rahatlatıcı müzik ders çalışırken / Ders çalışırken müzik dinlenir mi? - Haberler

Rahatlatıcı Müzik Ders Çalışırken

rahatlatıcı müzik ders çalışırken

Ders Çalışırken Odaklanmanıza Yardımcı Olacak Birbirinden Etkileyici 43 Müzik (Spotify Listesi)

Kim ne derse desin benim gibi biriyseniz ders çalışmak çok da kolay bir eylem değildir. Hepimiz o okulların sıralarından geçtik ve benzer zorluklarla karşılaştık. Ders çalışmayı sınavın son gününe bırakmalar, sınav günü saat önce kalkıp tüm derse hakim olmaya çalışmalar benim de başımdan geçen şeyler dostlarım. 

Aslında bu durum, günümüzde daha da önemli bir hal almaya başladı. İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle etrafımızda o kadar çok dikkat dağıtıcı unsur var ki ders çalışmaya başlasak dahi dikkatimiz başka yerlere kayabiliyor. İşte bunun önüne geçmek için başvuracağımız çok etkili bir yol var. Odaklanmanıza yardımcı olacak, o an yaptığınız işten daha çok zevk almanızı sağlayacak şey: Müzik. 

Ders çalışan çocuk

Müziğin ruhun gıdası olduğunu duymuşsunuzdur. Gerçekten de ders çalışırken fazlasıyla sıkılan ve farklı şeyler yapmak isteyen ruhunuza o gıdayı müzikle verdiğinizde çalıştığınız derslerden de daha çok keyif alabiliyorsunuz. Bizler de sizlere bu zorlu ders çalışma temponuzda odaklanmanıza yardımcı olacak, okuduğunuz bir metni ya da çözdüğünüz bir testi çok daha iyi anlamanızı katkı sağlayacak bir oynatma listesi oluşturmaya karar verdik. 

Ders çalışırken nasıl müzikler dinlenmeli?

Yapılan araştırmalara göre ders çalışırken dinlediğiniz müziğin çok önemi var. Dinlediğiniz müzikte sözler yer alıyorsa odağınız istemsizce oraya kayacaktır. Özellikle anladığınız bir dilde dinlediğiniz müzikler sizi ders çalışmaktan alıp müziğin derinliklerine indirecektir. Tahmin edersiniz ki böyle bir şeyi de istemeyiz. O zaman çoğunluğu enstrümantal müziklerden oluşan listemize başlayalım.

Ders çalışırken dinlenebilecek müzikler

Aşağıda yer alan müziklerin Spotify oynatma listesine buraya tıklayarak, YouTube oynatma listesine ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ludovico Einaudi - Experience

Alexandre Desplat - Statues

Escala - Feeling Good

Harry Gregson-Williams - Crusaders

RJD2 - A Beautiful Mine

Farid Harjad - Golha

Rodrigo Amarante - Tuyo

Escala - Adagio For Strings

Dmitri Shostakovich: Jazz Suite, Waltz No. 2

Ennio Morricone - Cockeye's Song

Max Richter - Luminous

Ludovico Einaudi - Nuvole Bianche

VioDance - The Last of the Mohicans

Metallica - Orion

Howard Shore - The Shire

Balmorhea - Remembrance

Hans Zimmer - At Wit's End

Ludovico Einaudi - Una Mattina

Lindsey Stirling - Elements

Loreena Mckennitt - Mummers Dance

Enya - Only Time

Hans Zimmer - Tennessee

Vitamin String Quartet - Back to Black

Hans Zimmer - The Dark Knight OST

The Piano Guys - Let it Go

Vivaldi Variation (Arr. for Piano from Concerto for Strings in G Minor, RV )

The Four Seasons - Summer in G Minor, RV. III. Presto

John Williams - Schindler's List Theme

Vivaldi: The Four Seasons - 06 Concerto No. 2 in G Minor, RV Summer: III. Presto

Haggard - Herr Mannelig

Moby - Porcelain

John Williams - The Imperial March

Dead Can Dance - The Host of Seraphim

Loreena McKennitt - Prologue

Kitaro - Matsuri

Yann Tiersen - Comptine d'Un Autre Été- Die fabelhafte Welt der Amélie Piano

Farid Farjad - Robabeh Jan Taghtam Deh

Alexandre Desplat - Lily's Theme

Hans Zimmer - Chevaliers De Sangreal

Hans Zimmer - Time

Farid Farjad - Ayrılık

Yann Tiersen - La Valse d'Amelie

René Aubry - Séduction

Emoji İle Tepki Ver

22

Piyano Müzikleri #2 - Ders Çalışma,Dinlendirici,Odaklanma Müziği

Ders &#;alışırken m&#;zik dinlenir mi?

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. H&#;lya G&#;ven&#; - &#;anakkale Onsekiz Mart &#;niversitesi Eğitim Fak&#;ltesi Eğitim Programları ve &#;ğretim B&#;l&#;m&#; &#;ğretim &#;yesi

Oluşturulma Tarihi: Nisan 25,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ders çalışırken müzik dinlemenin ders çalışma verimliliği üzerindeki etkileri son derece tartışmalı bir konu. Çünkü araştırma sonuçları birbiriyle çelişiyor. Çalışırken müzik dinleyelim mi, dinlemeyelim mi? Dinleyeceksek ne dinleyelim? Araştırma sonuçlarını dikkate olarak bu soruların yanıtını kendimiz için bulalım.

Haberin Devamı

SORUNUN YANITI ÖĞRENCİDE SAKLI
Çünkü aslında bu sorunun doğru yanıtı, sadece öğrencinin kendisi tarafından verilebilir. Öncelikle her öğrenci biriciktir diyerek başlayalım. Beyne dayalı öğrenme ismini verdiğimiz kuram bunu her beyin biriciktir olarak ifade ediyor. Kendi öğrenmemizi düzenlerken, en iyi yolu ararken önerileri inceleyip, “Bu benim için doğru mu?”, “Ben çalışırken işe yarıyor mu?” diye düşünmemiz gerekiyor. Ders çalışırken müzik dinlemek mi sessiz ortamda çalışmak mı sorusuna yanıt veren bazı araştırmacılar, öğrencilerin bu konuda farklı tercihleri olabileceğini, hatta bunun değiştirilmesi zor bir bireysel özellik olduğunu ifade etmişler. Yani bazılarımız için müzikle çalışmak bazılarımız için müziksiz çalışmak uygun.

Ama müzik eşliğinde çalışmaya doğrudan karşı çıkanlarda var. Bazı bilim insanları müziğin, fonda çok kısık sesli olsa bile, kısa süreli belleği meşgul ettiğini, bu yüzden öğrenmeyi olumsuz etkilediğini, dikkati dağıttığını savunuyorlar. Şu an işte bu benim, çalışırken müzik dinlememeliyim diyor olabilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Peki ders çalışırken müzik dinlemenin yararlı olduğunu savunanlar ne diyor? Bazı araştırmacılar müzik dinlemenin kısa süreli bellekteki etkinliğinin, engelleyici olmadığını tam tersine bu etkinliğin kodlama ve ezberlemeyi kolaylaştırdığını söylüyor. Ne yazık ki kimin daha haklı olduğunu belirlemek için daha çok araştırmaya ihtiyaç var.

MÜZİĞİN ÖĞRENMEYE OLUMLU ETKİSİ VAR
Aslına bakarsanız ders çalışırken müzik dinlemenin yararını ortaya koyan araştırmalar; beyin fonksiyonlarına doğrudan etkisinden çok, müziğin insan duyguları üzerindeki etkisine vurgu yapıyor. Onlara göre; rahatlatan, olumlu duygular uyandıran müzik, stresi ve kaygıyı azaltarak öğrenmeyi olumlu etkiliyor. Çünkü müziğin öğrenmeye etkisindeki beyinle ilgili kafa karıştırıcı sonuçları bir yana koyarsak stres ve kaygının öğrenmeyi olumsuz etkilediğini net olarak biliyoruz. Dinlenilen müziğin insanı mutlu, üzgün, coşkulu ya da rahatlamış hissettirebildiğini de biliyoruz. Olaya bu açıdan yaklaşarak yapılan araştırmalar, mutluluk veren ve rahatlatan müzikler dinlemenin olumsuz duygular veren ya da coşkulu müziklere ve sessiz ortama göre ders çalışma üzerinde daha olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Yine araştırmalar sözlü değil enstrümantal müzik, hatta klasik müzik dinlememiz yönünde öneriler getiriyor. Klasik müzik sevmiyorsanız üzülmeyin. Çünkü araştırmacılar öğrencinin kendi tercih ettiği müziği dinlemesinin daha olumlu etkisi olduğunu da ortaya koyuyor. Yani sevmeyerek klasik müzik dinlemektense, sözsüz olmak koşuluyla sevdiğimiz başka bir müzik türünü dinlemek öğrenmemizde daha etkili.

Haberin Devamı

Bu çelişkili çalışmaların ışığında ders çalışırken müzik dinlemeyle ilgili önerileri şöyle maddeleştirerek netleştirelim.

KENDİNİZİ TEST EDİN
İstekli, dinlenmiş bir şekilde ders çalışmak üzere hazırlandınız. Ders çalışmaya uygun bir müzik açın. Müzik dikkatinizi dağıtıyor mu? Dağıtmıyorsa müzik eşliğinde çalışmak veriminizi artıracak.

UYGUN MÜZİK SEÇİN VE ÇALIŞMAYA BAŞLAMADAN HAZIRLAYIN
Dinlediğiniz müzikler; rahatlatıcı, sizi mutlu eden müzikler olmalı ve olabildiğince kısık sesle dinlenmeli. Ders çalışırken müzik dinleyecekseniz önceden bir dinleme listesi oluşturmanız, çalışma sırasında aynı müziği dinleyip bu defa ondan sıkılma, müzik arama gibi çalışmaktan kopmamıza neden olacak durumları ortadan kaldırır. Kısa bir internet araştırmasıyla bu amaçla hazırlanmış listelere ve müziklere ulaşabilirsiniz. Size sadece hoşunuza gidenleri seçmek kalır.

Haberin Devamı

ÇALIŞIRKEN DİNLEYEMİYORSANIZ ARA VERİNCE DİNLEYİN
Ders çalışırken müzik dinlenmek dikkatinizi dağıtıyor, ama ders çalışırken de sıkılıyorsanız ara verdiğinizde müzik dinleyerek müziğin stres ve kaygıyı azaltıcı etkisinden yararlanabilirsiniz.

müzik DİNLEMEDEN ÇALIŞMAYA DA KENDİNİZİ ALIŞTIRIN
Son öneri sınava hazırlanan ve müzik dinleyerek ders çalışmayı tercih eden sevgili öğrencilere. Sınava hazırlanırken sınav koşullarını düşünerek hareket etmenizde yarar var. Yani müzik olmayan ortamda da soru çözmeye kendinizi alıştırmanız gerekiyor. Sürekli müzikle test çözüyorsanız her gün birkaç dakikadan başlayarak sessiz ortamda soru çözme çalışmaları yapmanız sınav anında zorlanmanızı engelleyebilir.

Haberin Devamı

PROF. DR. HÜLYA GÜVENÇ KİMDİR?
Hülya Güvenç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında görev yapıyor. Çalışmalarında öğrenme - öğretme süreciyle ilgili konulara odaklanan Hülya Güvenç; aktif öğrenme sınıf yönetimi ve motivasyon konusunda birçok yayının yanı sıra bu konularda verdiği eğitimlerle de tanınıyor.

Ders çalışırken müzik dinlenir mi? Dinlenmesi doğru mu veya zararlı mı merak ediliyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, müzik hayatımızın bir parçası ve öğrenci olsun ya da olmasın müziğin herkesi etkilediği bir gerçek. Birçok öğrenci de ders çalışırken, ders çalışmaya başlamadan önce veya ders aralarında müzik dinlemeyi tercih ediyor. Peki ders çalışırken dinlenecek müzik ne olmalı, müzik dinlemenin derse odaklanmaya, dersi anlamaya ve kavramaya olan etkileri neler? Bununla ilgili birçok araştırma, sosyal deney ve yüzlerce makale var. Fakat hala net olarak “Ders çalışırken müzik dinlenir ve dinlenmez” denemiyor. Çünkü kesin olarak sonuç almayı etkileyen birçok parametre söz konusu.

Müziğin ne zaman dinlemesi gerektiğini ayrı ele almak gerekiyor. Ders öncesi, derse hazırlık ve motivasyon safhası, ders çalışma esnası ve derse ara verdiğinde müzik dinleniyor. Bunlardan hangisi olumlu sonuç verir, hangisi dikkat dağınıklığıoluşturur ve konsantrasyonumuzu etkiler, işte bunlar araştırma hep konusu olmuş.

Kişilik özellikleri de müzik dinlemede fark oluşturur. İçe kapanık olan öğrenci ile sosyal olan öğrencinin müzikten etkilenmesi daha farklıdır. Ayrıca “Hangi müzik dinlenirse motivasyon artar veya mod düşer.” Evet bu durum kişiden kişiye değişiyor. Bu yüzden yapılan araştırmaları yorumlarken her öğrencinin kendine hangisi daha uygun olduğunu deneyimleyerek karar vermesi gerekir. Mutlaka şu olmalıdır şeklinde bir kalıba sokamayız. Yazıdaki tüm araştırma bilgilerini kendi durumunuza göre yorumlayıp ona göre karar vermenizi tavsiye ediyorum.

Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi Konulu Araştırmalar

Ders çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemek stres ve sıkıntıyı azaltır, hafıza ve zihinsel beceriyi de artırır. Özellikle de ders çalışma esnasında müzik dinlemenin ise odaklanmayı ciddi anlamda zorlaştırdığı, insanın iki işi aynı anda yaptığında yeterli verimi alamadığı görülmüştür. Ders esnasında müzik dinlerken ders çalışıyormuş gibi hissetseniz de beyin bunu iki iş olarak algılar. Böylece enerjisini ona göre ayırır ve verim düşer.(Araştırma 1)

Ders çalışırken Mozart dinlemek klasik müzik dinlemek zihinsel performansı arttırır. Bunu bilimsel anlamda Mozart Etkisi diye de adlandırmışlardır. Sözsüz ve daha modern ezgilere sahip enstrümantal müzik de dinlemek çoğu zaman huzur verir, rahatlatır. Mental olarak olumlu etki verdiği gibi, müzikte söz olmaması beyni de yormaz.

Müziğin ritminin çok düşük olduğu veya yüksek olduğu müzikleri ders esnasında dinlemeyin. Ancak Dr. Chabris, Mozart etkisine dair birçok çalışmayı inceledi ve makale yazdı. Mozart dinlemenin görsel görüntüleri iyi yorumlamaya küçük bir etkisinin olduğunu belirledi. (Araştırma 2- Mozart Effect)

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ndeki çalışmalar da gösteriyor ki, ders çalışırken müzik dinlenir mi evet dinlenir çünkü araştırmaya göre müzik stresi azaltmada çok önemli bir etkiye sahip. Sınav gün ve gecelerinde ciddi stres yapan öğrenciler olmaktadır. Bu durum, çalışma performansını olumsuz etkilemektedir. Sessiz ortam stres atmayı sağlamaz, böyle durumlarda dinlenen müzik stres ve kaygıyı bertaraf edecektir.

ders çalışırken müzik dinlenir mi? müziğin derse etkileri

Yapılan bir başka araştırmada ise, görev performansından önce fon müziği dinlemenin faydası üzerine. Sözsüz müzik, olumlu ruh hali mekanizması yoluyla dikkat ve hafıza gibi bilişsel süreçleri arttırmaktadır. (Araştırma 3)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En İyi İngilizce Kursları

Müziği Ne Zaman Dinleyin, Ne Zaman Dinlemeyin?

Herkesin hayali çalışıp başarılı olmak ve herkes de biliyor ki sınavlarda başarılı olmanın yolu verimli çalışmaktan geçer. Çalışıyormuş gibi görünen verimsiz yapılan ameliyeler, akıntıya kürek çekmek gibidir, sonuç alamazsınız. Bu yüzden ders çalışırken müzik dinlenir mi sorusunun cevabını önemsemek gerek. Peki ruhumuza iyi gelen, duygusal anlamda bizi destekleyen müzikleri ne zaman dinleyelim:

Müzik dinleyerek ders çalışılır mı evet çevre şartlarına bakarak, duygusal ve fiziksel durumumuza bakarak buna karar verebiliriz. Peki ne zaman müzik dinleyerek ders çalışmak uygun değil, ne zaman hayır diyelim.

Yukarıdaki gibi ders çalışmayı engelleyen faktörler yoksa ve soru tekrarı veya görsel bir çalışma yapmıyorsanız müzik dinlememenizi tavsiye ederim. Şunu unutmayın, kendinize en uygun çalışma ortamını siz daha iyi bilirsiniz. Bazı şeyleri deneyerek neyin daha verimli olduğunu da görebilirsiniz. Buradaki bilgiler tavsiye niteliğinde eğitimci ve araştırmacıların gözlemlerini yansıtmaktadır.

ders çalışırken müzik dinlenir mi? müziğin derse etkileri

Ders Çalışırken Dinlenecek Müzikler

Ders çalışırken uyku gelmesi sıkça rastlanan bir durumdur. Gerek uyanık kalma, gerek ders çalışmama isteğini azaltma gerekse de motivasyonu arttırma gibi gerekçeler yüzünden ders çalışırken müzik dinlemek makul olabilir. Ayrıca çevreden gelen olumsuz gürültü tarzı seslerden kaçmak için de müzik dinlemek istiyoruz. Peki ders çalışırken hangi tür müzikler dinlenmeli fon müzik dinlenir mi şarkı dinleyeceksek ne gibi şarkılar seçmek daha uygundur?

Öncelikle şunu belirtelim ki, mod düşüren, aşırı duygusal veya fazla ritimli müziklerden uzak durun. Yeni çıkmış şarkılar da melodi ve sözlerine dikkat kesilmesine sebep olur. Ders çalışırken müzik dinlenir mi böyle müzikler olursa dinlemeyin. Kısacası yeni şarkıları da ders zamanı dinlemeyin. Aynı şekilde radyoyu açarak radyodan da müzik dinlemeyin, ara konuşma ve reklamlar dikkati dağıtır.

Ben müziksiz duramam mutlaka dinlerim diyenler için ders çalışırken dinlenecek müzikler ne olmalıdır? Öncelikle sözsüz müzikler ilk tercihiniz olmalı. Ders çalışırken müzik dinlenir mi fon müziği olursa evet hem dikkat dağıtmaz hem de rahatlatır. Enstrümantal müzik fon müziği ya da klasik müzik dinlemek için çok fazla materyal var, onlardan bir çalma listesi yaparak ders boyunca hiç aç kapa ile uğraşmadan dinleyebilirsiniz. Yine eskiden çok dinlediğiniz şarkılar ile bir liste oluşturup dinleyebilirsiniz. Melodisini ve sözlerini eskiden bildiğiniz şarkılar dikkati diğer şarkılara göre daha az dağıtır.

Ders öncesi motivasyon arttırıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Ders arasında can sıkıntısını giderecek, uyku gelmesini engelleyecek müzikler dinleyebilirsiniz. Ders çalışırken dinlenecek müzik olarak size önereceğim Sam Smith – Fire On Fire şarkısı var. Bu şarkı Watership Down adlı dizi için yapılmıştı ve motivasyonu artırıyor.

Sonuç olarak, ders çalışırken müzik dinlenir mi sorusunun cevabı kişi, durum ve mekana göre değişiklik gösterir. Siz tüm bu bilgiler ışığında buna kendiniz karar vermelisiniz. Umarım herkes kendi için en iyi çalışma tarzını bulur ve başarıya ulaşır.

İLGİLİ YAZI: Başarıyı Yakalamada Motivasyonun Önemi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir