kedi nasıl tuvalete alıştırılır / Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? | Petlebi

Kedi Nasıl Tuvalete Alıştırılır

kedi nasıl tuvalete alıştırılır

Son dönemlerde oldukça popülerlik kazanan eğitimlerden bir tanesi kedileri klozete alıştırmaktır. Bu süreç oldukça sabır gerektirmektedir. Aynı zamanda kullanmanız gereken bir takım ürünler bulunuyor. Kedileri klozete alıştırmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Örneğin, bundan sonra kedi kumu satın almanız gerekmiyor veya kedi kumunu temizlemeniz de gerekmiyor. Kedinizin dışkısını temizlemek için tek yapmanız gereken şey sifona basmak olacak.

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedileri klozete alıştırmak sandığınızdan daha zor olabilir, ancak bunun mümkün olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bunun için ihtiyacınız olan iki şey var; kedi klozet eğitim kiti ve suda çözülebilen kedi kumu. Kedinizi klozete alıştırırken kedi kumu kullanacağımız için tercih edilen kumun suda çözünebilir olması da oldukça önemli. Şimdi isterseniz  eğitim sürecine geçelim.

1- Kedi Kumu Seçimi

Kedi Kumu Seçimi

Burada önemli olan nokta kedi kumunun suda çözünebilir olmasıdır. Çünkü eğitim sırasında klozetinizin içerisine ciddi oranda kedi kumu kaçacaktır. Dolayısıyla da klozetinizin tıkanma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle topaklaşan kedi kumu kullanmak tıkanmayı hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra diğer kedi kumları çevreye zarar vermektedir. Dolayısıyla eğitime başlamadan önce uyun kumu temin etmeniz önemlidir. Buradaki sorun ise suda çözünebilir kumların her yerde bulunmamasıdır. Bunun için kurumama.com’daki suda çözünen doğal kumlara yönelebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak uygun kum modellerini inceleyebilirsinz.

Kedi Kumu Satın AL

İlginizi Çekebilir: Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? (tıklayın)

2- Kedi Otu – Catnip Kullanmak

Kedi Otu - Catnip Kullanmak

Kedileri yeni bir şeye alıştırmak için en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesi catnip kullanmaktır. Kediler bu kokuyu çok sevdikleri için ilgilerini çeker ve bu nesneleri tanımasını sağlar. Dolayısıyla eğitim kitinin üzerine catnip sıkmak kedinizin daha kolay alışmasını sağlayacaktır. Kediler için en iyi catnip modellerini incelemek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Kedi Otu – Catnip Satın AL

İlginizi Çekebilir:Kedi Eğitimi Nasıl Verilir? İşinizi Kolaylaştıracak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri (tıklayın)

3- Kum Kabını Tuvalete Taşımak

Artık eğitimin ilk adımına geçebiliriz. Bunun için ilk yapmanız gereken kedinin mevcut kum kabını klozetin yanına koymak olacaktır. Bu sayede kediniz ortama alışacak ve klozeti tanıyacaktır.

İlerleyen aşamalarda kum kabının altında kitap gibi nesneler koyarak kum kabını yükseltebilirsiniz. Bu sayede klozetin seviyesini kabullenmesi daha kolay olacaktır.

İlginizi Çekebilir:Kedi Tuvaletleri (tıklayın)

4- Eğitim Kitini Kullanın

Artık satın almış olduğunuz eğitim kitini klozetin içerisine yerleştirebilirsiniz. Bu kitin üzerine her zamanki gibi kum koymanız gerekiyor. Kumun üzerine bir miktar catnip sıkmayı da unutmayın. Ardından kedinizi yeni tuvaletinin üzerine koyun ve tuvaletini yapmasını bekleyin. Her tuvaletini yaptıktan sonra ödül maması vermeyi unutmayın.

İlk gün evde olmanız ve kedinizin hareketlerini incelemeniz oldukça önemlidir. Eğer kedinizde herhangi bir sorun görünmüyorsa 1 hafta boyunca bu şekilde devam edin.

İlginizi Çekebilir: Kedilerle İlgili Kitaplar (tıklayın)

5- Eğitim Kitinin Parçalarını Sökün

Eğitim tablasının içerisindeki parçaları tek tek sökmeye başlayacağız, ancak bu sandığınız kadar hızlı olmayacak. İlk olarak ilk aşamayı sökün ve kedinizin davranışlarını inceleyin. Bu aşamadayken kedinizin direkt olarak boşluğa kakasını yapmasını beklemeyin. Sadece bu şekilde normal bir şekilde tuvaletini yapmasını bekleyin. Eğer sorun yoksa 1 hafta boyunca bu şekilde eğitime devam edin.

İkinci aşama olarak eğitim tablasının bir parçasını daha sökün ve kedinizin alışmasını sağlayın. Delik büyüdüğü için kedini deliğin içerisini merak edebilir ve kafasını sokabilir veya içeride oynayabilir. Bu aşamada kedinizin güvenliğini sağlamaya özen gösterin.

İlginizi Çekebilir:Kedi Eğitimi Nasıl Verilir? İşinizi Kolaylaştıracak En İyi Kedi Eğitim Ürünleri (tıklayın)

Üçüncü aşama ve sonraki aşamalarda tek tek eğitim kitinin parçalarını sökün. Bu sayede kediniz klozete alışma işlemini başarıyla tamamlayacaktır. Artık kediniz tuvaletini klozete yapabilir.

Önemli olan noktalardan bir tanesi kedinin davranışlarını incelemek ve mümkün olduğunca takip etmektir. Eğer aksi bir durum olursa klozete alıştırma eğitimini sonlandırmanız gerekebilir. Kedilerde tuvalete alışma oranı ise %90 seviyesindedir ve genellikle başarıyla sonuçlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir:Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? (tıklayın)

Kedi Tuvalet Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerin Tuvaleti Geldiğini Nasıl Anlarız?

Kedinizin tuvaletinin geldiğini yeri eşelemeye çalışıyorsa ya da köşede bir yer arıyorsa anlayabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti Nasıl Olmalıdır?

Kedi tuvaletinin büyüklüğü oldukça önemlidir. Kedi tuvaleti seçerken kedinizin rahat olacağı ve strese girmeyeceği büyüklükte tercih etmeniz önemlidir.

Kedi Kumu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kumun absorbe etme özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra kediniz başka bir evden gelmişse, onun alıştığı kumu tercih etmeniz gerekir.

Kediler kuma nasıl alıştırılır?

Kedi kuma nasıl alıştırılır, kediler neden kumundan başka yere işer ve kedi kumunun kokmaması için ne yapılmalı gibi sorular etrafınızda dönüp duruyorsa bir tüylü dost sahibi ya da olmak üzeresiniz demektir. Bu nedenle hızlıca tuvalet eğitimini tamamlamak istediğinizi biliyoruz.

Kedi sahipleri tüylü dostlarını sahiplendikleri an itibari ile onların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için birkaç malzeme alırlar. Bu malzemeler arasında kedi kumları ve kumu koymak için bir kap da yer alır. Temiz ve sağlıklı bir ortam oluşturmak için öncelikle kedi kuma alıştırılır ama nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmayabilir. İlk kez bir evcil canlı bakımını üstlenmek zor gibi görünse de her öğrenimde detaylara önem verilirse, zamanla alışkanlık kazanılacağı için ilk zamanlar zahmetli gelen birçok şeyin kolay olduğuna kanaat getirirler. Ancak belirttiğimiz gibi en doğru şekilde öğrenmek için küçük ayrıntıları atlamamak en ideal bakımı yapmalarını sağlayacaktır. İşte en ideal kedi tuvalet eğitiminde ilk basamak olan kediyi kuma alıştırma yöntemleri…

Kediyi kuma alıştırma yöntemleri

Kediyi kuma alıştırma yöntemleri öncesinde hangi malzemelere ihtiyaç duyacağınızı belirtelim. Bu malzemeler;

  • Topaklanan kedi kumu
  • Kum kabı
  • Kumu temizlemek için kum temizleme küreğidir.

yetişkin kedi kuma nasıl alıştırılır

Yukarıdaki listede yer alanların her biri olmalıdır. Herhangi birine sahip değilseniz, hemen eksik malzemeleri tamamlamanız gerekir. Bunun için kaliteli bir firma seçmenizi tavsiye ederiz. Kedilerin hassas canlılar olduğunu ve bazen alınan eşya ne kadar pahalı olsa da ona asla yaklaşmayabildiğini belirtmek isteriz. Bu nedenle pahalı olmasına değil, ihtiyacı en iyi şekilde karşılamasına odaklanmalısınız.

Herkes tuvalet konusunda titiz olmaya çalışıp kokulu kedi kumlarının en iyisi olduğu kanısına varabiliyor. Oysaki kediler için koku oldukça hassas bir durum söz konusudur. Hatta güzel koksun diye alınan parfüm niteliğindeki kedi kumu kokusu için de aynı şey geçerlidir.

Kediler kuma birkaç yöntem ile alıştırılır, nasıl olduğunu öğrenmek için göz atabilir ve uygulayabilirsiniz.

  • Kum kabını tanımasına izin verin. Daha sonra içini kumla doldurun.
  • Kedinizi gün içerisinde takip edin ve her yemek sonrasında kum kabını koyun. Bu sabah vakti de tekrarlanabilir. En etkili yöntem olan kakasını başka bir yere yaptıysa, alıp kumun içine atın ve kediyi de yemek sonrasında kaba koyun.
  • Sahiplendiğiniz kedi çok yavru bir kediyse ona eşelemeyi öğretmeniz de gerekebilir. Bunun için kum kabına koyduğunuzda patileriyle kumu eşeleterek keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Kedi kumunu kullanırsa onu ödüllendirin.
  • Kedi kumu dışında bir yere tuvaletini yaptıysa onu asla cezalandırmayın ya da azarlamayın.

Bu yöntemler kedileri kuma alıştırmak için oldukça etkilidir. Ancak yetişkin yani büyük kedi ve yavru kediyi kuma alıştırma için yöntemleri denerken küçük ipuçlarına dikkat etmeniz gerekir. Bu ipuçları için kediniz yavru ise yavru kedi kuma nasıl alıştırılır yazan kısmı ve kediniz yetişkin bir kediyse de yetişkin kedi kuma nasıl alıştırılır kısmını okumalısınız. Çünkü bir sokak kedisi sahiplendiyseniz ve bu büyük bir kediyse tuvalet eğitimi için vereceğimiz detaylar işinize yarayacaktır.

Yavru kedi kuma nasıl alıştırılır?

Yavru kediyi kuma alıştırma için belirttiğimiz yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak kedi çok küçük ise ve annesi onu doğduktan hemen sonra terk ettiyse, ilk olarak tuvaletini yapması için ona yardımcı olmanız gerekir. Bunun için de bir pamuğu ılık su ile nemlendirip cinsel organına ve başka bir pamuğu poposuna sürtmelisiniz. Annesinin onu yaladığını düşünüp tuvaletini yapacaktır. Biraz büyüyünce de kum eğitimine başlayabilirsiniz.

Kum eğitimi için uygun olan yavru kedileri ise öncelikle kum kabına alışması için kabın içine koyun. Kabın içini herhangi bir kimyasal madde ile yıkamayın ya da kokulu bir şey ile silmeyin ki ona alışsın. Daha sonra içerisine topaklanan kedi kumu koyun. Kediyi her yemek sonrasında kumun içine koyun. Bu işlem her uyandığında da olmalı. Çünkü uyandıkları gibi tuvaletlerini yapabilirler.

Eğer kum kabı dışında farklı bir yere tuvaletini yaptıysa, kakayı alıp kumun içerisine ekleyin. Bu kendi kakasının kokusunu aldığında nereye tuvaletini yapması gerektiğini idrak etmesine destek verecek hamledir. Kediler hem temiz hem de akıllı hayvanlardır. Bu nedenle bir yere tuvaletini yaptıklarında oraya sinen kokuyu takip eder ve hep aynı pislerler. Bunu engellemek için oluşan kokuyu bir an önce temizlemeniz gerekir.

Yavru kediyi kuma alıştırma için her yemek sonrasında içinde kendi kakasının olduğu kuma koyunca elbette tuvaletini oraya yapacaktır. İşte o zaman onu ödüllendirmeyi unutmayın. Ona sağlıklı besinler verin. Örneğin; kediler havuç yerler. Ona uygun şekilde hazırlanmış bir havuç verin. Eğer havuç sevmiyorsa kediler için sağlıklı sebzelerden birini tercih edebilirsiniz.

yavru kedi kuma nasıl alıştırılır?

Yetişkin kediler kuma nasıl alıştırılır?

Sokaktan bir kedi alıp bakmak isteyen sevgili okurlarımız için bir tüylü dosta sahip olmak daha zordur. Ancak zaman geçtikçe zorluk hem sizin hem de kediniz için güzel bir dostluğa dönüşecektir. Bunun için eğitimlerinin tamamlanması gerekir. Elbette ilk olarak yetişkin kediyi kuma alıştırma eğitiminin tamamlanması gerekir.

Yetişkin yani büyük kedileri kuma alıştırmak için öncelikle yetişkin kediyi kuma alıştırma yöntemlerinin denenmesi gerekir. Kum kabı tanıtmalı ve kum içine kedi konulmalıdır. Eğer yöntemler işe yaramazsa, kum kabına toprak dökülmelidir. Çünkü sokak kedileri sokakta toprağa tuvaletlerini yaparlar. Toprağı gören kedinin tuvaletini oraya yapacağından emin olabilirsiniz. Kısa bir süre sonra toprak değiştirilip yerine kum konulmalıdır. Kum kabı size kokmasa da kediye kokacaktır. Bu koku nedeniyle orasının tuvalet olduğunu anlayacaktır. Böylece yetişkin kedi tuvalet eğitimi ve kuma alışması tamamlanmış olacaktır.

Kedi tuvalete nasıl alıştırılır sorusunun yanıtını bu şekilde yanıtlamış olduk. Ancak kedilerin bu eğitim sürecinde yaptığı tuhaf davranışlar olabilir. Örnek olarak, kedim kumunu yiyor diyen sevgili okurlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu durum tuvalet eğitimi tamamlandığında sona erebilir. Fakat devam ederse veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kediler dört haftalık olduklarında tuvalet eğitimine hazır demektir. Bu nedenle yavru kedi kuma alıştırılır. Zaman olarak ise net bir şey söylemek doğru olmaz. Bazı yavru kedi cinsleri bir günde kuma alışır bazıları için bu süreç bir hafta olabilir.

Yavru kedinin tuvaletinin geldiğini saksı ya da koltuk arkası gibi bir yere doğru koşmaya başladığında anlayabiliriz. Ayrıca bir kez tuvaletini yaptıktan sonra aynı yere yapacakları için kediyi gözlemleyerek tuvaletinin geldiğini anlayabiliriz.

Kediler çok temiz canlılardır. Bu nedenle sokakta dahi yaşasalar da tuvaletlerini toprağa yapıp üzerini örterler. Ancak cins bir kedi sahiplendiyseniz kum kabını ve kumu görmesi ile tuvaletini nereye yapacağını anlar. Sokak kedisine tuvalet eğitimi vermek için öncelikle kum kabını toprak koyarak başlanılması gerekebilir.

Bu içerikler ilginizi çekebilir

kedilerde-tuvalet-egitimi-kedi-kum-egitimi

Kedilerde tuvalet eğitimi konusunu sizin içi 6 adımda topladık. Bu basit 6 adım ile kediyi tuvalete alıştırmak konusunu tamamen çözeceğinize inanıyoruz. Gelin isterseniz birlikte inceleyelim;

Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tüm kedi annelerinin ve kedi anne adaylarının en çok korktuğu konu kedilerde tuvalet eğitimi konusudur. Yeni sahiplendiği yavru kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir, kedisinin doğurduğu yavru kediler kuma nasıl alışır gibi sorular kedi annelerinin ve adaylarının sürekli kafasında dolaşmaktadır.

Korkmayın! Bir kediyi kumuna alıştırmak dünyanın en kolay işi. Sadece birkaç yapılmaması gereken konuya dikkat ettiğiniz sürece ne kadar kolay ve çabuk olduğuna siz de şaşıracaksınız.

Kedilerin tuvalet eğitimi, köpeklerdeki gibi uzun bir eğitim sürecini kapsamaz. Siz sadece ona tuvaletinin neresi olduğunu gösterin yeter 🙂 . Peki kedilerde tuvalet eğitimi nasıl verilir? Yapılması gerekenleri sizin için 6 basit adımda topladık!

Bu arada yeni bir kedi sahiplendiyseniz satın almanız gereken ve olmazsa olmaz kedi malzemeleri için kedilerin temel ihtiyaçlarıiçerikli yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Yavru kediyi tuvalete alıştırma – Yavru kediyi kuma alıştırma

Yavru kedilerin tuvalet eğitimi konusuna geçmeden önce kedilerin tuvalet alışkanlığı ile ilgili bilmeniz gereken birkaç önemli noktayı sizlerle paylaşmak istedik. Emin olun bu bilgiler kedinize ve onun tuvalet alışkanlığına farklı gözle bakmanızı sağlayacak.

 

yavru-kedilerde-tuvalet-eğitimi-yavru-kedilerde-kum-egitimi

 

Kedilerde tuvalet alışkanlığı konusunda bilmeniz gerekenler:

Kedi tuvaleti nereye konmalı?

Kediler tuvalet konusunda mahremiyete önem verir. Bu yüzden onun tuvaletini evinizde gözden uzak bir noktada konumlandırmaya özen göstermelisiniz. Kapalı tuvalet kapları da bu mahremiyet için en uygun olan modellerdir.

Tuvaleti konumlandırdığınız alan kedinizin istediği zaman kolayca ulaşabileceği, sessiz ve güvenli bir alan olmalıdır.

Kedinizin mama ve su kabı kesinlikle tuvaletine yakın olmamalıdır. Eğer yakın konumlandırırsanız kediniz ya mamasını yemeyecektir ya da tuvaletini kendi uygun gördüğü başka bir yere yapacaktır.

Kedimin kumunu hangi sıklıkla temizlemeliyim?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kediniz için de tuvaletinin, yani kedi kumunun temizliği çok önemlidir. Bu yüzden kumunu sık sık temizlemeniz gerekmektedir.

Kediler tuvalet temizliği konusunda çevreye karşı da oldukça hassastırlar 🙂 . O bıdık patileri ile tuvaletlerinin üzerini kapamadan asla bir yere gitmezler, gidemezler.

Yavru kedime tuvalet eğitimini hangi aylarda vermeliyim?

Yavru kedilere ilk tuvalet eğitimini anneleri bizzat verir. Bu yüzden tuvalet eğitimi olan bir kedinin yavrusunu sahipleniyorsanız size düşen tek görev; kedinizi, evinizdeki tuvaletine alıştırmak olacaktır.

Kediler kumunun dışına tuvaletini yapar mı?

Kediler tuvaletini yapıp kokusunu bıraktığı alanı tuvalet olarak işaretleyip aynı işlemi aynı yere tekrar tekrar yapmak istemesi ihtimaller dahilindedir. Bu alan kedi kumu olmasa dahi 🙂 .

Bir üstteki madde hemen sizi korkutmasın. Kediler bir problem olmadığı sürece tuvaletini asla kumundan başka bir yere yapmazlar. Eğer yapıyorsa problemin ne olduğunu tespit etmeniz gerekecektir.

Bir problemi yok, sadece yavru kedim çişini kaçırdı diyorsanız bunun çözümü çok basit. Olur böyle kazalar diyerek yavru kedilerde çiş kazası yaşandığında yapılması gereken maddeleri de içeren yazımızı okuyabilirsiniz.

 

yavru-kedilerde-cis-egitimi

 

Yavru ve Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi için 6 Adım

1 – Tuvalete gitme zamanını tespit etmelisiniz

Kediler genelde öğünlerinden sonra birkaç dakika içinde (ortalama 20 dakika) tuvalete gitmek istemektedir. Bu yüzden mama ve su tüketim saatlerini dikkatle izlemenizi ve bu saatleri not etmenizi tavsiye ederiz. Bunun dışında kendinize uygun saatlere göre siz de kedi tuvalet eğitimi saatlerinizi belirleyebilirsiniz. Sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önceki birkaç dakika kedi tuvalet eğitimi için en ideal zaman!

Yavru kedi ne ile beslenir?

Tüm bunların dışında etrafı kokladığını, çömeldiğini ya da dışarı çıkmaya ihtiyacı varmış gibi davrandığını görürseniz onun için tuvalete gitme zamanı gelmiş demektir.

2 – Onu kedi kum kabı ile tanıştırmalısınız

Kedi tuvalet eğitim saatlerini belirledikten sonra sıra onu kum kabı ile tanıştırma vakti geldi demektir. Bu eğitim gayet basit bir eğitim.

Belirlediğiniz eğitim saatlerinde kedinizi alıp kum kabına götürmelisiniz. Bu adımda onu rahat bırakmaya özen gösterin. İzin verin minnoşunuz kumunu ve kabını koklasın ve onu tanısın. Biliyorsunuz kediler, tüm canlılar ve tüm eşyalar ile koklayarak tanışır.

 

yavru-kedilerde-tuvalet-egitimi-yavru-kediye-cis-egitimi-nasil-verilir

3 – Onu kedi kumu ile temas ettirmelisiniz

Minnoşunuz kedi kum kabı koklama seansını bitirdiyse sıra kumu ile tanışmaya geldi. Onu kumunun üzerine koyun ve paticiklerini tutarak kumuna sürtün. Patilerinde kedi kumunu hissetsin. Siz de bir yandan kendi elinizle de kedi kumunu kazıyıp dikkatini çekmesini sağlayabilirsiniz.

Bunu her kedi tuvaleti eğitim saati içinde en az 2-3 kez tekrarlayın. Kum kazıma kedilerin doğasında olduğu için kediniz, bu hissiyatın ardından o bölgeye tuvaletini yapabileceğini kendiliğinden kavrayacaktır.

4 – Ona zaman tanımalısınız

Yaptığınız tuvalet eğitimi adımlarının ardından hemen tuvaletini yapmasını beklemeyin. Bebeğiniz o gün daha az beslenmiş olabilir veya tuvaleti henüz gelmemiş olabilir. Siz sabırla onu tuvaletine götürüp kumuna temas ettirmeye devam edin ve temas süresini çok uzun tutmadan onu serbest bırakın. Tuvaleti geldiğinde kumuna gittiğini gördüğünüzde ona bir kez daha hayran kalacaksınız.

5 – Tuvaletini yapana kadar onu gözlemlemelisiniz

Gün içinde onu gözlemlemeye devam edin. Kediniz ilk kez kuma tuvaletini yapacaksa veya sizin evinizde ilk kez yapacaksa bu sürenin biraz uzun sürme ihtimali var. Biraz uzundan kastımız sadece birkaç gün.

Yeni bir ortama girdiğinde kendini rahat hissetmesi biraz zaman alacaktır. Bu durum bazı insanlarda karşılaşılan evinin dışında tuvalete gidememe problemine benzetilebilir 🙂 . Ama endişelenmeyin kedilerin büyük çoğunluğu ilk gün kumuna alışmaktadır.

6 – Onu ödüllendirmelisiniz

Minnoşunuz kedi kumu içine başarılı bir şekilde tuvaleti yaptığı an onu ödüllendirmeniz kritik. Eğer ödüllendirme işlemini başarılı bir şekilde yaparsanız bebeğiniz de iyi birşey yaptığını daha hızlı kavrayacaktır ve bu alışkanlığına devam edecektir. Hatta kedi kumu tepsisi için sevgi beslemeye bile başlayabilir 🙂 .

Verebileceğiniz ödül ona göstereceğiniz sevgi olabileceği gibi kedinizin yaşına uygun bir ödül maması da olabilir.

Kedi ödül maması ne işe yarar?

 

kedilerde-tuvalet-egitimi-adim-adim-tuvalet-egitimi-kedi-tuvalet-egitiminde-6-adim

 

Gördüğünüz gibi kedileri tuvalete alıştırmak oldukça kolay bir işlem. Birkaç kritik noktaya dikkat ettiğiniz sürece ne kadar çabuk alıştığına siz de şaşırıp kalacaksınız. Peki nedir o kritik noktalar? Kedi tuvalet eğitimi konusunda dikkat etmeniz gereken maddeler için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

 


 

Şimdi gelin isterseniz kedilerde tuvalet eğitimindeki 6 adımı özetleyelim;

Kedi tuvalet eğitiminde 6 adım – ÖZET

  1. Tuvalete gitme zamanını tespit edin
  2. Kedinizi kum kabı ile tanıştırın
  3. Onu kedi kumu ile temas ettirin
  4. Tuvaletini kedi kumuna yapana kadar gözlemlemeye devam edin
  5. Başarının ardından onu ödüllendirin

 


Kedi Tuvalet Eğitimi Hangi Aylarda Verilmeli?

Eğer bıdığınız doğduğunda anneciğinin yanındaysa, eğitimi ona annesi vereceğinden bu konuda zamanlama endişesine girmenize gerek bulunmuyor. Tabiki ilk doğduklarında fındık kadar oldukları için isteseler de ihtiyaçlarını kedi kumuna gidemeyeceklerdir.

Kedi tuvalet ihtiyacı için, kumlarına gidebilecek aya gelene kadar, annelerin bebeklerinin altını değiştirirken kullandığı pedlerden faydalanabilirsiniz. Bu sürede sadece anne sütü ile beslendiklerinden pedler ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayaklanmaya ve mama tüketmeye başladıkları dönemde pedlerden kuma geçişi başlatabilirsiniz.

Yavru kedi kedi kumuna ne zaman alıştırılmalı diye soracak olursanız bu süre ortalama 1 – 1.5 aydır. Eğer yavrularınızın yanında anneleri var ise, tuvalet eğitimini annelerinin vereceğinden bahsetmiştik. Bu dönemde açık kum kabı / açık tuvalet kabı kullanmanız kritik. Çünkü anneleri tuvaletini yaparken yavrular onu izleyecek ve ihtiyaçlarını orada gidermeleri gerektiğini öğrenecekler.

Kedim tuvaletini kumuna yapmıyor diyorsanız da bunun muhtemel sebepleri için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kedi kumunun dağılmaması için ne yapabilirim?

Kedi kumunun dağılması konusunda 2 farkı konumuz bulunuyor. Biri kedi kumunun topaklanmaması, bir diğeri de özellikle açık tuvaletlerde kedinizin kumunu kazarken etrafa kum saçmasıdır. Bu 2 konu ile ilgili kedi kumunun dağılmaması için aşağıdaki tavsiyeleri verebilirim;

Kedimin kumu topaklanmıyor

Bu konunun çözümü için kaliteli bir kum tercihi yapmanız önemli. Özellikle hızlı topaklanma özelliğine sahip kumlar işinizi kolaylaştıracaktır.

Kedim kumunu etrafa saçıyor

Bu konudaki en kesin çözüm elbette kapalı kedi tuvaleti. Ancak sizin de benim gibi biraz iri bir bıdığınız varsa kapalı tuvalet pek seçenek içine dahil olmuyor maalesef. Kedim bundan daha ufak olsaydı da tercih etmeyebilirdim. Çünkü kapalı tuvaletin onu nasıl rahatsız ettiğine bizzat şahidim. Bu yüzden kedi kumunun dağılmaması için aşağıdaki ürünlerle daha az sorun yaşayacaksınızdır;

  • kedi tuvaleti paspası: Özellikle delikli ve kumu içinde barındıran ürünler işinizi olduka kolaylaştıracak. Kediniz tuvaletinden çıkarken üzerine yapışan kumları bu paspaslara bırakacak
  • Kenarları yüksek kedi tuvaleti: 3 tarafından yüksek ve genişçe bir tuvalet hem kedinizi rahat ettirir hem de etrafa kum saçılmasını azaltır. Yarı kapalı tuvalet örneği için linke tıklayabilirsiniz.

 

Tüm kedi annelerinin eğitimlerini kolayca tamamlamaları dileği ile…

 

Content Protection by DMCA.com

Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tıpkı büyük kedi kuzenleri gibi, yavru kediniz de tuvalet konusunda mahremiyetine özen göstermeyi tercih eder. İşte bu yüzden, kedi kumu tepsisini kolaylıkla ulaşabileceği ve kimse görmeden kullanabileceği sessiz ve güvenli bir yere yerleştirmeniz önemlidir.

Ne zaman gitmek istediğini anlamak

Yavru kedinize tepsisini nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermeniz gerekecektir. Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz. Yavru kediniz koku ve yön bulma kabiliyetiyle kedi kumu tepsisini kendi başına bulmaya başlayana kadar devam edin. Sonrasında, bırakın kendisi yapsın. Rahat hissetmesini sağlamak için, kokuları yok eden ve topaklanmayan bir kedi kumu tercih edin.

Temizlik

Vahşi doğada, büyük kediler temizlik ve sağlık konusunda son derece titizdir; öyle ki, tuvalete gittikleri yerden başka bir alanda yemek yemeye ve su içmeye dikkat ederler. Küçük kediniz de aynen böyle davranır. Bu yüzden, kedi kumu tepsisini yemek yediği veya su içtiği yerden uzağa koyun. Ayrıca, kedi kumu tepsisini temiz tutmak önemlidir.

Kazalar olabilir

Yavru kediniz bir anda küçük kazalar yapmaya mı başladı? Bunun birkaç nedeni olabilir:

  • Kedi kumu tepsisi kirlenmiş olabilir
  • Dikkat çekmeye çalışıyor olabilir
  • Alanını başka birinin istila ettiği duygusuna kapılmış olabilir
  • Cinsel olgunluğa ulaşmış olabilir

Eğer bu kazalar devam ederse, yavru kedinizle işleri nasıl rayına koyabileceğinizi öğrenmek için veterinerinizle görüşün.

Nasıl temizlik yapılır?

Alanı duru suyla yıkayın, sonra kokuyu çıkarmak için %10 oranında biyolojik toz deterjanla hazırladığınız solüsyonu kullanın. Başka bir şey kullanmamak en iyisi olacaktır. Çünkü pek çok deterjan hafif kedi idrarı gibi kokar. Yani bunlarla temizlik yaparsanız, kedinize istemediğiniz davranışları teşvik eden bir işaret bırakmanız söz konusu olabilir!

Başarıyı ödüllendirmek

Yavru kediniz kedi kumu tepsisini başarılı bir şekilde kullandığında, ona hak ettiği övgüyü verin – küçük bir ödül çok işe yarayabilir. Bu şekilde, çok geçmeden kedi kumu tepsisine karşı iyi duygular beslemeyi öğrenecektir. Tek yapmanız gereken yavru kedinize karşı sabırlı davranmak ve çokça teşvik etmek; kullanmayı hızla öğreneceğinden emin olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir