uzay kirliliği sebepleri nelerdir / UZAY KİRLİLİĞİ NEDİR ? by Gülin Şevval Sarı

Uzay Kirliliği Sebepleri Nelerdir

uzay kirliliği sebepleri nelerdir

Uzay kirliliğinin sebepleri nelerdir, yol açabileceği sonuçlar nelerdir? Bu ve buna benzer sorular özellikle son birkaç senedir bilim dünyasında en çok tartışılan soruların başında geliyor.

Uzay çöplerinin oluşturduğu tehlikelerine geçmeden önce bunların ne olduğunu tam olarak anlamak gerekiyor.

Uzay Kirliliği Nedir?

Uzay düşünüldüğü gibi tertemiz bir alan değildir. Uzayın önemli bir kısmını, en azından Samanyolu galaksisinin belirli bir kısmını uzay çöpleri dolduruyor. Çöp kaynağının büyük bir kısmı insan faaliyetlerinden kaynaklı atıklar oluşturuyor.

Uzay enkazı, Dünya&#;nın yörüngesinde döndüğünden yörünge enkazı olarak da adlandırılır. Roket patlamalarından ve çarpışmalarından kalan parçaların zaman içinde birikmesi ile ortaya çıkar.

Uzay Kirliliğinin Sebepleri Nelerdir?

Uzay kirliliğinin oluşmasının en önemli sebebi, yörüngedeki çarpışmalardır. İki uydu çarpıştığında binlerce yeni parçaya ayrılır. Bu da yeni bir enkaz anlamına gelir. Bu nadiren gerçekleşse de bazı ülkeler uydularını imha edebilmektedir.

Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan da dahil olmak üzere pek çok ülke, uzaya fırlatmış olduğu uyduyu patlatarak imha etmiştir.

Bu parçalar, atmosfere girene kadar yörüngede kalır. Yörüngedeki bazı nesneler, çok fazla mesafe olmaması koşuluyla hızla geri dönebilir. Birkaç yıl geçtikten sonra enkaz tekrar atmosfere girer. Büyük bir çoğunlukla da yanmaz.

İletişim ve meteoroloji uydularından kaynaklı enkazlar yüzlerce hatta binlerce yıl Dünya&#;nın çevresinde dönmeye devam edebilir.

Uzay Kirliliğinin Yol Açabileceği Sonuçlar

Uzay çöpleri biriktikçe çalışmakta olan uydularla çarpışabilir. Çalışan uyduların bu sebepten ötürü zarar görmesi de doğal olarak insanların yaşamı üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Uzay enkazını temizlemek için bazı çözüm önerileri öne sürülmüştür. Örneğin DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency), uzay çöplerini toplamak için dev bir ağ kullanma yoluna başvurulması fikrini ileri sürmüştür.

Başka bir fikir de mıknatıs kullanımını içeriyor. Bu yöntemle uzay çöplerinin Dünya&#;nın atmosferine çekilmesi amaçlanıyor. Bununla benzer bir yöntem de lazerdir. Uzay enkazının bu yöntemle ortadan kaldırılabileceği öngörülüyor.

Uzay enkazını ortadan kaldırmak için şu anda mevcut pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmaların merkezinde ise çeşitli fikirler yer alıyor. Ne var ki uzay kirliliğinin son bulması için kalabalık bir katılım gerekiyor.

kaynağı değiştir]

Uzay kirliliği; son 40 yılda ortaya çıkan, gezegenimize yakın yörüngelerde dönen uydular için tehdit oluşturan, insan yapımı cisimlerin tümüne verilen isimdir.

Uzay Kirliliği Nedir? Nasıl Oluşur?

Gezegenimizin etrafındaki yörüngelerde hiçbir işlevi olmadan başıboş şekilde dönen cisimlerin oluşturuğu uzay kirliliği; insanoğlunun uzaya gönderdiği ve süreleri dolduktan sonra kendi kaderlerine terk edilmesi ile meydana gelir. Dünya'nın yörüngesinde bulunan ve faydalı bir işlevi kalmayan insanların ürettikleri nesneler, uzayda bir kalabalık yani kirlilik meydana getirmektedir.

Teknolojik çöp olarak bahsedebileceğimiz uzay kirliliği, gezegenimizin etrafındaki alanı oldukça tehlikeli bir hale getirmektedir. Şu an herhangi bir sorun yok gibi görünse de bu gelecek zamanlarda ciddi sorunlar oluşturur. Uzay kirliliği nasıl oluşur diye baktığımızda, uzayda meydana gelen bir çarpışma ya da patlama, çalışıyor olan bir uyduya zarar verebilir ya da binlerde küçük ve hızlı hareket eden enkaz parçalarının oluşmasına neden olabilir. Uyduları bu enkaz parçalarından korunması çok zordur.

Uzay kirliliği ilerleyen zamanlarda, hava tahmini, uzay tabanlı iletişim ve internet gibi önemli uzay uygulamalarının kaybolması söz konusu olabilir. Astronatlar için yaşamları tehlikeye girer. İklim araştırmaları ve yer bilimi sekteye uğrar. Genel olarak hem teknolojik gelişme hem de ekonomik büyüme zarar görmektedir. Gelecek nesiller bu açıdan tehdit altında kalmaktadır.

Uzay Kirliliği Sebepleri Nelerdir?

Genel anlamda uzay kirliliği nedenleri, işlevini tamamlamış olan uyduların uzayda bırakılması nedeni ile meydana gelmektedir. Uzay araçları uzayda atıklar da meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra dünya üzerinde olduğu gibi uzayda da istasyonlara bırakılan çöpler vardır.

İnsanlık için uzay kirliliği sonuçları oldukça mühimdir. Uzaydaki araçların meteorlar ya da diğer uydular ile çarpışması sonucunda parçalanmaları ve bölünmeleri de uzayda kirlilik oluşturmaktadır. Hayatımızın büyük bir kısmını etkileyen uzay kirliliğinin içerisinde uydu parçaları, kullanılmayan boş gezen uzay araçları, uzay mekiği parçaları, silahlar, yardımcı roketler, kaza sonucu oluşan enkaz parçaları ve bunun gibi birçok obje söz konusu olabilir.

Uzay Kirliliği Nasıl Önlenir?

Uzaya gönderilen araçlar işlevini tamamladıktan sonra ya dünyaya düşer ya da uzay boşluğuna gönderilir. Bunun sonucunda ise uzay kirliliği meydana gelir. Uzay kirliliği nasıl temizlenir diye soracak olursanız gönderilen uyduların ve araçların görevlerini tamamladıktan sonra yok edilebilir şekilde yapılması gerekir. Özellikle de güneşin ışınları ve etkisi ile birlikte tamamıyla buharlaşabilir şekilde yapılması gerekir. Bu şekilde uzaydaki kirlenme ve atık oluşumu önlenebilir.

Uzayda oluşabilecek bir kaza sonrasında patlama potansiyelinin giderilmesi gerekir. Kasıtlı bir şekilde enkaz oluşumu sağlanmamalıdır. Uzaya gönderilen uydular işlemlerini bitirdikten sonra başka bir yörüngeye yönlendirilmeli ve işleyen uyduların yolunan uzak tutulmalıdır.

Uzay Kirliliğinin Zararları Nelerdir?

Gelecek nesin için bir tehdit oluşturan uzay kirliliğinin zararları, dünya üzerinde birçok olumsuz etki meydana getirir. Uyduların bu enkazlardan kurtulmasını sağlamak her ne kadar maliyetli olsa da sağlanmalıdır. Aksi durumda ilerleyen zamanda uzaya yeni uyduların gönderilmesi ve işlemini tamamlaması imkansız halde gelir. Bu da teknolojik gelişmeleri ve beraberinde insanlığın ilerlemesini önlemektedir.

Yazımızın içeriğinde uzay kirliliği ne demektir sorusuna yanıt bulmuş bulunmaktayız. Ayrıca bunun sonuçları ve önlenmesi konusunda da birtakım bilgiler vermiş bulunmaktayız. Uzay kirliliği ilerleyen zamanlarda ciddi bir sorun haline gelecektir. Bundan dolayı önlemler alınmalıdır.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası