napoli yanardağ / Yerleşim bölgesindeki yanardağ neredeyse 'patlama' noktasına geldi - Türkiye Gazetesi

Napoli Yanardağ

napoli yanardağ

Vezüv Yanardağı

Vezüv yanardağı (İtalyanca: Monte Vesuvio, LatinceMons Vesuvius) Napoli'nin doğusunda bulunan, m yüksekliğindeki aktif bir yanardağdır.

Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli adalarda yer almaktadır. Vezüv'ün MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. Vezüv yanardağı aynı zamanda Spartaküs'ün başlattığı isyana ilk ev sahipliği yapan yerdir. Spartaküs MÖ 73'te kendisiyle birlikte Capua'daki gladyatör okulundan kaçan 77 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı'na sığınmıştır.

Galeri[değiştir

İtalya’da yanardağ alarmı… Her an patlayabilir

Korkutan uyarı Uzmanlar, İtalya'da Napoli yakınlarındaki Campi Flegrei (Phlegraean Fields) Yanardağı'nın şu anda son derece tehlikeli bir hale geldiğini söyledi.

funduszeue.info

Yayınlanma:

İtalya’da yanardağ alarmı… Her an patlayabilir

İtalya’da yarım milyon insanın üzerinde yaşadığı genişleyen bir volkan, yeni bir araştırmaya göre daha önce hiç bu kadar patlama riski taşımamıştı.

Çalışmanın ortak yazarı Stefano Carlino, Campi Flegrei (Phlegraean Fields) Yanardağı’nın Vezüv Yanardağı kadar iyi bilinmediğini, ancak son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Vezüv, Pompei’yi yaklaşık iki bin yıl önce haritadan silmişti. Napoli yakınlarındaki Campi Flegrei de en son ’de lav, kül ve kaya püskürterek Neandertal insanının yok olmasına neden olmuştu.

Yanardağ, pek çoklarının aksine geleneksel bir dağa dönüşmek yerine km çapında hafif bir çöküntü şeklinde. ’lerin başında yeniden faaliyeti geçmesiyle bölgeden 40 bin kişi tahliye edilmişti, ancak o zamandan beri sessizdi.

KIRILMA NOKTASINA GELDİ

University College London’dan Christopher Kilburn, “Bir patlama olacağını söylemiyoruz, patlama koşullarının daha uygun olduğunu söylüyoruz” dedi. Nature’s Communications Earth & Environment dergisinde yayınlanan raporda ise yanardağın bazı bölümlerinin neredeyse kırılma noktasına kadar gerildiği bulundu.

Kilburn, volkanın kırılmaya daha yakın olmasına rağmen, bunun mutlaka bir patlama olacağı anlamına gelmediğini söyledi: “Kabuk çatlasa bile, patlamanın gerçekleşmesi için magmanın doğru yerde yukarı doğru itilmesi gerekiyor.”

Araştırmacılar, ne olacağının kesin olarak bilinemediğini ancak hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Beş yüz bin insan, İtalya sivil koruma teşkilatının en yüksek risk altındaki bölge olarak belirlediği yerde yaşıyor. Yetkililer, sakinlerin üç gün içinde kendi araçlarıyla veya toplu taşıma araçlarıyla taşınacağı bir tahliye planı hazırladı. Risk seviyesi; yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak ayrılıyor ve sarı bölgede ise bin kişi yaşıyor.

Belediye sözcüsü Giordana Mobilio, “Pozzuoli’deki uyarı seviyesi şu anda sarı” dedi ve yerel halkın 1,5 veya daha büyük büyüklükteki tüm sarsıntılar için uyarı aldıklarını da sözlerine ekledi.

Kilauea Yanardağı faaliyete geçtiİlginizi ÇekebilirKilauea Yanardağı faaliyete geçtiGuatemala&#;da yanardağ alarmı: kişi tahliye edildiİlginizi ÇekebilirGuatemala&#;da yanardağ alarmı: kişi tahliye edildiRusya&#;da deprem ve yanardağ patlaması sonrası kül yağdıİlginizi ÇekebilirRusya&#;da deprem ve yanardağ patlaması sonrası kül yağdı
kaynağı değiştir]

İtalya’nın Şehirleri Yok Eden Devi: Vezüv Yanardağı

Monte Vesuvio adıyla da bilinen Vezüv Yanardağı, metre yüksekliğinde halen aktif bir yanardağdır. Avrupa ana karasındaki son yüzyıl içinde aktivite gösteren tek volkanik dağ olma özelliğine sahiptir. Vezüv Yanardağı çevresi 5 Haziran ’te resmen milli park ilan edilmiştir. Vezüv zirvesi ziyaretçilere açıktır ve yanardağın etrafında hafta sonları park yetkilileri tarafından kontrol edilen küçük bir yol bulunmaktadır. Zirveye metre mesafeye kadar karayoluyla erişim sağlanabilmektedir. Ancak daha sonra erişim sadece yürüyerek yapılmaktadır.

Tatilin tadını doyasıya çıkarmak ve ülkenin en popüler mekânlarını baştan sona keşfetmek için İtalya turu sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Vezüv Yanardağı’nın Tarihteki Olayları ve Efsaneleri

Vezüv Yanardağı, iki tektonik levhanın (Afrika ve Avrasya) çarpışması ile birlikte oluşmuştur. Yanardağ MS 79 yılında patlamasıyla Pompeii, Herculaneum ve Stabia şehirlerini yok etmiştir. Patlama, olağanüstü miktarda taş, kül bulutu, volkanik gaz, erimiş kaya ve toz haline getirilmiş ponks püskürtmüştür. Patlamada ’den fazla kişinin hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Roma halkına göre tanrıların gazabı, Venüs’ün ateşi olduğuna inanılmaktadır. Yanardağın adının kökeninin ise “söndürülemez ateş” anlamından geldiği düşünülmektedir.

Vezüv Yanardağı, birçok hikaye ve dini mite konu olmuştur.

Bazı rivayetlere göre zaman zaman Vezüv’den gelen patlamalar o kadar büyük olmuştur ki tüm Güney Avrupa’yı külle kaplanmıştır ve külleri İstanbul’a kadar ulaşmıştır. 

Volkanın etrafında kratere giden yoldan spiral bir geçit bulunmaktadır.

Vezüv Yanardağı aynı zamanda Spartaküs’ün başlattığı isyana ilk ev sahipliği yaptığı düşünülen yerdir. Spartaküs, MÖ 71 yılı civarı yaşamış dünyaca ünlü bir gladyatör ve liderdir. Spartaküs’ün başlattığı isyanda ilk olarak 78 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı’na sığındığı bilinmektedir.

Taşlaşmış şehir olarak da bilinen Pompeii kenti, bugünün Napoli’sinin yakınlarında bulunmaktadır. Vezüv Yanardağı MS 79 yılında patladığında 6 metre ponz ve külün altında kalan bu şehrin hala bir kısmı gömülüdür. Tarihi kaynaklara göre patlama, yanardağdan 33 kilometre yüksekliğe kadar uzanmış ve sonrasında civardaki her şeyi de içerisine alarak soğumuştur. Vezüv Dağı’nın püskürttüğü küller ve ponz sayesinde evler, tapınaklar, gündelik eşyalar ve sanat eserleri oldukça iyi korunmuş olup Roma İmparatorluğu’ndan kalan tarihi mirasın bugünlere ulaşmasını sağlamıştır.

Birkaç gün kafa dinlemek, sakin ve huzurlu bir atmosferde vakit geçirmek istiyorsanız ucuz Napoli turları ile tatil yapma fırsatını sakın kaçırmayın. 

Vezüv Yanardağı Patlamaları

MS 79’da ilk defa patladığı düşünülen Vezüv Yanardağı için özellikle erken dönemlerde patlamalar çok daha sık gerçekleşmiştir. , ve ’de patladığı bilinen yanardağı, yakın tarihte de patlamalarına devam etmiştir. Kayıtlara geçen patlamalarda yılında büyük bir patlama meydana gelmiştir. yüzyıl içerisinde altı defa, yüzyılda ise 8 defa patlayan yanardağ, bölgede alınan önlemler sayesinde herhangi bir tehlike yaratmamıştır. yüzyılda ise , ve olmak üzere 3 defa patlayan yanardağ, yılından bu yana aktif olmasına rağmen herhangi bir hareketlilik göstermemiştir. 

Günümüzde yerel yönetimler tarafından denetim altında olan yanardağ, her hareketiyle takip edilmektedir. Olası patlamalara karşı da gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yanardağın yeniden patlaması halinde oluşabilecek senaryolar da bulunmaktadır. Yeni bir patlamanın 7 kilometreye kadar yükselmesi beklenmektedir. Bu Napoli şehri için bir risk ortaya çıkarmaktadır. Yeni bir patlamanın 14 gün ile 20 gün arasında devam etmesi beklenmektedir. Vezüv Yanardağı, son yıl içerisinde Avrupa sınırları içerisinde patlayan tek yanardağ olma özelliğine de sahiptir.

Tatilin tadını doyasıya çıkarmak istiyorsanız Napoli turistik yerler sizleri bekliyor.

Vezüv Yanardağı Konumu, Ziyaret Olanakları ve Tavsiyeler

Vezüv Yanardağı, Napoli’ye 9 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 5 Haziran ’te resmen milli park ilan edildikten sonra yanardağda çok fazla yenilik yapılmış ve ziyaretlerin daha güvenli, rahat bir şekilde yapılması adına yeni alanlar açılmıştır. Ulaşımda otobüsler, Vesuvius zirvesine metre mesafede ziyaretçileri bırakmaktadır.

yılında ulaşımın kolay bir şekilde sağlanması adına yanardağ için teleferik hattı kurulmuştur. Ancak yılında yaşanan patlama, sistemin tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olmuştur ve bu nedenle sistem yenilenmemiş ve kullanım dışı bırakılmıştır. Bunun yerine ziyaret yolları hazırlanarak yanardağı ziyaret etmek isteyenler için kullanıma sunulmuştur.

Ziyaretçilerin özellikle uzun süren tur için staunch ayakkabılar giymesi önerilmektedir.

Zira krater çevresinde yer alan yol, oldukça uzun ve yorucudur. Yol boyunca muhtemelen yukarıdan düşmüş olan bazı büyük kayalar yer almaktadır ve tipik bir volkanik taş yolu takip edilmektedir. Ziyaret sırasında herhangi bir risk olmaması adına yollar çitlerle çevrilmiş ve özel korumalıklar kullanılmıştır. Yanardağı ziyaret yolu, oldukça dik ve sabit bir eğime sahiptir. Zirveye varmak yaklaşık 20 dakika almaktadır.

Napoli, yazları çok sıcak ve kalabalık bir şehir olduğundan iklime uygun giyinmeniz ve astım hastalarının dikkat etmesi önerilmektedir. Ziyaretlerde özellikle rahatsızlık yaratmayacak ayakkabılar giyilmelidir. Aksi halde sakatlıklar yaşanabilmektedir. Zirve, özellikle de alçak bulutlar olduğunda, daha serin olabilmektedir. metre rakımı aşan dağ yolunda yürümeye uygun kıyafetlerin yanı sıra kişilerin yanında güneş gözlüğü, dürbün ve kamera bulundurması önerilmektedir.

Vezüv Yanardağ ziyareti sonrasında içecek, hediyelik eşya ve kıyafetler satın alınabilecek dükkanlar ziyaret edilebilir.

Ülkenin en popüler turistik mekanları hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız bilgileri İtalya turistik yerler listemizde bulabilirsiniz.

Vezüv Yanardağı Ziyaret Saatleri ve Ücretleri

Vezüv Yanardağı ziyaretlerinde giriş ücreti alınmaktadır. Biletler fiyatları yetişkinler için 10 euro, öğrenciler için 8 euro olarak belirlenmiştir. santimetreden daha kısa çocuklar, özel gereksinimli bireyler ve onlara refakat edenlerden ücret alınmamaktadır.

Yanardağı ziyaret etmek isteyenlerin her dönem farklı şekilde belirlenen saatlerde dikkat etmesi önerilmektedir. Ayrıca kapanış saatinden en az 1 saat önce milli parka giriş yapılması önerilmektedir. Böylece rahat bir şekilde tüm yanardağ alanı gezilebilmektedir. Ziyaret saatleri aylara göre farklılık göstermektedir. Ocak, şubat, kasım, aralık aylarında ile arasında; mart ve ekim aylarında ile arasında; nisan, mayıs, haziran ve eylül aylarında ile arasında; temmuz ve ağustos aylarında ise ile arasında ziyaretçiler parka giriş yapabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası