platin alyans erkeğe haram mı / Altın dışında değerli alyanslar | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Platin Alyans Erkeğe Haram Mı

platin alyans erkeğe haram mı

?????????????????????

Yüzük, çoğu zaman süs eşyası olarak yararlanılan ya da nişan, evlilik gibi kurumların simgesi olarak parmağa takılan madenî halkadır. Varlıkları tarih öncesi çağlara dayanan yüzüğün ilk örnekleri Tunç Çağı&#;nde görülür. Bunlar çok kaba biçimde yapılmış çemberlerdir. Ancak Girit ve- Miken uygarlıklarında MÖ. yılları falan ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler yapılmaya başlanmıştır. Böylece yüzük değerli bir süs eşyası olarak yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır.

Antik Yunanistan&#;da ise yüzük bir süs eşyası olmaktan çok sınıf farklarını belirten bir araç hâline gelmiştir. Yunan yüzük işçiliği basit olmasına karşın, Romalıların yaptığı yüzüklerde zengin bir çeşitlilik ve ince bir işçilik göze çarpar. Üzerlerinde çok değerli motifler bulunan ve zevkle işlenmiş olan bu yüzükler çok değerlidir. Yüzüklerin nişan ve evlilik simgesi olarak kullanılması da Romalılar döneminden kalma bir gelenektir. Roma devrinde senatörlerin kullandıkları yüzükler İ.S. birinici yüzyılda özgür kişilerin kullandıkları birer simge olmuştur.

Yüzük Takmak Günah mı?

Erkeklerin altın yüzük takmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Altın ile gümüşü süs olarak takmak yalnız kadınlara helaldir. Fakat bunları mahrem olmayan erkeklere göstermeleri haramdır.

Altın ve gümüşü süs olarak takmak erkeklere haramdır. Taş, tunç, pirinç, platin, bakır ve diğer madenlerden ziynet olarak yüzük takmaları, kadınlara da haramdır. Altın yaldızlı gümüş yüzük ve gümüş kaplı altın yüzük takmak da caizdir. Yüzük takmamak daha iyidir. Bayramlarda herkesin yüzük takması müstehaptır. Gösteriş için, öğünmek için takmak ise haramdır.

Resulullah efendimiz gümüş yüzük kullanır ve yüzüğünü sağ eline takardı. Sol eline de taktığı görülmüştür. Sağ ele de, sol ele de takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Üzerinde yazı bulunan yüzüğü, duşa ya da tuvalete sol elden sağ ele geçirmek iyi olur.

Yüzüğü hangi ele taktığımız fark etmez sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Uygun olanı budur. Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz.

Erkekler sadece gümüş yüzük takabilir. Ağırlığı da 4,8 gramdan fazla olmamalıdır. İki yüzük takılırsa bu ağırlığı geçmemelidir. Kadınlar ise, altın ve gümüşten başka yüzük takamazlar ve taktığı yüzüklerini de yabancı erkeklere gösteremezler.

pirlanta-tektas-yuzukr

Genel içinde altınbas, alyans, aris, asgold, atasoy, evlilik, jival, kocakgold, nişan yüzüğü, pırlanta, yüzük, yüzük günahmıdır, yüzükler, zen etiketleriyle tarihinde ykderinmobil tarafından gönderildi.

Platin yüzük kullanmanın hükmü altının hükmü gibi midir?

Parmağa yüzük takma mevzunda mezhepler farklı hükümlere varmışlardır. Hanefiler dışındaki diğer üç mezhep, bu hususutaki Efendimiz’in (s.a.s) ve ashab-ı kiramın uygulamalarına bakarak, yüzük takmanın sünnet olduğu görüşüne varmışlardır. Fakat Hanefiler, yüzük takmanın mübah olduğunu belirtmekle beraber, sultan dışındaki kişilerin, yüzük takmamasının daha evla olacağını ifade etmişlerdir. Hadis kitaplarında yer alan yüzük takma konusundaki rivayetlere baktığımızda, kişinin sünnete ittiba amacıyla yüzük taktığında inşallah sevabını alacağını söyleyebiliriz.

Yüzük takmanın hükmünü ifade ettikten sonra, yüzüğün mahiyetiyle ilgili birkaç açıklama yapalım. Bu hususta üzerinde ittifak edilen bir husus vardır ki, o da altından yüzük takmanın haram olduğudur. Bu konuda birçok hadis varid olmuştur. Bunlardan biri şöyledir:

  • Efendimiz bir gün bir adamın elinde altın yüzük gördüğü zaman, onu çıkarıp attı ve buyurdu ki: “Herhangi biriniz tutuşmuş bir ateş parçasını eline almaya yeltenir mi hiç?” Resulullah (s.a.s.) oradan ayrıldıktan sonra adama, yüzüğü yerden alıp satarak parasından faydalanmasını söylediler. Bunun üzerine adam: “Resûlullah onu alıp attıktan sonra vallahi almam” dedi. (Müslim, Libâs 52).

Yine bu konuda ihtilaflı olmayan diğer bir husus da, gümüş yüzük takmanın caiz olduğudur. Çünkü Efendimiz’in (s.a.s) ve sahabe-i kiramın gümüş yüzük kullandıklarına dair birçok rivayet vardır. Bunlardan biri şu şekildedir:

  • Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sağ eline gümüş bir yüzük taktı. Kaşı Habeşî idi. Karşı avucunun içine geliyordu.” (Buhârî, Libâs 46, 50, 51, 54, 55)

Şimdi burada altının haram olduğunu ifade ettikten sonra üzerinde durulması gereken mesele, gümüş dışında kalan madenlerden imal edilen yüzüklerin hükmünün ne olduğudur. Bize bu hususta ışık tutabilecek bir hadis de şu şekildedir:

  • Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah’ın (aleyhissalâtu vesselâm) yanına, parmağında demir yüzük bulunan bir adam uğramıştı. (Yüzüğü görünce): &#;Niye bazılarınızın üzerinde ateş ehlinin süsünü görüyorum!&#; buyurdu. Adam derhal onu çıkarıp attı. Sonra parmağında sarı renkli (pirinç) yüzük taşıyor vaziyette geldi. Bu sefer: &#;Niye sende putların kokusunu hissediyorum?&#; dedi. Bilahare adam altın yüzük takmış olarak geldi? Bu sefer de: &#;Sende niye cennet ehlinin süsünü görüyorum?&#; dedi. Bunun üzerine adam: &#;Öyleyse yüzüğüm neden olsun?&#; diye sordu. &#;Gümüşten dedi, ancak ağırlığı bir miskale ulaşmasın.&#; (Tirmizî, Libâs 43; Ebû Dâvud, Hâtem 4)  (Miskal, yaklaşık gramdır. Hanefilere göre 4,8 gram).

Fakihler bu hadisten istidlalde bulunarak demir ve bakırdan da (veya pirinçten) yüzük edinmenin mahzurlu olduğunu söylemişlerdir. Bazıları buna haram derken, bir kısmı da bunu mekruh olarak görmüştür.

Yine fıkıh kitaplarımızda, erkeklerin kullanmasının caiz olduğu yüzüğün sadece gümüşten imal edilen yüzük olduğu konusunda rivayetler vardır ki, Hanefilerin nokta-i nazarı da bu yöndedir. Dolayısıyla, eğer yüzük takmak istiyorsak, bunun gümüşten olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü hadislerden ve Efendimizin uygulamalarından çıkan netice bize bunu göstermektedir. Bunun hikmeti hakkında, erkeklerin süs ve ziynetten uzak olması gerektiği veya süslenmenin kadınlara has bir ameliye olup erkek için esas olanın sadelik olduğu veya madenlerin insan vücudundaki etkilerinden yola çıkarak daha başka şeyler de söylenebilir.

Bir de bildiğimiz kadarıyla platin yüzük oldukça pahalı bir madendir. Yukarıdaki hadiste Efendimiz’in bir miskalin fazlası gümüş yüzük takmayı yasakladığını göz önüne alan âlimlerimiz bunun sebebi hakkında farklı mütalaalarda bulunmuşlardır. Bunlardan birisi de, bir miskalden (yaklaşık gramdan) fazlasının israf olacağı şeklindedir. Yani bunu göz önüne aldığımızda, gümüşten çok daha pahalı olan bu tür mücevheratı takmak caiz değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası