelinde Farklı Aroma Pişme süresi tamamlanırken üç - dört karanfil, bir adet çubuk tarçın veya bir kaç ıtır otu yaprağı ilave ederek bir - iki taşım kaynatılır. Şekerde beklerken uzunlamasına ortadan ikiye kesilmiş çubuk vanilyayı eklenebilir veya ocak kapatıldıktan sonra bir paket vanilya karıştırılabilir. Kaynayan şerbete reyhan yaprakları veya bir diş dövülmüş damla sakızı da ilave edilebilir.
  13. Damla Sakızlı Mürdüm Eriği Reçeli Damla sakızının etkileyen tadı ve kokusunu mürdüm eriği reçeline katmak gayet kolay İki santim civarındaki damla sakızı çubuğu dövülürken yapışmasını önlemek üzere buzlukta bekletildikten ve havanda dövülerek toz haline getirildikten sonra şekerle birlikte mürdüm eriği reçeli yapılışında kullanılır.
  14. Şekersiz Mürdüm Eriği Reçeli Nasıl Yapılır? Farklı şekillerde yapılabilir. Elma suyu kullanarak hazırlamak için bir kilo eriğe iki – üç bardak elma suyu yeterli olur ki bu da bir kilo kadar bol sulu tatlı elmadan meyve sıkacağıyla çıkarılabilir. Elma, kabuğuyla sıkılırsa reçelin kıvama gelmesini sağlayan kabuktaki pektinden de istifade edilmiş olur. Mürdüm eriklerini bu suda kısık ateşte beş – altı saat kadar kaynatılarak şekersiz mürdüm eriği reçeli elde edilebilir. Bir kilo için mürdüm eriği için bir adet limon suyu da ilave edilerek ocaktan alınır. Temiz küçük kavanozlara sıcak halde aktarılıp kapakları kapatılarak ters çevrilip vakumlanır. Mürdüm eriği reçeli şekersiz olarak bu şekilde hazırlanır. Kullanılmak üzere açıldığında buzdolabında saklanır.
  15. Mürdüm Eriği Reçeli Fırında: Fırında erik reçeli farklı şekillerde yapılabilir. a) Tamamen fırında mürdüm reçeli: bir kilo mürdüm eriği kesilmiş tarafları yukarı gelecek şekilde fırın tepsisine sıkıca yerleştirilir. Üzerlerine toz şekeri serpilir. Şeker miktarı meyvenin yarısı seviyesine azaltılmak istenirse iki yemek kaşığı kadar elma sirkesi ilave edilir. Aroma vermek için çubuk tarçın tepsiye konulabilir veya dövülmüş birkaç parça damla sakızı ilave edilebilir. Bir su bardağı su gezdirilir. derecede önceden ısıtılmış fırında takriben bir saat pişirilir. On dakikada bir kaşıkla tepsinin dibindeki şerbeti karıştırmak yanmayı engeller. Fırının derecesi kaynamayı sağlamak üzere başta bir miktar arttırılıp daha sonra düşürülebilir. Kaynamasından itibaren 30 - 40 dakika daha pişirmek kafi gelecektir. B) Kısmen fırında mürdüm reçeli: Yukarıdaki ana tarifteki usulde tencerede kaynatılan reçel kaynamaya başladıktan sonra meyveler tepsiye alınır. Tencerede tarçın, damla sakızı, karanfil vs. ilavesiyle şerbet on dakika kadar koyulaştırılır. Ocaktan alınan şerbet eriklerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında derecede yarım saat kadar pişirilir.
  16. Mürdüm eriğinin faydaları nelerdir? Mürdüm eriğin faydaları arasında iyi bir diyet lifi kaynağı olması, vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini bakımından zengin ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağı olması önemlidir. Kuru mürdüm eriğinin faydaları: Yapılan bir araştırmada, düzenli kuru erik tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü (LDL) düşürebileceği sonucuna varıldı. Ayrıca, hem mürdüm eriği, hem kuru erik bol miktarda fenol (koruyucu özellikleri olan ve bitkilerde bulunan tabii bileşik) içermektedir. Mürdüm eriği faydaları tedavi desteği için hekime danışarak kullanılabilir. Karaciğer, böbrek ve romatizmaya bağlı hastalıkların tedavisinde iyi bir destekçi ve diyet lifi kaynağı olması mor erik faydaları arasındadır. Mürdüm eriği kötü kolesterolü düşürmeye destek sağlayabilir. Faydalar hususunda teferruatlı tafsilat aşağıdadır.
  17. Mürdüm eriği satın almak için semt pazarları en iyi yerlerdir; gördüğünüz meyve ile aldığınız meyve aynı olduğu müddetçe Olgunluk ve iriliklerine göre farklı fiyatları olabilen mürdüm eriklerini marketlerden veya internet sitelerinden de satın almak mümkündür. yılında mürdüm eriği fiyatı kalitesine ve satıcısına göre 4 - 6 TL arasında olabiliyor. Mürdüm eriği kurusu fiyatı ise Türk lirası arasındadır. Erik Reçeli Fiyatı internette erik reçeli ve erik marmelatı satın alak mümkündür. Eriğin ve reçelin kalitesine göre çok farklı fiyatlar olabilir. Kasım ayında bir kilo erik reçeli 35 - 47TL'ye, bir kilo erik marmelatı 25 - 70 TL'ye bulunabiliyor.
  18. Mürdüm Eriği Nedir? Mürdüm eriği ile neler yapılabilir?  Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu ve Ortadoğu'dur. Kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir. "Mürdüm eriği diğer adı nedir?" denirse halk arasında farklı çeşitleri değişik isimler alabilirse de "bardak eriği", "bardacık eriği", "tozlu erik", "incaz eriği", "mamık eriği", “mor erik” ve "kara erik" olarak da isimlendirilir. Mayhoş tadı görünüş güzelliği ile daha az bilinen sarı bardak eriğinin tadı farklıdır. Mürdüm eriği hafif irice, sivri çekirdekli ve gevrek etli olup mayhoş bir tadı vardır. Murdum eriğinden ne yapılır? Taze olarak yenilmesinin yanı sıra pasta, kek, dondurma, marmelat ve şurup hazırlanarak da değerlendirilen bu mayhoş meyve kurutulup, kışın meyve kurusu olarak da tüketilir.
  19. Mürdüm eriği çeşitleri nelerdir? Mürdümün birçok çeşidi vardır. President Eriği ve Merryweather gibi mürdüm eriğinin çoğu çeşidi lezzetli meyvelerdir Lakin pişirildiğinde en iyi tadı veren Farleigh türüdür. Merryweather mürdüm türü yaygın olarak mutfak amaçlıdır. Bu küçük erik kabuğundaki mavi-siyah rengi ile bilinir. Eti ise sarı rengiyle bir zıtlık oluşturur. Bu Mürdüm ağacını düzenli bir budama bile gerekmeden verimli toprakta gayet iyi gelişir. President eriği daha iri ve oval şekilde olup dış kabuğu mavi-siyah biraz da mora çalan bir renge sahiptir. Diğer türler gibi onun eti de sarı bir dokuya haizdir. President eriğinin en lezzetli olması beklenen zaman dalından koparıldığı ham halidir. Güzel tatları nedeniyle çok miktarda talep görür. Farleigh çeşidi zengin bir mavi-siyah renge sahiptir. Farleigh mürdüm ağacı, diğer meyve ağaçlarının tersine, aşırı soğuklara ve yağışlı iklimlere bile mukavemet gösteren çok sağlam bir ağaçtır. Farleigh mürdüm eriği bilhassa mutfak kullanımına uygundur. Çok tesirli ve şekerli bir tadı vardır. Langley Bullace mürdüm çeşidi mavi siyah kabuk rengi ile ayırt edilir. Eti ise yeşil ve sıkıdır. Benzer şekilde Farleigh mürdüm erikleri gibi, Langley Bullace mürdüm eriği de mutfakta birçok gayeye hizmet eder. Bu erikler reçel yapmak için isabetli bir tercihtir. Shropshire Prune mor mürdüm eriğinin pişirildikten sonra tadı olağanüstüdür. Bu ufak mor renkli meyvenin buruk bir tadı vardır.
  20. Mürdüm eriği ingilizce karşılığı "damson plum" olup Damascus (Şam) bölgesinden geldiği için bu adı aldığı iddia edilir.
  21. Erik Reçeli nasıl Yapılır? Kırmızı Erik Reçeli Tarifi Yukarıdaki tarif sadece mürdüm erğinin değil hemen bütün erikler için geçerlidir. Muhteşem lezzeti ve iştah açan rengiyle kahvaltı sofralarını süsleyen bu ve kırmızı erik reçelinin şekerlenmemesi beklenir.
  22. Mürdüm Eriği Reçeli fiyat Temmuz itibariyle Mürdüm Erik Reçeli gramı 23,00 TL, gramı 39,00 TL seviyesinde internette satılmaktadır.
  23. Mürdüm Eriği Marmelatı Tarifi, Mürdüm Erik Marmelatı Nasıl Yapılır? Yabani Erik Marmelatı Mürdüm eriğinin reçeli yerine kahvaltı, kurabiye, pasta ve tartlarda kullanmak üzere reçelinden daha koyu kıvamda erik marmelatı hazırlanabilir. Mürdüm eriği marmelat tarifi: Bir kilo erik ortadan ikiye ayrılıp çekirdekleri çıkarılır ve bir fincan su ile bir tencerede kısık ateşte erikler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen erikler bir kabına alınıp blender'dan geçirilip meyve püresi şekline getirilir. Püre tekrar tencereye alınır, toz şeker eklenerek yine kısık ateşte yirmi beş dakika kadar kaynatılır. Mürdüm marmelatında eriğin sululuk seviyesi de kaynatma miktarını değiştirebilir. Ocak kapatılmadan evvel limon suyu ilave edilir. İlk sıcaklığını kaybedinceye kadar tencerede bırakılıp arada karıştırılır. Daha sonra kavanoza doldurulur. Mor erik marmelatı buzdolabında saklanır. Bilhassa az şeker ilave edilmiş veya fazla kaynatılmamış olan marmelatlar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. İstenirse az şekerli mürdüm eriği marmelatı veya şekersiz mürdüm eriği marmelatı yapılabilir. Mürdüm eriği marmelatı şekersiz olacaksa tatlılık seviyesi elma suyu, şekersiz hazırlanmış pekmezler veya kaynatma sonrası ilave edilecek süzme balla yükseltilebilir. Anjelika Erik Marmelatı Tarifi veya bardak eriği marmelatı tarifi de mürdüm erik marmelatı şekildedir.
  24. Mürdüm Eriği Tarifleri Mürdüm eriği kompostosu, mürdüm eriği hoşafı, kuru mürdüm eriği reçeli, mürdüm eriği reçeli kireçli usulü, fırında mürdüm eriği reçeli tarifleri de vardır.
  25. Kuru Mürdüm Eriği Reçeli Yarım kilo erik geceden iyice yıkanır. Üzerlerine bol ılık su koyarak ıslatılır. Ertesi gün bu su reçel yapılacağı tencereye süzülür. Dört su bardağı şekeri ilave edilip kaynatılır. Reçel kıvamına yaklaşınca erikler şerbete atılır. Kısık ayardaki ocakta reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Ocaktan almadan beş dakika önce bir limon suyu eklenir. Köpükleri giderilip kavanoza aktarılır. Soğuduktan sonra kapağını kapatılıp serin bir yerde muhafaza edilir.
  26. Güneşte Erik Reçeli Nasıl Yapılır Reçel yukarıdaki usulde pişirilirken suyu koyulaşmaya başlayınca limon suyu ilave edilip beş dakika daha kaynatılır. Geniş bir tepsiye dökülerek üzeri temiz bir tülbentle örtülür. Arzu edilen kıvama gelene dek bir ila üç gün arasında güneşte bekletilir. Sonra temiz kavanozlara doldurulup buzdolabında saklanır.
  27. Fırında Mürdüm Eriği Reçeli Güneşte yapılan pişirme istenirse fırında da sağlanabilir. Yukarıdaki usulde hazırlanıp ertesi gün beş beş - on dakika kadar şerbetiyle kaynatılan erikler tencereden çıkarılıp fırın tepsisine alınır. Karanfil, çubuk tarçın, limon suyu ilavesiyle kaynatılan şerbet yoğunlaşınca eriklerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış derecedeki fırında takriben yirmi dakika pişirilir. diğer bir usulde tencere hiç kullanılmaz. Bir kilo erik yıkanıp ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır. Erikler boşluk bırakmadan bir tepsiye dizilir. Yarım kilo şeker tepsiye ilave edilir. Tepsiye iki yemek kaşığı elma sirkesi, bir su bardağı su, dondurucuda bekletilip dövülerek ufalanmış iki adet damla sakızı ilavesiyle önceden derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Tepsideki şeker yanmaması için ilk on – on beş dakika kaşıkla karıştırılır. Bir saat kadar sonra kıvam testi yapılır. Olmuşsa tepsi fırından alınır.
  28. Mürdüm Eriği Reçeli Kireçli Usulü Erikler yıkanır, ikiye bölünüp çekirdekleri çıkartılır. Beş saat kadar kireç kaymağına yatırılır. Erikler kireç kaymağından alınıp bol su ile en az dört kez kireci gideriline kadar yıkanır. Tencereye erkler alınır, şeker ilavesiyle kısık ateşte yukarıdaki usulde pişirilir. Kireç kaymağının hazırlanması: gram sönmemiş kireç derin bir kaba alınıp üstüne dört litre su ilave edilir, karıştırarak kireç suda eritilir. Kirecin dibe çökmesi beklenir. Dipte biriken kirecin üzerindeki duru su dökülür. Bu iş tekrarlanır. Aynı iş tekrarlanır ve üçüncü seferde üstteki su bulandırılmadan ağır ağır başka bir kaba aktarılarak kullanılır. Karbonatli Mürdüm Eriği Reçeli Erikler diri kalsın, eriyiip dağılıp marmelada dönüşmesin diye karbonatlı suda bekletilir. Kireç kaymağında bekletme yerine karbonatlı su kullanılır. Doğranmış bir kilo erik, içinde bir paket karbonat eritilmiş ve üzerini geçecek kadar suda bekletilir. Tencerenin kapağı kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir. ertesi gün karbonatları gidermek üzere iyice yıkanıp süzgece alınır. Dört su bardağı şeker, iki buçuk su bardağında eritilp ve orta hararette 15 dakika eritilip bir çay kaşığı limon tuzu ilavesi arkasından süzgeçteki erikler şerbete atılır. Kaynayana dek harlı ateşte sonra kısarak pişirilir. limon suyu eklenir. 
  29. Can Eriğinden Reçel Nasıl Yapılır? "Mürdüm eriği reçeli nasil yapılır?" sualinin cevabı ile aynı olsa gerektir. Yapanlar yorumlarda paylaşabilir.
  30. Şeftali ReçeliŞEFTALİ🍑 REÇELİ YAPIMI
  31. Şeftali Marmelatı Nasıl Yapılır?ŞEFTALİ🍑 MARMELATI NASIL YAPILIR?
  32. Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?TAZE KAYISI REÇELİ TARİFİ, NASIL YAPILIR?
  33. Mürdüm Eriği İle Ne Yapılır? Erik reçeli, erik marmelatı, mürdüm eriği meyve suyu, erik şerbeti, erikli kek, erikli tart, erikli turta, mürdüm erikli cheescake, erikli kuzu incik, erikli pasta, erik pestili

Eriklerin Sağlığa Faydaları Araştırmaları- Mürdüm Eriği Marmelatı Faydaları

Erikler, çeşitli sağlık yararları ile son derece besleyicidir. Bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanlara ek olarak birçok vitamin ve mineral ihtiva ederler. Ek olarak, osteoporoz, kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok kronik hastalık riskini azaltabilecek çeşitli özelliklere sahiptirler. Ayrıca, lezzetli tadı ile diyete dahil edilmesi kolaydır.

  1. Birçok Besin İhtiva Ederler Lif ve antioksidanlara ek olarak A, B, C, K vitaminleri ve Potasyum, bakır, manganez, fosfor ve magnezyum mineralleri gibi 15'ten fazla farklı vitamin ve minerale sahiptirler. Kalorisi görece düşüktür. (Kaynak1)
  2. Sindirim sistemine faydalıdır. Yüksek miktarda lif sebebiyle kuru erik kabızlığı hafifletme hususiyetiyle bilinir. (Kaynak2). Fazlası ishale yol açabilir.
  3. Erikler Antioksidanlar Açısından Zengindir Erikler iltihabı azaltmak ve hücreleri serbest radikallerin verdiği zararlardan korumak için yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindir. Kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan ve kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenol antioksidanlarda özellikle yüksektir. (Kaynak3) . Aslında, bazı çalışmalar eriklerin nektarin ve şeftali gibi diğer popüler meyvelerden iki katından fazla polifenol antioksidan içerdiğini göstermiştir. (Kaynak4). Birçok laboratuar ve hayvan çalışması, erik ve kuru eriklerdeki polifenollerin güçlü antienflamatuar etkilere sahip olduğunu ve ayrıca sıklıkla hastalığa yol açan hücrelere zarar gelmesini önleyebildiğini bulmuştur (Kaynak5, Kaynak6, Kaynak7). Belirli bir polifenol türü olan antosiyaninler, erik ve kuru eriklerde bulunan en aktif antioksidanlar gibi görünmektedir. Kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmak da dahil olmak üzere güçlü sağlık etkilerine sahip olabilirler (Kaynak8, Kaynak9, Kaynak10). Ancak tüm bu bulgular ümit verici olsa da, daha fazla insan çalışması gerekmektedir.
  4. Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcı Olabilirler Karbonhidratlardan oldukça yüksek olmasına rağmen, erik ve kuru erik yedikten sonra kan şekeri seviyelerinde önemli bir artışa neden gibi görünmemektedir (Kaynak8, Kaynak9). Bu, kan şekeri düzenlemesinde rol oynayan bir hormon olan adiponektin seviyelerini artırma potansiyellerine atfedilir (Kaynak10). Ek olarak, eriklerdeki lif, kan şekeri üzerindeki etkilerinden kısmen sorumlu olabilir. Dahası, erik ve kuru erik gibi meyveleri tüketmek, daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilidir (Kaynak11). Ancak, kuru eriklerin kalorisi yüksektir ve 70 gram civarında tüketmek makul olabilir.
  5. Kuru Erik Kemik Sağlığını Destekleyebilir Bazı çalışmalarda, kuru erik tüketimi, düşük kemik yoğunluğu ile karakterize edilen osteoporoz ve osteopeni gibi hastalık riskini azaltmıştır. Kuru erikler sadece kemik kaybını önlemekle kalmaz, aynı zamanda daha önce meydana gelmiş kemik kaybını tersine çevirme potansiyeline sahip olabilirler (Kaynak12). Kuru eriklerin neden kemik sağlığı üzerinde bu olumlu etkilere sahip olduğu hala belli değil. Bununla birlikte, antioksidanlarının ve enflamasyonu azaltma yeteneğinin bir rol oynadığı düşünülmektedir (Kaynak13, Kaynak14, Kaynak15). Ek olarak, araştırmalar kuru erik tüketmenin kemik oluşumunda rol oynayan bazı hormon seviyelerini artırabileceğini düşündürmektedir. Bulgular olumlu olmakla birlikte, kuru erik ve kemik sağlığı ile ilgili delillerin çoğu, hayvan ve test tüpü çalışmalarının neticelerine dayanmaktadır. Bununla birlikte, kuru erik alımı ve kemik sağlığı üzerine yapılan sınırlı insan araştırması umutlandıran neticeler vermiştir. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, kuru erik kemik kaybını önlemede ve tersine çevirmede en etkili gibi görünmektedir.
  6. Erikler Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir Kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olan yüksek tansiyonu ve kolesterol seviyelerini düşürme potansiyeli nedeniyle araştırılmıştır. Bir çalışmada, kuru erik suyu içen ve sekiz hafta boyunca her sabah üç veya altı kuru erik yiyen denekler, aç karnına sadece bir bardak su içen bir grupla karşılaştırıldı. Kuru erik ve kuru erik suyu tüketenler, su içen gruba göre kan basıncı seviyeleri, toplam kolesterol ve "kötü" LDL kolesterolü önemli ölçüde daha düşüktü (Kaynak16). Başka bir çalışma, yüksek kolesterol teşhisi konan erkeklerin sekiz hafta boyunca günde 12 kuru erik tükettikten sonra LDL kolesterol düzeylerinin daha düşük olduğunu bulmuştur (Kaynak17). Çeşitli hayvan çalışmaları benzer sonuçlar vermiştir. Genel olarak, kurutulmuş erik tozu ve erik suyu ile beslenen farelerin daha düşük kolesterol seviyeleri ve artmış "iyi" HDL kolesterolü olduğu görülmektedir. Ancak, bu sonuçlar insanlar için genelleştirilemez (Kaynak18, Kaynak19). Erik ve kuru eriklerin kalp hastalığı risk faktörleri üzerindeki olumlu etkileri muhtemelen yüksek lif, potasyum ve antioksidanlarından kaynaklanmaktadır (Kaynak20, Kaynak21). Bu mevzuda daha fazla insan araştırması gerekmektedir.
  7. Diyete eklemek kolaydır; tek başına yenebilir, içecek ve salatalarda kullanılabilir.

AŞURE NASIL YAPILIR?, SARAY🏰 USULÜ SÜTLÜ AŞURE, TRABZON HURMALI BALLI AŞURE TARİFİ (ŞEKERSİZ DİYET AŞURE) de ilginizi çekebilir.

Kara Erik Marmelatı

Hem kurabiyelerde kullanmak için hemde kahvaltı sofrasında yer alan çok leziz bir erik marmelatı yapıyoruz

Kara Erik Marmelatı tarifi için önce aldığımız erikleri güzelce yıkıyoruz. 

Yıkadığımız erikleri bir tencereye alıp üzerine 1,5 su bardağı su koyup erikler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. 

Piştiğinden emin olduğumuz erikleri süzgece döküyoruz. 

Önce bir kaşık yardımıyla sonra elimizle süzgeçten geçiriyoruz. 

Kalan postayız tekrar inçe süzgeçten geçiriyoruz. 

Benim posam 4,5 su bardağı su bardağı çıktı ben 3,5 su bardağı şeker koydum daha tatlı isterseniz 4,5 su bardağı şeker koyabilirsiniz. 

Şeker ve erik postasınız tencereye alıp kaynatıyoruz. 

15 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu sıkıp 5 dakika daha kaynatıyoruz. 

Kaynarken üzerinde biriken köpükleri alıyoruz. 

Sıcak sıcak kavanoza koyup kapağını kapatıp ters çevirip soğumaya bırakıyoruz. 

Kara Erik Marmelatı hazır 

Afiyet olsun



RESİMLİ ANLATIM :

Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it
Kara Erik Marmelatıin it

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası