dünyanın şekli hangi geometrik şekle benzer / Dünya'nın şekli nedir? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Dünyanın Şekli Hangi Geometrik Şekle Benzer

dünyanın şekli hangi geometrik şekle benzer

İlk Olarak Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu Ve Keşfetti? Dünyanın Yuvarlak Olduğu Hangi Bilim İnsanı Tarafından, Nasıl İspatlandı?

M.Ö. 'lü yıllarda dünyanın yuvarlak olduğunu iddia eden Pisagor bunu öğrencilerine de öğretmiştir. Peki, resmi olarak dünyanın yuvarlak olduğunu kim buldu, nasıl bir süreç sonunda bu bilgi kanıtlandı sizler için var olan tüm bilgileri bir araya topladık.

Dünyanın Yuvarlak Olduğunu İlk Kim Söyledi?

Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyen isimler arasında öne çıkan isimlere bakıldığında "Sayıların babası" lakabıyla anılan İyonyalı filozof Pisagor'u görebiliriz. M.Ö. ile yılları arasında yaşayan ve matematik öncülerinden kabul edilen Pisagor'a göre dünya düz bir tepsi şeklinde değil daha çok küreyi andıran bir şekle sahipti. Asıl ilgi alanı her ne kadar matematik olsa da doğadan da kopamayan ünlü matematikçi Pisagor dünyanın küre şeklinde olduğunu ve döndüğünü düşünüyordu.

Matematik ve geometri kullanarak yaptığı çoğu hesaplama sonucunda Pisagor dünyanın sabit bir merkez olduğunu ve güneşle ayın dünya etrafında döndüğünü düşünmekteydi. Bunu öğrencilerine de aşılayan Pisagor araştırmalarını ilerletip dönenin güneş ve ay olduğunu değil dünya olduğunu da hesaplamıştı. Bu çalışmalar Pisagor'u dünyanın yuvarlak olduğunu söylenen ilk kişi yapıyor ancak sağlam kanıtlara dayandıramadığı için dünyanın yuvarlak olduğu keşfi maalesef kendisine ait değil.

Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Keşfetti? Yuvarlak Olduğu Nasıl Bulundu?

Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu. Yaşadığı dönem boyunca sürekli keşifler yapan Portekizli Macellan yılında yani henüz 25 yaşında iken denizlerde keşif yapmaya başladı. Tarihler 'yi gösterdiğinde ise bu sefer dünyanın yuvarlak oluşunu kanıtlamak üzere bir sefere başladı.

Dünyanın yuvarlak olduğu nasıl bulundu sorusu işte bu deniz seferi ile başlamış oldu. Kilisenin ısrarla "dünya düzdür" söylemine inanmayan ünlü kâşif seyahati boyunca gün ve saatleri not alarak hesaplamalar yaptı. Çıkmış olduğu bu seyahat aynı zamanda "ilk dünya gezisi" olarak tarihe de geçti. Seferini tamamlayan ve başlangıç noktasına geri dönen Ferdinand Macellan aldığı notlarda saat farklılıkları ele alarak uzun hesaplamalar yaptı ve sonunda haklı mücadelesini "dünya yuvarlaktır" ispatı ile tüm insanlığı göstermiş oldu.

İlkokul 3. sınıf matematik dersi, Geometrik Cisimler konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

GEOMETRİK CİSİMLER

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Geometrik cisimlerin yüz, ayrıt ve köşeleri
→ Geometrik cisimlerin benzer ve farklı yönleri

Etrafımızda gördüğümüz varlıkların şekil almış haline cisim denir. Küp, kare prizma, dikdörtgen prizma, üçgen prizma, silindir, koni ve küre birer geometrikcisimdir.

Yüz, Ayrıt, Köşe:

3. Sınıf Yüz, Köşe, Ayrıt

Yüz: Geometrik cisimlerin yüzeylerini oluşturan şekillere geometrik cismin yüzü adı verilir.

Ayrıt: Geometrik cisimlerde düzlemsel yüzlerin birleştiği yere ayrıt adı verilir.

Köşe: Geometrik cisimlerde üç düzlemsel yüzeyin birleştiği yere köşe adı verilir.

Şimdi de geometrik cisimlerin yüz, ayrıt ve köşelerini inceleyelim.

1. Küp:

3. Sınıf Küp

Zekâ küpü, küpe benzeyen bir nesnedir. Küpün tüm yüzleri eşit karesel bölgedir.

Küpün 8 köşesi, 12 ayrıtı, 6 yüzü vardır.

2. Kare Prizma

3. Sınıf Kare Prizma

Ocaklı fırın, kare prizmaya benzeyen bir nesnedir. Kare prizmanın yüzlerinden 2’si kare, 4’ü dikdörtgen şeklindedir.

Kare prizmanın 8 köşesi, 12 ayrıtı, 6 yüzü vardır.

3. Dikdörtgen Prizma

3. Sınıf Dikdörtgen Prizma

Kibrit kutusu, dikdörtgen prizmaya benzeyen bir nesnedir. Dikdörtgen prizmanın tüm yüzeyleri dikdörtgen şeklindedir.

Dikdörtgen prizmanın 8 köşesi, 12 ayrıtı, 6 yüzü vardır.

4. Üçgen Prizma

3. Sınıf Üçgen Prizma

İzci çadırı, üçgen prizmaya benzeyen bir nesnedir. Üçgen prizmanın yüzlerinden 2 tanesi üçgensel bölge, diğer 3 yüzü dikdörtgensel bölgedir.

Üçgen prizmanın 6 köşesi, 9 ayrıtı ve 5 yüzü vardır.

5. Silindir

3. Sınıf Silindir

Konserve kutusu, silindire benzeyen bir nesnedir. Silindirin köşe ve ayrıtı yoktur.

Silindirin köşesi ve ayrıtı yoktur, 3 yüzü vardır.

5. Koni

3. Sınıf Koni

Dondurma külahı, koniye benzeyen bir nesnedir. Koninin köşe ve ayrıtı yoktur.

Koninin köşesi ve ayrıtı yoktur. 2 yüzü vardır.

6. Küre

3. Sınıf Küre

Gezegenimiz Dünya&#;nın şekli küreye benzer. Kürenin köşe ve ayrıtı yoktur.

Kürenin köşesi ve ayrıtı yoktur, 1 yüzü vardır.

Şimdi de küp, kare prizma ve dikdörtgen prizmanın benzer ve farklı yönlerini inceleyelim.

3. Sınıf Küp, Kare Prizma ve Dikdörtgenler Prizmasının Benzer ve Farklı Yönleri

Küp, kare ve dikdörtgen prizmanın köşe, ayrıt ve yüz sayıları eşittir. Ancak bu cisimler ayrıtlarının uzunlukları ve yüzleri bakımından farklıdır.

Küpün tüm yüzleri kare şeklinde iken kare prizmanın iki yüzü kare, dört yüzü dikdörtgen şeklindedir. Dikdörtgen prizmanın tüm yüzleri dikdörtgen şeklindedir.

3. sınıf Geometrik Cisimler konusunu pekiştirelim.

Kategoriler 3. Sınıf Matematik
Sorulara Dön

Dünya'nın şekli küredir. Bu, tartışmaya açık bir konu değildir. Bilinen bir gerçektir, günümüzde dinlemeye değer hiç kimse tarafından sorgulanmamaktadır, gelecekte de hiçbir zaman değişmeyecektir.

Bu, işin, sorunun sorulduğu düzeydeki cevabı. Bir tek Dünya'nın küreselliğini en iyi şekilde nasıl tanımlarız, o sorgulanabilir. Çünkü en nihayetinde kusursuz bir küre değil Dünya. Burada da, kaynaklarda vereceğim yazıdan bir kesit sunabilirim:

Dünya'nın gerçek şekli, yassılaşmış küremsi (İng: "oblate spheroid") olarak tanımlanmaktadır. Küremsiler, iki boyutlu bir elipsioidin merkezden döndürülmesiyle üçüncü boyutta elde edilen geometrik bir şekildir. Ya da basitçe, okullarda öğretilen basitleştirilmiş haliyle: "Kutuplardan basık, ekvatordan şişkin".

Küremsi geometrileri incelerken, üç ayrı eksenin (görselde a, b ve c harfleri ile gösterilmiştir) uzunluğuna bakılır. Eğer bu üç uzunluk birbirine eşitse, bir küre elde edilir. Üç uzunluktan ikisi birbirine eşit, biri farklı uzunluktaysa bir küremsi (sferoit) elde edilir. Eğer üçü de farklı uzunluktaysa, bir üç-eksenli küremsi (tri-axial sferoit) elde edilir. Örneğin görselde en üstteki şekil olan kürede a=b=c=4'tür. Sol alttaki, Dünya'ya benzer modelde a=b=5, c=3'tür. Sağ alttaki üç-eksenli küremside ise a=, b=6, c=3'tür.Wikipedia

Dünya için:

  • Ekvator Yarıçapı (Semi-majör eksen): 6,, metre
  • Kutup Yarıçapı (Semi-minör eksen): 6,, metre
  • Ters Yassılaşma Oranı:

Farklı ölçümler için bu tabloya bakabilirsiniz:

Dünya'ya ait parametrik ölçümlerGIS Geography

Daha fazla bilgi (ve akademik kaynak), kaynağa eklediğim yazımızda.

Not: Bu arada dinlerin gezegenin şekliyle ilgili yorumuna burada girmedim ve Astronomi kategorisi altında girilmesi de doğru olmaz. Ancak bu konuda yoğun ihtilaf ve tartışma olduğunu biliyorum. O, teolojinin alanı ve o kategoride ayrı bir soru altında tartışılabilir.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Dünya'nın Şekli: Neredeyse Pürüzsüz Bir Yassılaşmış Küremsi. (24 Eylül ). Alındığı Tarih: 2 Haziran Alındığı Yer: Evrim Ağacı

    D&#;nyanın Şekli Nedir? D&#;nya Neye Benzer? D&#;nyanın Şekli Ve Hareketleri Konu Anlatımı

    Haberin Devamı

    Dünyanın Şekli Nedir?

     Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir. Bu şekilde aynı zamanda belli bir açı ile Güneşin etrafında dönen dünya, uzaktan çekilmiş olan fotoğraflar eşliğinde de küre görünümü açık şekilde anlaşılmaktadır.

    Dünya Neye Benzer?

     Genel olarak şekil bakımından ifade edildiği zaman dünya bir küreye benzer. Bu durum tam bir küre olmasa bile, detaylı bakılmadığı zaman küre görünümüne sahiptir.

    Dünyanın Şekli ve Hareketleri Konu Anlatımı

    Dünyanın şekli ve hareketleri birbiriyle örtüşen bir yapıya sahiptir. Bu doğrultuda güneş sistemindeki bütün gezegenler ile beraber güneşin de küreye benzediğini söylemek mümkün. Kutuplardan basık ekvatordan şişkin biçimde görünümü olan dünya, aynı zamanda belli bir eğik açı üzerinden Güneş'in etrafında döner. Bu dönüşünü toplamda günde tamamlar. Aynı zamanda dünya küre görünümü üzerinden kendi etrafında döner. Bu dönüşünü ise toplamda 24 saatte tamamlar. Sadece dünya değil Güneş'in çevresindeki tüm gezegenler de yine, belli bir süre doğrultusunda küre şekilleri üzerinden kendi ekseni etrafında döner.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.