mide asidini alan yiyecekler / Reflüye Dair Bilmeniz Gerekenler ve Reflüye İyi Gelen 6 Yemek Tarifi | Op. Dr. Murat Üstün

Mide Asidini Alan Yiyecekler

mide asidini alan yiyecekler

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

Özel İçerik

İnsan sindirim sisteminin merkezi midedir. Yiyecekleri kolayca sindirilebilir ve elementlere böler. Bu, vücudun günde 2 litre hacimde kendi başına ürettiği hidroklorik asit yardımıyla olur.

Aşındırıcı sıvı, büyük parçaların ince bağırsak tarafından emilebilen daha küçük parçalara ayrılmasına yardımcı olur. Asitlik seviyesi normal olduğunda tüm sindirim süreçleri sorunsuz gerçekleşir. Gösterge yukarı veya aşağı saparsa, sindirim sisteminde tehlikeli hastalıklar ortaya çıkar.

Midenin asitliğini azaltmak için uzmanlar belirli bir diyet izlenmesini ve gerekirse tıbbi tedavi alınmasını önermektedir. Vücuttaki normal hidroklorik asit konsantrasyonu mmol/l'dir. Bu değeri aşmak ülser, gastrit veya iç kanamaya neden olabilir.

Artan asitlik en çok sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar, bazı ilaçların kullanımı, hormonlar vb. tarafından tetiklenir.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

ARTAN MİDE ASİDİTESİNİN BELİRTİLERİ

Asit düşürücü ürünler aramadan önce bir sorun olup olmadığını kontrol edin. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışın:

Göğüste Ağrılı Yanma Hissi

Bu durum, mide suyunun bir kısmının yemek borusuna boşalmasıdır. Sıvı, mukoza zarlarını tahriş eder, boğazda yanma hissine neden olur.

Midede Ağırlık Hissi

Küçük bir atıştırmadan sonra çok fazla şey yemiş gibi hissediyorsanız, bu endişe verici bir işarettir.

Ekşi veya Acı Geğirme

Geğirme, gazların bağırsaklardan salınması için gereklidir, ancak hoş olmayan hisler taşımamalı ve çok sık meydana gelmemelidir.

Karın Ağrısı Nöbetleri

Artan asitlik, güçlü ve keskin ağrı hissi şeklinde kendini gösterecek olan iç organların mukoza zarlarının tahriş olmasına neden olabilir.

Sindirim Sorunları

ishal, şişkinlik veya kabızlık genellikle yüksek asitliğe eşlik eder.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

ARTAN ASİTLİĞE NE SEBEP OLUR?

Şiddetli mide ekşimesinin yanı sıra ağızda keskin bir ekşi tat bulunması, tıbbi müdahale gerektiren göstergelerdir. Hangi belirtilerin ortaya çıktığına bağlı olarak uygun tedavi yapılacaktır. Aşağıdaki hastalıklarda yüksek asitlik belirtileri ortaya çıkabilir:

- Gastrit,

- Ülser,

- Pankreatit,

- Şeker hastalığı,

- Sinir sistemi hastalıkları.

Muayeneden sonra, yukarıdaki hastalıkların var olmaması durumunda, artan asitliğin suçlusu yetersiz beslenme olarak kabul edilir.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

YÜKSEK MİDE ASİDİNDE BESLENME KURALLARI

Bazı gıdaların tüketimi ile hidroklorik asit üreten bezler uyarılır. Fazlası mide zarını tahriş eder. Bu durumda mide ekşimesi, mide ülseri ve diğer sindirim sorunlarının ortaya çıkması mümkündür. Çoğu zaman, göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi, belirli yiyecekleri yedikten bir saat sonra ortaya çıkar. Genellikle kronik mide hastalıklarının tetikleyicileridir.

Ancak mide asidini azaltan besinler de vardır. Tüketildiğinde asit üreten bezlerin aktivitesi azalır. Kronik bir hastalığın tetiklenmesi durumunda, bir diyete uymak zorunludur. Doğru beslenme mide mukozasının korunmasını ve asitliği normalleştirmenizi sağlar.

Mide asiditesinin yüksek olduğu durumlarda beslenme, aşağıdaki kurallara uygun olmalıdır:

- Yiyecekler baharatlı, kızarmış veya tuzlu olmamalıdır. Füme ürünler ve turşular menüye dahil edilmez.

- Sadece küçük porsiyonlarda yemek yenilmelidir.

- Yemekler düzenli olmalıdır.

- Yenilen yiyecekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.

- Yiyecekler kolayca sindirilebilir olmalıdır. Proteinler karbonhidratlarla birleştirilmemelidir.

- Proteinli gıdalar diyetin temeli olmalıdır. Bunlara yumurta, yağsız et, süt ve tam tahıllar dahildir.

- Mide asiditesini artırdığı için diyet asidik gıdalar içermemelidir.

- Son öğünden uykuya kadar olan aralık birkaç saat olmalıdır.

- Gün boyunca yeterli miktarda su içmeye dikkat edilmelidir.

- Haşlama, fırınlama veya buharda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

- Aspirinin yanı sıra nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ilaçlar almaktan sakınılmalıdır.

- Stresten kaçınılmalı ve menüde asitliği azaltan gıdalar tüketilmelidir.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

MİDE ASİDİNİ AZALTAN 10 BESİN

Yüksek asitliğin önlenmesi ve tedavisi olarak özel bir diyet izlenmelidir. Homojenize gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Bu, midenin duvarlarını saran çorbalar, süt ürünleri ve diğer gıdaları ifade eder.

Mide asitliğini azaltan en etkili besinler şunlardır:

Taze Sebzeler

Tavsiye edilenler arasında haşlanmış patates, balkabağı, havuç, salatalık ve kereviz bulunur. Mide asiditesini düşüren besinlerdir. Bu sebzeler, özellikle buharda pişirildiğinde hızla sindirilir.

Haşlanmış Tahıllar

Pirinç veya yulaf yararlıdır. Suda veya sütte kaynatabilirsiniz. Sıvı halde yemek tavsiye edilir. Tariflerde yağ kullanmayın.

Et

Yağsız etler tercih edilmelidir. Buharda pişirme veya haşlama yöntemleri kullanılmalıdır, ancak asla kızartma yapmayın.

Çorbalar

Az yağlı et suyunda pişirilmiş püre çorbaların kullanılması tavsiye edilir. Midenin asitliğini azaltan yulaf ezmesi veya pirinçle kullanılabilir.

Kuru yemişler

Yağlı tohumlar ve kuru yemişler midenin asitliğini düşürür. Mükemmel bir protein kaynağıdırlar. Kuru yemişlerin emilimi, çiğ olarak yenirse daha iyidir. Özellikle badem yağ oranı yüksek olmasına rağmen asidik koşullarda yenebilen sağlıklı bir kuru yemiştir. Alkali özelliklere sahiptir.

Süt

Mide asiditesini düşürmek için mükemmel bir üründür. Süt tüketimi ile yemek borusunun tahrişi hızla giderilir. Gastrit veya ülser durumunda süzme peynir ve yoğurt kullanılması tavsiye edilir. Ürünler ekşi olmamalıdır.

Yeşil çay

Yeşil çay veya kuru erik kompostosu gibi içecekler tüketilebilir. Çayları demlerken asitliği azaltmak ve stresi ortadan kaldırmak için nane kullanımı önerilir. Gün içerisinde en az iki litre su tüketilmelidir. Kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yağlı balıklar

Deniz balıklarını fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Bal

Mide asiditesi için bal çok etkili bir ilaçtır. Bal birçok vitamin ve mineral içerir. Kullanımı midedeki tahrişi gidermenizi ve mukoza zarını korumanızı sağlar.

Meyveler

Yüksek asitlik varlığında olgunlaşmamış mango, Hindistan cevizi, zerdeçal, avokado, muz ve soyulmuş elmaları güvenle tüketebilirsiniz. Sindirimi normalleştirmeye yardımcı olan birçok lif, vitamin ve mineral içerirler. Kabızlık ve ishal ile mücadelede etkilidirler. Özellikle muz zengin potasyum, vitamin ve alkali maddeler kaynağıdır. Mukoza zarında koruyucu bir tabaka oluşumunu uyarır, asitliği azaltır.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

MİDE ASİDİTESİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Diyette asitliği düşüren gıdalar bulunmasının yanı sıra yüksek asitlik durumunda yemek yemenin bir takım kuralları da vardır. Uzmanlar, küçük porsiyonlarda günde kez beslenmeyi önerir.

İçecekler arasında sade su, bitki çayları ve sebze suları bulunmalıdır. Unlu mamüllerin, ekmeklerin ve basit karbonhidratların miktarı minimumda tutulmalıdır. Asitliği normalleştirmek için çeşitli bir diyete ve yavaş öğünlere ihtiyacınız vardır.

Bir doktora gittikten sonra beslenmeyi ayarlamanız önerilir. Ciddi problemlerde ilaç yazabilir. İlaçlar artan asitliği nötralize edebilir, mide koruyucu maddeler mukoza zarını korur, salgı önleyici ilaçlar hidroklorik asit üretimini engeller. Ancak, önce bir doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Geleneksel tıp meraklıları için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Midenin asitliğini azaltmak için havuç ve patates suyu çok değerlidir. Bunlara ek olarak, bazı bitkilerin suları ve çayları kullanılır; sarı kantaron, nane, nergis, kantaron ve ısırgan bunlardan birkaçıdır. Bir uzmana danışmadan alınan ilaç tedavisi sağlık için tehlikelidir, bu nedenle mutlaka bir doktora başvurun.

Mide asiditesinin normalleşmesinde önemli bir faktör de yaşam tarzıdır. Alkol alımı veya sigara kullanımı, uzun bir tedavi dönemini silebilir.

Mide asidini azaltan en iyi 10 besin

TAVSİYE EDİLMEYEN BESİNLER

Aşağıdaki yiyecekler menüden çıkarılmalıdır:

Yağlı Et

Sindirimi uzun zaman alır ve bu nedenle çok fazla mide suyu gerektirir.

Acı Baharatlar

Mide astarında oldukça agresiftirler.

Mantarlar

Mukoza zarlarını olumsuz etkileyen asitler içerirler.

Asitli Yiyecekler

Ekşi limon, mandalina veya greyfurt mide duvarlarını olumsuz etkiler. Yararlarına rağmen, domates yemek mide suyunun asitliğinin artmasına neden olur.

Karpuz

Bu meyvenin suyu asitlikte bir artışa neden olur.

Gaz İçeren İçecekler

İçerdikleri karbondioksit midede küçük kabarcıklar şeklinde yükselir. Mukoza zarını tahriş ederler.

Alkol ve Hamur İşleri

Küçük miktarlarda alkol dahi mide duvarlarında çok büyük etkiler yaratabilir. Hamur işleri de yasaktır. Ayrıca çikolata ve dondurma da mide zarına saldırır.

Zencefil

Baharat olarak kullanılması, sindirim sisteminin mukoza zarının tahriş olmasına neden olur.

Genellikle mide ekşimesi gibi bir belirti ortaya çıktığında karbonat kullanılır. Bu, göğüs kemiğinin arkasındaki yanma hissini ortadan kaldırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak tek kullanımlık bir ürün olarak kullanılabilir. Karbonat, sık kullanımda mide zarında ciddi hasara neden olabilir.

Yağbeslenmealkolhastalıket

Google News ile Takip Et

Mide Yanmas&#; Evde &#;laçs&#;z Nas&#;l Geçer?

Mide yanmas&#;, mide problemi olsun olmas&#;n günlük ya&#;amda her ya&#;tan pek çok ki&#;inin kar&#;&#;la&#;abilece&#;i en yayg&#;n sa&#;l&#;k sorunlar&#;ndan biridir. Yedi&#;iniz herhangi bir yiyecek dokunabilir, fazla so&#;uk ya da s&#;cak bir içece&#;i h&#;zla içmi&#; olabilirsiniz, midenizi ü&#;ütmü&#; olabilirsiniz, tek ö&#;ünde gere&#;inden fazla besin tüketmi&#; olabilirsiniz…

Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Kefir
  • Muz
  • Zencefil Çay&#;
  • Ye&#;il Salata
  • Yulaf Ezmesi
  • Pirinç
  • Tavuk
  • Yo&#;urt
  • Armut
  • Patates
  • Süt
mide yanmas&#;

Buna benzer nedenlerden kolayl&#;kla ortaya ç&#;kabilecek mide yanmas&#;na ne iyi gelir, ne yaparsam geçirebilirim? Hiç endi&#;e etmeyin! Bu listede hep birlikte mide yanmas&#;na iyi gelen yiyecekler ve içecekleri inceleyece&#;iz; üstelik hepsi do&#;al ve çok da besleyici! &#;&#;te, mide yanmas&#;n&#; ne keser, gün içinde sizi rahats&#;z eden mide yanmas&#;n&#; ne geçirir sorular&#;n&#;za en do&#;al yan&#;tlar:

Sa&#;l&#;kta en do&#;ru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alan&#;nda uzman bir doktora ba&#;vurunuz. Tavsiyelerimiz hafif &#;iddetteki rahats&#;zl&#;klar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Mide Yanmas&#;na &#;yi Gelen Yiyecek ve &#;çecekler

1) Kefir

  • Kabul edelim tad&#; çok da i&#;tah kabartmayan pek çok &#;eyin asl&#;nda say&#;s&#;z faydas&#; var. &#;&#;te o kategoride yer alan içeceklerden biri de kelimenin tam anlam&#;yla probiyotik kayna&#;&#; olan kefir.
  • Fermente edilmi&#; süt olarak da kabul edilebilecek kefiri tüm market zincirlerinden kolayl&#;kla sat&#;n alabilirsiniz.
  • Damak tad&#;na farkl&#; gelebilecek lezzeti d&#;&#;&#;nda bilinen herhangi bir zarar&#; yok üstelik.
  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir ilaç gibi gelecek do&#;al bir &#;ey var m&#; diyorsan&#;z kefiri evde kendiniz yaparak en katk&#;s&#;z haliyle de tüketebilirsiniz.
  • Kefirin sindirim sistemi ve ba&#;&#;rsak floras&#;n&#; düzenleyen yegane besin kaynaklar&#;ndan biri oldu&#;u birçok uzman taraf&#;ndan onayland&#;; ayn&#; zamanda ishal ve kab&#;zl&#;&#;a da iyi gelir.
  • Midenizde yanma, a&#;r&#; veya haz&#;ms&#;zl&#;k gibi sorunlar hissetti&#;inizde küçük bir bardak kefir içebilirsiniz. Daha sonralar&#; dama&#;&#;n&#;z al&#;&#;t&#;&#;&#;nda bu miktar&#; artt&#;rabilirsiniz.
  • Laktoz alerjisi olmayanlar için mide rahatlatmada ba&#;vurulacak oldukça do&#;al bir yöntem.

Detayl&#; bilgi için: Kefir Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Nas&#;l Saklan&#;r?

kefir

2) Muz

  • Yaz k&#;&#; her mevsim ula&#;abilece&#;iniz besleyici bir meyve olan muzu özellikle s&#;k s&#;k mide problemleri ya&#;ayanlar&#;n evinden eksik etmemesi yerinde bir seçim olacak.
  • Lif kayna&#;&#; meyvelerin ba&#;&#;nda gelen muz mide bulant&#;s&#; veya yanmas&#; gibi durumlarda, can&#;n&#;z fazla bir &#;ey yemek istemedi&#;inde at&#;&#;t&#;rabilece&#;iniz sindirime yard&#;mc&#;, sa&#;l&#;kl&#; bir alternatiftir.
  • Küçük bir muz bile yeseniz k&#;sa sürede tokluk hissi verecek, midede biriken fazla asiti nötralize edecektir. Hatta kustuktan sonra yenebilecek mideyi rahats&#;z etmeyen yiyecekler aras&#;nda da yer al&#;r.
  • Yo&#;un bir koku veya tada sahip olmad&#;&#;&#; için de bu tarz durumlarda tercih edebilirsiniz. Açl&#;k hissini bast&#;r&#;r, enerji verir, ishale de iyi gelir.

Detayl&#; bilgi için: Muzun Faydalar&#; Nelerdir? Kalori ve Besin De&#;eri, Diyeti

mide yanmas&#;

3) Zencefil Çay&#;

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir bitkisel çözümler ar&#;yorum! Panik yok, mucizelerle dolu zencefilin çay&#; da emin olun birçok hastal&#;&#;a iyi gelmekte.
  • En do&#;al a&#;r&#; kesicilerden biri olarak kabul edilen zencefil çay&#;n&#; midenizde yanma veya a&#;r&#; hissetti&#;iniz her an güvenle içebilirsiniz.
  • Zencefil aromas&#;ndan fazla ho&#;lanm&#;yorsan&#;z tarç&#;n, karanfil, limon veya bal gibi ek malzemelerle de tad&#;n&#; yumu&#;atabilirsiniz; yani yeter ki için bu çay&#;.
  • Zencefil çay&#; mide a&#;r&#;s&#;na yanmas&#;na ne iyi gelir diyenler için bütünsel bir çözüm sunar.
  • Midedeki yanma ve a&#;r&#;y&#; hafifletmesinin yan&#; s&#;ra vücutta biriken toksin ve ödemin de at&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Limon ile birlikte tercih edilirse mide bulant&#;s&#;n&#; an&#;nda keser.
  • Özellikle so&#;uk k&#;&#; günlerinde zencefil çay&#; bo&#;az a&#;r&#;s&#;, halsizlik ve ba&#; a&#;r&#;s&#; gibi durumlarda da iyi gelecektir. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; güçlendirir, grip ve so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na birebirdir.

Tarif için: Zencefil Çay&#; Tarifi

Detayl&#; bilgi için: Zencefil Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

4) Ye&#;il Salata

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir, ne yemeliyim? Mideniz yan&#;yor, bulan&#;yor veya a&#;r&#;yor olabilir. Hiç endi&#;elenmeyin.
  • Bu gibi durumlarda fazla çaba göstermeden birkaç ye&#;illikle salata haz&#;rlay&#;p yiyebilirsiniz. Açl&#;k hissini bast&#;rabilece&#;i gibi midenizi ferahlatacak, yanma hissini ortadan kald&#;racakt&#;r.
  • Mide ek&#;imesi, mide yanmas&#; gibi durumlarda size iyi gelebilecek en iyi tercihlerden biridir. Asit oran&#; yüksek domates, so&#;an veya tuz gibi malzemeler eklemekten kaç&#;nman&#;z yeterli.
  • Besleyici ve vitamin deposu olan marul, maydanoz, dereotu, semizotu gibi ye&#;illiklerle haz&#;rlayabilece&#;iniz salatalar lif oran&#; yüksek oldu&#;undan genel alg&#;n&#;n aksine tokluk hissi de verecektir.
  • Salatal&#;k da yüksek oranda su içeren serinletici bir yiyecek oldu&#;undan salatal&#;k ve marulla bir salata haz&#;rlay&#;p yiyebilirsiniz.

Ye&#;il Sebzeler Neden S&#;k S&#;k Tüketilmeli? &#;&#;te Yan&#;t&#;! Mucizevi 10 Sebze

mide yanmas&#;

5) Yulaf Ezmesi

  • Yulaf ezmesinin belirli bir tad&#; yok evet. Pek ço&#;umuz da nas&#;l kullanabilece&#;imizi bilmiyoruz. Asl&#;nda lif aç&#;s&#;ndan oldukça zengin bir kaynak olan yulaf, pratik diyet tariflerinin olmazsa olmaz&#;.
  • Mideniz yan&#;yor veya bulan&#;yorsa fazla ayakta da duram&#;yorsunuz haliyle. Bu durumda ne yapmak laz&#;m?
  • Birkaç yemek ka&#;&#;&#;&#; yulaf&#; sütle dakika ha&#;lay&#;p lapa haline getirebilirsiniz.
  • &#;çerisine muz da do&#;rarsan&#;z bu lapa sizi hem tok tutacak hem de midenizdeki yanmaya iyi gelecektir.
  • Sindirim sistemini düzenleyen yulaf ezmesi, içeri&#;indeki vitamin ve mineraller sayesinde uzun süren tokluk hissi verir, fazla ya&#;lar&#;n da vücuttan at&#;lmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Bilinen herhangi bir zarar&#; olmad&#;&#;&#; için mide yanmas&#; yüzünden can&#;n&#;z fazla bir &#;ey çekmedi&#;inde meyveli yulaf lapas&#; haz&#;rlayabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için:

Yulaf Ezmesi Faydalar&#; Nelerdir?

Yulaf Ezmesi Nas&#;l Yenir? Nas&#;l Pi&#;irilir? 8 Diyet Tarif

mide yanmas&#;

6) Pirinç

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir evde ne haz&#;rlayabilirim? Mide yanmas&#;, mide bulant&#;s&#; veya kusma sonras&#; midenize iyi gelecek pratik çözümlerden birisi de pirinç lapas&#;d&#;r.
  • Dakikalar içinde haz&#;rlayabilece&#;iniz bu lapa midede &#;i&#;kinlik, gaz, sindirim sorunu, bulant&#; veya yanma gibi durumlarda oldukça i&#;e yarar.
  • Pirinç lapas&#;n&#;n d&#;&#;&#;nda pirinç sütü ile gastrit benzeri mide sorunlar&#;na evinizde do&#;al bir &#;urup haz&#;rlayabilirsiniz.
  • Pirinç sütü için, pirinci ha&#;lad&#;&#;&#;n&#;z suyu bir &#;i&#;eye ay&#;r&#;n, ha&#;lanm&#;&#; pirinçlerle lapa haz&#;rlayabilece&#;iniz gibi bu suyu oda s&#;cakl&#;&#;&#;na getirdikten sonra gün içinde mide yanmas&#;n&#; yo&#;un hissetti&#;inizde içebilirsiniz.
  • Sizi tok tutacak ayn&#; zamanda midenizi de rahatlatacakt&#;r.
  • Canan Karatay mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusuna cevaben kaya tuzunu önermektedir. Kaya tuzunun mucizelerini vurgulayan Karatay mide yanmas&#; için de önleyici oldu&#;unu söylemektedir.
  • Dilerseniz kaya tuzunu pirinç lapas&#; ya da suyuna ilave ederek siz de etkisinden yararlanabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için: Pirinç: En Be&#;enilen Pirinç Pilav&#; Tarifleriyle

mide yanmas&#;

7) Tavuk

  • Protein aç&#;s&#;ndan çok zengin bir kaynak olan tavuk etini midenizde yanma, bulant&#; ve ek&#;ime hissetti&#;iniz bir günde ö&#;ün olarak güvenle tercih edebilirsiniz.
  • Bu a&#;amada tavu&#;u ha&#;layarak az baharatl&#; ve bol sebzeli bir yemek pi&#;irebilirsiniz.
  • Böylelikle besleyici ve oldukça da doyurucu bir yemek yemi&#; olacak, midenizdeki yanma hissinden de kurtulacaks&#;n&#;z.
  • Ha&#;lama suyunu ay&#;r&#;p çorba yapmak için kullan&#;rsan&#;z takip eden günlerde tekrarlayabilecek bir mide yanmas&#; durumunda vitamin kayna&#;&#; bir alternatifiniz de olacakt&#;r.
  • Patates ve havuç bu a&#;amada yeme&#;in içeri&#;ini çe&#;itlendirmede çok i&#;inize yarayacak. Bu iki besin de mide yanmas&#;na iyi gelir. Daha iyisi olamazd&#; ;)

Tarif için: Tavuk Ha&#;lama

Detayl&#; bilgi için: Tavuk Eti Besin De&#;eri ve Çe&#;itleri Nelerdir?

8) Yo&#;urt

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir do&#;al çözümler nelerdir? Mideniz yan&#;yor ve siz ac&#;dan k&#;vran&#;yorsan&#;z fazla u&#;ra&#; gerektirmeyecek bir önerimiz var: Yo&#;urt yemek!
  • Her Türk mutfa&#;&#;n&#;n buzdolab&#;nda muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yo&#;urt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanmas&#; hissetti&#;iniz her an ba&#;vurabilece&#;iniz en pratik yöntem.
  • &#;lk ka&#;&#;ktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissedeceksiniz.
  • Yo&#;urdun a&#;&#;r&#; so&#;uk olmamas&#;na dikkat edin. Probiyotik kayna&#;&#; olan bu mucizevi besin ayn&#; zamanda haz&#;ms&#;zl&#;k ve ba&#;&#;rsak problemlerine de iyi gelecektir.
  • &#;sterseniz yo&#;urdun içine nane ve salatal&#;k da ekleyebilirsiniz, mide yanmas&#; için kesin bir çözüm arayanlara birebir. Evinizde yapaca&#;&#;n&#;z do&#;al yo&#;urdun daha probiyotik olabilece&#;ini de belirtelim.
  • Alkolden mide yanmas&#;na ne iyi gelir diyenlerin de genellikle tercih etti&#;i yiyecek yo&#;urt olmaktad&#;r. Alkol ile birlikte tüketilen yo&#;urt mideyi rahatlatma özelli&#;iyle yanmay&#; da hafifletebilmektedir.

Detayl&#; bilgi için: Yo&#;urdun Faydalar&#;, Suyunun Faydalar&#;, Yo&#;urt Yemenin Faydalar&#;

mide yanmas&#;

9) Armut

  • Mide yanmas&#; ek&#;imesine ne iyi gelir? Mide yanmas&#; ve bulanmas&#; hissedildi&#;inde tercih edebilece&#;iniz bir di&#;er meyve ise armut.
  • Zengin bir lif kayna&#;&#; olan armut sindirime iyi gelmesiyle bilinir. S&#;k s&#;k mide sorunlar&#; ya&#;&#;yorsan&#;z mevsiminde düzenli olarak armut tüketebilirsiniz.
  • Ara ö&#;ünlerinizde de sa&#;l&#;ks&#;z at&#;&#;t&#;rmalara önleyerek oldukça tok tutacakt&#;r.
  • Reflü ve gastrit gibi mide rahats&#;zl&#;klar&#;na iyi geldi&#;i pek çok uzman taraf&#;ndan onaylanan armut mide yanmas&#; an&#;nda güvenle yenebilecek bir meyve oldu&#;u gibi ayn&#; zamanda bol vitamin içeri&#;iyle de oldukça besleyicidir. Kalp dostu olan armut, düzenli tüketildi&#;inde ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini de kuvvetlendirir.
  • Sindirim problemi ya&#;ayanlar için faydal&#; ve lezzetli bir seçenek.

Detayl&#; bilgi için: Armut Faydalar&#; Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydalar&#;

mide yanmas&#;

10) Patates

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir Aidin Salih taraf&#;ndan da incelenen bir konudur. Dr. Aidin Salih öncelikle yanman&#;n alt&#;nda yatan sebebe göre hareket edilmesini söyleyerek mide rahats&#;zl&#;klar&#; için uzun süreli kürler önermektedir. Pratik bir bilgi olarak ise patates suyunu da dolayl&#; olarak önerdi&#;ini söyleyebiliriz. Salih patates suyunu her rahats&#;zl&#;k için iyile&#;tirici etkisi olan özel bir do&#;al &#;ifa kayna&#;&#; olarak görmektedir.
  • Mide yanmas&#;na ve ek&#;imesine ne iyi gelir, ne yersem midemdeki yanma geçer diye merak edenler için son önerimiz patatesten yana.
  • Patatesi ha&#;layarak püre yapabilir veya patatesin ha&#;lama suyunu oda s&#;cakl&#;&#;&#;na geldikten sonra içebilirsiniz.
  • Özellikle çi&#; patates suyu mide sorunlar&#; ya&#;ayanlar için birebirdir.
  • Reflü, mide asidi, mide yanmas&#; gibi durumlarda patatesin kat&#; meyve s&#;kaca&#;&#;nda suyunu ç&#;karabilirsiniz. Gün içinde yo&#;un yanma hissetti&#;iniz zamanlarda birkaç ka&#;&#;k içmeniz yeterli olacakt&#;r.
  • Midedeki asidi dengeleyici patates, ha&#;lama olarak da tercih edilebilir. Böylelikle uzun süre tokluk hissi verecektir.

Detayl&#; bilgi için: Patates Suyunun Faydalar&#;, Cilde Faydalar&#;, Zay&#;flatan Etkileri

mide yanmas&#;

11) Süt

  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu taraf&#;ndan da yan&#;tlanan bir sorudur.
  • Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu mide yanmas&#; ya&#;and&#;&#;&#; anda birkaç yudum süt içmenin rahats&#;zl&#;k hissini h&#;zl&#;ca geçirece&#;ini söylemektedir.
  • A&#;r&#; geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, ayn&#; rahatlat&#;c&#; etki olacakt&#;r.
  • Hamileler için de süt önerilmektedir. Mide yanmas&#;na ne iyi gelir gebelikte ne yap&#;labilir diyorsan&#;z &#;l&#;k ball&#; sütü deneyebilirsiniz. Ancak doktorunuza dan&#;&#;man&#;zda fayda var.

Detayl&#; bilgi için: Sütün Faydalar&#; Nelerdir? Düzenli Süt &#;çmenin Faydalar&#;

mide yanmas&#; nas&#;l geçer

&#;iddeti devam eden ve geçmeyen mide yanmas&#; problemi için vakit kaybetmeden size en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurman&#;z&#; ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmad&#;&#;&#;ndan emin olman&#;z&#; tavsiye ederiz. Sa&#;l&#;kl&#; günler!

Hamilelikte Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Hamilelik de&#;i&#;en hormonlar&#;n yan&#; s&#;ra, geni&#;leyen kar&#;n bölgesi nedeni ile fiziksel birçok de&#;i&#;ikli&#;in de gerçekle&#;ti&#;i bir dönem olarak bilinmektedir.
  • Hamilelik döneminde salg&#;lanan progesteron hormonunun yan&#; s&#;ra mideye gerçekle&#;en bask&#; nedeni ile mide kapakç&#;&#;&#;n&#;n da hamilelik reflüsünü dolay&#;s&#;yla mide yanmas&#;n&#; tetikledi&#;i görülür.
  • Bu nedenle hamilelik döneminde mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu mide ile ilgili olarak ya&#;anan problemler aras&#;nda s&#;kça yer bulmaktad&#;r.
  • Hamilelikte mide yanmalar&#;n&#; azaltmak için öncelikle anne aday&#;n&#;n beslenmesine azami ölçüde özen göstermesi gerekmektedir.
  • Kahve ya da çikolatan&#;n yan&#; s&#;ra asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oran&#; yüksek yiyecekler, baharatl&#; g&#;dalar, i&#;lenmi&#; et ürünleri ve k&#;zartma ba&#;ta olmak üzere ya&#; oran&#; yüksek yiyeceklerden uzak durulmas&#; gerekmektedir.
  • Hamilelikte mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu’na da oldukça s&#;k sorulan bir soru olarak bilinmektedir.
  • Saraço&#;lu hamilelik döneminde mide &#;ikayetlerinin önüne zencefilin kaynat&#;l&#;p so&#;utulmas&#; ile elde edilen çay&#;n iyi geldi&#;ini ifade ederken, a&#;&#;r&#; mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu için birkaç damla süt içilmesi formülünün hamilelikte de i&#;e yarad&#;&#;&#;n&#; belirterek cevap vermektedir.
mide yanmas&#;

Alkolden Sonra Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Alkol kullan&#;m&#; sonras&#; mide yanmas&#; çok s&#;k rastlanan sorunlardan biridir. Mide &#;i&#;kinli&#;i ve yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu alkol al&#;m&#; sonras&#; s&#;kl&#;kla sorulmaktad&#;r.
  • Alkollü içeceklerin yüksek asit oran&#;, baz&#;lar&#;n&#;n mayal&#; yap&#;s&#;, vücutta ciddi su kayb&#;na sebep olu&#;u ve ço&#;u zaman alkolle birlikte tüketilen g&#;dalar&#;n mide hassasiyetini artt&#;r&#;&#;&#; nedeniyle alkol al&#;m&#; ile mide yanmas&#; görülebilmektedir.
  • Bu sorunun çözümü özellikle alkol al&#;m&#;n&#; takip eden gün içinde probiyotik a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenmekten, örne&#;in kefir ya da ev yo&#;urdu tüketmekten geçmektedir.
  • Alkol sonras&#; mide yanmas&#;n&#;n önüne geçmek için basit tedbirlerin al&#;nmas&#; s&#;k&#;nt&#;lar&#;n bir nebze de olsa azalmas&#;na yard&#;mc&#; olmaktad&#;r.
  • Alkol kullan&#;m&#; sonras&#; sorulan sorular&#;n ba&#;&#;nda mide yanmas&#;na soda iyi gelir mi sorusu gelse de kullan&#;m&#;n hemen sonras&#;nda soda içmek uzmanlar taraf&#;ndan önerilmemektedir. Ancak takip eden gün tüketilen soda vücudun alkali de&#;erleri aç&#;s&#;ndan da faydal&#; olacakt&#;r.
  • Alkol al&#;m&#; sonras&#; mide asidini dengeleyecek kepekli g&#;dalar, leblebi ya da kraker tüketilebilir. Alkol al&#;rken bir yandan da kaybedilen suyu dengeleyecek ölçüde su içilmesi vücudun su dengesi ile alkali dengesini korumaya yard&#;mc&#; olurken, mide rahats&#;zl&#;klar&#;n&#;n da önüne geçilmesini sa&#;layacakt&#;r.
mide yanmas&#;

Kustuktan Sonra Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Mide bulant&#;s&#; bazen beraberinde kusmay&#;, akabinde mide yanmas&#;n&#; getirmektedir. Bunun sebebi genellikle midenin tamamen bo&#;almas&#;n&#;n ard&#;ndan midedeki asit oran&#;n&#;n artmas&#; ve kusma s&#;ras&#;nda mideden mide asidi ç&#;k&#;&#;&#; olmas&#;d&#;r.
  • Mide yanmas&#; ve kusmaya ne iyi gelir sorusu bu duruma yan&#;t bulmak isteyen kullan&#;c&#;lar&#;n internette en çok arad&#;klar&#; sorular&#;n ilk s&#;ralar&#;nda gelmektedir.
  • Kusma sonras&#; mideyi rahat tutacak ve midedeki asit oran&#;n&#; dengeleyecek &#;ekilde beslenmek en önemli tedbirlerin ba&#;&#;nda gelmektedir.
  • S&#;k s&#;k ve az az su içerek kusma ile gerçekle&#;en su kayb&#; telafi edilirken, mide asidinin tahri&#; etti&#;i yemek borusu ve midedeki yang&#;ya da çözüm bulunabilmektedir.
  • Çok bilinen bir sa&#;l&#;k sorunu olarak gastrit de bulant&#;ya neden olabilmektedir. Bu nedenle bulant&#; konusunda gastrit mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusu da s&#;kl&#;kla yan&#;t&#; aranan sorular aras&#;nda yer al&#;r.
  • Muhakkak doktor kontrolünde olmas&#; gereken gastrit hastalar&#;n&#;n hafif, ya&#;s&#;z yiyecekler tüketmelerinin bulant&#;y&#; rahatlatt&#;&#;&#; bilinmektedir.
  • S&#;k aral&#;klarla küçük porsiyonlarda yemekler tüketmek, hafif çorbalar içmek, ha&#;lanm&#;&#; sebzelere yönelmek, sütten uzak durmak yine midenizdeki yanmay&#; tetiklememek için al&#;nacak tedbirler aras&#;ndad&#;r.

Gece Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Gece mide yanmalar&#; genellikle geç saatlerde yemek yemeye ba&#;l&#; olarak görülmektedir. Bu durumun çözümü için sa&#;l&#;kl&#; bir ya&#;ama geçi&#; yapmay&#; öneren doktorlar sadece gece beslenmelerinin kesilmesinin de&#;il uyku düzeninin kurulmas&#;n&#;n da önemli oldu&#;unu kaydetmektedir. Yatmadan en az iki saat önce tüm yeme i&#;lerine son verilmesi gerekti&#;ini söyleyen doktorlar, baz&#; kürler ile bu sorunun önüne geçilebilece&#;ini de belirtmektedir.
  • Mide yanmas&#;na ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu’nun belki de en çok kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#; sorular&#;n ba&#;&#;nda gelir. Ünlü doktor gastrit ve ülser hastalar&#; d&#;&#;&#;nda herkes için kolayl&#;kla uygulanabilece&#;ini kaydetti&#;i önerisinde sadece süt ile bu sorunun a&#;&#;labilece&#;ini belirtmektedir.
  • Yanma ba&#;lad&#;&#;&#; anda sadece iki yudum süt içilerek mide asidinin yak&#;c&#; etkisinin durdurulabilece&#;ini söyleyen Saraço&#;lu, bu yöntemle reflünün de tedavi edilebilece&#;ini belirtir.
mide yanmas&#;

Ramazanda Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Ramazan ay&#; co&#;ku içinde yenen aile yemeklerinin keyfi ile geçiyor olsa da uzun süreli açl&#;&#;&#;n ard&#;ndan gerçekle&#;en g&#;da tüketimi neticesinde baz&#; fizyolojik s&#;k&#;nt&#;lar&#;n da görüldü&#;ü bir dönem olma özelli&#;i ile bilinmektedir.
  • Bu dönemde artan mide sorunlar&#; sebebiyle bo&#;az ve mide yanmas&#;na ne iyi gelir diye dü&#;ünen ki&#;ilerin say&#;s&#; az&#;msanmayacak kadar çoktur.
  • Ramazan döneminde mide yanmas&#;na ne iyi gelir süt i&#;e yarar m&#; diye dü&#;ünen birçok ki&#;i k&#;sa ve anl&#;k çözümler ararken dikkatli bir beslenme ile mide yanmas&#; sorununu hiç ya&#;amadan ramazan dönemini atlatabilece&#;ini bilmemektedir.
  • Ramazan döneminde mide yanmas&#; ya&#;amamak için sahuru da iftar vakti gibi özenli geçirmek, a&#;&#;r yiyeceklere yüklenmemek, tek seferde çok fazla yiyecek tüketmemek al&#;nabilecek ba&#;l&#;ca önlemlerin aras&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Yeme&#;in iftardan sahura kadar olan döneme yay&#;larak tüketilmesi, küçük porsiyonlar haz&#;rlanmas&#;, özellikle k&#;zartmalardan kaç&#;n&#;lmas&#; ciddi oranda fayda sa&#;larken, mide yamas&#; &#;ikayeti varken suyun da bir anda ve büyük miktarlarda içilmemesi gerekti&#;i vurgulanmaktad&#;r.
  • Tatl&#; yerine muz, &#;eftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolay&#;s&#;yla yanmay&#; azaltaca&#;&#;n&#; ifade eden uzmanlar, tam tah&#;ll&#; g&#;dalar&#;n da yanmalar&#; ciddi oranda azaltt&#;&#;&#;n&#; ifade etmektedir.
  • Çi&#; sebze tüketiminin uzun vadede yanma s&#;k&#;nt&#;s&#;na iyi geldi&#;i bilinirken, domates gibi yüksek asitli yiyeceklerle brokoli gibi gaz yap&#;c&#; sebzelerden uzak durulmas&#; gerekmektedir.
mide yanmas&#;

Stresten Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Ruh halinden en çok etkilenen organ olarak bilinen mide, stres kaynakl&#; yanmalarla birço&#;umuzu zor durumda b&#;rak&#;r.
  • &#;iddetli mide yanmas&#;na ne iyi gelir sorusuyla hayat&#;m&#;zdaki yerini keskinle&#;tiren bu sorun, asl&#;nda al&#;nabilecek günlük ve basit tedbirlerle ciddi ölçüde ortadan kalkar.
  • Hayat&#;n&#;zdaki stres kaynaklar&#;ndan uzakla&#;man&#;n uzun vadede fayda sa&#;layaca&#;&#;n&#; kaydeden uzmanlar, bu yap&#;lam&#;yorsa da strese kar&#;&#; al&#;nabilecek bir tak&#;m önlemlerin mide yanmalar&#;na da çözüm olabilece&#;ini ifade etmektedir.
  • Tam tah&#;ll&#; g&#;dalar&#;n tüketilmesinin yo&#;un demir, B vitamini, magnezyum ve selenyum al&#;m&#; sa&#;layarak hem ruh haline hem de fiziksel sa&#;l&#;&#;a iyi geldi&#;i bilinmektedir. Tam tah&#;ll&#; g&#;dalar mide asidini de dengeledi&#;inden mide yanmas&#; tedavisinde önemli bir yer tutmaktad&#;r.
  • Sigaray&#; b&#;rakmak stres faktörünü azalt&#;rken, reflü kaynakl&#; yanmalar&#;n büyük ölçüde azalmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Strese ba&#;l&#; mide yanmas&#; &#;ikayeti olan ki&#;ilerin hayatlar&#;na sporu dahil ettiklerinde sporun hem sindirimi kolayla&#;t&#;r&#;c&#; etkisinden hem de salg&#;lanan hormonlar dolay&#;s&#;yla rahatlat&#;c&#; etkisinden faydaland&#;&#;&#; bilinir.
mide yanmas&#;

Sabahlar&#; Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir?

  • Özellikle sabahlar&#; ya&#;anan mide yanmas&#; sorunu birçok çal&#;&#;an insan&#;n en önemli sorunlar&#; aras&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Sabah erken saatlerde haz&#;r po&#;açalarla, koyu kahvelerle yap&#;lan ofis kahvalt&#;lar&#; ise bu sorunun ba&#;l&#;ca nedenleri aras&#;nda yer al&#;r.
  • Bu nedenle ofis kahvalt&#;lar&#;n&#;n ba&#;l&#;ca konular&#;n&#; mide yanmas&#;na ne iyi gelir içecek mi yoksa yiyecek mi, mide yanmas&#;na limon iyi gelir mi ya da elma mide yanmas&#;na iyi gelir mi gibi sorular olu&#;turmaktad&#;r.
  • K&#;saca yan&#;tlamak gerekirse içecekler g&#;dalardan ayr&#; olarak tüketilmeli, çok miktarda içecek tek seferde h&#;zl&#; olarak içilmemelidir.
  • Asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Limon asit içeri&#;inden dolay&#; mide yanmas&#;n&#; art&#;rma riski ta&#;&#;r. Elma ise lifli yap&#;s&#; ile mide yanmas&#;na iyi gelecek g&#;dalar aras&#;nda yer al&#;r.
  • Ofis kahvalt&#;lar&#;nda gerçekle&#;en bu sohbetlerin yan&#;t&#;n&#; asl&#;nda yine o kahvalt&#; masalar&#;nda yer almaktad&#;r.
  • Sabah kahvalt&#;lar&#;nda koyu kahve yerine aç&#;k bir çay ya da bitki çay&#; tercih etmek, haz&#;r pastane po&#;açalar&#;na yönelmek yerine lifli meyveler tüketmek, tam tah&#;ll&#; bir ekmekle haz&#;rlanm&#;&#; ya&#;s&#;z bir tost ya da az ya&#;l&#; bir omlet ile güne ba&#;lamak sabah ba&#;lay&#;p ak&#;am saatlerine dek sürecek mide yanmalar&#;n&#;n da önüne geçmektedir.
  • Kahvalt&#;y&#; erken saatlere almak, mümkünse yava&#; ve sindirerek yemek, güne kahvalt&#;s&#;z ba&#;lamamak da sabah mide yanmalar&#;n&#;z&#; ciddi oranda azalt&#;r.
  • Tüm bu bilgilerin yan&#; s&#;ra mide sorunlar&#; s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan ciddi sorunlard&#;r. Bütün bu yöntemlere ra&#;men sorunlar&#;n&#;za çözüm bulam&#;yorsan&#;z mutlaka bir doktor görü&#;ü alman&#;z gerekmektedir.
mide yanmas&#;

&#;iddeti devam eden ve geçmeyen mide yanmas&#; problemi için vakit kaybetmeden size en yak&#;n sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurman&#;z&#; ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmad&#;&#;&#;ndan emin olman&#;z&#; tavsiye ederiz. Sa&#;l&#;kl&#; günler!

Mide Bulant&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir?

Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde Çözüm

Mide &#;i&#;kinli&#;ine Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

Mide A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde Do&#;al Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Ek&#;imesine Ne &#;yi Gelir? Neden Olur? &#;yi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

Mide asidine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Mide asidine iyi gelen meyveler, sebzeler, gıdalar ve i&#;ecekler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Mide ağrısı, genellikle yağlı ve ağır yiyecekler tükettikten sonra ortaya çıkan bir sorundur. Aynı zamanda çeşitli bazı mide rahatsızlıkları da ağrıya yol açar. Eğer mide ağrısı çok sık başınıza gelmiyorsa ve geçici bir durumsa, evdeki malzemelerle doğal bir ağrı kesici de yapabilirsiniz. Mide asidine iyi gelen yiyecekler nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Bazı besinler midedeki ağrıyı önemli ölçüde azaltırken, bazılarının da tamamen dindirici bir etkisi vardır. Ama mide ağrılarınız sıkça ortaya çıkıyorsa, bir doktora gözükmeniz gerekir.

Mide Asidine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

 Hemen hemen her insanın bazı dönemlerinde maruz kaldığı ve en fazla şikayet edilen sorunlardan birisi de mide yanmalarıdır. Özellikle de, kişinin 20 ile 50 yaş arasındaki kişilerin daha çok yaşadığı mide yanması, sistemli bir tedavi ve belirli yöntemler sonucunda iyileşebilir. Pek çok kuru gıdacı ve aktardan edinebileceğimiz gıda ürünleri ile çeşitli karışımlar da yapabilirsiniz. Ama bu tarz yöntemlere başvurmadan önce kesinlikle bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Çünkü hastane gözetiminde yapılacak olan test sonuçlarında, mide yanmasının da dışında bir sıkıntının da bulunduğunu da öğrenebiliriz. Mide yanmasına iyi gelecek olan besinler ise şunlardır;

Haberin Devamı

Sebzeler: Mide yanmasını dengeli bir şekilde önlemek, hem çiğ gerek hem de haşlanmış sebze tüketimine çok önem vermeniz gerekir. Özellikle de günümüzde çok yaygın bir beslenme şekli olarak bilinen dönüşen çiğ beslenme sayesinde, pek çok sebzeyi rahatlıkla tüketebilir ve midenizde ki yanma hissini de bastırabilirsiniz. Mide yanmaların akabinde genellikle reflü ya da ülser gibi bazı hastalıkların da türediğini göz önünde bulundurursak, gün içinde gerektiği kadar sebze tüketimi mide yanmasına da iyi gelir.

Meyveler: Mide yanması sırasında daha çok lifli meyve tüketimi sindirim sisteminizi zora sokamayacağı için çok tavsiye edilir. Ama bu meyveleri de özelliklerine ayırmamız gerekir. Özellikle de midenin asitini daha çok tetikleyen turunçgillerden kesinlikle uzak durulmak gerekir.

Arpa, buğday, yulaf ve esmer pirinç gibi tam tahıllı ürünlerin tüketimi de mide yanmasına çok iyi gelir.

Mide yanması, ülser ve reflü gibi birbirleri ile akraba olan hastalıklardan kurtulmak için biraz da sizin çaba göstermeniz gerekir. Bunun için de düzenli bir uyku, uzun uzun yürüyüşler, sağlıklı beslenme programı ve küçük çaplı beden egzersizleri çok işinize yarar. Özellikle de, mevsimsel geçiş dönemlerinde maruz kalabileceğiniz mide yanmasına bu yöntemlerle kolaylıkla çare bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mide Asidine İyi Gelen Meyveler, Sebzeler, Gıdalar ve İçecekler

 Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.

Zencefil Çayı: Mide sağlığı için çok önemli olan zencefil. Sindirim sistemini yatıştırıcı bir etkiye de sahiptir. Kusma, bulantı ve mide ağrıları için zencefil çayı çok etkili bir çözüm aracıdır. Bazı mide ekşimeleri ve mide sorunları için de zencefil çayı çok olumlu etkiye sahiptir.

Keten Tohumu: Lif yönünden oldukça zengin olan keten tohumunun yanında omega-3 yönünden de çok zengindir. Kabızlığın ve şişkinliğin giderilmesinde kullanılan keten tohumu genellikle öğütülerek yoğurtla birlikte tüketilebilir.

Haberin Devamı

Armut: Güçlü bir lif kaynağı olması ile büyük bir öneme sahip olan armut, sindirimi kolay olması nedeni ile mide dostu bir meyvedir.

Patates: Haşlanmış patates tüketimi mide sağlığı bakımından oldukça faydalıdır. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde mide sağlığına çok olumlu bir katkı yapan patates, bazı mide sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası