güneş halesi / Güneş halesi nedir ve nasıl oluşur | Ağ Meteorolojisi

Güneş Halesi

güneş halesi

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir
ResimGüneş ışınlarının havadaki buz kristalleri tarafından kırılmasıyla oluşan "Güneş Halesi", bu kez Tekirdağ Şarköy'de görüldü. Hale'yi gören vatandaşlar, çekim yaparak sosyal medya hesaplarından paylaştı.Tekirdağ Şarköy'de Güneş'in etrafını saran çemberin görüntüsü, vatandaşların ilgisini çekti. Tarihte eski inanışlara göre güneşin etrafında oluşan halka olan hale, yağmurun habercisi olarak nitelendiriyor.ResimGÜNEŞ HALESİ NEDİR?Hale, Güneş veya Ay etrafında, altıgen buz kristalleri sebebiyle çember şeklinde görünen bir optik fenomendir. Bu optik fenomen Güneş etrafında oluşursa, Güneş halesi, Güneş Aylası. Ay etrafında oluşursa, Ay halesi ya da Ay Aylası isimleriyle de bilinmektedir. ResimHALE NASIL OLUŞUR?Hale oluşumunda gökyüzü az bulutlu ve açıktır. Gökyüzünde onlarca kilometre sürüklenen ince buz bulutları hale oluşumunun göstergesidir. İngilizce ismiyle ‘halo clouds’ olarak da isimlendirilir. Bu ince ama büyük bulutlar milyonlarca küçük buz kristalleri barındırır. Hale şeklinde görülen hale dairesi, güneşten gelen ışıkların buz kristallerine çarparak kırılarak yansıması sonucunda oluşur. Güneş ile insan gözü arasında ayna görevi gören küçük buz kristalleri, uygun açı ile güneşten çıkan ışının bu şekilde görünmesini sağlar.



Mesaj bağlantılarını göster

G&#;neşin etrafında gizemli bir ışık halkası g&#;r&#;ld&#;

Haberin Devamı

Çevredekiler çok renkli güneş halesinin fotoğraflarını paylaşmak için Twitter'a girip sıradışı manzara karşısında şaşkınlıklarını dile getirdi.

North London Collegiate School paylaştığı tweet'te "Bugün spor sahamızdan dikkat çekici bir güneş halesi gördük. Güneşi çevreleyen soluk renkli halkalar, ışığın nispeten açık hava koşullarında yüksekte bulunan bulutlardaki buz kristallerinde kırılmasıyla oluşuyor. Singapur'da alışılmadık bir manzara" ifadelerini kullandı.

Güneşin etrafında gizemli bir ışık halkası görüldü

Twitter'da başka bir kullanıcı, şaşkınlığını "Ne muhteşem bir gün" diyerek ifade etti. Esprili bir atıfta bulunan başka bir Twitter kullanıcısı bunun "kıyamet" olup olmadığını sordu.

Bir diğeri Afrika mitolojisine dayanarak bu manzarayı "önümüzdeki büyük değişimin işareti” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı
Güneşin etrafında gizemli bir ışık halkası görüldü

Bu Singapur semalarında iki yıl içinde görülen ikinci güneş halesi. Son görülen güneş halesi geçen yıl aynı ayda, 22 Eylül'de oluşmuştu. Tampines, Simei ve Ubi gibi yerlerde öğle saatlerinde görülmüştü.

GÜNEŞ HALESİ NEDİR?

Sık sık rastlanan güneş haleleri, genellikle gökyüzünde yükseklerdeki ince bulutlar arasında meydana gelen optik bir fenomendir. Bu ince bulutlar su damlacıkları yerine buz kristallerinden oluştuğu için küçük prizmalar işlevi görür. Kristaller daha sonra ışığı güneşin etrafında MLMYSTK (mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı) bir renk halkası oluşacak şekilde kırar.

Güneşin etrafında gizemli bir ışık halkası görüldü

Singapur Ulusal Çevre Ajansı'na göre bu buz kristallerinin atmosferde oluşacağı kesin konumları tahmin etmek ve halenin nerede görünebileceğini belirlemek zor.

The Strait Times'ın haberine göre çevre ajansı, güneşe uygun koruma olmadan doğrudan bakmak tehlikeli olduğundan, halkı haleye çıplak gözle bakmama konusunda uyardı.

Kaynak: Independent Türkçe

Sabah güneş halesi

Bilim adamları, gezegenimizde meydana gelen bazı meteorolojik olayları açıklamakta birçok kez büyük zorluk yaşadılar. Ya garip frekansına göre ya da çalışması nedeniyle. Bu durumda, meteoroloji fizikçileri tarafından açıklanamayacak kadar yavaş olan bir olgudan bahsedeceğiz. Solar halo ile ilgili.

Güneş halesi, bazen Güneş'in etrafında oluşan ve Dünya yüzeyinden görülebilen parlak bir çemberdir. Ama nasıl oluşuyor ve hangi durumlarda? Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Indeks

Bir güneş halesi nasıl oluşur?

Güneşin etrafında parlak bir çemberden oluşan bu fenomen halo veya antilya olarak bilinir. Esas olarak Rusya, Antarktika veya Kuzey İskandinavya gibi daha soğuk yerlerde görülür. Ancak oluşumu için doğru koşullar mevcut olduğu sürece başka yerlerde de meydana gelebilir.

Bu hale, troposferin en yüksek kısmında asılı halde bulunan buz parçacıkları tarafından oluşturulur. Bu buz parçacıklarının üzerine güneş ışığı düştüğünde, ışığı kırmak tüm renk spektrumunu (gökkuşağınınkine benzer) Güneş etrafında gözlemlenecek hale getirmek. Buna esas olarak yanardöner olmasıyla karakterize edilen dairesel bir gökkuşağı diyebiliriz.

Normalde sıcaklıkların düşük olduğu yerlerde bu durumun oluşması için yüzey ve rakım sıcaklıkları arasında yüksek bir kontrast olması gerekir. Güneş halesinin oluşması için, yükseklikte yeterince buz kristali olmalı tam bir hale oluşturacak kadar ışığı kırabilen. Sıcaklığın daha yüksek olduğu yerlerde bu olay gözlenemez.

Gece boyunca Güneş'in ısı kaynağına sahip olmadığı için havanın daha soğuk olduğu sabahın erken saatlerinde yüksek sıcaklık kontrastları meydana gelme eğilimindedir. Bu nedenle bu hale en çok sabahın erken saatlerinde görülür.

Ayrıca gerekli şu anda gökyüzünde bulunan bulut türü sirrus bulutlarıdır. Bu bulutlar, güneş ışığının yansıma ve kırılma süreçlerini türetebilen küçük buz kristallerinden oluşur.

Troposferde yükselen güneş ışığı, geçerken asılı buz kristallerine ve parçalarına çarpıyor. Yer yüzeyinden yükselen sıcak hava nemin yükselmesine ve bulutların oluşmasına neden olur. Bulutlar troposferin en yüksek kısmına ulaştığında, bu nemi su kristallerine dönüştürür ve doğrudan güneş ışığı alırken onu güneş halesini oluşturmak için ayrıştırır.

özellikleri

Soğuk yerlerde güneş ışığı

Güneş haleleri normalde yaklaşık 22 derecelik bir açı. Bir güneş halesi oluştuğunda, bir kişi eli Güneş'e bakacak şekilde işaret ederse, işaret ettiği yerden önemli değildir, hale 22 derecelik bir açı oluşturacaktır.

İç kenarı genellikle tayfta en kırmızı renge sahiptir ve en yaygın şekli Güneş'i çevreleyen bir ışık halkasıdır. Bazı durumlarda güneşin etrafında asılı duran buz kristallerinin neden olduğu başka bir hale görebilirsiniz. Güneş'in merkezinden 46 derecelik bir açı ile ana hale. Güneş halesine benzeyen başka ışık oluşumları da vardır. Bunlar sözde sahte güneşler veya paraheliolardır ve aynı zamanda hem dikey hem de yatay olarak güneşe göre 22 derecede görülebilir. Bu sahte güneşler, şekli Güneş'in diskine çok benzeyen parlak görüntülerdir.

Güneş halesi görürken oluşan kafa karışıklıkları

Bazen bir güneş halesi, havanın sisli olduğu günlerde oluşan taçlarla karıştırılabilir. Gökyüzünü en ince bulutlar kapladığında görülebilen kronlar atmosferde asılı olan parçacıklardan geçerken ışığın kırınımı ile. Bu kronlar, oluşum koşullarında, gökkuşağına ve beyaz veya sarımsı ışık yaylarına asimile edilebilir. Bu beyaz ışık yayları sis olduğunda oluşur. Güneş ışığı sis kümesine çarpar ve ışık yayı, güneşin merkezinden 40 derecelik bir açıyla oluşur.

Nasıl görselleştirilebilir?

Antilya veya güneş ateş çemberi

En yaygın halo, kırılma süreçleri ile oluşur. altıgen şekle sahip buz. Buzdaki bu şekil, tayfın daha fazla rengini kırmayı mümkün kılar.

Diğer makalelerde de belirtildiği gibi, örneğin Atmosferin katmanlarıTroposferde yüksekliği artırdıkça sıcaklık düşer. Bu şekilde troposferin en yüksek kısmında sıcaklıklar daha düşüktür. Öyle ki, neredeyse 10 km'de ortam sıcaklığı derecedir. Bu çok düşük sıcaklıklarda, asılı su damlacıkları, güneş ışığını kırabilen ve haleyi oluşturabilen buz kristalleridir.

Güneş halesini doğru görmek ve bu garip fenomenin tadını çıkarmak için, Doğrudan Güneş'e bakmaktan kaçınarak görselleştirilmelidir. Güneşe doğrudan bakmanın, göz dokusuna zarar veren çok miktarda güneş radyasyonu ve UV ışınları nedeniyle korneada ciddi hasara ve görme kaybına neden olabileceğini hatırlıyoruz. Bu tür bir hale görmek için yapılacak en iyi şey, Güneş'i örtmemize ve hale görüntüsünün tadını çıkarmamıza yardımcı olan dairesel bir nesne kullanmaktır. Güneş tutulmalarını görselleştirmek için kullanılan gözlükler de kullanılabilir.

Gördüğünüz gibi, gezegenimizde çok uzun zaman öncesine kadar oluşumlarının nedeni bilinmeyen çok sayıda meteorolojik olay meydana geldi. Bununla birlikte, bilim camiasının sağladığı keşifler sayesinde, bugün, kökenini ve oluşum özelliklerini bilerek, solar halo gibi meteorolojik olayların tadını çıkarabiliriz.

Ve sen, hiç güneş halesi gördün mü?


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası