elmalı kek tarifi / Elmalı Tarçınlı Kek Tarifi - Kek Kalıbında - MisssGibi Yemek Tarifleri

Elmalı Kek Tarifi

elmalı kek tarifi

Elmalı Kek Tarifi

Fırından çıktığında 1 küsür kilo gelen bir keke 2 kilo elma sığar mı? Sığar elbet. Sığdırdım da.

Nasıl sığdırdığıma geçmeden önce neden sığdırmaya çalıştığımı anlatmam lazım.

Bir hesabın kapanması gerekiyor. Bu elmalı kekin, bundan yaklaşık 6 sene önce, blogumun emekleme döneminde yayınlayıp sonrasında arşivin derinliklerine gömüldüğünü zannettiğim ama birkaç sevgili okurun o derinliklerden çıkartıp inatla denediği ve maalesef hüsrana uğradığı elmalı kekin ayıbını örtmesi gerekiyor.

Blogumun ilk yıllarında yayınladığım tarifleri gözden geçirip yeni fotoğraflarla güncellemek uzun süredir aklımda. Bugüne kadar vakit bulamadım, bundan sonra da bulabilir miyim emin değilim ama birkaç tarif var ki, gözden geçirmenin de ötesinde, uzun bir çalışma gerektiriyor. Işte o birkaç tariften biri de, seneler önce yayınladığım elmalı kek.

Geçen ay bu bahsettiğim elmalı kek yazısına gelen bir yorumu okuyunca kitaptan kafamı birkaç günlüğüne kaldırıp senelerdir kafamı meşgul eden şu elmalı kek tarifine giriştim.

Başlarken kendime bir süre belirledim. Alışverişten tarif denemelerine, fotoğraflarından yazısına kadar en fazla 2 günümü almalıydı. Bu da iki, bilemedin üç tarif denemesi demekti. Dolayısıyla sıfırdan bir tarif geliştirmektense kitabıma koyduğum, “bugüne kadar fırınımdan çıkmış en güzel şeylerden biri” dediğim bir kekin tarifini baz aldım.

Birkaç malzemenin miktarıyla oynayıp yarım kilo kadar elmayı içerdikleri suyun büyük bir kısmından kurtulduktan sonra kekin harcına yedirebildim. Kek bir kenarda soğurken aklıma elmaların bıraktıkları suyla kekin üzerine krem peynirli bir krema yapmak geldi. Eski tarifte kek harcına yedirilen devasa miktardaki krem peyniri çıkartıp üzerine süreceğim kremada değerlendirmek akıllıca olacaktı. Malzemeler aynı, sonuçlar epey farklı; hikayesi de hazırdı.

Elmaların bıraktıkları suyu biraz şeker, çok az tarçın ve limon suyula tatlandırdıktan sonra şurup haline getirip oda sıcaklığındaki krem peynirle çırptım. Hafif, oldukça lezzetli, ipek gibi bir krema çıktı ortaya. Bir heyecanla kekin üzerine sürdüm, kesmeden önce birkaç kare çektim, ardından da kesip tadına baktım.

Elmalı Kek 1

10 üzerinden 3. O da sırf üzerindeki kremanın hatrına. Kekin elmayla uzaktan yakından alakası yoktu. İçindeki tarçın ister istemez elmayı çağrıştırıyordu ama yok, onca elma rendesi kekin içinde eriyip gitmiş, bir de üstüne güzelim keki berbat etmişti.

Geçiniz. Sonra, yıllar içinde yediğim, kitaplarda ve dergilerde karşıma çıkan kekleri düşündüm. Aklımda yer eden iki tip elmalı kek olmuş. Biri, elmaların küp küp doğrandıktan sonra tereyağı bazlı bir harcın üzerine serpildiği kekler (ki çoğu zaman tepelerinde kıtır bir hamur da olur), diğeri de, aynı şu havuçlu kekte veya şu muzlu kekte olduğu gibi, ıslak malzemelerle kuru malzemelerin çabucak karıştırılmasıyla hazırlanan, yani özünde muffin olan kekler. İkincisi aklıma yatıyor. Ha havuç, ha elma. İkisinin de rendelenmiş hali birbirine benziyor. Elma havuçtan daha yumuşak olduğu için karbonata da gerek yok. Bu da, içine koyacağım ceviz içlerinin kararmaması demek. Çok seviniyorum, çünkü yine kitap için hazırladığım tariflerin birinde ceviz içlerini keke koymadan önce fırında kavrulmaya bıraktım ve amanın, gerçekten de amanın sevgili okur, o ne koku, o ne tat… Aynısını bu kekte uygulamaya karar veriyorum.

Hemen kitap için güncellediğim havuçlu kek tarifini baz alıp bir malzeme listesi oluşturdum, keki pişirdim, fotoğraflarını çektim, dilimledim ve&#;

Elmalı Kek 2

Karşıma 10 kişi oturt, hepsine birer lokma yedirip kekin içinde ne olduğunu soralım, en az yarısı elma demez. Evet, bir öncekinden sonra büyük ilerleme ama hala blogda gururla yayınlayabileceğim bir tarif değil.

Ve son. 2 gün geçti bile. Elmalı kek tarifi en az bir seneliğine daha rafa kalkıyor. Kitaptaki onlarca tarif, haklarında yazı yazmam için beni bekliyor.

İşte o tariflerden biri hakkında yazı yazarken, tarifte uyguladığım tekniğin elmalar için ne kadar uygun olduğunun farkına varıyorum. Yapısı itibarıyla elma, aynı tekniği uygulamama izin vermese de ne yapıp edip 2 kilo elmayı bu kekin içine sığdırıyorum.

Şöyle gelişti:

2 kilo elmayla başladım. Söz konusu kırmızı elma olduğunda tercihim Arap kızından yana. Diğerlerine nazaran daha kuvvetli bir aroması var.

Elma Arap Kızı

Kabuklarını soyup saplarını ve çekirdeklerini de oyup çıkarttıktan sonra iri parçalar halinde doğrayıp yağlı pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine yaydım. Kabuk ve koçanlarından kurtulmuş elmaların ağırlığı bu aşamada yaklaşık 1,5 kiloya düştü. Tam 1 saat boyunca fırında piştikten sonra içerdikleri suyun bir kısmı buharlaştı ve ağırlıklarının üçte birinden fazlasını kaybettiler. Elde ettiğim yaklaşık gram pişmiş elmayı bir kaba aktarıp el blenderıyla püre haline getirdim ve bu sefer yağlı kağıt serilmemiş bir fırın tepsisine yaydım.

Elma Püresi

Bu sefer daha düşük bir ısıda, tepesi kabuk bağlamasın diye 15 dakikada bir karıştırarak 1 saat daha pişirdim.

2 kilo elma, oldu gram elma ezmesi.

Elma Ezmesi

Şaşırtıcı derecede ekşi. Tahmin edeceğiniz üzere, yoğun bir elma aroması var. Fırında geçen iki saate rağmen hala bıçakla sürülebilecek kadar yumuşak. Bu, tarifin önemli noktalarından biri. Daha önce hiç ocak üstünde elma ezmesi yapmaya çalıştınız mı bilmiyorum ama dibi tutmadan pişmesi için çok kısık ateşte en az 2 saat boyunca devamlı karıştırarak pişirmek bir ömür törpüsü. Aynı işlemi fırında yaptığınızda dibinin tutma riski yok. Sadece tepesinin kabuk bağlamaması için ara sıra fırını açıp bir spatulayla kuruyan katmanı yedirerek karıştırıyorsunuz. Kulağa zahmetliymiş gibi geliyor ama bunun ne büyük kolaylık olduğunu ancak daha önce ocak üstünde elma ezmesi (veya marmelatı) yapmış olanlar anlayabilir.

Aşağıda okuyacağınız tarif 3 deneme sonunda şekillendi. Bu denemelerin birinde elma püresini daha da yoğun bir hale getirmek için 1 saat yerine 1 saat 15 dakika boyunca pişirdim. Elma ezmesi &#; o 15 dakika içinde &#; oldu elma pestili. O yüzden dikkat edin ve dakikadan sonra sıklıkla kontrol edin &#; oldukça koyu ama hala bıçakla sürülebilecek veya çatalla kolaylıkla ezilebilecek bir kıvamda olması lazım.

Malzeme listesinde tereyağı ve şeker dışında başka bir sıvı malzeme olmadığı için, kek fırından taş gibi sert çıkacak diye endişe ediyordum ama tam tersine, bugüne kadar fırınımdan çıkan en yumuşak dokulu, pofuduk kek oldu. Kekin tepesi kabuk bile bağlamadı. Normalde böyle bir kek için 60 dakika pişirme süresi biçerim ve dakikadan önce de yanına bile uğramam ama ne dürttü bilmiyorum, 45 dakika sonra kontrol ettiğimde kalıbı dolduracak kadar kabarıp tamamen pişmişti.

Elmalı Kek

Sonuç olarak, bu kek &#; bırakın diğer elmalı kekin ayıbını örtmeyi &#; kitabıma layık bir kek oldu. Tadına bakan bir arkadaşım aynen şöyle dedi: &#;Daha önce hiç böyle bir kek yemedim. Elma ısırmışsın gibi.&#;

Kitabı mümkün olan en kısa sürede bitirebilmek için kendi kendime yeni bir tarif üzerinde çalışmayacağıma söz vermiştim ama böyle bir sonuç alınca kitaba koymak şart oldu.

Tarife bloga yazmak niyetiyle başlamasaydım “kitaptaki her tarif yeni olacak” takıntım yüzünden yayınlamayacaktım. Kitaba girene kadar değişir mi, yoksa &#;Yok, kesin daha iyi olabilir.&#; &#;Acaba şekeri azaltsam mı? &#;Bu kadar tereyağına gerçekten gerek var mı?&#; &#;Bunun çikolatalısı olur mu?&#; &#;Bunun karamellisi olur mu?&#; &#;Üzerine karamel dökeyim mi?&#; &#;Şöyle bir karamele sokup çıkartayım mı?&#; gibi soruların cevaplarının peşinde usanmadan koşup, paşa paşa ilk seferde yaptığım haline geri mi dönerim&#;. artık onu da kitapta göreceğiz.

İzninizle&#; Şimdi 2 kilo elma daha soymam gerekiyor.

MUZLU KEK / Bu arada, hızımı alamadım, seneler önce yayınladığım muzlu kek tarifini de fotoğraflarıyla beraber güncelledim. Tarifte ufak tefek değişiklikler var.

Muzlu Kek Nutella

Güzel bir aroma kattığı için Hindistan cevizi ekledim. Tarifi deneyenlerden bazıları kekin yeterince kabarmadığından şikayetçiydi &#; sorun malzemelerde değil, kek kalıbının boyutundaydı. Büyük boy bir kek kalıbı yerine standart 23 cm&#;lik baton kalıp kullanınca problem ortadan kalktı. Yapılışını daha da basitleştirdim&#; Tarifteki malzemeler evinizde varsa – hiç abartmıyorum – hazırlaması 10 dakikanızı alıyor. Islak malzemeleri bir kapta el blenderıyla püre haline getiriyorsunuz, üzerine unlu karışımı eleyip karıştırdıktan sonra da kalıba döküp fırına veriyorsunuz.

Üzerine ne sürmeniz gerektiğini de çok iyi biliyorsunuz. Afiyet olsun.

ELMALI KEK TARİFİ

kişilik

Malzemeler

Tarifte kullanılan su bardağı, yemek kaşığı ve çay kaşığı, birer hacim ölçüsü olan Amerikan cup ( ml), tablespoon (15 ml) ve teaspoona (5 ml) denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını &#;Ölçüler&#; sayfasında bulabilirsiniz.

Elma ezmesi için:

  • 2 kilogram kırmızı elma (tercihen Arap kızı)

Kek için:

  • 2 su bardağı ( g) un
  • 2 çay kaşığı (8 g) kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı (3 g) karbonat
  • 1/4 çay kaşığı (2 g) ince deniz tuzu
  • g tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1,5 su bardağı ( g) şeker
  • 1 çay kaşığı (3 g) toz tarçın
  • 1/4 çay kaşığı (1 g) toz yenibahar
  • 4 adet büyük boy yumurta, oda sıcaklığında
  • 1,5 su bardağı ( g) elma ezmesi (tarifi aşağıda)

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı (10 g) pudra şekeri

Yapılışı

  1. Fırını önceden derecede ısıtın.
  2. Elma ezmesini hazırlamak için: Elmaları soyup dörde kesin, çekirdeklerini ve saplarını oyup atın ve kestane büyüklüğünde parçalar halinde doğrayıp yağlı pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine düz bir katman halinde yayın.
  3. Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip pişme süresinin yarısında bir spatula yardımıyla elmaları karıştırmak suretiyle, 1 saat boyunca pişirin.
  4. Tepsiyi fırından alın ve fırının derecesini dereceye düşürün.
  5. Elmaların bir miktar yağlı pişirme kağıdına yapışması normaldir. Bir spatula yardımıyla sıyırarak bir kaba aktarın ve tercihen el blenderıyla pürüzsüz kıvamda bir püre haline getirin. Püreyi yağlı kağıt serilmemiş bir fırın tepsisine aktarıp spatulayla düzleyin ve fırına verip, her 15 dakikada bir tepedeki katmanın kabuk bağlamasını engellemek için karıştırmak suretiyle 1 saat boyunca daha pişirin. ÖNEMLİ NOT: Fırın tepsinizin büyüklüğü pişirme süresini etkileyecektir. Ben 25*40 cm büyüklüğünde bir fırın tepsisi kullanıyorum. Daha büyük bir tepsi kullandığınızda elma püresi daha geniş bir alana yayılacak, dolayısıyla suyu daha hızlı uçacaktır. Tepsiniz belirtilenden daha büyükse püreyi sadece 25*40 cm&#;lik bir alana yayıp pişirme süresini aynı tutabilir, veya tepsinin tamamına yayıp büyüklüğüne göre değişiklik göstermekle beraber, dakika kadar daha kısa süre pişirebilirsiniz.
  6. Tepsiyi fırından alıp fırının derecesini &#;e çıkartın. Elma ezmesini spatulayla sıyırarak bir kaba aktarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Sürenin sonunda elma ezmesinin bir miktarının tepsinin kenarlarına yapışması normaldir. gram elma ezmesi elde edeceksiniz. Tarif için ihtiyacınız olan miktar 1,5 su bardağıdır ( gram).
  7. Keki hazırlamak için: litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki Bundt tipi bir kek kalıbını az miktarda tereyağıyla yağlayıp unlayın.
  8. Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara ayırın.
  9. Tereyağını mikser yardımıyla (tezgah tipi mikser kullanıyorsanız kürek ucuyla) orta hızda 2 dakika boyunca çırpın. Şekeri, tarçını ve yenibaharı ekleyip 3 dakika daha çırpın.
  10. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her ekleme sonrasında birer dakika boyunca çırpın.
  11. Oda sıcaklığına gelmiş elma ezmesini ekleyip bir dakika kadar daha çırpın.
  12. Mikseri durdurup unlu karışımı kabın içine eleyin ve sadece un parçaları kaybolana kadar mikserin en düşük hızında karıştırın. Oldukça koyu kıvamda bir kek harcı elde edeceksiniz.
  13. Kek harcını yağlanmış kek kalıbına sıyırarak aktarın, spatulayla üzerini düzledikten sonra fırının orta katında, tel bir ızgaranın üzerinde, ortasına batıracağınız bir kürdan kuru çıkana kadar, dakika boyunca pişirin.
  14. Kalıbı fırından alıp 30 dakika boyunca soğumaya bırakın, ardından servis tabağına ters çevirin.
  15. Servis etmeden hemen önce üzerine pudra şekerini eleyin.

· YorumKategori: Best of Cafe Fernando, Kek ve BrownieEtiket: elma ezmesi, elmalı kek, elmalı kek tarifi, elmalı tarçınlı kek

Bol Elmalı Kek

Bol Elmalı Kek Malzemeleri
8 adet elma
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker – gr.
75 gr. tereyağı – erimiş
ml. süt – ¾ su bardağı
1 tutam tuz
gr. un – 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için Malzemeler
1 küçük kırmızı elma
2 yemek kaşığı file badem
Süslemek için Malzemeler
Pudra şekeri

Geniş bir karıştırma kabına su koyun ve içerisine limon sıkın.
Elmaları soyun ve suyun içerisine alıp bekletin.
Elmaları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
Bir mandolin yardımıyla elmaları ince dilimleyin.
Bir karıştırma kabında yumurta ve toz şekeri bir çırpma teliyle karıştırın.
Üzerine erimiş tereyağı, süt, tuz, un, vanilya ve toz tarçını ilave edip çırpmaya devam edin.
Dilimlediğiniz elmaları hazırladığınız kek harcının içerisine alıp karıştırın.
24 cm.’lik kilitli kek kalıbının tabanına fırın kağıdı serin.
Kenarlarını ve tabanını tereyağıyla yağlayın.
Üzerine hazırladığınız harcı dökün ve eşit şekilde yayın.
Kırmızı elmanın orta çekirdeğini çıkartın ve kabuklu olacak şekilde ince dilimleyin.
Kekin üzerine dilimleri hafif birbirlerine değecek şekilde yerleştirin.
Üzerine file badem serpiştirin ve derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri bir fırın kağıdıyla kapalı olacak şekilde 30 dakika pişirin.
Ardından üzerini açın ve 40 dakika daha pişirin.
Fırından çıkan kekinizi hafif ılıtın ve pudra şekeriyle süsleyerek servis edin.

Bol Elmalı Kek

Tarifin videosuna buradan ulaşabilirsiniz

Yayın tarihi Kategoriler TatlılarEtiketler sezon, bölüm, arda türkmen, arda'nın mutfağı, elma, elmalı kek, file badem, kırmızı elma, süt, tarçın, tarif, tatlı, tereyağ, toz şeker, un, vanilya

Elmalı Kek

Elmalı Kek Malzemeleri
Tabanı için Malzemeler
3 adet yeşil elma
1 – 2 yemek kaşığı tereyağı – erimiş
1 tutam toz şeker
Keki için Malzemeler
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 silme yemek kaşığı toz tarçın
Elmalar için Malzemeler
1 adet yeşil elma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Süslemek için Malzemeler
Pudra şekeri

Tabanı için;
24 cm’lik kilitli kek kalıbınızın tabanına fırın kağıdı koyun.
İçerisine erittiğiniz tereyağını alın ve bir fırça yardımıyla kalıbın her tarafına sürün.
Elmalarınızın ortasını çıkartın.
Ortadan ikiye bölün ve yarım ay olacak şekilde dilimleyin.
Dilimlediğiniz elmaları kek kalıbının tabanına kenar kısımları birbirlerinin üzerine gelecek şekilde dizin.
Üzerine toz şeker serpiştirin ve derecede önceden ısıtılmış fırında 15 – 20 dakika pişirin.

Elmalar için;
Tavanızı ocağa alın ve ısıtın.
Isınan tavanın içerisine küp doğradığınız elmayı alın ve soteleyin.
Sotelediğiniz elmanın içerisine tereyağı ve toz şeker ilave edip bir tur çevirin.

Keki için;
Bir karıştırma kabının içerisine yumurtaları alın ve bir mikser yardımıyla hafif çırpın.
Ardından toz şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Ayçiçek yağı ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu, vanilya, un ve toz tarçını bir süzgeçten geçirerek sıvı karışıma ekleyin.
Bir spatula yardımıyla dışardan içeri doğru kapatarak karıştırın.
Ardından sotelediğiniz elmayı kek harcının içerisine alıp karıştırın.
Fırından çıkan elmaların üzerine kek harcınızı ekleyin ve derecede önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.
Fırından çıkan kekinizi soğuttuktan sonra kenarlarına pudra şekeri serpiştirin ve dilimleyerek servis edin.

Elmalı Kek

Tarifin videosuna buradan ulaşabilirsiniz

Yayın tarihi Kategoriler TatlılarEtiketler bölüm, sezon, arda türkmen, arda'nın mutfağı, elma, elmalı kek, kabartma tozu, kek, süt, tarçın, toz şeker, un, vanilya, yeşil elma, yumurta

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası