hamilelikte bebeği geliştiren yiyecekler / Hamileliğin Birinci Ayında Beslenme | Uni Baby

Hamilelikte Bebeği Geliştiren Yiyecekler

hamilelikte bebeği geliştiren yiyecekler

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek

Gebelik dönemi çok önemli bir evre ve süreçtir. Bu dönemde bazı yiyecekler vardır ki gebelerin uzak durması, bazılarına ise sımsıkı sarılması gerekir. Bu yazımızda ise anne adaylarının yediği takdirde bebeğin gelişimine katkı sağlayarak, onlara güç kuvvet veren yiyecekleri sizlerle paylaşacağız. Ancak yazımıza başlamadan önce küçük bir not paylaşalım: Gebelik döneminde ya da öncesinde bu besinlere alerjisi olan kişilerin muhakkak bir doktor kontrolünde tüketmesini öneririz.  

1-Havuç

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Havucun tüketildiğinde insan vücuduna yararlarını çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde anne karnındaki bebek de havucun vitamin ve besin değerlerinden yararlanır. Bebeğin ileride çıkacak diş sağlığına, gözlerine ve kemik gelişimine katkısı oldukça büyüktür.  Ancak içinde yüksek oranda A vitamini bulunduğundan dikkatli tüketilmeli, fazla yenmemelidir.

2-Mango

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Gebelik döneminde gün içinde tüketeceğiniz mango bebeğinize, A, C vitaminleri ve özellikle de potasyum yönünden büyük katkı sağlar. Eğer sade olarak tüketmek çok tatlı geliyorsa süzme yoğurt veya labneli bir karışım hazırlayabilirsiniz.  

3-Yumurta

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Omega 3 açısından tam bir kaynak olan yumurta gebelik döneminde tüketildiğinde annenin kilo alma sürecini yavaşlatıyor. Bunların haricinde ise; bebek için yararlı vitaminleri içererek protein konusunda bebeği besliyor. Aynı zamanda Omega 3 ise bebeğin zeka ve beyin gelişimini tetikliyor.  

4-Kuruyemişler

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Gebelik döneminde canımız atıştırmalık bir şeyler çektiğinde kuru yemişler devreye giriyor. Yiyeceğiniz fındık, ceviz ve badem gibi kuru yemişler hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalı yağlar ve vitaminler içermektedir. Aynı zamanda tüm bu yemişler bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. Doktorunuzun önerdiği miktar ve sıklıkta her gün bunları tüketebilirsiniz.  

5-Balıklar

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Protein kaynağı ve sağlıklı bir besin olan balığın tüketimi her zaman önemlidir. Gebelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Gebelik döneminde tüketilebilecek balıklar ise: somon, sardalya, palamut ve uskumru gibi yüzey balıklarıdır.

6-Yulaf

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek

Gebelik döneminde tüketeceğiniz yulaf bebeğinize lif ve B vitamini olarak geri dönecektir. Kahvaltılarda ara öğünlerde kolaylıkla tüketebileceğinizden dolayı yulafa da yer vermek istedik. Ayrıca mideyi fazla yormayıp, kabızlık gibi sorunların da tedavisinde doğal bir yardımcıdır.  

7-Mercimek

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Kırmızı, yeşili; çorbası ve salatası… Her haliyle ve her yemeği ile kalpleri fethediyor. Gebelik dönemi boyunca salgın hastalıklara karşı, bağışıklık sistemini destekliyor ve kalkan görevi görüyor. Enerji vererek gebelik döneminde yorgunluk ve halsizlik hissini ortadan kaldırıyor. Protein ve lif yönünden de gizli bir hazine gibidir. Gebelik döneminde katkısının yanı sıra anne sütünü arttıran mucizevi besinler arasında da yer alıyor.  

8-Yoğurt

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Yoğurdun faydalarını bilmeyen yoktur muhtemelen. Kalsiyum mu istersiniz, folik asit mi, ne ararsanız var. Yoğurt, kemik ve iskeleti güçlendirerek, gebelik dönemi boyunca yaşayacağınız eklem ağrılarınızı azaltır. Aniden yükselen tansiyonu düşürme özelliği taşır. Kalsiyum, magnezyum ve sodyumu taşır ve bunu bebeğinize güzel bir şekilde aktarır. Gereksiz atıştırmaların önüne geçer. Tüm gebelerin büyük korkusu, şüphesiz ki kilo almaktır. Gebelik dönemi boyunca düzenli olarak tüketeceğiniz yarım yağlı veya yağsız yoğurtlar, kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.  

9-Kırmızı biber

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

A vitamini yönünden tüm bitkilerin önüne geçer. Hem sizin hem bebeğinizin alması gereken tüm vitaminler yer alır. Hasar görmüş hücreleri yeniler ve enerji verir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi, içinde yüksek oranda A vitamini olduğundan dengeli tüketilmeli, fazla yenmemelidir.

10-Avokado

Anne Karnındaki Bebekleri Geliştirerek Gücüne Güç Katan 10 Yiyecek 

Aniden bastıran açlık krizlerinizi, birkaç dilimi ile dahi kontrol altına almayı başarıyor. Gebeliğin en keskin belirtisi mide bulantılarına, tek kelime ile savaş açıyor. Gebelik boyunca sıkça yaşanan ayak kramplarının azalmasına yardımcı oluyor. Bağırsak hareketlerinizin düzene girmesinde de rol oynuyor. Folik asit ve içerdiği birbirinden harika vitaminler ile, bebeğinizin beyin gelişimine katkı sağlıyor.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

 Son Güncelleme:

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Ve Besinler Nelerdir? Bebeğe Kilo Aldıran Gıdalar

Hamile olduğunu öğrenen kadınlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için beslenmelerine ayrıca dikkat ederler. Hamileliğin belli bir evresinden sonra bebekler hızlı bir şekilde gelişir ve büyürler. Anne adayları bebeklerinin ideal kilosunda ve sağlıklı doğmaları için besin araştırmaları yaparlar. Bu yazımızda sizler ile hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler ve besinler nelerdir? Bebeğe kilo aldıran gıdalar nelerdir detayları ile derledik.

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri an bebeklerini korumak adına her şeyi yapmaktadırlar. Bunların en başında beslenme konusu gelmektedir. Bu konu bebek anne karnındayken başlar. Anne adayları bebeklerini hem besleyip hem de kilo aldırma yollarını ararlar.

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler ve Besinler Nelerdir?

Hamilelik sırasında annenin ve bebeğin beslenme şekli çok önemlidir. Bu yüzden beslenmeye dikkat edilmemesi durumunda bebeğin sağlığı kötü etkilenebilir ve ideal kilonun altında dünyaya gelebilir. Hamile kadınların bebeğe kilo aldırmak amacıyla tüketmesi gereken gıdalar şu şekildedir;

Süt ve Süt Ürünleri

Yetişkinler için yalnızca süt tüketmenin hiçbir faydası bulunmaz. Fakat peynir, yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri kalsiyum, protein ve probiyotik içerdiğinden dolayı hem anne adayları için hem de bebek için kilo alma aynı zamanda da gelişimleri açısından oldukça faydalıdır. Her gün bir kase yoğurt yemek ara öğünlerde de kefir gibi protein ve kalsiyum değerleri yüksek besinler tüketmek bebeğin kilo alması açısından yararlı olacaktır.

Yumurta

Anne karnındaki bebekler için protein son derecede önemlidir. Yumurta da en büyük protein kaynaklarından biri olduğu için bebeğin kilo alması adına sın derecede yararlı bir besindir. Aynı zamanda bebeğin ihtiyaç duyduğu folik asitleri de barındırdığı için anne adaylarının bu gıdanın tüketimini eksik etmemesi önerilir. Haftada 3 kez tüketilmesi bebek sağlığı ve gelişimi için yeterli olacaktır.

Meyveler

Özellikle mevsimine uygun seçilen meyveler içerlerinde bulundurdukları vitaminler sayesinde hem anne hem de bebek için oldukça yararlı olacaktır. Meyvelerinin bulundurduğu C vitamini, lifler ve antioksidanlar kış aylarında hastalanmayı engeller, sindirim sistemini düzenler ve kilo alımını dengelediğinden hamile kadınlar için ısrarla tavsiye edilir. Aynı zamanda meyve olarak muz yemek içinde bulundurduğu yüksek potasyum değeri ve 105 kcal bebeğin kilo alması için gayet faydalıdır. Ancak ok tüketilmesi kabızlığa yol açacağından günde en fazla 1 adet tüketilmesi daha uygundur.

Et ve et ürünleri

Hamilelik sırasında bebeğe kilo aldırmak amacıyla tüketilen besinlerin en başında et ve et ürünleri gelmektedir. Gerek kırmızı et gerekse de beyaz et olsun barındırdıkları protein değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu da bebeklerin kilo almasına ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmaktadır. Anne adaylarının haftada en az 2-3 kez kırmızı veya beyaz et tüketmeleri gerekir.

Baklagiller

Hamile kadınlar bebeklerinin kilo almaları için baklagilleri de tüketebilmektedirler. Nohut veya fasulye gibi baklagillerin bulundurduğu protein, demir ve folik asitler annenin ve bebeğin sağlıkları ve gelişimleri için yararlıdır.

Bebeğe Kilo Aldıran Gıdalar Nelerdir?

Hamilelikte birkaç çeşit gıda özellikle tüketilmelidir. Çünkü bu besinler bebeğin ideal kiloda ve sağlıklı olması için önemlidir. Bu gıdalar ıspanak, kabak çekirdeği, yumurta, ceviz, doğal ürünler, sebzeler, kefir, yoğurt, ayran, süt ve et olarak sayılabilir. Sayılan bu gıdalar, bebeğin ideal kiloya ulaşması ve sağlıklı olması amacıyla gereklidir. Sağlıklı bu gıdalar, özellikle zihinsel sağlık ve kas güçlendirici etkiler açısından hayati öneme sahiptir. Burada dikkati çeken nokta, hamur işi olarak adlandırılan besin kaynaklarının çocuğa kilo aldırmasına rağmen, bebeklerin gelişimini kötü yönde etkileyebilir.

False

Bebeğin Gelişimini Destekleyen ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilmek için kaliteli beslenmenin ne kadar önemli olduğunu artık biliyorsunuz. Hamileliğiniz boyunca tükettiğiniz tüm besinlerin vitamin ve minerallerinden bebeğinizin de faydalandığını daha önceki makalelerimizde ele almıştık. İşte bu makalemizde; niteliksiz besin değerine sahip olan besinler yerine hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve kalsiyumu depolayabileceğiniz besinleri derledik. İşte, anne karnındaki bebeğin ideal kilosunda olmasına yardımcı olan ve gelişimini destekleyen besinler...

Anne Karnındaki Bebeğe Kilo Aldıran ve Gelişimini Destekleyen Besinler

Ispanak

C vitamini, demir ve folik asit kaynağı olan ıspanak, bebeğin hem omurga sisteminin gelişmesine yardımcı olurken, anne adayının daha rahat bir gebelik süreci geçirmesini sağlar. Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve kilo almasına yardımcı olmak için beslenme listenize ekleyebilir ve düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Kabak Çekirdeği

Demir eksikliği, ülkemizde çok sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu oran hamilelerde daha da yükselmektedir. Bu sorunla mücadele edebilmenin en sağlıklı yolu ise demir yönünden zengin besinler tüketmenizdir. Örneğin 100 gr kabak çekirdeğinde ortalama 8.8 mg demir bulunur. Ayrıca çinko açısından da vazgeçilmez bir besindir. Bebeğin kilosu ve gelişimi için ara öğünlerde tüketilebilir.

*Gebelikte asla yapmamanız gereken 8 beslenme hatası için buraya tıklayabilirsiniz.

Bebeğin Gelişimini Destekleyen ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

Yumurta

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Aynı zamanda sağlıklı bir gebelik için, özellikle bebeğin sinir ve beyin gelişimi için gerekli olan folik asiti fazlasıyla bünyesinde barındırır. Böylece hem bebeğinizin gelişimine yardımcı olur hem de daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize olanak tanır. Eğer haşlanmış yumurta sevmiyorsanız, sebzeli omlet olarak tüketebilirsiniz.

Ceviz

Gün içinde ceviz yiyerek bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu protein ve bakır minerali bakımından da zengindir. 

Bebeğin Gelişimini Destekleyen ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

*Gebelikte beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler için buraya tıklayabilirsiniz.

Meyve & Sebzeler

Hamileliğiniz boyunca mevsim meyve&sebzelerini taze taze tüketmeye çalışın. Ara öğünlerinize mutlaka bir meyve, ana öğünlerinize ise bir kase salata eklemeyi unutmayın. Hele ki potasyum açısından zengin olan muz, bebeğinizin kas ve iskelet sistemini geliştirirken, kilo almasına da yardımcı olacaktır.

Süt/Yoğurt/Ayran/Kefir

Eğer bebeğinizin kilo almasını ve gelişimini desteklemek istiyorsanız, gün içinde süt ürünlerine bol bol yer vermelisiniz. Mesela; sabah kalktığınızda çay yerine süt içebilirsiniz ya da her ana öğününüzün yanında 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz. Bu şekilde beslenerek bebeğinizin kemik gelişimine inanılmaz destek vermiş olursunuz. Kefir gibi hem süt ürünü olan hem de sindirim sistemini rahatlatan içecekler de tüketebilirsiniz. Eğer sade tüketemiyorsanız sevdiğiniz meyveler ile tatlandırabilirsiniz.

Et

Gün içinde yeteri  kadar protein tüketmeniz, bebeğinizin gelişimi ve kilosu için kritik öneme sahiptir. Protein açısından en zengin besin ise şüphesiz ki ettir. Et dışında haftada 2 kere balık tüketebilirsiniz. Ancak tüm bunları kızartma yerine fırın ya da ızgarada hazırlamanız, kilo kontrolü açısından size fayda sağlayacaktır.

Bebeğin Gelişimini Destekleyen ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

Tüm bunlar dışında yağ asitleri bakımından zengin olan avokado, folik asit zengini brokoli, mercimek, nohut, keten tohumu, fındık, yulaf, soya fasulyesi, kivi ve yeşil yapraklı sebzeleri menünüzden eksik etmemeye çalışın.

Hamilelikte Bebeğin Kilo Alması İçin Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin kilosuna etki edecek ancak bir taraftan da onun gelişimini destekleyecek, beyin gelişimine yön verecek ve kaslarını güçlendirecek besinler tercih etmeye çalışmalısınız. Yiyeceklerin besin değerlerinin nitelikli olmasına dikkat etmeli, hem siz hem de bebeğinizin kalsiyum, protein, vitamin ihtiyacını karşılayacak sağlıklı seçimler yapmalısınız. Hamurişi, kızartma , börek, dondurma gibi yüksek kalorili veya yağlı yiyecekler bebeğinizin kilosuna etki etse dahi, istenilen protein, vitamin ve mineral desteğini sağlamaz. Ayrıca bu yiyecekler anne adayına gereksiz kilo olarak döner ki bu da başka sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yiyecekleri tamamen kesmeyin ancak sınırlı tüketmeye çalışın.

Bebeğin Gelişimini Destekleyen ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

Doktor Kontrollerini Aksatmayın

Anne karnındaki bebeğin kilosu pek çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Bu faktörlerden en önemlisi sağlıklı beslenmedir. Bunun dışında genetik özellikler veya bazı sağlık sorunları da bebeğin kilosunu etkileyebilir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeli, bebeğin kilo takibi yapılmalıdır. Eğer beslenme değil de farklı bir nedenden kaynaklanan kilo yetersizliği saptanırsa, doktorunuz uygun tedavi yöntemini sizinle paylaşacaktır.

Anne karnındaki bebeğin hafta - hafta gelişimini (boy/kilo) öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir