gece güneşi nedir / Gece olduğunda Dünya'nın Güneş'e göre konumu nedir? - uzay blogu

Gece Güneşi Nedir

gece güneşi nedir

gece yarısı güneşi

  • (bkz: midnight sun)

  • kutuplarda alti ay gece alti ay gündüz olmasinin sebebi olan durum. günes batmadan tekrar yükselir, dolayisiyla saatler geceyarisini gösterirken tepemizde günes vardir. bu sekilde yasam süren bir kisi kendisini sürekli ikindi uykusu uyuyormus gibi hissecektir. bu sartlar atinda dogal olarak geceyarisi sinemasi gibi bir zevkten mahrum kalsak da, geceyarisi uyurken kapinin calmasinin ürkütücü bir durum olmaktan olmaktan cikmasi ve gece olmadigi icin bakkallarin kapanmamasi ile geceyarisi sigarasiz kalmak gibi paranoyalardan kurtarmasi avatanjdir.

  • (bkz: ruska)

  • kuzey kutup dairesi'nin kuzeyinde ve guney kutup dairesi'nin guneyinde gozlemlenebilen gunesin 24 saat batmamasi durumudur. gece gunesi farkli enlemlerde farkli tarih araliklarinda gozlemlenebilir. guney kutup dairesi sinirlarinda yerlesim bolgesi olmadigini gozonune alacak olursak bu doga olayinin gozlemlenebildigi yerlesim bolgeleri alaska, kuzey kanada, gronland, izlanda, rusya'nin en kuzeyindeki bazi yerleskeler, kuzey norvec, isvec ve finlandiya'dir.

    edit: izlanda kuzey kutup dairesinin altinda kalmasina ragmen isigin kirilmasindan dolayi kutup cizgisine yakin
    enlemlerde gece gunesi gorulebilir.

    onemli: gunese aldanip, kisa kolluyla sokaga cikmamak gerekir. (bkz: ben bunu yaptim)

    gorsel destek: bu da gece 12:39'da kisa kolluyla donarak cektigim fotograf.
    http://www.deviantart.com/view/20814807/

  • güneş'in circumpolar enlemlerde en düşük ufuk yüksekliğine sahip olduğu zamana denir. bir başka söyleyiş ile alt geçiş konum anına.

    güzel bir kaç tane örnek fotoğraf için tıklayınız :p;
    http://slackdaddy.org/…es/midnightsun_0.preview.jpg
    http://yoga108.org/…ages/blog/2006/midnight_sun.jpg

    http://en.wikipedia.org/wiki/midnight_sun

  • insomnia filminde de bahsedilmiştir kısa da olsa.

  • refik özdek 'in romanıdır. eserde geçen olaylar gerçektir. yazar, bütün olumsuzluklara ve maddi imkansızlıklara rağmen dünya turuna çıkmıayı başarabilmiştir. bu gezi kuzey kutup kuşağından, tahran 'a, tac mahal 'e, ganj kıyılarına kadar maceralara koşan genç bir gazetecenin hikayesidir. herşeyden öte bu roman çok iyi bir aşk romanıdır. çünkü yazar aşkı için kaderin dışında, bütün zorlukları aşmıştır.

  • ilk olarak 1994 yılında basılan refik özdek imzalı roman. beni en çok etkileyen eserler arasına girmiştir. kitap evrensel bir üslup ve derinlikte yazılmasına rağmen henüz türkiye'de bile keşfedilmemiştir. roman özetle bir gezginin aşk dolu hikayesi etrafında döner. hikayede öyle olaylar yaşanır ki, bu kesin gerçekte yaşanmıştır dersiniz, zaten kitabın arkasında da gerçekten yaşanmıştır yazıyor. enteresan bir roman, garip bir hikaye, geç keşfedilmiş bir başyapıt.

  • benim için büyük hayal kırıklığı olan kitap. kitabın çıktığını duyduğumda çok sevinmiştim. hatta ön satıştan direkt aldım. ama haftalar sonra bitirdim o kadar sıkıcı o kadar bilindik geldi ki anlatamam. kitabı elime aldığımda 16 yaşımdaki ergen kızdım ama o heves kitabı okudukça söndü. yazar sadece yazmış olmak için yazmış. hiç yazmasaymış daha iyi olurmuş.

  • serinin ilk kitabı olan alacakaranlık kitabının edward’ın ağzından kaleme alınmış hali. yalnız burada şöyle bir durum var ki bella’nın ağzından yazılmış olan kitap 400 sayfayken edward’ın ağzından yazılan kitapsa 709 sayfa. yani aynı konular 300 sayfa daha uzatılarak anlatılmış. zaten bella ve edward zamanlarının çoğunu birlikte geçirdikleri için pek de bir yenilik yok kitapta. tamam edward’ın iç dünyasını anlıyoruz, kendisiyle olan savaşını görüyoruz, belki aile ilişkilerini daha iyi anlıyoruz ve geçmişine hakim oluyoruz ama bu kitap bize zaten bildiğimiz şeyler dışında pek bir şey katmıyor. bu da kitabı okumayı zorlaştırıyor. belki daha kısa tutulsaydı, okuyucuları daha çok etkileyebilirdi.
    benim fikrim, kitap eğer yeniay’da edward’ın italya’da olduğu süreci anlatıyor olsaydı çok daha ilgi çekici ve okuması keyifli bir kitap olurdu fakat bu kitap tekrardan geçilmiyor maalesef. belki yazarın planları arasında yeniay versiyonunu çıkartmak da vardır ama bence ilk kitaptaki başarısızlığı, ikinci kitaba pek çok insanın ön yargıyla yaklaşmasına sebep olacak.
    kitapta güzel bulduğum tek şey kapak tasarımıydı, bence anlatılmak istenen şey güzel anlatılmıştı ama kitabın kapağının güzelliği içeriğin vasatlığını kapatmıyor.

    --- spoiler ---

    ayrıca değinmeden geçemeyeceğim ki edward bence bencil bir karakter. bella’yı insan olarak sevdiği ve vampir olmasını istemediği için onu dönüştürmüyor, kendinden mahrum bırakıyor, bella’ya ruhsal bir yük bindiriyor. başta bakıldığı zaman edward sonsuzluğunda bella’yı insan bırakıp, ona duyduğu aşkı kendi içinde bastırıp yaşamak istemesi çok cesur ve fedakarca bir hareket olarak gözükse de bella’yı kendinden sırf kendi düşünceleri doğrultusunda uzaklaştırarak büyük bir bencillik yapıyor. zaten yeniay’da edward’ın bella’nın yanında olmadığı zamanda da bella’nın sayısız tehlike atlattığını, kaç defa ölümden döndüğünü gördük.
    yani edward cullen bence 104 yıldır hayatta olan bir karakter için fazlasıyla sığ ve yüzeysel düşünüyor.
    --- spoiler ---

    kısacası, okumak için müthiş derecede heyecanlı olduğum bu kitap benim için maalesef tam bir hayal kırıklığıydı.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Gece Yarısı Güneşi: FİNLANDİYA

FİNLANDİYA
5.5 milyon nüfusa sahip Finlandiya, İnanılmaz bir manzara, bozulmamış doğa ve ormanları, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan gölleri ile ziyaretçilerini her an şaşırtan Finlandiya’da yaz aylarında güneş 73 gün boyunca batmazken, kış mevsiminde de 51 gün boyunca doğmaz. Kışın Kuzey Işıkları ülkenin en kuzey kesiminde görülebilirken daha sıcak aylarda birçok Finli yazlık kulübelere çekiliyor. Finliler yüzme, balık tutma ve barbekü keyfini çıkarmayı seviyorlar ancak en çok meşhur saunalarından hoşlanıyorlar.
Batmayan güneş Mucizesi; Finlandiya’da yaşanan bu muhteşem doğa olayının ismi ‘’gece yarısı güneşi’’, yani ‘’Midnight Sun’’. Bu olay aslında Kuzey ve Güney kutup dairelerinde gerçekleşen bir tür doğa olayıdır. Bu doğa olayı, Finlandiya’da yaz mevsimi yaşanırken 24 saat güneşin batmamasına neden olur ve özellikle Lapland bölgesinde iki aydan fazla sürebilir. Finlandiya’da Kuzey ışıklarını izleyebilmek için;  Lepland, Inari, Ivalo, Levi, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki bölgeleri tercih edilmektedir.
Finlandiya ‘’Bin Göller Ülkesi’’ olarak da bilinmektedir. Çünkü Finlandiya'da tamı tamına 187.888 göl bulunmaktadır. Buna ek olarak 179.888 adet de Fin adası bulunmaktadır.

Ekonomisi ve Para Birimi
Finlandiya endüstrileşmiş bir serbest piyasa ekonomisine sahiptir. 2016 yılında 230 milyar $’a ulaşan gayrisafi milli hasılası ile Avusturya, Belçika, Hollanda ve İsveç ile benzer bir büyüklüğe sahiptir. Ekonomide özellikle imalat sanayiinde (ormancılık, metal işleme, tasarım/dizayn, telekomünikasyon ve elektronik) son derece rekabetçi sektörlere sahiptir. İklim koşullarından ötürü, tarımda sadece kendine yeterliliği hedeflemektedir. Ormancılık ile ilgili sektörler, özellikle kırsal kesimde en büyük 2. uğraş dalını oluşturmaktadır. Fin ekonomisinde mobil telefon şirketi Nokia'nın 2013 yılında Microsoft'a satılması ve geleneksel ihracat dalı olan kağıt sektörü talebinde yaşanan azalma bütçe fazlası vermeye alışmış olan Fin ekonomisinde sıkıntılar yaşatmıştır.
Eğitimi ve Konuşulan Diller
Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkede eğitim herkese ücretsiz ve eşit olarak verilmektedir. Üniversiteler standart ve politeknik olmak üzere ikiye ayrılır. Standart üniversiteler teorik derslere, politeknik üniversiteler ise pratik derslere ağırlık verirler. Ders dışında birçok konuda çocukları geliştirmeye yönelik bir program takip ederler. Ayrıca kısa ders saatleri tercih edilir. Öğrenciler okula geldikleri ayakkabılarını çıkararak sınıflara girerler. Böylece onların evlerinde gibi hissetmeleri sağlanır.
Finlandiya’da iki resmi dil konuşulmaktadır. Fince ve İsveççe. Nüfusun yüzde 90’ının dili Fince’dir. Yüzde 5’i ise İsveççe konuşmaktadır.

İklimi ve Hava Durumu
Finlandiya iklimi soğuk bir kuzey ülkesi. Karanlık kışlarında hava sıcaklığı Güneyde bazen -30°C, Kuzeyde ise -40°C’ye kadar düşebiliyor. Kısa Finlandiya yazları gündüz +20 ila +28°C arasında değişiyor ve gitmek için ideal mevsim. Ben en sıcak ay olan Temmuzda gittim. Nisanda karlar erimeye başlar ve kayak mevsimidir. Islak ve karanlık Sonbahar ise seyahat için en tatsız mevsim. Yazın Kuzeyde güneş hiç batmaz, Güneyde ise çok geç batar ve tamamen karanlık olmaz. Kışın Kuzeyde güneş hiç doğmaz, başkent dahil Güneyde günde birkaç saat görünür.

Mutfağı
Deniz ürünleri Finlandiya mutfağının vazgeçilmezi. Deniz ürünlerinde en geniş yer tutan ise elbette somon. Somon ile yapılan değişik tatlar Helsinki mutfağında yerini almış. Soğuk somon fümesi (Kylmasavustettu Lohi), Füme somon balığı, tuz ve dereotuyla yapılan Gravlax (Graavilohi) bu değişik lezzetlerden sadece birkaçı… Baltık Deniz’i’nden çıkan ringa balığı Silakka; tütsülü somon Savulohi, kızartılarak yenen küçük balık Muikku ve çiğ tuzlama somon Graavilohi çok sevilen balık çeşitlerinden. Finliler aslında balığı çok farklı şekilde kullanıyor. Balık turşusu ya da balık etli börek Fin mutfağında bu iki çeşit yerini almış durumda.
Ren geyiği oldukça meşhur bir lezzet. Geleneksel Fin yemekleri arasında yer alan Ren geyiği sote diğer adıyla “Poro” en sevilen lezzetlerinden biri. İlk başta ren geyiği yemeyenler için biraz garip gelse de lezzetiyle harika bir yemek. Finlandiya’da anneannelerin ve babaannelerin yaptığı somon çorbası oldukça geleneksel ve sevilen bir çorbadır. Sebzeli güveç Karjalanpiirakka, Fin hardalı sinappive, halka şeklinde sosis Lenkkimakkara, Prinç ve kuru üzüm kullanılarak yapılan Maksalaatikko sevilen tercih edilen yemekleri arasındadır. Pulla ve Korvapuustit isimli iki tatlıda başlıca tatlıları arasında yer alır.

Din ve İnanç
Finlandiya'nın yüzde 74'ü ülkenin en büyük dini cemaati olan Evangelist-Luteryan kilisesine bağlıdır. Ikinci en büyük topluluk ise, yüzde 24'lük bir oranla Ateistlerden oluşmaktadır, küçük bir Ortodoks azınlık topluluğu da mevcuttur. Diğerleri ise Yahudilik, İslam gibi semai dinlere mensuptur.


İskandinav Şehirleri’nden


1-  Helsinki
Helsinki (İsveççe: Helsingfors) Finlandiya’nın başkenti ve en büyük şehri. Şehir merkezi çeşitli tarihi, kültürel ve açık hava güzellikleri sunuyor. Neoklasik bir tarzda inşa edilen kent merkezi geniş, göz alıcı sokaklara, bulvarlara ve çok sayıda parka sahip. Rus İmparatorluğunun çöküşünden sonra 6 Aralık 1917’de Helsinki’de cumhuriyet ilan edildi. 1952’de Yaz Olimpiyatları Helsinki’de yapıldı.

2- Lakeland
Adından da anlaşılacağı gibi Finlandiya Lakeland (Göl diyarı) Finlandiya’nın göllerin bol olduğu bir bölgesi. Burada en küçüğü 200 metre genişliğinde yaklaşık 55 bin göl bulunuyor. Bölge Finlandiya’nın merkezi ve doğusuna yayılmış durumda ve çarpıcı Salpausselkä Sıradağları ve Rusya sınırına kadar uzanıyor. Bölgedeki en büyük göl Saimaa Gölüdür.

3-Turku
Güney Finlandiya kıyılarındaki Turku 19. yüzyılın çoğunda Finlandiya’nın başkenti olan ve aynı zamanda ülkenin en eski kenti olduğu düşünülen bir şehir. Helsinki başkentlik görevini uzun yıllardır sürdürmesine rağmen Turku hâlâ Finlandiya’nın önemli bir şehri ve sayısız tarihi mekanlara ve kültürel simgelere ev sahipliği yapıyor. Turku’da görülmesi gereken en önemli yerlerden arasında 13. yüzyıldan kalma Turku Kalesi, Aboa Vetus ve Ars Nova adındaki ikiz müzeler ve şehirde 19. yüzyılda yaşanan yangın sonrasında kalan az sayıdaki mimari alanlardan biri olan Luostarinmäki semtleri yer alıyor.


4- Levi
El değmemiş manzara eşliğinde Finlandiya bir doğa severler için rüya gibi bir destinasyon. Açık hava meraklıları için Levi Kış Tatili Beldesi eğlence için en iyi seçim. Zoru sevenler için levi Finlandiya kayak merkezi doğru seçim. Burası adeta bulutlara dokunabileceğiniz bir yerde konumlanmış, Lapland’da bulunan Levi kayak ve snowboard yapmak için kilometrelerce parkura sahip. Ren geyiği safarileri, buzda balık avı seferleri ve büyük açık hava saunalarında dinlenmek gibi alışılmadık aktiviteler için de sınırsız fırsatlar var. 

5-Kemi
Kemi Finlandiya Laponya’sında bulunuyor ve endüstriyel olarak kâğıt hamuru fabrikaları ile ünlü. Ancak gezginler Kemi’yi en çok simgesel “kar kalesi”nin memleketi olarak biliyorlar. Her yıl baştan inşa edilen kale düğünlerin ve canlı müzik performanslarının yapıldığı değişik mekanlar olarak üç katlı olabiliyor. Konuklar seçtikleri takdirde kar otelde kalabiliyor. Kemi’nin nefes kesici buzdağları, inanılmaz manzaraları, kutup suları boyunca dolanan buz kırıcı gemi turları vazgeçilmezleri arasında.

6-Porvoo
Finlandiya’nın en eski ikinci kasabası eşsiz ve pitoresk ahşap evleri ile tanınan bir yer olan Porvoo. Vanha Porvoo olarak bilinen Eski Porvoo’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezinirken, ahşap mimarinin büyük kısmı 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş olmasına rağmen 13. yüzyıldan yapılar da görülüyor. Porvoo’da vakit geçirmenin diğer harika yolları 11. yüzyıldan kalma Porvoo Katedrali’ni gezmek, Porvoo Müzesi’nde yerel sanat ve kültürü keşfetmek ve şehrin ikonik bir eseri olan Brunberg mağazasındaki leziz yerel hamur işleri ve şekerlemeleri denemek yer alıyor.

 

Beyaz Geceler

Gece yarısı güneşi, Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde (ve Antarktika Çemberinin güneyinde) bulunan ve güneşin gece yarısı görülebildiği doğal bir fenomendir. Yeterli hava koşulları ile güneş 24 saat boyunca görülebilir. Bu, günün her saati açık hava etkinlikleri için yeterli ışık olacağından, açık havada uzun günler planlayan gezginler için harikadır!


Gece Yarısı Güneşi Nerelerde Görülür?

Gezginlerin geceyarısı güneşini görebilecekleri en popüler İskandinav konumu, Norveç'teki North Cape'dir. (Nordkapp) Avrupa'nın en kuzey noktası olarak bilinen Kuzey Burnu'nda, 76 gün (14 Mayıs'tan 30 Temmuz'a kadar) uygun gece yarısı güneşi ve öncesinde ve sonrasında kısmi güneş vardır.

Geceyarısı Güneşi'nin Norveç'teki yerleri ve saatleri:

Longyearbyen: 20 Nisan - 20 Ağustos
North Cape (Nordkapp): 14 Mayıs - 30 Temmuz
Hammerfest: 16 Mayıs - 27 Temmuz
Tromsø, Hausberg: 20 Mayıs - 22 Temmuz
Narvik, Hausberg: 25 Mayıs - 18 Temmuz
Lofoten ve Vesterålen: Mayıs sonundan Temmuz ortasına kadar
Bodø/Bodo: 4 Temmuz - 8 Temmuz

Diğer harika yerler arasında İsveç ve İzlanda'nın kuzeyi ile Grönland bulunur. Bu müthiş deneyimi yaşamak için Norveç, İsveç ya da İzlanda uçak biletinizi almak için web sitemizden veya mobil uygulamamızdan fiyatları hemen kontrol edebilirsiniz.

Uyuyamıyorsanız: Norveç ve Grönland'da yerel halk genellikle bu değişikliklere doğal olarak uyum sağlar ve daha az uykuya ihtiyaç duyar. Gece yarısı güneşi sırasında gün ışığından dolayı uyku sorunu yaşıyorsanız, en basit yöntemi uygulayın yani pencereleri kapatarak odanızı karartmaya çalışın. Bu işe yaramazsa, kaldığınız oteldeki görevlilerden ya da bir arkadaşınızın yanında kalıyorsanız ondan yardım isteyin - ilk olmayacaksınız. İskandinavlar anlayacak ve odanızdaki ışığı ortadan kaldırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır.

 

Gece Yarısı Neden Oluşur?

Dünya, ekliptik adı verilen bir düzlemde Güneş'in etrafında döner. Dünya'nın Ekvatoru ekliptik ile 23°26' eğimlidir. Sonuç olarak, Kuzey ve Güney kutupları sırasıyla altı ay boyunca Güneş'e doğru eğimlidir.

Yaz gündönümüne yakın, 21 Haziran'da Kuzey Yarımküre, Güneş'e doğru maksimum eğimine ulaşır ve Güneş, +66°34' enlemine kadar tüm kutup bölgesini aydınlatır. Kutup bölgesinden görüldüğü gibi, Güneş batmaz, ancak en düşük irtifasına gece yarısı ulaşır. Enlem +66°34' Kuzey Kutup Dairesi'ni tanımlar (Kuzey Yarımküre'de gece yarısı güneşinin görülebildiği en güneydeki enlem).

Kutup Geceleri ve Kuzey Işıkları

Geceyarısı Güneşi'nin (Kutup Günü olarak da bilinir) zıttı Kutup Gecesidir. Kutup Gecesi, genellikle kutup daireleri içinde 24 saatten fazla süren gecedir. Kuzey İskandinavya'da seyahat ederken, bir başka olağandışı İskandinav fenomenine, Kuzey Işıklarına (Aurora Borealis) tanık olabilirsiniz.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası